Eram la supermarket să cumpăr de-ale gurii, deci bere și înghețată. În fața noastră, niște străini. Urechea mea fină a detectat imediat limba de care era vorba, nu că ar fi fost un mic autocar cu numere străine în parcare. Un grup de 4 persoane în vârstă cumpăraseră niște sucuri și niște chestii de ronțăit.
Vine bonul, dau cu cardul și apoi se dau într-o parte și probabil făceau conversia, șoșotind un pic speriați. Auzind vorbindu-se în altă limbă, casiera întreabă în română dacă s-a întâmplat ceva, ăștia nu știu ce să zică, apare o persoană mai tânără care bunghea un pic de engleză, mă bag și eu în vorbă și avem următorul dialog:
ea: what are these prices?
eu: what do you mean?
ea: they are high, they feared being ripped of.
eu: no, food prices are high because we have a corrupt government. when grain and oil prices go up, prices go up. when they go down, prices go up.
A dat din cap și a plecat. Asta e România. Vin străinii, văd lipsă autostrăzi, lipsă curățenie, lipsă umanitate, lipsă poliție rutieră, lipsă legi, dar prețurile la mâncare sunt la fel ca la ei.
Golf, RCA in romania – 1800 de lei
Acelasi Golf, efectiv aceeasi masina, RCA in Spania – 280 de euro, doar ca ai transport daca ramai in pana, asigurare pentru geamuri sparte si incendiu. La RCA-ul romanesc ai pula.
La RCA-ul romanesc ai ASF-ul care trage tare la media salariala nationala, creste consumul, sustine piata imobiliara etc. Pai nu ar vrea si spaniolii asa ceva?!
La rca-ul nostru nu ai nici macar asigurare.Daca ai ghinion să pățești o nasoală devii instant angajatul firmei de asigurări(nu contează care).Stai cu orele la telefon,faci poze,trimiți poze,trimiți coduri,trimiți mailuri,iar aștepți să răspundă idioții,și tot așa.Speranța lor e să renunți și să repari daunele pe banii tăi.
@Cetin: la RCA-ul românesc nu ai nici măcar pula. Era bine dacă venea cu un dildo la pachet. Îți dai seama ce relaxare era in trafic!
(comentariu misogin, holistic și plin de extorsiuni ale degajamentului)
La noi e o salata cu rca-ul, amesteca masina cu omul, cum le convine lor.
locuiesc in suedia, vin in vacanta in Ro, si pot sa confirm ca la mancare, electronice, in general produse (nu servicii), preturile sunt fff similare
La electronice nu prea are cum sa fie mai mic decat in afara. Nu-s produse la noi
da, socul cel mai mare ramane la mancare si unele servicii (gen rca auto, un schimb de roti), unde RO era de departe mai ieftina pana la covid/ukraina. post covid/ukraina diferentele la preturi au disparut brusc. vorbesc inclusiv mancarea gen delivery, pizza, sushi, thai … absolut nicio diferenta vs. Suedia iar calitatea de multe ori discutabila
si la turism diferenta e destul de mica. De exemplu Sovata. 2 nopti la hotel cu spa, sauna din astea 1400 lei (nu stiu daca spa, sauna, etc erau incluse in pret ca n-am fost atent, n-am stat ).
Ma uit la Italia zona mai la sud de Rimini…3 nopti 1500 lei. Ce-i drept aici hotelul e mai simplu, fara spa, sauna, etc la banii astia.
Mai, am fost si eu in 2018 in Lysekil, Suedia cateva saptamani, si tin minte faptul ca un pui era 15 euro, 2 felii de ceafa 5 euro si tot asa. Mai taiati din ele va rog, cu similaru asta. Acum sunt in Croatia si e jale si aici, lejer 20-30% mai mari decat in România.
Stiu din Franta. In 2019 kilogramul de piept de pui era 15 – 20 euro, la noi era 22 – 25 de lei (adica vreo 5 euro kilogramul).
Si din pieptul de pui francez am scos o gramada de apa.
@Saragea am ajuns intr-o delegatie in Norvegia, la Bodo. Mi s-a atras respectuos atentia sa nu cumva sa merg la cumparaturi.
@m
eu nu mă pricep, dar poate e cineva pe aici care ne poate spune care-s diferențele și unde-i prețul mai bun!
https://www.dell.com/nl-nl/shop/dell-laptops-en-notebooks/xps-17-laptop/spd/xps-17-9730-laptop/cn97312cc
https://www.emag.ro/laptop-dell-xps-17-9720-cu-procesor-intelr-coretm-i9-12900hk-pana-la-5-00-ghz-17-uhd-touch-64gb-2tb-ssd-nvidia-geforce-rtx-3060-6gb-windows-11-pro-3y-nbd-dxps179720ui912900hk64gb2tb6gw3y-05/pd/D2TZ15MBM/?X-Search-Id=16cecfb49ef9da5e28eb&X-Product-Id=129932952&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Fac cumparaturi in Suedia in fiecare weekend de ~ 3 luni si la inceput chiar comparam preturile punand produse identice/similar in cos pe aplicatia Bringo. Nu am intalnit niciodata o diferenta mai mare de 10% la cosul de cumparaturi saptamanal.
@Saragea.
Sunt 5 ani din 2018, o pandemie, si un război.
Un pui nu a costat niciodată 15 euro în Suedia. Ieri am luat jumate de kil de piept file cu 60 sek (adica 5 euro). Mai las-o ca măcăne.
Prețul la câteva produse de bază din Suedia (m-am uitat la Willy’s) comparat cu România (de pe cora.ro):
– 1 litru de lapte integral 3.5%: 11,50 kr (4.80 lei) vs. 6.87 lei
– Franzela albă preț/kg: 18,30 kr (7.64 lei) vs. 5.86 lei
– 1 kg făină: 15.90 kr (6.64 lei) vs. 4.74 lei
– 1 kg zahăr: 13.75 kr (5.74 lei) vs. 6.25 lei
– 1 litru ulei: 28.90 kr (12.07 lei) vs. 6.49 lei
– Ouă 10 buc: 29.90 kr (12.49 lei) vs. 7.14 lei
– 1 kg piept de pui dezosat: 112.25 kr (46.98 lei) vs. 34.76 lei
– 1 kg cartofi albi: 12.90 kr (5.39 lei) vs. 5.49 lei
– 1 kg morcovi: 29.90 kr (12.49 lei) vs. 5.99 lei
– 1 kg roșii: 29.90 kr (12.49 lei) vs. 9.99 lei
– 1 doză Heineken 0.5: 13.50 kr (5.64 lei) vs. 5.99 lei
Total Suedia: 316.70 kr (132.26 lei)
Total România: 99.57 lei
Vă las pe voi să trageți concluziile.
Excelent! Acum pune salariu mediu și minim! Fă treaba până la capăt
@Fisherman uite și aceste date: salariul mediu din Suedia a fost 3710 de euro brut în 2022. Culmea este că în Suedia nu există lege pentru salariul minim, el este de obicei negociat de sindicate. Din datele pe care le-am găsit, minimul ar fi undeva pe la 2200-2300 euro brut.
La noi pe 2022 salariul mediu a fost undeva pe la 1230 de euro brut, iar minimul a fost 515 euro brut.
Cu plăcere.
@spx bear
La o prima lectura as fi de acord sa-ti dau dreptate, insa doar in niste chestii punctuale. Pentru cei care au plan sa vina in zona Scandinaviei poate ca n-ar strica sa stie niste chestii cu privire la preturi.
In primul rand serviciile sunt mai scumpe in aici decat in Romania intre 10-30%. Schimbat anvelope de vara cu iarna, fiecare set de anvelope avand propriile jante m-a costat 560 SEK vine in 233 in RON, in Romania m-ar costa 213 RON daca as face-o acum. Diferenta este ca in Suedia am fost la un service de cartier in Romania asta ar fi pretul la reprezentanta. Asa ca daca ma agit pot sa gasesc undeva la 200 poate mai putin, vorbim strict de schimbare a anvelopelor cu jante pe ele deja. Tot legat de anvelope trebuie sa-mi schimb o anvelopa de iarna ca e taiata intr-o parte, in Romania anvelopa m-ar costa 689 de RON pe cand in Suedia aceeasi anvelopa costa 837 de ron. Iar operatiunea de schimbare a rotii pe janta ar fi undeva la 300 de SEK daca nu s-or mai fi schimbat lucruri.
Hai sa-ti zic una si mai tare, un tuns de barbat care in Romania costa 50 de ron in Suedia m-ar costa vreo 550 de SEK adica vreo 220 de ron.
A doua chestie pe care trebuie s-o spun este ca nu ai conceptul de piata cum e Oborul din Bucuresti, mancarea fiind cumparata exclusiv din supermarket, iar pretul un pic mai scump fata de ce gasesti in Romania. Un exemplu foarte simplu este la carne, 1kg de ceafa de porc fara os costa in Romania in jur de 30 de ron daca ma duc in hypermarket, in Suedia ceafa de porc cu os e vreo 117 SEK in jur de 50 de ron. Ca si idee, daca mananci traditional suedez si nu vrei sa mananci prea multa carne poti iesi destul de ieftin, insa daca vrei sa mananci cum mancai in Romania vei iesi mai scump. Referitor la internet si telefon mobil platesc de vreo 3 ori mai mult in Suedia comparativ cu ce plateam in Romania si internetul nu este wow.
Daca tragi linie Romania in continuare este ieftina la multe chestii daca vorbim de costul vietii si tot ce vine pe langa. Da pentru strainii care erau obisnuiti sa vina la mocaciuni pe la noi socul este cam mare, dar din nou asta inseamna evolutie.
@Ioan, stiu ca esti bos,valoros, le stii pe toate, tu nu poti citi ca am fost acolo la supermarket coop extra si atat era un pui refrigerat. De curiozitate m-am uitat acum si e in jur de 12 euro un kg de pui. Tu mananci probabil chestii congelate sau cele expirate, e alegerea fiecaruia, insa macar stai in banca ta.
Din ce spune domnul @oximoron, salariul mediu brut în Suedia e de 3 (trei) ori mai mare, salariul minim de 4 (patru) ori mai mare!
Iar diferența de cost la mâncare nu este nici măcar dublă…. Dar hai să comparăm în continuare…..
Este o scenă în „un american la Curtea regelui Arthur” în care personajul principal explica același concept, doar că o făcea cu unitatea de măsură scaun. Câte scaune vinzi ca să cumperi aia. Și oameni nu înțelegeau… Exact ca mai sus
Pentru ca Tara Bananiera de aia.
In Costa Rica este la fel. A disparut sapa din nomenclatorul uneltelor.
Dar vine FOAMEA care reseteaza tot.
@Fisherman: ipoteza a fost ca „preturile sunt fff similare”. Preturile similiare inseamna ca bunurile costa identic.
in momentul in care incepi cu „dar salariu” o dai deja in „putere de cumparare”.
Intelegi matale ca tu vrei sa demonstrezi ca o culoare e verde spunand ca maru e acru?
cred ca oxymoron a facut cel mai clar lucru. Pui preturile intre doua magazine „identice” din fiecare tara. Si, cam acolo as zice si eu ca e realitatea. Pe la 20-40% diferenta.
@Asdad2005
” Ca si idee, daca mananci traditional suedez si nu vrei sa mananci prea multa carne poti iesi destul de ieftin, insa daca vrei sa mananci cum mancai in Romania vei iesi mai scump.”
Daca nu stii sa cumperi iesi scump. Daca stii sa cumperi iesi decent.
„internetul nu este wow ” – depinde foarte mult de unde stai. Io dau 349 pe 1gb. E clar mai scump decat in Ro, dar e wow. Si stabil
– in romania te duci in ghena sa iti faci barba, da in suedia te duci la salon si iti da diferenta aia mare. In realitate in Romania ma costa tuns+barba pe la un 50-100lei (in functie de unde ma duc) aici ma costa tunsu 220 si tuns+barba:300
Ca idee, ca am centura neagra in preturi si cumparaturi. Suedia e o tara scumpa, la baza. Dar, daca te misti cu atentie mananci bine si nu atat de scump. Am prins cartifoi noi la 4kr. Acum sunt cam 10.
La willys au mereu reduceri la carne. Nu mai zic de faptul ca aici carnea de porc are gust de carne de porc. Sau ca pateul este cu ficat.
Ce te omoara in Suedia is serviciile. Un prieten isi renoveaza casa. 4 robineti pusi la niste tevi: 1000e. Scurt.
@Saragea
E ca tine. Tu, din Romania, știi tu mai bine ca cineva care trăiește în Suedia, care sunt preturile aici.
Ca fapt divers, pui congelat este imposibil de găsit aici. Iar pieptul de pui nu se congeleaza. Ca sa știi și matale, si sa nu te faci de ras când ți-o arzi semidoct pe net.
In rest, nu te schimba. Continua cu meltenismele și cu frustrările de copil de grădiniță de fiecare data când cineva iti atrage atenția ca vorbești prostii.
Nu mă bag la comparați că nu locuiesc nici colo nici dincolo….
Dar un pui întreg congelat este congelat cu piept cu tot… piept separat congelat precum copanele însă într-adevăr mu am văzut.
Nu v-ati saturat bre de discutiile astea fade despre preturi.
Exista numbeo, s-au publicat datele pe prima jumatate a lui 2023, la cost of living pe orase: https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings.jsp, bucurestiul e pe locul 360, unde cu cat esti mai jos esti mai ieftin. V-am pupat.
Da stiu, nu e corect ce scrie acolo, o sa-l ascult pe nea vasile de pe net.
Exact ce spuneam: compari prețurile (într-o economie globală) fără să compari salariile (veniturile), doar ca să arăți că ce? E irelevant. Contează ce îți poți lua cu salariul. Că dacă te duci în Elveția și îți cere 25€ pe o pizza Margherita, plătești, nu zici că în Italia e 5€!
Dar sunt de acord cu Vali, prețurile sunt mari în România și datorită corupției (sa mai ales). Trebuie să pui deoparte pentru controale, avize, șamd…. Și nu numai vânzătorul, ci tot lanțul de producție și distribuție….
@animaloo
Poti gasi oferte decente la orice magazin, daca le vanezi si asta iti doresti. Insa oricat de mult as vrea sa optimizez procesul, dau mai mult pe mancare aici comparativ cu ce dadeam in Romania, nu cu mult undeva la 10-20%. La nivel de calitate mi se pare la fel ca si cum as cumpara acum dintr-un supermarket romanesc. O mare diferenta se face in faptul ca aici nu vei vedea piete agroalimentare cum inca mai sunt prin Romania si unde preturile sunt mai jos fata de ce e prin hypermarketuri la anumite produse.
Referitor la internet si telefonie mobila pot sa-ti spun ca ceea ce este acum in Romania la nivel de orase mari este net superior fata de ce este in Suedia ca pret si calitate. Spun asta pentru ca aceeasi conexiune, aceeasi viteza in Romania plateam cu televziunie inclus in jur de 100 de ron adica 240 sek, iar aici m-ar duce in jur 700 sau 1000 in functie de operator. Abonament Vodafone nelimitat net si telefoane in Ro, 500 de minute in Roaming si 5gb in roaming ma costa 77 ron aprox 190 sek, in Suedia un 500 de minute roaming cu 40 de GB la cartela ma costa 300 sek aprox 124 ron. Suportul si serviciile cu clienti sunt dependente de zona in care te afli, dar nu vad diferente mari intre ce era in Romania fata de Suedia.
Sunt de acord cu tine ca este o tara scumpa. Doar ca nu pot sa recunosc chestii in care Romania este superioara Suediei, iar mancare ieftina si internet rapid si ieftin sunt unele din ele.
Mâncare, benzină, bărbierit și alte chestii zilnice or fi la fel. Dar serviciile din Vest (a zis cineva mai sus) sunt la buzunarul șeicului din Abu Dhabi. Nu mai zic de servicii medicale, de care uită toată lumea, până când faci o noapte albă urcându-te pe pereți din motiv de măsele. Te duci la dentist, deschizi gura și ai zis au! – 500 de euro. Ai mai zis încă odată au!, încă cinci sute și tot așa. O lucrare mai complexă – faci credit la bancă, garantezi cu casa. Nu zic de intervenții mai complicate, transplanturi și alte lucruri sfinte. Pentru alea, scoți la licitație naveta spațială.
Ioane…imposibil sa gasesti pui congelat aici? Matale fusasi vreodata la cumparaturi?
Asdad: bah nene. Voi iesiti vreodata din casele voastre? Vorbiti numa prostii, sa moara pic si poc.
Exista piete. Nu la fel de ieftine ca in Romania. Plm, totusi e suedia si, desi nu a inteles despre ce se disxuta, fisherman are dreptate. De la un nivel mai conteaza si puterea de cumparare.
Ai in centru piata cu tarani. Vand scump ca e eco. Ai pe la toate centrumurile aprozare. Tinute, in general, de arabi.
In Malmo am vazut piata piata. Ca la rahova.
„In suedia nu exista pui inghetat si piete”
„Aceeasi calitate”. Bah nene…bah.
@oxymoron, vezi ca ai facut niste comparatii gresite, fara sa tii cont de calitatea produselor.
De exemplu la oua, cele din Suedia pe care le-ai luat in calcul la 29,90 SEK (12,47 lei) sunt marimea L si free range (adica echivalentul a cod 1 in Romania).
Cele mai ieftine de pe Cora.ro care au aceleasi specificatii sunt 12,82 lei la oferta, deci ceva mai scumpe decat in Suedia.
Nope. La 3sek is oole simple
am specificat de la inceput ca commentul meu nu e valabil la servicii, ci la produse. la servicii suedia ramane in general mai scumpa, cu observatia ca in general primesti ce platesti, respectiv servicii de calitate (fara nervi, fara lasa ca mai vedem si maine, etc). apoi am specificat ca preturile la produse au devenit similare dupa covid si ukraina, in 2018, 2019 etc erau alte realitati. fac cumparaturi saptamanal in suedia de 3 ani si tin un excel SE vs RO. mancare, haine, electronice, diferente minore. puterea de cumparare este alt subiect
” Vin străinii, văd lipsă autostrăzi, lipsă curățenie, lipsă umanitate, lipsă poliție rutieră, lipsă legi, dar prețurile la mâncare sunt la fel ca la ei.”
Blasfemie! 😂
E plin YouTube cu clipuri care laudă țara asta…cât de bine s-au simțit, etc. Mereu am crezut că am probleme când văd cum se conduce, că fiecare ieșire în trafic este o ruletă rusească, că nu e normal să nu vezi picior de polițist numa’ la ciupeală. Despre ordine publică nici nu mai vorbesc. În Arad cel puțin dacă te calcă în picioare vreun interlop pe stradă sau vreun suedez mai răsărit îți rupe fâșul, riști să fii dat și-n judecată, să-ți ceri scuze după aia.
…despre prețuri foarte mari pentru niște produse net inferioare celor de afară.
Îi spuneam unui prieten că nu e normal ca laptele de 2,8% grăsime cumpărat dintr-un Coop în Ungaria și care este cel mai infect lapte de la ei din comerț să fie peste (dpdvd calitativ) produsele noastre considerate premium, ambalate în sticle de sticlă să scoată ochii naivilor.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Jur ca nu va inteleg care va este scopul de perpetuati aftfel de adevaruri partiale … 90% din cazuri unde suedejul, interlopul sau orice jeg scapa este pentru ca victima isi retrage plangerea, pentru ca dupa cum stim, statul nu te protejeaza, tu trebuie sa te protejezi singur mai ales daca nu te intimidezi ca o floricică cand iti vezi gardul mazgalit cu păcură, tentativa de otravit caine, telefoane la 3 dimineata sau chemat pompier de-a pulea (gen semn) noaptea ca ti-a luat foc casa sau alte balarioare de genul „mafie de carton”, baietii cu cefe late platesc.
Interlopul roman este un tupeist si cam atat, fata de baietii de prin vest, unde fara protectia statului, te linseaza fara grețică, te taie ca pe porci daca te-ar prinde, trimit 2-3 racheti de 16 ani iti fac buzunar la ficat, la noi fac drifturi si claxoneaza noaptea prin fata casei, lol.
Domle’ ca iti rupe picioarele dupa, spray cu piper de ursi si loteria vietii, in 90% din ei doar te vor intampina pe drum spre casa, pe strada, dar nu te vor atinge, doar vor fi acolo sa te incordeze si sa te sperii de ce s-ar putea intampla. Cand vad ca pulete/a este slab odata si cedeaza, de ce sa pui mana pe el ?
Dureaza 2-4 ani un proces, depinde mult de cum stii sa aduni martori daca se poate, sa mergi rapid la IML, sa te mai dai cu capul de pereti pana acolo, sa pui pe doctorul ala sa noteze orice zbenghi si da dea cat mai multe zile de spitalizare, sa depui plangere cat mai repede, nu cand are chef politia pulii sa se „auto-sesizeze”, sa ai un avocat care nu este un oligofren (greu de dat seama, true, ca trebuie sa lingi un pic tu jurisprudenta), sa ai ceva banuti sa sustii avocatul, pana pizda pierde si plateste.
Poate sa imi explice si mie cineva chestia asta cu laptele? Adica avem lapte cu, sa zicem, 2% grasime, la diferite preturi: x, 2x, x/2. De unde sunt diferentele astea de pret pentru acelasi lapte cu 2% grasime?
@andyan: simioane, creierul tău este plafonat din păcate.😂 Ți-am mai spus că am două proprietăți în Ungaria. Ține minte dacă tot vrei să fii stocker. Unde văd oportunități, profit. Mi se rupe dacă e Ungaria, Albania, Serbia sau Sri Lanka.
Tu rămâi cu balele.😅 Am o grămadă de prieteni, simioni ca tine și săptămânal sunt la ștrand in Ungaria. Că nah… propagandă până la un punct. Papagali ipocriți în restul săptămânii.
Să-ți mai zic ceva, mă bate gândul să mă mut în Austria. Ce zici merită? O fi dictatură ca la unguri? Cum e combustibilu’? Tot plafonat? 😂
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Razvan: da. Keep dreaming.
@andyan: 🥱 Mă plictisești. Stockerule! 😂😂😂.
Măcar în România găsești cu*ve ieftine.
Normal ca te plictisesti cand dai de fraze mai complicate Aradene. Creierasul tau intra in stand by dupa ce le citeste.
La electronice nu prea are cum sa fie mai mic decat in afara. Nu-s produse la noi
La fel si la mancare, case closed.
Si ne suparam ca zice ca suntem un shithole country.
Stau in Hunedoara câteva zile. Sunt atât de șocată de cum arată orașul încât nu fac decât să mă întreb non-stop cine naiba trăiește și chiar face copii în orașul ăsta care arată a localitate ucraineană bombardată de un an jumate. Dar cel mai mare soc l-am avut în magazine, unde am observat prețuri aproape duble față de preturile de la mine din oraș, din partea exact opusă a țării. Și nu înțeleg cum reușesc să supraviețuiasca oamenii ăștia. De unde au bani să mănânce. De unde se îmbracă. Unde muncesc. Vin străinii, se cazează o noapte două și pleacă. Se uită lung și ei la preturi. Spre intrarea pe autostradă zeci de palate cu turnulețe tronează și se clădesc in continuare, ele goale fiind. Ar trebui organizat un traseu turistic la clădirile alea, sunt mai tari ca presupusele nave extraterestre. Și la haldele de zgură. Și la clădirile „bombardate” și abandonate din tot orașul. Și la centrul vechi. Doamne ferește!
Lol sa fi vazut Hunedoara acum 10-15 ani, acum e boboc prin comparatie.
Videochat. Tocmai vad acu ca Romania e nr. 1 la incasari din videochat. Depasim Rusia si Columbia. In rest majoritatea sunt bugetari si restu din alte ciubucuri la negru.
E zona turistica, cred ca de când au renovat castelul ala a început creșterea preturilor, atâția străini eu n-am văzut nicăieri grămadă si adevărul ca e faina zona iar preturile cred ca vor creste mult mai mult, sunt multe vestigii romane care abia acum am văzut ca intra in renovare, uriașe ca dimensiuni, si nici alea toate, ca turism zona are potențial uriaș
Am mai povestit in trecut, veneau in rro niste amici din Germania, unde aveau joburi si salarii bune: banii pe o luna nemteasca nu le ajungeau aici 2 saptamani, totul mult mai scump. Acum or fi mai egale preturile, insa in unitati de moneda nationala pe noi ne costa mult mai mult raportat la salariu. Cred ca se intelege, daca nu, dezvolt.
Ca exemplu – la magazinul nemtesc din .de o bere Pilsner la sticla la 0.5 = 0.75 €, la noi la magazinul nemtesc din rro o bere Pilsner la doza = 6.05 lei, approx 1.21 €
Conteaza si orasul, normal ca daca te duci prin Bucuresti sau Cluj nu iti vor ajunge banii, chiar daca esti neamt sau olandez.
Stai ca vin acum fanii magazinului nemtesc si iti spun ca este normal sa fie mai scump, pentru ca mai costa si transportul. Dar cand le spui ca banii de transport ar trebui sa fie recuperati din diferenta de salarii si de chirie a spatiului comercial… se pierd in amanunte.
Andrei, nu are cum. Sigur sigur e de la transport, in niciun caz ca in Romania magazinul nemtesc(sau frantuzesc, olandez sau polonez) face profituri cum la ei in tara nici nu viseaza.
O bere locală din Germania e mai scumpă ca o bere locală din România. Bineînțeles că dacă e adusa de acolo aici se adaugă ceva la pret, mai ales când nu e adusa printr-o filieră de distribuție en-gros ci de o firmă care cumpără de la Metro cât să umple o dubiță cu diverse mărunțișuri și le muta jumă de continent să le vândă la un magazinas de cartier in Romania. Dar dacă ar fi un magazin de produse românești în Uzbekistan, crezi că tot la echivalentul a 2 lei doza ar fi, sau mai ieftin că au ăia salariile și chiriile mai mici?
@Johnny, haide sa prezint situatia altfel, ca poate se intelege mai bine.
Un produs fabricat in China apoi importat si vandut in Germania este mai iestin decat acelasi produs fabricat in China apoi importat si vandut in Romania. Ma refer de exemplu la sculele Parkside. Asta desi vanzatorii din Romania sunt platiti mai prost decat cei din Germania.
Am locuit in Franta. Acolo de 500 de euro pe luna aveam o camaruta si un pat, aici de 500 de euro aveam casa de 160 de metri patrati, vreo 4 locuri de parcare, gradina, tot ce-mi trebuia.
Acuma prefer sa dau 50 de centi in plus pe nu stiu ce mancare – la capitolul asta pot alege, dar la imobiliare nu prea ai ce sa faci.
Si spui ca salariul din Franta era identic cu cel din Romania? Ma refer la salariul pentru aceeasi munca prestata.
Eram platit mai bine in Romania decat in Franta. De aia m-am si dus, castigam ok si puteam lucra de oriunde.
Acuma poate ofera ceva mai mult, dar in Franta cel putin cu programarea mori de foame, mai ales in zonele unde am fost noi (Paris, Aix-en-Provence).
Si sotia, in Romania avea vreo 1500 de euro venitul, in Franta ii dadeau doar 1200.
In Cluj cu 500 euro ai 2 camere, intr-o zona buna daca ai noroc.
@Red „aici de 500 de euro aveam casa de 160 de metri patrati”. Unde anume? Sunt interesat si eu.
Pe langa Cluj. Cum zic agentii imobiliari, la 10 minute de centru. Ma rog, fac 20 – 30 de minute pana in centrul Clujului.
Cum lucrez de la distanta, cat fac pana in Cluj nu e atat de relevant. Am supermarket, gradinita, parc, clinica, farmacii, restaurante la 10 minute pe jos.
@Red, sotia avea 1500 de euro in Romania si doar 1200 euro in Franta pentru aceeasi activitate?
@al harumi, asta urma sa il intreb si eu. Aia 500 de euro chirie pe o casa de 160 mp + curte ii plateste in centrul unui oras?
Cand se fac astfel de comparatii, majoritatea omit sa spuna ca acea camaruta avea vedere la Turnul Eifel, iar casa din Romania are vedere la lanul de porumb si ai nevoie de vreo 2 ore ca sa ajungi in centrul unui oras.
Comparații bizare.
Stăteai intr-un sat in Franța, si nu îți găseai de munca, plătită decent in IT.
Te-ai mutat la Cluj, unde îți găsești un job in domeniu in doua zile.
Si nu te supăra, 1500 euro in IT in România e un salariu entry-level.
Nu știu pe nimeni, in domeniu, cu peste 3 ani experiența, care sa aibă salariu sub 2500 de euro.
De ce nu te-ai mutat in Măcin, sa vedem ce slujbe găsești acolo? Asta ar fi o comparație onesta intelectual.
Cu Franceza cum stai? Fără limba franceza, nu te angajează nimeni, sau ti se oferă un salariu mizer. Poți fi Gabe Newel sau Steve Jobs, efectiv nu ii pasa nimănui.
Asta e cumva partea buna in România. Faptul ca nu vorbești o boaba de limba Romană nu are absolut nicio importantă. De fapt, daca vorbești doar limba romană, ai șanse minime sa îți găsești in job decent la privat.
prețurile nu sunt mari, salariile lor sunt mici, să-și aleagă altă destinație că oricum România nu stă din turism.
Clar, Romania sta din imprumuturi. Pana cand, vedem
Pai nu ai vazut statistica aia cum ca puterea de cumparare din Romania e aproape ca in Italia si Spania si a cam depasit Ungaria, Grecia si parca si Portugalia.
Tigrul Europei care n-are ce căca de foame. 🤣
Numele supermarketului ala incepe cumva cu Mega si se termina cu Image?
Poate fi Mega Image, Lidl, Auchan, Carrefour…
Alege tu, pentru ca la toate este acelasi lucru.
Vremurile cand Mega Image era cel mai scump lant de magazin din Romania au apus. Si nu pentru ca au scazut ei preturile, ci pentru ca le-au crescut si ceilalti la acelasi nivel.
nu știu dacă avem mega in brașov. pe la mine prin zonă nu sunt.
Aveti niste Mega Image-uri in Brasov ca sa nu murim de foame noi bucurestenii cand venim acolo.
Explicația simplă pentru prețurile mari la alimente este foarte simplă și de fapt este aceeași explicație care apare mereu la noi în țară – ALȚII sunt de vină – asta este explicația care sună cel mai bine pentru populație
Probabil nu știți cine sunt ALȚII – ei bine, în acest caz alții sunt cei care produc, transportă și vând mâncare la prețuri mari, adică tot lanțul de la producător la transportator și vânzător, fie că vânzătorul e supermarket fie că e țăranul în piață, toți acești oameni umflă prețurile.
Totodată de obicei noi așteptăm o soluție magică care să vină tot de la alții – în acest caz să vină autoritățile să facă ceva pentru a micșora prețurile – cum ar fi de ex. recenta ordonanță de urgență.
Adevărul este mult mai simplu dar dureros de acceptat de către cei mai mulți dintre noi – iar acest adevăr este că NOI suntem de vină pentru prețurile mari.
Iar vina noastră constă în faptul că suntem comozi și cumpărăm în general produsele alimentare dintr-un singur magazin, iar comercianții știu asta – adică știu că odată ce ai ajuns în Kaufland de acolo o să cumperi tot, odată ce dai comandă online la Carrefour de acolo o să cumperi tot și așa mai departe.
Eu de ex. o vreme am cumpărat lapte Artesana 3,8 grăsime din Kaufland pentru că era 9 – 10 lei/l, dar acum vreo lună când toate celelalte sortimente de lapte s-au ieftinit l-au făcut 12 lei/l – moment în care nu am mai cumpărat Artesana și am cumpărat lapte Zuzu cu 3,5 grăsime de la Lidl care costă 6,6 lei/l.
Am avut nevoie de dero Perwool – în DM ieșea cel mai ieftin și de acolo l-am luat.
Astea sunt niște exemple aleatorii, nu vă concentrați neaparat la tipul produselor, este vorba despre faptul că nu am nicio problemă să renunț la un magazin ori brand dacă prețul nu îmi convine.
Încercați să vă gândiți la următoarea chestie – dacă toți ar face ca mine și Kaufland ar rămâne cu tot laptele Artesana și alte produse nevândute, oare ar merge mai departe spre faliment sau ar micșora prețurile ???
Așa că explicația pentru prețurile mari este foarte simplă – sunt prețuri mari pentru că oamenii cumpără, pentru că dacă marfa ar rămâne pe raft vânzătorul ar scădea prețul
Libera alegere intre magazine e iluzie. Poate n-ai fost atent la rotatia preturilor intre ele. Cand vreo saptamana e o clasa de produse mai ieftine la un lant, inca vreo doua la altul, etc.
In felul asta preturile se pot duce tot in sus per total in timp ce noi, amarastenii care cumpara, tot are impresia ca i-a tras-o magazinului X si a luat de la Y ca era mai ieftin; X sa stea cu ele pe raft pana le ieftineste (adica in vreo doua saptamani cand ii vine randul).
OK, toti avem 2-3 produse la care ne dam seama si schimbam, dar poti sa faci asta cu 20-30 de produse? Ce faci, tii un excel si actualizezi in fiecare saptamana preturile de de la 5 magazine? Cat timp sa aloci cumparaturilor?
Nu cumva problema este ca ai aceleasi 5 marci de lapte in toate cele 5 magazine? Mai departe, nu cumva problema e ca alea 5 marci sunt de fapt produse de 3 producatori, din care doar unul e roman?
@Ala micu, @Sorin
„Poate n-ai fost atent la rotatia preturilor intre ele.”
„Ce faci, tii un excel si actualizezi in fiecare saptamana preturile ”
Am văzut și rotația prețurilor și nu țin niciun tabel în Excel.
Strategia mea este mult mai simplă și anume :
-de principiu fac cumpărăturile o dată pe săptămănă și merg în mai multe magazine, deoarece fiecare magazin are prețuri bune la niște chesti și prețuri rele la alte chestii;
-am în vedere doar prețul pe kg;
-pentru că știu aproximativ prețul produselor și cam cât se consumă dacă găsesc preț bun cumpăr mai mult – adică pentru 2 – 4 săpătămâni, sau chiar mai mult dacă e vorba de fasole, orez ulei etc.;
-adică dacă mie îmi trebuie 250 gr cașcaval dar știu că lunar la mine în casă se consumă 1 kg și am găsit preț bun cumpăr un kg;
-nu sunt absurd, adică nu verific la leu fiecare produs, dar am o vedere de ansamblu a prețurilor
Pe de altă parte la mine în familie circa 80% din mâncare este făcută în casă, ceea ce înseamnă că în general cumpăr produsele de bază :
-pe de o parte cartofi, fasole, năut, ceapă, morcov, ulei etc.
-pe de altă parte lapte, cașcaval, caș etc.
Dacă o să mergeți în mai multe magazine o să vedeți că în general fiecare magazin are preturi mai mici la ceva și preturi mai mari la altceva față de alt magazin, dar chestiile astea sunt relativ constante – adică dacă Kaufland are preț mai mare la lapte față de Lidl asta este aproape mereu, adică în mare parte din situații așa va fi, nu se schimbă la fiecare două spătămâni.
Ca să dau un exemplu – cașcavalul.
Acum circa 1 -2 luni în Kaufland cașcavalul Hochland pornea de la circa 66 lei/kg – nu contează că este ambalat la 140 gr, 250 gr sau 400 gr – contează doar prețul pe kg.
Ulterior s-a mai ieftinit, am văzut și la 55 lei/Kg.
Acum vreo 2 săptămâni la Lidl a fost cașcaval Napolact la 49 lei/kg – perfect, am luat cașcaval Napolact pentru o lună.
Dacă toată lumea făcea așa Kaufland trebuia să facă ceva – că au și ei un ciclu de aprovizionare, de vânzare, nu pot să țină cașcavalul îla așa cu lunile.
Poate peste o lună când voi merge în Kaufland voi găsi cașcaval Hochland la 50 lei/kg iar între timp se va scumpi la Lidl – perfect, voi lua din Kaufland.
Asta cu verificatul prețului este greu de făcut dacă vrei mereu să încerci ceva nou – alt tip de cașcaval, alt tip de brânză și așa mai departe, deoarece producătorii schimbă mereu gramajul și ambalajul – dar asta este o altă discuție și fiecare și-o asumă
Mirel stii ca Lidl si Kaufland sunt de fapt acelasi grup, nu? 🤯
@Drax
Știu că Lidl și Kaufland sunt același grup – dar ce importanță are ???
Dacă pretul mai mic este în Lidl cumpăr de acolo, dacă e în Kaufland cumpăr de acolo, dacă e în piață cumpăr de acolo și așa mai departe.
Mirele cum mă-tii te trezești diminețile, iar primul tău gând este: „E vina mea că vreau să trăiesc”? Ești catolic, protestant, pentecostal, o altă corcitură? Sau îți lustruiești bocancii înainte să intri în UM?
Eu nu vă înțeleg pe ăștia, cu „Noi suntem de vină”. Cine, ce om sănătos la cap, mai ales din Vest, gândește și-și educă copiii așa?
Dacă aș fi în locul tău, as bea cu găleata detergent de rufe, că tot din vina ta m-ai forțat să scriu comentariul ăsta.
@phaff
România e tara bananiera pt ca de 35 de ani, majoritatea celor care au ramas acolo au aceleași metehne de cocalar si ii votează disciplinat pe diverși îmbuibați cu metehne identice.
Da, prețurile din România sunt consecință directa a romanismului: carteluri, consumator needucat care este atât de prost încât e convins ca e deștept, instituții slabe si corupte care sunt mâna in mâna cu cartelurile de producători, distribuitori si comercianți. Inclusiv la nivel de companii care dețin supermarketuri, românașii de la achiziții se asigura ca bat palma cu cine trebuie ca sa încaseze si ei, discret, o ciosvârtă, după program.
România, tara in care toți ciupesc in așa hal de ajung sa își fure singuri căciula, si apoi se plâng ca niște babe si sa dau vina pe soros, sistem, binom, vestul care suge sângele poporului, conspirația iudeo- masonica, politicieni, securiști, lipsa locurilor de parcare gratis ( si care nu ar trebui sa existe) oricine mai puțin ei înșiși. Pe modelul, da ce am făcut șefu?
Primul pas in rezolvarea oricărei probleme e sa admiți ca ai o problema. Apoi sa admiți ca esti parte din problema. Iar un romanache get beget, mai degrabă si-ar taia un c*i decât sa isi asume vina pt ceva, orice. Nu exista. El e perfect.
Nămolul minții.
..ca si cum cineva ar tine cursul EUR/Leu la o valoare artificiala, si de facto importatorii ar folosii cursul real. Nu zic ca BNR ar face asa ceva, ca doar a mai facut-o..
Unii ar zice ca asa se compara cursul real: iei 2 produse, vezi cat costa intr-o tara si cat costa in alta tara, eventual la acelasi magazin.
Doar vreau sa spun ca ti-am dat manuta verde 😀 Dar hey, cei din BNR au voie sa cumuleze pensia cu salariul, pentru ca asigura ‘stabilitatea’ țării…împreună cu cei din servicii…nu înțelegem noi…
Și da, suntem shithole country….si nu sunt semne ca vrem/putem sa schimbam asta….
Prin aprilie am dat si eu o fuga pe plaiurile natale in Galati. La Penny preturi mai mari ca in Cehia, la acelasi tip de magazin. Produse identice, preturi cu 10-15% mai mari.
Si totusi peste tot ifoane si masini „de lux”. O fi Romania campioana la videochat dar ce fac restul ?
Nu conteaza restul, pentru ca sunt suficienti care se ocupa cu videochatul, munca la stat si tunuri conexe.
Restul se uita la videochat.
@unsirb
State capture + regulatory capture = România
Iar unsirb a clasat totul cu „sunt suficienti” cărora le convin lucrurile așa. Odată învățați in căcat (viață grea, sărăcie, greuceni, fente peste tot), greu să te mai dezveți când te simți bombardat de tot și toate.
Pe urmă, mai e chestiunea hipernormalizării (hypernormalisation), o alta mizerie care osifică inerția.
nu zic ca nu avem preturi mari si nici nu te contrazic ca zici doar ca i-ai auzit tu. dar pana mea, niste sucuri si chestii de rontait…. chiar sunt curios ce li s-a parut scump? 2-3 cola 10 lei, niste chestii de rontait inca 10-15 lei, deci maxim 30 lei, 6euro. li s-a parut scump?
Nu conteaza sumele, esti invatat sa dai 1 leu pe pachetul de biscuiti si dincolo este 1,2 lei, evident ca realizezi diferenta, nu ca stai in loc de 20 de bani.
N-am mai fost în România din iarnă și știu că prețurile se schimbă rapid în perioada asta. Dar din câte țin minte, prețurile la mâncare sunt în general mai mici decât aici.
Ah, apropo de preturi, cunosc pe cineva care se ocupa cu vanzarea pe pepeni. Atat verde cat si galben. Chipurile sunt producatori, si isi vand propria productie. Propria productie care probabil e 5% din cat vand ei intr-un intreg sezon pe piata. Din discutii cu ei stiu preturile lor de achizitie. Unde va 3 lei pepenele galben, si undeva la 1 leu pepenele rosu. Cu cat ei vand mai departe marfa? 11-12 lei pepenele galben, 5-6 lei pepenele rosu. Castig de 2-3 ori mai mult decat producatorii, cei care isi asuma cele mai mari riscuri, si muncesc cel mai mult. Cam asta-i tara. Astia-s oamenii. Apropo, daca discuti cu ei, sunt foarte suparati pe stat si pe guvernare, sunt suparati pe toata lumea, mai putin pe ei. Caci lor li se pare absolut firesc ceea ce fac.
Dar hey, sa ne inchinam la piata libera, zic.
Eu am cumpărat pepenele roșu cu 2 lei kg alaltăieri, nu știu unde există cu 5 lei.
Eu n-am înțeles niciodată la fazele astea producătorii ce păzesc? Adică de ce nu și le pot vinde ei?
Pentru ca un producator din celebrul Dabuleni sa ajunga cu pepenii la piata in, sa zicem, Bucuresti, el trebuie sa inchirieze un camion cu sofer, sa plateasca incarcarea/descarcarea si motorina dus-intors. Sa zicem ca are banii pusi deoparte, si destula productie sa faca asta o data pe saptamana, timp de o luna.
Problema este ca, odata ajuns in Bucuresti, trebuie sa inchirieze spatiul in piata. Si aici se termina „piata libera”, pentru ca multe piete inchiriaza doar pe perioade mai lungi (1 an) si au niste „producatori” fideli care vand acolo tot anul, orice de la patrunjel la grapefruit.
Deci ori gasesti o piata care are spatiu temporar dedicat pentru pepeni undeva afara (dar cu modernizarea „afara” inseamna de obicei o parcare), ori gasesti pe cineva sa-ti subinchirieze taraba pentru o luna, ori gasesti pe cineva care are taraba si e dispus sa iti ia toti pepenii sa-i vanda el cu un adaos. Toate variantele astea sunt dificile pentru un om care nu e conectat la mersul lucrurilor din piata respectiva.
Sau faci o asociație cu toți consătenii și vinzi unor supermarketuri, în baza unui contract negociat cu un an în urmă…… Dar nuuuuuuuu! Aia e comunism! Nicidecum soluția ideala!
@Sorin – ai perfecta dreptate insa natura iti cere sa te adaptezi. Nu poti sa faci doar un lucru pentru cateva luni si sa te astepti sa traiesti din asa ceva, nu cand exista concurenta reala. Cat dureaza o plantatie de pepeni? 3-4 luni maxim?
Sa produci este relativ usor, sa reusesti sa vinzi este mai complicat si in agricultura se stie de cand lumea ca este necesar sa inchizi cercul sau sa ai cat mai mult din lant – productie, desfacere, transport, etc.
Ai dreptate cu taraba insa piata nu este cel mai mare punct de desfacere, daca se strang mai multi producatori pot discuta cu un magazin sau lant de magazine insa aici intervine partea despre care nu vrem sa vorbim – sa pui o samanta si sa obtii un pepene este relativ simplu insa sa poti garanta o anumita cantitate si calitate este mult mai greu pentru ca inseamna depozite eventual frigorifice, inseamna mijloace de transport, inseamna calitatea a doua care nu se pot vinde in magazine, etc.
Exact aceleasi probleme le are un om cu 10 vaci care este nevoit sa vanda laptele vs unul care are fabrica lui de lactate.
Iti spun eu cum sta (sau statea) treaba: exista piete in orase, unde teoretic ar trebui ca producatorii sa vina sa-si inchirieze o masa si sa vanda pepeni. Dar, sa vezi ghinion: toate mesele sunt inchiriate deja de catre un baiat destept ce-a inchiriat absolut toate mesele din piata. Si-i spune simplu taranului producator de pepeni: eu iti dau 50 de bani pe kg si ar fi bine sa accepti ca altfel n-ai cum sa iti vinzi pepenii, ca nu poti inchiria masa.
Cu nemții la cumpărături în România e mai amuzant că-s magazinele lor unde fac cumpărăturile uzual in Germania și le dă bluescreen când văd căt au plătit cu cardul la noi. Nu cred că ar bombăni atât dacă măcar ar fi aceeași calitate, dar o bună parte din produse sunt de calitate inferioară.
La noi a mai rămas ieftină doar carnea și legumele.
Cat am locuit in Austria dadeam cam 250euro saptamanal pe mancare si asta acum 2 ani, acum probabil ajungi lejer la 300euro si acolo, in Romania acum dau 200euro si nu iau chesti ieftine sau la oferta. Asa ca fiecare cu experienta lui cand vine vorba de cumparaturi.
„Trebuie să ne aliniem la prețurile din UE” spun politicienii. Dar mă întreb când ne aliniem cu salariile și nivelul de trai (spitale, calitatea aerului, drumuri…)? De bine de rău noi mai mișcăm ceva și de unde nu ne mai permitem încercăm răbdarea, dar ce fac părinții noștri? Au construit țara asta și azi statul le întoarce spatele. Cum este posibil ca un profesor care a cotizat 42 de ani să aibă o pensie de 1430 lei?
Vin politrucii ăștia mizerabili non-stop la tv să îndruge mizerii. Oare ei merg printre oameni să vadă cum este în trafic, cum se aruncă peste tot gunoaie, cum unii în supermarket își numără banii din batistă cu lacrimi în ochi? Sau ei doar cară cu șacoșa cash ca „doamna Udrea”?
parintii nostri au tara pe care au construit-o.
Țara pe care au făcut-o prin vot. Au votat PSD 30 de ani? Să se descurce cu pensiile și prețurile
Liviu, am un amic ce lucrează la casa de pensii, povestind despre greva recentă, mi-a spus ca anul trecut când a calculat pensiile profesorilor, zeci de dosare, nu a făcut vreo pensie sub 3500 lei.
@Damian. Prietenul rău te minte cu nerușinare.
Ca sa ai o pensie de 3500, salariul tău ar trebui sa fie 13500 brut timp de 20 de ani. Nimeni din învățământ nu poate avea salariul asta (exceptând universitățile unde salariile pot face excepție de la lege).
Ioane, în octombrie când se pensioneaza profesorii dăm un e-mail ca sunt publice cifrele, daca e cum zic eu dai 1000 euro, daca nu, dau eu. Asta cu ce zici tu e valabil de când au crescut salariul mediu brut în ultimii ani, dar, vezi tu, înainte erau alte cifre, alte salarii, mai exista și ceva legi pe lângă legea 263 și mai sunt și niște chestii de subsol pe care nu prea le cunoști.
Unt Romania:
https://tinypic.host/image/2YbKG
Acelasi unt in Germania:
https://tinypic.host/image/2Yttz
Bun, e redus, dar tot e 3 euro fara reducere, pe cand in Romania e 20 de lei. Normal ca te intrebi de ce ma-sa e mai scump in Romania?
Pe langa asta, atunci cand platesti (sau scoti niste bani de la bancomat) au grija bancile din Romania sa te arda, ca sa ramai cu o experienta eminamente romaneasca si de neuitat – cand platesti cu cardul primesti 4.6 lei pe euro. Sau, cand e vorba de BRD (sau BCR?) primesti chiar si 4.4 lei pe euro:
https://tinypic.host/image/conversie.2Y0N4
Nu e alegerea cea mai inspirata pentru comparatie de preturi. Ignorand geografia, nu poti compara un produs de import care are potentiala piata de desfacere de 4 ori mai mare intr-una din tari.
La lidl e ofertă la unt săptămâna asta, untul irlandez de 250 g, 80% grăsime- 9 lei (8,99).
Nu l-am mai văzut sub 10 lei de cca 1,5 ani, poate mai mult.
Eh, n-am facut chiar un studiu de piata, dar stiam pretul la untul ala pentru ca pe ala il cumpar. Si ma distreaza cand ajung in Romania si vad ca-i mai scump. Nu sunt absolut toate mai scumpe in Romania (carnea, de exemplu, e un pic mai ieftina in Romania) dar pe cosul de cumparaturi necesar pentru o luna, (eu, cel putin) cheltui mai putin in Germania.
Si mi-a placut maxim de paste: iepurasul asta de ciocolata era 2 euro in Germania, dar in Auchan in Romania era 25 de lei.
@AB
E la promotie, ca-i 13 lei in mod normal: https://www.lidl.ro/p/oferte-de-luni/unt-irlandez/p89078
Nu cred ca vom putea vreodata compara piața din Germania cu cea din România, unde concurența este uriașă, unde este concurența preturile scad, puterea de cumpărare e mult mai mare decât în România, iar producătorii își permit să pună adaosuri mici. Nu știu câți își aduc aminte de anii 2000, cum era piața din România și ce preturi erau, când din salariul mediu iti luai 10 kg de carne, plăteai 2 facturi și aia era. Eu zic că e bine și asa rău.
La producatorii particulari e 42 lei un kg de unt. Luati de acolo.
Reacțiile focilor de mai sus explică în mare situația în care ne aflăm.
Omul arată în clar o diferență considerabilă de preț la același produs, România vs Europa de vest, iar cetățenii români, ăia care plătesc diferența, suferind de-un sindrom Stockholm evident, vin să-ți explice că de fapt nu e așa, vin cu nuanțe, și practic justifică prin fel de fel de salturi logice mojicia celor care comercializează aceste produse.
E absolut fabulos! Eu sunt convins că la un moment dat acest fenomen, și comportamentul acestor cetățeni va fi studiat în cadrul unor universități.
@Sabotor, eu am folosit expresia „la ofertă”, dar mă refeream la promoție, într-adevăr.
Știu că în mod normal e 13 lei, dar anul trecut sau pe la începutul anului l-am luat cu 13 lei la promoție, că era 16-17 în mod normal. Mi-a lăcrimat cardul.
Nici nu vreau să știu cât costă alte mărci de unt, din observațiile mele empirice la lidl e cam cel mai ieftin (vorbind de preț/kg, că uneori găsesc la același preț, dar pachet de 200 gr, nu 250). Cred că dacă nu aveam acces la lidl, mă lăsam de mâncat unt.
@Marcel, sincer, intenția mea a fost doar să ofer o informație utilă consumatorilor de unt.
Că n-o sta toată lumea să verifice promoțiile săptămânale.
Am postat ca replică la Sabotor pt că vorbea de unt, ca să nu mă trezesc așa, hodoronc-tronc, scriind chestii.
Știu că unele prețuri sunt aiurea rău raportate la restul Europei, dar ce pzm pot să fac?!
Din nefericire, 1. mi-am ales niște studii și o profesie care nu prea pușcă cu altă țară, 2. nu-s cel mai ascuțit creion din penar să-mi utilizez altfel studiile și să-mi adaptez cunoștințele la alte cerințe și 3. nu eram aptă de muncă fizică nici când eram tânără, acum cu atât mai puțin, așa că nu-mi rămâne decât să rămân în România și să plătesc prețurile astea.
Încerc să nu-mi fac sânge rău pt lucrurile pe care nu le pot schimba/nu țin de mine că formă de protecție mentală.
Si totuși pe întreg lanțul de vânzare a acelui unt, producător, șofer, lucrator comercial, casiera la magazin, ce-o de companie,au salarii considerabil mai mari decât in România. Iar romanul nostru continua sa caute scuze pt faptul ca este jecmănit in cel mai flagrant mod posibil.
Apoi va mirați de ce totul merge prost. Va meritati soarta, fratilor. Continuati sa va băgați capul in pământ ca piața de desfacere mare si alte nisipuri ale minții.
Marcele, aka Dragoș, bipolarul, prost ești, băi, bolnavule. Aici ne zici că venim cu nuanțe, când totul e alb și negru, iar la articolul lui Erdogan ne explici fix invers, ca nu vedem în nuanțele, ci doar alb și negru.
@AB
nu te contraziceam, doar confirmam spusele tale.
E si asta o forma de fi mai bine .ro.
Totul devine mai scump, pe de o parte multi emigreaza iar pe de alta aia care raman aduna frustrare si ura care va duce undeva. Criminalitate ridicata, asiatici uniti in propriile clanuri, atacuri asupra activitatilor private ori de stat daca nu o rascoala buna franceza.
Singura durere e ca marii tradatori nu vor lua fierbinte cum a luat Ceausescu, ci vor fugi prin insule pe undeva, ramand si cu averile ilicite si nepedepsiti.
preturile cresc, cresc si iar cresc, salariile sunt mici, mici, mici, romanii cumpara, cumpara, cumpara.
ceva nu se potriveste.
Era articolul despre salarii chiar aici. Unii castiga putin, dar altii… 5000, 8000, 20.000 de euro pe luna.
E o lume mare, munca la distanta, trebuie doar sa fii activ pe linkedin sau ce platforma folosesc nemtii (XING) si sa ai vreo 6 luni sa cauti cea mai buna oferta pentru tine.
Dacă permite un link nesponsorizat Vali, vei afla cu bucurie că poți cumpăra unt irlandez la 250 grame la 8.99 până 14.99 lei. Sau dai tu singur un search și te uiți la catalogul Lidl.
Reply la Sabotor, trebuia să fie, dar l-am trimis aiurea
Eu arat cat costa un anume produs in magazin in Germania vs cat costa in Romania. Intamplator, produsul ala e unt irlandez – Kerrygold. Iar tu, cu aerul c-ai descoperit gaura din macaroana, spui ca vai, vezi ca exista la Lidl UN ALT PRODUS mai ieftin. Ceva gen „vai, dar nu se pote sa fie sticla de Glenfiddich 40 de euro, ca uite, cu mare bucurie poti afla ca la Lidl gasesti scotch la 70 de lei”.
johnny, regula1 de la comentarii?
@ Vali: Da, sorry.
@ Sabotor – dude, nu e cazul de nervi aici, relax; ideea e că produsul generic unt e mai ieftin aici, end of story. Dacă alegem o marca anume într-o țară anume, și îl căutăm fix numai pe acela, putem demonstra că orice țară e mai scumpă ca orice țară. Căci fiecare marca are canalele ei de distribuție, marketing și whatever, și e nu doar posibil ci chiar garantat ca o țară anume să nu intre ca o țintă în strategia ei de vânzări. Dacă vrei unt să gătești, găsești mai ieftin in Romania. Dacă nu poți decât cu o marca anume, treabă ta și scoate banu
Nu-s nervi, dar cu bucurie afli ca produsul generic unt e mai scump in Romania. Ca-n Germania untul generic il gasesti la 1.4 euro:
https://www.aldi-sued.de/de/p.milsani-deutsche-markenbutter–g.490000000000002600.html
https://www.aldi-sued.de/de/p.meggle-feine-butter-oder-streichzart–g.490000000000701946.html
Si ma uit la Auchan si cel mai ieftin unt e untul „Auchan”, pachet de 200 de grame, 65% – 9 lei.
Ma uit la Lidl si cel mai ieftin unt e untul „Pilos”, pachet de 200 de grame, 65% – 8.49 lei
Poate gresec eu, dar 250g > 200g si 8.49 de lei sunt cam 1.7 euro.
In rest, ce sa zic, e maxim de cacat cand compar pretul unui anume produs (Kerrygold unt irlandez), tu sa o arzi superior ca nu, e mai ieftin in Romania pentru ca un alt produs (Milbona unt irlandez) e la 9 lei in Lidl (promotie, ca altfel e 13 lei).
Sau – mai bag o fisa – ca poate intelegi de ce nu e ok ce ai facut: daca compar pretul unui Mercedes E-Klasse in Germania fata de Romania, si-ti arat (cu screenshot) ca un E-Klasse e 25000 de euro in Germania fata de 30000 de euro in Romania, nu se face sa ma contrazici cand singurul tau argument e ca uite, Dacia Sandero e 20000 de euro, ma-ntelegi?
@Johnny – omul a explicat anterior comentariul lui – e un produs pe care il stie si cumpara, nu o analiza de piata. Nu crezi ca e pierdere de timp sa facem noi cercetare si comparatii intre nu stiu ce produse si preturi?
Eu sunt un om simplu, consum aceleasi produse/branduri din acelasi magazin, daca beau Stella in Romania cu 1 euro si in Germania este 2 euro iar in Elvetia este 3 euro eu asta vad si asta iti spun, nu stau sa fac un excel cu 30 de produse ca sa vad daca e o exceptie sau o regula.
Și mai la obiect. Ca să nu mai fie confuzii – Kerrygold își face publicitate cu dealurile verzi ale Irlandei, dar e o marca de volum, nu de high quality. A doua ca vânzări în SUA – o piață imensă, prima in Germania – cea mai mare piață europeană. Untul „irlandez” e ca salamul de „Sibiu” – adică se produce în mult mai multe locuri de fapt, dar respectând o rețetă anume. In Germania exista fabrici care îl produc, nu e adus din Irlanda, e un produs local al unui brand irlandez. In Romania nu exista fabrici pentru el, că nu au considerat că e cazul să facă. Nu e doar transport – prețul benzinei și un Gigel la volan, ci un întreg lanț de distribuție cu păstrarea temperaturii pe fiecare verigă – asta pentru un volum de vânzări mic, că românii au auzit de alte branduri – deci fara economii de scară.
Dar. La comparație produs local versus produs local untul e mai ieftin in Romania. Again, că tu locuiești în România dar nu vrei sa bei Ciucaș ci echivalentul lui Ciucaș din Portugalia – e problema ta, dar asta nu înseamnă că e berea mai scumpă in România pentru că „Ciucasul portughez” (pe care îl crezi berea de lux în loc de bere populară) e mai scump cumpărat în România decât la el acasă.
@Johnny
Am un comentariu cu linkuri in moderare, dar sumarizez: untul local in Germania il iei la 1.4 euro pachetul de 250g. Cel mai ieftin unt in Lidl e untul Pilos, pachet de 200g, 8.5 lei. Cel mai ieftin unt in Auchan e 9 lei (tot 200g). Nu stiu cum calculezi tu, dar mie imi da ca 1.4 euro e un pic sub 7 lei.
@johnny
Untul ăla irlandez e de cacat, si il găsești in Suedia cu 12 sek. Asta înseamnă exact 5 lei românești. Si nu il cumpara nici dracu. Din motive evidente.
Mai las-o ca măcăne cu comparațiile astea lipsite de orice onestitate intelectuala.
Lucrurile sunt simple. Salariul mediu in vest este semnificativ mai mare fata de România. Nu exista nicio explicație rezonabila pt care aceleași produse costa la fel sau mai mult in România. Dimpotrivă, cum salariile sunt mai mici (si costul oricărui produs reprezintă costuri cu forța de munca intr-o pondere de minim 60%), mâncarea ar trebui sa fie semnificativ mai ieftină.
Dar tu continua cu mentalitatea de foca, continua sa faci gimnastica nisipului minții încercând sa justifici cartelurile flagrante din România.
Efectiv, e de rasul curcilor sa citesc astfel de absurdități. Si nu e deloc o surpriza ca România este cum este. Fără foci spălate pe creier de la curg mucii in barba, este imposibil sa ai combinatori de cea mai joasa speța.
Pentru senzații adevărat românești, la vizită/concediu în Spania recomand niște cumpărături într-un magazin ,,românesc,,
Ultima oară am crezut pe bune că sunt la camera ascunsă.
Când tanti a zis totalul am crezut că e în lei, nu în euro.
O plăsuță cu un salam, un icre, ceva brânză, niște crenwtriști, trei eugenia. Și ceva foi de plăcintă, parcă. Aproape 30 de euro. Am plecat vorbind singur.
Hehe, same here. Am fost odata, never again. 4eur un borcan de mustar de Tecuci
Da, si eu am avut un pic de soc dupa un an. Tot urmaresc niste Terrex Folgian sa-i schimb pe cei vechi. Gasisem pe aici dar erau prea deschisi la culoare si am zis ca mai astept. Pret, 90eur (fara reduceri sau alte promotii). Romania, magazin sportiv, aceiasi Terrex Folgian, 816 ron… wtf? Hai sa zicem ca la mancare si alte chestii produse in Ro e normal sa difere pretul dar la electronice si haine produse in Sud Estul Asiei ma asteptam la preturi similare.
asa ceva? : https://www.streetprorunning.com/be/adidas/17865-terrex-folgian-hiker-negro-ef0404.html
De ce trebuie sa le explic eu? Sa le explice cine i,a trimis aici, sau daca au venit de capul lor sa nu mai vina altadata….ce, mie mi,a explicat cineva de ce costa 10 lire un pachet de tigari in londra, sau 6 lire o halba de bere?
Aici este Gradina Maicii Domnului !
@Vali trebuia să-i zici adevărul: „We don’t live near the ocean like you, commercial transit inland is abysmal by default.”
Sună prea greoi sau tehnic dar asta e adevărul.
Evită să mai zici despre corupție, noi nu avem safe haven-uri…
hai ca sa va sochez eu. S-au mirat ca se asteptau ca sunt intr-o tara bananiera unde cumperi totu cu 10centi.
Mereu cand vin in Romania mi se pare si mie ca s-a scumpit. Si s-a scumpit. Dar, cand incep sa transform totu in SEK incepe sa mi se linisteasca inima. Da. Exista cate un produs mai ieftin aici. Dar, in general nu prea e acelasi lucru.
Cand eram in Germania auzeam aceeasi placa. Romania> Germania. Cu exemple punctuale. Nu conta ca media era tot pe la un 30%
Oamenii nu stiu sa faca analize
Mă amuză teribil genul acesta de atitudine, având în vedere că da, per total România e o țară mai ieftină, ceea ce e irelevant, având în vedere că puterea de cumpărare e de câteva ori mai mare în Suedia. Și asta datorită veniturilor.
Ori tocmai de aici vine revolta cetățenilor, a oamenilor zdraveni la cap, că pe partea de alimente prețurile sunt aproape comparabile ca preț cu țări în care veniturile sunt de 2-3-4 ori mai mari.
Dar hey, tu răsuflă ușurat că prețurile în România sunt cu 20-39% mai mici decât în Suedia, o țară în care salariul minim brut e undeva la 2500 de euro, față de România unde e 600 de euro. Adică de vrea 4 ori mai mic. Dar pfu, noroc că avem alimentele cu 20-30%, răsuflăm ușurați.
Șochez eu în plus – importatorii (firmele cu camioane) care parchează mărfurile în depozitele comuniste la marginea municipiilor ori județelor, contabilii care calculează și SRL-urile care distribuie mai departe – au tăiat țara în „sfere de influență”.
Nu glumesc – importul și distribuția sunt cartelizate.
Un anumit număr și anumite SRL-uri sunt responsabile pentru județul (sau județele, sau pe regiuni) A, B sau C când vine vorba de mărfuri de orice fel. Aici mai intră și categoria interpușilor pe teritoriu.
De exemplu, dacă locuiești în Vaslui și vrei să faci un business deal cu un importator din Craiova, cică „nu e voie”, până nu te consulți cu cei din Vaslui.
Un alt exemplu, vrei să te duci la sediul Renault din țară să cumperi 100 de unități (mașini). Managerii de acolo, de la sediu, îți vor cere să te consulți cu dealer-ul din zonă/regiune. Nici măcar să te consulți cu un alt dealer, dintr-o altă zonă/regiune, fiindcă îți va zice același lucru: „Nu, nu, fiecare cu zona/regiunea sa”.
Verificați-vă, din județul vostru, numele distributorilor/importatorilor. Nu o să-i vedeți pe alții, decât pe ei cu drept exclusiv pe județul/regiunea voastră.
De ce?
Cartel.
Și uite așa, de ce te costă mai mult.
Nu știu cum intră în combinație politicul cu băieții ăștia (si-gur intră dar nu știu unde se pigulește), mă gândesc la faptul că retailerii străini au rețelile lor proprii de import de produse dar, na, mai poți știi, poate că și acolo s-a făcut un compromis în favoarea importatorilor și Greucenilor S.R.L.iști.
De-asta unele județe sunt mai sărace decât altele: sunt compromisurile de no man’s land între tot felul de tipi sau băieți deștepți. Feudalism comercial, import-export.
Nu știu cum „educi” sau „re-educi” niște ticăloși să nu mai fie ticăloși de acum încolo, dacă așa s-au învățat, fără să „încalci” legea.
Valar Morghulis.
Pai de ce nu te muți înapoi în RO ?
Am verificat acum cat m-ar costa cumparaturile in Germania si cat m-ar costa in Romania. 46.05 de euro in Germania, 52.38 in Romania. Am pus in „cos” doar produse pe care le-as cumpara eu. Preturi mai mici cu 10% in Germania.
@marcel. Pentru ca nici tu nu ai inteles discutia. Aia Este fix ca „preturile sunt la fel ca in germania/suedia”.
Nu „puterea de cumparare”.
Pt mine, pe pers fizica, puterea de cumparare suedia/Romania ar fi identica. Poate un 10-15% in plus la suedia, dar asta penca nu prea ies atat de des in oras.
Cand compari salariu mediu, sa nu uiti sa compari si o chirie medie.
@sabotor
Când ma uit la prețurile din Germania, mereu am un soi de dejavu România 2019.
România, capusata complet de carteluri si băieți deștepți (inclusiv la nivel de angajat pe achiziții la orice firma vrei tu), nu mai este ieftină de vreo 10 ani.
Dar mereu se vor găsi foci care sa caute explicații penibile cum se face ca intr-o tara cu salariu mediu mai puțin de jumate decat cel din Germania, mâncarea costa la fel sau mai mult ca acolo. In timp ce sunt jupuiți pt in rahat de unt.
@Ioan C
Stai sa vezi ce injuraturi mi-am luat cand le-am atras atentia ca e absolut absurd ca taxa de parcare pentru parcarile de resedinta sa fie 2000 de lei pe an in Bucuresti (atat se vehicula in Februarie 2021, intre timp am inteles ca s-a pus un tarif mult mai mic) si ce bucurosi erau oamenii ca vor trebui sa plateasca taxa aia de parcare, de te cruceai.
Si – evident – scuza vesnica, ca oricum e mai ieftin decat in alte tari civilizate pentru ca acolo e asigurarea mare.
https://zoso.ro/cele-3-tipuri-comentarii-cresterea-tarifelor-parcare/#comment-1583960
In locu’ lor m-as inflama si pretu’ mare al produselor, cat si „calitatea lor”.
Jacobs cu gust de Fort, salam cu apa, sorici si sare, lapte cu adaos de apa, paine congelata, etc
P.S Sa n-o aud p-aia cu aia prefera romanii, ca reteta pt romania etc.
DE PARCA AR FI CINEVA SUFICIENT DE PROST SA PREFERE UN PRODUS DE PROASTA CALITATE.
Multumesc
io ma intreb cum am ajuns direct la comparatia cu germania/suedia?
norvegia elvetia si Luxemburg erau ocupate?
bulgaria, lituania, croatia, portugalia, ceva mai din categoria noastra pute?
zi mersi ca nu ne permitem city breakuri in coreea de sud sau japonia…
Pentru ca in general, pentru elementu de soc, comparatia o faci cu o tara unde venitul este mult mai mare.
animaloo, deci toata discutia este de fapt din capitolul ‘o sa ramai prost’. sintagma care nu este doar un instrument al tehnicii respective ci insasi esenta ei.
Daca tu crezi ca ajuta la ceva comparatia cu Bulgaria, uite niste preturi, ca tot am trecut zilele trecute pe la ei:
-motorina 6,2 lei/litru comparat cu 6,67 Petrom
-un pachet de Winston 13 lei, comparat cu 23 lei .ro
Bonus, o masa indestulatoare pe malul marii cu peste la gratar, fructe de mare, garnituri, bere si apa echivalent cu 115 lei. Compara cu o cherhana de la noi daca ai tupeu, sau mai rau cand vezi la tarabe 20 lei/100 de grame de guvid!
Nu. Ci pentru ca e vorba de o situatie absurda.
Daca esti mai scump decat vecinii e „meh”. Neplacut, dar nu tragic.
Cand compari cu salarii min 2x (medii) dar preturi la 20% diferenta ai o situatie mult mai complexa
Daca aia cu magazinele de pe otopeni si-au permis o spaga de 22 de mil. de euro, se explica tot.
@oxymoron:
>>1 litru ulei: 28.90 kr (12.07 lei) vs. 6.49 lei
Unde gasesti tu ulei cu 6.49 lei????????
Mai peste tot . Am luat acum o saptamana cu 4.90 din Lidl.
Ca sa incheiem discutia despre preturi, daca cumva mai exista naivi care au impresia ca in Romania preturile sunt mai mici:
https://ibb.co/Jc2jhbf
Cost total Germania: 24.45 Euro.
https://ibb.co/6FxFGqn
https://ibb.co/wgBPCw4
https://ibb.co/zNQhcNS
https://ibb.co/ysT6Qfr
https://ibb.co/bgYjGfZ
https://ibb.co/Z6b7SWm
https://ibb.co/RhzBPB0
https://ibb.co/3khs0rc
https://ibb.co/P4Cr3Zp
Cost total Romania: 129.76 Lei, adica 26.25 Euro la cursul BNR de astazi. Unde a fost diferenta de gramaj, am calculat cat ar costa la acelasi gramaj.
Nota: nu am inclus in calcul garantia la sticla/doza de suc.