Sony Xperia 1 III

Anunțat în Aprilie 2021, Xperia 1 III (succesorul lui Xperia 1 II) a ajuns în sfârșit si pe mâinile mele. Voi ține review-ul scurt și mă voi concentra mai mult pe schimbările față de modelul anterior.


Specificații:

  • SoC: Snapdragon 888
  • RAM: 12GB
  • Stocare: 256GB sau 512GB
  • Display: OLED, 6.5″, 1644×3840 (4K), 120 Hz
  • Camere: 3 camere (12 MPx) + Senzor adâncime (TOF 3D) + Cameră Frontală (8 MPx)
  • Baterie: 4500mAh
  • Altele: jack 3.5mm, slot microSD/dual-sim, 5G NR, led de notificare, NFC, difuzoare stereo, încarcare wireless (Qi) și încarcare reversibilă

Construcție și Facilități

În review-ul modelului anterior am menționat cât de alunecos este telefonul, precum și că este un magnet de amprente. Din fericire, Sony a schimbat finisajul de pe spatele telefonului – acum este o sticlă mată cu un finisaj plăcut la atingere. Pe spate a rămas același Gorilla Glass 6, iar pe față s-a făcut upgrade la Gorilla Glass Victus. Altfel, designul a rămas neschimbat.

Am menționat anul trecut precum și că am avut tot felul de probleme cu precizia senzorului de amprentă. Modelul curent rezolvă toate problemele anterioare pe care le-a avut unitatea mea de teste, acum este foarte precis și rapid, chiar și cu degetele ude.

LED-ul de notificare a fost și el mărit puțin, si chiar e observabil.

A rămas problema cu canalele stereo — mai exact, atunci când rotești telefonul (în mod landscape) canalele stânga/dreapta rămân în aceeași poziție în loc să-și schimbe locul o dată cu orientarea telefonului.

Software

Telefonul vine cu Android 11 și cu update-ul de securitate din Aprilie 2021. Momentan Sony nu a lansat nici un update, probabil datorită faptului că telefonul încă nu a ajuns în mâinile clienților.

Găsim aceleași lucruri plăcute: un „skin” pe cât se poate de light, fără modificări masive a funcționalității. Aproape toate adăugările Sony apar în Setări și vin cu explicații de bun simț (precum Battery Care), și au fost integrate frumos în Setări.

Au rămas prezente funcționalitățile precum Side Sense, Dynamic Vibrations precum si Game Enhancer. Am reușit chiar să stau cu Side Sense activ fără să mai apăs aiurea marginea! Dynamic Vibrations tot nu funcționează cu ecranul oprit.

Multi Window + Pop-Up Window

Pe lângă modul Multi Window și One-Handed Mode, Xperia 1 III adaugă si modul de Pop-Up Window care poate rula o aplicație aleasă ca o fereastră plutitoare (redimensionabilă) peste aplicații. Ea se poate combina cu Multi Window și astfel puteți avea 3 aplicatii ce rulează pe același ecran.

O chestie foarte mișto, utilă probabil pentru fotografi profesioniști, este adiția modului de External Monitor care a fost lansată anul trecut pe modelul Xperia Pro. Astfel, puteți folosi ecranul telefonului ca un monitor pentru orice dispozitiv (zice Sony) ce are ieșire Video USB Type-C. Din nefericire, nu am nici un dispozitiv cu care aș fi putut testa facilitatea, dar e bine de știut că există.

De menționat că nu am observat problema cu Auto Rotation pe care au semnalat-o alți revieweri – pentru mine funcționează instant.

Baterie

Sony Xperia 1 III a crescut capacitatea bateriei la 4500mAh. Suportă încărcare rapidă (USB-PD) la 30W, și vine la pachet cu un încărcător de 30W precum și cu un cablu USB Type C foarte solid (dar scurt, evident).

xperia_1_iii_battery_share

Pe lângă încărcarea Wireless (Qi), modelul acesta are și Reverse Wireless Charging (Battery Share)- adică, poate încărca la rândul lui alte dispozitive ce suportă încărcarea wireless – precum căști (wireless buds) sau alte telefoane.

Totuși, aici am avut o problemă, întâlnită și de către alți revieweri: nu am putut depăși un Screen-On Time de 4~4:30 Ore, nici chiar cu display-ul setat pe 60 Hz. Cu modelul anterior reușeam un Screen-on Time de 10 ore fără efort, chiar și cu baterie mai mică și cu SoC mai puțin eficient.

Mai rău, în anumite aplicații am observat că telefonul se încinge foarte tare. Aruncând un ochi în AIDA64, am observat că un anumit senzor indică temperaturi de până la 195°C! După scurt timp, telefonul este foarte încins, chiar și ecranul se simte fierbinte la atingere. Acum, nu dau la o parte ideea că poate valoarea senzorului respectiv poate fi citită greșit (că deh, telefon nou), că nu cred că ar mai fi funcționat telefonul la acea temperatură, dar ceva e sigur aiurea — sper doar să fie o problemă ce poate fi rezolvată din software.

De asemenea, o altă abnormalitate este că funcția de Ambient Display folosește extrem de multă baterie. 38% în 24 de ore este incredibil de mult și nu am mai întâlnit această problemă pe nici un telefon, nici pe modelul anterior. Mențin ideea că este o bubă software si sper că se va repara.

Display

Singura schimbare majoră la ecranul Xperia 1 III este adăugarea refresh-ului de 120 Hz, altfel, rezoluția este neschimbată, dimensiunea neschimbată, suporta HDR (BT.2020), și nu am observat nici o îmbunătățire a luminozității în lumină puternică (soare).

Refresh-ul de 120 Hz mă lasă rece, cum am mai menționat anterior, deși am lăsat funcția activă — aceasta poate fi oprită din meniu.

Camera

Camerele de pe spatele telefonului au rămas în princiu neschimbate, cu excepția celei telephoto:

  • 12 MPx, ultra-wide (124°), ƒ/2.2, echivalent 16mm, PDAF
  • 12 MPx, wide, ƒ/1.7, echivalent 24mm, PDAF, OIS,
  • 12 MPx, telephoto variabil, ƒ/2.3, echivalent 70mm, ƒ/2.8, echivalent 105mm, PDAF, OIS — 2.9x/4.4x zoom optic, 12.5x zoom digital
  • Senzor 3D TOF (Time of Flight)

Astfel, Sony a implementat o tehnologie nouă în camera telephoto, care reglează cumva lentila camerei telephoto pentru a obține două distanțe focale diferite cu un singur modul de cameră.

Pe modelul anterior am menționat de aplicația „Camera” care era destul de rudimentară și nu oferea prea multe opțiuni, ba chiar era enervant de folosit din punctul meu de vedere. Pe Xperia 1 III nu mai există decăt aplicația Photography Pro care a primit un mod nou Basic.

Avantajul e că nu mai există confuzie între aplicații, iar utilizatorul poate deveni familiar cu controlalele avansate din modurile Auto / Program / Shutter / Manual Exposure.

De asemenea acum butonul de shutter dedicat de pe lateralele telefonului poate fi folosit în a porni camera fără a fi nevoie să deblochezi telefonul inițial (la o apăsare lungă pe buton), și ești gata să faci poze într-o fracțiune de secundă.

Timpul redus de testare nu mi-a permis să fac atât de multe poze precum mi-aș fi dorit.


Bune

  • Display 4K OLED, HDR, 120 Hz
  • Conectivitate 5G NR
  • Slot hibrid nano-sim/microSD

Rele

  • Nu e încă disponibil în Europa
  • Probleme (?) baterie, temperaturi ridicate
  • Screen-on-time mic

Sony Xperia 1 III nu este momentan disponibil în România.

Disclaimer: Telefonul a fost pus la dispoziție de Sony Europe (București), iar acest review nu este unul plătit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. pana nu gasesc o solutie prin care sa implementeze camerele lor bune pe telefoane, sony nu merita

    am avut 4-5 telefoane de la ei, am renuntat cand mi-am dat seama ca e uriasa diferenta intre flagship-urile lor si concurenta, ultimul pt. mine a fost XZ2 Premium care este urias dar in 2 zile m-am obisnuit cu el, insa problema camerei este imensa

    isi mananca de sub unghii de frica ca nu o sa mai vanda sapuniere si asa isi dau foc la telefoane complet, cred ca ar fi geniali in 1000 Euro daca ar implementa camerele si senzorii pe care ii vand lui Samsung/Huawei, si softul sa fie decent

    00
  2. Design la nivelul anului 2018..
    ti-a scapat un amanunt, telefonul vine cu un pret de 1300e.
    Sa le uram spor la vanzari.

    00
  3. Sunt curios daca mai ai modelul si poti testa urmatoarea situatie, urmeaza sa deschid si eu bug la Sony. Folosesc telefonul in mod dual sim. Este un Sony Xperia 5 II.

    Cand initiez un apel de pe sim-ul care are datele pornite pica semnalul ca si cum il trec eu in mod avion. Isi da reset la ambele cartele si raman fara semnal. Am incercat cu cartele/retele diferite, acelasi comportament. L-am fortat sa stea doar in 4G, am zis ca sunt probleme pe 5G momentan, acelasi comportament. Evident daca sunt pe wi-fi nu am nici o problema.

    00
  4. cu ce ai pozat telefonul? (fotografia aia in care e sprijinit pe sfera transparenta) aia e o camera buna :)

    00
  5. Sony Xperia sunt Alfa Romeo telefoanelor mobile, frumoase misto arata bine…dar sa le aiba altii.

    00
  6. Am avut un Sony XPeria Z1 Compact, un telefon genial la vremea lui. Am reușit cumva să îl sparg și cam aia a fost. Dădusem vreo 300 de lei pe el, pentru că era foarte zgâriat pe spate.

    00
  7. Inafara de un HTC10 ( telefon reusit, dar care m-a tinut sub un an pana i-a murit bateria, problema des intalnita la acel model ), am avut doar telefoane Sony pana acum. Mi se par foarte bine lucrate/optimizate, dar sunt de acord cu ce zice mai sus ZNUFF, camera foto este punctul slab la telefoanele lor. Tin minte ca am avut Sony Xperia Z C6603, nu putea face focus aproape deloc. In prezent am un XZ Premium de vreo 2 ani si ceva, sunt foarte multumit de el, inca tine 4-5 ore SOT desi ma si joc destul de mult pe el ( Black desert mobile si altele ), dar camera desi decenta, este mai slaba decat cea de pe vechiul HTC10, telefon cu 1-2 generatii mai vechi. Nu stiu cum sunt modelele mai noi, inca nu simt nevoia sa il schimb pe al meu, dar din ce am citit prin review-uri, inca nu exceleaza in comparatie cu telefoanele de la concurenta pe partea foto, lucru destul de trist, dat fiind ca multe smartphones de top folosesc senzori de la Sony.

    00
  8. Ce adaptor pentru mobil-trepied folosesti?

    00
  9. Prea multe cuvinte de citit pentru cei care nu-si permit iPhone 😀

    00
    • La cum sar Androizii (Samsung, Xiaomi, OnePlus, etc.) la preț de vre-o doi, trei ani iPhone o s-ajungă pentru săraki.

      00
  10. @znuff fratioru 5 mk II a fost pe lista scurta in iarna cand cautam ceva compact.
    Pana la urma aifon 12 mini imi e suficient ;))
    N-am mai avut sony de la XZ3…

    00
    • cum e bateria pe 12 mini?

      00
    • Scurta… Dar nu ma deranjeaza.
      Il incarc cam 15+15 minute cat folosesc CarPlay. Am tot timpul un usb C la indemana… in 30
      de minute am 70%.
      o sa ma duc prin ikea sa vad ce e de incarcatoarele alea wireless.

      00
  11. @zoso Ia uite ce scria un blogger mare prin 2005:
    “Dar invenţiile inutile sunt mai uşoare. Abia aştept telefonul cu 3 camere, cu joystick şi placă video.”

    00
  12. alert(‘xss’)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube