Imobiliare: știți să nu cumpărați pe străzi înguste, da?

Mă uitam la ceva material de la Antena1 și am văzut faza asta cu străzile prea înguste, pe care fiecare a făcut cum l-a dus capul, pe dezvoltator nu prea mult, pe ăla de la primărie care a dat autorizația de construcție nu prea mult și tot așa. La final, cine trăiește cu alegerea făcută? Fraierul care cumpără.

De asta zic, te duci pe acolo, vezi că nu e loc de două mașini, fugi. Nu te înmoi când vezi că e mai ieftin decât în alte părți. Nu zici „hai că merge și așa, uite, mai stau și alții aici”, nu te gândești că vor găsi unii la un moment dat o soluție să aveți asfalt și canalizare pe o stradă pe care încape doar mașina de gunoi slim.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. In caz de ceva, o sa arda ca soarecii.

    Comentariu apreciat.833
  2. Fac astia ditamai blocul pe Binelui in Berceni. Nu un bloculet, e ceva mastodont, 7 etaje si lung si lat si cum vrei. M-am dus acolo, zic hai ca e aproape de Racovita ham ham miau miau.

    La fata locului acolo e un drum cu o banda langa o zona de case care se varsa in sens unic catre restul imobiliarelor, si toti locatarii din mii de blocuri se inghesuie sa plece spre metalurgiei sau spre turnu magurele (drumul nu localitatea).

    Mii de apartamente inseamna mii de masini care vor pleca incolonate dimineata spre alt drum spre alte mii de masini. Nu se varsa direct in bulevard. O sa fie distractie pentru oamenii aia.

    Comentariu apreciat.1021
    • Mai adaug. Zic hai ca pleci pe jos, sunt scolile aproape si te duci la metrou (E relativ aproape Aparatori, 2 statii de autobuz). Da trebuie sa mergi pe o strada cu case, si toti oamenii au masinile parcate pe trotuar si trotuarul e ocupat cu totul. Adica, trebuie sa mergi pe strada sau sa le faci astora reclamatii peste reclamatii sa-si bage masinile in curte.

      Comentariu apreciat.681
    • Stau in zona si la cat au sapat pentru fundatie probabil va avea mai mult de 7 etaje. Cel mai probabil se vor lega si la drumul de acees oferit de Kaufland direct in Metalurgiei.

      Comentariu apreciat.270
    • Cred ca te gandesti la alt bloc, eu zic de Venus 4. Ala rosu cu negru, E inchis deja acoperisul. Au parcare subterana, de unde si fundatia adanca.

      De care anume zici tu?

      100
    • Am făcut odată greșala să merg cu mașina spre piața de gros/metro/jumbo/whatever e acolo. Mi-am blestemat zilele la întoarcere. Dacă eram un melc, aș fi ajuns mai repede înapoi.

      Comentariu apreciat.360
    • @ubercool
      legenda spune ca esti inca pe drum.

      Comentariu apreciat.320
    • dealu alunis/dealu babii?

      10
    • La cum se construieste pe campurile alea din s4, (care, apropo, campul din spatele metro pana la centura e intravilan si apartine de s4, are chiar si strazi publice in acte), prelungirea ghencea o sa fie lux cu tot cu metroul din berceni-comuna. La trafic si transport in comun+trotuare.

      61
    • @IonutO „sa se faca domnle pasaj suspendat, parcari, nu stiu, sa vina statul cu o solutie, ca de asta platesc taxe/de asta votez” orice prost care se bucura ca a prinsmai ieftin cu doar 20k euro undeva la dracu in praznic.

      192
  3. Problema e la primarie….din toate punctele de vedere…ei dau autorizatia…..ei fac receptie si iau spaga aferenta…….

    Comentariu apreciat.773
    • Sau poate sunt pur si simplu prosti?

      Indecis. Tu ce zici?929
    • @hash
      Nu, sunt prosti deloc….stiu ca au totul in mana…..pug, puz, ac, receptie.
      Dace ei nu fac receptia pentru ca nu sunt respectate latimea drumului, amplasarea constructiei pe parcela, inaltimea la cornisa..etc, dezvoltatorul nu poate vinde nimic….
      Odata am fost martor in primaria clujului intre o persoana care trebuia „sa rezolve ” faptul ca nu respecta ac si era doar un joc de-a soaricele si pisica. Ei spun sari si tu intrebi cat de sus.

      Comentariu apreciat.320
    • Asta e raspunsul adevarat. Dezvoltatorii – fie ei de blocuri sau persoane fizice care isi fac o casa de locuit – pot veni cu orice scheme si proiecte. In primul rand nu sunt acceptate daca nu respecta conditiile legale (drum de acces, utilitati – daca e nevoie, COT, PUT). Si sa zicem ca cu o spaga rezolvi si te apuci.

      La receptie vin iar sa verifice ce ai facut, si daca sunt pusi pe treaba si masoara. Asa ca angajatii aia de la urbanism fac magariile astea si permit oamenilor sa faca ce vor in teren.

      Iar cu drumurile alea de 3.5m, acum vreo 10 ani era prin HCL 4.5m in oras la mine. De cele mai multe ori realitatea din teren nu se pupa cu ce au la primarie prin birouri. De-aia ca nu se verifica, sau daca se verifica se face la oha.

      102
    • Nu, problema e la oamenii care cumpara mizerii. Atata timp cat oamenii nu au o scara de valori sanatoasa si cumpara mizerii, geambasii imobiliari (ca dezvoltatori e mult prea pretentios) o sa ofere mizerii.

      Pe primar si acolitii lui ii doare la ochi maro, ei pricum sunt aranjati.

      126
    • Mizeriile alea nu ar trebui sa existe, in primul rand. Au nevoie de doua ture de aprobari de la primarie.

      Si oamenii au parte din vina, dar cand nu au alternativa, aleg raul cel mic. Decat blocuri pline de pensionari in care primesti reclamatii cand umbli prin casa, oamenii aleg ceva nou si mai departe de oras. Poate au nevoie de spatiu, au copii si i-ar lasa prin curte, ce zici tu e sa stea mai departe inghesuiti sa le arate la dezvoltatorii cei rai ca nu fac bine ce construiesc.

      Ca sa le poti arata ca nu fac bine, trebuie sa ai multi bani, teren, echipa buna, oameni care sa urmareasca lucrarea, timp si nervi de otel. Nu toti au combinatia asta, si ii inteleg.

      26
    • Oh, da! Nu au alternative, si de-aia cumpara orice jeg. Extrapoland, maine o sa auzim la stiri ca niste oameni sarmani, pe care statul nu i-a ajutat cu asfalt si canalizare, au plecat sa ia paine. Neavand alternative, au luat un cacat, ca alternativa ar fi fost sa ia doi, si au ales raul cel mai mic. Salutari din militari rezidenț, bragadiru, popesti-leordeni, pipera (se face frumos si acolo, pe modelele deja consacrate in zonele anterior enumerate, dar cu miros de pipera, la preturile aferente). Sigur nu au alternative in cartierele pein care trec inainte sa paraseasca Bucurestiul, le pute in bloc „vechi”, voe nou. Ce daca nu au chestii care in anul 2023 ar trebui sa nu mai fie trecute la dotari? Macar e nou, nu isi mai bat capul cu renovarea. :)))))))))

      50
  4. Stii cum se rezolva cu strazile inguste (acum depinde ce inseamna inguste, deoarece pot deveni inguste si strazile pe care se parcheaza pe ambele parti)? Paam, facem sens unic

    Comentariu apreciat.323
  5. eu personal cred ca e un model de afaceri de aur dimanatat cu platina si briliante… vinzi la fraer pe o zona din asta vai de mortii ei, cu noroi si drum d 2.3 m latime, ala se baga la jug 20-30 de ani ca sclavu’ dar in 5 ani isi da seama cat de vita furajata e si se ambaleaza sa stinga creditul cat mai repede, in alti 2-3 ani sare sa vanda ieftin cat sa scape de acolo, apare sefu’ la imobiliare care eventual el sau neamu’ lui de bo$$ i-a vandut la papagal in urma cu „n” ani, ii cumpara pe astia la pret de dumping… ca mai sunt alti papagali pe acolo care vand, si „patronu’ ” face o groapa de gunoi, un parc de dezmebrari ceva sa strice rau de tot zona, cumpara toata strada, primaria in 6-7 ani oricum presata de teve de opinia publica de alea alea, tot face un drum asfaltat ceva, si pac dupa operatiunea asta ai bagat 9-10 bloace de neam prost, le umpli cu alti fraieri si esti barosan tot restul vietii… eventual intri in politica asa la oha si sanki si de vrajeala… si vorbesti de politici publice si urbanism sustenabil, bine ai venit in Romania 2042…

    Comentariu apreciat.7310
  6. Zi-le asta sutelor de mii care au cumparat la porumb . Si care implicit au ridicat preturile imobiliarelor la cer.
    Ironia e ca cel putin jumatate dintre ei inca cred ca au facut o afacere buna.

    Comentariu apreciat.4411
  7. Am mai vazut faze dintr-astea. Sunt multe zone in care proprietarii se intind cu gardul pe domeniul public si trotuarul dispare. E funny si aia cu „donam strada catre primarie” ! Nu merge asa decat in Prazilia. Intai se face un PUG, apoi se face un PUZ, la PUZ tu automat ai donat drumul, spatii verzi, parcari, etc. Apoi dupa PUZ tu obtii autorizatia de constructie si iti faci o casa dupa anumite norme pe peticul tau de pamant. La prazilieni intai si-au tras o favela pe persoana fizica in lanul de porumb si apoi vor sa dea ei un drum de cacat primariei si aia nu din marinimie ci pt ca vor ca primaria sa le faca asfalt, canal, utilitati. Bezna mintii.

    Comentariu apreciat.313
    • La Popesti, circa 2008 2009, cand s-a bagat in intravilan bucata dintre bulevardul berceni si soseaua oltenitei (noul popesti). Mai intai s-a parcelat si s-au trasat niste strazi. Papagalii au cumparat si apoi a venit primaria si le-a zis ca daca vor autorizatie trebuie sa doneze cate 1-1.5 metri pentru trotuar si chestii. Joac-o pe-asta!

      251
    • Intrarea veche in Palazu Mare, dintre sensul giratoriu si casele vechi, era cîmp. Acum si t viloaie cu strazi pe care daca te intilnesti cu un carucior de butelie trebuie sa fii atent sa nu-ti julesti portierele de garduri. Fereasca sfintul de vreun incendiu…

      60
  8. am fost în we la niște prieteni în Otopeni. ei au bani, sunt ITști, viluțe cochete. străzi minuscule de pământ/pietriș pe care abia poți băga mașina, intră la chinuială la fix.

    Otopeni, oameni cu bani nu fundul moldovei. trist.

    Comentariu apreciat.617
    • Din pacate totul pleaca de la autorități. Dezvotatorii vor trage mereu sa faca profituri cat mai mari deci vor investi doar strictul necesar si vor folosi fiecare bucata de pamant ca sa construiască. Eu stau in Otopeni si aici găsești cateva cartiere ok, pana in 10, restul e jale. Solutia e sa nu te muti dar ce faci cand totusi vrei sa ai o curte. Faci niste compromisuri…

      1013
    • Cei de la urbanism de la primarie au acceptat drumurile alea inguste inainte de constructii, apoi la receptie au zis „da, e bine”.

      20
    • Primarul din Otopeni este trimis în judecată de DNA pentru corupție, acum eu nu știu alții, dar nu aș alege să mă mut într-o localitate cu primari hoți, pentru că este evident că, printre altele, urbanismul nu se respectă.

      114
    • @Flat “dar nu aș alege să mă mut într-o localitate cu primari hoți”
      Exista asa ceva, fara hoti?

      190
    • nu doar autoritatile sunt de vina ci si puhoiul de prosti care cumpara orice, oricat, oricum!

      81
  9. O curiozitate(că tot e oarecum în temă) dacă mă poate ajuta cineva cu un sfat.

    Ești tânăr (sub 25), ai niște bani(să zicem vreo 80k, munciți, nu primiți din cer) și vrei să-ți iei un apartament(în Iași, intabulat, nu cu avansuri aruncate pentru o schiță). Ce faci?

    Anunțurile sunt puse la derută multe din ele, chit că-s puse de agenți sau de proprietari.
    Agenții se uită urât la tine dacă mergi la o vizionare și începi să pui prea multe întrebări(am un formular de vreo 30 de întrebări pe care-l folosesc când merg la vizionări, ca să nu-mi scape ceva).
    Nu-s mare priceput, da’ de cartea tehnică n-o auzit niciodată nimeni nimic. Aș vrea să consult și eu un expert tehnic, ceva, dacă voi găsi un apartament, dar fără acte ce poate să-mi zică omul ăla fără să mă coste nșpee mii de euro?
    Când cauți dezvoltatorii pe net găsești doar articole din presă în care apar mari golăneli.
    Multe din prețuri sunt mult prea mari, pentru niște apartamente ce nu merită.
    Bloc vechi nu prea aș vrea, că-s cam tot la fel de mari prețurile și vine cu dezavantaje de rigoare. Avantajul mai mare poate ar fi locația.

    Deja mă gândesc cum să caut o bucată de pământ și să văd cum fac rost de alți bani să-mi fac o casă ceva, pe structură metalică, timberframe, ceva. Nu cred că-s în postura potrivită să mă apuc de construcții clasice.

    Comentariu apreciat.381
    • apartament vechi, renovezi, stai liniștit.

    • „renovare” si „stai linistit” nu pot sta impreuna in aceeasi propozitie :))

      Comentariu apreciat.715
    • mai greu cu renovarea.

      94
    • In imobiliare conteaza cel mai mult locatia si structura.

      Comentariu apreciat.310
    • M-am mai gândit la asta, da’ multe blocuri din Iași, din zonele mai „bune” sunt făcute înainte de 80 și au risc seismic, fie ele, fie cele din zonă din aceeași perioadă și de același tip. Dacă te îndepărtezi de centru deja ajungi în zonele în care se dezvoltă și residence-urile, că până la urmă Iași-ul nu e un oraș foarte mare, ai 5km din centru până în orice direcție în care se construiesc blocuri noi.

      Parcă scările din blocurile vechi te demoralizează când intri. Și tot am văzut știri cu oameni rămași fără apă, că are nu știu ce vecin restanțe la întreținere(asta o mai verifici pe o tabelă de la asociație să zicem, da peste 1 an, 2,3?). Sau povești cu gândaci…

      Nu prea văd să găsesc un apartament de 2 camere cu 60, 65k într-un bloc ok, ca să-mi ajungă și de renovat, că teoretic trebuie ras tot de acolo.

      Dar o să mă mai gândesc la varianta asta cu bloc vechi.

      213
    • La 80k cash (bine, prin banca, nu numerar) poti scade lejer 8-9k din preț. Ia un apt vechi, fara „imbunatatiri” care-i ridica pretul, ca oricum îl vei renova cum vrei tu. De preferat in bloc cu maxim 4 etaje.

      186
    • Cum zice vali, apartament vechi, comunist, sa mai pui mana sa renovezi. Sa te socoti si daca ai mesteri ok. Eu am avut noroc, cunosteam om care a facut zidarie, electrica, apa etc. tot tot tot, cu ajutorul meu de salahor. Bine, acum ceva ani. Acum sigur la alt pret dar na, decat constructie noua…

      Out of the box: nu cumperi sau cumperi in alta tara :D

      174
    • sincer, eu nu aș cumpăra apartament nou, să fiu eu primul care stă acolo. nu vreau să fiu cobai.

    • Vlad,
      Riscul seismic la Iasi e mic.
      Daca nu exista nici un dezvoltator serios(ciudat),apartament in bloc vechi.Locatia e primul criteriu.

      120
    • O mai fi dezvoltatori serioși, da’ ori n-am găsit eu încă, ori n-am buget de așa ceva. 100K pe 2 camere nu vreau să dau. N-am găsit până acum apartamente în blocuri noi, cât de cât ok ca aspect și ca zonă, fără să dau și de articole în presă despre respectivul bloc / dezvoltator. Sau să văd crăpături în stâlpii de susținere și să apară în acte „mansardă”, iar în anunț să fie specificat etajul 4(măcar așa am mai învățat și eu ceva nou). Sau să fie un preț când merg la vizionare și a 2 a zi să mi se transmită că a crescut prețul cu 10K. Sau să fie blocul din 77 în anunț și în realitate să fie din 50. Sau să nu fie vecini pestriți, în bloc sau în jur…

      Varianta unui bloc vechi nu e rea, dar mă gândesc totuși că-s niște blocuri „ieșite din garanție”. Un bloc din 80 are deja 40 de ani. Cât să mai ducă? Mi-ar face plăcere să găsesc ceva de genul ăsta, în care să dau de oameni cu care să refacem casa scării, schimbată ușă de intrare, pusă o gresie, etc.. Să-ți fie drag să vii acasă. Sau să vinzi. Dar unde găsești așa ceva?

      Și ceva risc seismic tot este și prin Iași. Nu prea mă pricep, însă mă iau și eu după materiale precum:
      https://www.hartablocuri.ro/iasi/
      sau
      https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=10fjg3Umd1FjX_eCkpEHev9eDh0qCiVmA&ll=46.306992938879525%2C26.546788584536756&z=7

      57
    • sfatul meu este sa mai astepti un pic, sa nu te grabesti, mai ales ca esti foarte tanar.

      apartament vechi doar daca nu exista noi si nu ai de ales, dar nu e cazul in iasi presupun, nu cunosc, nu am fost niciodata, dar e power houseul moldovei.

      mai astepti pana iti permiti unul nou ca la carte, vrem sa pasim in viitor nu sa traim in cosmeliile alea cu mirosuri si gandaci si tavan de 2.40m.

      46
    • 80k eur „munciti” la sub 25 ani

      136
    • Vlad, într-o situație similară mă aflu și eu. Același oraș, aceeași vârstă dar o sumă mai mică strânsă. La fel ca tine m-am interesat și am realizat că realitatea imobiliară în Iași este foarte tristă. Chiar dacă ai bani, nu ai ce cumpăra căci stoc-ul de apartamente bune e mic.

      De-a lungul anilor, am stat în chirie în mai multe apartamente și case în Iași iar pentru moment are mai mult sens să stau în chirie. Apartamentul în care stau acum valorează 200k EURO iar chiria mea este de 530 de euro pe lună. În niciun caz nu ți-aș recomanda să îți iei un apartament vechi în Iași și să-l renovezi. Am văzut în jurul meu cât timp și energie îți ia o renovare. E un cost de oportunitatea prea mare pentru un tânăr.

      Dezvoltatorii serioși cu resurse financiare în spate sunt puțini dar există. De exemplu, Dascălu prin Iulius Group face mai multe blocuri anul ăsta și anul viitor. Prețuri ridicate într-adevăr. Mi-aș dori un apartament pe lângă noul Palas Campus dar în punctul ăsta din viața mea nu îmi permit.

      Copou Garden pare un ansamblu care se conturează frumos anul acesta dar are prea multe probleme cu terenul, procese cu vecinii și un dezvoltator puțin îndoielnic. Chiar dacă nu aș cumpăra acolo sper să iasă un proiect frumos căci Iașul are nevoie de cât mai multe apartamente cu acces la spații verzi.

      Silk District dezvoltat de Prime Kapital (cel care deține ERA și dezvoltă Mall of Moldova tot acolo) mi se pare cea mai bună alegere în prezent raportat la calitate-preț. Prețurile apartamentelor sunt peste medie dar calitatea materialelor folosite, compartimentarea, echipa de structuriști și dezvoltatea mixtă cu clădirile de office fac diferența. Zona de asemenea are mult potențial de dezvoltare căci există multe terenuri libere. Probabil eu voi alege varianta aceasta deoarece prefer să îmi petrec cât mai puțin timp în traficul din Iași și nu mă deranjează să ies rar din cartier atât timp cât am un supermarket și un spațiu verde.

      44
    • @michael cred că ai dreptate și-o să rămân pe ideea de a evita blocurile vechi. Mai bine stau pe tușă mai mult timp.

      @mobutu ai dreptate și tu, nu-s bani munciți. Jumătate-s primiți, jumătate luați cu japca, jumătate căzuți din cer. Mai pune tu jumătăți.

      @Valentin, ce se construiește lângă Palas Campus e la alt nivel, cel puțin la preț. Construcția nu știu cum e, dar ~200K pentru un apartament de 2 camere, de 52 de mp2… Și nici n-ai loc de parcare asigurat, mai trebuie să plătești și pentru ăla chirie în jur de 50-60 de euro pe lună. Ești în centru, într-adevăr, dar totuși… Plus că ce e în zona aia, pe Sfântu Andrei, nu prea e încântător. Case dărăpănate, mulți suedeji…

      Copou Garden nici pe mine nu prea mă încântă, plus că am tendința de a evita orice proiect fără recepție și intabulare. Și e departe, ai de făcut 2km și ceva până la capătul liniei de tramvai. Sau să stai jumătate de oră după un autobuz. E mai convenabil în CUG, că ai linia până în capăt. Parcă nici Royal nu e extraordinar, chiar dacă arată drăguț.

      De Silk am auzit, însă nu prea m-am interesat. Știu doar că aveau niște contracte pline de clauze în favoarea lor. Având în vedere că locuințe finalizate nu prea găsești, e de luat în calcul și o variantă de genul ăsta. Mă uitam de curând și peste Unirea Towers, însă nu știu ce să zic.

      11
    • @mobutu
      Din fericire, noi cei născuți în ani ‘90 sau începutul anilor 2000 trăim vremuri complet diferite față de părinții noștri dar am prins bună parte din săracia de după Revoluție și suntem conștienți că înainte pur și simplu nu erau multe posibilități în țară, motiv pentru sărăcia, răutatea și prostia societăți de care încă toți suntem surprinși chiar și aici în comentarii.
      Suntem foarte recunoscători pentru posibilitățile de astăzi în România și cel mai important, eu cel puțin sunt foarte optimist pentru viitorul țării: lucrurile s-au schimbat în bine iar traiectoria sper să rămână la fel.
      Da, există tineri sub 25 de ani care pot strânge 80k EURO fără ajutor de la părinți și fără scheme crypto.
      Și nu, nu lucrează doar în IT.

      @Vlad
      Din câte înțeleg din comentarile tale, nu ai vrea să iei și credit ipotecar. Chiar dacă dobânzile sunt mari acum, e în avantajul tău acest lucru în următoarele luni căci dobânzile mari mai potolesc inflația și creșterile nesimțite la imobiliare. Dacă poți rambursa suma împrumutată în 5 ani în loc de 30, atunci e un prilej bun acum mai ales dacă ai venituri peste medii.

      M-am interesat foarte mult despre toți dezvoltatorii din Iași. Cum ai spus, toți românii au probleme legale și poți afla asta cu un search pe Google. Eu probabil voi alege să merg cu Silk District datorită dezvoltatorului. Are backing de la fonduri de investiții sud-africane, are istoric în Iași și în țară și dezvoltă cu oameni buni din domeniu (uită-te la apartamentele din Copou Garden, în schițe aproape toate living-urile au televizorul în spatele sau în stânga televizorului lol).

      Apartamentele de 2 camere încep de la 105k EURO + TVA 5% acolo. Plătești într-adevăr un premium dar ai multe facilități pe care alți dezvoltatori nu le oferă: cartier închis cu cafenele, restaurante și mult spațiu verde + accesul rapid la clădirile de office dacă îți pasă de asta.

      Prima fază de blocuri și office e ridicată complet și gata de livrare anul ăsta. Poți să mergi să o vezi. Construiesc într-un ritm foarte alert și faza 2. Mai au la vânzare câteva apartamente de 2 camere gata anul ăsta.

      Din păcate, asta e piața imobiliară la noi, puțin overpriced pentru ceea ce oferă.

      14
    • @Valentin: perfect de acord, pe vremea noastră nu era onlyfans. Și lumea era mai rea, se vede în comentarii.

      20
    • Bă băieți, stați un pic, că n-am mai urmărit discuția și acu’ m-am împiedicat nițel.

      Voi vorbiți serios de 200 fuking mii de euro un apartament de 2 camere 52 mp (sper că utili)?!

      Ce face apartamentul ăla?! Se învârte după soare?! Își ține locatarii tineri și sănătoși până se plictisesc de viață?! Se curăță singur?! Apare mâncare pe masă doar când vă gândiți la ea?!
      Are cada din marmură de Carara și robineți de aur ca vila lu’ Ceaușescu?!
      Ah, stai, voi nu știți d-astea. :)

      Dacă era în București,la unirii, pe bulevardul cu fântâni (niciodată n-am fost sigură cum îl cheamă) sau la victoriei în blocul Orange sau poftim, în Iași, dar echivalentul zonal al celor menționate anterior, poate înțelegeam.

      Dar, pt numele tuturor zeităților din toate religiile și confesiunile acestora, de ce aș da 200.000 euro (10.000.000 lei sau 100.000.000.000- 100 de miliarde lei pe limba lu’ mam-mare) pe 2 camere, 52 mp, bani munciți sau chiar picați din cer?!

      00
    • 80k sunt putini bani pentru locuinta personala in 2023, dar ai mai multe optiuni..cumparat teren in jurul Iasului, si inceput casa, timp in care mai strangi bani, stai in chirie o perioada, o faci pe etape,pe gustul tau..
      Cumparat apartament nou cu o camera – dat in chirie, tu in chirie in alta parte..dupa cativa ani vinzi apartamentul pe profit, mai pui bani si iti iei apartamentul dorit..
      Am stat 15 ani in Iasi si lucrez in constructii-instalatii si personal, nu as da bani pe un o locuinta noua, dar depinde f mult de stilul de viata pe care il ai..cea mai buna solutie, cum a zis si Vali – ap.vechi in zona buna 3 camere 95-100k + renovare 20-25k si esti imparat..

      00
  10. Era mai ieftin acolo si doar acolo si-au permis. Aia e. Oameni cu salarii de 3000 lei fara perspective de crestere, ajung pe la 30 de ani si vor si ei o casa, cumva undeva. Sau oameni pe la 40-50 de ani care s-au saturat de stat la bloc si vor si ei un loc unde sa faca gratar.
    Am prieten care si-a luat apartament in Prelungirea Ghencea cu 2-3k euro. I s-a pus capsa omului, a strans 2k euro, a mai imprumutat de la rude inca 1-2k si gata bani de avans pentru prima casa. Apartamentul are vreo 60-70mp. Finisaje ok, scara decent. Putin inghesuit, dar sunt acolo 10-20 de copaci si locuri de parcare decente. Apoi in urmatorii 2 ani a mobilitat cam tot.
    Problemele mari sunt aglomeratia si vecinii. La complexe de astea mai ieftine vecinii nu sunt tocmai intelectuali si manageri de corporatii.

    Comentariu apreciat.374
  11. Cartierul Solar, am stat o vreme la asa zise 2 camere, adica un dormitor cu ”living” in care si hol si bucatarie openspace…Cu tot cu balcon 45mp.
    In 2016 a fost in jur de 45oooeuro. Daca nu ai loc de parcare trebuie sa iti inchiriezi de la vreun vecin sau renunti la idea de a avea masina.
    Peretii subtiri. Nopatea o auzeam le vecina de langa cum gemea, bine asta te si stimuleaza un pic! :)
    Poti parca cumva pe strada peste drum…e la liber dar cu riscurile de rigoare. Spargatori sau amezni de la locala.
    In spatele cartierului de vreo 2 ani au crescut vrei 10 blocuri cu 10 etaje si 3 scari fiercare. Un singur drum de acces si ingust!
    Langa Metro Berceni inaugureaza balutza un parc…cica cel mai mare din sector! :) :)
    Pe langa ca in timpul saptamanii e haos dimineata si seara o sa mai fie si in wkend.
    Prietena are jobul spre Bucurestii Noi. zilnic face in jur de 1,5h dus si l afel la intoarcere sau chiar mai mult.
    Mi-am bagat picioarele si m-am mutat intr-un bloc vechi dar intr-o zona mai centrala, unde sunt pomi, spatii verzi, etc…si fac mai putin pana la munca!
    Da sunt si inconveniente…vecini mai in varsta, restantieri, etc. vs ”Solar”, video chatiste, TR, CL, IL, GR, DB. Mult mai respirabil la blocul vechi!:) :) :)

    Comentariu apreciat.375
    • vecina facea OF sau doar se bucura de placerile vietii?

      121
    • Cateva luni am avut o chatista sub mine, nush pe ce program lucra dar ziua incepea la 3 dimineata. Se auzea tot, inclusiv cand primea tokenurile. Cam nasol sa te prinda 4 dimineata cu asta in gemete si sa n-ai pe nimeni langa tine.

      244
    • inseamna ca lucra schimbul trei in USA

      200
    • Intr-o situație asemănătoare sunt si eu, tot la porumb, apt în Popesti luat prin 2014 cu 26k (atât îmi permitea salariul atunci) . Acum caut sa scap de aici ca nu mai suport: aglomerația, lipsa trotuarului, pereții subțiri, traficul, lipsa spațiului verde de orice fel, gălăgia făcută seara de seara în fata blocului de toate mămicile ieșite cu copiii ca și cum ar fi parc și lista poate continua.
      Daca poate recomanda cineva în București zone ok cu spațiu verde și preturi decente la apt vechi, sa arunce un sfat aici. Mersi.

      83
    • drumul taberei. no joke. la 2-3 minute de mers pe jos de metrou.

    • „zone ok cu spațiu verde și preturi decente”
      nu exista

      43
    • Flomih

      Titanul- partea dinspre lacul IOR -Park Lake- N. Grigorescu

      Timpuri Noi- partea dinspre Piata Norilor

      Si am mai spus-o : blocurile vechi sunt garantate 70( saptezeci de ani) prin normativele de atunci.
      Care e garantia la cele noi?

      30
  12. NU, nu…era o femeie serioasa, si-o tragea cu sotul! :)

    141
  13. Apropo de imobiliare, cumparat apartamente si inchiriat – zicea o cunostinta ca e mai putin riscant sa bage banii pe bursa decat sa inchirieze apartamentele pe care le are, ca mai mult a pagubit cu chiriasii, asa ca le vinde acum si de banii aia ia actiuni si obligatiuni…

    193
    • mai sunt legi care spun de spații minime, de locuri de parcare și alte minuni. nu prea sunt respctate.

    • ”nu vor mai putea fi ridicate dacă dezvoltatorul nu construiește și grădiniță, școală și cabinete medicale în zonă și nu asigură și infrastructura rutieră”

      Ar lipsi piețele și spațiile culturale, gen cinema/teatru etc. dar cred că deja întind coarda. Ar fi super să fie chiar așa cum scrie acolo.

      72
    • Mai fac o cladire mica, la parter e cabinetul, la 1 gradinita la 2 scoala si gata.

      Glumesc, nu vor face nici asta, cum zice Vali exista si acum gramezi de conditii de care nimeni nu se impiedica nici la aprobarea proiectelor si nici la receptii.

      110
  14. Față de ce au ăștia din Craiova, Cosmopolis și Greenfield sunt lux :))

    50
  15. Un deziderat idealist din cod este posibilitatea de a realiza PUG pe toată zona metropolitană, pentru eliminarea haosului provocat de comunele din zonele metropolitane care sufocă marile orașe și așa sufocate în interior.

    În lipsa străzilor generate de PUZ-urile de pe parcele mari în extravilan, puzurile de pe parcele mici nu vor genera artere sau străzi coerente, vor genera acele străzi strecurate printre fâșii înguste ale fostelor terenuri agricole pe care le vedem prin Chiajna și alte extravilane similare.

    Fără o strategie de circulații noi din extravilan corelate și regularizate cu arterele naționale și cu drumurile vechi de exploatare agricole, străzile rezultate în intravilanul extins sunt și vor fi în continuare absolut haotice și nefuncționale.

    https://www.afisurban.com/codul-urbanismului-constructiilor/

    10
  16. Aproape 5000/mpu

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube