Dacă mai aveați nevoie de o confirmare în plus că ar trebui să vă cărați din unele orașe, iat-o:
Există un top al oraşelor în care merită să trăieşti, dar şi costurile sunt pe măsură. În oraşe precum Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, sau Braşov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani.
Dacă există acest clasament al oraşelor în care merită să locuieşti şi să trăieşti, dar cu costuri pe măsură, există un alt top al oraşelor care ar trebui evitate cu orice preţ. În acest top realizat de agenţia D&D Research regăsim numele unor oraşe din estul, sudul şi vestul ţării, cum ar fi: Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani, Brăila. (sursa)
Dacă locuiți în unul din orașele astea aproape moarte, faceți planuri să plecați spre orizonturi cu oportunități.
Asta include vândutul casei proprietate personală și luat credit pentru o casă într-un oraș unde sunt locuri de muncă și oportunități. Da, știu că e nasol, că lumea îți zice să nu pleci de acolo, că ai casa ta, mai bine mai stai aici și rabzi, că poate apare ceva, că poate vine USR la putere, că poate se face autostradă, că poate se deschide o fabrică nouă…
Asta include lăsatul în urmă a părinților, să simtă un pic durerea votării a acelorași incompetenți de 30 de ani, a prietenilor, a prietenilor angajați la stat și a celor care încearcă să te convingă că de fapt stai în paradis.
Te plimbi prin Giurgiu sau Galați, e plin de mașini de lux, dar termoficarea nu merge, orașul e plin de gropi, nu sunt locuri de muncă, apucă-te și aplică la joburi din alte orașe. După care vinde apartamentul ăla cu 20% mai jos decât prețul pieței și fugi mâncând pământul.
Carei și Abrud sunt alte exemple bune. Simți că nu ai ce face acolo? Nu mai căuta acolo, cară-te! Nu te mai agăța că ieși la bere cu prietenii din copilărie.
Știu că e nasol aici, dar nu e momentul să fiți sentimentali. Fugiți și lăsați problema pe capul altora. Nu duceți voi greul doar pentru că așteptați să moșteniți apartamentul comunist al părinților sau al socrilor.
Frumos la Satu Mare, e băiatul ăla cu mașinile de lux, ce tare, îți clătești ochii uneori, dar ține asta de foame toată luna?
Începeți să depuneți CV-uri. Începeți să întrebați prieteni și cunoștințe din alte orașe de locuri de muncă acolo unde sunt ei. Ceva ceva trebuie să apară. Da, e nasol să abandonezi casa ta și prietenii și să te bagi la un credit, dar ori faci asta, ori nu te mai plângi că e nasol acolo unde stai.
Big like!
Ce big like, cocoș? Ce crezi că va munci omul care nu are ce munci în Galați sau Călărași? Crezi că vine să fie doctor, inginer, programator în București? Vine să fie tot șofer, vânzător la mega image, paznic la farmacie etc.
Care e avantajul de a pleca din casa ta, unde câștigi 1500-2000 lei pe lună, pentru a veni în București să plătești doar chirie/rată 1500-2000 lei pe lună?
@ubercool, cei care pleaca nu pleaca sa le fie lor personal mai bine ci familiei, avantajul nu e pentru tine, e pentru urmasii tai, e ca la alergarea cu stafeta, copilul tau sa preia de unde predai tu stafeta. Nu te muti sa-ti fie tie personal mai bine, te muti ca familia ta sa aiba alte posibilitati: sa va simtiti mai bine, sa traiti mai bine, o scoala mai buna pentru copii, after school pentru copii, un job pentru sotie, o viata mai relaxanta, un portofoliu de clienti sau firme mai mare, conexiuni mai bune, mai multe oportunitati, mai multe activitati, poate chiar si alte surse de venit, etc. De asta esti dispus sa platesti chirie in Italia chiar daca ai casa in Focsani.
Daca in Galati/Calarasi gasesti doar un post de sofer cu 1500, poate in Bucuresti/Cluj sunt 7 posturi si ai mai multe posibilitati de alegere (bine, inteleg ca si concurenta e mai mare)
Si mai e ceva, in momentul in care decizi sa te muti, o sa faci tot posibilul sa faci bani mai multi decat cand lucrai paznic la mega in orasul natal. Chiar daca implica doua joburi.
@Cristi, scuză-mă, dar ce spui tu sunt basme. Școală mai bună pentru copii, afterschool, viață relaxantă?
În viața reală, se dă șpagă pentru a fi angajat la poliția locală în București sau la orice instituție a statului. Unele locuri de muncă presupun să predai o parte din salariu către partidul care te protejează (inclusiv femeile de serviciu sau paznicii fac asta, de exemplu în sectorul 4).
Cum ai o viață mai liniștită când tot venitul tău lunar se duce către rate/chirie și utilități? Ce îi oferi copilului tău? Crezi că din familiile astea ies copii eminenți, care excelează la facultate? Sau poate acei copii vor intra în câmpul muncii la 16-18 ani și vor uita de facultate? Sigur, știm toți un exemplu de om muncitor, care muncește de când era copil și acum are firma lui de zugravi sau mai știu eu ce. Dar îți pot da 10 exemple contradictorii, pentru fiecare exemplu din ăsta.
La țară acolo la Galați, Călărași, Reșița etc. mai ai și un teren unde mai pui o legumă, mai crești un animal. Casa bunicilor, gen. La București ai pl, ești norocos dacă vezi un copac.
@ubercool, tocmai ca mizeriile sunt cauza. Se pleaca pentru ca ai tai copii sa aiba alte optiuni si posibilitati, sa poata decide ce vor sa faca, sa aiba posibilitatea sa aleaga.
Vorbea Coloja de fobii si expunerea incetul cu incetul. Aici vad la fel, odata plecat si pus in fata situatiei, vei fi nevoit nevoit sa supravietuiesti.
Hai sa intreb altfel? Ce solutie vezi tu? Ramane toata familia acolo? Strangi bani si trimiti copilul afara? Cum vezi ca ar trebui facut?
@ubercool
Stau in Bucuresti. Aveam mai multe chestii de lucrat in casa cu un instalator. Eu nu ma pricep. Am epuizat destul de repede pe cei din bloc/cartier. Ieftini, dar mizerabil lucrat (chiar si eu pot sa imi dau seama)
Am gasit prin niste referinte pe un baiat de vreo 30 de ani, umblat pe la sala si plin de tatuaje. Invata sa faca asta de la 16 ani. Nu e ieftin deloc. Dar nu mi-a parut rau in niciun fel cand i-am dat banii, desi a cerut minim dublu fata de cei de dinainte. Si sunau telefoanele in draci cu noi clienti. Din calculele mele trece bine de 3000 de euro pe luna. Da si factura, daca o ceri, ca are o firma cu un alt coleg, lucreaza in tandem, asigura si urgente pe timp de noapte.
Pot sa iti dau exemple de familie care are salon mic de coafura, tot in Bucuresti, pornit de la zero (si salonul si experienta lor in domeniu). Ei sunt cei care lucreaza acolo, mai au vreo doi angajati si atat. De aia sunt absolut sigur ca azi fac multi mai multi bani decat cea mai mare parte a angajatilor in IT din Bucuresti.
Adica ar fi bine sa mai uitati de „doctor, inginer, programator” cand vorbiti de oameni care fac bani intr-un oras mare. Totul e sa tragi de tine, ca e clar ca daca ramai la paznic sau vanzator nu o sa iti fie prea grozav. Nici in Bals, nici in Bucuresti, nici in Paris sau Londra.
S-a scris multa literatura despre liberalizarea globala si teoria spunea ca oamenii si capitalul se vor muta, urmarind un avantaj comparativ, si pe ansamblu lumea va fi mai buna. In realitate, oamenii se muta si se reprofileaza greu, si bancile ii finantraza tot pe aia mari si cunoscuti. Trebuie sa apara un dezastru ca sa o faca si da, dupa aia majoritatea gasesc resurse sa iasa din inertie si sa o duca mai bine. In viata reala mai sunt parinti, retea de suport, incertitudine, chestii de-astea umane. Nu face nimeni usor un salt in necunoscut, fara sa stie ca exista cineva care sa il ajute acolo unde se duce, fara sa mai fi facut asta oameni apropoati.
@Cristi soluțile deja se întâmplă:
1. Navetă către loc de muncă în oraș mare din apropiere. De exemplu, sunt o grămadă de oameni din satele din Călărași, care vin la muncă în București. Lucrători la mega image, paznici, femei de serviciu, electricieni, instalatori, zugravi, angajați la instituțiile statului etc. Unii fac zilnic naveta, alții vin luni și se întorc vineri. Avantajul e că obții un salariu mai mare, dar îți păstrezi costurile la nivel de oraș mic. Nu e nevoie să plătești chirie/rată, taxe locale etc. Transportul e asigurat de angajator. Ai și casa ta cu teren, unde mai pui o legumă, mai crești o găină, mai culegi un ou. Naveta e de 1 – 1,5 ore. Comparativ, eu aș face din Berceni în Militari sau Pipera tot cam atât, cu transportul în comun. Transportul fiind plătit de mine.
2. Plecat la muncă sezonieră în afară. Angajatorul asigură transport + cazare (+ masă?), muncești câteva luni pe an, apoi vezi ce faci pe aici. După câțiva ani de muncă din asta, ai dreptul la pensie acolo.
3. Accesat fonduri pentru afacere în orașele respective. E aproape imposibil de accesat fonduri pentru București, dar pentru o zonă defavorizată cum e Călărași, Vaslui sau mai știu eu ce, e cu totul altceva. Știu oameni care fac mobilă în Buzău sau Călărași, dar lucrează pentru orașele mari mai mult. Zugravi, electricieni, faianțari care vin în București din Giurgiu sau Călărași. În Călărași e cineva care face sucuri de fructe, din bani europeni. A moștenit o bucată de pământ și a plantat niște meri, apoi s-a extins. În fine, nu e pentru toată lumea, dar e o parte a soluției. Pe lângă afacerile astea, mănâncă mai multe guri.
În timp ce tu faci asta, copilul tău poate merge liniștit la școală apoi poate veni la facultate într-un oraș mare și stă stea la cămin, unde îi trimiți pachet pe tren/autobuz. Dacă te muți în orașul mare, copilul tău nu mai poate sta la cămin, astfel că rămâne pe capul tău, iar tu pe al lui, că nu își va permite chirie. Aveți deja o rată, care vă cocoșează încă 15-20 de ani.
@ubercool, ce spui tu functioneaza pentru supravietuire, pentru a te mentine in situatia in care esti. E ca si cum te doare maseaua, ai carie si bei o tuica sa-ti amorteasca.
De ce cred eu ca nu e sanatos pentru familie?
Rolul meu ca membru al familiei (sot si tata) este sa incerc am grija de familie din punct de vedere financiar, medical cat si mental/psihologic, sa mentin unitatea in familie (cat tine de mine) sa incerc sa ofer o educatie, sper cat de cat ok si sa fiu aproape de familia mea. De ce consider ca optiunile mentionate de tine ajuta doar pentru mentinere situatiei dar nu ajuta pe termen lung familie? Desi ofera poate financiar o bruma de siguranta ca nu platesti chiriile, copii vor fi in continuare nefericiti, se vor ciocni in contiuare de sistemul medical de la sat unde nu sunt doctori, nu sunt consumabile, te duci si cumperi singurel de la farmacie ce trebuie pentru spital si tot asa. Vor iesi in continuare pe ulita si vor fi agresati de suedejii satului carora nu le poate face nimeni nimic
– Naveta? Cate ore se consuma pe zi pe drum, nu apuci sa iti vezi copilul. Il vezi doar in weekend?
– Munca sezoniera? Stii cati parinti au plecat in Italia sa le creeze un trai mai bun copiilor (initial cu scuza plec doar pe vara acum si apoi devenind termen lung), copii pe care i-au lasat singuri in grija altor rude si care-s in depresie? https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/copii-cu-parinti-plecati-la-munca-in-strainatate
https://www.youtube.com/watch?v=lz3fJWNWrl0
https://stirileprotv.ro/stiri/social/1-iunie-o-zi-trista-pentru-copiii-ai-caror-parinti-muncesc-in-strainatate.html
– Accesat fonduri europene? Ai accesat vreodata? E simplu? E simplu pentru omul de rand? Intreb, nu ironic, n-am incercat niciodata.
Intre timp, in continuare copilul tau are acces la un singur doctor si trebuie sa astepte cateva luni pentru o programare si te va astepta poate vii in weekend sau in vacanta acasa, copil a caror suferinte interne nu le mai cunosti asa de bine, nu ai participat la zile de nastere, nu ai participat la premii sau cand a terminat scoala si tot asa. De asta consider ca daca esti momentan sanatos, poti incerca sa faci un pic mai mult, poti sacrifica situatia actuala unde „pare” ca e momentan bine pentru o situatie mai buna pentru familie pentru oportunitati pentru ei.
@ubercool, am un comentariu in moderare in care am explicat de ce consider ca optiunile date de tine stabilizeaza pe acum treaba dar nu ajuta problema pe termen lung
Te rog nu lua ca atac personal.
Ideea articolului este asta: daca situatia e imputata, pleaca. Plus ca Vali se axeaza pe nisa lui de cititori, nisa care nu vreau sa sune a discriminare dar cred eu e un pic peste nisa care traieste pe minim pe economie si financiar si alternative. Subliniez, nu ma refer financiar ca au toti 10 mil de euro pe luna, ma refer ca optiuni, stiu ce sa caute, unde sa caute, au ceva cunostinte teoretice, au cat de cat relatii facute, pot sa se miste daca e nevoie, pot gasi alternative.
In articol (daca nu am inteles eu gresit ca de obicei) se prezinta ideea „daca e imputita treaba, fa-ti bagajele si pleaca pentru ca mai bine nu va fi”. Tu propui alternativa „ramai mama aici, ai un loc caldut, primesti bonuri de masa, primesti alocatie pentru copii, te mai ajutam noi cu mancare, uite, iti raman 200 lei pe luna, ne-om descurca noi, o mai taraim cum putem”. Daca esti capabil fizic, cat si ai optiuni, stii sa discuti macar un minim, esti dispus sa-ti faci treaba, poti face mai mult de atat. Nu poti trata maseaua sa o amortesti cu tuica toata viata, la un moment dat trebuie sa o scoti ca celorlalte masele din gura sa le fie ok, efectiv ca sa poti manca.
@Cristi sfaturile lui zoso se aplică pentru o categorie de oameni. La fel și horoscopul e valabil pentru unii. Eu mă gândeam la genul de oameni pe care îi cunosc în astfel de orașe sau comune.
@ubercool, uite ceva care explica mai bine ca mine de ce plecatul afara si lasat copiii acasa nu functioneaza
https://youtu.be/z1pKwACdR9A
Nu le spune inca, ca nu am apucat sa imi extind inca portofoliul la Brasov; in alta ordine de idei, aia care au fete la produs, retele de hoti sau spargatori, vor trai in continuare la Galati si Braila, nu se muta la Cluj sau Iasi.
Citu spune ca economia bubuie, asa ca bunastarea va lovi si comunitatile defavorizate.
O să le lovească prin depopulare.
Tineret mândria țării pleacă spre orașele cu oportunități.
Fusei ieri pe la Cisnădie. Liniștit, curat, frumos, satelit al Sibiului. Singur și fără economia unui oraș mai mare, ar fi bun de închis tot și stins lumina. Cam aia e.
Fost în Sibiu, că deh concert, bla bla, vizitat. Se simte vibe-ul banilor, oraș universitar, cu o idee de sistematizare, autostradă aproape, economie, magnet pentru tineri. Mai scump decât altele, da parcă e mai mișto să să îți fie dor de neamuri din Sibiu, decât să plângi că lucrezi in Vâlcea pe coji de semințe.
Râdem, glumim, dar fenomenul este vizibil: prin tangența mea cu Oltenia, văd cum tineretul pleacă din zona aia spre: București, Timișoara, Oradea, Cluj, Sibiu.
E un semn de maturizare.
La Brasov nu sunt nici un fel de oportunitati, nu stiu despre ce vorbesti. In plus, autostrazi nu se vor face in veci si aeroportul ala e un mare fas. Bonus, orasul e cel mai poluat din Univers.
Se aude la GL, BR, BZ, VN? E naspa.
dont believe the hype.
Ba e, asa rasuna tot internetul, deci e adevarat.
Nu m-as muta la Brasov pentru nimic in lume. Sibiu si Cluj, alea da orase. Frumos. Brasovul e oribil.
ce troll
Nu vă mutați la Brașov, că e plin de moldoveni și de ăștia de la Câmpulung Muscel.
Stau home și păziți moștenirea zonei+tunelurile dacice.
Lăsați păgânii civilizați să formeze enclave.
Și la Cluj e nasol! Mai sunt și unuguri pe aici… Stați acasă!
Nu nu, zice bine DM. Baieti nu va mutati in BV va rog. Nu de alta dar nu as dori sa devina vreun nou Cluj. As vrea sa ma mut si eu pe langa el :)) .
Chiar SF Gheorghe cum e?
Sfantu Gheorghe e un oras tipic din Romania. Farmacii, agentii de pariuri, magazine second hand si amaneturi la bulevard, jale in spatele strazii principale. Doar ca scrie „Utca” in loc de „Strada”.
Cel putin asta vad eu cand trec prin el.
@DM thanks, deci e de evitat. Notat.
Vad ca sursa e Brasov.net si cum uneori nu vedem padurea de copaci, scapam din vedere un oras Fagaras ultima gaoaza oribila din Romania! Daca e sa facem topuri atunci hai sa facem unul profesionist
Am prins gluma, dar tot ma freaca o curiozitate: astia care o ardeti patriotic cu Brasovul, sunteti brasoveni, sau tot moldoveni mandri ca ati prins un loc la civilizatie?
Io de jumatate de an stau la satu mare, da nu e nimic. Mergeti la Bucuresti, acolo e viata.
Chiar ma intrebam cine a cumparat apartamentul asta:
https://barikada.ro/apartament-placat-cu-aur-scos-la-vanzare-in-satu-mare-tavanul-louis-vuitton-face-toti-banii-foto/
Felicitari, sa te tina!
LUX!
asa traieste faraonii
Come to Oradea. We have Bolojan.
Am locuit in Carei ceva ani si totusi nu inteleg cum traiesc oamenii acolo. Erau cateva fabrici importante dar acum e doar 1 care ploueaza mult si cam atat. Sunt gospodari si au animale, pamant dar cam atat. Ciudata situatie.
sunt multi aici care au joburi remote. printre care și eu… la mine situația este ca m-am mutat dintr-un oraș cu „posibilități” (Ploiești) într-un oraș mic și „mort” (Câmpina). ajung oriunde în 10-15 minute, am liniște și aer curat și fac 1h pana la Otopeni. Au și orașele astea mici farmecul lor dacă ești ok financiar.
E un trend care se va accelera daca managementul nu reuseste sa impuna intoarcerea la birou ca sa-si pazeasca curul.
Am facut chestia asta de acu 15 ani
Ar fi interesant de vazut criteriile care au stat la baza crearii acestui top.
E interesant pentru ca se pot creiona politici publice pentru anumite orase.
Alt aspect interesant e acest triunghi ardelean CJ-SB-BV.
CJ e overhyped pana la Dzeu si inapoi.
SB si BV sunt doua orase de nivel mediu ca populatie in Romania.
Ca sa poata sa creasca SB si BV trebuie sa se apuce de construit cartiere rezidentiale.
Pentru ca altfel piata imobiliara nu va putea inghiti tot afluxul de noi veniti, iar preturile ii vor impinge pe doritori in alte directii.
Interesant ca nimeni nu vorbeste de Iasi, Timisoara sau Constanta.
Sa fie oare din cauza ca articolul e publicat pe un site din BV?
Pai asta e un blog mai sovin, si se stie ca cine s-a mutat la Brasov, Cluj sau Sibiu si si-a luat casa, devine brusc sovin si nu mai considera alte locatii, in afara Transilvaniei, demne de interes
Sincer, ce sa faci la Constanta?
Constanta scade ca populatie, nu prea sunt companii mari si multe, lumea fuge la Bucuresti…Timisoara atrage lume aproape la fel ca Clujul, Iasul atrage din Moldova ce mai ramane dupa Bucuresti + Ardeal.
Nu stiu cat stii tu, dar la Sibiu e mai mult decat inceputa constructia de rezidentiale. Mai ales in zona metropolitana, la Cisnadie, Selimbar si Sura Mare. Anul trecut era cea mai mare crestere (nu doar ca %)) din tara la locuinte noi. Si campuri goale mai sunt.
De Timișoara a vorbit dl. Funeriu, care locuieşte la Strasbourg, că eu oraș plin de țărani, siliconate, unde nici o bere nu îţi vine să bei și cu un aeroport ca o budă demnă de ţări în care se moare de foame.
Paco, Funeriu e din Timisoara si are atitudinea de elitist de carton.
Atitudinea asta de ingamfat il face detestabil.
Am avut destui colegi din Germania care mi-au zis ca Timisoara sau Cluj sau Sibiu sau Brasov sunt orase frumoase. Erau surprinsi de cat de bine arata orasele.
Nu are nici un merit ca locuieste in Strasbourg.
Ca intelectual ar trebui sa ia ce e bun in Vest si sa educe taranii si siliconatele.
Dar fiind doar un oparit si un nas pe sus, nu poti sa ai pretentii.
@Paco: Nu fi trist, țărani sunt peste tot, siliconatele fac bine la cataracta, dar aeroportul ala e chiar de toată jena. Cel putin acum 3 ani când am fost ultima oară. Aaa, și de Funeriu chiar îmi place. Mea culpa
asta e asa daca nu iti permite jobul munci remote. ca altfel…
Sa dai 400 de euro pe chirie in Cluj sau Bucuresti doar ca sa iti cumperi paine si cartofi la pret x3 mai mare nu e amuzant. sa nu mai vorbim de liniste, siguranta, relaxare. Bine eu stau in Tirgu Mures…
Si dupa ce am stat in Bucuresti si Cluj Napoca nu prea mai am de gand sa ma intorc. Desi am contracte de munca in ambele orase.
Pescuitul de pastravi e la 45 de minute de casa, gradina cu legume si livada la 30 de minute, liniste pace.
In afara de dracii si nervii pe care-i fac in trafic in Bucuresi si Cluj si graba si agitatie degeaba…. nu am gasit nimic in plus acolo.
dar asa sunt eu… om simplu fara pretentii.
Vin la Targu Mures, regulat, de cateva ori pe an, incepand din 2010; mie mi se pare ca se urateste orasul, tot mai multi suedezi, tot mai murdar, trafic infernal…..nu e chiar de vis. Plus ca tot ce e Reghin, Ludus +comunele limitrofe, vin la Mures, asa ca nu e mare diferenta fata de Cluj.
Bonus cand lanseaza Azomures ceata aia artificiala, sa nu vada satelitii limuzilele parcate la Promenada, e senzatie….
Remote work For The Win!
Eu nu militez ca Targu Mures e cel mai frumos oras de pe planeta, din Romania sau macar din Ardeal. chiar s-a uratit dupa 20 de ani de conducere sub cea mai corupta si incompetenta administratie din tara…
pentru mine merge din motivele expuse mai sus… aici mi-am gasit eu dar poate sa fie si la satu mare/baia mare/bistrita/Campeni/salonta/lugoj etc.
În noile circumstanțe, când foarte mulți pot lucra de acasă, ce îți mai pasă că e sau nu o fabrică în orașul în care stai? Poți munci unde vrei tu, doar cu o conexiune la internet. Ok, nu vor munci cu toții de acasă, dar cei care o fac vor crea nevoia de servicii: magazine, frizerii, spălătorii, farmacii, piețe, dispensare etc.
Eu sper într-o uniformizare a distribuției populații, nu o condensare în 4-5 orașe.
dar in numere mari, la nivel de populatie totala, nu suntem in majoritate un pool de munca necalificata/slab calificata? care se intampla sa fie si genul de meserii greu de practicat de acasa…
Aia foarte multi,care pot lucra de acasa sint maxim trei sute de mii in toata tara.Adica nesemnificativ.
@caposu nu doar cei din IT pot munci de acasă. Contabili, ingineri, economiști, juriști, oameni de la resurse umane, marketing, vânzări etc. pot munci, de asemenea, de acasă. Nu am cifre, nu știu câți sunt exact, dar îmi imaginez că sunt destui.
Ok, nu poți munci 100% de acasă, dar dacă ești inginer constructor, de exemplu și trebuie să de mai duci o dată sau de 2x pe lună pe un șantier, nu mai bine stai acasă la Galați și mai dai o fugă la Brăila sau Tulcea, din când în când, decât să te muți de tot în Constanța, ca să fii în oraș mare?
@ubercool: tu cand te-ai ridicat ultima oarã de la biroul pe care l-ai improvizat in sufrageria alor tãi si ai iesit prin lume? Auzi la el, “toata lumea care are internet sã lucreze de acasã” :))
In unele orase „moarte`” se traieste mai bine si mai civilizat decat la Bucuresti, Brasov sau Cluj. La fel se poate aborda si un articol cu motive pentru care ai putea pleca lejer din orasele astea cu locuri de munca. Nu se rezuma totul la un loc de munca.
Și pe urmă mâncăm borș pe net că ce nasol e la Bukale! Că e rezidențial peste rezidențial, nu e canalizare și pute și e mizerie și nu e transport șamd.
Vezi Zoso, asta este ipocrizie și de aia nu prea mai comentăm (mă rog, unii!) pe aici: satul românesc trebuie să moară și mutați-vă la București versus ce nașpa e la București, Cluj!
PS știu că nu spui cu subiect și predicat București sau Cluj dar așa se subînțelege!
Oricum, este mult mai ieftin decât în Vest…daca lucrezi remote pe bani de Uk
Mai invarti o combinatie cu baietii la Brăila, te bagi pe imobiliare sa-ti asiguri si tu un venit pasiv….pe Londra nu-ti permiți, ești tot sclavete oricati bani ai avea.
Joke aside, articolul pleaca de la premisa ca se moare de foame in orasele astea, asa ca muta-te, follow the money. Numai ca lumea se descurca, sunt oportunitati cu vagonul daca nu esti dobitoc.
Trebuie un articol separat si cu cei angajati la institutiile de stat. Sunt o specie aparte, merita abordati diferit fiindca au alte „sentimente” despre siguranta job-ului. Daca nu au pretentii de salarii mult mai mari decat ce casttiga in prezent, job-urile lor sunt destul de confortabile, fie si de la Abrud sau Zimnicea
Frumos Brasov, nimic de zis, dar poluat. Mai ales vara cand prinzi o zi torida si seara in zona centrala vezi smogul plutind la lumina farurilor. Salariile pentru cei de rand (nu IT, doctori si ingineri) sunt cam aceleasi din orice oras care e pe lista „neagra”, sa spunem asa. Preturile la apartamente umflate excesiv, chirii mari. Pe scurt, nimic atragator pentru unul care e sarac la el in sat
Bonus, In Brasov mai era o problema(nu stiu acum cum mai este): firmele mari aveau un fel de intelegere tip cartel, sa nu isi fure angajatii, sa nu se canibalizeze , asa incat, la un moment dat, voiai sa pleci tu de la firma x la firma y, dar uite ca nu se putea, sa nu strici establishmentul local. Si asa, daca voiai mai mult, ori te transformai intr-un arivist rapace, sau le faceai cu mana si te indreptai spre alte orase/tari….si ii lasai in plata lor.
Eu am intalnit oameni care s-au mutat la Brasov si aveauu senzatia ca traiesc visul american, pentru ca veneau din zone mai sarace, mai putin educate si mai putin atractive dpdv arhitectonic, atractii turistice,viata de tanar e ok, taxi ieftin, mai ai unde iesi, ai trasee in jur ……multi s-au cam dezumflat cand au inceput sa aiba copii, ii aud acum cum decarteaza pe la afer school , gradinite private, freaca masina in oras sa duca copiii nu stiu unde, noile blocuri sunt in mare parte mai inghesuite decat cele comuniste, scumpe…
Calarasi e oras?
conform legendei locale, mai mult praf decat orasi
Ce cauta Piatra Neamt pe lista aia? Am fost acum doi ani in Piatra Neamt si mi s-a parut ca arata mai bine decat Timisoara, e mai curat, mai ingrijit.
Nici eu nu ma prind. Trec des pe acolo si mereu mi au lasat impresia ca au bani si joburi ok. In plus din colegii de faculta niciun nemtean nu voia sa ramana in iasi, toti se intorceau acasa, iar acum sunt bine merci.
e un oras foarte fain daca mergi in vizita, nu stiu daca e la fel si sa locuiesti acolo, sa te lovesti de administratia locala(spitalul care a ars, primaria etc.)
dpdv al circulatiei in ultimii 4 ani se circula tot mai rau/agresiv. dupa ce au arestat multi politisti de la rutiera parca au devenit mult mai agresivi soferii, nu prea mai opresc sa dea prioritate la intrarile in giratorii.
Mai degraba in Roman decat in Piatra Neamt. Ce au aia acolo in afara de carpatcement/heidelberg, merlin, lemn si alte mici firmulite?
Oana, la Roman ar mai fi TRW Airbag Systems, Fabrica de zahar Agrana chiar si un mall destul de marisor
Dar Tulcea are potential, e la intrarea in Delta, nu se poate compara cu restul. Ca nu se face nimic e partea a doua. Imaginati-va cum arata Oradea fara un om cu viziune… Ceva cum este Braila, totul in paragina. Galati e cat de cat ok, e un oras destul de mare. Iar partea cu mutatul, poate fi facuta de cineva specializat, doar nu va pleca Gheorghe, paznic la Profi in Tulcea la Profi in Bucuresti, ca vai ce oportunitati are acolo, sa fim seriosi!
La Tulcea se reface faleza. Cand o sa fie finalizata sa vezi atunci cum bubuie economia. O sa umble pestii cu covrigi in coada
Daca Galati e cat de cat ok inseamna ca ai standarde foarte foarte joase
Peștii cu covrigi in coada sunt deja la Galați
@Lecter, ideea de oras e ok si poate fi mai mult, e loc de imbunatatire, de dezvoltare. Calitatea oamenilor lasa de dorit, la fel ca in braila, videochatiste si umflatii aia cu apucaturi de rambo. Nu as putea trai intr-un asemenea loc, am fobie de ciorile alea, probabil as ajunge la altele. Nici de restul personajelor nu imi este rusine, asta e, atat s-a putut. Pacat ca e locuit gen.
Care-i faza cu Timisoara?
N-am fost niciodata acolo, aveam o impresie ok din auzite dar tot din auzite pare ca lucrurile s-au cam stricat.
As vrea sa vizitez orasul anul asta, poate anul viitor.
Este cineva de pe acolo si poate da niste detalii?
Am locuit 6 ani in Cluj apoi m-am mutat 6 ani in Timisoara. Timisoara a fost „stricata” tot timpul. De vina e cam e Ciuhandru asta n-a facut nimic, in afara sa vanda suedejilor case din centru si locurile in cimitir. Cand Clujul se dezvolta sub conducerea lui Funar si Boc, Timisoara batea pasul pe loc.
Fritz pare ca ii calca pe urme lui Ciuhandru, nu face nimic.
Robu a fost ok, dar pt ca avea mult de recuperat pt cele 4 mandate in care Ciuhandru nu a facut nimic, a trebuit sa faca din Timisoara un santier. Erau si cate 3 strazi una langa alta care erau in lucru, cateodata trebuia sa faci ocol de 1km sa ajungi unde vroiai. S-a luat de suedeji a inceput sa trimita politia locala peste ei, a impus regulamente in centru (cu amenzi). Daca il lasau pe Robu sa conduca vreo 4 mandate poate mai recuperau diferenta fata de restul oraselor mari.
Eu n-as subestima zona Galati – Braila – Tulcea. Podul peste Dunare ar putea deschide noi rute si oportunitati de afaceri.
La Galati Sidex mai are are 5000 de angajati din 50000 in vremurile de aur.
La santierul naval ai vreo 2500 direct si inca vreo 500 in firma anexa.
Mai ai arabesque si o firma mai mare de constructii.
Teoretic orasul e stabilizat dupa caderea post Sidex dar tot atarna 5000 de oameni de sidex.
Braila e RIP.
Tulcea e RIP.
Nu stiu ce oportunitati vezi tu dar orasul ala e vai de steaua lui. Primarul e ocupat numai cu chestii care se vad si care-i castiga inca un mandat peste cativa ani. La capitolul investitii nu am auzit de nimic important in ultima perioada.
Nuș cum se face dar iar sunt contra curentului.
Pe rând:
Sunt născut, crescut și educat în Alexandria. Studii superioare în Bucuresti. Stabilit în Buc după facultate. Carieră în IT. Apartament pe credit ipotecar în Rahova. Obținut job la CE la Brusel în 2016 pt ca fiica vrut școală în Olanda. Mutat și restul familiei în Olanda. Mutat și eu de la Brusel la Haga de când cu molima și telemunca. Ei si acum vine marea șmecherie: păi dacă vacanță și telemuncă, de ce să locuiesc in Haga și nu în apartamentul părintesc din Alexandria (după ce locuit Haga, Bucureștiul este obositor – în schimb Alexandria merge perfect).
So, Alexandria, asteapta-ma, vin !!!
Nu te muta la Alexandria. Decât dacă vii de la Turnu Măgurele sau din satele dintre.
Crede-mă!
Dacă nu mai ai chef de Olanda, găsește alt oraș oriunde.
Ei, o lună zic că merge. Sunt curios să compar pistele de bicicletă de acolo cu cele din Haga. Desigur, am în plan și băute cu foștii colegi de liceu (nu ca să mă dau mare – în mod ciudat, cam toți ce au rămas acolo sunt mai înstăriți decăt mine. Unul chiar a ajuns milionar în euro vânzând piese auto).
Daca esti din Alexandria ne bucuram ca te intorci acasa! Erasmus von Rotterdam
Sunt cam la 20km de Rotterdam dar merci de urare!
Cred ca articolul era despre cei care nu pot munci remote.
Așa cred și eu, dar asta deja este o omisiune gravă care-i scade mult valoarea. Când iei in discuție lista orașelor unde e bine/rău de trăit, nu poți ignora fenomenul teleworking – nu, mai ales în era post-covid. Așa că argumente de genul „nu găsești de lucru acolo” nu sunt complet anulate dar sunt golite de substanță în mod grav. Cum spuneam, din punctul meu de vedere, calitatea vieții este mai buna în ALexandria decât in Rahova.
De ce să nu pleci de tot din țară în lic să schimbi orașul?
Nu zici rău dar nici bine!
Uite mie nu-mi plac orașele aglomerate, nu le suport. Așa sunt că fire, nu mi se potrivesc.
Ok, am înțeles ideea, dar dacă 10 milioane de „refugiați” din Romania ar acosta mâine în cele 4-5 aglomerări urbane despre care zici că se merită să trăiești…cum ar fi?
Utilitățile publice s-ar sufoca…
Clujul devine cel mai de cacat oraș. Cea mai proasta infrastructura din univers. Apartamentele cele mai scumpe. Zero șanse de a gasi un job decent. Daca nu stii vreo HR-ista sau vreun director, multinationalele se cacă pe CV-ul tau, cu toata pregatirea si experienta ta. Si atunci? Maturi parcarea Emerson pt 2mii pe luna si platesti 40 de ani pt apart. cu 1 dormitor, ca sa iti pierzi viata in trafic. Frumoasa perspectiva
Oricum premisa articolului e delicioasa:
„În partea superioară a acestui top, regăsim alte cartiere din Bucureşti unde avantajele costului vieţii sunt demne de luat în seamă. Repondeţii studiului au spus că următoarele cartiere sunt cele are ar trebui luate în calcul: Titan, Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu, Baba Novac, Aviaţiei, Tineretului, Băneasa, Drumul Taberei.”
Cine stut desteptii? Brasov.net publicat de REDACTIA.
” arată un studiu al agenţiei de marketing D&D Research”, pentru cine?
Articol marcat cu publicitate. Cui?
Care dezvoltator are de vandut si in ce cartiere?
nu m-ar mira sa fie si zoso bagat in studiul asta erudit
o idee traznita:
daca as fi primar intr-un oras X si prin natura meseriei am dobandit cateva sute de apartamente si prin urmare asta e biznisu meu, sa dau in chirie apartamente, ce as face ? Pai nu as face reclama pe bugetul primariei la orasul X ca sa creasca chiriile ? Always follow the money
Cine e micutul poznas?
Nu sariti ca sunt arogant, dar sunt din Focșani (unul dintre orașele „care ar trebui evitate „) și îmi merge bine.
Pwp!
Merci ca ai trimis toti vasluienii la Iasi
depinde de dorinta de socializare. eu sunt la baza din targoviste. am venit la bucuresti cu facultate si am ramas sa muncesc in bucuresti (domeniul IT). anu trecut cu pandemia, m-am mutat la loc in targoviste (stau la casa, mai putina poluare, temperaturi mai ok, mancare mai sanatoasa, reinnodarea relatiilor cu familia, economii, bla) din martie 2020 pana in mai 2021. In iarna lui 2020 am inceput sa imi iau campii. Nu ai niciun pic de divertisment in oras pentru un minim de entertainment. 2-3 restaurante, 2 cafenele, un teatru si ala obosit, nu stiu daca exista cinematograf. 2-3 magazine de haine etc.
probabil a contat si faptul ca mai aveam doar vreo 2-3 prieteni in oras (unul care nu a plecat dupa liceu si vreo 2 care s-au intors si ei sa lucreze de acasa cu pandemia).
dar pentru un tanar nu exista motive sa ramai in oras.
viata sociala zero. zero. pentru un tanar, efectiv nu ai ce face.
dupa ce m-am vaccinat am fugit din targoviste cat am putut de repede
dar ca o nota de optimism, aduc in discutie si faptul ca targovistea a inceput sa miste in ultimii 2-3 ani.
– s-a deschis o zona comerciala noua (un Decathlon, ceva clinica Medlife, Jysk, LEM’s)
– primul fast food KFC
– primul fast food McDonald’s (nu e neaparat o mandrie ca avem Mec si KFC in oras, dar totusi, pana acum 2 ani nu aveam nimic. absolut nimic)
– primul mall
– poate termina de modernizat stadionul si ramane echipa de fotbal in Liga I
Si ce ai vrea sa faci ? Da, n-ai alea de zici, dar nici nu iti trebuie. Iti trebuie o curte, o casa, si atunci ai ceea ce iti trebuie.
eu as cam fugi de Iasi. Nu mai pot cu atata aglomeratie (si nu vb. doar de trafic), e aglomeratie non-stop oriunde calci..in parc, in magazine, pe trotuar. E sufocant. Ar merge un Vatra Dornei, Borsa, GUra Humorului.
Asta daca te apuci de taiat lemne…
Pai i-a trimis Vali pe toti la noi, BT, NT, SV au venit sa ne sufoce…bine si eu sunt din Roman, dar am vechime
Fix acelasi lucru ma intreb despre Ramnicu-Sarat si Slatina de fiecare data cand (sunt fortat sa) trec prin ele pentru ca nu au centura (mizeria aia la Slatina nu se poate numi centura, e teapa pentru fraierii care trec prima data). De ce mai stau oamenii in ele? Din ce traiesc?
Vezi tu că Slatina este dita mai platforma industrială. De joburi nu te plângi în Slatina.
Este el oribil ca oraș, pentru că nu e nimic de făcut în el. Acum cu drumul expres Pitești-Craiova lucrurile o să se îmbunătățească mult. Dacă de Slatina te vaiti, de Balș ce părere îți faci. Mi-a luat până în pandemie aproape 90 de minute să îl traversez într-o vineri. De centura Râmnicu Vâlcea nimic, nimic?
Am făcut ieri o oră să ies din Vâlcea și asta pentru că am intrat prin oraș și am ocolit centura, care era blocată de tiruri. Era aglomerație pe Valea Oltului, Dedulești, Milcoiu până la Pitești. Auzeam pe stație de aglomerație până la pasajul de la Valea Ursului, bara la bară. Pentru ăștia cu mașini mici salvarea a fost pe un drum ce ne-a scos la curtea de Argeș, iar de acolo spre Pitești, cu ocolire prin niște comune.
Valea Oltului tine jumătate din economia României. Acolo ar trebui să fie ochii, nu o bășină de centură.
Oamenii stau in ele pentru ca isi permit si pentru ca e mai liniste decat in orasele mari. De ce n-ai tu bani sa fii sef intr-un oras din asta mic ?
Era vorba să se construiască drumul Râmnicu Vâlcea-Tigveni, ca ulterior să se poată face legătura mai ușoară cu (viitoarea) autostradă Pitești-Sibiu.
PNL, Cîțu și Orban, au susținut asta, au zbătut să pună în prim-plan treaba asta, dar după re-evaluarea PNRR, Drulă a scos schița. Chiar așa se numea, „Drumul Râmnicu Vâlcea-Tigveni”.
Nu e mare bai fiindcă Vâlcea nu figura nici dinainte în vreun plan al lui domn Drulă, asta din cauză că (zic vocile rele) au fost certați membrii din interiorul USR+ Vâlcea & nu mai au binecuvântarea centrului (liderul local voia să fie pus pe listele la parlamentare, n-a fost pus, s-a supărat & a făcut tamtam).
Drept consecință, USR+ centru a pedepsit un județ întreg fiindcă liderul local al aceluiași partid s-a ofticat că nu a primit aprobarea partidului să facă parte din parlamentare. Au ignorat cererile PNL pentru o alianță electorală, ulterior locală, să fie dat la o parte primarul, PSD-ul & grupările din spate. Primarul a fost reales, PSD a câștigat consiliul județean.
Iar acum, același USR+ a bătut palma cu același primar și PSD. Multe înțelegeri și bisnisuri se fac, justiția ignoră, banii curg în continuare…
„nu veniti aici”, „plecati de acolo”
Fata de ce zice autorul eu zic ca daca aveti un plan se poate sta linistit oriunde.
Mai ales daca gasiti locuinta „cu 20% mai jos decât prețul pieței „.
Fa credit, hai la bucuresti, stai in chirie si iei 1800 lei in mana. Amuzant.
Vali zice de Satu Mare: Faci electrotehnica, intri direct la Dräxlmaier, incepi cu 3000 in mana.
Compari mere cu pere. Ori le compari pe ambele Bucuresti si Satu Mare cu electrotehnica, ori pe ambele fara. Unde naiba iei 1800 in mana in Buch cu electrotehnica.
profesionala, nu te ambala ca nu e nevoie de atatia ingineri.
@alxzn
Ca unu care face școală de așa ceva, că m-au apucat dorurile învățatului la 34 de ani, te contrazic cu semnătură și 10 foi de argumente. E nevoie de ingineri cât cuprinde. Peste tot, in orice domeniu e nevoie de ingineri. Și asta din 2 motive: unu este că nu mai e anul 2008 când toți se făceau economiști, iar după 2012 industria de producție s-a dezvoltat enorm, s-au investit bani grei in capacități de producție, in R&D, s-au extins capacități deja existente și e nevoie de oameni specializați să implanteze, supravegheze, depaneze, dezvoltare de procese, etc.
Al doilea argument este că ingineria a pătruns prin locuri unde nu ți-ai fi închipuit acum 10, la care se adaugă următoarele fenomene: tot mai puțini dau bacu, tot mai puțini îl iau, tot mai puțini se bagă la școli de ingineri, școlile scot tot mai puțini ingineri, migrația de oameni calificați către alte locuri. E un cumul de factori.
@ionutM: Tu aveai ceva pe suflet si ai tinut sa o zici chiar daca nu are legatura cu subiectul?
eu am zis asa:
„profesionala, nu te ambala ca nu e nevoie de atatia ingineri”
Dräxlmaier Satu Mare are 7000 de angajati si inca mai cresc, din astia cati crezi ca sunt ingineri?
6 sau 10?
1 si 4 subingineri. Radem, glumim da imi povestea cineva recent ca in vremurile de aur a primit o sectie cu peste 3000 de angajati (3500 parca). Era singurul inginer+ maistri.
Ingineri aduci din toata tara fluierand, sau iei de peste gard de la electrolux ca aia au si dau afara, se cauta indieni.
Va povestesc si eu patania mea. Lucrez in afara tarii in domeniul petrolier, inginerie cu functie de conducere, castig cam cat e considerat un salariu bun in Bucuresti, dar in euro nu in lei. O firma de renume tot din domeniul petrolier, mi-au propus un post denumit pompos ‘site manager’. Discutam toate aspectele, am cerut niste bani, s-au cam blocat dar trecem peste… Ajungem la responsabilitati, cerinta lor era sa acoperi inca 4 functii diferite: maistru/foreman, site manager, planner de productie, technical adviser si inspector sudura. Se pare ca odiseea angajatorilor romani continua, iar dupa se plang ca nu gasesc oameni. I-am intrebat inclusiv, pe parcursul unei saptamani, zile, cand se gaseste timp pentru a face toate aceste chestii. In gandirea lor, nu considerau necesar in a avea nici macar un team leader, tot in responsabilitatea ‘site managerului’ era sa supravegheze muncitorii si necalificatii, care uneori pot pune probleme, aici citez cuvintele angajatorului.
Galatiul e paradisul prostituatelor ajunse duamne si al videochat-ului. Toti malacii care isi plimba masinile de sute de mii de euro au fetite trimise la munca. In aceste orase domneste insa o mentalitate mizerabila, iar cei care constientiZeaza groapa in care se afla dau din coate sa plece. In orasele astea, cine are ultimul B&W e cel mai tare, cel mai respectat, idolul tuturor. Aici astia sunt oamenii respectati, nu oamenii cu carte, cu ceva educatie. Tupeu si nesimtirea la putere! Vorba aia… in ce culoare e vopsita Moldova din ‘90 incoace? Se gasesc totusi job-uri cu salarii bune si in orasele astea enumerate in articole”, doar ca cine are “potentialul” de a prinde un job bun are si perspectiva si dorinta de a trai intr-un oras ceva mai civilizat, in care mai dai de un muzeu, de un teatru, de un eveniment. Nu mai sunt banii totul.
E bun topul pentru persoanele care nu lucreaza remote. Cum in IT tendinta este de remote, nu vad de ce m-as duce in orasele de top sa respir si sa ma bat pe putine resurse cu cei care vin din toata tara sa isi faureasca acolo un viitor muncind pe branci.
Pentru ca toata viata vei lucra remote…si la spital tot remote te vei duce? Mai am un prieten care a venit in Iasi din orasul natal, unde si-a triplat salariul si acum viseaza ca se duce inapoi si sta in apartamentu lasat mostenire. Si va lucra remote toata viata.
Depinde de ce tip de afecțiune medicală discutăm. Dacă e nevoie de o consultație anuală sau semestriala la un medic bun, se găsește timp pentru așa ceva, într-un oraș mare. Nu e dracu așa negru.
De exemplu ai nevoie sa ajungi la urgente, si in spitalul judetean, din resedinta de judet (sa zicem Bacau) nu te baga nimeni in seama cu orele, ca „nu iti curge sange”. Ok, asta era acum 4 ani, dar cat sa se fi schimbat mentalitatea?
Spitalul județean de oriunde o mai fi cum o mai fi, nu e chiar ultima hrubă, dar acum câțiva și-a rupt mama piciorul și în Spitalul din oraș „radiologia” e în alt corp de clădire față de ortopedie, unul din canaturile ușii de la intrare în sala de radiologie e bătută în cuie și dacă nu era tata prof de geometrie cu ochiul format, o ridicau pe brațe să o ducă în sală.
Asta în timp ce ea urla de durere, iar fractura era la câțiva cm de proteza pe care o pusese cu 6 luni înainte (de a declarat medicul care a operat-o că ar fi fost mai bine pt amândoi să-și fi rupt șoldul, i-l înlocuia și gata).
Și încă vreo câteva povești d-astea.
Majoritatea nu a inteles de fapt articolul, poate nici nu e chiar atat de clar, dar Vali se referea la mutatul in alt oras in perspectiva unor oportunitati pe viitor, familie, job etc nu mutatul paznicului de la Profi in alt oras mai mare ca paznic la Mega.
Dar de ce? Ăla nu trebuie să aibă o perspectivă și dacă nu el poate copii lui?
Eu cred că tocmai la oamenii aia se referea. Fiindcă dacă câștigi 10000 în Brăila, la sfârșitul lunii cred că ieși mai bine decât dacă câștigi 10000 la Cluj.
@Pato Basil – nu e chiar asa, e putin invers. Intr-un oras mare concurenta este mai mare, veniturile sunt mai mari pe alocuri si costul vietii este mai ridicat.
Daca tu esti doar un angajat mediu, gen angajatul 214 din fabrica si castigi x atunci banii tai iti permit mai multe intr-un orasel mic decat in unul mare. Diferenta se face doar cand esti bun, peste medie si atunci in concurenta pe oportunitati ai sanse de rezultate mai bune decat intr-un orasel mic.
Din pacate oamenii se supra evalueaza si nu sunt realisti cu privire la ce ofera si ce isi doresc in schimb, ca acei tineri ce termina facultatea, nu au deloc experientasi totusi nu discuta fara o mie de euro net.
Nu experiența determină salariul. Tocmai de aceea „nu discută fără o mie de euro net”.
Experiența se capătă în timp, pe parcurs, în timp ce patronii/managerii trag de cur să nu plătească.
@Boros – nu doar experienta insa la final de zi iti vinzi forta de munca si abilitatile, nu? Negocierea la orice job este simpla – eu pot sa fac X, am facut pana acum Y si pentru asta vreau Z suma pe luna.
Sa iti dau un exemplu – daca eu ma duc la PSG si le spun – eu stiu sa joc fotbal, sunt foarte hotarat si vreau 50 de mii de euro pe an aia nu vor fi interesati. Daca se duce Messi la ei si le spune „eu stiu sa joc fotbal, am jucat la echipa asta, am rezultatele astea” si vreau 5 milioane pe an ii vor da suma in aceeasi zi, avans pe 2 ani.
Daca tu nu ai dovezi in ce priveste abilitatile tale pe ce baza vrei acelasi salariu ca unul ce poate dovedi ce face, concret?
Deja ai stabilit că nu vrei să plătești îndeajuns de mult oamenii, pentru că ‘nu merită’ sau alte lozinci discriminatoarii (ex. handicap).
Problema începe așa: tu vrei să-ți fie prestat pe salarii mizere, în timp ce ai așteptări de rezultate cu salarii umane. Totodată, dacă vezi rezultate, niciun patron/manager n-o să vină să zică „Bravo Gigele, fiindcă ai prestat, îți măresc salariul”. Nici tu n-ai face-o, de să minți?
Așa că, patronii/managerii au de ales: fie plătesc mizer și au rezultate mizere (suplimentat de motive gen „n-au icspiriănț” sau alte critici gratuite, tot să nu plătească oamenii, să bage în buzunar pe post de ‘comision’ și alte românești din ăstea), fie plătesc decent și, cu timpul, vor avea o forță de muncă respectabilă și respectată.
Nimeni n-a plecat de la un job bun fiincă a fost plătit decent și a fost tratat uman, respectat. Dar, deh, mentalitatea aia comunistoidă, învățată din manualele marxiste ce e capitalismul, normal că o să continuați să vă întrebați de ce cer unii „o mie de euro net” fără ‘icspiriănț’: oaie, vor să vadă dacă tu, al rândul tău, îi vei trata ca niște oameni, nu ca niște androizi/sclavi.
Pricepi? Lasă fotbalul și scoateți acul din venă, că ți-a intrat prea multă bere în sânge deja.
@Boros – Nu inteleg de ce faci totul personal si mi te adresezi nepoliticos pe final de comentariu.
Eu doar am explicat baza procesului, asa cum functioneaza peste tot in lume. In toata lumea aia care intra in campul muncii castiga mai putin decat cei cu experienta.
Cred ca ai insa niste probleme personale cu patroni care nu te-au platit asa cum visai tu si personal refuz sa intru in polemici sterile de genul „muncitori buni si patroni rai”.
@big bear…dacă ești bun foarte bun de ce sa ramai angajat? De ce sa nu vrei sa faci mai mult pentru ceilalți din jur, cred că poți face mai multe pentru oameni din zone „defavorizate”. Să îi spunem „voluntariat”, la tine acasă.
https://www.facebook.com/adrian.pana.7/posts/5833601850043745
Plecati fratilor toti, lasati rahatul in care stati si duceti-va nomazi la altii, ca e mai bine. Si cand nu mai e bine nici acolo, plecati in alta parte. Ce familie, ce prieteni, ce tara, ce patriotism, ce alea alea, banu conteaza. Viitorul e evreizarea completa a planetei, fiecare cu desaga in spate alergand dupa bani mai multi, de parca aia care au bani abia asteapta sa-i dea altora. Dar aveti grija, ca unii fac asta de mii de ani, si se ajuta unii pe altii, si cu aia n-o sa puteti concura niciodata.
N-ai înțeles nimic.
not sure if sarcasm prost sau chiar te iei in serios si nu te poti auzi cum suni
Nu sunt de acord cu 2 orase.
1. CLUJ – este un oras super overrated. Stau in Cluj de 12 ani asa ca stiu ce vorbesc. Preturile nu pot justifica aglomeratia, poluarea si cele 6 luni cu ceata pe an. Ca om traitor peste 10 ani intre B si Cluj prefer Bucurestiul sincer. As putea vorbi foarte mult si foarte argumentat despre CJ vs Buc.
2. SATU-MARE. Cunosc foarte bine orasul. Am bunicii in Satmar. Orasul se schimba cu viteza. E un oras foarte linistit cu oameni faini. Este unul din orasele cu potential enorm. Veti vedea in urmatorii ani. Din SM faci cateva ore pe autostrada pana in mari capitale europene. Imi place foarte mult si Zalaul. De fapt tot Salajul e un judet deosebit cu oameni faini si mult mult sub evaluat.
Intr-un articol in care se vorbeeste despre mutatul de la Calarasi la Bucuresti tu dai vina pe evrei…
Alea sunt orase moarte ca deja pleaca lumea din ele, nu e ca si cum sfatul din articol nu e urmat deja de toti cei care pot sa plece de acolo. Problema e ca de 20 de ani pleca doar la bucuresti si poate ceva mai recent la cluj.
Eu chiar mi-as dori ca in Romania sa se dezvolte 5-6 centre puternice, dar momentan situatia este cam asa:
1. Bucuresti
.
.
.
.
.
.
.
2. Cluj
3. Timisoara
4. Iasi
etc
haters gonna hate…