Zeihan despre România

Cum vede un expert geopolitic american țara noastră. Trebuie să ne împrietenim cu Turcia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. NOU
    #1

    Nenea ăsta e constant în vacanță, parcă e interlop.
    Unde are cartea de muncă vârâtă?

    Comentariu apreciat.8916
    • Mircea, tu esti?

      Indecis. Tu ce zici?1529
    • NOU
      #3

      Mă amuză cum o dă cu demografia și strategiile geopolitice. Americanii numesc răspunsurile ăstea drept „canned answers”.

      Așa-numit model economic nu a funcționat, nu funcționează și nu va funcționa din cauza poziției geografice. Suntem izolați; logistica e inexistentă întrucât cordonul logistic este prin Europa de vest (Rotterdam, Anvers…). Dacă mâine ar dispărea terminalul complex din Olanda & Belgia (și cele adiacente mai mici din nord, nord-vestul Europei), atunci zonele de interes revin pe porturile din Franța și Italia, în sud. Italia și sudul Franței (nu mai spun de Spania, Portugalia) suferă enorm din cauza concentrației logistice care ‘unește’ în nord Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, [nordul] Italiei, Germania și Elveția. De-aia i se zice „Banana albastră”.

      Prin comparație, Mediteraneana nu există ca importanță logistică, în afară că trece cordonul maritim prin canalul Suez și nu oprește decât și numai în punctele de concentrație portuare din nord, nord-vestul Europei.
      Dispare terminalul care unește „Banana albastră”? Nu-i nimic, se reactivează Italia, [sudul] Franței și estul Spaniei.
      Dispare Suez din peisaj, nu-i nimic, se face învârteala pe lângă Africa.
      Noi? În toate scenariile ăstea, tot isolați r ă m â n e m.

      Rusia și Turcia. Bă băieți, veste proastă, vest europenii vor ca ruzii să existe în continuare. Le place corupția din ruzia, banii lor. Europa de est a închis legăturile dar încă sunt firme, în Franța, în Germania, în Austria, unde încă iau bani chiar acum. Acum, acum.
      Indiferent care va fi rezultatul după războiul din est, ruzii nu dispar din păcate. Londongradul rămâne Londongrad, altminteri, MI5 & MI6 s-ar fi ocupat de ei. Uite că nu… Austria, Ungaria, Germania nu știu cum să facă să preia din nou legătura ca dinainte de 2014.
      Turcia suferă de același izolaționism ca noi, diferența e că au ieșire pe Mediteraneană. Au populația de 80 de milioane dar nu fără compromisuri: Siria în sud, PKK, Irak, Iran și în curând Asia centrală. Turcia va fi foarte ocupată dpdv militar, începând pe la sfârșitul deceniului ăstuia. Erdogan și oamenii din jurul său au pariat ca Turcia să devină o mini-China, doar că nu merge: chestiunea e limitată și cu „corupție” (pork-barreling), cordonul logistic tot în Europa de nord-vest rămâne și au probleme de siguranță națională pe toată granița cu țările vecine (mai puțin zona Caucazului).

      Noi ce facem?
      În primul rând, trebuie să-l blestemăm pe ceaușescu, comuniști & securiști până la adânci bătrâneți din cauza decretului 770. Decretul 770 este al doilea motiv pentru care suntem în căcat economic, imediat după problema parcelelor de teren împărțite la moștenitori.
      În al doilea rând, contrar opiniei heirupiste și „răspunsurilor de conservă” ale omului din videoclip, din cauza izolației logistice nu ne permitem demografie. Nu putem să susținem, să menajăm demografia moștenită din comunism, este pur și simplu imposibil: aduceți-vă aminte de sărăcia din anii 80 și 90. Sărăcia aia e cauza prea multor oameni care aleargă după resurse extrem de puține, importate (și exportate) prin niște noduri afurisite & costisitoare de te doare creierul; de la polițiști de frontieră străini, până la corupția locală.
      De ce resurse puține? Încă o dată, cordon logistic inexistent.
      Singurul motiv pentru care aveți impresia că lucrurile s-au mai dezvoltat nițel a fost datorită că țara s-a golit. S-a golit. Mai puține guri de menajat, dar, tot nu suficient de puține pentru un echilibru. N-am putut să menajăm 22 de milioane de inși, încă ne este foarte greu cu 14-15 milioane.
      Securiștii & nomenclatura comunistă, după ce și-au arondat feliile pe 7 generații, au preferat să dea vina pe victime, să dăm vina pe educație sau incultură, dar realitatea e că poziția geografică ne încurcă. Iar din moment ce în istorie nu ne-a interesat să-i omorâm pe alții, ci să ne omorâm între noi, în zilele ăstea nu mai funcționează să invadezi țări – inclusiv vouă vă este frică de străini, fie că vorbesc turca, rusa, germana, italiana, franceza, engleza etc; asta e, v-ați născut din lașitate serviabilă epigenetică, având în vedere că vă e frică de jandarmeria de acasă, serviciile de casă, magistrații de casă, nu mai trebuie să spun de cei străini, nu?
      Sunteți incurabili pe flower-power și singurele dăți de „curaj” e când vă apucă nevoia să comentați cu „A, păi dacă eram eu acolo, aș fi făcut…” o laie, mulți faceți o laie și acum.

      Pe scurt:

      >demografia trebuie scăzută în continuare, altminteri revenim la sărăcia crâncenă din comunism și anii ’90;

      >nu mai ascultați „răspunsuri de conservă” chiar dacă vi se pare că agreați cu ele de la nu știu cine sau care, ca nenea din videoclip etern în vacanță;

      >ruzii nu vor dispărea, turcii vor fi ocupați militar pe la sfârșitul acestui deceniu & începând cu următorul;

      >porturile, terminalele maritime din nord, nord-vestul Europei sunt acum reconstruite să poată acapara și mai mult tonaj de materiale și resurse importate (și de export), așa-numitul Tristate City;

      >Marea Baltică, Marea Nordului și Marea Neagră rămân neimportante – Marea Mediteraneană încă susține cordonul umbilical logistic maritim, iar dacă vreodată se întâmplă ceva, transportul maritim se reconfigurează să ocolească Africa dacă trebuie;

      >noi rămânem izolați în continuare, tot serviabili rămâneți;

      >pune stop exportului de carne vie legală sau ilegală, înțelege că trebuie să scădem populația fiindcă nu o putem menaja.
      Cei care aveți copii, deja știți că soluția e plecatul ori sărăcia pe paritate de cumpărare mizerabilă pe planeta Românica. Asta e, alții și-au dorit mai mult victoria în istorie, acum e prea târziu, că de nu vă convine, vă vor cădea Tomahawkurile, Sahedurile, Satanele ș.a. pe cap dacă vă apucați să comentați, întrucât asta e și rostul serviciilor, clasei politice, BNR, să vă țină într-un regim de coteț, iar voi tot serviabili ați fi cu toți străinii de pe planetă.

      P.S.

      Mă amuză că nenea i-a trebuit să facă un stop record să afle despre ce țară vorbește (se și vede) și mai și recunoaște că suntem un caz geopolitic/geoeconomic căruia „it was dealt a bad hand”, „it can’t stand up to its neighbours”, „stuck in the middle” și „could never generate the military force to punch out/up beyond those gaps”.

      Asta e, când mai vedeți icoane, înjurați-l pe doamne-doamne că suntem în halul ăsta, poate diavolul ne va fi un aliat mai bun decât hristosu’ mă-tii și pacea pe pământ.

      Indecis. Tu ce zici?122141
    • @Lapis Lazuli Nazar: de acord, in afara de o singura idee „Singurul motiv pentru care aveți impresia că lucrurile s-au mai dezvoltat nițel a fost datorită că țara s-a golit. S-a golit. Mai puține guri de menajat, dar, tot nu suficient de puține pentru un echilibru”

      Cei care au plecat, contrar opiniei publice si a clanurilor duduienilor, reprezinta forta de munca de calificare minima sau ridicata. Extremele, adica exact de ce ducem noi lipsa, de caratori de pian si de pianisti, altfel suntem plini de cei care repara pianul.
      Acele cateva milioane de romani, chiar daca isi trimit in tara banii, tot isi cheltuie mare parte din venituri in tarile respective.

      Indecis. Tu ce zici?3315
    • Respectiv, sa vedem din ce impozite pe munca se vor plăti pensiile în următorul deceniu, când numărul de angajați va fi mult sub cel al pensionarilor.

      178
  2. Da la lopata aceleasi lucruri de peste 10 ani. Sughita China o data, si gata, el era guru mamei omida care ne zicea noua devarul si noi eram prea prosti sa il ascultam. E un ceas defect care are dreptate de doua ori pe zi.
    Imi bazez opinia de mai sus dupa ore intregi de ascultat Zehian, si am observat ignora multe fapte si evenimente, incat imi da impresia ca intai trage concluzia si apoi cauta doar dovezile pe care o sustin, devenind deranjant de partinitor.

    Comentariu apreciat.806
    • Bine, are si lacune privind istoria: de unde si pana unde ne intelegem binisor cu bulgarii, dar cu sarbii nu? Si, in plus, e prima oara cand aud de Vienna Gap.

      43
  3. Asta nu e ala care zicea acum vreo 5-6 ani ca China o sa moara de foame?

    Comentariu apreciat.6411
  4. Adevărul e ca prietenia romano-turca are o îndelungată tradiție istorica!

    Comentariu apreciat.971
  5. Gargaragiul asta de Zeihan si cronicile la filmele proaste, pardon cu note super mici pe imdb la care se uita Vali sunt doua enigme pe care personal nu o sa le inteleg vreodata.

    Comentariu apreciat.7916
  6. Plin de specialisti aici la tine pe blog in comentarii, cu Relatii Internationale si Securitate…

    Dracu’ ma mir cum de mai au loc alde Bogdan Chirieac si Ciuvica la A3 sau Parvulescu cu atatia experti pe taote drumurile.

    E ca la apa calda in Bucuresti cand sunt avarii, dai drumul, curge ceva si dupa vine …la fel si cu astea nu se intampla peste noapte.

    Daca asta stia cu siguranta ce se intampla era milionar ca stia numerele la loto daca voia sa joace pe easy.

    Indecis. Tu ce zici?2128
  7. Ce sclav esti!! Pai asa se face mah nene treaba? Trebuia sa traduci, sa tragi repede un clip si sa iti asumi toata analiza si ideile din start.

    Mai dai si link ca ultimu sarac… Nu ne mai facem bine 🙃

    Comentariu apreciat.365
  8. Nenicul asta ne tot incanta cu „analizele” lui din zone care mai de care mai izolate tocmai pentru a nu provoca naibii un blackout la cat curent fura.

    Comentariu apreciat.342
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1361
    • NOU
      #27

      Bine, ba, Dughine. Ce mai face fi’c’ta?

      Comentariu apreciat.3810
    • In America conducem cu putere pe apa si aer. Aici, in Romania, trebuie sa va mobilizati sa conduceti cu puterea desertului, Claudiule. Mai toarna un pic de spice ca e prea limpede spritul.

      226
    • Nu a inceput lumea acum cu Dughin. Nici macar nu e teorie Ruseasca, e britanica, veche de o suta de ani

      Sir Halford Mackinder – Heartland Theory

      1413
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 532
    • Teoria lui Mackinder (Heartland Theory) e depășită de mult. Și aia a lui Spykeman (Rimland Theory). Realitea geopolitică e mult mai complexă de atât. Sigur că e important să ai putere asupra uscatului și a mărilor (SUA a devenit superputere prin controlul a două oceane, inițial). Dar mai există și altceva în afară pământ și apă. Simplificând mult, mai există și aerul și spațiul cosmic (sateliți, de exemplu). Eu observ cum în ultimii ani tot mai multe țări au proiecte spațiale. India a ajuns pe Lună, Iranul a trimis staeliți militari, Japonia nu mai știu ce a făcut, Rusia a vrut să trimită și ea o sondă pe Lună, dar eșuat, iar SUA, au încercat și ele niște chestii, cu rezultate nu prea bune. Pare că e o cursă de control dacă nu a spațiului, cel puțin din spațiu asupra Pământului. E o observație de părerist, nu sunt geostrateg, geopolitician sau ceva de genul, dar nu m-ar mira ca războiul mondial ce va veni să se desfășoare și în acest plan, unde sateliții vor fi ținte. Atunci să vedeți cum ne întoarcem la Nokia 1100 sau la telefoanele fixe..

      101
    • Claudiu, rusofil la datorie

      83
  10. Foarte pertinenta analiza, daca am fi in 1917.

    Comentariu apreciat.487
  11. Pana la Zeihan ne omoara geopolitica locala
    https://youtu.be/fpIpHKaNCZM?si=o_ukkc-mu9zBh7Be

    54
  12. Mă distrează cum presupune el că am avea noi ceva lideri capabili de vreo viziune geopolitică în țara asta :))

    Noi suntem ăia la care a venit prim ministrul japoniei în vizită oficială după nu știu câți ani, și nu l-am putut primi că Dragnea era ocupat să-și rezolve problemele penale și mai dăduse jos un prim ministru care nu-i scosese OUG pe ce-i trebuia lui acolo :))

    Nu suntem în stare nici să fim colonie măcar, d-apoi să fim ceva națiune independentă, cu planuri de viitor, cu viziune, din alea.

    Din afară se uită ăștia la noi cum ne uităm noi la satele alea de etnie în care ei au mari drame între clanuri, se ceartă și se agită pentru tot felul de nimicuri de parcă ar fi buricul pământului, dar toți sunt desculți, rupți de săraci și izolați în bula lor unde se cred cineva.

    Comentariu apreciat.409
  13. M-am oprit din ascultat când a spus ca vecinii României sunt more defensible (pe la minutul 2). O idioțenie mai mare nu am auzit de la cineva calificat ca geostrateg. Tocmai pentru ca România (în spațiul ei actual) n-a fost cucerita niciodată în întregime de vreo mare putere. Ultimii care au încercat serios au fost Imperiul Roman, restul s-au mulțumit cu câte o bucățică – de obicei dintre provinciile istorice. Omul nu știe despre ce vorbește dar a vrut sa emită și el o părere (spunea cineva mai sus de editul de la începutul videoului înainte să-și dea seama despre ce țară vorbește).

    Indecis. Tu ce zici?1817
    • Dar nici independenta nu a fost vreodata intre 106 BC si 1918.

      Fiecare din provinciile istorice au facut fie parte dintr-o alta putere, fie au fost vasali si plateau taxe la greu, plus li se dicta cine, ce si cum.

      184
  14. E incredibil cum stiu toti parlitii de romanache mai bine ca toti whats’what. Toate cartile lui Zeihan sunt spot on. Toate. Tot. No exceptions.

    425
    • Da, cred ca ar trebui citite cărțile. Sau măcar una dintre ele, să zicem prima. Acolo s-ar vedea imediat cit curent fură Zeihan. Si s-ar clarifica multe alte lucruri. Din păcate e mult mai ușor să îți dai cu părerea, unde mai pui ca după 2-3 încercări capeți impresia ca ești deștept.

      49
    • A iesit luna trecuta Accidental Superpower: 10 years on.

      Din nou, tot ce a zis s-a adeverit. Omul nu e profet, e geopolitician, nu are cum minti.

      „China e inca sus”, nu are nicio relevanta ca e sus azi, important e ca e sortita esecului si ca absolut toate cifrele merg din rau catre dezastruos.

      210
    • Strabunicii erau rupti in cur, desculti, locuiau intr-o bojdeuca de cativa metrii patrati.
      O venit imperiul rus, lo luat pe fratele lu bunica-mea si lo facut om. Din descult dintr-un colt de tara, ce aproape nu avea ce sa manance, lo facut colonel, comandant in orasul cu cei mai educati oameni din tara, in Brasov.
      Eu de ce nu as profita de rusi, doar pentru unii sunt buni?

      717
  15. Cei de etnie cu origine indiană, au natalitate pozitivă. That’s it. Să nu mai sperăm/visăm…

    05
  16. Eu zic sa ne uitam la expertii de la noi. De exemplu aia care au studiat Rusia, la rusi acasa, pe banii rusilor. Care acum sunt impotriva rusilor, ca asa face un om cu coloana.

    212
  17. Peter „two weeks” Zeihan. Mama Omida pentru internauți.

    57

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube