Dragoș Pătraru a anunțat că "Starea Nației" nu mai apare la Prima TV, pentru că plățile întârzie. Cam asta e situația în zona asta, ai de ales între unități de presă care te călăresc cum vor ele sau care plătesc mai greu.
Și toată lumea a băgat capul la cutie și nu vorbește despre cum standardul în industrie sunt plățile la 90 de zile și cum afectează asta tot. Eu am de plătit salarii la final de lună și utilități cam tot așa, dacă plata se face la 90 zile, 2 luni angajații mănâncă parizer? Toată lumea ridică din umeri, ce să facem, asta e…
Un om din spatele unei pagini de glume din publicitate se plânge că e greu și că nu a mai suportat presiunea.
Sunt convins că e greu. Greu să-l îndopi pe Moisescu cu campanii, greu să finanțezi Antena3 și RomâniaTV, greu să alegi să cheltui banii clienților pe cele mai jegoase site-uri și cu cei mai jegoși influenceri. Sunt în asentiment. Ce a fost zgomotul ăsta? Ah, nu vă faceți griji, e doar stomacul meu, 1,4milioane cititori lunar, dar cumva banii îi meritau mereu alții. Mereu.
Deci da, iertați-mă dacă nu am nici un fel de empatie la faze din astea.
Stai asa, apropo de mate care ghiorlaie, sa vezi ce macel e prin USA pe partea de reclama.
Scadere de minim 50% la plati, pe alocuri -75%.
Merge bine treaba.
dă cu linkuri relevante în mine.
Nu gasesti f clar, dar uite punctual dezastrul.
Partea de Google Ads este omerta.
https://www.webmasterworld.com/google_adsense/5084870.htm
https://www.webmasterworld.com/google_adsense/5083209.htm
https://www.webmasterworld.com/google_adsense/5083313.htm
https://www.playwire.com/blog/whats-happening-with-ad-revenue-in-2023
E atat de sensibil subiectul, inca proprietarii forumului le arata in listing doar pentru userii inregistrati.
Cine intra guest pe categorie, nu le vede.
De la sfarsitul 2022 piata de reclama s-a prabusit cu 50% in medie. De ce crezi tu ca toti astia mari s-au grabit sa faca curatenie, iar Musk a dat tot afara de la Twitter.
In rest, toate siteurile de afara gafaie la greu din lipsa de bani.
La noi in tara, dupa ce ca era seceta in domeniu, acum va fi desert. Prepare!
Un orizont de timp ceva?! ca mi-a expirat popcornul de cand tot astept apocalipsa.
In sfarsit o veste buna. Prea multa reclama strica.
Corect, problema este daca esti pregatit sa platesti pentru ceea ce acum primesti gratis.
Nimanui nu ii plac reclamele, dar ele aduc paine pe masa si bani pentru acele siteuri sa tina serverul in priza.
Veti vedea destul de repede, pana la sfarsitul anului, ca din ce in ce mai multe siteuri si servicii se vor inchide. Toti vor cere cativa dolari/luna si probabil vei putea alege doar dintre serviciile oferite de giganti.
Vei fi client captiv.
„Corect, problema este daca esti pregatit sa platesti pentru ceea ce acum primesti gratis”…. deci nu numai ca nu ne mai indobitocim cu ce primim „gratis”….dar mai si castigam ceva timp si poate mai si scoatem capetele din monitoare si internetzi….da’ domne, f. rau….doamne fereste. Singurii care plang sunt aia care nu stiu sa faca nimic altceva.
nu mai e gratis? nu-l mai folosesc!
asta este calea corectă
https://nypost.com/2023/04/20/buzzfeed-news-shuts-down-as-company-lays-off-15-of-staffers/
Another one bites the dust.
https://www.digitalinformationworld.com/2023/03/ad-revenue-hits-5-year-low-heres-what.html
Bagati pe google „adsense revenue drop 2023”.
Desi e hilar cand vezi ca unii au scazut de la 10 USD/zi la 2USD/zi, situatia este aceeasi si pentru marii publisheri, iar acolo vorbim de salarii si cheltuieli de zeci/sute de mii eur sau milioane lunar.
Deja, dupa 4.5 luni speranta de revenire e inlocuita de resemnare si speranta de a rezista, pana la vremuri mai bune. Unii inchid, altii trec la concedieri.
Copiii mei, adolescenti, nu citesc bloguri/forumuri.
Ei folosesc google pentru cautari, dar folosesc cautari vocale (engleza) si Siri.
Pentru ei, internetul este google si partea de social media.
Le-am pus limitari pe telefoane, ca toata ziua stau pe Instagram si Tiktok.
Facebook si Whatsapp sunt deja perimate. Nu imi vine sa cred, dar situatia evolueaza/involueaza foarte rapid.
Acusica dai ei de ChatGPT si il pun sa le faca temele (asta deca nu au facut-o deja).
De ce esti hater??
Fii pozitiv gionule si baga reclame la pacanele!! Bonus de pozitivitate daca nu e marcata deloc.
Lasă că vin alegerile, aștept cu nerăbdare, pe lângă postările lui Dorian Popa de laudă la adresa Firei, și articole de laudă pentru Olguța, Chirică și alți politicieni onești.
sunt pregătit:
„Dar oare merită Nicușor Dan să mai fie primar”
„Centrele de seniori, necesare pentru ca bătrânii să nu putrezească în casă”
„Ia uitați ce pod a mai inaugurat Firea”
„Sectorul3 miroase a parfum, nu a Glina”
lejer 10.000€.
„Dar oare merită Nicușor Dan să mai fie primar”
Clar nu merita, nu i-a asfaltat strada!
Eu as fi curios sa vad niste grafice cu evolutia audientelor TV in ultimii 10-15 ani, per total, in Romania.
Presupun ca cei din 20-40 de ani se uita din ce in ce mai putin la televizor, dar e doar o supozitie bazata pe comportamentul propriu si cel al cunoscutilor dintr-o anumita bula.
TV-ul inca rupe la noi
se vede o scadere dar doat pe segmentul 18-25, sa nu uitam ca pentru multi nu exista alte forme de entertainment atat de ieftine
iar de publicitate sunt plini, chiar asteapta inca 10 la usa daca unu pleaca
De fapt vine anu ala marele electoral, si la TV te mai incurci de CNA si alte prostii. Pe youtube poti sa influentaresti linistit pentru cine da mai mult. Bani curati de la partid, eventual ii mai treci prin niste srl-uri sa nu fie asa pe fata. Buscu, prietenul lui PAH, prietenul lui Patraru, stie niste baieti.
In teorie asa ar trebui sa fie lucrurile, dar in practica se vede ca principalul canal de comunicare cu votantii din Romania o reprezinta tot televiziunea. Tinerii aia care au renuntat la abonamentul TV si isi iau toate informatiile de pe internet, nu prea voteaza.
haha, bunescu 40k de unici/luna, why?
pentru ca e o platforma facuta pentru si intre prieteni, in care maxim tre’ sa trmiti ceva printscreen din google analytics ca sa „demonstrezi” traficul ala.
Boris, mai caută alte explicații, că nu e asta.
Reamintesc ca „1,4milioane cititori lunar” e o gluma de-a lui Vali pt toti m***** din social-media care isi umfla cifrele cu abonati din china, pakistan etc. Cifrele alea reprezinta de fapt nr de intrari unice pe articolele publicate intr-o luna. Ca idee zoso are undeva intre 50-100k cititori FIDELI care intra zilnic. Nu mai zic de nivelul financiar al cititorilor, am vazut salariile da ? :)))
Am scris asta ca am mai vazut pe live oameni care vazand cifra aia de 1,4 mil de afisari, poate sunt oameni mai noi si iau de buna gluma asta, apoi il intreaba de ce nu se implica mai mult si chiar cred ca zoso e citit de 1,4 mil de romani. Nu, suntem o bula foarte mica de oameni.
… intrari unice pe articolele publicate intr-o luna…. aflati ce a vrut sa zica autorul aici.
Legat de partea a doua problema este oarecum simpla. Presupunem ca tu esti un om care are bugete pe mana si trebuie sa livreze ceva. Inainte de 2020 cand lucrurile erau relaxate(locul de munca nu era in pericol) aveai o marja de lucru mare. In sensul ca gaseai niste oameni cu care se poate lucra(aici te las pe tine sa intelegi ce inseamna asta) si bagai mare. Venea sfarsitul de an, aratai ce ai facut un pic de poze si uite ce crestere avem desigur daca nu trebuia cosmetizata si aia era. Daca aveai noroc intra un bonus, daca nu ne descurcam.
Odata cu noua realitate nesigura marja ta de lucru se subtiaza si trebuie sa-ti asiguri spatele eventual sa lingi pe cineva ca sa-ti fie bine. Brusc din modul in care curgeau banii pe tine fara sa faci ceva, acum trebuie la propriu sa-i muncesti si eventual sa te pui bine cu cineva. Si cum in inudstria asta nu au contat niciodata competentele ci doar relatiile alegi sa scremi mesaje emo de tipul celui de mai sus.
Si fara nici o legatura, insa problema pe care Patraru o expune poate ascunde niste mici probleme cu privire la ce inseamna finantarea posturilor Prima.
@1
„Eu am de plătit salarii la final de lună și utilități cam tot așa, dacă plata se face la 90 zile, 2 luni angajații mănâncă parizer?”
In afara afacerilor cu parandarat, cam toata lumea are nevoie de provizioane. Ca e pe 90 de zile sau pe un an, cam asa e in business daca nu te ocupi cu tepele. Sau te duci la banca (lol).
PS
90 de zile nu e chiar asa dramatic in alte industrii.
Apropos de plăți la 90 de zile, probabil știți că farmacia (farmaciile) tei are (au) niște prețuri de stă mâțu-n coadă, de au mereu cozi mari.
Ani de zile am auzit supoziții și supoziții, cum fac ăștia de au chiar și juma’ de preț față de alte farmacii.
Acum 2-3 ani am citit o explicație: plăteau la livrare, nu la 60-90 de zile, așa că primeau din partea producătorilor sau depozitelor niște discount-uri suficient de babane încât să ai prețuri bune, să se extindă și să aibă profit.
Și ok, provizioane, dar 90 de zile înseamnă 1/4 dintr-un an.
În 3 luni încep și se termină războaie și crize, inflația își face de cap, cursul valutar pică în cap sau urcă la ceruri.
Io-s țărancă din Oltenia, dar plata la 90 de zile mi se pare aiurea rău. Muncesc acu’ și mă plătești peste 1/4 de an.
Cum ar fi să fie invers, mă plătești, muncesc/luvrez peste 3 luni.
Depinde de natura business-ului. De exmplu, daca ai garantia faptului ca o sa ai de facturat an/ ani, accepti fara probleme plata la 90 de zile. De aia zic ca nu e asa dramatic. Poti sa indexezi si factura – transparent sau nu – cu alea 90 de zile. Solutii exista.
In sfarsit, fiecare cu ale lui.
Misto cum atunci cand nu ai si alte surse de venit mergi peste tot, iei bani de la toti, apoi cand ti-ai diversificat sursele de venit, brusc ai gasit stima de sine, principii, moralitate, coloana vertebrala.
Pentru ca in Romania, alegerea platformei de promovare si publicitate functioneaza pe sistemul ministerului de externe rus, cinstea si sinceritatea sunt gesturi neprietenoase.
Ma uit comparativ, in SUA, oricat de iritate sunt companii precum nvidia, amd, asus, msi etc de unele reviewuri negative (meritate) continua sa cumpere reclama cu publicatiile respective si le trimit in continuare produse pt review, pt ca au invatat ca lumea taxeaza derapaje, si sunt mai dispusi sa cumpere in ciuda reviewurilor negative pt ca stiu ce cumpara, si asta e cultura.
In Romania, gandirea critica si discernamantul nu sunt incurajate si nici populare in ciuda faptului ca doar asa castigi clienti fideli/brandaware pe viata.
In Romania review-urile sunt false, sunt companii care cu asta se ocupa (servicii de lasat comentarii, inclusiv pe google).
Toata planeta trece prin clipe grele, in mare parte din cauza rusilor si mai nou a chinezilor…
Da, sunt probleme cu vanzarile dar e temporar … pana se aseaza lucrurile…
Daca generalul american are dreptate ca pana in 2025 incepe razboiul cu China in Taiwan… lucrurile vor fi mai rele inainte sa se faca mai bune, dar pe termen lung lucrurile vor reveni la normal cata vreme nu se isca al 3-lea razboi mondial .
Pe partea de copywrite apar tool-uri noi de ai, tool-uri care vor afecta mai multe joburi, deci trend-ul va fi ca grosul sa se concentreze in mana catorva persoane… asta e adevarata problema. Am vazut ca unele guverne vor sa taxeze I.A. astfel incat ei sa nu iasa in pierdere daca nr de joburi scad… dar omul de rand va avea de suferit.
Sa gandim totusi pozitiv, ne-a fost mai rau de atat, aici salariile inca sunt competitive.
Problema la dictatorii astia e ca au bani fix cat vor…. si cand ai bani fix cat vrei urmatorul level e sa te crezi zeu, sau sa cauti sa fii mai bun… si cum nu exista dictator bun… e clara calea
Gata mah, ia 3 euro si de la mine ca poate-ncepi naibii sa faci reclama la PSD..