Două cu călătorit

Faza asta cu “trebuie să călătoriți” sau “trebuie să vedeți X și Y” nu e tocmai sănătoasă, pentru că minim 50% din oameni nu au motive să călătorească. Nici unul.

Se vede asta cel mai bine la obiectivele turistice. Ești într-un muzeu cu 200 tablouri? Perfect, fuga la cel mai celebru, poză cu el, poză cu tine lângă el, plecat rapid. Să stai 2 minute să admiri frumusețea e exclus.

A doua e că oamenii sunt atât de disperați să se laude în fața neamurilor cu locurile unde au fost că sunt în stare să-și pună copiii în pericol și în disconfort mergând în cele mai periculoase și inconfortabile țări. Zbor de 6 ore cu copii de 2 ani? Păi ce are? 8 ore cu autobuzul ca să vedem piramidele? Parfum. Văzusem o specială care cică “copilul de 3 ani își dorește să vadă X”. Da, sunt convins. Vezi că ai vase murdare în chiuvetă.

 

florenta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

119 comentarii

  1. Aia cu ”vezi că ai vase murdare în chiuvetă” mi-a mers efectiv la inima. Tot felul de taranci parvenite care au dat de bani se incadreaza in tabloul pe care l-ai descris in articol.

    Comentariu apreciat.38935
    • am vrut sa scriu asta :)))

      Comentariu apreciat.587
    • poate are masina de spalat vase

      Indecis. Tu ce zici?4424
    • Mai lasa-o in pana mea asta cu tarancile parvenite.
      Toti astia care isi permit turism la ora asta au dat de bani – pur si simplu veniturile disponibile discretionar (aka ce ramane dupa ce platesti cazare/mancare) au crescut masiv in ultimii 15 ani si nu doar in Romania (am ajuns si noi in randul lumii civilizate).
      Si cata vreme peste tot esti asaltat de consumerism asta e rezultatul: oameni vag educati facand coada la poze de instagram.

      Comentariu apreciat.14915
    • @Marius
      Ai spus sub o forma complicata acelasi lucru, in loc de taranci sau tarani parveniti ai bagat-o pe asta cu ”oameni vag educati ” care mie personal imi place ,suna mai elegant, iti dau manuta verde boss.

      Comentariu apreciat.1365
    • Dupa nume “gigi”, dar dupa comentariu probabil ceva descendent din familia Cantacuzino…

      Omul asta face doar “turism cultural”, cand se intoarce nu spune nume de plaje ci nume de opere de arta.

      El participa la vernisaje precum ne uitam noi la Netflix…

      Indecis. Tu ce zici?3441
    • Acu’ na, cand judeci oamenii dupa cate vase nespalate au in chiuveta, sau te fute grija de chestia asta, tot in categoria in care le-ai bagat pe alea esti.

      Indecis. Tu ce zici?3231
  2. Noi calatorim ca sa mancam. Plimbarile romantice pe malurile raului Arno si galeriile Ufizzi sunt doar pauze de digestie.

    Comentariu apreciat.18518
  3. La Vatican in muzeu zici ca esti pe autostrada. Nici nu prea poti sa admiri ceva ca simti nevoia sa mergi mai departe cu flow-ul. E ca la Jumbo facut.
    Si asta in Octombrie la 8 seara intr-o vineri. Nu vreau sa stiu cum e in August intr-o sambata.

    Target-ul lor e sa faca bani.

    Comentariu apreciat.1486
    • +8 miliarde pe planetă.

      Comentariu apreciat.562
    • Stii ca mai era si varianta sa-ti iei un ghid dintre cei cateva sute care stau toata ziua pe acolo si pentru un cost infim te ducea ala pe un traseu prestabilit si iti explica ce vezi, fara sa fie nevoie sa te mai plimbi ca o gaina fara cap, asa cum probabil ai facut-o.

      Indecis. Tu ce zici?2920
    • @Andrei
      De ceva ani buni s-a inventat „ghidul audio”.

      164
    • @Andrei: Daca „infim” e 300 EUR pentru 2 persoane in grup de 6 … Cost de acum 2 saptamani, doar ce s-a intors un amic. L-au luat ca sarea peste cozi si intra peste tot, dar tot mi se pare enorm de scump.

      230
    • Voi mergeti ca la circ, sa va distrati ochii. Pentru asta ai alte atractii, te duci la bordel sau formula1.
      Cand mergi sa vizitezi chestii, se presupune ca ai un interes in ceva anume, ai citit si ti se pare romantic sau ceva. Expunerile sunt impartite pe categorii, ai pe perioade sau mai stiu eu ce criterii. Eventual te uiti o data prin tot, rapid, dupa care te duci si admiri zona de interes.

      114
  4. Dar ce aveti cu turismul. Un lucru e cert este ca te civilizeaza.
    Nu ca inveti sa mananci mai sanatos, mai putin dar macar inveti sa mananci si altceva in afara de mamaliga.
    Si orice destinative vizitata e un plus din orice punct de vedere. Chiar si sa stai 5 min si sa faci fotografii tot vezi altceva in afara de cei care nu ies din ograda.

    Comentariu apreciat.11666
    • Da, de aia merg in Italia si cauta McDo si CFK. Sau in Franta se plang ca „ce mancare putina pun astia in farfurie.

      Comentariu apreciat.6417
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3681
    • Sau înveți cum, contrar stereotipurilor din categoria mămăligile minții, mâncarea și calitatea serviciilor din restaurantele românești respectabile este de regulă ușor peste ce vezi prin alte parti, și ca unii dintre noi suferim aiurea de un complex de inferioritate, ramas din comunism sau din anii 90.

      Nu stăm deloc rău la capitolul obiective turistice și opțiuni gurmande. Stam execrabil la capitolul “cum ajungi din punctul A în punctul B” dacă ești turist și nu ai venit cu mașina, nu ai de unde să închiriezi o mașină, nu ai permis, vrei să mai și bei, sau nu vrei să îți scurtezi vacanța după ce un deștept a depășit pe linie continuă și te-a proiectat intr-un pom.

      De pildă, cum ajungi de la Timișoara la Sibiu cu transport public? Răspuns: cum ți-o fi norocul.

      Cele mai mișto vacanțe le-am avut în zona Brașov-Râșnov-Bran si împrejurimi, Hațeg-Deva, Alba Iulia, sau Sighișoara și împrejurimi cu zeci de sate fortificate. Însă a fost mereu frecat la ridiche să închiriez mașina, și să fac pe șoferul, și cu ochii în 4 după genii pustii care conduc în lumea lor, în loc să stau cu cracii pe pereți, sa mă pot destinde intr-un tren sau autobuz curățel, chestiuni de care de-obicei nu te freacă grija prin alte părți.

      Comentariu apreciat.7929
    • pe englez și american- că nu peste tot lumea vorbește engleză și pe american, mai ales, că USD-ul nu este singura monedă de pe planetă. și, stai să vezi, există locuri unde nu poți plăti cu usd.

      e plin redditul de povești de te doare și ultimul neuron, ăla bolnav.

      simplul fapt că ajungi în locuri unde oamenii nu arată ca tine sau nu vorbesc ca tine/nu mănâncă ca tine/nu se îmbracă ca tine, au alte produse în supermarket sau chiar brandurile de acasă sunt un pic diferite pentru unii este educativ.

      am dat peste miorlăieli de tipul- turist pe alt continent, în ailaltă parte de lume, ”vai, la supermarket n-au biscuiții care trebuie, de ce n-au biscuiții care trebuie!?”

      dar și de ”la început mi s-au părut porțiile mici, dar mi-am dat seama că m-am săturat. după 2 săptămâni de concediu, am slăbit x pounds deși am mâncar ca spartul”- de obicei americani în europa.

      Comentariu apreciat.4212
    • Asta dacă ești capabil să înțelegi ceva din diferențele pe care le experimentezi în călătorie. Altfel, degeaba.

      185
    • Te civilizeaza sigur daca tu esti un taran disperat sa faci poze cu obiectivele alea faimoase doar sa ai cu ce te lauda in fata rudele :))) Asta e cu calatoritul pentru tarani e echivalentul urinarii pe garduri la caini, sa marchezi locul pentru ca altii sa stie ca ai fost acolo.

      Indecis. Tu ce zici?318
    • Simplul fapt că ajungi în locuri unde oamenii nu arată ca tine sau nu vorbesc ca tine/nu mănâncă ca tine/nu se îmbracă ca tine, au alte produse în supermarket sau chiar brandurile de acasă sunt un pic diferite pentru unii este educativ.

      Ce e „educativ” în asta?

      Indecis. Tu ce zici?1135
    • Stii vorba aia cu „m-am dus bou, m-am intors vaca”? Crezi ca a provenit din nimic?

      Indecis. Tu ce zici?295
    • @Phaff 1.aici vb despre romani .. iar tu vb despre alte englezi, francezi etc.
      si 2. Eu iti spun un simplu fapt aceasi oameni care au plecat in strainatate si s-au intors inapoi sunt mult mai civilizati decat cei care nu au iesit din tara.

      149
    • Dacă un individ nu e excesiv de bou simplul fapt că vede oameni diferiți/lucrurile se petrec diferit și nu se crapă cerul și nu se prăbușește pământul în haos poate fi o revelație/educativ, etc.

      Indecis. Tu ce zici?306
    • Mariusx, pai cum sa dai bani pe turism, cand poti sa ii dai pe subaru, pe 3 case, pe haine sau pe mancare. In general dai bani pe chestiile care ti-au lipsit cel mai mult cand ai crescut, si ai ramas traumatizat in subconstient d-astea. Eu, ca unul care a crescut intr-o vreme in care degeaba aveai de toate, ca din tara tot nu puteai iesi mai departe de bulgari, prefer sa ii dau pe turism.

      177
    • @7even, baietii astia care merg in Franta nu ajung ei la localurile care pun putin in farfurie.

      41
  5. Calatoria trebuie sa fie ceva ce iti doresti si la un comfort cit mai bun. Nu inteleg goana dupa calatorii doar ca sa bifezi ceva ce nu te intereseaza.

    Comentariu apreciat.825
    • subscriu, începusem intr-o vreme cu excursii dar am renunțat ca m-au terminat, totul era pe fugă si oboseală la maxim, nici nu-ti mai ardea de vizitat ceva.
      Acum doar cu gașca in familie, închiriem un microbuz cu șofer si e parfum, ne ducem unde vrem, stăm cat vrem, facem ce vrem, odihna cat vrem, nu ne mai fugărește nimeni :)

      Comentariu apreciat.4213
    • Pe mine ma ia nevasta-mea in plimbari, la un moment dat facusem intr-o zi 26 de KM, nu mai puteam, ma dureau picioarele de am zis ca arunc incaltarile si umblu in papuci de casa pe strazi de nebun

      In fine, years later am facut niscaiva copii si nu ma mai poate plimba, hehe, mergem la mare imi pun curul in nisip si fac castele, vis.

      Cand am fost la munte copii au zis scurt, noi vrem sa ne jucam, nu vrem sa ne plimbam!

      Comentariu apreciat.6422
    • Multi fac asta pentru ca simt ca raman in urma si ca sunt mai prejos. Suntem ființe sociale si toti ne comparam cu un grup sau altul. Cand vezi ca ala a fost si colo si dincolo si dai la un moment dat prin stories si vezi 5 prieteni/cunostiinte separate sunt ba la ski, ba prin Italia sau Bali, te simti si prost si vrei sa mergi in toate.
      Apoi realizezi ca daca te chinui putin poti sa mergi in Italia cu 500 euro 2 persoane pentru 3-4 zile, in Bali poti sa dai si 2000 euro daca zbori cu 3 escale si stai la o spelunca. Partea buna e ca dupa 2-3 ani de facut asa li se cam face lehamite tuturor.

      Indecis. Tu ce zici?2411
    • Sau … sa constientizam cat de cosmetizata e „realitatea” pe social-media. Te plimbi peste tot, dar bagi doar fast-food (fara poze bineinteles).
      Sau aceleasi cunostinte care se plimba peste tot, dar nu au bani sa isi repare diverse la masina. Sau la casa.

      208
    • Aia cu confortul (nu comfort, am verificat pe google) e valabila de la o anumita varsta si venituri.

      131
    • Una e concediul in care te duci sa stai in piscina sau sa te imbeti in baruri sau plimbari in natura si alta e calatoritul.

      Pate vrei sa te duci o luna prin Grecia sau Italia, in scop cultural. Aau o luna doua in America sau Asia de Sud Est pentru afaceri. Sau te duci pentru experienta profesionala, faci un circuit de huburi de inovatie prin Saxonia sau Lombardia

      Sau calatoresti sa te cizelezi. Sa zicem ca ai o suma de bani si vrei sa deprinzi maniere si rafinamente. Te muti perioade scurte prin tari civilizate si incerci sa te integrezi da fara sa te stabilesti acolo sau sa faci bani, ca presupunem ca deja nu ai probleme materiale. Doar asa, sa vezi cum e sa traiesti si sa lucrezi printre alte natii.

      46
    • A, inca una. Sa iti faci relatii de putere, Pall Mall Street in Londra ;-)

      13
  6. Ultima propozitie face toti banii! Cred ca fiecare stie cate o familie din asta care iti explica faptul ca ei investesc in vacante dar acasa au dezastru!

    Comentariu apreciat.5813
  7. Vorba lui Dinica: Lume multa, oameni putini

    Comentariu apreciat.435
  8. De pe grupul de vacante de pe Facebook sa luam aminte:

    „Buna !! Urmeaza sa calatorim in Kenya cu copilul , a mai calatorit cineva in ultima perioada acolo ? Este safe ? Cum v-ati protejat de tantari etc ? M a cam panicat malaria din Zanzibar mai ales ca mergem cu copilul iar vacanta e peste 3 saptamani .. multumesc !”

    Cel mai amuzant e ca oamenii asteapta sfaturi medicale de la neica nimeni, le e lene sa dea un ban sa vorbeasca cu un medic epidemiolog sau sa caute pe Google „Is X country safe?”
    Ireal sa iti expui copilul la riscuri inutile.

    Comentariu apreciat.1535
    • Asteapta si accepta validare de la altii pentru a-si demonstra ca „vedeti? nu e asa de rau”

      Doar un ochi pe site-ul MAE pe conditiile de calatorie (sanatate publica) din Kenya si deja ar trebui sa ai multe indoieli despre a calatori acolo in general.

      Comentariu apreciat.740
    • mie mi se ridică părul pe coaie când văd asta cu țări exotice și copii mici.

    • Da-l cu gel

      Comentariu apreciat.1480
    • Ireal să îți expui copilul la riscuri inutile.

      Dpdv al psihanalizei – eventual domnul Coloja poate să confirme sau infirme dacă eu scriu o idioțenie – asta denotă o dorință în a-ți omorî copilul.
      Da, da, spui că-l iubești, că e al tău, că bla-bla, da’ în tine de fapt se ascunde un om care regretă că a ascultat de mă-sa sau tac-su cu făcutul de copii, iar acum folosești proxy-uri prin care să scapi de acesta.

      Indecis. Tu ce zici?1938
    • @Phaff acelasi lucru il putem spune de cei care nu-si pun copii in scaune/centura in masina?
      Sunt doar oameni ce au avut ghinionul (al odraslelor) sa se reproduca.

      Mergi cu copil de x-luni sau 2-3 ani in Somalia. Face copilul febra, vomita, etc. Primul doctor e la 100 km distanta si ala are coada de 100 de insi de care se ocupa. Doctorul nu intelege ce dracu vrei de la el, iti da o lumanare s-o aprinzi lu’ ala mic si sa te rogi la ce zeitate vrei tu.

      Inteleg (cat de cat) ca vrei sa calatoresti, dar cu copii atat de mici in tari exotice unde lipseste apa nu doar doctorul….e doar trist.

      Comentariu apreciat.574
    • Exact, e ridicol sa pui intrebarea asta pe un forum romanesc… come on! Statistic romanii nu calatoresc in Kenya si din aia 9-10 dusi de Imperator :) nici unul n-are copiii dupa el. Deci… pe cine intrebi?

      Iar daca chiar vrei s-o faci, macar informeaza-te ca lumea. Se poate da Malarone la kinderi? Ce vaccine trebuie sa fac, etc… Si asta INAINTE sa bookezi vacanta, aia de peste 3 saptamani :))) So funny.

      117
    • „Dpdv al psihanalizei – eventual domnul Coloja poate să confirme sau infirme dacă eu scriu o idioțenie – asta denotă o dorință în a-ți omorî copilul.”
      Bai nu, nu cred ca ai scris asta. :))))
      Astept si eu raspunsul domnului Coloja.

      56
    • Stati linistiti, nu va pati nimic copilul doamnei. Asta pentru ca peste vreo 3 saptamani va aparea urmatoarea postare: „Buna!! Maine dimineata avem zborul spre Kenya si un prieten de-al sotului m-a pus pe ganduri, ati mai auzit careva ca ar trebui pasaport pentru copii mai mici de 3 ani???”

      Comentariu apreciat.441
    • @Phaff: Psihanaliza are vreo 160 de ani vechime. Freud, Jung, Adler – grupul ăla. E depășită și deloc științifică. Și nu – nu denotă o dorință ascunsă de a-ți răni copilul. E doar iresponsabilitate acolo; eventual o educație precară.

      154
  9. Eu cand ma duc pe undeva, Imi imaginez cum ar fi sa ma mut acolo. Cum ar fi viata daca as locui zi de zi.

    Si dupa aia vin cu pretenții la Politia Locală Dobroesti sa nu mai parcheze toti pe trotuare, ca sa râdă gardienii publici de mine ca ii deranjez.

    Comentariu apreciat.1184
  10. Mi se pare mie sau ultimul paragraf dă destul de mult într-unul din prietenii lui Zoso, de care până acum nu prea s-a luat deși se putea? :))

    Comentariu apreciat.436
  11. E suparat ca n-a mai prins loc la festivalul ciresului cu Pascu :D

    Comentariu apreciat.360
    • Se intampla…poate are o sensibilitate ea, dar acuma na… tari exotice, muste, cald, etc… fiecare isi stie limitele si problemele. Daca nu, le afla intr-un mod mai putin placut. Dar sper ca s-a facut bine tanti.

      23
  12. cred ca sunt 2 categorii de turisti: cei pt prima data in locatia respectiva si cei veniti a x-a oara. cand esti prima data esti extaziat, abia cand ajungi si a x-a oara in ac locatie incepi sa simti farmecul local pe bune pt ca poti sa stai mai domol si ai deja experienta in locatia respectiva. asa ca cu cat excursiile vor mai accesibile cu atat va fi mai bine.
    in muzee, lasa-i in pace, sa faca poze sa alerge de la a la z in viteza, poate mai revin o data si atunci ori nu vor mai veni acolo ori vor intra doar sa vada doar mona lisa si atunci poate vor sta 2min sa se uite la ea.

    222
    • Prima oara cand am fost la Luvru, cativa oameni prin camere, normal, dar dat la nivelul 100 cand am ajuns in camera cu Mona Lisa. N-am stat sa ma imping sa ajung in fata, sa-mi fac eu poza cu tabloul.
      Sunt atat de multe tablouri fantastice si alte opere de arta, ca nu-ti ajunge o saptamana sa poti vedea cu adevarat totul. Sa te uiti prin detaliile puse de artist in opera, pierzi cateva minute la fiecare.

      Dar si calatoritul, e la fel ca si cu mancarea, hainele, tot ce ne inconjoara. Popor care n-a avut nici de unele in ultimii zeci de ani, acum cand avem o bruma de bani, e FOAME de orice.
      Mancat mult, cumparat mult, cheltuit tot, vizitat (bifat) cat mai multe locuri. Poate generatiile nascute dupa 2010 sa aiba o foame de genul mai temperata

      Comentariu apreciat.385
    • de ce naiba ti’ai face poza cu tabloul???

      Comentariu apreciat.271
    • Cum a zis si ouiouifi. Nici eu nu inteleg de ce oamenii fac poze cu tablouri sau obiecte artistice. Ca esti si tu in poza mai inteleg, sa te mandresti pe fb/insta. Dar sa faci efectiv poza la obiectul de arta? De cate ori in viata mai te uiti la pozele alea?

      122
  13. Pe vremea mea (haha) optiunile erau limitate la granitele romaniei. Asa ca nu existau prea multe dezbateri.
    In tinerete, ca si galatean, sfarsitul de saptamana era de obicei „peste Dunare” la cort, sau in poiana la Soveja, sau la mare daca ne adunam cativa si faceam cheta la benzina. Masina avea tata. VW Passat break din ’78. Mama, ce timpuri. Am fost intr-un an la mare 7 in masina aia. Rabatai banchetele si se faceat pat (portabil) .
    La o tura de Transfagarasean, au inceput sa chiuie franele. Prin Sinaia, oprit la primul magazin de piese, cumparat placute si schimbat pe marginea drumului. Ca na, cine cine minte, carai pe atunci toate sculele dupa tine.
    Mai era si turul manastirilor din Moldova. Sau mersul la Predeal, la cabana Diham (aia de pe vremuri). Ah, ce amintiri de la cabana. Trasee facute prin zapada, frica de ursi, vinul fiert cand in sfarsit ajungeai la destinatie carand dupa tine vreo 15kg de conserve – sau serile cand se adunau grupuri de tineri prin holurile de la cabana , cantau la chitara si voce, melodii faine de alta data.
    Pentru cei nascuti prin aniii ’70-’80 optiunile erau limitate in adolescenta.
    Cred ca a fost un „sweet spot” la calatorii, unde mergeai peste tot in Europa cu low cost si nu spargeai banca. Plus ca destinatiile turistice nu erau pline de „oameni” pusi pe furat, inselat sau mai rau.

    Comentariu apreciat.890
  14. m-a uns pe suflet ultima fraza

    104
  15. eu nu mai fac concedii in perioada de concedii! urasc luna august si luna decembrie cand e plin peste tot de toate variantele de oameni si neoameni.
    Si daca vizitez un obiectiv care e mereu full, incerc sa ma duc la finalul turului sau sa o iau invers, sa fac orice ca sa evit turma

    Comentariu apreciat.494
  16. “trebuie să călătoriți” e ok in ideea de „mai iesiti naibii de la voi din sat sa mai vedeti si altceva”.

    Legat de calatorii cu copii mici la drum lung sau in locuri exotice colegul Mariciu iti poate da mai multe detalii dar majoritatea o fac pentru ca e mai ieftin cat timp copilul e sub 2 ani :) gen „merg acum in Bali ca in urmatorii 5-7 ani nu mai pup”. Eu de ex am ales sa nu o fac, am mers maxim la marginea din vest a Europei deci 4-6 ore.

    Zbor de 6 ore cu copil de 2 ani e chiar chill, alea de 11 sunt mai grele sau calatoriile cu layovers. Dupa primele zboruri mai lungi nu mai e asa complicat dar depinde mult de fiecare. Stiu oameni care calatoresc mult cu 2 sau chiar 3 copii si nu sunt influenceri, pur si simplu le place sa calatoreasca si viata nu se termina daca ai copii si nu e pentru toti un chin. Merg si singuri dar de multe ori iau si copiii cu ei.

    Asteptam cu infrigurare parerea lui Flat.

    Indecis. Tu ce zici?2615
    • Copii vor sa se joace, nu vor sa fie tarati prin muzeee. Asta e clara.

      233
    • Sunt si muzee in care pot sa se joace.

      69
    • Nu prea merg prin muzee in afara nici cu copil, daramite cu el. Dar sunt cateva foarte misto si interactive de exemplu Science museum si oceanograficul din Valencia.

      100
    • Va urăsc sincer pe ăștia cu boracii orăcăitori prin avioane. Nu aveți bunul simț sa înțelegeți că deranjați pe toată lumea cu mofturile voastre? Stați naibii acasă, sau daca aveți înclinații masochiste, mergeți frumos cu mașina voastră 17h cu plodul. Mulțumesc

      79
  17. pai daca toti youngsterii vor sa fie influencari si/sau trapperi si/sau tiktokari ce te astepti? e pe maimutareala, nu stii nimik

    93
  18. Cred ca pașaportul ar trebui eliberat de baza de interviu, inclusiv cu vizita acasă. Verificat vase murdare – mai încercați…

    Indecis. Tu ce zici?2719
  19. Dacă ar fi un campionat de cât ne fute grija de ce fac ceilalți, am fi pe locul întâi :)

    Comentariu apreciat.8617
  20. La cata panica e in comentarii, merge faza aia cu poti sa scoti romanul din romania, dar nu scoti romania din roman…

    Va recomand cand mai calatoriti, sa faceti „pipal uaci”, sa vedeti si voi cata relaxare e pe strainii care circula cu copii. Desculti, in ciorapi, dezbracati, cu jucarii tarsaite, fiecare cum vrea si cum apuca. Am calatorit pe 4 continente, nicaieri nu mi s-a parut atat de periculos sa nu-ti duci copiii. Trebuie doar o alta mentalitate, si o minima documentare inainte. Viata e putin mai mult de papa caca somn.

    Nah, fiecare face ce vrea, dar poate invatam si noi ceva daca tot calatorim. Copiii stresati se mai uita si ei in stanga si in dreapta, poate ei vor fi mai bine.

    Indecis. Tu ce zici?3637
    • Iti dai seama daca n-ar avea copii deloc ? Relaxare si mai multa.

      163
    • Tu n-ai ajuns niciodata in spital cu copilul tau, nu? Eu am ajuns de cateva ori in Romania si sunt mult mai circumspect cu faza ca „nicaieri nu e atat de periculos sa nu-ti duci copiii”.

      Dar vorba ta, fiecare face ce vrea, eu unul prefer sa fiu mai precaut decat sa-mi plang de mila dupa.

      118
    • In unele locuri e atat de periculos, ca nu m-as duce nici singur.

      131
  21. Ce mă intristează cu adevărat este cand vad oameni pe care ii cunosc care călătoresc serios și deși corpul lor iese ”de la ei din sat”, mental nu sunt capabili să iasă.
    Mi se pare că trăiesc pe pilot automat și nu sunt in stare să vadă și să inteleaga cu adevarat locurile in care merg. Merg in vacante sa faca shopping (la aceleasi magazine pe care le avem si in Romania), manancă tot burgeri/pizza sau la fast-food. Prin muzee trec pe repede inainte fara sa inteleaga nimic. De analizat cum sunt organizate orasele sau cum sunt construite unele locuri nu mai zic.

    Indecis. Tu ce zici?3310
  22. OK, azi hateuim calatorii. Doar ca oamenii-s foarte diferiti si motivatiile la fel.

    Eu sunt din categoria care mi-am luat copilul mic in tari exotice. Ba chiar m-am mutat in ele, cu totul, acum am si pisica exotica.
    Daca stateam sa spal vasele banuiesc ca nu era prea funny. A fost mai misto sa ma chinui pe avioane, 24 de ore cu mers direct la servici dupa, cu cazari mai obosite, etc.

    Treaba e cu malaria asta din Zanzibar, banuiesc, de aici s-a pornit valul asta. Eu in Africa n-am fost, ca n-am ambitia asta de a vedea fiecare coltz de lume. Calatoresc unde am chef si unde mi se sugereaza sa am chef ;)

    Calatoriti oameni buni! Face bine la cap, la fel cum sportul face bine la altele. E bine sa schimbi mirosurile, oamenii. Calatoriti cat de departe va duc picioarele si banii ! Pentru ca mai tarziu n-o sa fie la fel. E un mare noroc sa fii tanar si sa-ti permiti sa umblii hai-hui prin lume. E un privilegiu.

    Comentariu apreciat.7811
    • As putea spune ca romanii au si o problema de mentalitate cu bătrânii si copii, nu trebuie sa călătorească, sa nu care cumva sa încurce pe cineva.
      Si asta se vede si in infrastructura in general intre tarile care nu au probleme de genul. De exemplu e ceva normal sa vezi autobuze pline cu oameni la pensie care parchează cat mai aproape de obiectivele turistice (sa nu intram in discuția ca nu au bani din pensie) si locuri de parcare pentru familii cu copii aproape de intrare samd. Sa nu mai spun de clasicele priviri urate ale dacilor corciti ca plânge un copil in avion sau in tren si le strica lor pacea interioara.

      Indecis. Tu ce zici?3325
    • Deh, când vezi peste tot comentarii tip ” da draga și dacă urla/se catara pe scaune/aleargă peste tot/, ce are, doar e copil, nu?!Eu ii las pe ai mei să facă ce vor, unde vor!”, surprinzător, dar da, îți cam formezi o mentalitate cum că aia mici încurcă. Atunci când au părinți pe care ii doare in cur de educația lor. Și ăștia au cam ajuns peste tot.
      Cât despre bătrâni, chiar nu știu pe nimeni sa fi comentat ever ceva. Chiar și în online vezi că spun multi că ar fi frumos sa călătorească și pensionarii români cum o fac bătrânii din alte țări… Eventual mirare, ori admirație, dar în nici un caz o parere negativă…

      Comentariu apreciat.315
    • Cred ca bunul simt ar trebui sa intervina undeva intre copilul urlator/umblator si ipad ;)
      Cu batranii asa e… doar ca trista realitate e ca la batranetze poate banii nu mai sunt o problema pentru unii. Energia si cheful insa variaza…

      106
    • @Ioana
      A dat vali link-ul mai sus:
      paste aici ca sa vezi de ce spuneam referitor la copii

      https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/situatie-fara-precedent-in-romania-loc-de-joaca-2338266.html

      24
    • Foarte frumos că au desființat locul de joacă, era de joacă nu de urlat ca maimuța la gratii. Copiii românilor nu pot vorbi normal, doar să chirăie și să urle, ca sălbaticii

      43
  23. Sat cu străzile pietruite, madamele pe tocuri, domnii împing cărucioare.
    După ce le zdrăngăne copiilor creierii în cap, mami și tati se opresc la restaurant unde servesc prânzul în urletele pruncului cu creierii malaxați.
    Ne doare la ciocan de panouri cu acces doar pentru rezidenți, noi urcăm cu mașina/ motocicleta pe o stradă, care surpriză, după ce că e și foarte îngustă, se termină…. în trepte. Se scărpina un plăvan cu un A7 că nu știa cum să iasă.
    Alta a început să plângă, m-am emoționat și printre înjurături ( a turat motorul la coteț, strada e și în pantă, de am zis că sar pistoanele prin capotă) am coborât din casă și i-am urcat mașina.

    Indecis. Tu ce zici?258
  24. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1251
  25. Ia sa nu mai da-ti in horeca. Ce are daca omul vrea sa stea la coada la intrare in Luvru ala? O vezi pe Monalisa si iti faci un selfi, dar nu il faci pentru ca ai o amintire ci ca sa te lauzi ca te-ai trezit la 5 dimineata si ai avut 5 ore rabdare pana ai intrat, ca aia o sa povestesti la altii, nu despre arta.

    38
  26. Uite de exemplu mie nu-mi place sa calatoresc aproape deloc, am cam vazut marile capitale de prin Europa, cu saptamani de plimbat prin ele, vizitat muzee si obiectivele clasice si mai putin… le-am facut de curiozitate si de plictiseala, nu imi face neaparat placere, dar am fost cu oameni carora le face placere asa ca am zis… ok, hai sa vedem.

    Daca era sa ma duc singur, probabil era o sapt de lenevit prin camere de hotel, parcuri restaurante… daca era, ca probabil as fi zis pas.

    Am dat de foarte multe ori de oameni care nu intelegeau deloc cum de nu-mi place sa „cunosc alte culturi” sau sa „vad lucruri noi”.
    Raspunsul e simplu de tot: nu s-a miscat nimic in mine ca am vazut Lisabona si am stat 2 saptamani printre cei de pe acolo, am venit acasa si acum dupa 5 ani cand stau sa ma gandesc nu imi lipseste nimic de acolo, n-as repeta experienta din cauza locatiei, as repeta experienta din cauza oamenilor cu care am petrecut acel timp pe acolo… la fel si cu Oslo, Londra, Paris, Viena, Praga, Budapesta, au fost experiente ok, dar nu m-as inghesui sa repet experientele de dragul vizitarii obiectivelor sau alte chestii.

    Nu spun ca lumea ar trebui sa fie ca mine sau ca e ok cum vad lucrurile, ce spun este ca experientele si trairile tin de la om la om si asa cum unii sar de 10 ori pe sapt cu parapanta ca li se pare cea mai tare experienta, la fel sunt altii care nu ar sari niciodata si nu e nimic gresit in asta.

    Comentariu apreciat.4410
    • O alta chestie care inclina tare balanta… pozele in 99% din cazuri nu reflecta deloc realitatea, iar ce vedeti pe retelele de socializare sunt doar o cosmetizare a tepelor pe care si le iau oamenii in majoritatea cazurilor. E foarte greu sa accepti ca ai mers in Dominicana si ai stat o saptamana in hoteluri goale, plaje goale… pui acolo 2-3 poze exotice cu #bestlife

      1310
    • Exact !! Unii au dor de duca din diverse motive. Altii sunt perfect happy si impliniti in cartierul lor. Si nu e nimic gresit in asta.
      E chiar bine ca e asa… altfel presiunea pe avioane si cazari ar fi si mai mare…

      221
  27. NOI
    VREM
    ÎN
    SCHENGEN
    !!!!

    416
  28. E aglomerat, scump si obositor. De cand au inceput asiatici sa obtina vize turistice usor s-a umplut de ei la toate obiectivele europene mari. Am fost si eu mult timp plecat prin Europa in interes de servici si m-am dus pe unde am apucat si la obiective turistice. Daca nu iti place mult istoria si arta nu are rost sa te inghesui si sa te enervezi aiurea doar ca sa le bifezi ca ai fost acolo. De obicei arata mai bine in poze decat in realitate. Muzee si piete si statui poti sa le vezi elegant de acasa in 3D. Apoi e scump. Niste prieteni de familie au fost asta vara la Paris + DisneyLand. 3000 de euro au spart in 3 zile cu avioane, cazare si mancare si nu va ganditi la ceva wow. Chiar si zicea el cu parere de rau: nu-mi iau PC nou care m-ar costa vreo 2000 de euro si lucrez pe un gunoi vechi toata ziua si merge greu dar m-am dus aiurea si am spart 3000 de euro pe 3 zile de nervi si aglomeratie. Nici macar nu ne-am distrat. Cam asa sta treaba cu vizitatul.

    Comentariu apreciat.345
    • Nu am inteles absolut niciodata care e faza cu Disneyland, de ce merge lumea si mai ales de ce cheltuie atatia bani acolo.

      244
    • Da dar intrebarea care se pune … ar recunoaste treburile astea si altora care nu sunt prieteni de familie ? Ii inteleg pe cei care sunt singuri cand fac arogante de-asta, scopul e de marketing pt femei sa le sugerezi ce viata interesanta ai. Dar casatorit sa faci asa ceva (facepalm) ?!

      83
    • @Nicu, incerc eu un raspuns, poate te prinzi… tu, la 6-7 ani n-ai fi ramas impresionat daca azi ai fi vazut un desen animat cu Mickey si Goofy si peste o saptamana te-ar fi dus ai tai sa-i vezi in „carne si oase” langa tine? chiar deloc? njci un pic asa?

      136
    • Pt copil s-au dus ca nu ar fi mers singuri si copilul a fost impresionat in special…. de ce cozi obscene erau peste tot inclusiv la cartofi prajiti. :D

      61
  29. Nimic nu „bate” mamele care spun ca ele ii ofera copilului lor experiente de la cele mai fragede varste, gen hai cu copil de doi ani la un muzeu de arta, ce poa’ sa nu fie ok? Aaaa, ca inevitabil se plictiseste si urla, deranjandu-i pe cei din jur? Sa suporte, ca eu AM COPIL!

    Comentariu apreciat.303
    • Nu era tanti aia influensăr din Moldova, care avea ca trecut ca obiectiv ca bebele ei mic să viziteze nu știu câte zeci de țări înainte să facă 5 ani?

      173
  30. Io-s fiert pe istorie si arheologie antica, si cum intamplator in tarile mediteraneene e cea mai mare concentratie de situri istorice, imbin placutul cu si mai placutul, dimineata pe plaja la baie, dupa pranz la muzee si ruine, seara la plimbari si cina.

    In schimb, unde am vizitat deja ce era de vizitat, nu ma mai intorc, cu exceptia locurilor unde sunt plaje super misto.

    E bine pentru suflet sa vezi macar o data in viata una si alta, zic.

    Rar fac poze, mai des vederi, dar aproape niciodata selfie-uri, sunt destul de urât si fara sa ma mai si laud cu asta.

    Comentariu apreciat.391
  31. Pentru cei care isi iau copii mici in calatori:
    „The hippocampus, the part of the brain where memories form, isn’t fully developed until around age 7. This may be why our earliest memories aren’t usually from our first few years of life. The absence of early childhood memories is a phenomenon researchers call „childhood amnesia.”

    Indecis. Tu ce zici?239
    • Raspuns din partea parintilor al caror copchil va schimba lumea:

      „Copilul nostru nu e asa! Al nostru retine tot ce vede mai bine ca noi! Probabil textul se refera la copii cu deficiente, al nostru e sanatos!”

      242
  32. Pe mine consider ca m-a schimbat mult calatoritul, in special zonele indepartate in care am fost si care m-au ajutat sa ies din inchisoarea realitatii noastre. Un lucru e cert, iti dezvolta empatia si inteligenta emotionala (mai ales calatoritul solo).

    175
  33. NOU
    #115

    Venezia, Muzeul Peggy Guggenheim: ai doar doua locuri in totu muzeul unde te poti aseza sa admiri exponatele, in rest stai in picioare sau esti impin de altii pentru ca au exponate puse pe un hol de nici 2 metri latime.
    Amsterdam, Muzeul Van Gogh: locuri in fiecare sala sa stai pe jos cat vrei, poti chiar si schita ceea ce vezi.
    Turismul e o industrie si atat. Orice industrie are nevoie de castig: ori mult si ieftin ori putin si scump.

    120
  34. Cred că Vali a vrut să spună că unele călătorii sau destinații nu-s pentru oricine, sau chiar că unii mai bine ar sta acasă. Dar a fost mai elegant pentru că e pe pozitivism mai nou.
    Sunt absolut contra celor care își târăsc copiii sub trei ani la piramide, ruine romane sau grecești ori Louvre. Se chinuie ei, copiii, poate și cei din jur iar ăia mici nu își vor aminti escapada culturală.

    122
  35. Acuma nah, nu s-or transforma toți maneliștii în critici de artă de la prima ieșire din țară. Dar unii totuși mai prind o idee de civilizație, pe care o aduc acasă, iar asta nu-i un lucru rău. Chiar cunosc mai multe cazuri care s-au destupat un pic la minte mulțumită călătoritului. Deci există speranță.

    144
  36. Asta cu vasele murdare se potriveste la orice disputa. E foarte folosita de limitatii care nu pot aduce argumente pro/contra pe subiect si se leaga de chestii fara legatura.

    920

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)