Echilibru

Equilibrium este un film din 2002 despre o societate distopică, unde arta, cărțile și emoțiile sunt suprimate. Merită văzut, chiar dacă nu e tocmai o realizare cinematografică de excepție. Mi-a venit în minte filmul citind despre cum lumea e perturbată un pic pentru că niște băieți dintr-un colț au decis că așa trebuie.

Cred că noi ca planetă trebuie să găsim un echilibru asupra căruia să ne punem toți de acord. Nici ca Norvegia, dar nici ca Ciad, pentru că lumile astea continuă să se ciocnească, prilej pentru noi să ne aducem aminte de inegalitățile de pe planetă și de cât de norocoși suntem, prilej pentru alții să facă ce pot. Unii atentate, alții poluare, alții săpat în mine după comori.

Pentru că devine din ce în ce mai evident că aceste două lumi se vor ciocni, constant și insistent.

 

 

Equilibrium

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Tin minte ca era Matrix in mare voga, si in discutiile intre prieteni, tot timpul se pomenea si Equilibrium, ca find „celalalt”, nu stiu de ce. Bun film.

    Comentariu apreciat.812
    • The Thirteenth Floor se zicea ca e similar cu Matrix, a iesit in acelasi an .

      Comentariu apreciat.292
    • conspicuous, au fost mai multe in perioada respectiva, inclusiv Minority Report, iar peste cativa ani au aparut Looper, Inception, etc.

      Comentariu apreciat.261
    • 1999 e anul, inainte de noul mileniu.

      Foarte bun si prolific an pentru cinematografie. Prilej numai bun pt oculta sa strecoare in acel an printre filmele de hăhăit si niste creatii distopice:
      Eyes wide shut (pa pa Kubrick)
      Matrix
      The ninth gate
      The thirteenth floor
      Bicentennial man

      https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature&release_date=1999-01-01,1999-12-31

      Comentariu apreciat.311
    • Fight Club și American Beauty pentru subversivitate

      32
    • @Iugas
      E ok ce ai spus tu acolo, cu excepţia faptului că:

      Mileniul al II-lea s-a terminat pe 31.12.2000 ora 23:59.
      Începând cu 01.01.2001 ora 00:00 am intrat în mileniul al III-lea.

      Eu aşa am învăţat la istorie în clasa a V-a.

      Dacă greşesc, feel free to tell me guys!

      Peace!

      1412
    • @kELLO, mileniul al 2-lea s-a terminat pe 31.12.1999.

      25
    • Matrix era in 1999, Equilibrium a fost 3 ani mai tarziu in 2002, inception in 2010 si nu are nici o legatura cu restul. Bai baieti, cred ca nu realizati cate filme bune ies in fiecare an, sa le bagati pe toate in aceeasi oala .. sa ziceti ca au aparut in acelasi timp …

      30
    • Nu cred ca e chiar relevant, mai ales cultural si social dar:

      Primul mileniu: anii 1 – 1000
      Al doilea mileniu: anii 1001 – 2000
      Al treilea mileniu a inceput in anul 2001.

      Si secolul 21 a inceput tot in 2001.

      2000 a fost un prag psihologic, real atunci am sarbatorit toti schimbarea secolului si mileniului. Asta nu inseamna ca a fost corect.

      20
  2. Cel putin una a nimerit-o bine Zeihan…
    Din pacate.

    180
    • Dacă arunci la fiecare 3-4 zile o noua pastila, la un moment dat tot o nimerești. Omul este un fel de predicator al apocalipsei în varianta post-globalista americana. Doar ca și-a mai și șters din profețiile neîmplinite, că-i scădeau ratingul.

      263
    • A scos The Absent Superpower: 10 years later pe Amazon, am luat-o la precomanda, mi-a ajuns saptamana trecuta, nu am avut timp inca sa o rasfoiesc. Originala a fost cam buna…

      Cat despre nimereli, poate ca punctual nu le-a nimerit pe toate, in fond nu e profet, dar retragerea progresiva a americanilor, izolationismul in general, e un fenomen ce nu poate fi negat, si il vedem deja de cand cu Trump.

      La fel cum nu putem nega declinul demografic din Rusia si EU, starea de fond dezastruoasa a Chinei care depinde integral de exporturile catre SUA, faptul ca sunt la un pas de dezintegrare intre nord, centru si orasele mamut de pe coasta, etc.

      Vom trai sa le vedem pe toate in urmatorii 10-15 ani.

      Zeihan nu o fi un guru, dar chiar si fara ca prezicerile sa se implineasca, analizele geopolitice intr-un limbaj usor de digerat, cu picanteriile umoristice pe care le face, fac din cartile lui o lectura foarte placuta si utila.

      152
  3. Foarte bun filmul. Chiar si dupa +20 ani imi aduc aminte de el.

    Comentariu apreciat.300
  4. Asa e cam in fiecare parte a lumii , chiar si in Romania …

    Unii is interesati : oare unde in ce actiuni ne bagam banii , pe cand altii sunt interesati ce pun maine pe masa …

    Momentan avem un concept numit morala sau etica, care il opreste pe ala fara paine sa mearga peste ala ce manca caviar sa ii fure painea…cand foamea va fi mai mare decat asta…atunci prieteni, se vor dezlantui problemele…
    Asa si acolo …cand destui oameni vor vedea ca fac foamea pentru ca 2 clauri de idioti au chef de pac , pac, mai vine de un razboi , de o rachetuta etc…
    La fel cum si la noi , in Europa : cand oamenii vor vedea ca nu isi mai permit , chestii care la spun ei ca aduc la os cutitul, va veni o mica rascoala…

    Comentariu apreciat.372
    • When the people shall have nothing more to eat, they will eat the rich

      1410
    • Da, da…”There’s a storm coming, Mr. Wayne. You and your friends better batten down the hatches, because when it hits, you’re all gonna wonder how you ever thought you could live so large and leave so little for the rest of us.”

      180
    • @Dave, @Vali Cristian si oricare mai gredeti ca la foame omul o sa mearga peste cei ce au: Va inselati drastic. Istoria omenirii ne-a aratat clar asta.

      Pe un om fara paine pe masa il cumperi cu firmituri si cu o paine il convingi ca ma-sa-i diavolul. Iar tu, cel ce-i dai paine, esti stapanul absolut al lui.

      Lumea asta nervoasa, in criza, cu chef de iesit in strada si iluzii tampite de „eat the rich” sunt cei care au avut si au pierdut. Cei care stiu cum arata caviarul si nu-l pot manca zilnic, cei care vor de fapt mai mult…

      Saracii? Pai aia o sa suga pula nespalata la greu, ce „eat the rich”… E ca-n societatea tiganeasca unde ala ce n-are nu se pune sa-i comenteze celui care are, ba chiar ii ajuta sa devina mai bogati. Ca ei simt ca nu au de ales.

      107
  5. ce inseamna echilibru mai exact? trebuie definit intai termenul si cazut de acord de catre toata lumea asupra definitiei ca sa poti sa te apuci de treaba.
    sa ne ducem acolo sa-i „civilizam” (a se citi impune cultura vestica)? done that. n-a mers. sa ii lasam sa tot vina aici? done that. n-a mers.
    sa le trimitem bani intr-una si sa speram ca vor face ce trebuie cu ei aka sa isi faca si ei niste tari functionale? done that. n-a mers.
    poate un inamic comun al intregii omeniri? climate change ne afecteaza pe toti dar nu vad actiune reala in sensul asta.

    nu stiu… completati pe linia punctata, dar ma tem ca eforturile sunt tardive fara ca cei vizati sa si vrea asta.

    P.S.: cred ca visezi frumos. din astfel de vise s-a nascut Liga Natiunilor si mai tarziu ONU, doua organizatii care nu pot impune nimic nimanui si toaca niste bani. nu ne putem lua de maini si canta kumbaya asa din senin.

    Comentariu apreciat.346
    • Cum poti ajunge la „echilibru” cu Iran si alti turbati cu turban? dar cu ala mic si gras? ce echilbru poti face cu Xi care a facut China sa semene cu lumea aia distopica din film?

      Comentariu apreciat.348
    • @Nicu , daca pleci de la premiza ca toti, inclusiv dictatorii cei mai scelerati, iau decizii rationale de politica externa, adica nu vor lua decizii care sa duca caderea regimului lor deci implicit sinuciderea lor, atunci poti ajunge la diverse intelegeri temporare, asa cum pentru ani intregi SUA si Iran s-au inteles asupra stagnarii dezvoltarii armei nucleare iraniene la schimb cu ridicarea unor sanctiuni prin acordul JCPOA, dar pe care Trump l-a aruncat la gunoi unilateral cum a ajuns la Casa Alba.

      Dar toate astea nu sunt decat intelegeri de scurt timp si apoi ne intoarcem la bunsiness as usual. Ce vrea Vali este o schimbare de paradigma care sa tina o perioada mare de timp.

      116
  6. de ce nu ca norvegia? măcar să ne dorim ceva serios chiar neputincioși cum suntem.
    poate vom izbândi dacă insistăm

    1512
    • Pentru că e o utopie falsă. Și pe deasupra e întreținută de niște rezerve colosale de petrol, fără ele ar reveni la aceeași societate agrară care erau și înainte. Toți muncesc la stat sau la companiile petroliere sau în servicii. Exportă peste și petrol.

      Dacă lumea se plânge la noi ca televiziunile
      și presa sunt subvenționate mascat, la ei e pe față, totul vine de la stat, iar asta ajută mult la imaginea aia faină.

      Vorbesc de norvegieni, frații lor suedezi în schimb sunt altfel, eu economie reală, e altceva.

      Comentariu apreciat.518
    • @Manu Economia Norvegiei nu e o utopie. Economia Norvegiei nu se bazează doar pe petrol. Țara are o economie destul de diversificată, cu sectoare precum pescuitul, silvicultura, industria maritimă și tehnologia informației. Doar in 2018 a exportat, 2,7 milioane de tone de fructe de mare, în valoare de 99 de miliarde de coroane norvegiene 11,56 miliarde de dolari . Iar la o populatie de 5.5 milioane este semnificativ.

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • @AlexD: stim si noi sa ne uitam pe Wikipedia sau sa cautam pe Google. Dar faptul ca majoritatea companiilor mari sunt de stat si tot asa nu face Norvegia o tara dezirabila.

      817
    • Veniturile din rezervele colosale de petrol se duc într-un fond de investiții, nu se întorc în economie. Da, angajează oameni, dar nu e un procent prea mare din total. Iar serviciile nu știu ce să zic, nu prea sunt baza unei societăți agrare.

      N-or avea ei hectare de fabrici și uzine, dar să zicem că mai produc câte ceva din când în când.

      40
    • Arunca cu furtunu de pompieri substante de kkt care creeaza mutatii pestilor. Apropo, niciodata peste din Marea Baltica

      01
  7. Lucrurile merg ciudat in lumea asta cand pentru 2cm de zapada se inchid scoli si aeroporturi. Si oameni „blocati” in case ca e haos si e oribila asa vreme.
    Cred ca am ajuns la punctul acela cand „vremuri bune creaza oameni slabi”

    Comentariu apreciat.591
  8. NOU
    #32

    Do you want communism? Because that’s how you get communism, kids!

    Indecis. Tu ce zici?2612
    • Multora le place ideea de comunism și se împinge tare înspre direcția asta, mai ales in țările „democratice” vestice. Un nou model de comunism, dar tot comunism pare a fi.
      Ar fi trebuit sa traista in estul europei sa vadă ce mist a fost comunismul (ironie, da? ca sunt unii pe aici care au iq subunitar).

      Indecis. Tu ce zici?264
    • Asta cu comunismul, sub forma socialismului e fix ce s-a intamplat si inainte sa adere Romania la UE: ne-au muit aia ca nu vrem sa integram tiganii si ca avem ceva cu ei, si dupa ce am aderat si s-au dus toti tiganii in vest, s-au prins si aia ca nu noi nu vroiam sa-i integram ci ei nu vroiau sa integreze si a culminat cand i-au trimis francezii inapoi.

      Comentariu apreciat.272
  9. Ați prins anii 80? Ca să aveți o idee de cât de puțin mă interesează inegalitățile planetare.
    Ați fost colonie 200 de ani și nu ați învățat nimic? Sunteți proști?
    „Am vrea să avem în Iraq o democrație măcar ca în România” USA general 2003/4. Când era Năstase președinte pe viață wannabe.

    Dacă cineva a înțeles că noi suntem niște lumini îi recomand să scoată capul pe fereastră să-și răcorească microprocesorul și să vadă colonizarea Ilfovului cu apă curentă și canalizare.

    Anii 80. Iarnă.

    Comentariu apreciat.283
  10. Ah, da, filmele de la Hollywood, unde în 99% din cazuri „societate” = US of A. Restul lumii? Alte religii, alte orânduiri politice și sociale? Ah, nu știm. Am distrus omul rău în Equilibrium, gata, am rezolvat planeta. Am reparat Matrixul, gata, toată omenirea e salvată.

    Nu’ș cum dracu mai toate viziunile literare și artistice despre viitor au ignorat și încă ignoră că, în realitate, trendul de dezvoltare pare să fie mai degrabă divergent.

    Vorba unuia de mai sus, care-i mijlocul, compromisul între ce vrei tu și ce vrea dolofanul atomic sau putler? Ce faci cu ei? Îi scoți la o bere și le explici că nu-i frumos ce fac?

    Indecis. Tu ce zici?247
  11. Pai daca e la mijloc intre Ciad si Norvegia inseamna ca Romania ar trebui luata ca standard mondial.

    Comentariu apreciat.421
  12. Cred ca mergea dat ca exemplu si Butterfly Effect

    122
  13. Aș da o șansă oamenilor. În timp, după ce ajung să iasă din bula în care au trăit, o să înteleagă singuri.
    Ce ne facem cu giganții ? O să ajungem ca în filmul In Time ( https://www.imdb.com/title/tt1637688/ ) ?

    71
  14. Echilibru nu e profitabil pentru cei ce fac bani. Genul de bani care decid presedinti, guverne.

    203
  15. Cred puternic in determinism, d-ala hard. Bazandu-ma pe asta si cum au mers lucrurile in istorie pana acum nu cred ca echilibrul se va atinge prea curand, cel putin nu cata vreme oamenii iau deciziile. Sunt prea multe variabile in joc si suntem practic incapabili fizic sa tinem cont de toate, poate AI-ul sa ne ajute sa ajungem pe acolo in cateva sute de ani.

    Lasand asta la o parte nu stiu la ce ar ajuta. Trebuie sa definim niste targeturi – vrem sa atingem X, Y, Z – si eu cel putin nu ma prind care-s alea. Asta ma framanta mult si la nivel micro, ca parinte – cat e mic (pana la 5-6-7 ani copilul) e mai simplu, dar dupa aia ce fac? Cum ii pot ajuta sa fie in echilibru?

    83
  16. Meanwhile…Twitch star Kaitlyn ‘Amouranth’ Siragusa has revealed she’s earned a staggering $33m from adult content platform OnlyFans.

    93
  17. N-avem cum sa facem echilibru cu tari care se duc in jos de cand si-au castigat independenta, tari care fac razboaie civile si foamete pentru ca sunt triburi diferite, tari care se caca in raul de peste drum de centrul de control al misinii spatiale, drum pe care se plimba libera vaca. Orice echilibru cu lumea a treia ne va trage pe noi in jos. Nu echilibru trebuie, ci sa reluam colonizarea si imperialismul, sa-i civilizam cu forta armelor, cum au facut toate imperiile in istorie.

    Indecis. Tu ce zici?1814
    • Sau nu. Daca o sa mergi in alde India sau Nepal o sa vezi ca oamenii sunt mult mai fericiti si linistiti decat in societatea noastra „civilizata” in care visam doar salarii, bani si consum. Cu tot cu vaca care se plimba linistita pe drum si traieste si ea in armonie cu restul vietuitoarelor. Mai bine cu vaca pe drum decat 5 milioane de masini intr-un tarc de beton.

      Indecis. Tu ce zici?1320
    • >> o sa vezi ca oamenii sunt mult mai fericiti
      Am fost in India, aia care aveau job bun si stateau in complex cu bariera erau fericiti, aia din colibele de cartoane si resturi de la constructia complexului, nu prea. Dar da, si africanii aia cu sulita in mana ranjesc fericiti la poza, si dupa aia se duc sa mai faca 5 copii, ca nu se stie cati le vor muri de foame si boala.

      >> Mai bine cu vaca pe drum decat 5 milioane de masini intr-un tarc de beton
      In India le ai pe ambele, si vaca si trafic auto pe care nici nu cred ca ti-l imaginezi.

      Bai, cum spune o vorba din popor, voua vi s-a urat cu binele de ajungeti sa-i priviti pe astia cu invidie. E frumos in lumea a treia ca turist cu asigurare medicala occidentala (dupa mine nici asa nu e dar ma rog), dar daca ajungi sa traiesti acolo e frumos pana faci malarie si mori. Sau ti se risipeste toata admiratia asta prosteasca cand auzi in campusul unei firme de top anunt la difuzoare ca s-a lasat intunericul, femeile sa se duca acasa ca nu le arantam siguranta dupa ora 6.

      Comentariu apreciat.314
    • Bati campii. Ce compari, corporatistul din bucuresti cu homelessul din India?

      Ce inseamna „bine”? Sa comanzi de pe glovo si sa iti plimbi curul in BMW? Bani multi? Asta e exact ce incerc sa zic: noi am alterat ideea de bine, nu mai stim ce e bine pentru noi.

      Ei fac malarie, noi facem cancer. Ce plm argument e asta?

      Vorbiti dintr-o bula, fara sa aveti habar ce se intampla prin lume si judecati pe baza standardelor voastre de „bine”. Ma mir ca ai fost acolo si ai ramas asa rigid, probabil ai stat mai mult prin „campusul unei firme de top” si nu ai vazut cum se traieste in diferite locuri.

      Eu oameni mai nefericiti si incrancenati decat in Europa nu am vazut nicaieri si am fost in toata lumea asta.

      97
    • @Nm.bradu

      Din pacate Europa e pe un drum in jos in ultimii ani, de aia vezi atatia oameni suparati. Nasol sa te nasti in Parisul aflat in culmea gloriei si sa-l vezi cum decade.

      101
  18. Va exista echilibru doar in divergenta, cu o lume multi-polara.

    70 de ani de pace intr-o ordine mondiala promovata si aparata de catre SUA au ajuns la final, din diverse motive, iar o data ce SUA vor incepe sa se izoleze (au inceput deja procesul), vor urma razboaie, bataia pe resurse minerale, etc.

    Nu va mai avea nimeni timp si interes sa arate cu degetul catre alte tari legat de valorile post-truth, cand va incepe foametea si razboaiele civile.

    Cativa colegi mai sus l-au pomenit pe Peter Zeihan, nu pot decat sa ma alatur lor – in format fizic sau ebooks, cartile lui va vor deschide ochii.

    Ideea foarte succinta e ca SUA au devenit self-sufficient dpdv al resurselor minerale, chiar exportatori neti, demografic vor avea cativa ani dificili dar ulterior vor fi top, iar geografic nu au nevoie de nimeni pentru a prospera, pe cand noi toti restul am cam supt-o.

    98
    • SUA au o mare problemă cu monopolurile. Sunt în situația începutului de secol 20, când totul era un monopol. Foarte greu s-a spart atunci acele monopoluri, ale lui Carnegie, ale lui Rockefeller, ale lui JP Morgan și mulți alții care puseseră mâna pe resurse și nu le mai dădeau drumul.

      Carnegie avea totuși armată proprie și după unele zvonuri era mai bine dotată ca armata guvernului federal, când au reprimat revolta muncitorilor armat ca-n Africa și văzut ăia s-au speriat cei din guvern.

      În banci au intrat prin crearea FED care să le țină sub control, contrar conspirațiilor cretine că băncilor le place FED, nu le place pentru că dă toată puterea monedei statului, până atunci fără bancă centrală băncile se puteau carteliza și bloca toată economia când cum doreau, la ele erau toți banii. JP Morgan cumpăra o industrie cu fulgi cu tot (morganization) și apoi dubla prețurile.

      Mi se pare că se repetă fix aceeași istorie, ca atunci, o mână de oameni controlau 90% din tot ce mișca în economie, chiar dacă economia era foarte bună, foarte mare, foarte ce vreți voi, corect.

      121
  19. „Look at me. I am the captain now” Frumos film.

    60
  20. Îmi place mult ”Equilibrium”. Cred că l-am văzut de vreo 10 ori, pe puțin. Preia idei din ”Brave New World” al lui Aldous Huxley (cum ar fi paralela ”librium”/”soma”), din ”Fahrenheit 451” al lui Ray Bradbury (interzicerea și arderea operelor literare) și ”1984” al lui George Orwell (ideea ”Tatălui” care conduce națiunea, tema trădării aproapelui către autorități, tema emoțiilor într-o lume în care e interzis să ai emoții și altele). Fain făcut, fain jucat.

    Comentariu apreciat.271
  21. Ordinea de dupa WW2 nu mai corespunde cu realitatea. Lumea a fost dominata de US si aliati, mai ales dupa ’89 cand au „castigat” razboiul rece.
    Insa ordinea asta a devenit anacronica. Sunt miliarde de oameni in China, India, Pakistan, Bangladesh, Egipt, Indonezia, Brazilia, Vietnam, Thailanda si practic oriunde care merita mai mult de la viata.
    Venea Freeport si lua cea mai mare mina de aur din Papua indoneziana. Nice. Ordinea asta ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube