Civilizația și rampa de gunoi vin la Capitală

Cineva e atent pe aici: după ce am spus în câteva rânduri că românii ar trebui să poată arunca gunoiul la groapa de gunoi ca sa nu o mai facă pe câmp, iată, această idee vine și la București:

Primăria Capitalei va construi un centru integrat de colectare a deșeurilor, prin aport voluntar, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Bucureștenii vor putea să ducă acolo gratuit lucrurile de care nu mai au nevoie, de la PET-uri, până la anvelope uzate și mobilă veche. (sursa)

Jenant un pic că a făcut-o Bolojan în 2019 la Oradea? Cam da. Jenant că e la mintea cocoșului să fi făcut asta acum 10-20 ani? Da. Jenant că ai nevoie de o urmă de creier să te uiți ce aruncă oamenii și să realizezi că e gunoi din casa oamenilor, că nu au unde să îl arunce? Absolut.

Mă bucur că am putut contribui. Vedem acum dacă putem să aducem și tehnologii extraterestre gen dungi albe pe asfalt, guri de canal la nivel și asfalt drept atât la București, cât și la Brașov.

ps: hai să vedem influencerii fierți pe reciclare preluând gratis aceasta știre importantă, să nu mai zică lumea de ei că sunt ecologiști doar la campanie.

gunoi-aruncat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. In 2019 la Oradea s-a deschis al 2-lea :)
    „Jenant un pic că a făcut-o Bolojan în 2019 la Oradea? ”
    „Primul centru de colectare selectivă a fost ..bla bla bla … dat în funcțiune în noiembrie 2017.”

    Comentariu apreciat.562
  2. Ar trebui să existe un astfel de centru unde să poți duce ORICE: acumulatori Nichel-Cadmiu, plăci azbo-ciment, medicamente, ulei de motor, vopsea, tevi de plumb, etc.

    Comentariu apreciat.550
    • In orice tara civilizata poti duce la asemenea centre chestii periculoase gen termometru cu mercur, sau deseurile rezultate din spargerea lui.
      La noi nu exista din astea. Flow-ul este: spargi termometru –>incerci sa afli ce/cum sa faci ->vine ITM si rezolva problema DAR se sesizeaza IPJ deci dosar penal pentru detinere mercur–>NUP de la procuror ca e cretin politistul care a deschis dosarul.

      Deseurile cu azbest la fel, nu le preia nici dracu’. Dar e plin inca de ele prin sate; daca ai o casa veche nu poti scapa de ele responsabil. Se gasesc placi second pe olx desi e ilegal sa le vinzi.

      Mai e cale lunga pana sa ne civilizam.

      Comentariu apreciat.403
    • Cand eram mici eram atat de prost informati incat ne jucam cate 2-3 zile cu mercurul din termometrele sparte. Stiu ca nu prea puneam mana pe el, dar in puneam pe masa, il imparteam in mai multe bilute si incercam sa le face sa se uneasca, etc.

      Comentariu apreciat.381
    • In „orasul de 5 stele”*, primaria a trimis somatii de demolare proprietarilor de garaje construite pe domeniul public. Garajele din pefabricate de beton se ridica pe platforma si se duc cu totul cui are nevoie (sunt amatori pe la case sau la tara). Pe cele de tabla le darama gratuit (in schimbul fierului vechi rezultat) diversi „intreprinzatori”. Cer bani doar daca ai acoperisul din placa ondulata de azbociment. Cica la groapa de gunoi / centrul de colectare nu primesc asa ceva decat contra unei taxe. Acuma cat e taxa respectiva si daca chiar le primeste cineva, nu mai stie nimeni. Cert e ca prin paduri, pe langa paraie, prin locurile mai putin umblate, au inceput sa apara stive de asemenea placi.
      *Cluj-Napoca, orasul de 5 stele din 10 posibile

      60
  3. In principiu se vor face zeci de astfel de centre, in multe localitati din tara. Sunt destule contractate prin PNRR.

    202
  4. Degeaba. Adică încărcate într-o mașină, duse acolo și descărcate? Muncă, nu glumă.
    Măcar din fața blocului puteau și ei să le ia, nu mai zic direct din apartament /s

    Comentariu apreciat.436
  5. Si in Timisoara exista de ceva timp.
    Credeam ca si in Bucuresti exista de ceva timp. Credeam prost.

    142
    • Nu ai unde sa predai / arunci gratuit si legal polistiren în Timisoara.

      My 2c

      181
    • Confirm cu polistirenul.
      Nici deseuri metalice nu preia RETIM. Am schimbat radiatorul de clima de la masina si am vrut sa il predau pe cel vechi la RETIM, ca tot am in apropiere un centru de colectare. Am fost refuzat, m-au trimis la fier vechi. Pana la urma am mers la un service din zona si m-am rugat de ei sa il preia.

      110
    • Polistirenul de ambalaj il preia RETIM. Polistirenul de constructii am inteles ca se poate preda la Hamburger Recycling

      90
  6. „zi-mi primul lucru unic si original ce ti-l amintesti pe care Vali l-a emis vreodata, dar sa fie ceva atat de banal incat omul asta chiar are dreptate?”….AAAAAA….stiu stiu stiu… Vali este cel … ( de data asta este chiar singurul de pe la noi) care s-a plans ca capacele de canale nu sunt la acelasi nivel cu soseaua… Mai Vali, pune acolo sus pe front page la titlu..Zoso since 2013…”cel ce a reusit in 2013 sa convinga CNAIR sa oblige constructorii de stazi sa alinieze capacele de canal cu soseaua” smiley face

    1312
  7. Alinierea capacelor de la gurile de canal este o tehnologie occidentala ultrasecreta, pazita de o agentie de informatii si un doberman fioros. Nu vom putea accesa aceasta tehnologie decat dupa intrarea in Schengen si depunerea unui juramant stiut doar de catre membrii Ocultei.

    Comentariu apreciat.340
  8. Bun si acum, important este ca s-a facut primul pas, macar sa se tina de treaba

    12
  9. Chiar ne ajuta, am dus o canapea veche, dar poti duce anual daca e cazul mobilierul vechi dintr-un intreg apartment.

    93
  10. La Iasi exista un centru de colectare din 2016 ( primul din RO se lauda ei), poti sa duci acolo cam orice sau te programezi la compania de salubritate si vin ei sa iti ridice de acasa, pentru deseuri mai voluminoase.

    110
    • Și la Galati este. Dacă le duci personal e gratuit, dacă vin ei sa ți le ridice din fata porții sau blocului, plătești transportul. Eu am plătit 150 lei, cu factură, plata online, a doua zi am scos lădoaiele la poartă, când m-am întors de la muncă nu mai erau. Deci da, se poate.

      30
  11. cum zicea si Vali pe youtube, daca traiesti in „regat” trebuie sa te muti daca vrei o viata mai buna, altfel ajungi ca Hadean, sa te plangi ca iti bubuie manelele la geam si te trezesti ca suni degeaba la politie, si te miri si te intrebi si alea alea

    96
  12. Recent ne-au vizitat niste prieteni care locuiesc in Danemarca. Ce ne-au povestit legat de colectarea gunoiului si reciclare parea SF:
    – la ridicarea gunoiului menajer le-a refuzat ridicare si le-a lipit instiintare scrisa pe pubela pentru faptul ca nu au colectat corect (aveau cutie de lapte in gunoiul menajer); prima abatere gratis, urmatoarea cu amenda
    – pot sa duca orice la centrele special amenajate pentur colecarea gunoiului, cu conditia sa le separe ei: lemn, sticla, materiale de constructii etc. Daca nu vor sa le separe, le pun in saci si le lasa in acelasi centru insa in loc special si platesc o taxa pentru sortare
    – reciclarea se face pe bune
    – la inceput de an au primit o „carte” destul de groasa in care explica tot de reciclare, cu exemple
    – plasticurile sunt de mai multe feluri (dupa cum stim) insa ei sunt invatati cum sa le sorteze

    Indecis. Tu ce zici?228
    • Și ar mai trebui menționat modul de reciclare al PET-urilor și dozelor în DK. Plătești o garanție destul de consistentă la cumpărare, garanția o recuperezi tot de la supermarket, după ce bagi PET-urile/dozele spălate, dar cu codul de bare rămas pe ele. Primești voucher valoric sau cash în schimb.
      Înțeleg că se va migra și în RO pe acest sistem.

      Altfel, în comuna de lângă București unde ne-am mutat, de vreun an se colectează reciclabilele destul de frumos: primești saci pentru fiecare categorie de reciclabile.
      Am luat douădulapuri pentru reciclabile și e totul civilizat.
      Dacă nu ai nici tone de deșeuri, se colectează și resturile din construcții.
      Cred că salubritatea e printre puținele lucruri care funcționează așa cum ar trebui în comună..

      62
    • Extrema asta vestica e tot o schema cu coruptie si jupuit pielea de pe saraci. Reciclatele alea ajung in mare proportie in container si dupa aia in lumea a 3a sau in cel mai bun caz la incinerator. Solutia nu e sa pui plasticele in 3 cutii separate si sa le predai dupa calendarul stelar ci sa produci si sa consumi mai putine kkturi. Nu, salamul nu trebuie ambalat in 3 folii separate de plastic si cu o cutie de carton peste. O camasa buna te tine o viata, una de la INDITEX nu te tine o vara. E. T .C.

      Nu mai puneț botu la tot ce e vestic.

      Indecis. Tu ce zici?1713
    • „Nu mai puneț botu la tot ce e vestic.”
      facetz ca in romania si aruncati peturile pe rauri

      113
  13. In fiecare vineri (sau uneori sambata dimienata) mi-am facut un obicei sa merg la locatia de reciclat.
    E la 10 Minute de mine, si tot ce e plastic (de la mancaruri) sau carton (de la alte shoping-uri )le duc acolo
    In plus, au in spate o locatie unde poti cumpara electronice (unele functionale 100 %, altele vechi ) , chestii de vesela, carti la preturi de nimic …
    Austria

    144
  14. Credeam că sunt bancuri alea cu apa caldă în capitală.

    Cred că am dus la deșeuri anul trecut (din constructii) de m-am săturat. Gratis.

    Și țin minte că și acum 10-15 ani, am ajutat pe cineva să încarce o dubă cu resturi de la șantier și a mers cu ele la groapa de gunoi. A plătit ce-i drept dar i le-a luat, nu știam că alte orașe nu se preia. (oradea)

    41
  15. „guri de canal la nivel”
    Hai, bă, că râd și copiii de grădiniță…

    31
  16. Când intru in contact nedorit cu șoferii bucureșteni in București, ma întreabă superior daca imi place la oraș. Priceless !

    11
  17. Inca traim vremuri „bune” cu aruncarea gunoiului. In curand o sa fie cost pentru fiecare kg de gunoi predat.

    30
  18. In s3 suni si vin si ti le iau de acasa (in niste limite). Atatchestii rezultate din lucrari cat si mobila&co.
    Pe partea de electrice sunt niste baieti (gasiti numarul de telefon pe site la emag) care vin si iti ridca gratis orice se baga in priza.
    Dar da, e nasol rau, mai bine sa avem noi unde le cara.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.