De ce scade natalitatea #1

Deschidem azi o nouă rubrică.

Un loc de joacă din Galați a fost desființat după ce locatarii din zonă au dat primăria în judecată, deranjați fiind de zgomotul produs de copii. Link știre

Un profesor de la Politehnică se poate întoarce la catedră, că nu e așa de grav să ia mită, are o conduită ireproșabilă și ar priva studenții de înalta ținută morală și intelectuală a unuia prins cu șpagă. Link știre.

De drag să faci copii, de drag să îl ajuți să meargă la facultate. Nu e corupție, vorba lui Adrian Severin, e starea de fapt a țării. Ăla nu are nici o jenă, se întoarce la catedră ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Iar ăia cu locul de joacă, nu știu, poate se adunau seara bagabonți și făceau scandal, altă explicație nu am.

 

Banner with a surprised children peeking at the edge with copyspace. The portrait of cute little kids boy and girls looking at camera against white studio wall. Kids fashion and happy emotions concept Image by master1305 on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Ne se mai…ca altadata domnle!

    Comentariu apreciat.8310
  2. stai domle nu dau afara toate companiile oameni pe capete? 5,10,20 procente, la greu.

    lasa sa plateasca firmele sa facem copii, de al nastere pana cand e angajat si pensionat. ala capitalism nene.

    Indecis. Tu ce zici?2329
    • Iar statul care reține peste 40% impozit pe muncă, respectiv 20% TVA (adică 60%) din ce ne plătesc aceste “firme capitaliste” evident e în regulă. Corect?

      Este absolut firesc ca statul sa retina 60% din munca unui salariat obișnuit și apoi să fie preocupat de cine cat sifonează, respectiv salarii și pensii speciale obscene, basca.

      212
  3. NOU
    #5

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1547
  4. Acid folic (Acifol, 5mg), util pt „pregătirea terenului” pentru inseminare este 65 de lei, preț impus de stat.

    Indecis. Tu ce zici?1336
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2695
    • Da. A infiintat un minister condus de Firea. Ca si cum ai numi ministru al agriculturii un sobolan?

      Comentariu apreciat.11212
    • @kilroy

      Suntem tara cu cel mai lung concediu de crestere a copilului de pe intreaga planeta. Bonus, daca mamei ii pare chiar atat de rau dupa jobul lasat tatal poate prelua concediul.

      Comentariu apreciat.7519
    • Sigur, a incercat /s
      Uite un plan:
      1. fara angajati din afara UE, da stiu e ipocrizie ca si noi ca natie am fost saraci, dar problema lipsei fortei de munca trebuie sa se acutizeze si mai si pt ca firmele si patroni sa inteleaga ca nu merge sa tii profitul ala nesimtit doar pt tine si amanta ta; o iau razna cat de natural o ard srilankezii astia doar pe trotuar cu bicicletele
      2. Stimulat cresterea oraselor mijlocii gen nu stiu Bacau, Vaslui etc. In prezent trendul e de concentrare a populatiei in 5 orase mari sau emigrat in afara (bineinteles autostrazi si mai ales cai ferate de mare viteza)
      3. Stimulat populatia sa nu isi mai bage banii in imobiliare prin taxare (daca ai 2 case pe numele tau, te pup, mars pe bursa sau deschide-ti o afacere), de asemenea de unde ai tu 10 apartamente daca esti bugetar sau nu ai venituri fiscalizate ?!
      4. Sa ridici scoli noi sau sa reabilitezi nspe scoli pe perioada mandatului ar trebui sa fie ceva de bun-simt, nimic cu care sa te lauzi
      5. Redus volumul materiei. Nu, neaparat taiat din nr de ore, dar eficientizat tot procesul de invatare. Nu sa se incerce jack of all trades master of none.
      6. Scapat de fosilele din sistemul de sanatate. O gramada de mosi orgoliosi care au fost ultima data la curent cu noile tehnologii din medicina inainte de anul 2000. O moarte de om e trista, dar e si mai si moartea unui copil.
      7. Incurajat sportul (mai ales de echipa), in orasele mari nu ai unde sa te joci pe afara ca copil la cate masini sunt si cate blocuri s-au ridicat din 90 incoace.

      Comentariu apreciat.6843
    • @N: boss, bune soluții, nimic de zis. Vin și întreb: CINE să le implementeze, te rog?
      Pare așa o mare voință națională de schimbare și un consens pe asta… de nu mă pot opri din râs.

      Indecis. Tu ce zici?317
    • Si după ce se termină concediul de maternitate ce te faci? Creșe / grădinițe care să îl țină până la 6 jumătate – 7 când termină programul cei care nu lucrează la stat nu ai decât la privat și costă. After school la fel… Dacă nu ești din ala care-i face doar să incasezi alocația e greu să te descurci cu doi.

      Comentariu apreciat.568
    • @misterAdi ai copii? După cei 2 ani de concediu de creștere copil ce faci? Locuri la creșă nu sunt destule, la grădinița la fel.
      La școală cel puțin 1-4 orele sunt 8-12. Ce faci cu ei la ora 12 când tu lucrezi până la 6?
      Din afară totul pare ușor, e mai greu când te lovești de probleme.

      Comentariu apreciat.5114
    • @Mister Adi
      Ne plătesc să stăm acasă, că nu sunt creșe. La noi sunt 600 locuri și vreo 3 grupe la privat. Știi care e una din variante? Trag un diagnostic de ceva la copil și prelungesc un an concediul.
      Și dacă ai copil născut să zicem în decembrie și trebuie să mergi la muncă înapoi în noiembrie, ghici ce? Nu ai prioritate la creșă. Că scrie negru pe alb că prioritate au copiii care au 2 ani în septembrie.
      Deci,
      Faceți copii care se nasc vara, înainte de 31 august.

      Comentariu apreciat.382
    • @Mister Adi Ungaria are 3 ani concediu maternal.

      173
    • Eu personal sunt anti-after school. O data ca imi da senzatia de arest. Cum era pre vremuri cand ramaneai ”la arest” dupa ore. Si in al doilea rand, daca ai bullies in clasa, sa mai stai cu aia pe capul tau inca cateeva ore dupa programul orelor ?

      612
    • În Suedia și concediu 1.5 ani pentru fiecare părinte. Ulterior, ai până la 180 de zile de libere opționale ca să stai acasă cu copilul dacă e bolnav sau e închis la creșă.

      Copilul poate fi dus la creșă de la un an jumate, și sunt creșe peste tot, intr-o rază de maxim 5-10 minute de mers pe jos.

      Îți spun asta ca părinte care a emigrat imediat ce a aflat ca va fi tată. Să ai copii în România e coșmar viu, și doar un idiot util sau un măgar ar face apologia mediului infect pentru creșterea copilului din România, asigurat de statul român hoț și incompetent.

      Indecis. Tu ce zici?1911
    • pentru oricare, nu fiecare.
      Ai 1.5 ani impartiti la doi. Atentie la bani, ca ai 80% dar din max(salariu tau, 46000sek). Asta daca nu iti suplimenteaza firma.
      Restul de zile libere sunt fara plata. Si o sa le tot iei ca VAB (parca asa le zice). Gen, copilu tau e bolnav, iti iei liber sa stai cu el. Dar, pe banii tai

      50
    • Nu am stat să intru în detalii tehnice. Tatăl are jumate de an, mama jumate de an, și restul de un an jumate se împarte la doi. Depinde și ce contract și unde lucrezi.

      În ansamblu este oricum în regulă. Nu ai liber mai mult sau mai puțin față de ce ai nevoie ca părinte. Asta e ideea. Adițional, e multă înțelegere ca vii mai târziu sau pleci mai devreme ca să ai grijă de copil, când este mic.

      În România, ca tată, una peste ochi. Ai liber 1 plus 2 săptămâni dacă faci cursul de puericultura. Cei doi ani de maternal pt mama, e tot ce vezi. După, la revedere. Te descurci.

      Efectiv te pisi pe cei doi ani. Să ridice mâna sus câte mame nu s-au apucat să se cațere pe pereți după ăștia doi ani, în care trebuie 90%, trebuie sa se ocupe singure de copil.

      92
  6. Cu cat nivelul de educatie e mai ridicat, cu cat nevoia de a face copii scade.

    Astfel, majoritatea tarilor puternic industrializate sufera deja de o generatie de prabusirea natalitatii.

    Exista si tari bogate unde populatia tanara e majoritara, dar acolo efectul se datoreaza religiozitatii cetatenilor (SUA, Arabia Saudita, etc.).

    Practic corelatia e invers proportionala intre nivelul de educatie si religiozitate.

    Noi suntem cam la mijloc, credinciosii pe bune au scazut, dar nivelul de traditionalism e inca sus.

    Daca natalitatea e slaba, desi ar trebui sa fie ajutata de cei religiosi inca multi, se datoreaza si exodului celor 5 milioane de romani in ultimii 30 de ani.

    Aia fac copii, dar nu ii mai fac in tara. Cine fac inca in tara ? Tiganii.

    Vom avea o crestere sensibila a natalitatii pe masura ce importam imigranti din Asia, tineri si fara harfe prea multe.

    La fel cum in Europa salvarea demografica va veni tot de la imigrantii majoritar musulmani, la fel se va petrece si in SUA datorita latinilor care se inghesuie cu zecile de mii la granita intre Texas, Florida, etc. si Mexic.

    Comentariu apreciat.6928
    • Cu cine o sa facă copii asiaticii veniți pe aici pe 500 euro pe lună să livreze pizza ? Unde sa ii crească totuși, in fostele cămine de muncitori sau studențești, sau in apartamentele confort 2 , unde stau cate 4 in cameră ?
      Suedejii, da, fac, și cei care au bani și cei care nu au. O să fie ‘interesant’ pe aici peste 20-30 ani…

      Comentariu apreciat.729
    • Intre ei, cum fac si ai nostri prin Spania, Italia, Franta, Germania de atatia ani…

      Comentariu apreciat.409
    • Man, asiatice venite sunt puține . Repet, unde sa ii crească, și cu ce ? Și ei își dau seama că nu poți trăi normal in Romanika, cu prețuri de Occident dar salarii de kkt. O chirie e cat in salariu…ii vad cum își numără mărunții prin supermarket..

      Comentariu apreciat.6313
    • Nu te duce dupa fenta cu orasele mari, e plin de asiatici deja peste tot, si vor veni inca in cateva valuri in anii urmatori.
      500-700 de euro e un salariu mai bun decat minimul pe economie cu care traiesc o treime din romani.
      Cat despre femei, vin dupa ei, multe vin direct pe joburi la randul lor. Nu au inventat romanii reintregirea familiilor.

      Comentariu apreciat.6711
    • NOU
      #27

      Intre ei, cum fac si ai nostri prin Spania, Italia, Franta, Germania de atatia ani…

      „Ai noștri” nu dețin nimic pe numele lor în țările ălea și trăiesc în chirie. Aici e o problemă.

      Indecis. Tu ce zici?2623
    • O „problema” cu zero legaturi cu subiectul.

      139
    • NOU
      #29

      Ba are legătură cu tot și multe, foarte multe.

      614
    • Cu foarte multe o avea, dar nu cu facutul de copii al romanilor din strainatate, sau de oriunde altundeva.

      96
    • Nepaleza “mea” are 22 de ani si copil de 6 ani.
      E deja la noi de 3 ani.
      Copilul e alb si e f mandra de asta, aparent tatal nu e prin preajma (nu am elaborat).
      Toata ziua sta cu copilul/parintii in ureche pe whatsapp.
      Seara merge non stop conexiunea video.
      E fericita tot timpul, canta, danseaza.
      Ne-a pus odata ca nu intelege de ce romanii sunt asa de suparati.
      Primeste 3500 lei net din care trimite acasa 2500 lei. De 500 lei manaca in special orez, iar de 300 lei se plimba in oras in weekend.
      E deja o comunitate inchegata.
      Mi-a explicat ca acasa nu poate castiga mai mult de 100 eur/luna si adesea nu are cum sa faca asta ca nu sunt locuri de munca.
      Am vazut niste poze aratate de ea in telefon care m-au oripilat, dar realist nu erau foarte departe de niste gospodarii vazute de mine la tara in Romania sau de cocioaba strabunicilor copilariei mele.

      In rezumat, deoinde de termenul de comparatie.
      Romania e paradis, mai ales daca ai curent, apa si canalizare (fosa).

      Comentariu apreciat.804
  7. Stirea aia cu locul cu joaca din Galati e jalnica. Cum adica deranja zgomotul de la locul de joaca? Ce fel de rahat de oameni sunt aia? Si de judecatori…
    Si eu am la geam parc de joaca pentru copii. Al meu a crescut acolo,in leagane.. in nisip, pe balansoare. Daca a crescut, acum gata, alti copii nu se mai pot juca? Wtf?

    Indecis. Tu ce zici?4643
    • Stau in bloc nou, 40 de apartamente, majoritar tineri cu studii superioare…In ultimii 5 ani, au apărut vreo 5 copii. Nu știu dacă erau sau nu trecuți la întreținere, dar unii (care nu au copii) au cerut imperios sa se actualizeze numărul de locatari din bloc, pentru a se actualiza calculul de cote intretinere…jalnic…ăștia suntem…

      Indecis. Tu ce zici?4869
    • NOU
      #34

      E logic și normal. Mai nou legea nu mai prevede scutirea pt copiii sub 3 ani cum era acum ceva timp. Sau legea trebuie respectată numai când nu ne afectează?

      Comentariu apreciat.9310
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1863
    • nu cunosc legea. daca zice remington 3 ani, o iau de buna. la 3 ani si o zi sa il treaca pe lista la intretinere ca nu am eu nici o obligatie sa le cresc lor copilul.

      ce ar urma? cand ma duc sa imi cumpar mie si alei mele 2 chifle, trbuie sa cumpar 3, una pentru copilul lor? cand duc gunoiul sa ii bat la usa sa ii duc si lui scutecele? sa facem cota parte la meditatii? cand mor, o camera din apartamentul meu ii ramane mostenire?

      Comentariu apreciat.4310
    • Legea zice de copii sub 3 ani. Dar la blocurile noi nu inteleg ce e asa mare deranjul, oricum cheltuielile comune nu au treaba cu consumul (spre exemplu apa), iar cele comune nu sunt influentate de un copil si oricum sunt raportate la suprafata locuintei, nu la nr de persoane. Cel putin asa e la mine

      69
  8. … pentru că părerea sexului frumos contează… și vreau să o aud. Hai fetelor … dans!!!

    Indecis. Tu ce zici?2527
    • Ce aud eu pe la birou, colege corporatriste middle-age , cu salarii bune :

      – că soții lor sunt niste putori care nu le ajuta cu copilul (că sunt rare cazurile cu mai mult de un copil); în același timp, din ce înțeleg, soții lor câștigă mai mult decât ele, dar cu toate astea, glumesc (sau nu) că nu au găsit bărbați bogați..
      – că e greu cu copil și cu ‘cariera’ ; unde ‘cariera’ = joburi pe care le-ar putea face și un student.. mai mult , opinează că sunt de compătimit cele care și-au neglijat ‘cariera’ pentru familie
      – că s-au scumpit excursiile, biletele de avion, pantofii, hair stilistele, manichiuristele
      – deși au in jur de 40 și chiar peste, folosesc termeni de genul ‘noi fetele’ și au gesturi infantile; e amuzant când imediat după , in vreo ședința, vor sa se dea puternice și ‘smart’…

      Mai sunt și unele la vreo 20 și ceva de ani, programatoare e drept, obligatoriu deținătoare de pisică, cu fizic de studentă la Poli pe care trebuie sa fii foarte beat ca să…nu le-am auzit de planuri de relații, familie,copii…de city-break-uri,da…

      In concluzie, eu nu as mai face copil cu vreuna…(fosta e in categoria de mai sus, fix cu aceleași apucături, copilul nu mai vrea sa stea cu ea, e adolescent deja, și nu prea mai tolerează …)

      Comentariu apreciat.8445
    • @car

      Legat de prima liniuta, un comment de pe un grup de bebeluseala pe care e sotia:
      imgur.com/a/AtoNYgf

      65
    • @car… și printre noi sunt bădărani și neciopliți și nespălați și copchii târzii și putori…

      Comentariu apreciat.386
  9. Loc de joaca închis. Urmează o mică parcare.

    Comentariu apreciat.416
  10. Nu cred ca se adunau betivii in parculetul de copiii pentru ca in articol specifica faptul ca sunt camere instalate si s-au dat amenzi. Eu cred ca niste pensionari nu aveau chef de galagie si vroiau sa auda propaganda de la TV in liniste. Pensionari care de altfel si-ar dori sa ca copiii lor sa treaca mai des cu nepotii pe la ei.

    Comentariu apreciat.7416
    • Vazut aseara la TV reportajul, cei contra oameni cam peste 60 ani, aparent pensionari. Din partea cealalta, o mama resemnata.
      Inainte spuneau ca a fost spatiu verde. Inteleg ca aici se voteaza pentru biserica (ce-as mai rade sa le sune clopotele) sau parcare.

      86
    • Ai fi surprins, dar mai deranjati sunt tinerii :)

      91
    • Au copiii (nepotii) pe care i-au educat. Se pot juca si in liniste, nu sa urle ca-n padure.

      43
  11. Sper sa inlocuiasca locul ala de joaca cu un cimitir. Ca sa fie liniste deplina pentru toti pensionarii care au votat pentru desfiintare. Pun pariu ca media de varsta a celor care au facut reclamatii, e sigur peste 65 de ani. Ca ailalti, mai tinerei, n-au ei timp de reclamatii si procese.

    Indecis. Tu ce zici?3927
    • Loc de joaca zici?
      La mine nici macar de-un loc de joaca nu-i vorba, ci de o alee pavata si un spatiu „verde” din fata unui Profi de cartier.
      E vorba de copii de 4-10 ani.
      Cei mici sunt insotiti de mame care nu au serviciu si cu ocazia asta ies si ele la socializare. Iar spre seara, apar si barbatii.
      Mai intai au inceput copiii sa desfaca, usor-usor, cate o piatra din aleea pavata. Intr-o vara au devastat cam jumatate dintr-o alee laterala care duce la scarile magazinului. A ramas patul nisip, foarte apreciat in galetuse.
      Am atras atentia celor de la magazin, m-au ascultat politicos si n-au luat nicio masura.
      Apoi, intr-o dimineata pe la 6, a venit un mosulete si a incarcat in portbagajul unei biciclete doar pavelele intregi. Operatiunea a continuat mai multe zile, ce desfaceau copiii, cara mosul cu bicicleta – o fi vreun grup infractional organizat…
      Jumatatile ramase de pavele le-au carat pe spatiul „verde” si si-au facut un fel de sotron din ele. Mame, tati, vecini, Profi, toti au vazut, in afara de mine nimeni nu a reactionat. Spatiul verde a devenit un fel de maidan de pamant batatorit, pe care nici macar o buruiana nu mai creste.
      Copiii urla, tipa, zbiara, claxoneaza, vuvuzeaza, mamele mananca seminte si se rastesc si ele, in urlete, catre copii. Ocazie cu care am aflat ca la moda sunt nume ca Eric, Rares, Teona, Andra, Andreea, Sofia…
      Tatii trag masinile la bordura, desfac strategic portbagajele si scot din lazile frigorifice vinul de la tara si sifoanele. Cand se simt in bani, fac vanzare la Profi de cate un pet-doua de bere, pe care-l impart in pahare de plastic. Si paharele, si mucurile de tigari, si cojile de seminte, si ambalajele de la dulciurile copiilor raman pe loc, le strang gunoierii dis-de-dimineata. Slava gunoierilor!
      Am facut reclamatie la politia locala. Au venit destul de repede, nu stiu daca le-a dat vreo amenda, dar le-am vazut pe doamnele mame cum au dat cu matura pe jos, pe alee, vociferand. Iar barbatii si-au aruncat dozele de bere si-apoi au adoptat tactica portbagajului ridicat, pe baza de bar si baza de aprovizionare.
      Totul a culminat cand, la adapostul intunericului, au adus copiii la kaka-pisu sub geamul locatarilor. Am intervenit, copilul s-a „blocat” – vezi Doamne! – si n-a mai putut produce. Asta in conditiile in care cei in cauza locuiesc la doua-trei scari distanta, dar cum sa pierzi distractia!!!
      A urmat un monolog urlat – se kk un copil, doar nu ma kac io, sa se constipe copilul din cauza ta, ce atata aere sa nu las copilul sa se kace sub geamul meu… Eu eram in intunericul casei mele, aia tipa la niste ferestre de bloc.
      Tot razboiul se termina dupa 11.30 seara, cand isi iau la revedere de noapte buna in niste urlete care acopera harmalaia copiilor si-si trimit, tot urlat, pupici cu sclipici.

      Stiu, poate ati zice ca tre sa inchid geamurile. Aia fac, le tin inchise, am geamuri noi, cu nustiucate camere, am si obloane… dar intelegeti, stau toata ziua la birou cu AC deschis, stau si acasa cu AC cat e vipia mare, dar seara, dupa 10, inainte de somn, as vrea sa deschid si eu o fereastra, as vrea un pic din aerul serii… nu se poate! Am ajuns sa-mi fie sila de vara din cauza nesimtitilor care napadesc orasul.

      Comentariu apreciat.1297
    • @miriam
      Vad o casa la porumb in viitorul tau.
      Colegii care fac harmalaie sunt copiii betoanelor de altadata, nu generatia “sarma”.
      Cartierele dormitor betonate din plin si sufocate de masini nu sunt un exemplu de civilizatie, ci incetisor devin mahala sufocanta.
      Nu ai cum sa te ascunzi in cubiculul tau numit apartament.

      Indecis. Tu ce zici?1529
  12. De facut e relativ usor, de crescut e greu. Un copil costa mult timp si bani. Timp nu mai ai daca lucreaza amandoi, bani trebuie doldora daca vrei sa iasa ceva decent din el. Stiu…pe vremea noastra… era altceva. Vremea noastra a trecut desi si pe noi ne-au crescut cu greu parintii ca era saracie. Ce vine o sa fie mai naspa pt ca bagajul de cunostiinte si competente ce vor trebui sa-l aiba pt angajare la un job decent va trebui sa fie mult mai mare si mai variat din cauza automatizarii in special. Vor trebui sa stie programare sau sa o inteleaga la un nivel acceptabil, vor trebui sa aiba capacitate de analiza mai mare, sa invete repede … altfel o sa se bata cu lumea a 3-a pe joburi de cacat.

    Comentariu apreciat.6310
    • da, că toți copiii tre sa iasă it-isti și le tre meditații și activități extra, un instalator, un electrician, un muncitor în construcții nu mai facem și noi?

      Comentariu apreciat.357
    • Ai vazut cum arata instalatiile electrice moderne ? S-a simplificat enorm tot procesul, e mult mai simplu sa faci o instalatie electrica acum. In constructii o sa vezi in curand brate robotice punand caramizi la milimetru. Aia daca o sa vrei o casa „speciala”, la „comanda”. Daca o vrei „prefabricata” o sa vina direct cu panouri si intr-o saptamana e gata, de luni pana joi ca probabil vineri va deveni zi libera in viitor. Tencuiala este mecanizata deja peste tot si se doreste renuntare la ea ca vin cu generatii noi de rigips si nu se mai mira nimeni. Da, vei lucra in contructii dar vei programa bratul robotic ce va pune caramida sau supraveghea planul escavatorului robotizat sa sape automatizat fundatia. O sa fie si multe joburi de cacat la propriu in viitor: ingrijitor de batrani ca o sa fie multi si o sa-i stergi la cur, curatenie si menaj acasa, bone, manipulatori, etc.

      202
    • să chemin tu robotul când ți se înfundă wc-ul sau ți se împușcă instalația în perete sale repare. noi nu suntem în stare sa avem niște semafoare sincronizate și el vrea roboti sa ii zidească casa. uită!

      Indecis. Tu ce zici?264
  13. pe de altă parte, în țările nordice, cu cât ai veniturile mai mari, cu atât faci mai mulți copii:
    https://www.reddit.com/r/europe/comments/1akyhwk/in_sweden_fertility_rate_increases_with_income/
    am aflat că am avut un stră-străbunic polonez, practic nordic, îmi mai trebuie doar venituri mai mari și mai bag vreo 2-3 copii

    Indecis. Tu ce zici?2811
  14. De fapt am vrut să zic că la noi ard copiii în maternități, dacă supraviețuiesc acolo mor la școală, înecați în budele din fundul curții sau căzândule tavanul clasei în cap. Eventual mai zboară prin parbrizul mașinii părintești, pentru că scaunele speciale sunt ceva glumă.
    Nu zic că nu e rău să ia profii mită, dar să ajungi să dai șpagă la facultate e un privilegiu, nu mulți apucă ocazia asta.

    Comentariu apreciat.4517
    • Factorii ăștia sociali sunt de necontestat însă îți adresez o întrebare poate prea personală – dacă vrei răspunzi dacă nu, treci peste – pe primul de ce l-ați făcut?

      Indecis. Tu ce zici?1517
  15. , poate se adunau seara bagabonți și făceau scandal, altă explicație nu am.

    Da, se poate și asta.
    Dar… legat de asta am o poveste: în 2007 m-am mutat în Berceni, într-o zonă liniștită de blocuri de 4 etaje. Verdeață, liniște, tot ce vrei, doar că prin jurul blocurilor era cam pârloagă și mașini parcate pe pământ. A venit primăria, a dat la o parte mașinile și a amenajat toată zonă cu verdeață, cu locuri de joacă mișto, cu teren de baschet / fotbal. Stând de vorbă cu un vecin (pe la 70 de ani) el s-a arătat indignat că au făcut terenul ăla…
    „- Pai stați, nu e bine că au făcut, au și copii ăștia unde se juca…
    – Păi da, dar aici, între blocuri, să deranjeze lumea!?”

    De asemenea, locul de joacă era păzit mereu de poliția locală.

    Comentariu apreciat.488
  16. Natalitatea scade din cauze financiare, in primul rand. Familiile tinere trebuie sa dispuna de venituri suficiente ca sa creasca un copil, nu mai este ca pe vremuri ” unde manaca doi mai mananca si unul”. Cred ca,in general, lumea isi doreste sa traiasca mai bine decat cei dinainte. Daca poti sa ai o viata mai usoara, de ce nu? Vezi cum multi de pe Insta, Facebook etc calatoresc, au lucruri scumpe si tu nu iti permiti nici in concediu sa pleci undeva, apare nemultumirea, te gandesti ca te sacrifici degeaba si nu mai ajungi sa traiesti. Cei care au multi copii sunt de obicei familii modeste. Din generatia mea foarte putini au mai mult de 2 copii.

    Comentariu apreciat.419
    • De când lumea și pământul omul a avut parte si de sărăcie, și de egoism, și de invidie. Nu e nimic specific vremurilor noastre.

      Poate doar bunăstarea, corelată cu consumerismul și încurajarea pe toate căile a egoismului.

      Indecis. Tu ce zici?1815
    • Culmea, că și țările cu apă caldă au probleme cu natalitatea. Și mai culmea, în familiile sărace sunt mai mulți copii.

      173
    • „Natalitatea scade din cauze financiare, in primul rand. Familiile tinere trebuie sa dispuna de venituri suficiente ca sa creasca un copil”

      „Cei care au multi copii sunt de obicei familii modeste.”

      Comentariu apreciat.293
    • Nu s-a schimbat nimic, doar pretentiile oamenilor. Anterior copiii cresteau cu bunicii, inghesuiti, sau cu cheia de gat, de la varste fragede. Multi din noi am crescut cu 2-3 jucarii si poate altele de la alti copii mai mari, haine la fel, diferente sociale au fost mereu, chiar daca astazi sunt mai mari si/sau mai vizibile.

      Una din diferente este insa faptul ca oamenii vor tot mai mult de la viata – li se pare mai complicat sa creasca un copil sau mai multi, au senzatia ca trebuie sa le ofere foarte mult, etc.

      Adevarul este subiectiv.

      262
    • dacă s-ar putea făcea copii pe tik-tok … trecem de 9 miliarde cât ai da un click

      104
  17. Am o idee: pensionarii ăștia acriți, invidioși și răi să se facă influenceri.

    Îs la fel de … (a se completa cu: spurcați, nesuferiți, dăunători)

    1512
  18. Jumătate din copiii români sunt născuți în străinătate.
    Anul trecut 40 de unități școlare s-au închis în Buzău că au plecat părinții cu tot cu copii în afară.
    Credeți că minoritarii mai fac mulți copii? 17 copii în 5 clase. Tot ciclul primar. Nu, numai la Huedin, și la 40 de km de București.
    https://www.facebook.com/watch/?v=374632265276000

    Voi vă credeați părinții/bunicii când vă vorbeau de inflația din anii 90?
    Copiii care au prins criza din 2009-2012 votează anul ăsta și sunt liberi să facă copii.
    Oare ce vor alege?

    133
  19. Păi, Vali, fă un sondaj de opinie de genul: câți dintre voi vreți să faceți copii în următorii (să zicem ) doi ani? Câți aveți deja unul și îl plănuiți și pe al doilea? Câți aveți doi și îl plănuiți pe al treilea?
    Acum două generații bunicii noștri făceau copii pentru că aveau nevoie de ajutor in gospodărie. Acum o generație părinții noștri făceau copii pentru că dăduse Ceaușescu decretul. De ce ar face tinerii copii acum? La ce le-ar folosi? Întrebă -le pe influencerite de ce fac copii. Bine, ele n-ar recunoaște, dar le ies campanii, conținut, bani frumoși, bani de bone, că de stat ele cu copiii nu prea au timp sau chef.
    Proprietară de clinică dentară cu trei cabinete într-un oraș mare . Copil de grădiniță. Nu vrea să dea bani unei femei să stea și să îngrijească copilul când e ea la serviciu, zilele trecute a luat toată agenda telefonică la rând să găsească pe cineva să ia copilul de la grădy, putea să fie și cineva mai puțin cunoscut, sau dubios, sau nu conta, s-a rugat de față cu mine de vreo trei persoane pe care nu părea să le cunoască prea bine, două din ele nici n-aveau numărul ei. 🤣
    Băi, frate! Săptămâna viitoare pleacă într-o vacanță din aia scumpă. O lua și copilul, că n-am întrebat? 😄
    Nu, nu e doar statul de vină din păcate. Oamenii au început să urască responsabilitățile. Punct.

    Comentariu apreciat.408
    • Zici tu? că „au început” 🤔 … nu știu dacă acum în vremurile noastre, oamenii au mai multe sau mai puține responsabilități însă cred că le urau și înainte… din postura de necunoscător în ale sociologiei am să încerc totuși o supoziție – cred că în ultimele 2 decade a scăzut mult intensitatea cât și cantitatea relațiilor interumane.

      93
    • Bunicii nostri faceau multi copii si pentru ca rata de deces infantil era ridicata. Pe considerentul fac 7 ca sa supravietuiasca macar 5. Intrebati-va parintii (sau bunicii, daca mai traiesc) cati copii le-au murit de mici.

      171
    • bunica-mea a fost singura la parinti

      52
  20. Nu țin cu lupu, dar cred ca e de investigat cazul ala de „șpagă”.
    Îmi suna ca și cum ar fi fost ceva consultant pt un proiect de reconversie profesionala. Cele faimoase europene.
    E un articol de kkt. A luat șpagă sa ce timp de 3 ani? Jurnalism de 2 lei.

    152
    • Hai ca m-am dus și în link-ul cu acuzațiile. E fix ce am zis.

      S-a făcut un proiect. Profesorul a muncit la el. I-a dat unui coleg oportunitatea de a fi pe proiectul respectiv și i-a propus sa împartă suma. Oricum totul era de forma în proiectele alea.
      După 31 de împarteli colegul s-a aricit ca vrea toți banii și l-a „turnat”

      202
  21. Sunt 2 categorii diferite de oameni care au renuntat la a face copii: unii prea săraci si unii destul de ok care isi permit multe si le place viata lor si nu vor sa o schimbe. Altii fac la fel de mult.

    Cunosc oameni din toate categoriile, la una ma incadrez si eu dar am facut schimbarea totusi, cu greu ce-i drept.

    Omului ca și apei ii place sa mearga pe cel mai usor drum. Acum avem mii de posibilitati e a petrece timpul, pe vremuri nu erau. Nu cred ca exista parinte care zice ca e usor sa cresti copii, viata se schimba total.

    Dar nici statul nu ajuta, cand vezi atata coruptie si durere in cur iti vine sa pleci pt a oferi copilului sanse la viata. Am fost plecat din tara, m-am intors, acum ma gandesc ca e mai ok sa plec iar pt a oferi o sansa copilului

    Comentariu apreciat.335
  22. NOU
    #80

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 739
  23. Pe vremea mea la poli a venit un prof toamna la restante cu mana rupta : in vara lasase o gasca de baieti sa mai repete inca un an pt ca nu vroia el sa le dea examenul. A fost greu de digerat pt un om de stiinta ca dumnealui.

    L-am avut pe un jegos care mi-a zis ca eu la el n-o sa trec niciodata ca nu ii place fata mea, am inteles, uite cererea de transfer la alt prof, a semnat, la celalalt am luat fara probleme.

    Ce vreau sa zic este ca nu mi-a fost niciodata conditionat un examen de spaga, ori invatai ori nu.

    Daca vreunul din hotii aia din conducerea UPB ar avea coloana vertebrala, ar refuza ca acel dorel sa mai predea la ei.

    Ca pana la urma.. e bine sa dai 200eur la examen, 10-12 pe an, iesi inginer cu diploma super ieftin dupa 4 ani. E vina profesorului ca copiii astia din ziua de azi nu mai invata carte si doar au bani, bani, bani ?

    208
    • Uite vezi. De asta zic jurnalism de doi bani. Omu nu a luat șpagă. A facut ceva ilegal care a fost încadrat la șpagă.
      Nu a fost acuzat de luare de mita de la studenți pt examene. De asta urăsc jurnalismul. Citește tot acolo. Și linkurile din trecut și o sa vezi despre ce e vorba.
      Ai presupus imediat ca a luat șpagă de la studenți. Ceea ce este complet fals.
      I don’t give a fuck despre acel profesor dar sunt iritat rău de articole de genul ala.

      202
    • Ok nu a fost prins în flagrant luand șpagă pt examene, a luat șpagă pt un proiect european implementat in upb. Cuvântul cheie e șpagă.

      In continuare, de ce mai e profesor ? Poate merge data viitoare fara a fi prins si atunci primește toata lumea din jurul lui partea cuvenită ? E unic in lume ? Nu sunt altii la el in catedra care pot sa ii ia locul ?

      Vb de un bugetar plătit peste medie care trebuie sa predea in continuare, sa fie un exemplu bun pt studenti ?

      26
  24. Cred ca si aici se aplica foarte bine ideea de la articolul anterior: majoritatea oamenilor nu au de ce sa faca un copil (sau mai multi).

    De ce sa-l faca? Sa le umple un gol emotional in viata sau relatie? Sa se laude cu el? Sa-i sprijine la batranete? Sa-i ajute la munca din gospodarie si de pe camp? Sa-i ajute sa se apere de altii si de animalele salbatice? Din pur instinct animalic de propagare a genelor?

    Eu am unul si, sincer, habar n-am de ce l-am facut si daca a fost bine pentru el (sau pentru mine si sotie). Sper ca da!

    Indecis. Tu ce zici?276
    • imi pare rau pe tine daca ai dilema asta :)

      812
    • N-ai de ce, suntem ok. Este un copil dorit si asumat, pe care il iubim si ne straduim sa il crestem cat de bine putem, fara a avea impresia ca facem un lucru greu sau extraordinar.

      La nivel strict logic, nu as putea spune de ce l-am dorit, pur-si-simplu asa am simtit noi atunci.

      40
  25. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1351
  26. Știrea cu locul de joacă e tristă. Consider că a greșit instanța, au și copiii drepturi garantate de legi și tratate internaționale. În apartament nu, în fața blocului nu, dar unde să se joace copiii ăia? Cu proful nu mă mir. Sunt pline politica și instituțiile statului de oameni cu cazier, de ce ar fi facultatea o excepție?

    615
  27. Credeti ca este nevoie de Programul rabla pentru parteneri?

    221
  28. Si la mine in zona e un vecin care vrea desfiintarea nolului loc de joaca amenajat de primarie acum ~6 luni. Au lipit afise: https://imgur.com/a/cujSUER

    19
    • Daaa… tot felul de centre în care copiii să fie supravegheați și să desfășoare în mod organizat activități.
      Nu cumva să fie copii și să se joace afară.
      Cum mama ei de treabă te deranjează niște copii care se joacă?
      Sper să le construiască o biserică sau o moschee, sau și mai bine amândouă. Să aibă muzică frumi în fiecare și. Și dacă e ceva religie care ține slujbe numai noapte, sper să-și facă și ăia templu în locul parcului.

      74
    • @bea
      Daca nu i-au educat, sa se joace in liniste* , acum sa-i suporte.
      *liniste inseamna sa vorbeasca normal, nu sa urle ca-n padure ca descreierații.

      63
  29. Eu cred ca scade natalitatea, atât la noi cât si la restul națiilor și mai civilizate, pentru că nu se mai poate întreține o familie dintr-un singur salariu, cum era, de exemplu, in perioada boom-ului din SUA. Când lucrezi de la 9 la 5 (sau 6, dacă ai pauză de masă) nu mai ai când nici să faci copil si, mai ales, să îl crești. Si apoi îl cresc oamenii răi de la after și ne plângem că generația tânără e needucata și că noi i-am fi educat mai bine, dacă n-am fi fost in „meeting” cam toată copilăria lor!

    231
  30. Director/profesor din Suceava…deja condamnat (prima instanta) pentru relatii sexuale cu o eleva din scoala…inca este angajat, a ramas profesor si are ore in continuare…

    https://www.monitorulsv.ro/Local/2024-02-01/Profesor-director-de-scoala-si-consilier-local-judecat-si-condamnat-la-prima-instanta-pentru-relatii-sexuale-cu-o-eleva

    51
  31. Eu chiar nu cred ca bunicii si generatiile care au facut multi copii, le-au facut ca aveau nevoie de forta de munca. Au facut pentru ca sexul e placut, pentru ca nu existau metode contraceptive si pentru ca copii sunt un dar de la Dumnezeu.
    Poti sa spui ca nu ii educau si ca nu se ingrijorau de soarta lor pt. ca erau utili la munca campului.
    De asemenea mortalitatea infantilă era foarte mare. Cimitirele planetei sunt mai pline de copii decat de adulti.

    94
  32. Scade natalitatea pentru ca:
    1. Au crescut pretentiile si oamenii se gandesc sau sunt mai constienti de multe aspecte psihologice pe care inainte le ignorau. Trebuie să ai grijă cum il crești, trebuie să știe 2-3 limbi străine, sa faca inot, balet, sa cante la pian. Să il dai cu 4-5 creme. Trebuie să fie empatic, dar si sa isi impuna punctul de vedere.
    2. Multi vor o viata buna. E asa de bine sa ai 25-35 de ani, venituri in cuplu de 2-3-4k euro si energie. Bagi vacante, poti sa iti cumperi cam tot ce vrei, iesi in toate localurile cool.
    3. E o bataie de joc cum s-au dezvoltat orasele in Romania in ultimii ani: nu ai parcuri, nu ai trotuare, nu ai creșe, grădinițe, școli decente aproape de casă. Pe la 30 de ani, mai mult de 50% din cuplurile pe care le cunosc nu vor să isi crească copii in București. Tot caută soluții: satele de langă București sau orașe mai mici.

    163
    • „mai mult de 50% din cuplurile pe care le cunosc nu vor să isi crească copii in București. Tot caută soluții: satele de langă București sau orașe mai mici.” – asta pana la gradinita/scoala/liceu cand descopera ca numai „aia” din centru e buna pentru „ala micu”. In orasele mici si la sate nu prea ai gradinite. Intre o scoala/liceu din Stefanesti/Mioveni/Topoloveni/Costesti (toate orase mici din Arges) si Sava/Vianu/Moisil/Spiru/Sincai din Bucuresti diferenta este uriasa!

      71
    • în satele de lângă orașele mari, unde se pot juca in curtea minusculă singuri. sau in drumurile de 1 oră până la școală. da, bune alegeri.

  33. Motivele pentru care natalitatea este in scadere in mai toate tarile asa-zis bogate sunt multe. Incepand cu faptul ca oamenii sunt un pic mai comozi fata de acum ceva timp si culminand cu faptul ca multi realizeaza ca ei nu-si pot permite un copil in timp ce traiesc de la un salariu la altul. Sigur sunt si exceptii de oameni care saraci fiind aleg sa faca un copil pentru a-si putea trai viata pe care si-o doresc prin acesta, dar e o alta discutie.
    In acelasi timp toate discutiile astea cu privire la de ce scade natalitatea omit chestii simple. Concret pentru a se putea naste un copil, un barbat si o femeie ar trebui sa intretina raporturi sexuale neprotejate. Chestie care acum 60-90 de ani era normal, iar sexul era perceput doar ca un ritual de procreere. Cum insa progresismul si mai ales dorinta de emancipare a femeii in societatea occidentala a capatat tot mai multa tractiune sexul a devenit o chestie banala,iar aparitia unui copil dupa ce se intampla acel act a fost minimizata tot mai mult. In paralel cu asta s-a trasat ideea ca o femeie poate mai mult, poate sa fie mama daca vrea, poate sa faca cariera si in fond este ok daca nu-si doreste copii. Asta in timp ce „castrarea” barbatilor prin asa-zisa discriminare pozitiva in fata femeii(in nenumarate domenii) incepea sa apara, ea desarvarsindu-se pe la inceputul anilor 2000. Rezultatul a fost o scadere sustinuta a natalitatii, insa asta nu s-a intamplat brusc ci in timp. Este indeajuns sa iei orice grafic cu evolutia natalitatii intr-o tara bogata si vei vedea ca trendul este ca de prin anii 60, natalitatea sa inceapa sa scada. Coincidenta cam de pe atunci a inceput feminismul sa fie rostogolit prin lume, cam tot de pe atunci a inceput sa creasca standardul calitatii vietii in nenumarate tari asa-zis bogate.
    La polul opus, tarile mai sarace si un pic mai conservatoare in abordarile lor nu au avut aceste probleme. De ce?
    O chestie extrem de nepopulara in ziua de astazi este ca daca se vrea ca natalitatea sa creasca este indeajuns sa se interzica la comercializare prezervativele, anticonceptionale, interzis avortul si alte operatii chirugicale si problema se va rezolva. Cum insa chestia asta este extrem de nepopulara si mai ales nu este corecta politic, cautam sa dam vina pe alte povesti….

    Indecis. Tu ce zici?1026
    • Sau ca in Coreea de sud, 75000 USD/copil! (stire ieri la Pro TV)

      60
    • Omule… femeie sau bărbat ce dracu ăi’ fi fiind… „O chestie extrem de nepopulara in ziua de astazi este ca daca se vrea ca natalitatea sa creasca este indeajuns sa se interzica la comercializare prezervativele, anticonceptionale, interzis avortul si alte operatii chirugicale si problema se va rezolva. ” – asta nu e chestie nepopulară… asta e PROSTIE pură. Cu căcaturi de ideei de’astea distrugi cel puțin 2 generații.

      192
    • @Laur
      Nu am spus undeva ca sustin avortul sau alte prostii. Ceea am spus mai sus este ca daca problema natalitatii devine arzatoare sunt sigur ca s-ar putea recurge la metode de genul asta. Nu este vorba despre ce ne place sau nu, ci doar niste autoritati iti decid niste chestii din viata ta. Nu este nici prima si nici ultima data cand s-ar intampla asta.
      @Gicu
      Sunt state care si-ar permite o asemenea metoda, dar sunt sigur ca sacul ala cu bani s-ar termina destul de repede si prin urmare ar aparea alte probleme.
      In rest ramane cum am stabilit copii nu prea sunt bineveniti in viata moderna unde este musai sa devii cea mai buna versiune a ta. Ca unii pun sau nu botul la asta este o alta discutie.

      310
  34. Si apoi romanii au zis : „Sa creasca natalitatea! Dar copiii sa nu faca zgomot. Si nici procesul de a-i produce sa nu contina zgomot, ca vom batea in tevi” :))

    172
  35. Majoritatea comentatorilor de aici sunt barbati.
    Am trei copii, sotia a avut de la inceput calendar de “polenizare”.
    La nr 3 deja a clacat nervos. Copilul asta e Duracell.
    Sarcina e un soc si o binecuvantare pt trupul femeii, dar a schimbat jumătate de dantura (ca de acolo s-a luat calciu), dupa 3 nasteri naturale platoul pelvin nu mai e nou (desi stie sa se ingrijeasca si a facut exercitii) si sutele de nopti nedormite au lasat urme adanci pe fata si psihic.
    E greu sa produci un copil, apoi e greu sa ai grija de el.
    Nu e nimic nou in asta, exceptand faptul ca in ziua de azi e mai usor ca niciodata sa cresti un copil.
    Ganditi-va ca noi avem Pampers!
    Parintii nostri nu aveau si mamele spalau scutecele adesea de mana.

    Inainte de a critica natalitatea, raspundeti-va voua de ce nu aveti sau nu vrei sa aveti 1-2-3-x copii.
    Orice masura represiva, gen limitate contraceptie, are efecte adverse care au fost dovedite clar de experientele anterioare.

    111
  36. NOU
    #113

    „De ce scade natalitatea #1”
    Sigur e mana nenorocitilor de la Durex si Trojan.

    12

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube