Documentarul „Colectiv” este foarte, foarte slab

În primul rând documentarul nu este despre Colectiv, ci despre ancheta lui Tolontan și a echipei lui prin spitale, în lunile ce au urmat incendiului. Și despre Vlad Voiculescu și scurta sa aventură ca ministru al sănătății. Victimele de la Colectiv și familiile lor sunt doar un condiment, pentru tearjerking.

Senzația principală e ca aia când vezi un bucătar care are cele mai bune ingrediente și tot face o mâncare proastă. Alexandru Nanau pare genul de cineast român slab pregătit profesional care a văzut documentare la TV și încearcă și el să le imite.

Aș fi urmărit un documentar despre aventurile lui Tolo, Mirela Neag și Luțac, că e interesant să-i vezi cum își fac treaba. Chiar și aici există câteva elemente care-ți stârnesc interesul, da-s puse aiurea, fără o structură, fără un plan și se pierd pe parcurs în haloimăsul general.

Aș fi urmărit un documentar despre Voiculescu și cât de complicat e să încerci să repari un sistem profund corupt. Din fragmentele din documentarul ăsta chiar mi-a devenit simpatic V.V. Dar nu e cazul, sunt câteva scene, câteva chestii superficiale și cam atât.

Aș fi urmărit un documentar despre corupția din spitale, dar și subiectul ăsta e tratat subțire, cu ceva note despre Secureanu, Oprescu și Achimaș-Cadariu (om căruia consilierul lui V.V., Vlad Mixich i-a făcut o odă înainte să se afle că și ăla își dezinfecta spitalul cu homeopate de la Hexipharma).

Sau unul despre victimele de la Colectiv, cu tragedia lor și cum se descurcă cu greutatea asta în suflet. Dar nu, n-am avut parte de nimic din astea, ci doar de un talmeș-balmeș fără structură, fără un ton anume, fără o idee principală. Alexandru Nanau habar n-are pe unde este cu povestea, pare un copil cu ADHD, sare de la una la alta la întâmplare, câteodată se potrivește, câteodată nu. Habar n-are structură sau story-telling, habar n-are cine se uită la filme în general (îmi dau seama ce monitor a folosit la editare după mărimea fontului) și-a pornit ăsta fără o idee în cap (în afară de hai să facem ceva trist, că asta vinde la festivaluri). Pot să dau cinci exemple din cap de amatori pe youtube care l-ar trimite înapoi la școala generală pe Nanau pentru vrăjeala asta ieftină și lipsită de calitate.

Și e păcat, că sunt niște cadre și secvențe interesante acolo. Probabil în mâinile unui regizor măcar mediocru ar fi ieșit ceva interesant și măcar util. Ăla, box-office-ul global de 85.000 de dolari, nu minte. N-ai cum să eșuezi atât de major cu un subiect atât de bun. Așa ăsta o să treacă, o să fie uitat, ca multe alte „tragedy porn”-uri făcute de regizori români de doi lei ce se mângâie unul pe altul pe spate cu diplome de la festivaluri de film.

A, și pentru toți ăia care ați țipat „trebuie să vedeți Colectiv”, mai adăugați și cărămida asta la monunentul de încredere pe care-l construiți în jurul vostru. Câte filme super-proaste trebuie să recomandați să vă prindeți că lumea nu vă bagă în seamă tocmai pentru că în mod constant ziceți de orice rahat că e o capodoperă? Cam cum credeți că vă vede restul lumii când continuați să mințiți, ori din ignoranță, ori că vreți să faceți crowdsurfing printre semidocții care vă aplaudă? La câte filme vă prindeți că voi, ăia care nu vedeți nimic, sunteți puțini și foarte, foarte slabi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. NOU
    #1

    confirm!
    un subiect de aur transformat in praf de stele …

    00
  2. Asta a facut si justitia in cazul Colectiv , un talmes-balmes fara structura .

    00
  3. Am vazut reportaje pe Romania TV mai bune decat documentarul asta. Nu inteleg de ce il lauda lumea.
    Se termina in pom care orice film romanesc.
    Nu rezolva, nu dezvaluie nimic.

    00
  4. Vali a scris articol fix cu acelasi subiect acum o luna (titlul articolului e subiectul ultimului paragraf din acest text)

    #doarzic

    00
    • Da, știu, dar atunci nu mă uitasem la documentar, doar bănuiam că e prost bazându-mă pe cine-l recomandă. Acum, că am mult timp liber, am făcut acest gest și simt că trebuia să ascult de gândul cel dintâi.

  5. Am apucat să-l văd la TV pe sfârșit. Dl. Ministru mâncând. Dl. Ministru vorbind la telefon cu ta-su. Dl. Ministru dormind în Mercedes. Dl. Ministru făcând ceva în timp ce o tanti îl supraveghează. Părea un documentar despre Kim Jong-Un doing things (pentru cine cunoaște). În comparație documentarul Caisă mi s-a părut peste Colectiv, calitativ vorbind, deși și ăla zici că e un proiect studențesc neterminat, ca multe alte documentare românești din ultimii 10 ani.

    00
  6. Filmul era pregatit pentru alt scenariu de viata probabil. Pentru ca stam in casa si ne plictisim sa aberam un pic: as zice ca era lansat perfect pentru candidatura lui V.V. la primarie (ceea nu era ceva rau, ar fi ajutat sa il faca cunoscut), dar si pentru viitorul lui Tolontan. Poate urma anuntul de a se alatura lui Moise in politica.

    00
  7. Sezonul Colectiv sa terminat de mult incepe Corona.
    Nimeni nu a invatat nimic.

    00
  8. AURAȘ NEGREA MASTERRACE!!!

  9. Asta e problema noastră…că nu ne place un film…dar ati vazut cât costă rochiile pe care le avea Sorina Pintea ? Ati vazut că Banicioiu e acum pe la toate televiziunile ? Si Ponta ! Dand sfaturi despre ce ar trebui să facem acum cu Corona…Plm,dar filmul nu e ce trebe coae ! Nu se poate asa ceva !

    00
  10. Aceeasi senzatie am avut-o si eu dupa ce l-am vazut, dar nu stiam sa o exprim atat de bine. Perfect punctatate paragrafele cu „as fi urmarit…”

    00
  11. Cum ati reusit voi sa treceti prin el ca sa va faceti o parere, eu n-am putut sa rezist nici 5 minute din cauza sunetului prost, foarte similar cu multe alte filme romanesti. Ce naiba ii fac sunetului, se aude din butoi.

    00
    • microfoanele scumpe costă bani mulți. microfoanele ieftine nu.
      am simți asta când am trecut de la o lavalieră de 10€ la una de 50€.

    • Aia a fost dintotdeauna boala filmelor românești. Sunetistul român e un fel de DJ de nunți.

      00
    • Confirm. Sunetul mereu lasă de dorit. Zici ca trebuie sa se audă pana și vântul din Alaska pe fundal, iar dialogurile dintre personaje sunt mereu perturbate de sunete neplăcute, iar in pauzele de vorbire din dialoguri (vb de filme) se lasă o liniște înmormântală de parca fix atunci s-a oprit regizorul din spart semințe in platou

      00
    • singurul film românesc pe care l-am văzut eu (nu zic că am văzut prea multe) și care a avut un sunet cel puțin decent (n-am simțit nevoia de subtitrare sau să dau suficient de tare să se audă la 2 străzi depărtare) a fost ”usturoi” al Groparului.

      00
    • @A, dacă vreodată în viața asta ne intersectăm, te rog să mă tragi de mânecuță să-mi spui că tu ești, să vezi ce rapid fac rost de o bere.
      Acuma pe bune , și așa, cu eforturi mari pe partea de sunet (cred c-am băgat vreo 9000$ numai în asta), dacă infrastructura cinematografelor e de rahat, degeaba te chinui. Am pățit-o cu dolby surround care rata dialoguri că le trimitea pe alte boxe/canale care efectiv nu redau sunetul, părea că actorii vorbesc singuri. Noroc cu subtitrările.
      Este un sfat în industrie: ”if you find a good sound guy, marry him!!!”

      00
    • Asa e, nici chipsuri nu pot sa mananc cand ma uit la filme romanesti, ca pierd jumatate din dialog

      00
  12. L-am văzut in premieră. Din păcate, am avut fix aceeasi impresie. Pacat de subiect.

    00
  13. Nu mă pricep la filme și la politică, la multe lucruri nu mă pricep.
    Mie Vlad Voiculescu mi se pare simpatic și bine intenționat, mi se pare că vrea să facă ceva.
    Am văzut că a făcut Rețeaua 2.0 cu medicamente pentru cei care nu le găsesc: https://www.facebook.com/Re%C8%9Beaua-20-102590981383784/

    00
    • vlad Voiculescu e un mizerabil. toata reteaua citostaticelor a fost doar o trambulina. nu a facut-o ca a dorit el sa faca un bine-din inima sa. A facut-o pentru ca voia sa intre in politica. asa a fost gandita. si-a dat arama pe fata cu ambitia aia de a candida la primarie si nu mai voia sa renunte. Pana au scos astia „dosarul”. acum sta pe margine si arunca cu rahat.

      O masca n-am vazut ca aduce!
      un halat, o izoleta, doar arunca cu rahat, ca ailalti nu fac nimic. ca om politic trebuia sa-i adune pe toti care-l sustin si sa se mobilizeze. sa face ceva. orice.
      sper sa dispara cum a disparut viorica

      00
    • @ cici: Cu toată prietenia, îți doresc să nu fii niciodată pus în situația de a-i cere lui VV un medicament pentru tine sau pentru cineva apropiat. Pentru că nu vei ezita să o faci și să lingi temeinic acolo unde scuipi tu acuma, ”nu a facut-o ca a dorit el sa faca un bine-din inima sa” (de unde atâta siguranță pe tine nu știu).

      00
    • @groparu mai bine mor decat sa ajung la mana lui vv. cat despre lins, a lins el destul pe unde a putut.

      00
  14. Pe mine m-a socat neputinta unui Guvern tehnocrat fara sustinere politica majoritara… efectiv nu poti sa faci mai nimic.. sau faci degeaba.

    00
    • Ce anume te-a socat ? Nu e logic ca in democratie sa ai nevoie de sustinere politica ? Ciolos atunci trebuia sa zica clar „fratilor nu pot sa acccept postul de PM pentru ca nu am putea sa schimbam ceva pe termen lung”. Dar pentru asta trebuie sa ai sange in instalatie. 1 an a stat PSD in opozitie, i-au tocat marunt cam peste tot, mai ales A3, si dupa acel an au castigat cu 45 % alegerile. Si scenariul pare sa se repete.

      00
  15. incepuse bine, cu declaratiile lui banicioiu si puiemonta din zilele alea, cu filmarea aia groaznica de la fata locului… in schimb, ce a urmat trebuia intitulat: „o zi din viata lui Tolo si o juma de zi din viata lui Vladut Voiculescu”
    la sfarsit mai trebuia pusa o poza cu banicioiu si ponta acum, bine-mersi, cu partidul curat-uscat, ca sa fie tabloul complet

    00
  16. Pentru mine ramane o intrebare dupa acest documentar. Ce faceam fara acea investigatie (pont) a lu’ Tolontan?

    Acum spalam cu covid pe jos, la propriu.

    00
    • ce s-a întâmplat ulterior? nimic.
      s-a schimbat ceva în spitale? nimic.
      la ce a folosit ancheta? păi, tolontan a pozat in jurnalist de investigație, ăla care i-a dat pontul s-a răzbunat, ziarele s-au umplut de like-uri, in 3 luni lucrurile erau la normal. cât avea hexipharma din piață? 15%?

    • 15%?

      Aproviziona 350/570 spitale, cam pe acolo sunt cifrele.

      Sa nu mai zic de efectul si frica creata in piata. Deci niste schimbari in bine sunt, asta e clar.

      Legat de Tolontan, poate sa pozeze in ce vrea el, ma bucur ca a avut curaj sa elibereze materialul pe piata. De cand e la libertatea a mai avut cateva ponturi bune.

      00
    • Păi si a cui e vina ca nu s-a schimbat ceva Vali ? Nu tot a noastră ? Ii putem pe bugetari la cap pt orice ? Sunăm de ex la Poliția Locală când e unu parcat ‘5 minute boss pe prima bandă? Nu . Ca facem și noi la fel…da,dar nemtii domle…acolo e disciplină…

      00
    • eu da. le am numerel la favorites in agendă.

  17. M-am uitat si eu la film… impropriu spus m-am uitat, rula pe televizorul din sufragerie in timp ce eu stateam pe telefon. Nu m-a atras cu nimic

    00
  18. Eu ma intreb cum ar fi fost:
    – daca lumea ar fi inceput sa iasa inca de cand au inceput sa arda stalpii,
    – daca iesirea era direct in strada si nu intr-un container a carui iesire era la 30cm de sol (fara trepte pina la prag).

    O opinie nepopulara, sint sigur, dar cand vezi ca arde scena incepi sa degajezi terenul. „Merge si asa” omoara oameni, s-a vazut clar.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube