Europa și România se duc de râpă

Cel puțin așa spun analiștii financiari ai neamului (unu, doi). Situația este dezastruoasă pe toate planurile, Europa și Uniunea Europeană nu mai au mult și vor cădea pradă haosului și sărăciei, dacă ne uităm pe cifre și ne comparăm cu vecinii noștri (cu care vrem să ne comparăm, adică ăia mai civilizați ca noi, nu ăia mai înapoiați).

Hai să discutăm câteva motive și cauze.

Europa trăia confortabil pe gaz rusesc și acum, când nu mai are luxul ăsta, trebuie să caute soluții. Ne este prezentată SUA ca exemplu de succes, economia lor duduie, adaugă joburi la fiecare trimestru și tot așa. Adevărat, SUA nu trăia pe gaz rusesc și a trebuit să-și caute singură soluțiile. Una din ele a fost frackingul, cu ajutorul ei a ajuns să nu mai depindă deloc de petrol saudit, devenind chiar exportator de energie. Petrolul și gazele alea au ajuns în alte zone ale lumii, care aveau nevoie de energie pentru industrie.

Confortabilitatea asta a însemnat și mai puțină inovație. De aceea producătorii europeni au probleme, că în ultimii 10 ani doar au râs de Tesla și nu au făcut nimic pe tema asta în afară de a lansa mașini în bătaie de joc. La fel, manufactura a fost mutată în China, că era mai ieftin, mai ușor, mai plăcut.

Problema Europei este că se concentrează pe cetățeni, ceea ce e admirabil, aproape oriunde în UE poți trăi civilizat, sigur, mâncare bună, aer decent, calitate a vieții superioară oricărui alt continent. Și asta a venit cu sacrificii, sacrificii pe care le vedem la cei care le-au făcut. Fie avem 10% din oameni care o duc bine, cum e cazul țărilor sărace, fie avem 30% din oameni care o duc bine, cum e cazul SUA.

Mă uitam pe lista celor mai mari câmpuri gazifere din lume: Groningen s-a închis că 60.000 oameni se plâng un pic că li se crapă casele, pe când ăia din Karachaganak n-au luxul ăsta. Cam asta e, nu poți și să fii superputere și să-ți si pese de oameni. De aia ne dăm coate când vedem filmările din Skid Row sau din Philadelphia. Sinuciderile din Foxconn? Da, neplăcut, dar… Cam în același stil europenii ne spun că trebuie să facem autostrăzi dar și să protejăm lupi, urși, lilieci și broscuțe, ceva ce ei nu au făcut.

Unde e România aici? Nicăieri. Nu exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră, nu încurajează natalitatea, abia s-a apucat de autostrăzi. O strategie macro nu există, deși avem o poziție excelentă.

Problema cu România este că educația învechită, corupția/birocrația și lipsa autostrăzilor duce la populație săracă și/sau rurală, care nu are putere de cumpărare dincolo de nevoile de bază, care sunt satisfăcute pe ideea mult și ieftin. Neavând putere de cumpărare, nu are nici industrie locală puternică. Nu apar afaceri românești care să acopere țara, pentru că orice ai încerca să produci aici te adresezi unui public potențial foarte restrâns. În 2018 parcă am depășit bariera de 50% populație urbană, pentru că până atunci eram majoritari rurali. Știrile despre gospodăriile care au toaletă în fundul curții și nu au acces la apă potabilă pe conductă trebuie citite (și) în cheia “nu au bani pentru așa ceva”. Orice ai lansa, 50% din populația țării nu poate, financiar, cumpăra. Dintr-un foc.

Ne-am opărit un pic când a zis Zeihan că o să trebuiască să ne băgăm sub umbrela Turciei, dar până una alta Turcia vinde lumii drone și autobuze, în timp ce mințile luminate ale României sunt ocupate să facă agregatoare de agregatoare. Și încă un site de știri sportive.

romania-flag-vintage-leather-suitcase

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

147 comentarii

  1. pesimiști, pesimiști everywhere

    Comentariu apreciat.13015
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4176
    • Asa de luni dimineata aflam ca Europa e rea. Pai Germanica era backup in caz ca maresc astia taxele la noi, ce mai facem acum?

      253
    • S-a stricat și Germania. S-a stricat și UK. Spania și Italia sunt stricate de ceva vreme. Nici nu mai știi unde să mai emigrezi. (Sunt sarcastic)

      Comentariu apreciat.5211
  2. Eu chiar am nevoie de inca un site de stiri sportive de rahat.

    Si de o vaca sa o tin cu mine un dormitor sa emane caldura.

    Comentariu apreciat.509
  3. Ce mai urmează să citezi după ăla de la trenduri? Eventual o rubrică zilnică a lui Șoșoacă aici..

    Comentariu apreciat.11539
  4. si totusi situatia la sol e alta … companii romanesti se ridica, bine, nu atat de repede pe cat ne-am dori insa gasesti exemple aproape in fiecare domeniu

    chiar cu educatia praf inca producem muncitori necalificati si profesionisti care cumva invata repede si acopera ce nu a facut scoala pt ei

    cat despre infrastructura vb dupa 5 ani in care A7 va fi gata si poate se aliniaza planetele si cu A8

    Comentariu apreciat.7213
  5. Analistul numărul 2 este de fapt un propagandist rusofil despre care nu se știe mare lucru dar sunt zvonuri că nu ar fi o persoană ci un grup de ruși + români (basarabeni?) care scriu de fapt.

    Comentariu apreciat.12725
    • Bine, nici cu analistul nr 1 nu îmi este rușine. Cam ciudat că 2 propagandiști au scris în același timp pe subiect și că ambii zic că problema Europei este lipsa „gazului rusesc” ieftin, nu lipsa „gazului”

      Comentariu apreciat.11212
    • Iar Ungaria, care are contract doar cu rusii, a ajuns sa cumpere gazele cu 30% mai scump decat restul europenilor. Apropo de gazul ieftin rusesc

      Comentariu apreciat.7819
    • kilroy, nu e cumva paradoxal ca ai la dispozitie o imensitate de surse de informare dar tu cumva pui botu la cele mai cretine si mai mincinoase? Cum sa preiei o aberatie scrisa de adversarii politici ai lui orban in ungaria – aberatie bazata exclusiv pe aberatii si inventii? Tu nu doar ca nu ai incercat sa vezi daca e chiar asa, dar nici nu ti-ai pus problema…bai cum dracu sa cred ca fix lui orban (sustinator evident al directiei rusesti) i-a vandut putin gaz mai scump. Tine de minima logica pe care ar trebui sa o avem, bunul simt…absolut orice. Chiar luam de bun orice cretinatate scrisa de orice cretin doar pentru ca e in consonanta cu propaganda ce ne place noua?
      Ungaria are literalmente al 3-lea cel mai mic pret al gazului din toata europa. Mai mic e doar in georgia si turcia. Asta o fi urmare a faptului ca il cumpara la preturi imense de la Rusi? https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_price_statistics

      Asta e fix ca propaganda tampita total ca ungaria e marginalizata si vai ce ne mai frecam noi mainile ca noi suntem bine vazuti si ungaria nu…dar cand colo toate investitiile mari ale unor companii relevante la nivel mondial se fac in ungaria nu la noi. Nu da nimic cu virgula cand se compara propaganda din media versus realitate? Pare ca unora nu le da nimic cu virgula…mergem mai departe.

      Indecis. Tu ce zici?4948
    • @Ionut – Sa nu amestecam mere cu pere – adică prețul de achiziție al gazului de la ruși cu cât plătesc consumatorii casnici, ca si ei au o schema de compensare. Ar fi trebuit sa faci scroll in articolul ăla sa vezi ca la consumatorii non-casnici ungurii plătesc gazul mai scump ca românii. Si uite aici schema de compensare a lor – https://budapest-invest.com/en/electricity-and-gas-prices-in-hungary-from-august-2022/.

      Comentariu apreciat.3911
    • marius, in primul rand ca si la noi e compensat pretul gazului pentru casnici – si sper ca se vede unde suntem in graficul ala.
      In al doilea rand, pentru consumatori non-casnici CU CAT platesc mai mult ungurii decat romanii? Suntem fix tot acolo – diferenta total nesemnificativa. Unde se reflecta acei „30%” platiti de unguri in plus pe gaz rusesc? Nu ar fi trebuit sa vedem in graficele astea de departe ungaria departajata cu cel mai scump gaz?

      Sa ramanem deci cu ideea ca ungaria plateste cu 30% mai mult pe gaz decat restu europenilor, chiar daca din statisticile europene (nu rusesti sau unguresti) vedem cum au preturi mult mai mici la casnici si la fel cu romania la non casnici. Bun asa…

      Indecis. Tu ce zici?3110
    • @Ionut – da, se poate – guvernul maghiar vinde in pierdere gazul pe care îl cumpara de la ruși – uite https://dailynewshungary.com/shocking-hungary-lost-hundreds-of-eur-millions-on-the-russian-gas-business.
      Așa cum au făcut si cu prețul la combustibil in 2022 (cred) si au putut tine prețul jos câteva luni, si doar la câte un sortiment (la benzina si motorina standard). Apoi a venit decontul, si MOL oricât de prieten cu Orban ar fi, nu au putut bate economia :)

      Indecis. Tu ce zici?259
  6. Romania trezeste-te !

    Indecis. Tu ce zici?1219
  7. SIMION PRESEDINTE

    Indecis. Tu ce zici?3853
  8. „Inflation Rate in Turkey increased to 67.07 percent in February from 64.86 percent in January of 2024”
    Te rog eu, hai mai bine sa ramanem la site-uri de stiri sportive, da-le dracu de autobuze.

    Comentariu apreciat.1116
    • @Sorin: tati, daca tu asta stii despre Turcia, stii prost. Am stat cate 7-8 saptamani pe an, in ultimii 3 ani(deh, ieftin la mare). Am facut vreo 25.000 km prin Turcia. De la Istanbul la Eskisehir, la Ankara, Nevsehir, Osmanie, Tarsus, Adana, Mersin, Erdemli, Gazipasa, Denizli, Izmir, Antalya, Alanya, Konya, Cannakale, Istanbul, you name it. Am fost pe drumuri prin munti pe unde nu cred ca a calcat picior de roman.

      Forta economica a Turciei este mult mai mare decat o arata cifrele si datele statistice. O vezi in drumuri(am fost pe un drum, de la nicaieri spre nimic si am trecut prin 8 tunele. 8! Noi nu avem nici macar unu. Si daca tu crezi ca ce avem pe transfagarasan, sau la lacul rosu sunt tunele, n-ai vazut ce inseamna un tunel. Singurul care aduce cat de cat a tunel a ala de pe A1 de la Sibiu, de 350 de metri. Uite aici cate tunele au turcii, majoritatea cu 2 benzi pe sens, iar pe autostrada, sunt cu 3 si 4 benzi pe sens: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tunnels_in_Turkey.

      Vrei sa vorbim de spitale? De universitati? De fabrici, industrie? De agricultura? „au inflatie 60% deci economia lor e praf”… nu tata, Turcia e mult mai bine, economic, decat majoritatea tarilor europene(si in lista asta bag linistit Austria si Franta – ca am stat si pe-acolo minim 2 luni ca sa pot sa-mi dau cu parerea). Disperarea si resemnarea pe care am vazut-o in ochii africanilor de langa turnul Eiffel, de vindeau briz-briz-uri n-am vazut-o nici macar la cersetorii din Romania. In Turcia, sigur n-am vazut asa ceva.

      Indecis. Tu ce zici?2128
    • @heto: Ok, a fost și taicămeu pe la turci pe la început de 2000 și mi-a spus că au infrastructură bună, însă ce ne facem cu clădirile construite slab calitativ, vezi cutremurul din 2023 sau când a fost?!

      136
    • @Vlad: au fost 2 cutremure, unul de 7.8 si o replica de 7.7, in 2023 in Turcia. Doar sudul Europei are cutremure de magnitudine mare(in Olanda, cel mai „devastator” cutremur inregistrat in istorie a fost de 5.0 pe scara Richter. Daca la noi in Romania se produce un astfel de cutremur, nici nu-l anuna la stiri). Doamne fereste de un cutremur de 7.8 la noi, ca atunci o sa ramanem tare putini sa discutam de „cladirile construite slab calitativ”. In germania a fost un cutremur de 5.4 in 2004, si au avut cladiri cu crapaturi. Daca s-ar produce un cutremur de 7.8 in Germania, ar cadea mult mai multe cladiri decat au cazut in Turcia. E adevarat, si structura de rezistenta se calculeaza altfel cand n-ai activitate seismica in zona, dar sa nu judecam „calitatea lucrarilor”, la dezastre naturale, ca blocurile care s-au construit la ei, nu-s mai proaste decat cele care s-au construit la noi.

      43
  9. „…că în ultimii 10 ani doar au râs de Tesla….”

    In 2017-2019 am lucrat la Jaguar Land Rover in UK la noul Defender pe functii ADAS. Si da, radeau de Tesla, de imperfectiunile sistemului ADAS / Autopilot. Cu toate imperfectiunile, HW lor ADAS e la 10 ani inainte si JLR stia asta ca au facut o evaluare, cred ca abia NVidia are ceva pe aproape in prezent.

    Comentariu apreciat.492
  10. Azi nu am nici un comentariu.

    Indecis. Tu ce zici?2616
  11. cum e articolul ala de la „doi”….

    statele unite sunt practic la nivel cu somalia. europa e in cadere libera, mai e un pic si murim de foame pe strada.

    in orientul mijlociu e minunat. in china e minunat. in rusia e minunat. acolo este viitorul.

    Comentariu apreciat.14013
    • verificat niste fapte simple. salariul minim in Ro e 400+ euro. In China e per provincie. Cea mai dezvoltata provincie a lor, Sangai daca nu ma insel, salar minim 370 euro, deci sub Ro. In provinciile mai sarace salariul minim chinezesc e 200 euro, deci de 2 ori mai putin decat Ro.

      Pe de alta parte, da, lipsa de inovatie in eu e critica si putorile super-educate cica de la Bruxelles nu misca nimic. EU merge din inertia unor idei bune ale generatiei de la 1960 si arde grasimea acumulata din succesurile de atunci.

      Comentariu apreciat.447
    • Aha, și preturile cum sunt în China fata de România ?

      1110
    • Aha, și preturile cum sunt în China fata de România ?

      casele sunt 1 milion euro 2 camere. in rest, numa libertate.

    • in toate tarile sarace din cate mi-am dat io seama
      1 preturile sunt mai mici
      2 dar si conditiile de viata sunt mai de cacat – poluare gen Copsa Mica, sau ma rog, smog in Sangai, apartamente mai in stil cotet asa, mizerie pe strazi, pene de curent, etc

      181
  12. ne-am imprietenit cu Turcia deja, ne f*t femeile la greu ai mancarea nationala e saorma 🤷

    Comentariu apreciat.5813
  13. NOU
    #39

    E o stire de zilele astea din profit.ro care spune ca Romania e printre primele tari din UE la independenta energetica, in sensul in care ne producem singuri energia necesara, fara a depinde de importuri, ceea ce ne-ar oferi avantajul strategic de-a avea niste preturi atractive pentru investitori. Dar ce sa vezi, desi suntem pe primele locuri la independenta energetica, suntem si pe primele locuri la preturi, cu preturi comparative cu Germania si UK, in Ungaria si Bulgari fiind preturi de vreo 4 ori mai mici. 0,11 euro centri in ungaria, spre deosebire de 0,44 in Romania.

    Si asta se intampla pentru ca niste unii au liberalizat piata de energie, si pentru ca cetatenii nu inteleg raul facut atunci, astfel incat sa le ceara politicienilor revenirea la vechiul model de stabilire a pretului.

    Si pe acelasi model cetatenii nu sunt revoltati cand UE iti blocheaza niste lucrari de infrastructura mare pentru a proteja nu stiu ce gandac de stepa, prevederi care nici nu erau luate in serios pe vremea cand cei care ne impun noua azi astfel de reguli, isi construiau infrastructura. Si daca-ntelegi sa te revolte treaba asta, sar unii pe tine ca esti rusofil, ca-ndraznesti sa ai ceva de comentat la adresa UE, stiut fiind faptul ca UE e sfanta, iar toate masurile generate acolo sunt porunci dumnezeiesti de care n-ai voie a te indoi.

    Altfel, mai tine cineva minte harneala aia de-a fost servita romanilor ani si ani la rand, ca nu merita bani mai multi pentru ca nu sunt la fel de productivi ca si nemtii? Care nemti, ce sa vezi, pare ca brusc nu mai sunt atat de productivi si harnici cum nu mai au energie aproape moca din Rusia. Sigur ca nu mai tineti minte, ca aveti memorie selectiva.

    Indecis. Tu ce zici?5346
    • suntem independenți energetic că nu avem nevoie de energie multă, că nu duduie fabricile.

    • NOU
      #41

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2757
    • nu știu unde ai auzit aia cu „nu avem politicieni care să negocieze pentru România” :D

    • NOU
      #43

      De la propaganda ruseasca, evident.

      Indecis. Tu ce zici?2121
    • Un lucru pe care ambele parti ar trebui sa-l practice, este sa inceteze saritul acesta de pus eticheta „rusofil, teoria conspiratie”, iar pe cealalta parte „marxism, comunism, sexomarxisti” si sa incepem sa dezbatem argumentul si nu persoana/grupul.

      Dai pe google, te uiti, cauti vezi si verifici daca ce spune ala e adevarat.

      Google e controlat? No problem, cauta forumuri, discutii pe grupuri facebook, pareri la rece de la oameni direct cu experienta faptului si iti gasesti adevarul.

      Doar simplul fapt ca anumite teorii ale conspiratiei s-au dovedit a fi adevarate ar trebui sa ii puna fiecaruia un semn de intrebare si o frana la etichetare prematura.

      Comentariu apreciat.4517
    • NOU
      #45

      @Shack, asta ar presupune sa avem in mod real un dialog, si sa gandim cerebral. Or majoritatea nu fac asta, majoritatea sunt angrenati intr-o tabara, si sunt angrenati la modul talibanic, in care nu accepta ca tabara din care fac parte poate sa genereze si decizii tampite. Asa ca oamenii nu mai verifica nimic, iti citesc comentariul, si-n lipsa de argumente il califica „asta-i clar un rusofil, ca atare pe cale de consecinta tot ce spune e egal cu 0”.

      Eu imi iau – la greu, nu pentru ca ceea ce spun eu n-ar fi corect, verificabil, faptic, ci pentru ca repet pe aici ca USR a liberalizat piata de energie, facand o mare tampenie. Si cum pe aici sunt multi ostasi dogmatici ai USR, aia deja au deprins o ura fata de mine, doar pentru ca spun un fapt, o realitate. O realitate care lor le dauneaza in lupta lor, inchipuita, cu fortele raului, ca atare acest fapt ar trebui dat uitarii. Cam asa functioneaza mintea unora, pentru ca asa au fost programati prin ingineria sociala sa gandeasca si sa functioneze.

      Comentariu apreciat.5122
    • Cum dreacu se face ca un partid de 10% e mereu de vina pentru toate ispravile din ultimii 35 de ani? Un partid care a fost la guvernare 6 luni si nu de capul lui :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Comentariu apreciat.7824
    • AzoMureș mai produce îngrășământ? Dacă rotesc puțin ventilul se duce dracu toată independența.

      186
    • NOU
      #49

      @cipper, eu pot sa-ti explic tie cum au stat lucrurile cu liberalizarea pietei de energie, cum din 2014 a fost liberalizata intr-un mod hibrid, fiind acceptate in piata si furnizori care sa aiba oferte concurentiale. Liberalizata gandita sa duca intr-un mod organic la trecerea la piata liberalizata complet, tocmai pentru ca daca tu erai la electrica in regim al pretului reglementat, daca acceptai o oferta de la un alt furnizor in regim concurential, faceai trecerea benevol catre piata libera. Asa au functionat lucrurile din 2014 pana-n 2021. Asa a aparut un individ precum Donca, care batea satele din tara prostind cetatenii cu asa zise oferte mai ieftine la energie, trecandu-i pe firma lui.

      Cert este ca din 2014 pana-n 2021, orice om de buna credinta ar fi inteles ca sistemul cu piata liberalizata de energie nu e un avantaj pentru cetateni. De ce? Pentru ca-n 7 ani, furnizorii de energie cu oferte concurentiale n-au venit cu oferte mai mici decat pretul reglementat de catre ANRE. Din contra, acele companii au avut parte de volatilitatea din piata, au avut pierderi, tocmai din cauza asta Digi Energy si-a retras, treptat, la un moment dat expunerea de pe piata de energie, avand niste pierderi substantiale.

      Asadar, avand toate aceste informatii, sa vii sa promovezi si sa urli ca trebuie sa facem liberalizarea pietei de energie, cum a facut USR si mai ales Cristina Pruna de la USR, fix dupa ce a cazut guvernul Dancila in noiembrie 2019, denota ca te grabesti sa iei decizii in defavoarea cetatenilor si-o economiei romaniei.

      Eu inteleg, ca nu-s vrein idiot, faptul ca eram obligati de catre UE sa ne liberalizam piata de energie, si-o facusem pe jumatate, iar UE nu ne ameninta cu vreun infrigement, nu facea presiuni sa luam aceasta masura pentru intreaga piata. Au facut-o ai nostri, USR si PNL.

      Si da, factual reuseste sa aseze lucrurile de asa natura incat sa reiasa ca nu PNL si USR sunt vinovati pentru asta. Chit ca ei au promovat aceasta liberalizare, ei promiteau scaderi de preturi de 20-30% dupa liberalizare, si eu au legiferat astfel incat sa liberalizeze piata. Asadar, daca nu esti vreo foca, sau vreun ong-ist de la factual, care te ocupi sa verifici intr-un mod extrem de convenabil, chestii, pentru USR si in general pentru dreapta, vei crede ca cei de la USR si PNL n-au nicio culpa. Si e ok sa fie asa.

      Altfel, e amuzant sa te uiti in gura celor de la factual, care ignora postarea lui Cristina Pruna, spre exemplu, de pe fb, de a doua zi dupa ce a fost facuta liberalizarea, unde-si asuma alaturi de PNL intru totul liberalizarea pietei, reprosand celor de la PSD ca n-au facut asta mai devreme. Dar nah, in ciuda evidentelor tu ai nevoie de factual, site-ul celor de la funky citizens, ong care sigur, sigur nu e apropiat de USR.

      Indecis. Tu ce zici?4218
    • Partea cu energia pe cărbune la noi nu e la fel ca in Germania – ca aia au centrale pe cărbune eficiente. La noi producerea de energie pe cărbune este extrem de scumpa datorită centralelor vechi si materiei prime inferioare din România (care pe lângă ineficientă, mai si poluează extrem de mult – au fost reportaje la protv din zona unde nu se putea respira datorită prafului de cărbune si a cenușii eliberate in atmosfera). Ce sa negociezi aici? Centralele alea ar fi trebuit retehnologizate (uneori mai bine o tai si faci alta), dar ele sunt de stat, si numai bune de muls de politicieni. Si aici intervine piață libera. Daca am fi avut o piață libera am fi avut prețuri mai mici – da, la început am fi avut probleme de genul Donca, dar alea se regleaza repede într-o piață libera si unde ANRE chiar își face treaba. Așa cu piață reglementata noi credem ca plătim puțin prețul la energie, când defapt plătim indirect mult mai mult si mai si întreținem ineficientă (double trouble). Pe tema energiei v-o recomand pe Otilia Mutu -https://www.contributors.ro/author/otilia-nutu/
      Si asta cu UE ne impune restricții la dezvoltare, restricții pe care ei nu le-au avut acum 50 de ani e înduioșător. Bai nene, aia au văzut ca a fost nasol ce au făcut si acum ne opresc sa facem prostiile lor. Mai ales ca daca ne exceptează pe noi, încep si alții sa aibă idei, si sa vezi atunci chestii mișto. Multe proiecte de infrastructura sunt oprite de ONG-uri de mediu – fie ca proiectul de mediu este praf, fie ca sistemul legal/juridic e praf. Ca idee, nu cred ca vrei sa iei o căprioară frontal la 130 kmh noaptea pe autostrada (de aia ai nevoie de treceri pentru animale).

      Indecis. Tu ce zici?1122
    • Punkrease, pe contractu ala pe care Romania risca sa o suga de 550 milioane de euro din partea Pfizer e cumva semnatura lui Vladut? In alea 6 luni…

      Indecis. Tu ce zici?2523
    • NOU
      #52

      Vedeti? @Marius e fix genul de individ despre care vorbeam mai sus.

      El vine sa ne explice cum liberalizarea pietei de energie ne aduce preturi mai mici, ignorand evidenta, ignorand faptul ca piata fost liberalizata complet la 01.01.2021, iar eu pe final 2021, in decembrie, am primit notificare de la furnizor cum ca pe firma, de la 01.01.2022 pretu va fi de 3,4 lei pe kwh fara nicio taxa. Deci undeva 4,5 lei cu toate taxele de transport + TVA. Adica aproape 1 euro pe kwh, ceva urias. Asta a generat liberalizarea pietei de energie. Dar el ignora asta, n-are nicio treaba, si continua sa-ti explice cum piata electrica s-ar fi reglat, ca eu inchideam dracului firma, nu mai consumam, si automat scadea consumul. Logic, nu? Si la fel faceau zeci de mii de firme. Asta inseamna sa reglezi pretul energiei din cerere/oferta. Caci scaderea cererii inseamna sa stingi becu, sa inchizi afacerea, sau sa translatezi toate costurile in pretul de vanzare al produsului/serviciului, adica sa generezi inflatie.

      Dar mai apoi el ne explica de liberalizarea pietei de energie, unde pretul e stabilit intre cerere si oferta, dar el vorbeste de-un ANRE care ar functiona. Asadar, ca sa intelegeti lipsa de logica a acestor indivizi, dupa ce scoti din ecuatia de stabilire a pretului ANRE, te lauzi ca liberalizezi piata care se regleaza singura, reprosezi unei institutii de stat ca nu intervine-n piata?! Pe bune?!

      Altfel, eu zic ca e misto. Statul e investit in capacitati de productie a energiei, el a investit in capacitati de transport, statul produce vreo 80-90% din toata energia din piata, tot el o transporta pe toata, si vine un gigel c-un laptop, cu sediul la parterul unui bloc, care s-a autorizat la ANRE sa fie trader de energie, si cumpara si vinde acea energie, el nefacand decat sa invarta niste acte, si face bani din piata de energie, si ne explica noua, toti cei care am investit de-a lungul timpului in ceea ce inseamna productie si transport al energiei, ca trebuie sa liberalizam piata, si sa-i permitem si lui sa faca bani de pe carca noastra, desi el n-are niciun aport real, benefic, nu aduce nicio plus valoare in piata, el nefacand decat s-o capuseze, s-o speculeze. Are logica, serios.

      Indecis. Tu ce zici?3814
    • Si eu am primit pe final de 2021 un anunt similar cu al tău, si ce sa vezi, m-am mutat la Hidroelectrica, ca era piață libera :).
      Si daca tot vorbim de logica – e ok ca statul sa fie si producător si transportator? Eu zic sa trecem la modelul lui nea Ceașcă, ca era bine atunci.
      Traderul ăla cu un laptop risca banii lui cumpărând azi o cantitate de energie pe care o va vinde in viitor. Este riscul lui, poate câștiga sau poate pierde.
      Si ca idee, când vorbesc de reglementarea pe care ANRE trebuie sa o facă, nu mă refer la preț (reglementare nu inseamana numai preț). Ci politici concurențiale, supravegherea pieței – sa nu ai situații cum am avut in piață asigurărilor RCA.
      Daca tot îți place reglementarea prețului, ca înțeleg ca ești antreprenor, cum ar fi ca sa avem o agenție de reglementare in domeniul tău si sa îți impună un preț la care sa vinzi produsul tău?

      Indecis. Tu ce zici?1028
    • NOU
      #54

      @Marius
      „Si eu am primit pe final de 2021 un anunt similar cu al tău, si ce sa vezi, m-am mutat la Hidroelectrica, ca era piață libera :).”
      Da, pentru ca trecerea de la un furnizor la altul e o chestiune simpla, realizabila de azi pe maine. Asta pe langa faptul ca pretul pentru PJ e mai mare decat cel pentru PF. In acelasi timp ce pare ca nu-ntelegi tu, e ca daca acel pret se mentinea, daca statul nu intervenea cu masuri de compensare si plafonare, toti clientii ar fi trecut la hidroelectrica, moment in care hidroelectrica n-ar putea sa furnizeze catre toti enegie produsa de ei, ci ar trebui sa iasa-n piata sa cumpere, ceea ce ar duce automat la o crestere de preturi. Altfel, e teribil de amuzant ca tocmai tu, care sustii liberalizarea pietei, cum apar preturi mari, sa fugi repede la o companie de stat pentru a deveni clientul lor. Teribil de amuzant.

      „Si daca tot vorbim de logica – e ok ca statul sa fie si producător si transportator? Eu zic sa trecem la modelul lui nea Ceașcă, ca era bine atunci.”
      Statul e producator si transportator pentru ca STATUL a investit pentru a ajunge in aceasta postura. De ce n-ai investit tu din 2014 pana acum sa devii producator? De ce n-au investit toti promotorii pietei libere zeci de miliarde de euro in hidrocentrale si centrale nucleare? De ce toate investitiile in energie sunt harneli cu subventii de la stat, cum au fost investitiile in eoliene? A, sunt costuri mare care se pot amortiza in 20-30 de ani, iar investitorii privati cauta investitii cu randamente mai bune? Ghinion.

      „Traderul ăla cu un laptop risca banii lui cumpărând azi o cantitate de energie pe care o va vinde in viitor. Este riscul lui, poate câștiga sau poate pierde.”

      Ok, dar care e scopul lui real in toata piata de energie? Produce el sau transporta? Sau doar speculeaza? De ce e-n regula sa exista astfel de capuse-n piata, care nu aduc deloc plus valoare, ci fac bani strict din specula?

      „Si ca idee, când vorbesc de reglementarea pe care ANRE trebuie sa o facă, nu mă refer la preț (reglementare nu inseamana numai preț). Ci politici concurențiale, supravegherea pieței – sa nu ai situații cum am avut in piață asigurărilor RCA.”

      Pai de ce sa se-ntample asta? Parca voiai piata libera, piata se regleaza singura. Daca e prea scump kwh, aia e, stingi lumina, te intorci cu 100 de ani in urma. N-are logica? Scazi cererea, si automat va scadea si pretul, nu?

      „Daca tot îți place reglementarea prețului, ca înțeleg ca ești antreprenor, cum ar fi ca sa avem o agenție de reglementare in domeniul tău si sa îți impună un preț la care sa vinzi produsul tău?”

      Pare ca tu nu-ntelegi niste lucruri esentiale. Statul deja reglementeaza deja pretul pe-o serie de alimente, culmea. Reglementeaza, culmea, marjele de profit. Desi n-ar trebui s-o faca. Si stii de ce n-ar trebui s-o faca? Pentru ca n-a investit el in acele fabrici sau magazine. Pe cand, ce sa vezi, companiile care produc energia si-o transporta, in proportie covarsitoare sunt ale statului. Statul a investit in ele, parintii si bunicii nostri au facut sacrificii ca noi avem sa nu mai importam energie. Ca atare, in acest context, e absolut in regula ca pretul sa fie reglementat de stat. La fel cum pretul in acest moment, la gigacalorie e reglementat de ANRE.

      Pentru ca tu in esenta n-ai o piata libera de energie, atata vreme cat ai doar cativa mari producatori, si ai monopol pe partea de transport. Nu ai decat o harneala prin care statul si-a crescut PIB-ul, liberalizand piata, dubland preturile si automat cifra de afaceri din industria energiei si capitalizand treaba asta la cresterea PIB. Doar ca treaba asta s-a facut cu niste costuri uriase, si fara niciun beneficiu al clientului.

      Altfel te astept pe tine sa te asociezi cu altii ca tine, poate cu cativa de pe la USR, sa investiti zeci de miliarde in productia de energie, sa veniti c-un pret sub pretul reglementat, si sa atrageti clientii de partea voastra. Chestie pe care puteati s-o faceti si inainte de liberalizarea completa.

      Pe de alta parte, ce-ti scapa din nou tie, e cat de esential e-n viata unui om energia electrica. Energia electrica fiind la fel de vitala in lumea moderna in care traim precum aerul. Fara ea te-ntorci 100 de ani in trecut.

      Indecis. Tu ce zici?3012
    • 1. pe o piata concurentiala, daca un furnizor pierde clienti, pierde si venituri, o solutie este sa creasca pretul pentru a compensa, cu riscul de a pierde si mai multi cleinti si la final vine falimentul (falimentul nu este un lucru rau, evident pe termen scurt e nasol, dar pe termen mediu este spre binele societatii). O alta solutie este sa isi reduca marja de profit si sa scada pretul, asta inseamna avantaj pentru cleint. Asa ca fuga ha Hidroelectrica nu inseamna ca automat Hidroelectrica nu o sa faca fata, ci poate o sa fie concurata de ceilalti furnizori (vorbim de furnizori, nu de producatori) – mai jos o sa vezi de ce e bun traderul cu laptop si ce rol de reglare a pretului are.
      2. Nu s-a investit in capacitati de producere si transport de energie din doua motive: 1 ca statul isi dorea monopol si controla pretul vanzand in pierdere energia electrica, si asa cum spui si tu, investitia e mare si se amortizeaza greu. In plus se schimba codul fiscal peste noapte (aici este in ca un exemplu de ce orice investitor vrea sa isi scoata investitia cat mai repede). Transportul este considerat strategic, si este al statului si asa trebuie sa fie. Si aici ANRE ar trebui sa intervina, ca noi platim si taxe de transport dar ia sa vezi ce probleme ai daca vrei un bransament (cum vine Electrica si spune ca nu are capacitate si daca vrei sa te branseze trebuie sa cumperi transformatorul si sa il cedezi lor).
      3. Traderul cu laptop – scopul lui in piata de energie este concurenta si evident pretul cel mai bun (nu cel mai mic). Productia este rupta de furnizare (vezi cazul Teddy Roosvelt – Standard Oil – sa nu imi spui ca Teddy Roosvelt era un comunist :D) pentru a evita monopolul. Traderul este interfata intre client si producator (la fel cu angrosistul din piata agro). El vinde cu amanuntul ce ofera producatorul (vezi ce probleme au avut cei de la Hidtroelectrica cu facturarea, cam cat crezi ca i-a costat faptul ca au devenit si furnizori?). Aici iar ANRE ar trebui sa reglementeze – dar nu la pret, ci la politici, supraveghere, chestii d-astea.
      4. Faptul ca statul nostru incearca reglemetarea peste tot nu este un lucru bun si nu justifica reglemetarea in energie. Sa nu uitam ca 80 (poate 90%) din capacitatile de productie sunt facute in comunism si stim bine de ce in astia 30 de ani nu le-am vandut (baietii destepti din energie). Asa ca nu merge cu scuza asta, ca au fost facute de stat si de asta trebuie sa reglemeteze statul pretul.
      Si reglementarea nu inseamana stabilirea pretului. La noi asa se face ca este usor si fara bataie de cap. Reglementarea nu este socialista (sau comunista) – ci este cadrul in care competitorii trebuie sa respecte aceleasi reguli si sa nu faca abuz.
      5. La partea cu investitiile – vezi mai sus de ce e sunt putini investitori privati in energie. By the way – cand au listat la bursa Hidroelectrica a fost bataie pe actiuni – parca s-a ajuns aprope le 300% subscriptie – funny nu :)
      O sa te sochez, dar da, nu faci fata in piata, pui lacatul, trimiti oamenii acasa, si asta e, lasi locul in piata altuia care se descurca. Nu este o rusine (o spun din experienta personala – antreprenor si angajat).

      214
    • NOU
      #56

      @Marius, sunt pe fugă, și de pe telefon n-am să stau să-ți răspund la ditamai elucubrațiile. În schimb mă opresc rapid la o afirmație mincinoasă de-a ta care denotă că habar nu ai cum se stabilea prețul, spunând că statul vindea pe minus energia electrică. Ceea ce e o minciună, dovadă fiind faptul că în toată perioada în care prețul a fost reglementat de către anre, toți producătorii au fost pe profit, la fel și furnizorii. Pentru că prețul aprobat de anre cuprinde și-o marjă de profit.

      Altfel, tu ești atât de deștept încât tu crezi că poți concura hidroelectrica, care face energie din faptul că apa curge la vale producând energie din să zicem hidrocarburi. Că atât înțelegi tu din toată treaba cu energia. Tocmai din acest motiv, în sistemul reglementat, deși anre aproba un cost per KWh în funcție de modalitatea în care era produs, căci era firesc să ai un cost de producție diferit în funcție de sursa de producție a energiei, la furnizori se creea un mix de energie, astfel încât fiecare client să primească 10% energie nucleară, 30% energie hidro etc, ai prin ideea.

      91
    • @Mihnea – in anii 2000, pana sa intram in UE cam toate unitățile de producere a energiei electrice erau in faliment tehnic (spun tehnic pentru ca acoperea statul pierderea – vezi cum devaliza Buzaianu si D.I.P. Hidroelectrica in anii 2000). De ce oare? ca vindeau in profit? eu la asta m-am referit când am spus ce statul vindea in pierdere, nu acum doi, trei ani. Poate nu am fost clar.
      Daca tot vorbim de elucubrații, asta cu Hidroelectrica ce face bani din apa care curge al vale ce e? Cât costa sa faci un baraj, turbine si echipamente pt a genera energie, cât costa întreținerea unui baraj? Cred ca e cam la fel de scump sa faci o hidrocentrala ca o centrala nucleara (la putere comparabilă). E mult mai simplu sa faci o centrala pe gaz natural, si mult mai ieftin (de la proiect la cheie) ceea ce costa mai mult e partea cu materia prima.
      P.S ai dreptate cu mixul de energie (si știu si asta) dar tot nu vad legătura cu faptul ca trebuie sa ținem prețul plafonat sine die doar ca statul acum 50 de ani a făcut capacitățile de producție si nu vrea sa le privatizeze. Si ca idee, prin plafonarea asta proasta traderii cu laptopul s-au îmbogățit – își tranzacționau intre ei pachetele de energie sa ridice prețul si apoi decontau de la stat (adică tot de la mine si de la tine). Vezi amenda primită de Tinmar & Co. acum 2 luni.

      110
    • NOU
      #58

      Bai, Marius, tu esti bizar rau. Serios, pentru ca vrei sa lasi impresia ca stii despre ce vorbesti, cand tu n-ai habar. Noi vorbim de piata reglementata de energie pentru persoanele fizice si juridice, iar tu vii sa-mi dai exemple baieti destepti din energie care au incheiat ei contracte bilaterale, paguboase, cu unii producatori, la preturi per kwh sub pretul de productie. Caci asta s-a intamplat la Hidroelectrica. Iar treaba asta, profund ilegala, n-are nicio treaba cu pretul reglementat de stat. Hai sa-ti explic de ce, ca poate vei intelege si tu, si pe viitor nu vei mai propaga ineptii.

      Exista in lege o formula prin care ANRE stabileste pretul per kwh pentru fiecare producator. Pentru ca vezi tu, tu esti smecher acum, esti clienti hidroelectrica, care produce energie hidro, care asa cum spuneam eu se produce pentru ca apa curge la vale prin niste turbine. Si literalmente asa se-ntampla. Fix din acest motiv e cea mai ieftina energie. Iar tu profiti de acest fapt, si-ai avea un avantaj economic si financiar fata de mine, daca as fi spre exemplu abonat al unui producator de energie care produce energie din hidrocarburi, adica arde gaze, si produce energie. Si e firesc sa fie mai scumpa energia, pentru ca ai nevoie de materie prima pentru a o genera. Tocmai din acest motiv, pe vechi, in sistemul in care ANRE aproba un tarif per kwh pentru fiecare producator, ANRE lua in calcul, conform datelor puse la dispozitie de producator, costul de productie, costul de amortizare si de intretinere a echipamentelor care genereaza energia, costul cu resursa umana, plus o marja de profit. Deci nu exista nicio sansa ca pretul sa fie sub pretul de productie, asa cum se intampla pe contractele bilaterale incheiate de buzaianu cu hidroelectrica. Doar ca mai apoi, tot conform legii, ANRE stabilea un alt pret cu care energia ajungea sa fie distribuita la consumatorul final. Era pretul stabilit la furnizor, acolo unde se creea un mix de energie, gen 10% energie nucleare, 30% hidro, 10% eoliana, tinand cont de fiecare pret per kwh in functie de producator, tinand cont de costurile de functionare ale unui furnizor, plus o marja de profit. Si asa se stabilea pretul cu care fiecare cetatean din romania avea acelasi pret per kwh, fara sa mai stea cetateanul sa-si bata capul sa se mute de la un furnizor la altul, fara ca unii sa aiba norocul sa prinsa oferta buna la hidroelectrica, iar altii nu pentru ca nu mai fac fata in a procesa cererile de noi abonati. Era echitabil pentru toata lumea, piata nu era deloc volatila si extrem de predictibila, fiecare cetatean si persoana juridica putea sa estimeze costul cu energia electrica, iar producatorii generau profit, furnizorii generau profit, sigur nu generau traderii, adica capusele, care nu-si aveau niciun loc pe acest lant firesc pe care energia ajunge de la producator la furnizor, si mai apoi la consumator.

      Iar aia cum ca prin anii 2000 toti producatorii de energie erau in faliment, e o alta bazaconie pe care ai nascocit-o tu, fara a produce dovezi in acest sens, pornind de la cazul hidroelectrica, care a fost capusat de baietii destepti, prin contracte bilaterale, asa cum traderii capuseaza acum nu doar un producator ci intreaga piata. Iar de baietii destepti din energie am scapat pentru o scurta perioada de timp dupa ce hidroelectrica a intrat pentru cateva luni in insolventa, tocmai pentru a putea denunta acele contracte. Dar e de noaptea mintii sa vii sa spui ca piata de energie reglementata e motivul pentru care seful hidroelectrica a incheiat contracte de furnizare a energiei electrice cu buzaianul, c-un pret per kwh sub pretul cu care hidroelectrica produce acel kwh. Pentru ca e o minciuna, si denota ca nu-ntelegi fenomenul. Si-ti mai explic si aici de ce sustii aberatii. Pentru ca-n perioada pietei reglementate, fiecare producator era OBLIGAT de catre ANRE sa furnizeze necesarul de energie catre toti furnizorii care livrau energie in sistem reglementat. Si doar surplusul puteau sa-l vanda prin contracte bilaterale sau sa-l exporte. Asadar cantitatea de energie pe care fiecare producator de stat putea s-o sifoneze prin contracte paguboase pentru producator, era limitata. Ori acum, in piata libera, producatorii pot vinde catre cine vor ei, ce cantitate vor ei. Ca atare acum un tip ca buzaianu, in schimbul unei spagi uriase, poate cumpara toata energia de la hidroelectrica la un pret derizoriu, ca mai apoi hidroelectrica sa iasa-n piata sa cumpere energie la preturi mai mari decat energia pe care el deja a vandut-o unui trader.
      „Astfel, Hidroelectrica a cumpărat în octombrie energie cu 450 de lei/MWh de la Nuclearelectrica. În acest timp, societatea de stat vindea la Energy Distribution Solutions la prețul de 270 de lei/MWh.
      Energia achiziționată de la Hidroelectrica, societate de stat, este vândută de trader apoi tot la companii de stat, dar cu un preț de trei-patru ori mai mare.”
      Ai mai sus un mic paragraf dintr-un articol din Europa Libera, nu dau link-ul pentru a nu intra in moderare, dar il gasesti rapid la o cautare pe google „Țară în service | Hidroelectrica cumpără energie scumpă pentru a acoperi contractele ieftine cu un trader”.

      Asadar, intr-o piata de energie reglementata n-ai avea astfel de bizarerii, tocmai pentru ca hidroelectrica n-ar putea vinde toata energia catre traderii, fiind obligati ca 90% din ea s-o livreze catre furnizorii care o livreaza mai departe catre consumatori. Dar acum e liber la furat si capusat. Ceea ce s-a si intamplat in astia 3 ani. Costul fiind pentru bugetul de stat vreo 10 mld de euro, ala e doar costul platit direct de la buget catre furnizori pentru schemele de compensare si plafonare. La asta adauga costul platit de stat indirect, prin fiecare institutie publica, spital, politie, pompieri, scoli, gradinite, tribunale, sectii de parchet, unde factura de energie s-a dublat. Acelasi lucru l-au facut si cetatenii, care au ajuns sa plateasca facturi duble ca si costuri, plus al doilea cost indirect platit prin inflatia generata de cresterea pretului la energie. Asadar, costurile liberalizarii de energie sunt absolut uriase, si cred ca vorbim de cel mai mare transfer de capital dinspre bugetul de stat, catre o mana de baieti destepti din energie, din istoria romaniei moderne.

      Iar tu, fara sa stii macar chestiuni elementare, vii sa-mi livrezi aici harneala, si-ncerci sa ma convingi ca liberalizarea e buna la om. Mars ma, d-aici!

      90
    • @Mihnea Multumesc pentru explicatii privind liberalizarea si pentru rabdarea cu care ai demontat „argumentele” lui Marius -USR

      El foloseste aceleasi argumente pe care le-am auzit nonstop de la Cristina Pruna si altii ca ea.

      Iar acum ce zic astia cu liberalizarea, sa intervina Statul, plm. De Caragiale de-a dreptul, ar fi de ras daca nu ar fi de plans:

      „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască (liberalizeze piata), primesc! Dar să nu se schimbe nimica (sa continue statul sa reglementeze); ori să nu se revizuiască(sa nu se liberalizeze), primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale( sa nu mai intervina statul :))”

      41
  14. Ca sa fie fair pe langa filmarile alea cu Skid Row si Philadelphia ar trebui sa punem si filmari cu imigrantii care dorm in Paris, Londra Amsterdam in strada pe saltele, se pisa pe pereti si te ameninta cu cutitu. Poate si alea in care la cateva saptamani un imigrant ataca cu cutitu copii in parc si in gradinite. Ce zici?
    Parca nu e nici rai socialist si nici inovatie in Europa, zic si eu….

    Comentariu apreciat.5617
    • As zice ca e totusi o diferenta, in Europa problemele de care zici tu sunt doar intr-o mana de orase mari. In State sunt mai multe probleme si as incepe intai cu atacurile armate din scoli si consumul de droguri.

      Comentariu apreciat.4211
    • Ai fost recent prin Paris, Londra, Amsterdam? Nu am vazut niciun cutit pe nicaieri, oameni ai strazii da, cersetori da, niciun cutit.

      Hai sa nu ne mai uitam asa in gura influencerilor.
      Ca asa era un nene care a facut filmulet cu super cartierul periculos, Ferentari, spaima turistilor nene, te lasa mafia descult .. asta daca te luai dupa thumbnail, titlui si intro.

      Cand colo, in clip, el se plimba prin Ferentari cu niste copii si vorbea cu niste babe si mosi.

      Asa si cu „no go zones” din Vest. Povesti. Ma duc acum in Molenbeek sa las ceva la curatatorie ei daca vrei iti transmit live.

      Indecis. Tu ce zici?1125
    • Acum, sincer, am fost în Londra, în august 2023 și nu am văzut vreun cuțit, ceva… Da, pe ici-colo, câțiva care aveau la bord ceva grade, în rest nici cerșetori nu prea spre deloc. Nu știu, strict din văzute, 1 săptămână și doar zonele turistice+ Greenwich. Nu am stat acolo câteva luni sau ani, ca să-mi fac o imagine de ansamblu.

      38
  15. NOU
    #64

    UE nu inovează în aproape niciun domeniu, iar când răsare câte ceva e lovit de ciocanul reglementărilor aberante. Politicile socialiste și lenea au dus Europa în stadiul în care e acum:

    – renunțăm la manufactură că poluează și e mai ieftin în China
    – n-avem de ce să încurajăm natalitatea când putem să aducem imigranți din lumea a 3-a
    – luăm gaz rusesc că e mai comod și mai ecologic decât să exploatăm resursele noastre
    – „diversitatea”, drepturile homosexualilor/transgender și „pronumele” sunt mai importante decât bunăstarea populației
    – taxe cât mai mari și condiții cât mai aspre pentru oamenii care investesc și vor să facă business aici. Curentul „eat the rich” e mai vizibil în UE decât în Statele Unite sau în alte părți ale lumii.

    Și treabă asta se vede în cifre. Am văzut recent un raport de la Morgan Stanley care arăta că din 2008 încoace, economia SUA a crescut puternic, în timp ce Europa aproape că a stagnat. În plus, nu există nicio companie europeană cu capitalizare de piață de peste 1 trilion de dolari – americanii au cel putin 7. Niciun un om care face bani n-ar vrea să rămână aici. În afară de destinații de vacanță și peisaje frumoase Europa nu mai are nimic de oferit. Vă place sau nu, UE se îndreaptă spre modelul URSS.

    Da, știm, SUA sunt de căcat și populația e idioată, dar o persoană cu capacitate intelectuală peste medie (medic, bancher, avocat, inginer, inginer software, you name it) o duce mult mai bine în SUA decât în orice stat european.

    Indecis. Tu ce zici?6946
    • Asta cu „eat the rich” este o utopie continua. Bogatii isi tin capitalu unde le este mai bine, au o armata de contabili si avocati si se misca in asa fel incat sa nu puna nimeni mana pe bani lor. La sfarsit vezi ca tu, care ti-ai cumparat o casa sau un apartament esti „chiaburul” pentru ca altii mai tineri si mai saraci nu-si permit asa ceva. Tax the rich = tax the middle class si cei care au realizat ceva. Beleste-i pe cei care au reusit sa scoata putin capul.

      Comentariu apreciat.4811
    • david, de multe ori „mi-am permis ceva” se face pe baza exploatării crunte a angajaților. nu ii dai 200 lei in plus, pui 200 lei la bmwul tău.

    • NOU
      #67

      Exact. Toate prostiile astea socialiste nu ajung să afecteze decât clasa de mijloc. Ăia ultrabogați oricum găsesc metode să fenteze orice sistem.

      Comentariu apreciat.4012
    • prin europa ai industrii al caror produs nu il vezi pe strada sau in farfurie. ghici de unde cumpara chinejii scule pentru industrie, gen cnc-uri?

      Comentariu apreciat.355
    • intrebarea este: cat sa mai taxezi omul cinstit? Ai vre-o 45% taxe pe salariu, TVA 19%, CASS de 6, 12, 24 de salarii chiar si pe dobanzile din banca, pe vanzare de actiuni, dividende, orice. Eu anul asta o sa platesc CASS de 3 ori si daca am nevoie de sistemul de sanatate ma scuipa aia intre ochi. Asta la noi, citesc povesti si din tarile dezvoltate ca nu e prea bine pe medical nici acolo, chiar deloc. Continuam asa pana ajungem cu taxe de 90% pe omu cinstit care plateste?

      Comentariu apreciat.654
    • UE nu inovează în aproape niciun domeniu

      Termina-n pula mea cu tampeniile astea. Tu ca si alti cretini carora le curge scuipatul din gura aveti impresia ca invovatie inseamna doar tiktok, snapchat si uber, ca asa ati citit voi pe undeva. Inovatiile americane in materie de IT sunt mai vizibile si america are oarece avans in IT, nu zic nu, dar pana una-alta tot de ASML depind pentru avansul ala. Iar in restul domeniilor, ca nu exista doar IT, US e chiar in urma Europei. Am dat mai jos un exemplu – companiile de transport feroviar din US isi cam schimba toate locomotivele si cumpara locomotive Siemens; cam tot ce e light-rail in US e Siemens, trenul lor de mare viteza (Acela) e facut de Alstom. Santierele lor navale (excluzand cele militare) nu fac mare scofala, cam tot ce e nava de transport maritim (marfuri/pasageri) se fac prin Europa, Coreea de Sud sau Japonia (China e pe locul 1, dar cine plm cumpara vapoate chinezesti? Pana si Putin isi cumpara yacht din Europa, nu din China). Sectorul auto american inoveaza atat de mult incat a trebuit sa-i cumpere Fiat (ba, FIAT!) ca sa faca ceva. In domeniul aeronautic Boeing merge atat de bine incat Airbus are cam de 2 ori mai multe comenzi decat Boeing, pentru ca Boeing a inovat mult cu programatori de la Infosys platiti cu 9$ pe ora, cu skilluri care au dus la accidente aviatice. Si cam la fel sta treaba si-n celelalte domenii.

      Dar pentru ca toti imbecilii se uita doar la Facebook, Netflix, Apple, Microsoft, Amazon si Google cand vorbesc de inovatie, iar astea sunt in US, tot tampitu’ trage concluzia ca vai, US si doar US inoveaza si sunt lideri in inovatii.

      Comentariu apreciat.8714
  16. După „trenduri economice”, toată lumea occidentală e praf, de mâine se prăbușește, iar Rusia lui Putin (cinci mandate) și prietenii ei vor înflori. Cine scrie acolo, că nu se știe, chiar dacă se prezintă ca Dan Diaconu, cu o singură imagine pe tot webul, face propagandă rusă la cel mai enervant mod.

    Comentariu apreciat.6319
    • NOU
      #72

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2249
    • Si cu toate astea, nu se intoarce nimeni de la munca din UE. Ba mai mult, nu se duce nimeni la munca in Rusia.

      Comentariu apreciat.6512
    • Poti sa critici UE boss, nu e nici o problema. Nu te face nimeni rusofil. Dar cand minti si in legatura cu UE si in legatura cu Rusia, pentru a prezenta o situatie mai neagra aici si mai roz acolo, atunci te numesti rusofil.

      Comentariu apreciat.5415
  17. Nu se duce de râpă.
    E o perioada intre modele economice.
    Va fi nasoala aceasta perioada.

    Si dupa cum zicea Wilhelm II, da-mi optiuni, da-mi optiuni, intelectualitatea romaneasca ar trebui sa dea optiuni, tinand cont de trenduri.

    Trenduri:
    – trendul mare si lat e ca China nu va mai fi fabrica lumii. Sunt mai scumpi ca restul asiaticilor, sunt in scadere demografica, partidul comunist isi aseaza comisarii politici in conducerea companiilor private si nu au nici o directie. Warrior Wolf diplomacy… mda, dar nu au cu ce.
    – America face reshoring si se izoleaza. Mexicul si Canada sunt deja securizate. Colaboreaza cu Columbia. Au acorduri cu Japonia si Coreea de Sud (tarile astea au de ales intre a fii colonii chinezesti sau semidependente americane)
    – UK are de ales intre a fi colonie americana sau sa fie irelevanti. Probabil vor alege sa fie irelevanti.
    – Franta sta demografic bine. Au o economie partial inchisa si au colonii. Vor sa fie jucatori dar nu au surplusul demografic din epoca napoloniana, populatie de 4x mai mare ca UK, pentru a conta militar. Nu pot oferi piata lor ca debuseu. Vor fi jucatori in tandem cu America si vor inclina balanta in raport cu state mici, dar cu state mari vor trebui sa ajunga la un compromis.
    – Germania e cea mai integrata economie din Europa, cu un supply chain care acopera Europa de Est, care e un echivalent al Mexicului. Problema Germaniei e disparitia pietelor de export: America, prin izolare, si China, prin competitie. Degeaba vine gaz rusesc ieftin, daca nu mai exista piete de desfacere. Germania trebuie sa treaca de la o economie bazata pe export la o economie bazata pe consum. Care e aproape imposibila.
    Dar e cert ca germanii sunt constienti de starea curenta si ca optiunile sunt limitate.
    – Rusia simte trendurile. De acea au o operatie speciala in Ucraina. Ofera securitate la pachet cu impartirea dominatiei asupra Europei de Est. Dominatie politica si militara ruseasca la pachet cu dominatie economica a unui partener din Vest. Cel mai potrivit partener ar fi Germania si atunci granita zonei tampon europeana pentru Rusia ar fi pe Rin.
    – Turcia e pe trend ascendent. E fabrica Europei, are populatie tanara, are a doua armata din NATO ca dimensiune. Si optiuni de expansiune politica in toate directiile. Expansiunea nu e neaparat teritoriala.

    Optiuni:
    – optiunea turca sau optiunea istorica. E sa fim integrati in supply chainul turc pentru a accesa piata turca si arealul politic favorabil Turciei. Probabil ca vom avea sansa de a ne diferentia de produsele si serviciile turcesti.
    – optiunea europeana. Suntem partial integrati in supply chainul german. Diferentierea e data de pretul capitalului uman in diferitele etape ale lantului dezvoltare-vanzare ale unui produs/serviciu. Peste supply chainul german, care domina Europa de Est, va fi facut un acord politic germano-rus de securizare politica si militara a zonei intre Germania si Rusia. Aici trebuie sa fim atenti la ce ofera Franta si America. Pentru ca in afara de promisiuni politice, nu au oferit nimic economic. Franta are o slaba prezenta economica, iar America la fel.
    – optiunea americana, care este si cel mai greu de executat. E o pivotare catre supply chainul american. De a vinde in America pentru americani si de a vinde in sistemul de aliante american. E vorba de tot ce poti vinde transportand cu avionul sau digital. E mai degraba knowledge economy si high value added skilled work.
    – optiunea ruseasca – Bielorusia varianta romaneasca, pe care am fost foarte aproape sa o implementam cu Dragnea.

    Daca am avea politicieni destepti, am dezvolta fiecare optiune, cu avantajele si dezavantajele ei.
    Asa ca votati la alegerile din 2024.
    Cu cine vreti, dar votati.

    Comentariu apreciat.5224
    • „Rusia simte trendurile. De acea au o operatie speciala in Ucraina. Ofera securitate la pachet cu impartirea dominatiei asupra Europei de Est”

      Am ras la aia cu securitate :))

      Indecis. Tu ce zici?3315
    • @Punkreas, ai lipsit la orele de istorie.
      Rusii isi tin cuvantul in raport cu marile puteri.
      Vezi 1815, 1848, 1856, 1878, 1914, 1945, 1989.

      „Ofera securitate la pachet cu impartirea dominatiei asupra Europei de Est.”
      E aranjamentul strategic din timpul URSS, doar ca Rusia va domina politic si militar, iar o alta putere europeana va domina economic.

      Oricine iti spune de reconstructia Ucrainei dupa razboi, sa iti spuna si cine este garantul conditiilor de pace.
      Daca razboiul se incheie, asta inseamna ca sunt conditii de securitate in Ucraina pentru a face investitii???

      56
    • Hai cu Ribbentrop Molotov v 2 Necrise. Ce sa zic nu duci lipsa de imaginație. Dar la partea cu securitatea rusească :) așa bine simte Rassia trendurile ca au făcut SMO din 3 zile sa dureze 2 ani.. and counting.
      Oricum așa zisele opțiuni nu sunt mutual exclusive, eventual doar cea care implica rușii pentru ca știm ce s-a întâmplat în primii 10 ani după 1945. Rusul nu se poate abține pana nu davai ceas (mașină de spălat , aragaz – vezi UKR), așa ca zicerile tale privind dominația economica a altora dar politica a rușilor sunt extrem de utopice. Unii ar putea spune chiar ca ești rusofil.

      21
  18. NOU
    #79

    Așa, ca o încercare de a înțelege ceva din politicile globale – Daniel Yergin în Noua Hartă zice că SUA, după ce și-a perfecționat tehnologia fracking acum vreo 10-12 ani, a ajuns la un surplus fantastic de gaz pentru care ar avea nevoie de piață de desfacere. Europa, conștientă de ambele probleme – gaz rusesc ieftin/gaz american scump, accelerează în direcția reformei energetice – mașini electrice + pompe de căldură + hidrogen. Poate nu e totuși de neglijat toată povestea cu fotovoltaicele. Auzeam că deja prosumatorii produc (în medie – sigur, și aici e o problemă, că e nevoie de constanță, nu de medie) peste centrala nucleară de la Cernavodă. După cum au reușit DIGI pe plan local cu internetul ieftin de mare viteză prin investițiile inițiale destul de bine gândite, poate am putea realiza ceva similar la nivelul energiei. Evident că e mai complicat, infrastructură etc, etc. Însă nu e exclus. Poate toată povestea nu e neapărat despre politicile de mediu ci despre dependența de alți jucători mari și agresivi.

    1512
  19. “Nu încurajează natalitatea”

    Deci concediul de 2 ani acordat mamei nu este de ajuns.

    Indecis. Tu ce zici?2430
    • Pai da, se stie ca doar concediul de 2 ani conteaza. Lipsa de crese si gradinite, lipsa de maternitati, mediul educational prost, astea nu conteaza pentru unii. Doar cei 2 ani de ccc

      Comentariu apreciat.477
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1145
    • Asta cu concediu maternal 2 ani + bani nu incurajeaza decat suedejii. Toarna etern plozi si cer drepturi si subventii, dupa care se si ocupa de educatia lor. Se stieee…

      Indecis. Tu ce zici?2411
    • Ce ii impiedica pe romani se faca si ei acelasi lucru? Agaricii din Ro se plang ca atunci cand vor sa faca copil nu au inca 2 case, un Rav4, Olga Gudyn langa scara bloculuu si bani in cont sa mearga la 2 luni in city break in Monaco.

      Indecis. Tu ce zici?1627
    • @blob: ai copii?

      179
    • Nu, nu am copii, dar la fel cum si tu iti dai aici pe blog cu parerea in N situatii in care absolut nu te gasesti, am capacitate de abstractizare si faptul ca expun niste aspecte valide nu are nici o legatura cu intrebarea ta de casnica plangacioasa “dar ai copiiii?”; tu ai fost primar sau ai lucrat in cercurile inalte ale administratiei publice? Atunci de ce plm iti dai cu parerea despre Nicusor Dan sau despre primari? Fie ca e in sens pozitiv sau negativ.

      Indecis. Tu ce zici?2517
    • „tu ai fost primar sau ai lucrat in cercurile inalte ale administratiei publice? Atunci de ce plm iti dai cu parerea despre Nicusor Dan sau despre primari?”

      Uite, tu esti exemplul perfect care demonstreaza ca 2 ani de CCC si atat nu e suficient pentru o natalitate sanatoasa.
      Apoi vii cu comparatii de clasa a 4-a ca de ce scriu despre ND daca nu am fost primar. Pot sa imi dau cu parerea despre ND pentru ca:
      – l-am votat
      – am domociliu in Bucuresti
      – platesc taxe in Bucuresti
      – sunt afectat de deciziile celor de la conducerea capitalei.
      Tu ai zis ca nu ai copii, de unde plm stii tu ca 2 ani de ccc sunt suficienti? Ai trecut prin birocratia dinaintea nasterii? Prin spital cunosti conditiile? Te-ai trezit la 5 dimineata vreodata sa stai la coada la inscriere pentru cresa? Ai gasit mereu vaccinurile recomandate?
      E usor sa vii la Vali si sa zici ca 2 ani sunt suficienti, domne, hai sa ne puim sa creasca natalitatea. Restul sunt basini d-alea de corporatisti.
      Haaa, bunicii nostri aveau 20 de copii si nu aveau condtiile de azi :))

      Indecis. Tu ce zici?2514
    • @punKreas – exact, in anumite zone sau niste segmente demografice natalitea este mai mare si tu nu explici cum de se intampla asta pentru ca tot aia 2 ani de concediu ii au toti sau aceleasi conditii economice, ceea ce inseamna ca factorii sunt altii.

      58
    • Eu lucrez intr un land german dezvoltat si sunt sute de copii care nu au pediatru pentru ca nu mai sunt destui. Se sta la urgente cu copilul minim 4 ore, daca nu mai mult, stiu zeci de copii de peste 3 ani care nu au locuri in gradinite, in toate gradinitele si scolile e criza acuta de personal, nu se mai pot tine orele suplimentare de germana din cauza asta, iar situatia devine tot mai rea pe zi ce trece.

      80
    • @Blob: cum sa nu contribuie la societate? In primul rand aduce un cetatean nou care daca ramane in Ro va plati taxe si impozite, apoi cheltuie de rupe de la haine, pampersi,p carut etc si ajuta magazinele care vand si statul care ia tva. Indemnizatia de crestere copil crezi ca ramane cuiva sa mai puna la ciorap pt a face copilului un cont de care sa beneficieze la majorat? Pe logica ta, si elevii sunt degeaba ca nu contribuie la societate, dar iau si alocatie

      80
  20. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 844
    • o armata de trantori

      vrei 0 zile de concediu? vrei sănătate pe foarte mulți bani? vrei 0 pensie?
      că asta e alternativa.

    • Ce se intampla acum in Vest imi aminteste putin de anii 90 de la noi. Dupa revolutie pana in 96 a condus PSD si alti trandafiri. Astia au vazut ca situatia e varza in tara si ca ar trebui sa inceapa disponibilizari dar nu au facut nimic. Au facut o inflatie galopanta, s-au mai imprumutat si au platitit niste fabrici ce nu produceau nimic sau foarte putin. In 96 cand a venit CDR la putere s-a spart buba. FMI a cerut inchiderea „gaurilor negre” si asta s-a intamplat cu impact devastator pt economie si nivelul de trai. Zone intregi au cazut intr-o foame sinistra. Atunci s-a pierdut forta de munca si a inceput exodul de milioane de oameni, multe zone nu si-au mai revenit niciodata. Problema asta tratata din timp ar fi avut consecinte mult mai scazute. Germania si altii amana inevitabilul.

      Indecis. Tu ce zici?1913
  21. In Romania nu poti misca nimic fara a fi „baiat de comitet”. Daca e cineva care a razbit cinstit in Romania si care mai si produce si inoveaza ceva, e de departe exceptia si nu regula. Aici nu e o problema de lipsa de resurse (materiale sau umane), ci de coruptie institutionalizata, de lipsa a oricarei predictibilitati economice si de justitie in cel mai bun caz arbitrara, in cel mai rau caz total aservita.

    Comentariu apreciat.491
    • Cât adevăr!
      Când o să terminați cu dat bacșiș și șpagă pentru fiece căcat, atunci o să fie bine…. Până atunci, suntem o societate turcească….

      211
  22. Primul analist are teoretic dreptate, ca cele mai mari companii de tehnologie sunt in US. Bine, ca o mare parte din companiile respective sunt de social media sau produc device-uri scumpe, de status, ceea ce inseamna ca depind de o economie globala bazata pe consum, asta e alta treaba. Sau ca sunt supraevaluate fata de pozitia lor pe piata si perspectiva lor.

    Al doilea analist e clar un propagandist rus. Adica nici un paragraf care reprezinta opinie din mizeria aia nu are vreo legatura cu realitatea. Si daca te uiti si la restul articolelor, unul din ele spunand ca „Rusia prezinta o cale spirituala” or some shit, ii pui cruce definitiv. Omul e dus bine de tot.

    Singurul care prezinta niste idei interesante, desi ignora suficiente detalii incat sa traga concluzii potential gresite, e Zeihan. Da, US se izoleaza deci economia se deglobalizeaza. Da, Europa se indreapta catre o criza demografica deci consumul va scadea. Dar plm, astea sunt date cu care poti lucra sa rezolvi problema, nu sa te intorci pe o parte si sa astepti sa mori.

    Comentariu apreciat.3910
  23. Când tot ce ai e un ciocan (capitalul), orice problemă e interpretată drept cui (evaluarea succesului se măsoară exclusiv financiar, indiferent de crizele sociale sau de mediu pe care le poți genera, și care, în ultimă instanță vor trebui rezolvate, doar ca ajung să coste atât de mult, încât nu ți le mai permiți).

    SUA are succes financiar din considerente geopolitice (pozitie, și mare câștigător al celui de-al doilea război mondial care a ras mare parte din Europa de pe fața pământului). Dar și pt ca atât o parte din populație cat și politica de stat consideră ca starea naturală a omului este să moară în chinuri, sa nu își permită nimic, și să aibă veceu în curte, unde te ștergi la cur cu paie. Astfel ca peste 50% din populația americană trăiește în lipsuri și jeg, capitol la care ne bate chiar și pe noi.

    Pentru cine este curios să vadă, e plin youtube de serii de călătorie numite abandoned, worst places, worst cities in the USA. E sac fără fund.

    Ca să ai parte de aceleași condiții de trai ca în România cu un salariu de 5000, în SUA minim 7500 coco sunt necesari, pt a putea pune deoparte pt pensie, pt a îți permite facturile medicale, pt a trăi undeva decent cu chirie, sau să îți poți cumpăra un apartament/casa. Și nu ai nicio garanție ca în cinci ani rămâi fără loc de muncă, iar zona în care trăiești devine o cloacă.

    Vechile imperii care formează UE scârțâie pt ca are loc o schimbare de paradigmă. O să își revină. Deși toate tuturor le place să se plângă cu lacrimi de crocodil de -1% recesiune tehnică, continuă să fie saci fără fund.

    Schimbările au loc greu pt ca nimeni nu vrea să își dea banderola la jos primul pt ca apoi să piardă alegerile. Iar populația idioata (in ansamblul sau), suporta costurile alegerilor sale electorale sau a amenințărilor ca ii vor vota pe populiști care are în mod sigur, acolo unde vor câștiga alegerile, vor da de pământ cu economiile țărilor respective.

    Altfel, ori ai socialism cu pensie și ceva asigurare medicală (în funcție de ce țară e și ce bani are pt asta), și infrastructura relativ ok, ori ai capitalism unde singura chestie care contează e banul, și ori ești bogat și ai bani să nu te deranjeze nimeni, ori ești sărac și bei apă cu plumb și inspiri amoniac în timp ce stai în trafic jumate de zi în fiecare zi, ca în SUA și te bucuri ca trăiești în cea mai bogată țară din lume din care tu nu te alegi cu absolut nimic. Uneori cu un glonț tras de un dement pt ca așa e la modă să dai colțul acolo.

    Comentariu apreciat.3610
    • O analiză cinstită despre cat de mult s-a îl iei în series pe Zeitan și de ce. Recomand acest canal pt oricine interesat de subiectul economie (inclusiv despre faptul ca o economie puternica a SUA vine deobicei cu un impact in sens opus pt nivelul de trai a cetățeanului american care nu este grețos de bogat).

      https://youtu.be/XupM5_zHDbM?si=SQl5lI-UQtpeU7Rv

      74
  24. Am „rasfoit” 10 min blogul celui de-al doilea „analist”; Wow!! de unde ii gasesti Vali?

    Comentariu apreciat.327
  25. sincer, mult mai bine in Europa unde populatia traieste bine si au mancare cat de cat ok si aer curat si asigurare medicala de la stat si alte alea, decat in SUA sau alte super-puteri economice. sa isi sacrifice ei majoritatea populatiei pentru inovatie si progres economic si sa munceasca pana crapa, in timp ce noi avem in europa peste o luna de concediu pe an + sarbatori legale + program real de 8 ore pe zi si ore suplimentare platite etc.

    iar despre urbanizarea in Romania, pracitc au facut din comune mai mari orase, dar acelea au ramas practic tot localitati rurale. eu sunt din Suceava, sa nu imi spuneti ca orasele Dolhasca, Cajvana, Milisauti, Liteni, Vicov, Solca sau Frasin si inca vreo 2 sunt localitati urbane

    Comentariu apreciat.431
    • NOU
      #107

      Da, si eu vad in Europa un loc mai bun de trait decat in celelalte „superputeri”. Intrebarea/problema este cat va mai putea Europa sa sustina acest model socio-economic daca isi pierde avantajele fata de ceilalti „jucatori”.
      Cat despre dezvoltarea Romaniei, aceasta s-a accelerat semnificativ dupa intrarea in UE. Motivele sunt evidente.

      210
    • SUA este un model interesant pe care oamenii refuza sa il inteleaga – ei ofera libertate si sanse oamenilor de a face mai mult care este opusul sistemelor socialiste.

      Este ceva de genul – daca te duci la munca o sa castigi 10 lei, statul ia 4 lei si ii da altora si traim toti fericiti vs cauti ceva de facut si poti sa castigi 20 sau 30 de lei din care statul ia 3 si nu 4 insa pentru asta trebuie sa investi sa faci ceva, sa schimbi joburi, sa te orientezi.

      Se demonstreaza ca o mare parte din oameni nu sunt facuti sau capabili de asa ceva si prefera ceva stabil pe venituri mai mici.

      1313
    • ei ofera libertate si sanse oamenilor de a face mai mult care este opusul sistemelor socialiste.

      E amuzanta asta in contextul in care pentru sansa aia de a face mai mult, milioane de tineri americani ies indatorati pe viata dintr-o facultate, in timp ce in Europa aia care nu ofera nici libertate nici sanse, nu iesi indatorat pe viata dintr-o facultate.

      Dar hei, US ofera libertate si sanse.

      151
    • Cat mai sunt taxele mediane pe salariu IN SUA, 37% care bineinteles nu includ siasigurarea medicala?

      70
    • Cat mai sunt taxele mediane pe salariu IN SUA, 37% care bineinteles nu includ siasigurarea medicala?

      Asta in timp ce in Germania, tara din Europa aia rea care taxeaza la sange oamenii, taxele care includ si asigurarea medicala pentru toata familia (daca sotia nu munceste) sunt cam 33%. Desigur, sunt mai mari pentru aia singuri (pe la 42%), dar hei, pentru 5% in plus fata de US, ai asigurare medicala calumea.

      Dar cine sa mai stea sa calculeze, vezi dom’le, in Europa esti taxat.

      121
    • Single 42% maxim (impozitare progresiva Steuerklasse 1), dupa ce treci de pragul de 75k EUR/ an. Casatorit cu Steuerklasse 3-5, vreo 32% in functie si de salariul partenerei, daca munceste. Nasoale taxele astea in socialism /s

      90
    • Nasoale taxele astea in socialism

      Foarte nasol si ca nu trebuie sa sari cu vo’ 200k de coco daca vrei sa faci o facultate mai de doamne-ajuta. Csf, ncsf, cand nu ti se ofera libertati si sanse, n-ai altceva de facut decat sa te duci la universitatea tehnica din Munchen pe gratis. Foarte nasoi europenii astia, nu-ti ofera sanse deloc.

      30
    • Taxe 37% in SUA? Bagati pe google un „tax brackets usa”. Vi le las eu mai jos pe 2023. Am impresia ca le poti plati pana pe 1 aprilie 2024.

      10% $0 – $11,000
      12% $11,001 – $44,725
      22% $44,726 – $95,375
      24% $95,376 – $182,100
      32% $182,101 – $231,250
      35% $231,251 – $578,125
      37% $578,126+

      Va dati seama ca in a impozita 578.000+ dolari cu 37% sau cu 42% e ceva diferenta, iti faci o asigurare frumoasa…

      22
    • @DonOmar
      Vezi ca informatiile de acolo se refera doar la un anumit tip de taxe, cred ca echivalentul impozitului pe profit; sistemul de taxe din US e ciudatel pentru europeni, ai taxe federale, taxe statale si in unele cazuri chiar si orasenesti (da, pe salariu) – aia care locuiesc in New York (orasul) platesc un 3% in plus fata de aia care locuiesc tot in New York (statul) dar in alt oras. Altfel, la un salariu de 100k (punem asa, rotund), in statul New York, platesti 29% taxe sau chiar 32% daca locuiesti si in orasul New York (si nu 24, cum zici tu acolo). Compara asta cu Germania, unde platesti 32%, dar ai asigurarea medicala inclusa – tot mai bine iesi in Germania, ca prin US of A o asigurare medicala decenta te costa cam 10% din salariul ala (1000 pe luna).

      50
  26. „și ne comparăm cu vecinii noștri (cu care vrem să ne comparăm, adică ăia mai civilizați ca noi, nu ăia mai înapoiați).” Pe cifre nu stiu ce vecini avem mai dezvoltati, ca inclusiv aia veniti de departe din mongolia au ajuns sub noi.

    1810
    • dă o tură prin satele lor, ți se pare că sunt sub noi?

    • Ăia încă trăiesc pe banii altora (bănci), ca orice stat socialist ce se respectă. O să fie interesant când se termină banii….

      111
    • Vali, da, sunt sub satele din transilvania care nu sunt depopulate. Sigur tu ai zis „civilizati” nu „economic dezvoltati” si aici depinde mult de ochiul privitorului. Dar pe cifre, sunt sub noi.

      40
  27. Tot vad in ultima vreme ca am plati 0.45 iEuroCenti pe kw/h in Ro.
    La ultima factura platita la Electrica (care nu e cel mai eftin producator) mi-a iesit approx 1 leu/kw/h.
    Gresesc eu cumva la calcule si la schimbul valutar?
    ps: Ro e chiar in topul ala select al tarilor care cresc fara sa isi creasca si gradul de poluare.

    81
  28. Zeihan zice sa ne bagam sub umbrela Turciei pentru ca presupune ca EU se va destrama. Presupune ca EU se va destrama pentru ca Germania nu o sa o mai sustina financiar. Presupune ca Germania nu o sa o mai sustina financiar pentru ca e in mijlocul unei crize demografice care duce la consum redus si pentru ca deglobalizarea inseamna ca Germania isi pierde piata de desfacere.

    Ca sa ajunga la concluzia ca trebuie sa Turcia, Zeihan pleaca de la niste premise corecte dar alege, dintr-o multime de posibile rezultate, fix pe alea care implica zero efort de rezolvare a problemei. Germania pierde piata de desfacere deci nu mai produce nimic, ca nu stie sa isi reorienteze economia. Germania e intr-o criza demografica deci n-o sa atraga tineri din afara sau din interiorul EU, sau sa mute productia in EU. Iar EU o sa moara pentru ca, I shit you not, singurul motiv pentru existenta acestei organizatii a fost sa ia bani de la Germania si nu are cum sa existe fara banii de la Germania.

    Omul e ca personajul ala din desene animate – he has approximate knowledge of many things.

    204
    • Ce spune Zeihan trebuie sa se încadreze în narativa americană. Are și el un public de mulțumit. DAR în privința Germaniei are un sâmbure de adevăr pentru ca modelul lor economic/social este foarte rigid și birocratic, așa ca exista posibilitatea sa nu fie în stare sa schimbe lucrurile în tempo-ul potrivit. Vezi de exemplu cum i-a prins în ofsaid pe armata germana treaba cu Ucraina, brusc și-au dat seama ca au deficiente serioase.

      00
  29. Din „capodoperele” analistului nr. 2, predictiile pe anul 2022, la https://trenduri.blogspot.com/2022/01/ce-se-va-intampla-anul-acesta.html. Nu doar ca greseste, dar nici macar nu e pe aproape

    „SUA va intra într-o teribilă recesiune care-i va pune în discuția existența ca națiune. Discuțiile referitoare la secesiune vor fi din ce în ce mai pregnante în spațiul public, iar în cazul unor state(Florida, Texas etc) vor exista mișcări concrete în direcția separării;”

    „Președintele Biden nu va termina anul ca președinte al SUA. Cel mai probabil incompetența întregii administrații de la Casa Albă va fi victima unei teribile presiuni publice al cărei efect va fi concedierea păpușii senile și a celei mai mari părți a administrației sale. Kamala Harris nu va asigura interimatul;”

    „Trump nu va câștiga nominalizarea din partea partidului Republican pentru poziția de candidat și, cel mai probabil, își va asuma o candidatură din poziția de independent;” (asta e printre cele mai tari, nici macar nu avea cum sa fie nominalizat din 2022)

    apoi 6 aberatii pe teme covid, omul e anivaccinist feroce. Una:
    „Vor începe să explodeze problemele de sănătate ale persoanelor vaccinate. Cel mai probabil, un număr de aproximativ 25% dintre cei vaccinați cu vaccinuri genice vor avea probleme de sănătate care vor duce la supraaglomerarea sistemului sanitar. Statele – de teama unei revolte – nu vor recunoaște că aceste probleme sunt cazate de vaccinuri”

    „Rețeaua socială a lui Trump va depăși Twitter, iar succesul îl va face să atace Google pe piața video și a căutărilor”

    „Klaus Iohannis va fi îndepărtat de la Cotroceni ca efect al noilor realități geopolitice. Laura Codruța Koveși va fi împinsă de Franța pentru asumarea poziția de președinte al României. George Simion se va confrunta cu o tentativă de asasinat, eveniment care va deschide o nouă pagină violentă în societatea românească.”

    Si mai sunt o droaie de aberatii acolo. Si mai sunt si alte articole aberante. Nu va fi razboi in Ucraina, apoi de fapt nu e razboi, e inventie.

    Chiar nu inteleg de ce posteaza Vali asemenea conspirationisti. Legatura omului asta cu realitatea pare destul de fragila.

    Comentariu apreciat.364
    • apoi 6 aberatii pe teme covid, omul e anivaccinist feroce

      Nu e misto cum toti pro rusii sunt antivaccinisti (si anti-ue, anti-nato, anti-occident)? Bai, da toti la unison, intr-un glas, cu exact acelasi „mesaj”.

      Aproape ca te fac sa crezi ca-s troli platiti sa propovaduiasca retorica asta.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • NOU
      #125

      „În urma unor scandaluri militaro-politice, Germania se va apropia de Rusia îndepărtându-se de NATO și Anglia. Magistrala Nord Stream va funcționa la capacitate maximă, cel mai târziu începând cu luna iunie;”

      Haha ce dobitoc.

      71
  30. eu vad altfel lucrurile

    in anii 70, s-au adunat intr-un club, cei mai tari industriasi si au facut calcule, prezentate in raportul despre limitele cresterii, inca relevant

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth

    economia bazata pe o industrie dependenta de resurse finite nu poate genera crestere de populatie si industrie infinite, iar daca se continua in acelasi mod, o sa fie caderi demografice si industriale.

    Nu au fost luati in seama, raporturi recente confirma ca au avut dreptate.

    industria e finita si nu am tinut cont de asta, am continuat sa dezvoltam exponential populatii si nu ajunge pentru toti.

    ce optiuni poti avea din punctul acesta? cum decizi cine are voie la bunastare si cine nu?

    Cresti doar cateva regiuni gen Europa si America iar restul le lasi sa cada sau in subdezvoltare?

    Aplatizezi toate regiunile si creezi o clasa feudala globala care sa beneficieze de industrie iar pe restul ii mentii la limita de supravietuire?

    Scazi populatia si o aduci la un numar limitat la un raport stabilit, de energie/amprenta de carbon per capita?

    Au no, feude locale care se bat in razboaie pentru suprematie si importuri de populatie ca sa mentii industrie locala, impotriva inamicilor tai feudali de peste ocean

    812
  31. Hai sa îl lasăm pe „Dan Diaconu” (așa cum spunea un alt comentator Dan Diaconu e mai mulți :) ). Analizele lui sunt de genul „Vineri îți spune echipa ce va câștigă meciul, iar luni îți spune de ce echipa a pierdut). E corect ca industria din UE a avut o cadere in 2023 si începe prost 2024, dar asta se mai întâmpla si in anii 2012-2014 (după revenirea din 2009-2010), si uite ca nu a venit sfârșitul lumii :)

    124
  32. Rar mi-a fost dat sa citesc tampenii mai mari decat alea din cele 2 articole.

    Primul vrea sa arate ca totul e trai pe vatrai comparand cea mai bogata zona din US cu toata Germania pentru ca daca compara tot US vs toata Germania nu-i ieseau calculele conform narativei, iar al 2-lea nu-i decat un troll rus pentru care vai, tot occidentul e de cacat, lumina e mama rusie/china, se stie.

    Apropo de primul, asta cand zic de inovatie vorbesc doar de IT – desi nici acolo nu e un monopol US. Dar inovatie nu se face doar in IT, d-aia vedem cum incet-incet Siemens si Alstom fac legea in materie de transport feroviar in US. Si asta e doar un exemplu.

    Indecis. Tu ce zici?274
    • in Computing/Hardware doar pe partea de proiectare, in manufactura Taiwan, S Korea si Japonia au depasit SUA.

      100
    • @Claudiu
      La manufactura as aminti si ASML, care-s olandezi si fara de care n-ar mai face nimeni microprocesoare pe 3nm. Dar cine sta sa mai numere, US sunt lideri in materie de inovatie pentru ca Facebook.

      161
    • NOU
      #131

      @Sabotor: ASML, pe langa ca are monopol absolut si (practic) imposibil de spart pe partea de EUV, au si cel putin 80% din piata pe partea de DUV. Chinezii au reusit sa faca procesoare pe 7nm cu cele cateva masini DUV pe care au apucat sa le cumpere de la ASML. Japonezii exista si ei pe piata, dar sunt mai rari asa.

      Partea misto e ca majoritatea supply chain-ului pentru EUV e in Europa.

      Problema EU nu e inovatia (mare tampenie) ci scalarea.

      121
    • @Giani Mucea
      Taci ma, n-auzi ca – citez:

      Inovatie, Gghagg gaggh gagh ghagh gaagh

      30
  33. Nu stiu cum se face ca toate tarile vestice care au primit imigranti de peste tot si ii ajuta sa se stabileasca inca mai au probleme demografice. (ironic intended)

    100
    • tu vezi două extreme, nu vezi mijlocul. vezi high professionals, care s-au integrat, dar sunt 10 oameni total, și îi vezi pe ăia care nu vor să muncească. nu vezi 1 milion de români care muncesc zi de zi în italia, îl vezi pe ăla care a violat și/sau omorât o italiancă.

    • @vali
      Problema principala care este acum in Europa de Vest este ca importul ala de migranti de multe ori de proasta calitate incepe sa-si produca efectele. Incepand de la faptul ca siguranta in multe capitale europene a inceput sa nu mai fie asa de misto in special daca esti femeie si continuand cu faptul ca extrem de multi migranti nu vor sa se integreze in societatea unde au ajuns, respectiv cauta sa beneficieze la maxim de beneficiile sociale.
      Aceste lucruri duc indirect la niste mariri de taxe, scaderea un pic a nivelului de trai. Pe langa asta discriminarea aia pozitiva in care nu mai poti sa-i spui unuia ceva ca-i jignesti credinta si toate rahaturile ii face pe bastinasi si nu numai sa aleaga solutia extrema.
      Daca ceea ce spun eu mai sus ar fi cazuri izolate si s-ar intampla odata pe an as zice ca ma concentrez pe extreme, din pacate lucrurile astea au devenit si vor deveni din in ce mai comune pana cand un raspuns nasol din partea anumitor state va fi dat.

      190
    • Romanii de bine de rau au dorit sa se integreze si sa-si asume valorile tarii de adoptie asta in timp ce altii viseaza doar benefits, welfare dar mai greu cand li se cere sa isi depaseasca conditia si sa munceasca.

      42
  34. Caramitrule, si aici ai ajuns ?

    71
  35. Caramitru repetă propaganda americană despre iminenta dezintegrare a Europei și cum doar America este unica superputere a lumii, Diaconu (și ai săi) repetă gargara anti-UE, anti-US, anti-orice unde noua ordine mondială o fac chinezii și rușii. Ăștia doi sunt echivalentul conspiraționistului care ne zice că la anul vine apocalipsa, apoi că de fapt vine anul următor, apoi ca a calculat greșit și anul ăsta sigur sigur vine…între timp trec 25 de ani iar când vine în sfârșit apocalipsa el zice: „ha, v-am spus eu că vine!”.

    Pentru cei care nu se prind, morala este că și un ceas stricat arată ora corectă de două ori pe zi.

    191
  36. Unde putem să raportăm pe domnul NR.02, în afară de Bălăceanca? Ăla ar trebui trimis în râssia, să vadă comunismul luminos. Dar nu singur, ci cu toată familia și toți urmăritorii ce-i dau dreptate. Să aibă un „reality check”

    94
  37. Casele si masinile sunt construite cu technologie noua da pe stil vechi.

    O structura din bambus, anvelopata cu o pelicula fibra sintetica, gen kevlar. izolata cu o perna umpluta cu gaz, cred ca bate la toate capitolele casele actuale.

    o capsula din firba de carbon cu roti de bicicleta si un modul baterie de tesla. la o greutate de cateva zeci de kg. Proiectate de o corporatie europeana, ar bate la eficienta, utilitate, design, alte vehicule electrice ce incearca sa imite masinile cu motor termic.

    gen
    https://www.startupselfie.net/2023/06/02/grant-sinclair-iris-etrike-production-version-velomobile/
    sau
    https://begorett.com/#getstarted

    asa nu mai arzi fier si caramizi ca sa ai nevoie de gaz si industrie multa. o inlocuiesti cu chestii bine proiectate din materiale eficiente.

    18
  38. NOU
    #142

    „Hey Eurofags, why are you able to afford free national healthcare?”

    https://www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2024/02/Nato-Defense-Spending_Site.jpg

    Lucrurile se vor schimba in rau pentru Europa cand va castiga anul asta Trump. De asta sunt disperati europenii si o tot dau cu interventia NATO in Ucraina (vezi ce a zis acum 2 saptamani Macron) pentru ca stiu ca nu mai au timp si nu mai pupa support american cand se va definitiva victoria lui Trump.

    Comentariu apreciat.466
    • Culmea, Polonia cheltuie mai mult decat US (ca procent din GDP) pe armata, dar tot isi permite asigurari medicale.

      In plus, trebuie sa fii foarte imbecil sa crezi ca d-aia are Europa asigurari medicale calumea, ca nu cheltuie la fel de mult ca si america pe armata. Foarte-foarte imbecil.

      09
    • NOU
      #144

      Lol, sa castige Trump ar fi cea mai buna varianta sa salveze Europa.

      03
    • Da! Doar că nu! SUA nu cheltuie atât doar pentru NATO. Sunt și baze prin Pacific, pe lângă china, flote prin toate mările interesante. Așa că mai ușor cu pianul pe scări….

      26
  39. Analizele macroeconomice, oricat de detaliate ar fi ele, prezinta problemele intotdeauna prea simplist. Daca aveti 15 minute timp, urmariti acest video care prezinta doar cateva din principalele provocari economice ale Germaniei actuale, probleme care nu au aparut din neant (spoiler, gazul „rusesc” nu face parte dintre cele mai presante). Veti vedea cat de specifice acestei tari sunt acele provocari si poate veti ajunge la aceeasi concluzie ca si mine: ca la nivel macro complexitatea creste exponential la fiecare tara adaugata in analiza, in special cand vine vorba de tarile din Europa, care sunt atat de diferite una de cealalta https://www.youtube.com/watch?v=nNwrn4_TYD0

    50
  40. Am insomnie si efectiv ma doare capul de cate cretinitati poate sa scrie in ambele articole … se iau niste parametrii atat de particulari incat nu se vede padurea de copaci, si se compara mere cu pere.

    Un fel de daca ai ceasul la mana stanga, o sa ramai fara un ciorap … absolut fara sens si un reductionism aberant, cherry picking si confirmation bias de manual.

    Imi dau seama de ce nu avem presa in Romania, se iau 2-3 stiri de bloomberg si una de ft.com (asta daca au abonament) si cand citesc ineptii de genul, imi reamintesc de trebuie sa ce platesc bani seriosi pe analize economice facute in alt loc decat pe buda.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile