Două cu imobiliare la început de 2022

Discutam cu cineva care livrează o marfă către dezvoltatori imobiliari din zonă despre cum merge piața imobiliară, ce mai cumpără oamenii, fel de marfă merge mai bine, știți voi, genul de discuții din care poți trage indicii despre mersul lucrurilor. Dacă anul trecut se plângea că i-a mers prost, anul ăsta zicea că nu i-a mers deloc. Nu s-au mai săpat gropi noi, nu s-au mai anunțat rezidențiale noi, că nu s-a vândut ce e deja construit sau ce e în construcție.

Și se vede asta de la luminile stinse de la toate rezidențialele. Da, OK, jumătate sunt cumpărate ca investiție de românii care vor să-și pună banii la adăpost de inflație, dar are dreptate, nu am văzut deloc anunțuri de rezidențiale noi, am văzut însă mai multe reclame la rezidențiale construite sau în construcție. Sigur, anunțuri pentru rezidențiale premium apar uneori.


Tot omul meu zicea că doi dintre ăștia care făceau blocuri în oraș și-au cumpărat cu banii câștigați apartamente în Dubai. Că li se pare ieftin 200.000€ unul.

Și asta zicea și el, ce plm, s-au terminat banii din petrol, vin ăștia la noi, în fundul Europei, după investiții? Nu e cam dubios?

 

imobiliare-2022-brasov-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. O fi fost pământul înghețat și nu au putut să sape.

    00
    • aiurea!
      in unele zone din bucuresti diferiti primari nu mai dau autorizatii aiurea si de aceea nu mai apare nimic nou si inghesuit
      dar
      in periferia bucurestiului aka ilfov se construieste in draci
      *mergeti in Popesti si ZOna de sud unde efectiv se constuieste pe fiecare centimetru patrat, iesirea spre autostrada soarelui la fel stanga-dreapta se construieste mult, prost si fara rost, iesirea spre autostrada pitesti la fel, in voluntari e o frenezie totala, etc …

      00
    • zoso e mai de la munte, acolo e inghetat pamantul

      00
  2. Pe panduri cu 13 septembrie se lucreaza de zor la o groapa. Dupa macara pare sa faca ceva inalt. Dar cred ca le incape doar un bloc acolo

    00
  3. In zonele periferice ale Bucureștiului și în Ilfov apar blocuri ca ciupercile după ploaie. Ținând cont de contextul economic, nu înțeleg de unde tot apar cumpărătorii. Probabil este ultima zvâcnire, înainte de spargerea bulei.

    00
    • Care este, mai exact, contextul economic?
      Ca se pare că sunt mulți bani pe piața!! Am verificat câțiva dezvoltatori pentru ca voiau niște persoane să cumpere apartamente și am rămas surprins… În 80% din cazuri, dezvoltatorii nu se imprumutasera pentru ridicarea blocurilor! Invers față de proporțiile din 2006-2008. Pai asta ma face să ma gandesc ca bani sunt! Inclusiv la cumpărători! Cumpărătorii, tot cu credit cumpara in majoritatea cazurilor dar, ori dau avansuri mult mai mari decât în trecut, ori cumpara chiar și cu cash!

      Ce ma mahneste… Prin 2014-2016, romanu devenise selectiv! Voia o anumită suprafață, anumite finisaje, se uita atent la ce cumpara si la acte… Acum… Iar ca-n codru!!! Zici ca se termină pământul și nu mai apuca el să-și cumpere!!

      00
    • @Deea @Misu

      Spălare de bani. Ai lor cumpără între ei.
      Chiar ați uitat schemele schimburilor de terenuri?

      00
    • @Misu: dezvoltatorii au bani de la blocurile facute anterior sau au primit multe avansuri mari pe apartamente.

      00
    • ~500.000 de videochatiste in ro. Toate (estimare personală, dar să fim serioși – ce să și cumpere, Shiba inu?) cu de la 5 apt în sus. Jumătate dintre ele cumpără apt noi în București -> un „necesar” de ~1 milion de apt doar pentru ele. Mai credeți că se sparge bula?

      Facts!

      00
    • @Boros, este ușor de zis că-i spălare de bani. Văd ca-i mai greu de demonstrat! Nu stau sa judec, fiecare face ce vrea și își asumă consecințele pentru asta!!
      Dar ma intreb… Când statul dezincriminează (în anumite condiții) fapta penală de evaziune până în 100k… Pai, avem voie să-i judecăm? Ca noi i-am votat pe astia care au dat dezlegare la infracționalitate!!

      @unsirb, pai nu ne reține nimeni sa facem si noi videochat!! Dar la videochat am impresia că e ca la proxenetism! Alea muncesc, peștii iau banii!
      Dar nu cunosc fenomenul ci doar imi dau cu părerea!
      Și de ce s-ar apuca vreuna s-o suga pe camera când poate sa fie influencer??? Ca nu vad vreun influencer sa bubuie de cultură…

      00
    • NOU
      #15

      Deea, tu stiai ca Infosys si Booking si-au deschis filiale in Romania? In afara de asta s-au marit salariile la tot de inseamna support, de la front office pana la ledger.

      Oamenii astia aleg sa faca un credit pe care il „termina”pana la 40+ (marea majoritate au 20+). Eu spun ca e bine.

      00
  4. 1. Sa vina la Oradea ca aici e de lucru. ;)
    2. Si eu, daca as avea 200.000€, i-as investi in imobiliare undeva pe afara. Cum nu-i am, nu-mi fac iluzii si-mi traiesc viata cum pot mai bine.

    00
  5. Cerere in imobiliare exista, problema e pretul.
    Materialele si forta de munca au crescut ceva de speriat, deci e o aventura sa te apuci acum, ca nu stii cat te va costa la final lucrarea si daca o cumpara cineva.

    Terenurile intravilane au niste preturi fantasmagonice si de aceea e blocaj de cca un an.
    Terenurile cat de cat accesibile sunt mult in porumb…

    Stiu un dezvoltator din Tunari, care a preferat sa plateasca dublul avansului dat de cumparatori, pt a nu iesi pe pierdere cu pretul ofertat initial pe case.

    Iti dau un exemplu de doua materiale la care stiu sigur modificarile:
    – teava PEX pt incalzire in pardoseala: crestere de pret de 55% in ultimele 6 luni
    – tigla si accesorii Creaton (tabla si ceramica): crestere anul trecut 20% in toamna, iar din de la 1 martie au anuntat dealerii o crestere de inca 10%.

    Aceste cresteri sunt imense, pe o portiune mica de timp, ceea ce te impiedica sa mai faci calcule sau sa e mai arunci la cine stie ce constructii.

    00
    • Saracul dezvoltator din Tunari!!!
      Auzi, n-are un cont? Ca as vrea sa-i trimit niste bani. Poate facem ceva fund-raiser…

      A preferat sa dea 10.000E inapoi pentru ca atunci se vindeau cu 200.000 si acum „se vand” cu 240.000. Adica de ce sa suporte el, din profitul lui cresterea de preturi? Sa cumpere frai.. cumparatorii la pretul pietei. Lacomie!

      00
    • NOU
      #26

      ultima cifră oficială a statisticii (15.ian.22) spune de +43% yoy. pentru lucrările finanțate de la buget se admite modificarea prețului ofertat inițial cu acest procent (doar pe componenta de materiale), fiind evident că nimeni nu avea cum să prevadă așa ceva. ce fac privații? ha.ha

      00
    • Costul cu materialele este intre 41.5% and 51% din pretul total al constructiei. Deci o crestere cu 10% a unui material folosit in toata cladirea ar rezulta in final intr-o crestere cu 5% a pretului final.

      Tevile PEX in pardoseala sunt cel mult 3% din pretul blocului. Deci si la o crestere de pret cu 55%, cresterea finala ar trebui sa fie de ~1.65%

      Desigur toate cresterile astea se aduna, dar dezvoltatorii pun problema ca si cand tot blocul/toata casa ar fi facut din tevi PEX.

      O afacere este tot un job, daca tot ceea ce vrei este sa stai pe spate si sa vina banii, atunci vinde tot si baga banii in fonduri, actiuni, etc. Cu $1,000,000 (sau aprox „5 apartamente in Dubai”) bine investiti ajungi sa scoti $2500 pe luna din dividende si gata.

      00
    • L-am vazut pe domnul Guda la teve (pe care nu prea-l halesc asa ca imagine, dar asta nu ma impiedica sa-i dau dreptate cand face niste calcule). Zicea asa : domle, s-au scumpit materialele , nu zice nimeni. Dar materialul este un procent din costul casei. 30% (parca?) .

      Deci daca i s-au scumpit materialele cu 50% , nu se transfera TOT costul automat in costul total.
      Pamantul e tot ala, costul fortei de munca nu a explodat cu 50%.

      Acu ma intreb: daca materialele se ieftineau cu 50%, ieftinea si dezvoltatorul casa ? Cred ca nu.
      Daca suporta din buzunarul lui diferenta, nu o face de om bun, ci pentru ca inca face profit. Ceea ce e normal, ca daca nu facea profit din asta, se apuca de alta meserie.

      00
    • @cd
      Costul fortei de munca in constructii a crescut cu minim 100% fata de acum 2ani..
      Cauta un meserias bun care sa nu iti ia 500 ron pe zi, care sa nu aibe deja lucrari pe urmatoarele 3 luni ( deci nu leprele care nu stiu tina un ciocan in mana.. unu care chiar face treaba buna) …
      Vorba unui amic.. in ziua de azi tii mai mult la un mecanic bun / meserias decat la nevasta.

      00
    • @Boros
      Deci peste tot in lume.. mafia imobiliara tine pretul in sus? Sau doar in Ro? :)
      Este vorba doar cerere si oferta. Atata timp cand vor fi oameni doritori sa traiasca in Militari residence.. vor rasari blocurile la 10m unul de altul peste tot… Deci sunt unii care iau la 2-300 m de residence spre centura.. si mai la noroi… deci despre ce vorbim..
      Oamenii sunt cumva disperati sa ia acum.. orice… nu le pune nimeni pistolul la tampla.

      00
    • Da tragic. De aia metru patrat construit in regie proprie costa maxim 1/3 din ala „la dezvoltator”. Ca sunt materialele scumpe.

      00
    • „Deci peste tot in lume.. mafia imobiliara tine pretul in sus? Sau doar in Ro? ”

      Gabi o să simplific: dacă unii comit o crimă, nu înseamnă că tu trebuie să faci la fel.

      Mai rudimentar de atât, nu pot…

      00
    • „costul fortei de munca nu a explodat cu 50%.”

      manopera placare cu polistiren acum un an jumate 30 lei mp. manopera saptamana trecuta 90 lei mp. :facepalm:

      00
  6. Aici ar fi interesantă o statistică: cât s-a construit vs. cât s-a vândut în ultimii ani. Defalcat și pe destinații: locuințe, birouri, altele. Bine, ar mai fi de aflat cam câți oameni s-au împrumutat (indiferent de tipul de credit) ca să cumpere case, dar asta nu știu dacă e posibil, probabil intervine secretul bancar. Cu o astfel de statistică ne-am face o idee parțială asupra pieței (pentru că sunt zone în țară, în primul rând rurale, unde nu vom vedea vreodată dezvoltatori. Acolo oamenii construiesc – dacă o fac – în regie proprie).

    00
  7. Dacă te referi la pct 1 la Brașov, eu am 6 cunoștințe stabilite în afara, care au cel puțin 2 apartamente cumpărate „pentru investitie” în Brașov. De ce Brașov? Habar n’am. O singura persoana e de fel de acolo, dar restul nu. Apartamentele stau goale, ca nu vor sa se complice nici măcar cu o agenție în regim hotelier.

    Despre 2, sunt sigur ca vom mai auzi in viitor dar nu de la bogați care își permit proprietăți în tari străine, ci de la creduli care aveau niște economii, și si-au cumpărat poate chiar și în rate, apartament în Dubai, dar fără sa citească defapt ce cumpăra. Când ma mai plictisesc, mai citesc chestii despre Damac, și mereu și mereu apar chestii noi :))

    00
    • Sînt mulți care și-au cumpărat apartamente în Mamaia construite în regim de apart-hotel, iar acum s-au trezit că pe lîngă impozitul mare la primărie nici măcar nu-și pot face buletin pe ”domiciliu”, acesta fiind în acte de regim hotelier nu rezidențial.

      00
    • Brasovul e un oras plin de blocuri goale .

      00
    • Surpriza va fi ca vor incepe sa ceara de mancare.

      00
    • Blocurile goale cu ferestre neluminate sunt cel mai bun indicator al bulei care e piata imobiliara la noi. Pretul lor e dat de cererea investitorilor si NU de cererea celor care au nevoie de o locuinta.
      La fel este si in piata activelor financiare. Doar ca acolo umflarea si dezumflarea preturilor are loc natural, ciclic, functie de cati bani sunt in piata si pretul lor.
      La piata imobiliara pretul real e dat de valoarea de utilitate a imobilului nu de valoarea de investitie care functioneaza dupa aceleasi principii ca piata activelor financiare.
      Or, valoarea de utilitate e data de ‘cantitatea’ de oameni cu nevoi locative si puterea lor de cumparare, nu de altceva. Or, cantitatea de oameni si puterea lor de cumparare e o variabila in scadere (declinul demografic e mai accelerat decat evolutia puterii de cumparare). Asa ca piata imobiliara locala e ‘facuta’ de investitorii speculativi care nu au in spate cerere reala, solvabila. Un fel de laba investitionala in cerc. Se intampla pt ca la noi exista enorm de multi bani negri care trebuie spalati, tradtionalism si incultura in domeniul investitional plus o oferta incredibil de proasta de intrumente de investitie financiare locale. Dar nu va tine mult aceasta bula.
      Fenomen similar e in China si in alte tari asiatice unde exista dezvoltari imobiliare masive (unele de excelenta calitate!) care stau aproape goale pentru ca au fost facute pentru a absorbi banii in exces, nu pentru a raspunde unei nevoi locative reale. Asa se face de exemplu ca poti inchiria long term in Kuala Lumpur de ex. apt de 160mp mobilat nou, in bloc rezidential central cu 200-300apt, cu toate facilitatile unui aparthotel de 5 stele cu $800-$1000/luna, apartament care a costat pe un chinez $600k – $750k la proiect. Si unde vei locui tu impreuna cu max alte 30-40 familii.
      Nimeni nu vinde. Daca se mai face un ansamblu rezidential se vinde in 3-4 luni de la lansarea proiectului. De ce, oare?

      00
    • NOU
      #42

      @Tom. „declinul demografic e mai accelerat decat evolutia puterii de cumparare”. declinul demografic, se măsoară în generații; până să.și facă simțite efectele mai vine o pandemie, un război, ceva, o cometă. don’t hold your breath. până una, alta numărul celor care sunt interesați crește mai repede decât numărul imobilelor.

      00
    • Este doar un efect de turma.
      Cei care trebuie sa-si ingroape banii multi in ceva sunt la originea boomului imobiliar. Ei creeaza sentimentul de „ia acum ca maine va fi mai scump”. Nu cei cu 1-2 copii care vor sa se mute de la 45mp 2 camere comunist la 60mp, trei camere nou si calculeaza de 7 ori daca isi permit rata aia de 500 eur/luna timp de 20 ani. Ei doar preiau trendul si il amplifica, efectul resfrangandu-se tot asupra lor si a altora ca ei, putini dar cu nevoie reala.

      Declinul demografic este o realitate care afecteaza in 10-15-20 ani care, ce sa vezi este mai mic cel mult egal cu perioada de amortizare prin chirii a pretului unei proprietati. Al doilea indiciu al bulei este dificultatea de a inchiria un apt nou la un pret corect (amortizare pretului total de achizitie in max 15-18 ani). Un apt absolut mediu de 150k euro nou (toate costurile de achizitie incl) ar trebui inchiriat cu min 850 eur/luna (din care scazi chelt de mentenanta si reparatii, impozite anaf si locale). Daca la pretul.asta ai 1-2 vizionari pe zi si in max 2-3 sapt l-ai inchiriat, atunci piata e sanatoasa si eu vorbesc aiurea.

      Restul sunt povesti

      00
    • NOU
      #44

      @Tom. suntem în România, astăzi, vreo 16-17 milioane. presupunem că 10% din oameni sunt interesați (de la amuzament, la foarte hotărât) în piața imobiliară; turmă, ne.turmă, nu mai contează – înseamnă 1,6 milioane followers. chiar dacă populația generală scade cu 20% (ceea ce este, totuși, enorm), creșterea generală a nivelului de trai va duce procentul interesaților către 20%. ceea ce înseamnă un număr foarte mare de alți potențiali clienți – și nu se construiește în ritmul ăsta. the bootom line? eu zic că nu este previzibilă nicio corecție semnificativă a prețului la imobiliare. evident, dezvoltatorii, dacă își permit, încearcă să fure startul și cer astăzi prețuri care vor fi noul normal peste 4-5 ani.

      00
    • @ValentinP
      Calculul tau empiric ascunde motivul pentru care acei urmaritori cauta sa cumpere un imobil. Daca faci o analiza pe repede inainte majoritatea anunturilor de vanzare sunt cele care sunt pretabil investitie. Imobilele ce se preteaza la a fi locuite au niste preturi oricum mai mari si in general sunt usor de dibuit din cauza compartimentarii si a respectarii cotelor de suprafata din legea locuintei. Pe langa asta mai ai si apartamentele in blocuri comuniste care sunt mult mai bine compartimentate fata de asa numitele ansambluri premium.
      Prin urmare exista o oferta variata insa este umflata de aceste apartamente pretabil investitie care nu sunt locuite si care vor deveni problematice in urmatorii ani. La asta mai adauga si dorinta de a creste impozitul pe proprietate si daca lucrurile o vor lua razna sunt destul sigur ca o sa apara un partid care sa mai descurajeze acumularea prin imobiliare. De asemenea inca nu se stie exact cate dintre constructiile noi au fost construite pe baza creditului si care o sa fie efectul cresterii dobanzilor.
      Din cauza asta multi spun ca e bula si ca lucrurile se vor reaseza anu asta sau anul viitor.

      00
    • @Asdad, ValentinP

      Azi nu exista nici 500,000 de clienti potentiali, ce sa vorbim de 1.7M la nivelul intregii tari. Stiu de la banci. In 2021 erau 78,000 clienti de credite ipotecare (2.5mld eur total, adica sub 35k/client, cam ce fel de apartamente crezi ca sunt?). Or mai fi 7-10,000 care cumpara integral cash. Astia sunt!
      Daca bancile ar avea azi, nu 1.7M dar macar 170,000 de clienti potentiali pe care sa se bata, clienti CALIFICABILI pentru credite ipotecare, ar fi El Dorado!
      Nu zic ca poate nu or fi vreun milion de oameni care ar vrea case noi dar 90% din ei nu isi permit decat sa viseze, cam aici suntem cu puterea reala de cumparare „a populatiei”.

      Asdad, ironic e ca bula nu se va sparge prea curand. Real estate-ul pt romani este majoritar doar instrument de tezaurizare. Cum e aurul in alte tari. Doar ca, spre deosebire de aur, imobiliarele locale au trendul, dinamica si valoarea stabilite de interesele unei multimi reduse de speculatori locali. Lichiditatea teribil de scazuta este cauza pretului ridicat (pentru aia putini care fac piata) si efectul aceluiasi pret (pentru aia multi care ar cumpara dar nu-si permit).

      O piata cu cateva zeci de mii de jucatori din care sub 10% detin ponderea valorica si au forta de a influenta pretul in orice directie nu este o piata reala. Ceilalti 90% sunt in mare parte carne de tun, pionii-cotizanti in acest monopoly game provincial. Pentru acestia, cei mai vulnerabili, daca cumpara sa utilizeze ca locuinta, conteaza mai putin daca la o eventuala revanzare peste multi ani vor pierde putin sau nu vor castiga mare lucru. Dar pentru cei care cumpara exclusiv ca investitie riscul e considerabil.
      Deocamdata sunt incredibil de multi bani negri de absorbit din piata si pus la ‘albit’. Fiecare PNRR sau buget ministerial aprobat, fiecare stire cu fonduri de dezvoltare inseamna inca 2-3 ani de vant in panzele pietei imobiliare. Status quo-ul actual va mai dura cata vreme va mai fi de furat cu impunitate. Dar la un moment dat, unii vor dori sa cash-in. E suficient sa fie cateva sute de proprietari…
      Atunci vine momentul adevarului.

      00
    • De exemplu acest superb cotet la numai 280000 de euroi . Are un chirias deja care plateste 600 de euro pe luna . In cat timp amortizezi tu „investitia” asta ?
      https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-ultacentral-dealul-morii-residence-IDfO3JE.html#c4adb224d7

      00
    • Cumpără în Brașov, că mulți îl consideră cel mai frumos oraș din țară (mai puțin ăștia care suntem băștinași pe aici); în plus dacă discuți cu persoane din alte orașe – mai puțin vestul țării, zici că prin Brașov umblă toți urșii cu covrigii în coadă. Dar dacă ar trebui să plătească impozite puțin mai mari dacă își țin apartamentele goale, poate le-ar mai trece.

      00
  8. Am citit ieri un fel de advertorial „Într-un scenariu mai pesimist/realist de evoluție al prețurilor, ținând cont de creșterile de peste 100% din ultimul an la o mare parte din componentele cheie ale materialelor de construcții – ca de exemplu fierul, lemnul, sticla, cărămida și altele – putem vedea aprecieri și de peste 20% în unele orașe și pe unele segmente ale pieței imobiliare.” Pe de alta parte este evident ca vine inflatia aia mare care aneantizeaza economiile. Daca esti un bogatas, bombardier, pensionar special etc unde bagi cash-ul? Aur pamant si betoane. Vor fi destui cat sa tina preturile in pom sau se gripeaza tot si se duce pe copca?

    00
  9. Chiar trebuie să așteptăm cu Europa de Vest să se aplice principiul confiscării? E spălare de bani, primarii o fac cu firmele lor sau interpuși sau favoriți.

    Chiar n-am chef să văd repetate aceleași polemici pe care le-am citit deceniul trecut pe netul anglofon, traduse în română.

    00
  10. Constructiile vor avea o pauza din cauza scumpirilor, eu asa cred. Sa dai pe 2 camere la 54 mp in porumb 80000 de euro sau pe ceva decent gen 3 camere cu 2 bai(100 mp) si 2 locuri de parcare peste 100k de euro este strigator la cer. In oras nu vrei sa stiti cat sunt(peste 2000 de euro mp). Dar dezvoltatorii in mare parte au bani: zic stop joc, santierele ingheata 2-3-5 ani, constructorii someaza, se va astepta ca si in 2008 cel mai probabil. O sa fie o perioada buna sa-ti faci casa in regie proprie ca vei gasi constructori buni.

    00
    • da, ca muncitorii buni vor lucra cu ziua la nea Costel, nu vor pleca in vest.

      00
    • Daca ar fi doar 80k ar fi ieftin. Am vorbit cu un constructor din Brasov pentru un apartament de 2 camere 51mp tip studio (open space) si un loc de parcare, livrare in jumatatea anului viitor – 100k.

      Plus ca apartamentele aproximativ noi (mai noi de 10 ani) de 2 camere si 50 mp costa 120k.

      00
    • Preturile puse de mine sunt pentru apartamente in oras.

      00
    • @Anda, nu asa se pune problema. Sa zicem ca Ciocanul este un meserias bun, constructor cu echipa ce livreaza la timp. Un meserias bun aici in luni de varf poate castiga si 3000-4000 de euro daca lucraza full de luni pana sambata dimineata. El intre a face un bloc unde are multi mp de facut si o casa o sa aleaga blocul, nu intru in amanunte. Neavand de facut blocul ca s-au oprit santierele mari o sa faca casa cu tine alegand un venit mai mic de 2000 de euro si munca mai putina. Nu va alege sa plece dincolo daca are rezerve suficiente si inca poate castiga confortabil aici.

      00
    • Dacă mai pleacă meseriași pe afară e doar din cauza faptului că patronii își bat joc de ei sau nu îi plătesc la timp. În unele meserii în România faci aceiași bani ca afară dar dormi acasă. Iar oamenii din domeniul construcțiilor cam au casa lor.

      00
    • Discutie cu dezvoltator vis-a-vis de meseriasi:
      – ii plateste saptamanal, altfel nu vin
      – daca ii plateste cineva cu 100 eur mai mult, a plecat instant, de a doua zi

      Si observatie personala: majoritatea lucreaza absolut neglijent, iar la rezidentialele mici ii vezi cu aburii lui Bachus pe toti.

      Iar materialele cresc si pentru ca cererea depaseste capacitatea de productie a acestor materiale. Incercati sa cumparati produse pentru termoizolatie, de exemplu,
      Plus concurenta cu livrarile in vest.

      00
  11. nu se mai construiesc residence-uri, se construiesc case :)

    00
  12. numai probleme, numai necazuri: cei veniti in pandemie din strainezia au cam inceput sa inteleaga cum e treaba in Romania si incep sa vanda si incearca sa se care inapoi, preturile la terenuri sunt absolut nesimtite/ridicole, materiale scumpe, lipsa locurilor de munca in orasele mici, cosmarul din orasele mari legat de infrastructura, lipsa locuri in cresa/gradinita/scoli,etc, WFH – multi s-au intors in orasele de bastina si au renuntat la chirii, multa lume a investit in apartemente premium (pt Ro) si acum vor chiriasi premium uitand ca in Ro putina lume are salariu premium (si cei care au isi permit si sa cumpere).

    Singura chestie care mai misca ceva e „Prima casa” si cei care se muta /cauta sa se mute de la apartament la casa

    00
  13. Eu stau de 7 luni intr-un residential nou, pe etaj mai am un vecin, restul sunt cumparate dar goale. Singura miscare ce am vazut a fost cand au adus niste mobila, au mai venit in vizita. Mai mult de juma’ de bloc e nelocuit, dar cumparat.

    00
    • Stau langa metro, si in spatele pietei de Gross (Berceni Buc) e un complex de vreo 10-12 blocuri asezate pe 2 randuri. 3 Blocuri sunt pe sfert locuite si restul beznalau tata. N-am vazut o lumina aprinsa niciodata. Trageti voi concluziile. Blocurile sunt gata cam de juma de an.

      Bine reversul medaliei, colegii mei de munca au cate 2-3 apartamente de fes.

      00
    • Ce e interesant e ca am o vecina frantuzoaica, i-au luat parintii apartament aici ca studiaza la UMF. (This is something new…sa vina strainii la noi). M-am intalnit cu maica-sa in scara o data si m-a rugat sa-i explic factura de intretinere, ca nu intelegea.

      Mai e si treaba cu intarzierea actelor, abia in toamnna au inceput sa faca actele finale, eu dand un avans mai mare, m-au lasat sa ma mut fara contract, teoretic ar cam trebui sa mai vina lume dupa ce termina cu actele.

      00
    • Stai in Cluj sfătuitoru?

      Când am stat in Cluj aveam pe etaj 2 arabi, o franțuzoaică, o grecoaica și 2 romani. Toți erau la UMF.

      La un moment dat in lift ii povesteam ce vânzoleala era la ea in apartament pe vara, când plecase in Grecia. La care ea “What?! The owner rented my apartament with my things in it!?”. Eh, “antreprenori” romani 😃

      00
    • Iasi

      00
    • În Franța poți să dai doar o dată examenul de admitere la UMF-ul lor.

      00
    • Pixel, e ca in Narcos…no second chances :)

      00
    • Eu stau in zona Aviatiei, Bucuresti (Nord). Seara, cand trec pe langa un complex de lux (One United), observ ca in jur de 60% din apartamente sunt nelocuite. Complex dat in folosinta de vreo 2 ani.
      La fel, alt complex de-al lor, Herastrau Towers, aproape de Podul Baneasa. Doua blocuri mari, inalte si daca am vazut 3 lumini aprinse seara dupa 21. Desi pe hartie cica mai toate sunt date.
      Deci din punctul meu de vedere sunt multe apartamente luate ca investitie.
      Eu zic ca sunt si multi bani negri bagati, mai ales astea de lux. Totusi cati isi permit sa ia credite de 300-400k euro?!?

      00
  14. Citeam un alt articol că în București, în ultimul trimestru din anul trecut numărul de apartamente scoase la vânzare a scăzut cu circa 30% fata de perioada anterioară.

    Pe de altă parte se spunea că în 2021 preturile au crescut cu circa 15-18% fata de 2020 iar anul acesta se spunea că deja au mai crescut cu vreo 5%

    Problema este a a crescut și dobânda de referință a BNR deci implicit va creste indicele IRCC care contează la dobânda la credite – pentru cei care nu știu o creștere a dobânzii cu 1% înseamnă o creștere a ratei cu circa 11% – adică dacă aveai rata 1500 de lei pe lună o să fie 1665 lei, dacă dobânda mai creste cu 1% rata mai creste cu 11% și tot așa.

    Adică în mod concret pe măsură ce crește IRCC oamenii vor putea împrumuta sume din ce in ce mai mici – pentru a se putea încadra în plafonul de creditare.

    Adică în concluzie cei care vând vor cere mult pentru că inflație și alte alea iar cei care cumpără nu mai pot da banii aia că nu mai pot lua credite așa mari- adică undeva se va produce un blocaj, rămâne de văzut cum se va rezolva.

    00
  15. Dar prețurile tot în sus se duc.

    00
  16. In zona pietei imobiliare este multa ceata in acest moment si intr-un fel cam toata lumea are dreptate, dar numai pe jumatate. Concret piata a duduit in ultimii 10 ani si cine si-a dorit un apartament si-a luat. Si asta s-a intamplat din cauza dobanzilor la minim istoric, respectiv cresterea salariilor din ultimii 5-7 ani unde in orasele mari se apropie de ceea ce poti gasi in tarile din vest. Cam asta a fost paradigma in care imobiliarele cresteau ca Fat-Frumos la nivel de pret.
    Toata povestea asta a fost distorsionata in 2 ani de pandemie unde semnalele erau evidente ca era dobanzilor mici o sa se stinga din cauza sfintei inflatii. Inflatie careia trebuie sa-i mai adaugam problemele pe lantul de aprovizionare si cresterea pretului energiei.
    Acum lumea inca nu este panicata, dar incepe sa realizeze ca lucrurile incep sa se imputa. Dobanzile incep sa creasca, inflatia este cam de doua cifre, facturile la energie cresc mai ceva ca Fat-Frumos. Nu prea mai arde nimanui de cumparat imobile in aceste conditii intrucat se va ajunge la nivel de supravietuire.
    La final las niste cifre pentru a arata dimensiunea situatiei:
    1.ROBOR 3M: 10.02.2021 era de 1.54%; 09.02.2022 era 3.29%(nu am inca date pentru ziua de azi data fiind ora la care scriu commentul);
    2.Curs EUR-RON:10.02.2021 era de 4.8744; 09.02.2022 era 4.9459;
    3.IRCC 10.02.2021 era de 1.08%; 08.02.2022 era 2.88%

    00
    • Concret piata a duduit in ultimii 10 ani si cine si-a dorit un apartament si-a luat. Si asta s-a intamplat din cauza dobanzilor la minim istoric

      Dobânzi minime cu datorii pe 30 de ani? Ți se par puțini 30 de ani legați de glie?

      Cam asta a fost paradigma in care imobiliarele cresteau ca Fat-Frumos la nivel de pret.
      Inflatie careia trebuie sa-i mai adaugam problemele pe lantul de aprovizionare si cresterea pretului energiei.

      Ori te prefaci, ori chiar ai stat într-o cavernă sau canal acești 10-12 ani. Niciodată nu s-au dat datorii sau să se vândă „ieftin” ceva pe aici.

      Hai zi, de la cine copiezi polemicile? Să văd sursa ca să-i bag în aia mă-sii de aburiști proști.

      00
    • @Boros
      Odata cu criza din 2008 s-a luat decizia de a se printa bani in prostie. Chestia asta a dus la dobanzi minime sa nu zic negative. Asta s-a tradus printr-o finantare ieftina si bancile au facut ceea ce au facut. In Romania asta s-a tradus prin disparitia creditelor in valuta sau CHF si aparitia celor in RON. Chestia asta nu s-a intamplat peste noapte ci a durat ceva timp.
      Povestea cu legatul de glie este o alta discutie. Vrei proprietatea ta fie ai banii s-o platesti direct, fie te inhami la un credit. Multa lume a mers spre credit din varii motive. Odata unii nu aveau banii, altii nu voiau sa-si bage toti banii intr-o proprietate. Totusi cam toata lumea a profitat de dobanzi cat de cat mici pentru tara asta si un curs RON-EURO suprinzator de stabil. Pe langa asta salariile in orasele mari au crescut destul de mult in toti acesti ani. Nasol pentru orase medii spre mici, dar cam asta e realitatea.
      Clar bancile au facut un profit nesimtit in perioada asta si creditele pe aici nu sunt cele mai ieftine. Asta se intampla deoarece contextul financiar nu a fost intotdeauna stabil, respectiv anumiti oameni trebuiau sa fie unsi cum trebuie.

      00
    • Dobânzi minime cu datorii pe 30 de ani? Ți se par puțini 30 de ani legați de glie?

      Tu astepti 30 de ani? Ia tata si plateste cat poti, ai rata 2000, sa zicem ai 6 salarii puse deoparte? Ai pai dupa lasi tu frumos cafelele la starbucks ca e buna si cafeaua de acasa si platesti lunar 2400, 2500 cat crezi tu ca iti ramane in plus la sfarsitul lunii din salariu.

      Nu spargi banii pe te miri ce doar pt ca ai niste bani in plus si platesti apartamentul in 15 ani, 10 cat poti.

      Nu zic ca e cazul tau, e cazul romanilor in general.

      00
    • IRCC la 08.02.22 – 2.88%?
      Pe BNR in 2021T3 este de 1,17%.

      00
    • @IonutAlt
      Modalitatea de stingere rapida a creditului imobiliar este plata anticipata urmata apoi de o scurtare a perioadei de creditare. Practic in loc sa te bucuri ca ai o rata mai mica poti sa te bucuri ca platesti mai putin oarecum aceeasi rata. Ca multi romani nu fac asta din diverse motive e o alta discutie si nu-si are rostul acum.
      @Ivel
      Am luat valoarea la zi si nu cea trimestriala ea este afisata un pic mai jos de cea trimestriala. Si pentru ziua de 09.02.2022 este de 2.94. IRCC are un mic avantaj ca are o oarecare intarziere in producerea efectelor undeva intre 3-6 luni(acum nu stiu daca va fi cazul). Cu toate acestea si acest indice al dobandei o sa creasca.

      00
    • „Nu prea mai arde nimanui de cumparat imobile in aceste conditii”
      Glumesti nu? :))

      00
  17. Mai intrebati si voi pe la depozitele alea de materiale de constructii cum merge treaba. O sa auziti(sau o sa intelegeti printre rinduri) ca nu se mai vinde nimic, se bat toti de musca. Aia cumpara cu facturare, de la fabrici, la 180 de zile maxim. Vind sau nu vind, fabrica isi vrea banii. La inceput or sa tina de pret, negind noua realitate. Apoi au de ales intre a supravietui si a intra in incapacitate de plata. Crezi ca mai intereseaza pe cineva polologhia lor cu scumpirea gazului, curentului? La toata lumea s-a scumpit, nu fosr la ei. Asta nu inseamna ca gogoasa pe care o cumparai cu 3 lei s-a facut 6 lei, e tot 3 lei sau maxim 3. 50. Problema e ca fiind mai scump, nu mai vinzi 100 gogosi pe zi, vinzi doar 60, apoi 50, apoi 40. Daca scumpesti in continuare, nu mai vinzi deloc, vinde brutaria de alaturi, care a inteles cum sta treaba si nu s-a lacomit. Asa e si la materialele de constructii. In piata capitalista, asta e cel mai bun moment pentru a “ acapara” felii de piata si a-ti ingropa concurenta. Market share-asa se cheama. Depozitele de materiale de constructii s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, si toate iaubmarfa pe datorie, la termen. Cit credeti ca rezista pe o piata blocata in care nu se mai construieste nimic nou? Nu mult. Pare ciudat, dar, in ciuda inflatiei, materialele de constructii se vor iefteni. Nu ca vor aia, ci pentru ca toti vor sa fure startul in fata concurentei si sa supravietuiasca. Nu-i deloc amuzant sa dai faliment cu ograda olina de caramizi si fier beton luat pe datorie, doar pentru ca tii la pret.

    Cit priveste “impozitarea celei de a 2-a, a 3-a case, etc”…. o sa fie mai mult de atit. La foamea de bani a statului, o sa creasca impozitele la imobiliare la absolut toate casele. Primul pas o sa fie identificarea proprietarilor de case care au inchiriat fara acte(majoritatea). Cum? Simplu, de ce credeti ca se face recensamint anul asta? Iar una din intrebari, atunci cind suna la usa este-“ cui apartine acest apartament”? Majoritatea veniturilor statului, in tarile dezvoltate, vine din taxarea imobilelor. Tot in tarile alea, nici nu exista impozite la masini sau sint neglijabile. Pentru ca masina azi o ai, miine nu. E un bun “mobil”. In schimb, imobilul nu fuge nicaieri si nu-l poti ascunde, e la vedere. De aia se cheama “imobil”. Mult mai usor de identificat decit o masina ascunsa pe la tara sau in garaj. Acolo se merge, implacabil. Si-n cazul asta, la fel ca-n Occident, atunci cind cumperi o prorietate nu-ti pui unica intrebare care se pune in Romania-“cot costa? ”-ci iti pui mai multe intrebari-“cit e impozitul la casa asta”, ”cit e taxarea la notar” , ”cit costa actele de transfer sau mostenire” etc. Caz in care nu stiu citi si-ar mai permite sa tina goale mii de apartamente, ”ca doar nu cer de mincare”…. It’s coming, sooner than you think.

    00
    • l-am intrebat eu saptamana trecuta pe soferu de mathaus si a zis ca e plin de livrari. la fel zicea si in pandemie cand toti ziceati ca nu mai merge nimic.
      deci ce e in bula voastra, pe care v-o creati voi, nu se aplica universal peste tot.

      00
    • da, asta cu foamea de la magazinele de bricolaj e trasă de păr.

      antonio, hai, fă un efort și scrie în limba română.

  18. Un prieten i-a cumpărat copilului apartament de doua camere, copil de 24 ani. Aproape de el, na, că nu vrea copilul sa stea cu fata in casă cu tac-so și mă-sa. Lăsând la o parte filozofia cumparatului unei proprietăți unui copil ce încă nu face banii lui și nu le știe valoarea, treaba se rezumă la calitatea execuției. Am fost cu el să facem ce se poate face, montat ceva mobila, lumini, racordat plita cu gaz, cuptorul electric, montat prin baie chestii. Execuția meh, din prima secunda am văzut chestii făcute pe graba, fără pic de răspundere. Gen calorifere montate nici măcar aliniate cu peretele, orizontale, ci inclinate invers, cu aerisitorul mai jos decât restul, scoate aerul daca ai cum. Apoi, țevile de propilenă nealiniate cu caloriferele, toate. Le-au scos idioții aia din perete aproximativ, cu distanta intre ele mai mica decât caloriferul, apoi au montat caloriferele, cu coturi și reducții de prelungire pina le-au potrivit. Arată ca dracu cu toate coturile alea, cînd era mai simplu sa fie mai depărtate.
    Nu au folosit la sistemul de încălzire egalizarea rezistentei hidraulice, ceva gen aceeași lungime de țeavă, un calorifer e șuntat de altele doua mai apropiate de centrala. Trebuie puși robineți termostatici pe alea de șunt, ca să dea posibilitatea și ăluia îndepărtat să primească agent termic la debitul corespunzător. Centrala va merge cu variații de viteza a agentului termic, cînd cu 5 calorifere, cînd cu 3. Întrerupătoarele sunt total aiurea plasate, nu ai nici cea mai mica idee care întrerupător comanda care bec. Din bucătărie hota are ieșire către balcon și de acolo ieșire afara in peretele la 90 grade. Ghici daca sunt la aceeași cotă cele două găuri. Geamurile sunt uriașe peste tot, gen 2mX2.3m. Cum speli geamul ăla pe exterior, dacă nu există un geam rabatabil lîngă el? Da, am văzut pe joom că iei o chestie cu lamela de cauciuc cu magnet și o legi cu sfoara de siguranță și te plimbi pe interior cu alta piesa cu magnet. Dap, foarte comod.
    Ușa de la intrare a trebui demontata din balamale ca să intre frigiderul, că glaful nu permitea deschiderea la un unghi mai mare de 90 grade, nu putea fi rotit frigiderul să încapă. Scos ușă, remontat ușă, reglat balamalele. Remontat sifoanele de chiuveta din baie și bucătărie, nu erau funcționale, picurau, iar dopurile nu culisau. Efectiv totul făcut în dorul pwlii, nimic funcțional. Fiind primul apartament dar în primire, pereții sunt reci și umezi, de două săptămâni scoate apa din ei cu dezumidificator, cite 6 L pe zi, iar centrala merge continuu și abia sunt 19 grade. Nici vorbă să stai acolo, la 19 grade și totul rece.
    M-am uitat dacă e posibil să mărească un pic caloriferele, cu un 15-20%, sunt din aluminiu, se pot adăuga elemenți. Se poate, dar cu modificarea suporților, replasarea caloriferelor in alti suporți, mai îndepărtați de perete, alte racorduri, chin, doua zile de muncă. Futere.
    76 mii euro ceva gen 68 m pătrați.

    00
    • „Ce vrei, mercedes la pret de dacie?”
      Asta mi-a zis inginerul din partea dezvoltatorului cand l-am futut in gura ca mi-au pus faianta de la bucatarie la baie si invers.

      00
  19. În Chiajna duduie imobiliarele. Patru blocuri se fac direct lângă mine, două sunt aproape gata. În spatele lor a fost deja luată o altă parcelă de pământ, e deja împrejmuită, estimările mele spun că intră patru blocuri și acolo. În față am de asemenea o parcelă îngrădită, cam trei, poate patru blocuri. Vizavi am un câmp. Deocamdată. Puțin mai sus aceeași situație, ditai câmpul din care jumătate este deja luat, au adus și container de vânzări (așa-i pe aici, dezvoltatorul trântește un container, pune o maimuță acolo și gata biroul de vânzări).
    So, cel puțin pe aici aș spune că nu se simte criza. Au crescut și prețurile, și la vânzare și la închiriere.

    00
    • Asa a fost si-n 2009-2010,totul “ duduia”,implacabil,in ciuda semnalelor din piata.Pina intr-o zi ,cind n-a mai duduit nimic si tot tabloul a devenit unul de post-apocalipsa nucleara.Sau nu-ti mai amintesti sutele de schelete de beton abandonate peste care cresteau buruienile cit casa?Short memory….

      00
    • dezvoltatorul trântește un container, pune o maimuță acolo și gata biroul de vânzări

      trebuie și absolventele de la ASE să aibă un loc de muncă, nu fi chitros.

      În față am de asemenea o parcelă îngrădită, cam trei, poate patru blocuri.

      dacă nu s-au apucat de ele, e posibil să nu se mai apuce.
      totul depinde de cât au vândut din ele.

    • @vali – Mdeah, să aibă și ele un loc de muncă. Asta dacă nu aduc videochatistele din zonă, au deja skilluri de relații cu clienții )

      00
    • nu se mânjesc pe salarii așa de mici.

  20. Sunt sigurul care crede ca anul asta se spare „bula” imobiliara!?

    Fie ca evaluezi prin formula chiria * 12 luni * 15 / 17 ani, fie prin 200 de chirii… ambele duc la supraevaluare.

    Lumea inca nu realizeaza ca avem milioane de pensionari care „grabiti” de covid se vor duce.

    Unde e mai mult de 1 copil / nepot sansele de vanzare sunt uriase.

    00
    • bula s-a spart în momentul în care oamenii cu bani cash și-au dat seama că mai bine nu cumpără. creditacii vor cumpăra oricum și oricând.

    • Cati dintre pensionarii aia stau undeva unde vrea lumea sa cumpere?

      00
    • NOU
      #94

      @vali. cum spunea cineva zilele trecute: crezi că bogaților le este ușor? fie cumperi la maxime istorice (și nimeni nu a ajuns bogat făcând asemenea acrobații), fie stai cu cash.ul și te uiți cum se topește. inflation is a bitch.

      00
    • @ValentinP (ce de P-i la comentariul asta) – zicea Taleb ca tot cashul ramane de baza pe timp de criza – le scade valoarea de-a lungul timpului, dar mai putin decat la restul activelor ce le poti lua cu banii aia (asta daca ii tii in ceva moneda serioasa, nu rupii sau lire turcesti). Deci daca iti scade valoarea banilor cu 20% si iei un activ la juma’ de pret fata de o perioada de crestere normala sau accelerata, iesi in castig.

      00
    • NOU
      #96

      @Ninja. părerea mea este că ritmul în care se construiește este mult sub ritmul în care se înmulțesc potențialii clienți – one should be careful: veniturile populației cresc în toată țara; de construit, se construiește accelerat doar în câteva locuri. pentru mine, scăderea abruptă a prețurilor la imobile nu are cum să fie scenariul de bază.

      00
  21. În ce hal arată ansamblul din poză! Ghetou în toată regula. Dacă ar fi exitat un minim de respect pentru cei ce vor locui accolo, șirul central de blocuri ar fi trebuit să dispară pentru a lăsa loc de spațiu verde. Totodată, nu înțeleg cum este posibil să autorizezi ansamblu de mii de locuințe fără a fi prevăzută și o creșă+grădiniță în interiorul acestuia.

    00
    • In noul bartolomeu au lasat spatii mari verzi, multa iarba copacei, locuri de parcare. Frumos.

      Pacat ca locuintele sunt cam dubios facute. Imi dau asa o impresie de ieftin mic si inghesuit. Claustrofob.

      00
    • @Matei: Ma’frend, „ghetoul” s-a interpus între două blocuri finalizate în 2014 și vederea lor spre Tâmpa. Chestia e că ăia care au cumpărat apartamentele „belvedere” în blocurile vechi au plătit pentru peisaj +850€/mp în loc de +550€/mp căt costau apartamentele normale de săraci cu vedere la vecini. Imediat după vănzarea primelor blocuri a apărut noul PUD cu P+4 care la începutul săpăturilor s-a transformat în ceea ce vezi tu acolo, adică P+10.

      Nu știu dacă poate fi numit ghetou un complex de apartamente cu vedere la pista de curse 13 decembrie, locul unde noua luni pe an se dau liniuțe și drifturi noapte de noapte.

      00
  22. NOU
    #100

    I call BS.

    Sunt 4 „rezidentiale” noi pe langa Rasarit de Soare iar pe Pallady e nebunie pe stanga si inceput si pe dreapta. Deci nu.

    00
  23. Lume a dracu și pe la Dubai. Le a dat zăpadă

    00
  24. Mereti di luati repede cu 2000 €/mp in floresti….ca sa scumpete anu asta…asa o zis agentu…..

    00
  25. Nu-mi dau seama cu ce om ai vorbit si cu siguranta observatiile astea empirice au si ele valoarea lor, dar totusi, pe medie piata, lucrarile pe rezidential erau calculate de INS cu 40%+ mai mari in noiembrie 2021 versus noiembrie 2020 si oricum erau cu 70%+ peste noiembrie 2019… priviti graficul al doilea (ca idee, aici sunt indici de activitate cu baza fixa, in cazul asta, anul 2015 este considerat 100).

    https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/indici_constr11r21.pdf

    Deci 2 situatii vad: fie omul care ti-a spus asta minte cu nerusinare cu un anumit interes, fie particica lui din piata s-a micsorat dintr-un motiv sau altul. Si m-am mai uitat si pe o alta baza de date (platita) si acolo tot asa, nu se observa nici o incetinire. So I call BS…

    00
  26. constructia unui bloc dureaza 3-4 ani de la achiziatia terenului pana primesti CF-ul. In ultimele doi ani preturile terenurilor au luat-o razna, apoi materialele de constructii asa ca e dublu sa construiesti acum. Cei care sunt prinsi in diferite faze vor sa termine. In Romania preturile sunt mari in comparatie cu veniturile, dar mici in comparatie cu orasele europene.

    00
  27. Nu vă stresați, dacă anul ăsta vin 100k de vietnamezi, anul viitor vin 200k.

    Dacă puneți 5-6 per apartament, tot înseamnă 20k apartamente anul ăsta ocupate, și 40k anul viitor :))

    00
  28. Vad ca multa lume se plange de apartamentele care stau goale … poate unii asta vor sa colectioneze. Uitati ca sunt oameni care colectioneaza ceasuri, pantofi sport, timbre etc. Valoarea de piata a acestor colectii poate ajunge la valoarea unui apartament, in unele cazuri. Valoarea de utilizare care e? Cate ceasuri, cati pantofi sport poti purta odata?

    00
  29. Dubai este pe planeta Pământ, adică totuși se află. Dovada aici „Funcţionari publici români, proprietari în Dubai pe ascuns. Cine sunt angajaţii statului care au uitat să menţioneze proprietăţile din Emirate” https://adevarul.ro/news/politica/functionari-publici-romani-proprietari-dubai-ascuns-angajatii-statului-uitat-mentioneze-proprietatile-emirate-1_627113a65163ec42710033d9/index.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.