Economia pomenii electorale

Hai că e amuzant că jurnalişti cu burta plină condamnă pomana electorală. Dar nu despre asta voiam să comentez în ultimul articol despre alegerile astea (mâine plec cu nişte trebi prin ţară – hint: căutaţi ştirile cu bucureştean prins cu 200 la oră pe A2 cu un Seria 5), ci despre pomana electorală.

Hai să ne gândim un pic: e nasol să îţi vinzi votul pe o găleată, un kilogram de ulei şi unul de zahar. E un mod mârşav de a ajunge/rămâne de la putere, profitând de nişte oameni săraci şi maniplabili. Dar puneţi-vă în pielea lor. Patru ani vor fi ignoraţi, umiliţi, călcaţi în picioare, furaţi. Nenorocita aia de găleată e singurul lucru pe care îl vor primi de la oamenii pe care îi aleg. Dacă au noroc li se va asfalta şoseaua şi vor avea canalizare sau apă curentă. Dacă au noroc şi împing ăia de la centru nişte bani din care să fure primarul şi să mai şi rămână pentru ce trebuie. După ce au furat ei, desigur.

Aşadar, promisiunile cu asfalt, autostrăzi suspendate, parcuri industriale, maidanezi şi alte minuni sunt mai puţin probabile decât găleata, care e în mână şi nu e minciună. Săracul ce face, votează candidatul frumos şi simpatic, cu planuri mari şi probabil realizabile, sau găleata şi uleiul?

say.fuck

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. eu am luat alimente de la toate partidele si niciodata nu am fost la vot :))

    00
  2. Sau varianta trei, se abtine de la vot. In plus galeata o poate primi oricum, nu poate nimeni sa-i verifice optiunea reala,e suficient sa se prezinte la urne.

    00
  3. @Marius: E musai sa mearga si sa voteze conform intelegerii. Se pare ca la primirea „cadoului” oamenii sunt pusi sa jure pe Dumnezeu ca sa voteze cu partidul de la care primesc pomana. Si cu Dumnezeu nu te joci. Citisem chiar azi un articol pe tema asta, dar nu imi mai amintesc unde.

    00
  4. Sau varianta patru, se implica activ in activitatea comunitara a urbei. Democratia nu inseamna sa votezi(sau sa nu votezi) o data la patru ani, iar apoi sa stai in crasma si sa te lamentezi cat esti tu de napastuit.

    00
  5. La sate se practică varianta cu votul în alb.
    Aduci votul în alb si au ei grijă sa-l dea cui ştiu ei că pune ştampila unde trebuie.

    00
  6. @Geo You are living in Romania?

    00
  7. tema de casa: cum te poti asigura ca omul caruia i-ai dat „galeata” va vota cu cine vrei tu?
    eu am auzit varianta urmatoare: in ziua votului, se prezinta votantul la „dl. Xulescu”, care-i da 25 de lei si un telefon mobil cu camera foto. se duce votantul si voteaza, cat timp se afla inca in cabina face o poza buletinului de vot stampilat corect si apoi se intoarce cu telefonul la dl. Xulescu, care mai marcheaza 25 de lei si isi recupereaza telefonul. rinse and repeat
    singura problema e ca, dupa ce face poza, dl. votant poate sa mai aplice o stampila aiurea si sa-si anuleze astfel votul, incasacn cei 50 de lei „pe degeaba”… uneori insa, e suficient si sa te asiguri ca nu va vota „cu celalalt”.
    o alta varianta presupune ca „dl. Xulescu”, in loc sa aiba un telefon mobil, sa faca rost de undeva de un buletin de vot in alb si de o stampila. apoi, nu trebuie decat sa-l stampileze corect si sa-l dea primului votant care vine dupa cei 25 de lei. votantul baga buletinul asta in urna si se intoarce cu buletinul sau alb, pt. care mai incaseaza 25 de lei. rinse and repeat. la fel, exista riscul ca ala sa-si anuleze votul, aplicand o stampila suplimentara.
    cel mai misto e daca dl. Xulescu e in cardasie cu un membru al comisiei de votare. votantii „selectati” vor purta un semn distinctiv (de ex, o bucatica de tricolor in piept sau ceva mai putin batator la ochi) si vor fi preluati invariabil de complicele din sectia de votare. acesta le va lua buletinul si le va da tot ce le trebuie ca sa voteze, mai putin stampila (pt. a evita ca omul sa anuleze votul gata stampilat).
    etc etc
    nu mai povestesc acum despre metodele de furat la numaratoare, cum ar fi introducerea in urna inca dinainte sa inceapa votarea a unui nr. de buletine gata stampilate (cunoscatorii le recunosc dupa forma de caramida in care se aseaza cand cad in urna)…

    00
  8. alex, e cumva alex care lucreaza la jurnalul national?aaa?

    00
  9. @Grig, Geo are dreptate, varianta exista si tot mai multi ar trebui sa o aplice. In Romania. fara comentarii degeaba – sa se implice in viata comunitatii, sa mearga sa ii cunoasca pe toti consilierii locali, pe toti parlamentarii, sa citeasca bugetele publicate, sa construiasca proiecte si sa caute apoi sustinatori sa le puna in aplicare ! politicienii sunt doar angajatii oamenilor. Angajati carora deocamdata nimeni nu le cere nimic. Asa ca, angajatii astia se trec ei pe o lista, isi faca un pic de reclama si apoi fac ce vor ei. Pentru ca deocamdata nimeni nu le cere nimic !

    00
  10. @corcodusul: si tu stii lucrurile astea asa bine pentru ca ?…

    00
  11. Se manca niste kkt acum ceva vreme cu instituirea Votului in Alb concomitent cu obligatia de a vota. Adica, pe buletin mai apare o casuta – VOT IN ALB – pe care pui stampila daca n-ai cu cine vota. In felul acesta iti manifesti dezaprobarea fata de toti labarii care candideaza fara sa-ti anulezi votul. Concomitent, votul tau valid exprimat urmand sa fie luat in considerare la numaratoarea finala. Astfel de ex, la o prezenta de 80-90% la vot, voturile in alb ar face ca scorurile fiecaruia sa nu treaca de 5-10%…
    Sigur, acum cu noua lege, ar insemna fix o pla :). Dar daca s-ar fi mentinut legea cu castigatorul este cel care are 50% +1 din voturi, n-ar fi castigat nici dracu …

    00
  12. @corcodusul, e tare sa ai o stampila de vot imprimata pe o foitza de plastic transparenta si o pui pe fiecare candidat. :D

    00
  13. geo e capra de serviciu astazi?

    00
  14. Am gasit intr-o seara pe casa scarii, puse la taote usile cate o punga cu pomana electorala…

    00
  15. Alimenteeee alimenteeee, pana la urma toti umbla cu asa zisa „mita electorala” , omul poate sa ia de la toti si sa voteze cu cine crede el sau cu nimeni , dar fff important este sa mearga la VOT!

    00
  16. Romanu, numai la furat ii umbla gandul :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.