Democrația înseamnă vigilență

După aproape 3 luni carantină, numărul cazurilor de infecții cu coronavirus este în declin. Un declin „neașteptat” de autorități, în sensul nu apărea în nicio modelizare matematică. În Franța, spre exemplu, în câteva zile a scăzut cu 50% numărul de persoane la terapie intensivă. Ceea ce, în sine, este o veste foarte bună.

La fel cum au fost luate prin suprindere acum 3 luni, la fel sunt și acum autoritățile de prin toate țările. Și, în linii mari, ele fac exact aceleași lucruri: carantină, măști, temperatura etc. Foarte puține state analizează la nivel local sau regional, pentru a putea lua decizii bune – echilibrul între moartea prin coronavirus și moartea prin economie – și viabile. Nu am niciun dubiu , la nivelul de conducere ale statelor, cu mici excepții de oameni inimoși, animați de spiritul de a salva vieți, marea majoritate a decidenților sunt și ramân politicieni. Singura lor preocupare este cum și mențină funcția și partidul în cursa viitorului. Sunt conștienți nu au cum iasă din chestia asta decât foarte șifonați. Dacă ar avea de ales, mulți prim-miniștri, șefi de cabinet, medici, militari, jandarmi și casiere de supermarket ar alege fără ezitare fie „ca toată lumea„, adică în carantină, cu șomaj parțial sau cu WFH și salariul întreg.

Din punctul meu de vedere, autoritățile au avut o reacție exagerată. Însă, în context, era cam greu iei alte decizii. Au copiat, pur și simplu, ce a făcut China, uitând pe parcurs noi, restul globului, nu (mai) suntem dictaturi. Este adevărat , în fața urgenței și mai ales a incertudinii, și noi am ales jucăm jocul”. Am stat cuminți în casă, am acceptat fără prea multe discuții deciziile de îngrădire a libertății și, așa cum suntem obișnuiți, am făcut haz de necaz scălămbăindu-ne pe instastory.

Doar timpul trece și nu neapărat în favoarea autorităților. Pentru , dacă la început au fost decizii luate fără prea multă analiză, după 3 luni nu mai poți te prezinți la fel. Observăm, în toate țările, nu numai în România, cât de puțin creier au oamenii care ne conduc. refer la ei per ansamblu, nu la câtiva mai răsăriți prin fiecare partid politic sau post minor în administrație.

Decizia cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea într-o clădire este, aparent, o chestie banală. Pentru autoritățicare se simt investite cu datoria de a ne apăra – și pentru marea turmă de oi care suntem. Doar nu este. Și nu vorbesc aici de GDPR sau alte rahaturi cu privire la colectarea și folosirea datelor. Vorbesc de implicațiile la nivel societal, pentru viitorul societății și pentru fiecare individ în parte. În primul rând, nu avem date reale, concrete și corecte care facă legătura între o temperatură de peste 37°C și coronavirus. Mai știm sunt multe persoane asimptomatice, purtători de virus cu temperatura normală. Numai cu aceste două elemente – dacă ar fi oameni inteligenți în vârful decizional – și ar fi suficient îndepărtezi necesitatea unei astfel de măsuri. Pentru implicațiile sunt mult mai mari decât vrem înțelegem în acest moment. Imaginațivă o persoană singurăsocietatea a creat multe astfel de persoane. Nu analizăm de ce e singură, poate e familia prea departe, poate e la studii într-un alt oraș, poate a fugit din viața anterioară nu era tolerată homosexual(a) etc. Sunt multe persoane singure, care trăiesc singure și care au o viață socială limitată. ( vrea nu escaladăm repede la „e vină ei, dă-o-n spanac”) Să zicem persoana are și ceva afecțiuni care necesită o anumită dietă. Persoana se duce la magazin și ia ce are nevoie – revin, e singură, nu poate ruga pe nimeni -i facă cumpărături la fiecare 2 zile – și, surpriză, i se aduce la cunoștință nu poate și ia de mâncare, pentru așa a decis statul. Iar un om, plătit cu salariul minim pe economie, trebuie ducă la îndeplinire sarcina. Atenție, nu o autoritate (poliția, jandarmeria, sanepidul etc) care a venit, a constatat și a luat măsuri de igienă și sănătate publică. Un biet angajat, cu un salariu de mizerie, trebuie ducă la îndeplinire o sarcină care presupune îndepărtarea unei alte persoane într-o situație de fragilitate, din cauza unei decizii bazată pe incertitudine. Din cauză  într-o instituție a statului nu s-au găsit doi oameni cu IQ suficient, care spună „NU”.

Știu pare o chestie banală – e o decizie în interesul cetățeanului sau a majorității populațieiși nu are sens ne aplecăm prea mult asupra ei. Doar în 3 luni de zile am renunțat la așa multe din libertățile noastre, incât există riscul mai renunțăm la unele în perioada următoare, doar pentru statul spune „Ascultă și te voi proteja„.

La începutul crizei, politicienii care ne conduc erau panicați cu privire la viitorul lor în conducerea statului. Astăzi sunt mai puțin panicați, pentru virusul o stea mai mult timp printre noi, deci vor stă și ei, ne protejeze. Poți prelungi o stare de urgență, poți convinge oamenii nu e necesar faci alegeri în perioada asta, „mai vedem când o se poată„. Virusul nefiind ceva vizibil, se pot spune și vrute și nevrute. Ai 37°C, ai coronavirus, ne jucăm pe cifre și statistici cât vrea mușchiul nostru. Sunt suficiențiexperțiîn Excel în orice minister. E atât de simplu fim manipulați pentru a ni se prelungi starea de suspendare a libertăților. Iar când „temporar”-ul devine suficient de lung, uităm și ce libertăți aveam înainte.

Folosirea temperaturii ca mijloc de eliminare socialărepet, în cazul în care nu ai suficiente date această temperatură e legată clar și neechivoc de o infectare și un risc pentru ceilalți – este un lucru care a devenit banal în China, în numai 3 luni. Deși nu suntem dictaturi, poate deveni banal și aici, la fel de repede. Mâine vom controla nivelul de insulină la intrarea în cofetării. Pentru statul cheltuie prea mulți bani cu diabeticii care au un comportament adictiv și contrar bunului mers al societății. Iar 99% din populația fără diabet a fost de acord cu asta.

PS. Ca mulți alții, am descoperit în astea 3 luni am și prieteni conspiraționisti. În fine, cunoștințe. Pe care le credităm cu ceva creier. Pe zi ce trece, îmi dau seama acești conspiraționisti – în mod involuntar – sunt singurii care pot contrabalansa unele decizii proaste ale statelor. Am mai multe posturi în care spuneam despre cum au fost ignorați votanții în favoarea Brexitului. Vocile lor nu mai erau auzite de mult de politicienii de la Londra. Într-o zi s-au trezit și au schimbat o chestie istorică, inimaginabilă. Nu știu dacă în bine sau în rău. Zic doar nu trebuie niciodată subestimăm acești oameni. Ei fac parte din societate și o construiesc împreună cu noi. Avem nevoie -i înțelegem, oricât de „proști” credem sunt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

214 comentarii

    • „În primul rând, nu avem date reale, concrete și corecte care să facă legătura între o temperatură de peste 37°C și coronavirus” – ba da, avem. Temperatura e printre simptomele bolii – vezi WHO, CDC si altii. Tot articolul e o mare eroare logica.

      00
    • Bine ca ai tu, Mihai. Sanatate.

    • Sanatate si tie! Tu te contrazici cu WHO, CDC, medici, studii, etc. – nu cu mine; eu doar ti-am oferit o informatie.

      00
    • N-ai oferit nimic. Un rând si trei asertiuni nu inseamna informatii. Ai oferit o frica pe care nu stii cum sa ti-o domolesti, altfel decât prin comentarii care citeaza studii internationale.

    • Febra e unul din simptome. Te contrazici cu medici si specialisti, nu cu mine:
      CDC – https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
      Harvard – https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/covid-19-basics

      Inteleg ca e bine pentru democratie sa avem pareri si sa le exprimam, dar parera ta cum ca febra nu e printre simptome e izvorata din imaginatie, nu din factual. Are aceeasi valoare de adevar cu parerea „5G produce Coronavirus”. Nula.

      00
    • Mihai, am auzit ca la Harvard poti invata sa citesti…

      Febra, singura, prezenta ei sau absenta ei nu sunt o dovada FIABILA, NEECHIVOCA ca o persoana are Covid. E tot ce am zis si repetat. Daca ar fi fost, termoscanarea ar trebui sa se faca acum, non-stop, intregii populatii si dusi in carantina cei cu Covid. Febra este printre simptome, dar DOAR FEBRA nu e un indicator CERT de Covid. Daca adaugi la asta fiabilitatea aparatelor si a persoanelor care manipuleaza termometrele, ajungi la Stanford pe Deal.

    • @Mihai.. doar ca febra a fost primul simptom semnalat. Nu e acum un simptom obligatoriu si nici macar foarte raspandit. Cu atat mai putin un indicator clar al Covid-ului.

      Nu-ti dau link-uri ca ti-ai dat tu singur. Si uite exact de asta tot ce-a zis Fluture e perfect valabil pana la virgula ca esti exemplul perfect de cum ar rasfoi niste informatii un politician populist.

      Sa nu mai vorbim de faptul ca ‘febra’ e doar unul din multele discutii de avut.

      00
    • „În primul rând, nu avem date reale, concrete și corecte care să facă legătura între o temperatură de peste 37°C și coronavirus”

      1. Mai citeste o data ce-ai scris. Eu am citit si am inteles ca afirmi o tampenie, ca nu exista legatura intre temperatura si coronavirus.

      2. In contextul unei pandemii provocate de un virus nou, necunoscut, cu R0 dublu fata de gripa, abordarea e sa pui siguranta pe primul loc, nu drepturile si libertatile imaginare. Sa intri in magazin nu e un drept, nu ti se cuvine.

      3. Exemplul cu diabetici e gresit, diabetul nu e contagios.

      Ai cel putin 3 erori de logica in articol. Articol care e despre frica de a nu ne pierde libertatile cetatenesti, ca tot ai adus vorba de frici.

      00
    • OK, Mihai. Am inteles. Diabetul nu e contagios. Febra insa este contagioasa. Iar daca ai febra, nu ai voie sa-ti cumperi pâine si tampoane, pentru ca poti da febra altora.

      O zi buna. Iti doresc multa febra. Si mult succes in libertatea ta imaginara.

    • @Cosmin
      Arata-mi unde am scris ca daca ai COVID e musai sa ai febra. Sau invers, ca daca ai febra e musai sa ai COVID.

      Fluture ne spune ca nu e nicio legatura, ca nu avem date. Ceea ce e fals.

      Cat priveste rasfoitul, tu faci asta, nu eu. Ca nu citesti atent ce scrie. Si nu percepi sensul cuvintelor din propozitie. Si nu ai semne de intrebare cand citesti un text care se contrazice la 5 randuri distanta si e plin de erori de logica, bazat pe situatii ipotetice. FUD by the book.

      00
    • Este fals sa afirmi ca Febra=Covid! Nu poti baza accesul intr-o cladire pe asa ceva!

      Este anti-democratic si distructiv societal sa-i interzici cuiva dreptul de a cumpara o pâine pentru ca are febra! Este distructiv societal sa lasi un badigard sa decida cine are dreptul sa-si cumpere o pâine si cine nu!

      Este inutil, dar poate inveti si tu ceva astazi:
      Legea 48 pe 16/01/2002

      „Art. 10. – Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intra sub incidenţa legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasa, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor în cauza prin:

      e) refuzarea accesului unei persoane sau a unui grup de persoane la serviciile oferite de teatre, cinematografe, biblioteci, muzee şi expoziţii;
      f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alţi prestatori de servicii, indiferent dacă sunt în proprietate privată sau publică;

      Pentru intelesul tau, un magazin nu isi poate alege clientela pe nici un criteriu. Daca magazinul e deschis, oricine are dreptul sa intre si sa cumpere. Nu e un club privat – astea se declara altfel – care poate restrânge accesul pe baza de invitatie sau membru.

      Si, nu, (toate) legile nu au fost suspendate pentru ca esti tu prieten cu niste link-uri de la studiile Harvard.

    • Fluture, eu nu-ti doresc multa febra, ca imi dau seama ca discutam pe marginea unui text – apropos de libertati de exprimare, democratie.

      Iti doresc in schimb o minte mai limpede si o scriitura mai clara.

      00
    • Mai clar? Zic sa doresti mai multi neuroni cititorilor…

    • Nu citim acelasi text? Cel caruia i se refuza accesul pentru ca are febra este discriminat pe baxa de „rasa, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor”?

      Persoana cu febră e o rasă, e o minoritate sexuală, ce e? Evident citim acelasi text, dar tu intelegi ce altceva decat ceea ce scrie.

      00
    • Esti iremediabil. Nu stiu ce vârsta ai, dar se pare ca n-ai inteles niciodata nicio formulare de lege. Crezi ca in Constitutie scrie ca „aceasta se aplica si persoanelor cu febra”? Crezi ca e nevoie de asa ceva?

      Legea iti spune clar, chiar daca tu nu intelegi, ca accesul intr-un magazin declarat ca atare, deschis, nu ii poate fi ingradit NIMANUI. Si in nici un caz pentru ca are febra.

      PS. In momentul in care ai impartit cetatenii unei tari pe categorii de genul a) ” cetatenii sub 37,3°C” si b) „cetatenii peste 37,3°C” ai creat doua categorii sociale si chiar o categorie defavorizata. Crezi ca poti intelege conceptele astea simple?

    • Minte limpede – realizeaza ca discutam despre un text: ce e scris, aia se intelege. Nu ce ai vrut sa scrii, nu ce ti-ai dori sa se inteleaga.

      Scriitura clara – vezi mai sus.

      Cat priveste cititorii, sa ai cat mai multi si sa-ti creasca traficul pana la cer. Noi discutam despre articol, nu despre cititori.

      00
    • Fluture, nu varsta conteaza, ci argumentele. Legile nu se citesc si aplica asa cum consideri tu. Ce zici de categoriile: „persoane cu varsta peste 18 ani, inclusiv” si „persoane cu varsta sub 18 ani” si sex shops? E discriminare? Dar despre categoriile „barbat” si „femeie” si accesul la toaletele pentru barbati si femei? Asta cum functioneaza?

      00
    • Ma opresc aici. Nu are nici un sens. Te invit sa te alaturi masei mari de oameni care ma ignora. Serios. Eu n-am ce sa invat de la tine, cu tot Harvardu’ tau, tu n-ai ce sa inveti de la mine. Nu are sens. Deja imi pare rau pentru cuvintele irosite pentru tine. Lasa-ma sa le folosesc altfel. Si tu la fel. Ciao.

    • @Mihai vezi nu cumva sa recunosti ca ai gresit.

      00
    • Fluture, iti respect decizia, nu aproba comentariul daca te deranjeaza. Articolele tale, regulile tale.

      @Al_Harumi [In cazul in care Fluture imi aproba comentariul]
      Explica ce e gresit. Argumenteaza-ti opinia. Legiuitorul interzice refuzul accesului bazat pe discriminarea in functie de niste criterii clar enumerate. Legiuitorul nu permite accesul tuturor. Sesizezi diferenta?

      00
    • Mihai, tu ceri argumente dar continui sa nu intelegi. Zic ca am facut suficient. Nu intelegi nici frazele scrise de legiuitor, nici faptul ca „febra” nu exista in Constitutie. Zic ca am folosit suficient timp pentru tine.

    • &Mihai @ fluture: Disputa se invarte in jurul a ceea ce se numeste „logical fallacy” . Covid -> temperatura (adevarat), temperatura -> Covid(false). A pune echivalenta temperatura Covid e gresit. Mihai isi sustine opinia pe baza primei implicatii, ceea ce e drept. Fluture merge pe a doua implicatie, ceea ce e, iarasi, drept. Amandoi au dreptate si amandoi gresesc. Dar, am sa explic de ce il sustin pe Mihai: Daca ai temperatura, nu e musai sa ai Covid. Daca ai temperatura, in general, nu e bine sa umbli brambura prin magazine. Poti avea alte boli, mai grave sau mai putin grave, de natura virala sau nu. Nu cunosc vreo statistica care sa zica, in conditiile actuale, ce procent de oameni cu temperatura, care umbla pe strazi in loc sa stea acasa sa se ingrijeasca, sunt bolnavi de Covid, care au alte boli virale sau care au, pur si simplu, temperatura crescuta din cauze inofensive pentru altii. Dar, tinand cont de efectele imbolnavirii cu Covid, eu sustin masura actuala de interzicere a intrarii in anumite spatii publice a celor cu temperatura.

      00
    • Alegi sa-l sustii pe Mihai pentru ca-ti confirma credinta proprie ca alti oameni te-ar putea infecta si ai putea muri. Tu sau cei dragi tie. Si atunci, alegi sa fii de partea lui Mihai si sa spui ca el argumente logice, nu Fluture.

      Mai mult, intaresti ideea ca oricine are temperatura ar trebui sa stea dracului acasa, pentru ca risca sa te imbolnaveasca pe tine (si pe altii, dar cel mai important e ca pe tine). La fel, bolnavii de cancer ar trebui sa stea acasa, nu sa-si ia tampoane de la farmacie. Dupa ce au cancer, mai au si menstruatie. Si, ce sa vezi, menstruatia ridica temperatura corpului. Deci are covid, deci sa stea acasa, ca sa nu ma imbolnavesc EU!

      Logica de care vorbesti tu este logica „EU”. Eu, ca persoana, sunt mai important decât doamna care are nevoie de tampoane. Si decât aurolacul care vrea sa-si ia o bere, dar are 37,4°C. Asta e logica despre care vorbesti. Enjoy, ce plm.

    • @cata_nv
      Comentariile mele sunt in legatura cu argumentele aduse in discutie, nu cu decizia „sa se aplice (sau nu) termoscanare”.

      Accesul la serviciile publice e un drept garantat. Insa magazinele nu sunt servicii publice, nefiind coordonate de catre guvern. In cazul magazinelor, accesul nu e garantat prin lege, insa este interzisa restrangerea accesului ca urmare a unor criterii discriminatorii clar enuntate in lege. E o diferenta subtila. In acest sens, accesul la Kaufland, Lidl, etc. nu reprezinta un drept. Ergo, argumentul cu incalcarea drepturilor e invalid.

      Poti avea febra fara sa ai COVID, poti avea COVID fara febra. Dar cat timp febra este un simptom recunoscut de catre medici si specialisti, e clar ca este o relatie de corelare intre cele doua – febra si COVID – deci argumentul ca legatura lipseste e invalid.

      Comparatia cu diabetici si bolnavi de cancer nu e un argument, cele doua nu sunt boli infectioase.

      Inteleg ce incearca sa transmita articolul – sa fim atenti la propriile drepturi – am comentat in legatura cu argumentele aduse in discutie, nu ideea pricipala per se.

      00
    • @Mihai, nu ai voie nici in instituțiile publice :) Si dacă 30% din infectați fac febră? După un raport din New York. Să nu mai vorbim ca datele acestea sunt doar in raport cu cei depistați. Exista mai mult asimpomatici care nu au fost la spital decât simpomatici care și-au zis ca nu se duc. Deci, s-ar putea ca cei care nu dezvolta febra sa fie intr-un număr și mai mare. Eu nu am nicio problema in a fi scanat, dar nu pot sa nu-i văd inutilitatea și cum e o frecție la picior a autorităților.

      00
    • @ Mihai, ai dreptate, legiuitoru’ a zis si a dres. De aceea zic, popii peste 90 de ani tre inmormantati de salopetisti in alb, cu masca cu tot, in timp ce prostimea ii pupa ghiulul. Fara masca. Pentru ca fusese testata la termometru.

      00
    • @Marian
      Refuzul accesului la serviciile publice e un argument bun pentru a sustine ideea articolului de fata. Refuzul accesului in magazine nu e un argument bun.

      @Al_Harumi
      Incearca sa aranjezi cuvintele altfel, poate iese o fraza cu sens.

      00
    • @Mihai are dreptate.

      In acelasi timp, este necesara purtarea unei masti (care nu e gratis, daca e sa o cumperi). Mai erau unii care se plangeau ca li se incalca dreptul de a merge in lume cum i-a facut dumnezeul lor, ca masca ii face neoameni.

      Asa a inteles societatea sa se protejeze, cu masti, excluderea celor posibil simtomatici din spatiile publice, cu carantina si cu toate alea.

      O judecam si reactia asta, o sa invatatam ceva din ea (probabil nu mult, dar ceva) si o sa mergem mai departe.

      00
    • @Mihai
      Nu , articolul nu este deloc o eroare logica.Fluture a explicat extrem de clar si logic chestiunea cu temperatura.Gandeste-te logic boss, sau reciteste ce a scris autorul.Daca esti asimptomatic si nu prezinti semne clinice de boala, inclusiv temperatura marita, atunci esti un adevarat pericol.In schimb o persoana poate sa aiba temperatura din cu totul alte cauze si sa fie catalogata direct ca fiind infectata cu coronavirus, ceea ce este ridicol/penibil.Deci luatul temperaturii este inutil pentru ca dai la o parte oamenii cu temperatura din cu totul alte cauze si permiti accesul unor asimptomatici cu o temperatura normala care vor infecta intr-o veselie populatia.Mai explic sau ai inteles ?
      Sunt insa firme care au importat masiv termometre, aici este alta discutie interesanta.

      00
    • Eu recunosc că am venit aici pentru comentarii…

      00
    • Am citit pe net ca femeile la ovulatie au temperatura crescuta cu 0.3-0.5C. Ce facem, discriminam cei mai utili membri ai socitatii, femeile prolifice?
      Pe langa discutia asta cu discriminarea bazata pe un criteriu destul de arbitrar ales pe o eroare de logica, temperatura=covid, eficienta metodei este cea care trebuie pusa in discutie. Termometrele alea de scanat temperatura nu sunt toate calibrate pentru job-ul asta. Am vazut badizgarzi cu termometre industriale, am si eu unul Parkside, de la Lidl, ce masoara temperatura sudurii, a unei scule in rotatie, gen freza, burghiu, dar au precizie 3-4 grade, adica 1% la temperatura de 300-400C. Am facut si test cu termometrul medical, tot cu infrarosu, ala chiar arata 36.xC, pe cand ala industrial arata 32-33. De asemenea, termometrul medical arata aceeasi temperatura ca cel industrial cand e pus pe modul „obiecte”.

      Chesia asta va produce doar confuzie si discriminare, nu un grad sporit de protectie. Se zice ca un prost arunca o piatra in apa, iar apoi toti filozofii se screm s-o scoata.

      00
    • desi constitutia interzice interzicerea pe baza de varsta copiii nu au voie sa cumpere alcool. UO!!!

      00
  1. Imaginează-ți că o singura persoană singură, repet: singură, are temperatură și e bolnavă de Covid. Nu i se ia temperatura, intră în magazin, strănuta, infecteaza 5 persoane. Nu e mare problema, nu? Aceeași persoană, repet, e singură, se duce în aeroport, nu i se ia temperatura că na, e dictatură altfel, urca in avion, strănută, infectează 50. Nici așa nu e problemă că nu vrem dictatura termoscanării care bagă cipul 5G în frunte prin unda laser…

    00
    • Marian, cred ca te pripesti. Iar teama ta de a te imbolnavi prevaleaza. Ti-e atât de teama sa nu te imbolnavesti (tu sau cei pe care-i iubesti), incât, daca ai putea, ai vrea ca toti SUSPECTII de Covid sa fie inchisi intr-un lagar. Nu conteaza ca poate sunt DOAR suspecti, tu vrei sa nu te imbolnavesti tu. Când vei trece de aceasta teama, vei putea vedea societatea per ansamblu. Pâna atunci, esti doar tu, cu tine si cu importanta propriei vieti.
      Ce faci daca o persoana are 36,8°C, deci intra in magazin, stranuta si, surpriza, infecteaza alte persoane? O pui la „shit happens” uitându-te chiorâs la toti aia din afara magazinului care se roaga de cineva sa le cumpere 2 pâini si un parizer?

      PS. E un text lung, dar poate ajungi si la partea in care „o temperatura de peste 37°C nu inseamna AUTOMAT ca persoana are Covid”. In fata incertitudinii nu trebuie sa iei atitudini de ingradire a libertatii unei persoane. E chiar o chestie in drept, cu valoare universal acceptata. Intr-o zi ar putea sa-ti fie utila chiar tie…

    • Dar stai, in spatiile inchise nu trebuie sa poarte toata lumea masca, moment in care chiar si cu 10 stranuturi pe minut nu ar reusi sa infecteze 5 persoane?

      De asemenea cate persoane a infectat fraierul ala care a revenit din Spania si a informat in avion personalul ca e diagnosticat cu covid? 50? Hai ca avem numarul de cazuri din Romania. Clar era inconstient si un tampit de cocalar care a doua zi dadea petreceri dar mai chill cu cifrele alarmiste.

      00
    • Imaginează-ți că 4 dintre cele 5 persoane sunt adulți vaccinați care au trecut prin gripă și covid. Cele patru persoane imunizate deși intră în contact cu cel bolnav nu iau și nu răspândesc bolile pentru că au un sistem imunitar solid.

      Soluția pe termen lung e imunizarea populației (fie prin vaccin atunci când va exista fie prin contactarea virusului).

      Închiderea populației în case. Interzicerea drepturilor, inclusiv a dreptului la muncă va aduce tensiuni sociale și sărăcie. Și știți ce aduce sărăcia?! Foarte mulți morți pe care nu o să-i numere nimeni.

      00
    • @marian
      Ne putem imagina multe lucruri rele si multe metode de a le opri…dar cand te obliga sa intri si cu masca si contagiozitatea nu e chiar atat de facila…mai da-o-n p…a ma-sii. Nu merita atata paranoia

      00
    • adica, de ce temperatura? Sa faca paznicul direct testul covid19. Ar fi mai corect.

      00
    • Daca Marian se teme ca se imbolnaveste, l-as sfatui sa stea acasa …

      00
  2. Prosti dar multi! Pe o insula in Tahiti Soros soarbe elixirul tineretii vesnice si-l suna pe BillGates ”ti-am spus sa nu-mi dai provocarea asta, poftim am transferat toata simpatia multimii asupra ta, acum vorbeste cu Zuckerberg pe instagram poate pune botul la provocare si o ia el”

    00
  3. Cel mai prost articol de ceva vreme. Pleci de la politica (aici suntem toti de acord), ajungi la un fel de conspiratii (ca apoi sa le condamni), iar aproape tot articolul despre niste exceptii aiurea, daca le cauti, le vei gasi in orice domeniu (tocmai astea dau apa la moara idiotilor conspirationisti). Auzi, ca esti singur pe lume, ai temp peste 37 si n ai voie sa ti iei paine, pai rogi pe cineva in plm care intra in magazin sa ti ia 2 paini…

    00
    • Cel mai prost comentariu. Bine, din 75 câte ai nu e nici unul mai rasarit.

      Cu toate astea, iti raspund, convins ca nu o sa intelegi: Daca ai 37°C si nu te lasa sa intri la „Pâine”, vei sta mult si bine pâna gasesti pe cineva care „sa-ti ia 2 pâini…”. Pentru ca fix asta inseamna excluderea sociala de care vorbeam. Ai 37°C, esti un paria, mergi si te ascunde, ce cauti pe aici Satana?!!
      In contextul actual, cine o sa ia banii tai de hârtie in mâna ca sa-ti ia doua pâini si sa stea 3 secunde la o distanta mai mica de 1 m de tine?

      Completez, desi nici asta n-o sa intelegi: Nu e vorba doar de pâine, oamenii au si alte nevoi. De exemplu, te rogi de cineva sa-ti ia tampoane ca tu ai 37°C? De un strain, pe strada… Te-ai aruncat sa comentezi. Data viitoare poate si citesti.

    • Chiar te rog să faci tu exercițiul ăsta la Mega. Roagă câteva persoane să-ți ia o pâine sau 100 de parizer. Să ne spui pe urmă a câta persoană a chemat salvarea și a câta poliția. Bine, asta dacă mai ieși de la balamuc, că de poliție scapi repede cu 750 de lei (50% din 1500 în 15 zile).

      00
    • Frumos raspuns cu cele 75 de comentarii. Genul „ba tu esti prost!” Si atat.
      Am vb strict de acest subiect al temperaturii, nu am zis ca nu ai dreptate, am zis ca nu merita facut un articol dintr un rahat. Pt ca este un rahat.
      La fel poti spune ca daca esti foarte atent la magazin, nu stranuti si nu tusesti, n ai dece sa mai porti masca ca nu dai la nimeni nimic. Toate aceste masuri sunt pt protectia majoritatii. Altfel probabil 50-60% nu ar mai tine cont de niciun fel de reguli (sau deja fac asta)….
      Sau declaratia vietii ti s a parut ok? Din acelasi motiv a fost bagata. Daca vroiai s o rezolvi aveai multe variante. A fost pt prostii aia de se duc la amanta sa futa, sa bea o bere cu vecinu de la scara 3, etc….care atat stiu si nu sunt in stare sa scrie o foaie. Macar de frica sa stea in casa….

      00
    • Daniel, poate ai uitat deja cum ai inceput primul comentariu. Si apoi te miri de reactie.

      Articolul e un rahat pentru ca esti tu insuficient de pregatit, intelectual si democratic, sa-l intelegi. In schimb, comentariile tale nu sunt de rahat la un articol de rahat. Ele sunt importante si trebuie sa le acord cuvenita atentie. Altfel imi explici tu mie… Ca multi altii.

    • @daniel
      Discriminarile se nasc prin definitie din exceptii.
      Iar febra e mult mai probabil sa fie din alta cauza decat covid19. De fapt covid19 e o exceptie aiurea cand iei in calcul toate cauzele unei temperaturi de peste 37,3.

      00
    • Te oftici că unii se duc la amante să fută, așa-i?

      00
  4. „După aproape 3 luni carantină… un declin “neașteptat” de autorități”
    mda.. toate modelel matematice iti spun ca e o legatura intre carantina si scaderea cazurilor la o boala cu transmisie directa si exact asta se urmarea.

    temperatura este unul dintre repere si e cel mai usor de urmarit de catre toata lumea si nu necesita pregatire speciala. ca da flasuri pozitive e altceva. si da ai date reale care spun ca e unul din simptome. ca ai si unii la care nu se manifesta. e ca la gripa ca e verisor indepartat.

    de fapt toata pasenta asta aiurita o faci ca sa arati, scremut, ca devenim o dictatura. desi ai din plin exemple ca exista un feedback legislativ care merge – decizia curitii constitutionale, a parlamentului care a taiat din mustatile guvernului.

    jenant mai, poti mai mult.

    00
  5. @fluture
    Cu 10 rânduri mai sus în RSS Reader :))
    https://infokam.eu/blog/2020/05/23/temperatura/

    00
  6. Fain articolul, dar nu văd cum conspiraționistii contrabalansează situația asta, sunt extremiștii din partea cealaltă. Ori își strigă frică de virus , ori își strigă frica de ocult sau mai știu eu ce.

    Și pe mine unul mă fac să mă simt cam singur in zona mea de hai sa fim prudenți și cu sănătatea dar și cu drepturile noastre.

    00
    • Contrabalanseaza in sensul ca ei se opun la unele chestii (in general, ei sunt „multi”-conspirationisti, deci se opun la multe) si stopeaza, temporar, dorinta autoritatilor de a ingradi si mai mult anumite libertati. Spre deosebire de astia ca tine si ca mine care ne simtim singuri in zona de prudenta si nu facem mare lucru :-)

    • Ei nici chiar nimic nu fac. Am avut unele comentarii feroce pe bloguri :)

      00
  7. Reacția inițiala (la noi) a fost una corectă. Ne-am uitat la China care a mințit în toate rapoartele, apoi am văzut o versiune a realității în Italia.

    Dar gata, 2 luni sunt suficiente.
    Datele noi arată că nu e așa de rău pe cum ne așteptam.
    Carantina e pentru bolnavi, nu pentru toată lumea.

    00
    • Si Germania matei? Si Germania minte?

      00
    • După spusele unui medic care e în Germania, nemții mint de îngheață apele. De fapt nu că mint, sunt complet în aer. „Nu ne interesează, nu e mare lucru, ei și ce că mor niște oameni? O să ne infectăm cu toții, mare scofală, nu vă puteți lua concediu. Arbeit, arbeit, înapoi la arbeit.”

      00
  8. @fluture toate chestiile misto sunt bazate pe un lucru interesant numit prevenire.
    Mie unu mi sa parut normal sa mi de citeasca temperatura gen si daca am febra ? Pai ma duc sa aflu cauza.
    Cand ma doare dintele nu ma duc la dentist ? Astept sa umblu cu placa dupa mine ?
    Serious acuma.

    00
    • Zic ca am dat suficiente exemple prin care iti spun ca nu e ok sa excluzi social pe cineva doar pentru faptul ca are o temperatura de 37,1°.

      Preventia de care vorbesti tu e altceva. Nu se practica la intrarea in cladiri…

    • In situatia de fata se impune acest lucru deoarece fiind o epidemie de covid -19 care extrem de contagious si prin simplu fapt ca se cunosc extrem de putine lucruri despre acest virus.
      Unul din simptome e temperatura asa ca faci trierea preventiv.
      Si la aeroport e la fel.

      00
    • Dar insista, te rog…

    • O buna parte din persoanele infectate cu covid nu dezvolta febra (nu exista procentaj, nu iti pot da surse cu date exacte dar multi epidemiologi spun asta, multi au doar durere musculara si oboseala). Deci automat nu prinzi o buna parte din infectati.

      De asemenea exista persoane care dezvolta febra din alte motive decat covid, febra a existat si inainte de covid si va exista si dupa. O infectie urinara iti poate provoca febra.

      In momentul in care sunt alte masuri (corecte) luate gen purtatul mastilor in spatiile inchise si folosirea dezinfectantilor (si vigilenta mai mare in privinta igienei) este in regula, nu e nevoie de persoane fara cunostinte sa tina un termometru necalibrat (eu am doua termometre cu infrarosu, unul imi arata 37.4 celalalt 36.2, nu glumesc sau exagerez. la fiica mea diferenta e mai mica dar intotdeauna cel cumparat de la dm arata valori mai ridicate) si sa decida daca ai sau nu voie sa iti iei produsele de baza.

      00
    • Multumesc, Alex, pentru o completare binevenita a mesajului meu.

    • @Alex @fluture nu stiu cum e la voi dar eu personal cand am febra ma duc si aflu cauza.
      Nu ma deranjeaza nici masca sa I port nici termometru si atat.
      Eu nu pot crede ca , chiar toata planeta e cretina.

      00
    • Vlad, dupa al X lea comentariu, tu insisti si tot nimic. Bai, câteodata, daca nu intelegi, mergi mai departe. Serios, nu e musai sa comentezi.

      Nici eu – si banuiesc ca nici Alex – nu suntem CONTRA. Nici a mastilor, nici a temperaturii. Doar ca, masca e o chestie care tine de fiecare, cum vrea el sa se protejeze (sau nu) pe el sau pe ceilalti, temperatura este altceva. Nu da nicio indicatie FIABILA despre coronavirus. Si, basca, nici lipsa ei nu da! Este o masura care poate produce schimbari in societate, in felul in care interactionam, in felul in care construim nivele de cetateni, unii care au voie sa intre, altii care nu. Unii care au voie sa manânce, altii care nu. Unii care au voie sa-si cumpere tampoane, altii nu. In baza unei masuri ineficiente!

    • prevenirea e masca
      Ai febra? Iei un paracetamol, un nurofen si scade. De tot sau temporar. Inclusiv cand ai covid19.
      Majoritatea nu merg pt o febra la doctor. Iar acum poate ar merge mai multi daca nu ar sti ca in Romania te interneaza obligatoriu daca iesi pozitiv la covid19. Asa ca , de fapt, si statul incurajeaza, mai mult sau mai putin direct, sa stai cuminte acasa daca ai simptome pentru care nu te-ai fi dus la spital inainte. Nu pica bine ocuparea spitalelor pt cazuri usoare. Daca te descopera, te interneaza, asta e procedura. Dar daca te poti descurca si altfel…

      00
    • Dar dacă te doare dintele și ai și temperatură, atunci ce faci, că nu te primește la dentist? Sau dacă te doare dintele și toate cabinetele stomatologice sunt închise, atunci ce faci? Te duci la urgențe? La urgențe unde stau la coadă toți cei cu dureri de dinți din tot orașul și comunele din apropiere, bașca fără măști, că în situația de urgență nu erau obligatorii. Băi nene, numai deștepți pe-aici, niște analogii de te ia durerea de cap.

      00
  9. Daca il duce capul pe singuratic (ca se stie cu musca pe caciula) face comanda prin glovo, foodpanda, etc sau vb. cu un vecin sau cu cineva din proximitatea magazinului, inclusiv cu paznicul. Daca nu, suna la 112 si zice ca moare de foame. Simplu. Multi prapastiosi pe lumea asta…

    00
  10. Te-am mai luat la pix pe aici, dar asta e un articol bun. Un ceea ce privește Brexitul, ok, democrație îi asculți pe cei ce au decis „Leave”, dar Campania a fost 90% minciună, bazată pe gâdilarea exceptionalismului colonial britanic și pe frica de bulgari și români.
    Nen’tu Putin a scris manualul cred.

    00
    • Auzi, bai, the real Cornel Dinu, mai da-te-n Prokofiev de inteligent ce esti tu.

      Nu campania „pro-Brexit” a facut rezultatul referendumului, ci perioada indelungata (ani de zile) in care autoritatile au ignorat aceasta mare parte a populatiei care a votat „pentru”.

      In rest, nu am nevoie de interactiune cu tine, nu ma intereseaza parerea ta despre articolele mele. Poti sa ma ignori cu entuziasm si voie buna. Goodbye.

  11. Orice lege trebuie să reflecte realitățile în virtutea cărora a fost instituită. Aici avem o realitate medicală care nu satisface atât de mult procedura verificării temperaturii la intrarea în magazin din mai multe motive. Unul e că aș fi vrut ca specialiștii medicali să furnizeze un studiu asupra incidenței febrei printre cei infectați cu Sars-CoV-2 care să motiveze aceasta măsură. Au făcut? Nu! Sunt câteva statistici din străinătate care variază de la 25% la 50% pentru cei care nu au dezvoltat febră. Chiar la 75% într-un raport medical pentru New York. Al doilea motiv ar fi că aparatura folosită pentru verificare poate da erori. Al treilea e că un om poate avea temperatura ridicată din cu totul alte cauze. Coroborați toatea astea și aduceți-vă aminte că atunci când negi un drept unui om pe niște fundamente discutabile, se creează un precedent. Și pe partea de conspirație, cred că oamenii aia cu iluziile sunt utili. Ca atunci când au fost în contradicție cu actele de identitate cu cip și chiar mi-au pus in vedere ca nu vrea ca datele mele biometrice să fie stocate vreodată in el.

    00
  12. E trist ca tocmai noi aici in Estul Europei, in Romania, unde am avut cea mai naspa dictatura, nu avem anticorpii impotriva autoritatii sau macar gandirea critica.
    E si mai trist ca trebuie sa fiu de acord cu Fluture; ce gulag as face aici in Romania, Gulag 2.0

    00
  13. FOARTE bun comentariul, o să ți-l salvez și dau mai departe cu cel mai mare drag, multe idei mi le-ai furat dar nu asta contează ci fapatul că ai punctat corect, păcat că e o mulțime proastă crasă care nu vede poza de ansamblu și o iau de bună ce li se arată la televizor și aud la majoritatea posturilor radio !

    00
    • Ciprian, recunosc ca mai devreme, când am scris textul, am facut o incursiune in creierul tau si ti-am furat ideile… Ma bucur ca m-ai iertat si ca le vei lua inapoi ca le faci faimoase.

  14. Fluture, ca de obicei adevarul este undeva la mijloc. Locuiesc in Elvetia, si de mai bine de 2 luni la munca au introdus luarea temperaturii la intrare. Daca cineva are peste 37, i se face test de corona si este trimis acasa pana la rezultatul testului… Astfel, chiar au depistat cateva cazuri care altfel nu ar fi fost gasite si probabil ar fi infectat mai multi oameni. Cred ca luarea temperaturii ar fi ok atata vreme cat ar fi corelata cu un examen medical pt oricine este gasit cu temperatura peste limita. Cazurile care probabil se intampla la noi, gen ai 37, nu ai voie sa iei paine, nu ne pasa ce faci du-te acasa fac intradevar mai mult rau decat bine.

    00
    • Well, zic ca e o mare diferenta in „daca are X, i se face Y” in loc de „daca are X, go fuck yourself”…

    • @fluture si asta cum see cheama daca nu preventie?Lumineaza-ma te rog fara misto

      00
    • Vlad, pe bune, e ultimul. Nu are sens. Am incercat, ai incercat si tu, se pare ca ceva lipseste.

      Una e sa-ti iei tu temperatura si sa decizi sa te duci la medic sa vezi despre ce e vorba.
      Alta e sa te duci la Kaufland si sa-ti ia un badigard temperatura si sa-ti zica sa te duci dracu.

      PS. Nu, la 37,1°C nu te duci la medic decât daca esti ipohondru. Daca esti normal la cap ignori, iar daca esti doar inghititor de reclame iei un medicament si stai cuminte. Daca nu se rezolva dupa o zi doua, sau daca creste rapid, atunci iei masuri. Dar daca tu la 37,1°C dai fuga la medic, esti un dobitoc :-) (nu tu, la modul general). Si nu are nicio legatura cu preventia ci cu ipohondria/psihiatria.

    • in elvetia probabil doar iti spun sa te izolezi acasa, nu te interneaza daca nu esti in hal de internare.

      00
    • @fluture: cel putin in cazul personal, la 37,1 (valori pentru care medicii te trimit cel mult la plimbare sau la spitalul de nebuni), inseamna infectie serioasa in organism. De la 37,5 incep sa vad iepurasi roz si sa uit chestii.
      Oamenii (autoritatile) au luat o masura -buna sau rea, clar discutabila, bazata pe o realitate statistica: in general, daca ai febra, ai o infectie, daca ai o infectie, e o probabilitate sa fie contagioasa si sa o dai mai departe. Totul e bazat pe niste calcule statistice care se schimba permanent.

      00
    • @fluture aici ești în eroare , scannerul ăla cu IR da mai puțin decât temperatura corpului tău, se răcește pielea via convecție și prietenii săi.
      37 pe IR corespunde la 39 luat in fund

      00
    • Am observat un tipar la @fluture.
      La articolul cu urmarit de politie cu focuri de arma, politia era vinovata trebuia sa il roage frumos nu conteaza ca sa suit sub influenta alcoolului de buna voie, avea dreptul la o judecata corecta in fata la un judecator.
      In multe cazuri de accidente sub influenta alcoolului sa soldat cu victime.Da aia sunt morti deja numai trebuie judecata.
      La postarea cu temperatura iar Gigi contra ca nu e bine ca apare o distantare social involuntara gen eticheta ai ciuma coaie
      Prietene un om cuminte la cap in caz de febra isi pune intrebari cand o planeta intreaga e oprita din cauza la un virus cand principalul simptom e Febra.
      Nu ai covid bravo tie trece cu Theraflu.
      Daca ghinionul tau 2 saptamani la isolare pe paracetamol in cel mai bun caz.
      O societate e bazata pe reguli altfel am trai ca in jungla.Din cate observ cam asa iti place tie sa traiesti.Observi tiparul…
      Si apropo numarul ala statistic de morti sunt fiinte umane gen tu, eu mama tata etc.
      Las o asa.

      00
  15. Daca ai urmari worldometers,vei vedea ca virusul deja migreaza spre emisfera sudica,exceptia cazurilor multe fiind doar la Rusia.Practic vom avea o pauza de 5-6 luni

    00
    • Nu inteleg minusurile dar e clar ca razele UV nu ii convin si temperaturile mai mari de asemenea nu sunt favorabile (nu imposibil de transmis dar nu degeaba toti specialistii se asteapta la al doilea val in toamna-iarna). Si vara vor exista cazuri, masurile de preventie trebuie mentinute si discutate care au un raport rezonabilitate/cost/beneficiu bun.

      Si da, America de Sud e noul epicentru cel putin potrivit WHO: https://www.euronews.com/2020/05/23/coronavirus-latin-america-a-new-epicentre-of-the-pandemic-who-says

      Africa de Sud de asemenea are o panta ascendenta iar Europa e pe o panta descendenta. Clar vremea nu e singurul factor dar este un factor important. Rusia iar nu are inca o vara per se.

      Oricum virusul nu va disparea de tot vara, vor fi cazuri si in iulie dar bine ai spus ca luam o pauza binemeritata dar nu cred ca ea sa fie de 5-6 luni, mai degraba 3-4. Vigilenta populatiei nu ar trebui sa scada dar cu cat sunt mai multe masuri cretine ale guvernelor cu atat vor creste nemultumirile si cu atat rata de incredere va scadea ceea ce va duce la conformare mai mica in a doua parte. Ceea ce va va fi potential dezastruos.

      00
    • Alex, la comentariul tau bun, adaug si ca panta descendenta din Europa, despre care vorbeai, e cumva surprinzator de descendenta pentru autoritati. Ce spuneam la inceput, autoritatile fac modele matematice care le sunt date peste cap. De fapt, cei responsabili pe starea de urgenta stau cu ochii pe excel-uri ca sa ia decizii. De aceea multe tari se bâlbâie in continuare cu privire la „deschiderea” de restaurante, magazine etc. Dupa ce Franta a anuntat ca plajele nu se vor deschide, ca parcurile ramân la fel, inchise pâna nu stiu când, acum vorbesc deja de deschiderea restaurantelor „mai repede decât au prevazut”. Pentru ca atunci când au prevazut, au prevazut pe baza unor excel-uri de evolutie a persoanelor moarte/infectate etc. Erau modele pur matematice. Iar virusul nu se comporta neaparat dupa ele. Politicieni, insa, da!

      Autoritatile=politicienii sunt acum in perioada in care gândesc pe unde sa scoata camasa. O stare de urgenta prelungita este benefica, IN PRIMUL RAND, politicienilor de la putere. Si paralizeaza eventuala ascensiune a altor partide care luau avânt. Pentru ca timpul uzeaza. Combinat cu starea de urgenta, entuziasmul sustinatorilor (inclusiv cei pur financiar, pestii mari) se erodeaza. Ca idee, de ce macar o parte din functionarii publici nu a intrat in somaj (tehnic)? De ce doar privatii? De ce 2 luni ei au luat salarii pline, in conditiile in care volumul de munca/stress/etc a fost MULT mai mic? Pentru ca starea de urgenta e benefica actualilor politicieni si, cu functionarii – care si asa erau „pro” – si-au asigurat un electorat stabil pentru viitoarele alegeri, imediat dupa ce vor decide ei ca sunt suficienti de puternici sa ramâna la putere (si restul partidelor erodate).

    • da, dar in America de Sud si Centrala cazurile multe sunt in zone unde nu prea e iarna. In zone temperate ca Argentina si Uruguay, chiar si Chile, cazurile sunt la nivel bun si pentru Europa (Argentina si Uruguay stau mai bine si decat Europa de Est). Asa ca inca e prea devreme de spus ca tine de vreme sau pur si simplu s-a fasait de la izolare sau asa se intampla dupa un timp. O mai fi si factori genetici…

      00
    • Analiza nu are legatura cu faptul ca e iarna sau nu.La noi era deja cald cand aparuse.Inca de la inceput,expertii(si aici nu ma refer la expertii nostri de carton) spuneau ca virusul se va plimba intre emisfere doi ani de zile si ca va urma si valul doi.Daca e sa ne luam dupa gripa spaniola,primul val a fost mai light,insa predominant cu morti in randul tinerilor,iar valul doi a fost devastator pentru cei mai in varsta.Tare mi-e ca valul doi va fi mai nasol pentru tineret,iar adevarata criza abia atunci va veni.

      00
  16. Doar 20% sunt asimptomatici, iar din restul de 80% cu simptome, cel mai frecvent e febra. Iar aia 20% neavand simptome, nu tusesc, nu stranuta, au sanse mai mici sa imprastie virusul.

    Dar tu ce incerci sa zici de fapt, ca masura asta cu luatul temperaturii nu este o garantie a neinfectarii? Lol. Daca vrei garantii, mergi la cimitir. Scopul este sa scada foarte mult sansele sa te infectezi, nu sa iti garanteze nimic.

    Nici la spital nu ai garantia ca 100% te vindeci de o boala, dar te duci ca sa iti maresti sansele.

    00
    • Bai, eu inteleg ca pentru posturile cu masini sunt suficiente doua sinapse. Din pacate, nu sunt aceleasi ca la posturile mele. Dar sunt dispus sa arat indulgenta celor care fac eforturi. Te bagi?

    • Eu nu comentez la posturi cu masini, iar agresivitatea ta sprijinita de 0 argumente e penibila.

      Am evitat sa comentez la posturile tale(desi unele imi plac) fiindca nu ai respect pt nimeni si nu accepti absolut nicio critica sau idee diferita de a ta.

      Pare atitudine de invingator. Mult succes in viata!

      00
    • Mea culpa, te-am supraestimat.

      PS. N-am nici un comentariu in care sa ma iau aiurea de cineva. Nici unul. Toate comentariile mele au fost raspunsuri la ineptii. Toate. Inclusiv acesta.

    • Michel: te inseli inca de la inceput. Sunt cam de 10 ori mai multe cazuri de infectii fata de cazurile confirmate. Toti aia 9 din 10 aia au fost ori asimptomatici ori au avut simptome usoare. Estimarile de asimptomatici variaza inca dar ar putea fi lejer exact infers (80% asimptomatici).

      Trebuie sa intelegem ca cifrele pe care ne bazam acum sunt diagnostice PCR cu o exactitate destul de mare spre deosebire de orice alta boala care in general are diagnostic clinic dat de doctor pe baza de simptoma si anotimp.

      S-au facut insa deja teste clinice pe baza de anticorpi in mai multe locatii din jurul lumii iar astfel putem sa ne dam seama cam cati bolnavi reali exictat spre deosebire de cati bolnavi confirmati.

      Sa nu mai vorbim ca sunt categorii de oameni ce se si infecteaza mai greu (a nu se confunda cu imuni sau asimptomatici).

      Ce e categoric momentan e ca inca nu stim suficient de multe despre virus si ca mortalitatea e mare la cei ce au comorbitati sau sunt in varsta. Si asta e mare lucru pentru ca sti ce persoane si ce locuri trebuie sa protejezi.

      00
    • Cred că ai încurcat procentele, e exact pe dos, cei mai mulți nu au simptome sau au simptome ușoare.

      00
  17. Sunt una dintre persoanele care au constatat seara temperatura 37,5. Și asta din adolescență. La inceput m-a dus mama pe la toate controalele medicale și toți doctorii. Nimic. Nicio cauză reală, nimic. După vreo doi ani de stres și supoziții, doctorul de familie a concluzionat că asta e temperatura mea normală, că lumea în care trăim imprimă și astfel de transformări, bla, bla, că tendința pe plan global a temperaturii speciei umane e in creștere, in curând toți vor fi ca mine, sau, mă rog, majoritatea.
    Zilele trecute intru într-o zonă în care se scana cu termometrul, eu în mașină în timpul serviciului, paznicul afară, temperatura de afară mult mai scăzută decât cea din mașină. Rezultatul, colegul 36,8; eu 37,7, șoferul 38,2 că era mai gras și se încinsese mai mult. Noroc că paznicul, om zdravăn la cap, a început să râdă: ” Acum ar trebui să chem salvarea cu izoleta”. Și ne-a lăsat să intrăm.
    Mă gândesc serios însă să-mi scot vreo adeverință, ceva, de la medicul de familie, că nu toți paznicii au simțul umorului.

    00
  18. Cu toții avem drepturi, dar și obligații, dar nimeni nu-si aminteste de obligații. In orice societate normala drepturile tale se opresc in clipa in care incalci drepturile altcuiva. Ala cu temperatura are dreptul sa-si cumpere de mancare atat timp cat nu ii pune in pericol pe altii. Restul e can can.

    00
    • Deci, daca are temperatura peste 37,1°, nu are dreptul sa manânce pentru ca e posibil sa puna in pericol pe altii. Asta e ideea de societate pe care ti-o faci. Nu ma bucur, dar acum ce sa fac, ca doar nu esti singurul cu idei crete si clisee despre libertate.

    • Și dacă cel cu temperatura nu are o boala contagioasa ? Constituția interzice orice fel de discriminare, inclusiv medicala, de ce să nu-și poată cumpăra mâncare un bolnav de cancer care are febră ?

      00
    • Nu eu ca cetatean stabilesc normele de aplicare ale unei legi. Dar ma astept ca odata cu mine sa le respecte si ceilalti. Ai temperatura, nu te duce la magazin, ce plm e asa greu. Exista asistenta sociala, exista comenzi online de alimente, etc. Daca ti se rupe si tot vrei sa intri într-un magazin, e bine ca exista Dorel ala de la paza care iti zice nu.

      Si ipocrizia este maxima – daca ar fi magazinul in care merg părinții tăi la cumparaturi ai fi primul care l-ai da afara pe ala cu temperatură.

      Stii ce le spun idiotilor care ma intreaba de ce am stat în casa doua luni si de ce ma protejez cat pot? Că sa nu moara mata!

      00
    • Ciuly, mai mult decât „esti un dobitoc” nu pot sa-ti acord. Next time vorbesti cu cratima in Trash.

    • Pai ciuly.. obligatia ta de a te proteja unde e?

      Ca eu vad o interzicere a mea de a fi bolnav, nu o obligatie.

      Si cum pula mea ai curajul sa vorbesti de drepturi si obligatii si cand esti intrebat de ce manca un febril sa zici ca tu ca cetatean nu stabilesti regulile si normele de aplicare si sa te speli pe maini de subiect!? Si apoi ai curajul sa vorbesti de ipocrizie.

      00
    • @ciuly
      Unde e dovada ca drepturile tale le incalca pe ale altcuiva? Aia ar fi daca ti se face testul covid19, nu daca se ia temperatura, care poate fi mare de la altceva. Ca, apropo, in lege nici nu scrie ca ai voie in magazin cu febra daca totusi ti-ai facut testul in ziua aia si a dat negativ. Deci si cu dovada ca nu ai boala poti sa nu fii lasat sa intri daca ai febra.

      00
    • @fluture: am plâns un pic de emoție. Sănătate!

      00
    • Can-can e argumentația ta. Și mă-ta se scrie cu cratimă.

      00
  19. Pe cât de greu se câștigă libertățile pe atât de ușor se pierd, e uluitor cat de repede poate renunța populația la ele atunci când e orchestrată o isterie generala în toată mass-media. Nu contest că există coronavirusul cu sute de mii de morți însă pandemii mult mai groaznice au mai fost și vor mai fi iar asta nu e un motiv pt a renunța la drepturi și libertăți fundamentale.

    00
    • Cosmin, departe de mine gândul de a contesta existenta coronavirusului. Am respectat toate masurile impuse, am scris extrem de putin pe tema virusului, inteleg multe din masuri. Dar sunt unele momente in care trebuie sa ciulesti un pic urechile. Nu neaparat sa te duci in beci (sic!) sa-ti ascuti topoarele, dar sa fii vigilent. Atât si nimic conspirationist in textul meu, nici direct si nici subtil-manipulator.

  20. NOU
    #113

    Masurarea temperaturii e o masura de screening. Exista multe meta-analize privind infectia cu SARS-CoV-2 insa toate au ca simptom dominant febra, care este prezenta in majoritatea cazurilor. Este cel mai frecvent simptom al bolii. Exista studii cu procente de pana la 98% din cazuri, exista studii cu procente de 83%, etc. (in functie de studiu). Singura grupa populationala in care nu se aplica aceasta regula este reprezentata de copii.
    Ca sa vorbesc de cazul meu, insa eu nu sunt reprezentativ din punct de vedere statistic, absolut toti pacientii pe care i-am avut cu SARS-CoV-2 au prezentat febra. Masurarea temperaturii corpului reprezinta cea mai indemana metoda prin care se poate face un screening intr-un mare numar de lume. Tu dai exemplul cu diabetul. Diabetul nu se ia, nu este o boala infecto-contagioasa care ameninta prin transmitere intreaga comunitate. Cand este vorba de asa ceva, nu mai e vorba de tine ca persoana, e vorba de colectivitate. Ca sa facem parte dintr-o colectivitate, avem drepturi, insa avem si obligatii.
    Daca ti se pare nelalocul ei aceasta masura, du-te la Transportation Security Administration in aeroport in SUA si povesteste-le ca scanarea corporeala cu raze X nu e Ok, ca sunt prea putine amenintari raportate la numarul pasagerilor. Si ne povestesti dupa 30 de ani cand iesi de la inchisoare ce parere au avut.
    In concluzie: Ok, masurarea temperaturii nu identifica toti pacientii. Insa ii identifica pe cei mai multi si previne alte imbolnaviri. Si sincer, daca ai febra locul tau nu e la cumparturi sa ai ce baga la mat, ci la spital sa vezi de unde naiba o ai.

    00
    • Domnule Doctor, din putinele mele cunostinte de medicina, febra este un indicator de sanatate, nu de boala. Febra indica un organism care functioneaza, care lupta cu intrusul. Sunteti de acord cu mine pâna aici?

      In al doilea rând, ca si alti comentatori, ignorati cu succes portanta mesajului, care este despre faptul ca aceasta masura are o pondere mult mai importanta in crearea de „clase de cetateni” decât in combaterea virusului.

      Pe de alta parte, una e sa ai febra de 37,1°C si alta e febra de 39,4°C sau chiar 40°C. Nu e absolut nimic anormal ca la 37,1°C sa te duci sa-ti iei niste medicamente de la farmacie sau o pâine de la brutarie. In schimb, e anormal ca decizia de a ti se acorda pâinea sau parizerul sa fie luata de un badigard de la Kaufland. Daca nu vedeti niciun abuz asupra libertatilor individuale aici, ma tem ca trebuie sa incheiem aceasta discutie chiar acum.

    • Daca personal medical ar face teste kovid la intrarea in magazin iar acestea ar fi pozitive atunci e ok sa ți se interzică intrarea, atât constituția cât și legea garanteaza dreptul la viață a celorlalți, în schimb când un moșuleț fara nici o pregatire medicala, cu masca pe gusa – model Ludovic Orban, îți interzice accesul în magazin pt că pe chinezerie arata 37+grade atunci e evident un abuz -pe langa problema corectitudinii rezultatului afișat de chinezărie, febră poate apărea din o grămadă de alte cauze decât din cauza unei boli infecțioase.

      00
    • NOU
      #116

      @fluture
      1. Total gresit. Febra nu e un indicator al unui organism care functioneaza. Atribuiti cauzele febrei doar unei infectii. Febra poate fi si de cauza neurologica, neoplazica, imunologica, etc. Ma repet, cand ai febra, locul tau nu e la cumparaturi, ci la spital. Ca sa cauti cauza ei. Care poate fi ceva usor, care trece pur si simplu sau cu un simplu paracetamol luat dupa ureche. Insa poate fi si ceva nasol. Gen cancer.
      2. Formeaza clase de cetateni, iti dau dreptate. Insa vezi punctul 1.
      3. La punctul 3 iti dau dreptate. Ceea ce se face la noi cu termotrele alea decalibrate, multe din ele de uz industrial, e bataie de joc. Nicaieri insa nu am vazut mentionata valoarea de 37,1 grade Celsius. Am tot auzit 37,3 grade, care e o valoare acceptata de multe entitati de renume in medicina (gen clinica Mayo). Ca idee 99% din populatia sanatoasa pana in 40 de ani are temperatura mai mica de 37,2 grade dimineata la 6 si mai mica de 37,7 grade seara la 4-6. Sunt insa o groaza de variatii date de menstruatie, sarcina, expunerea la caldura, masa, etc.
      Ideal ar trebui sa fie termometre ca lumea si daca apare un red flag, trimis la spital unde sa se continue investigatiile si testare pentru SARS-CoV-2 daca e nevoie.

      00
    • @fluture
      1. Total gresit. Febra nu e un indicator al unui organism care functioneaza. Atribuiti cauzele febrei doar unei infectii. Febra poate fi si de cauza neurologica, neoplazica, imunologica, etc. Ma repet, cand ai febra, locul tau nu e la cumparaturi, ci la spital. Ca sa cauti cauza ei. Care poate fi ceva usor, care trece pur si simplu sau cu un simplu paracetamol luat dupa ureche. Insa poate fi si ceva nasol. Gen cancer.

      Domnule Doctor, tocmai ati infirmat primul comentariu. Si ceea ce tot spun prin comentarii dar nimeni nu vrea sa citeasca: Febra poate fi din cazuri multiple si nu un indicator fiabil de Coronavirus!

      Si eu repet: la 37,3°C nu dai buzna la spital. Doar daca esti ipohondru.

    • NOU
      #118

      @fluture
      Ai dreptate. In forma in care se face in acest moment acest screening, nu are niciun efect benefic pentru evoluția situației. Discuția se termina in momentul in care se folosesc termometre decalibrate sau de uz industrial. S-ar putea face bine? Da. Însă trebuiesc resurse și oameni cu ceva in cap care sa gândească situația.
      P.S. Pentru cei care minimizeaza importanta infectiei, e ceva ce noi nu am mai văzut vreodată. Nu seamănă cu nimic altceva. Nu vreau sa explic de ce, ca as plictisi. Așa ca încercați sa aveți cât mai multa grija de voi și cei dragi, ca nu e de joaca!

      00
    • @pirvu daniel cristian
      Unde scrie ca cineva e obligat sa se caute daca are febra? E dreptul fiecaruia sa fie bolnav si sa nu se trateze, cu anumite exceptii, care deocamdata nu s-au extins la situatia in care esti un adult cu febra.
      Nu traim in medicocratie.
      Si nu stiu cum nu intelegeti atatia exemplul cu diabetul. Era cumva vorba de contagiozitate sau de „binele comun” in general? Ganditi!

      00
    • S, mai striga si tu, ca eu am ragusit, in plm! :-)

    • ma las…
      Sa nu cumva sa apara si vreunul care incearca sa parodieze pe cei cu teoriile conspiratiei si cu termometrizarea. Aia sunt numarul unu la penibil zilele astea.

      00
  21. Nivelul actual al cunoașterii presupune o oarecare interdisciplinaritate pe care cred că mulți nu o au, chiar dacă ei excelează în domeniul lor. Așa ajung unii să fie decidenți, lumea presupunând că competența lor în profesie îi face capabili să gestioneze situații care nu se limitează doar la cadrul îngust al propriului domeniu.

    00
  22. E doar o masura de prevenire, nu va mai crizati pentru nimic. Logica e foarte simpla, asa cum tot ce s-a facut pana acum e foarte banal si simplu de inteles. Pandemia asta e un test de inteligenta sociala. Cu cat ai mai multi % care inteleg sa stea cuminti acasa, sa poarte masti, sa pastreze distanta, etc… cu atat mai repede scapi de virus.
    E foarte clar ca tarile cu o astfel de inteligenta sociala au rezolvat deja pandemia.

    N-are legatura cu democratia, fratele meu. Ca daca votam atunci o sa iasa haos. Fara masca, toata lumea in vacanta, fiecare pe barba lui, etc. Ar fi fain sa votam si sa iasa varianta inteleapta, dar vedem ca din ce in ce mai des multimea alege egoist.

    Iar daca esti singur, ai temperatura si nu e covid, iei un paracetamol, iti dai cu apa pe frunte si o rezolvi cumva. Sau… cel mai intelept: comanzi online si gata.

    E stupid sa te masoare paznicul cu masca sub nas, dar asta e. Pana aici ne-a dus capul. Next time o sa facem o duda cu blockchain, contact tracing, aplicatii, etc… Cum, necum eu zic ca la examenul asta Romania a iesit bine (pana acum).

    00
    • democratia inseamna dreptul fiecarui individ , nu al majoritatii.

      00
    • S, aici problema e si mai pernicioasa. Oamenii cred ca democratia este dreptul lor, strict al lor, nici macar al majoritatii. Cu asta ne confruntam.

      „Democratia este dreptul meu de a nu muri pentru ca are dobitocul ala febra.” Ca asa mi-a zis nea Vasile, portarul…

    • Mai degrabă e un test de prostie socială. Când o lume întreabă acceptă să fie arestați la domiciliu, apoi li se spune că de fapt virusul nu se ia decât rar pe stradă, ci mai degrabă în spații închise, când ți se spune că masca nu ajută apoi că e obligatorie, când auzi că spirtul e ba bun, ba nu e bun, ibuprofenul ba e periculos, ba e recomandat să scadă febra, când președintele vostru, cel mai asimptomatic inteligent din țară, spune că nu e nici un pericol, că e ca o gripă ușoară, iar după o lună amenință cetățenii (caz rar, nici dictatorii nu se răstesc sau amenință cetățenii) să stea în casă, iar după toate astea oamenii se supun în continuare ca oile, atunci nu e inteligență socială, ci de-a dreptul cretinism social.

      00
  23. NOU
    #127

    Fluture, opinia ta este una corecta, daca stai sa privesti rational lucruri sa incerci sa urmaresti tot fluxul cauza-efect. Pandemia asta, a scos ce este mai urat din oameni si ne arata noua inca odata unde suntem ca specie.
    Si aici intra exemplele clasice de cumparat in exces curpapier, sau comportamentul militienesc al guvernului Romaniei. S-a actionat, din foarte, foarte multa frica si din pacate, pe foarte putine date. Mai mult, informatiile contradictorii venite la inceput, plus balbaiala guvernului nu au facut decat sa accentueze frica in populatie. Frica care se afla la niste cote alarmante si care nu va disparea usor.
    Si fix din cauza asta, oamenii se conformeaza si accepta usor aberatii de tipul ai peste 37 de grade esti exclus din societate, sau daca nu porti masca ca ai probleme cu respiratia esti paria. Si exemple pot continua, nu m-ar mira daca maine guvernul ne-ar cere sa intram dezbracati cu masca in spatii inchise, ca nu ne-am conforma.

    00
    • Asdad, ceea ce este si mai complicat, e ca efectele nasoale carantinei si a situatiei in general inca nu au aparut in adevarata lor splendoare. Oamenii au stat inchisi, relativ cuminti, dar s-au acumulat niste chestii care vor iesi la iveala pe parcurs. Distantarea sociala, necesara, dar intr-un context in care empatia era pe cale de disparitie, combinate cu temperatura asta si cu alte decizii stupide, (va) face ca multi dintre noi sa vedem in celalalt un potential „agresor”. Virusul nefiind vizibil, la orice semn pe care-l vom percepe si interpreta, vom privi persoana nu ca pe un alt uman, ci ca pe un eventual/potential atentator la sanatatea noastra (si a celor pe care-i regasim când ne ducem acasa).

      Sunt de acord cu ce ai zis despre masca! Am purtat masca in contexte de munca acum mai multa vreme, mi-a fost greu, desi am luat masti serioase, FFP2, bine „asezate” pe nas, bine legate etc. Ieri mi-am pus una din nou, pentru ca era un magazin care cerea masca (desi nu e o obligativitate decretata) si mi-am dat seama ca nu pot sa fac mare lucru cu ea pe nas si gura. In primul rând imi abureste ochelarii. Si nu pot citi nimic, nu ma pot concentra la mai nimic, tot ce vreau e sa iau repede ce am de luat si sa ies sa o dau jos. Si asta ma impiedica sa iau ce am cu adevarat nevoie :-) adica sa stau sa ma gândesc, sa vad alte lucruri care sa imi ajusteze ideile, sa vad alt mod de a face ceea ce am de facut.

    • NOU
      #129

      @fluture
      Ca un pont, lipește partea de sus a măștii cu un pic de scotch și nu se mai aburesc ochelarii.
      P.S. Sa vezi ce mișto e sa stai cu orele intr-un combinezon de protecție biologica. Ești fleașcă ca in sauna, te trece treaba mică sau mare, acolo stai. :)))

      00
    • Cred ca e o suferinta reala sa stai ore intregi in combinezon. Dar stii ca v-am aplaudat mai multe seri la rând, nu?:-)))

      Nu am inteles unde sa pun scotch-ul. Pe masca si pe piele? Adica sa colmatez iesirea aia de aer cald? Nu ajunge ca pun materialul ala pe fata, acum sa-mi pun si scotch pe piele?:-) Ma gândesc sa fac un sistem de deflectie a aerului, sa nu mai iasa in sus ci in fata. Un fel de marchiza.

    • NOU
      #131

      @fluture
      Cred ca ipohondria unora se va accentua mai mult fata de ce era inainte, dar in acelasi timp miserupismul altora va compensa.
      Ideea, e ca se actioneaza din foarte multa frica, fara a se lua niste decizii rationale. Si aici nu vorbesc de numai politicieni, ci si de specialistii care au elaborat anumite masuri, fara sa ia in calcul realitatile romanesti. Mai tine careva minte, cum arata prima varianta declaratiei pe proprie raspundere, unde trebuia sa specific intervalul orar, plus numele parintilor?!
      Inca o chestie, ca vad ca se bate foarte mult moneda pe purtatul mastii. Nu este inca, bine stabilit, ce masti sunt bune in sensul ca nu-ti dauneaza tie cel care porti masca, respectiv cat timp poti sta cu ea pe fata pana sa faci mai mult rau decat bine. De asemenea, nu stiu cata lume isi va permite luxul sa cumpere masti in veselie si nu vor merge pe refolosirea lor.
      Din nou, cred ca este bine ca in perioada urmatoarea sa privim obiectiv lucrurile si sa luam niste decizii rationale, nu decizii luate din frica!

      00
    • @fluture, o intrebare simpla: daca magazinul in care intentionezi sa intri nu impune purtarea mastii, vei purta masca?

      00
    • Nu port masca. O am la mine pentru locurile in care e obligatorie, dar la supermarket (inca) nu e obligatorie, deci n-o port. Observ insa ca de o luna, cei care n-o poarta au devenit minoritari. As zice ca sunt cam 10-15% astazi cei care nu poarta masca.

      E o alegere personala. Dar sunt atent sa nu ma „frec” de oameni si sa nu ma regasesc in situatia de a vorbi fata-n fata, de aproape, cu cineva.

    • @fluture, sa speram ca nu esti un norocos asimptomatic cu alergie la praf/polen

      00
    • „sa speram” cine? Si de ce?:-)

    • @fluture, sa speram noi (tu asimptomaticul alergic poate fi oricine). Ca poate stranuti de la un fir de praf si nu ai masca.

      00
    • Tocmai iti spuneam ca sunt 85-90% din oameni cu masca. Deci chiar daca stranut, ei sunt protejati. All good. Restul, fara masca, treaba lor. Nu eu i-am pus sa umble fara masca pe unde stranut eu :-)))

    • of, de-as prinde o vreme in care in locul doctorilor si asistentelor sa fie androizi, roboti, ceva…asa nu mai e nevoie de aplaudat eroi din linia intai . Care s-ar bucura la randul lor, daca nu sunt masochisti.

      00
    • @fluture, incep sa nu ma mai mir de ceea ce vad zilnic in Ro. Aia care poarta masti nu le poarta pentru ei insisi ci pentru ceilalti. E ca asigurarea auto obligatorie. Eu te protejez pe tine purtand masca. Pe mine masca nu ma protejeaza decat in proportie de maxim 36% (in conditii ideale). Atata vreme cat masca nu se inchide ermetic pe figura (ca in cazul unei masti profesionale, vezi un drager xplore 3300) aceasta nu ma protejeaza.

      00
    • Sigur ca oamenii le poarta pentru ceilalti. S-au umplut de empatie in toata perioada carantinei. Râuri de empatie s-au deversat din difuzoarele France Musique si România Actualitati.

      Oamenii le poarta din mimetism si din „asa a zis ministrul sanatatii” sau „asa a zis OMS sau presedintele”. Eu nu o port pentru ca ma deranjeaza. Si imi asum o eventuala imbolnavire. La fel cum fiecare persoana care intra in magazin (sau in contact cu altcineva) trebuie sa isi asume. Daca nu vrei sa te imbolnavesti, stai acasa, inchis in dormitorul tau si nu iei masa nici cu familia. Asta e viata intr-o comunitate.

    • Ma gândesc sa fac un sistem de deflectie a aerului, sa nu mai iasa in sus ci in fata. Un fel de marchiza.

      Ah, cât de dor mi-a fost de cuvântul ăsta marchiză în contextul amenajărilor interioare, desigur.

      00
    • Dar stii ca el, in general, e folosit gresit, nu? Marchiza e, de fapt, un spatiu deschis, pe când noi il folosim mai mult pentru un spatiu inchis, in general un antreu, inainte de a patrunde in camera. Era valabil mai ales la casele stil vagon, ca sa faci o bariera termica, aveai o marchiza:-)

    • Termenul l-am învățat de la bunici (erau sudiști, din teleorman, și mă miră că-l utilizau, l-am considerat întotdeauna un regionalism venit pe filieră austro-ungară) și era folosit corect, se referea la un spațiu deschis pe 2 laturi adiacent intrării în casă.

      00
    • Cred ca e un regionalism sudist. Si eu tot din zona de sud il stiu. Dar sunt convins ca vine pe filiera franceza :-)

    • @fluture, indiferent de motivul pentru care le poarta, efectul e tot ala. Nu e vorba ca nu vreau sa ma imbolnavesc (nici tu nu vrei) ci de faptul ca eu te respect purtand masca (care ma deranjeaza si pe mine, fie pt ca imi atinge pleoapele inferioare fie pt ca mi se aburesc ochelarii) iar tu te crezi special si iti asumi. Iti asumi un cacat. Comunitatea se bazeaza in primul rand pe respect reciproc nu pe asumarea individualista.

      Cat despre dormitorul meu, daca tot ai adus vorba, te invit in el sa-mi faci o … demonstratie de asumare.

      00
    • naim, ma tem ca nu avem gusturi similare in materie de… dormitoare. Deci declin oferta.

      Majoritatea purtatorilor de masti sunt cei care sunt convinsi ca aceasta ii va apara pe ei de infectie. In nici un caz dintr-o gingasa empatie.
      Poate nu stiai, dar inainte de coronavirus, când luai un virus, il luai tot de la niste oameni, ca virusul nu e o conceptie imaculata. Le-ai reprosat cumva acelor oameni ca nu te respecta si nu au purtat masti? Crezi ca de acum incolo voi fi obligat sa port masca toata viata ca sa nu te infectez pe tine, din respect?

      Chiar, crezi ca masinile care dau noxe si tu faci cancer ar trebui sa poarte masti, ca sa simti o forma de respect reciproc?

    • @fluture, atunci nu te mai lega de dormitoarele oamenilor.

      Repet, nu conteaza motivul pentru care poarta masca.

      Inainte de sarscovdoi luam maxim o gripa, pentru care exista vaccin si o tona de informatie. Sarscovdoiu’ nu e gripa, nu ai vaccin si nu stii nimic despre el (inca). Daca esti in procentul celor care mor din cauza lui, o sa mori urat.

      Nu cred ca vei fi obligat sa porti masca toata viata dar cred ca nu e singura epidemie cu virus nou prin care vei trece in viata. Si data viitoare s-ar putea ca nepurtatul mastii sa-ti scurteze viata. Dar hei, o sa mori liber. Si as[u/o]mat.
      Si da, masinile ar trebui sa poarte masca. Pentru ca in cazul nostru masca e un filtru nu un mod de disimulare a identitatii. Ma asteptam sa intelegi macar atat.

      00
    • Ai inceput finut sirul comentariilor. Zic sa ne oprim, ca altfel simt ca mi-o iau in gura.

    • @fluture, in cazul asta ma retrag in vastele dormitoare. ;)

      00
  24. ALOOOOOOOOO Când se va face o analiză post-factum a modului în care presa a relatat despre COVID-19, va fi clar că acest virus nu este Ciuma Neagră – nu este nici măcar gripa într-un an prost. Acum, o simulare majoră bazată pe predicțiile grupului de combatere a Coronavirusului de la Casa Albă, prognozează circa 70.000 de morți până la sfârșitul lui august. Pentru asta am închis economia Statelor Unite? România ? Un studiu recent al Universității Stanford estimează rata mortalității din cauza virusului între 0,1% și 0,2%. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că rata mortalității era de 20 până la de 30 de ori mai mare și a cerut adoptarea unor politici de izolare.În New York City. epicentrul pandemiei în SUA, rata mortalității la persoanele între 18 și 45 de ani este de 0.01%, sau 10 la 100.000 de locuitori. Pentru copiii sub 18 anii, rata mortalității este zero la 100.000 de locuitori. Adică zeroMai mult de jumătate de numărul de decese de COVID-19 în Europa a avut loc în aziluri de bătrâni. Cel puțin o cincime dintre decesele înregistrate în Statele Unite până acum au avut loc în aceste aziluri.

    00
    • a venit si conspirationistul cu date exacte:-)

    • NOU
      #152

      @Ciprian
      Mortalitatea la momentul actual este de 6,37% la pacienții diagnosticati. In plus mortalitatea unei boli se stabilește când bolnavul trece prin ea. Mortalitatea la “closed cases” e de 14%.
      Eu nu știu de ce simulare vorbești tu cu 70.000 de morți pana la finalul lui august când ei au azi aproape 98.000 de morți.

      00
    • Peste tot numărul real al celor infectați e mult mai mare decât cei depistati – în spania 5.3% din populație are anticorpi contra coronavirus adică peste 2 milioane fata de cei 280 de mii depistati, în new York procentul e de 14% și peste tot in lume cei infectati sunt de cel puțin 10x mai multi decât cei depistați adică rata mortalității de 6.7% calculată la cei depistați real e de fapt 0.67% daca calculăm la totalul celor infecatati.
      Evident că coronavirusul e o gripa mult mai serioasă decât gripa sezoniera care are o rata a mortalității de 0.1% însă asemenea gripe au mai fost de ex. Gripa Hong Kong a omorât peste 1 milion de oameni între 1968-1970 atunci populația mondială fiind mult mai redusă decât cea de acum. Atunci însă n-a existat isteria din mass-media de acum, viața a mers mai departe normal iar când un număr suficient de oameni au dobândit imunitate virusul a dispărut, la fel va fi și cu coronavirusul.

      00
    • Domnule Pirvu Daniel, este drept ca rata de mortalitate la pacientii diagnosticati este de peste 6% in Romania actualmente. De asemenea tin sa precizez ca nu sunt o persoana care o considera o banala gripa, consider boala un pericol real asupra sanatatii publice.

      Dar pandemia e un maraton nu un sprint si e important ca politicile publice sa fie rezonabile si populatia sa fie partener, nu inamic, altfel vor aparea si alte conflicte mai mari. In acest sens consider masurarea temperaturii inutila si consider exagerate unele masuri. De asemenea unele masuri gen numarul redus al testarilor sau balbaiala legata de purtarea mastilor consider ca au fost prost gestionate si era necesara o comunicare mai buna din partea autoritatilor.

      Ceea ce as dori sa va intreb e legat de studiile legate de anticorpi, in UK de exemplu ministrul sanatatii spunea acum doua zile ca aproximativ 17% dintre londonezi au anticorpi respectiv 5% din populatia regatului unit (sursa: https://news.sky.com/story/coronavirus-study-says-one-in-six-have-had-covid-19-in-london-one-in-20-across-uk-11992393 )

      Acest studiu a fost facut la final de aprilie-inceput de mai deci e posibil ca procentajul sa fie mai mare acum. Intr-adevar datele pot sa nu fie exacte, au fost facute pe 1000 persoane random deci e o marja de eroare de 4% probabil.

      La final de aprilie un studiu similar in New York arata ca 25% din localnici au anticorpi: https://newyork.cbslocal.com/2020/04/27/coronavirus-antibodies-present-in-nearly-25-of-all-nyc-residents/

      De fapt de pe siteul ny.gov avem acum 2 zile un alt studiu si anume: https://www.governor.ny.gov/news/amid-ongoing-covid-19-pandemic-governor-cuomo-announces-results-states-antibody-testing-survey deci posibil ca doar 1 din 5 au trecut prin boala.

      Inteleg ca acesti anticorpi posibil sa nu fie prezenti ani de zile si nimeni nu stie exact inca detalii, insa exista o mare posibilitate ca numarul cazurilor neidentificate sa fie mult, mult mai mare, sunteti de acord?

      00
    • NOU
      #155

      @Cosmin
      1. La fel de bine mulți din cei decedati de pneumonie, bronhopneumonie nu au fost testați de Sars-CoV-2. Iar acest lucru se va accentua odată cu mutarea epidemiei in emisfera sudica(Africa).
      2. Exista tari unde cifrele privind mortalitatea la cei infectați nu au nicio treaba cu realitatea. Gen Rusia, Belarus, China, etc.
      Studiile de seroprevalenta arată intr-adevăr un număr mult mai mare al infectatilor însă sunt și extrem de mulți decedați nedeclarați.

      00
    • @Pirvu Daniel Cristian – e adevărat că unele tari nu raportează toți morții de kovid – China, Rusia, germania, iran… însă în același timp sunt tari care îi raportează că morți de kovid pe toți cei care au murit acasă având simptome asemănătoare fara ai mai testa ulterior – in Belgia, new york…se procedează așa. E greu de dat o rata a mortalității generale sigur nu nici 6.7% nici 0.67% ci undeva intre probabil 2 sau 3%, nimic deosebit daca ne uitam la celelalte pandemii din istorie – gripa spaniola, gripa aviară, gripa Hong Kong…toate cu rate de deces mult mai mare.

      00
    • Rata mortalitatii ar creste daca spitalele se umplu. Ia uitati-va la „critical” pe worldmeters. Daca nu iei masuri, creste atat rata mortalitatii cat si numarul de infectati. Deci efect exponential asupra numarului total de victime.

      De exemplu Boris Johnson n-ar if supravietuit fara spitalizare si tratament.

      00
    • @Parvu: e perfect adevarat ca sunt o multime de oameni nediagnisticati dar morti cel mai probabil din cauza virusului. Insa marea lor majoritate par a fi dintre cei batrani sau ce au comorbitati asociate si s-au aflat in focarele de infectii (case de batrani, spitale). Spun ‘par’ pentru ca nu exista un studiu clar insa am speranta ca n-ar trece 8000 de morti suplimentari fata de o luna normala in Spania (doar un exemplu) daca ar fi vorba de tineri. Deci chiar daca rata de decese e inca greu de estimat ramane in continuare posibilitatea masurilor pe polulatia tinta (macar de acum inainte). E absurd sa inchidem granite si sa stam in casa in timp ce in casele de batrani se moare cam in acelasi mod. Lucru comparabil daca ne uitam la Spania si Suedia.

      Pana la urma despre asta e vorba daca chiar vrem sa salvam vieti.

      @sradu: ai perfecta dreptate dar avem cazul Romaniei care arata exact ce se intampla cand spitalele stau goale neavand nici cazuri de Covid sa le umplem dar nici nu continuam sa tratam celelalte cazuri.

      Inca nu se vede dar mortii nostri suplimentari in urmatorul an probabil nu vor fi de la Covid direct. Ci mai degraba de la cazuri de care nu ne-am ocupat la timp.

      Mi-e sincer frica de inmultirea cazurilor de TB, o boala foarte contagioasa. Sa nu mai vorbim de diagnosticari de cancer tarzii si de problemele ce le pot avea cei ce au nevoie de proceduri altfel relativ comun precum dializa.

      Deci nu putem sa salvam vieti de dragul televizorului in timp ce omoram altii.

      00
  25. Avem elementele unei distopii; pleci de acasă să rezolvi o problemă și în urma unei temperaturi sau a unui test Covid(e obligatoriu în unele instituții) te poți trezi săltat și închis(pe termen nedefinit!) de jandarmi în combinezoane la ordinul DSPului! Nu e SF. realitate! Unii sunt pozitivi (naiba știe!) și stau închiși de o lună, deja! Cadrele medicale din unele spitale Covid refuză testarea in bloc!

    00
  26. Excelent articol. Toti cacaciosii stau cu sicriul in pod, ca, de vine covidul sa am si eu un loc cald, pe undeva.
    Da! Am avut nevoie de distantare! Am invatat sa traim cu el. E cel mai important. Vom fi probabil mai „neaglomerati.” Poate scolile, stadioanele, spatiile foarte aglomerate, le vom mai tine inchise. In rest dati drumul la viata! Nu stati ca sobolanii!
    Mie mi se pare ca am pierdut cam tot ce am castigat in ’89. Am retrait momente militienesti, cu veste de piele.
    Si, da! Sunt cazuri in care acesti virusi, cum apar asa si dispar. Dr. acela haios din Franta, ne spunea de scaderea brusca de ceva vreme. Pandenia a fost tinuta in isterie de guvernanti prin incompetanta si dorinta de a nu pierde voturi.

    00
  27. fluture, până la urmă de partea cui ești ? Asta nu este conspirație ! https://www.youtube.com/watch?v=D6cKTeHq5Uo

    00
  28. Bun, poate așa învățăm să nu mai luăm niște chestii de-a gata! Oricum, cei mai mulți nu știu să se bucure de libertate. De aia au oamenii nevoie de duhovnici, bănci, corporație, teorii politice și alte distracții de la realitate.

    ‘Civilizație’ obișnuia să însemne o cultură și un mod de a gândi în cum să duci generația următoare mai departe și să o faci să înflorească. Astăzi, înseamnă date și condiționare. Dar o să fie OK, acum e doar unul dintre ciclurile ălea ale istoriei. Cum era vorba aia din GoT? ‘Brace yourself!’

    00
  29. Ziceti mersi ca se plange lumea mai mult de termometre. In america sunt magazine mai republicane asa, unde e interzis sa intri cu masca. Ca reactie la masurile guvernatorilor democrati. E o tampenie, dar, inca o data, ziceti mersi si nu intindeti coarda.

    00
    • Pe asta n-o auzisem. Unii americani sunt o specie aparte. De prostie as spune, dar nu stiu daca mai e permis sa faci asemenea afirmatii.

  30. Fluture, ai promis ca pui (F) in titlul articolului.

    00
  31. fluture, nicio axă, democratică, socială sau republicană nu are patern corect acum, interesele părăsesc dogmele originare, ce trăiești acum este indoctrinare și manipulare, nu sunt in conspiraționiștii cu staniolul dar dacă cineva este obtuz și nu simte realitățile și nu-și face singur cercetările, atunci nu vom ajunge unde trebuie !!!

    00
  32. Cred ca ai prea mult timp liber..ca te obosesti sa raspunzi la fiecare. Semnat un baiat cu temperatura 31 la intrarea in Penny.(am intrebat de 2ori)))

    00
  33. S-a gasit la Fluture sparanghel, videochat, carti de autori rusi, telefon cu microfon si camera de filmat.

    00
  34. Tu spui reactie exagerata, altii spun reactie intarziata: https://www.nytimes.com/2020/05/20/us/coronavirus-distancing-deaths.html

    If the United States had begun imposing social distancing measures one week earlier than it did in March, about 36,000 fewer people would have died in the coronavirus outbreak, according to new estimates from Columbia University disease modelers.

    Cand se discuta daca sa se inchida scolile, si politicienii se dadeau de ceasul mortii, ca nu poti tine 1 milion si ceva de copii acasa, ca e exagerat ca x si y, oamenii deja decideau ei insisi pentru familiile lor, sa tina copiii acasa.

    In saptamana de dinainte de lockdown (deci 1-8 martie aprox), joi au fost 80 si ceva la suta de copii la scoala si vineri vreo 60 la suta. In weekendul in cauza abia au decis sa inchida statul.

    Daca traiesti intr-o familie in care ti-a murit cineva de COVID (sau chestii conexe, ca unii au murit cu zile, ca nu aveau unde sa fie tratati), poate nu te incalzeste opinia ca s-a exagerat. Tocmai pentru ca se stia ce e in China si apoi in Italia, ar fi trebuit sa fie lockdown din 20 si ceva februarie, nu la dracu’ in praznic.

    • Nu sunt doua chestii neaparat opuse. Tocmai, cred ca reactia a fost exagerata DUPA ce au constatat ca raspunsul a fost tardiv. Si nu numai la Trump, multe tari au fost tâmpite. Inclusiv faimosul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avut niste reactii de rahat, inclusiv la purtatul mastilor. S-au trezit ca exista si au spus tâmpenii.

      Iar faptul ca tu ai pe cineva care ti-a murit de covid, nu inseamna ca din momentul ala poti accepta inclusiv tusee rectale de la badigarzi pe motiv ca e posibil sa nu-ti mai moara nimeni…

    • Eu din fericire nu am pe nimeni mort de COVID, pentru ca pana si batranii nostri au inteles sa stea dracului acasa. La fel am facut si noi, pentru ca, oricat de sexy as considera ca am starea de sanatate, prefer sa nu risc nimic.

      Reactia a fost intarziata, pentru ca le-a fost teama ca se duce economia, ca se supara lumea etc. Cuomo zicea la 1 martie ca este imposibil sa tina copiii acasa 2 saptamani de la scoala. Nicio problema, ca ii tin pana in septembrie (sau chiar mai mult, ca nu stiu daca in septembrie pornesc scolile).

      Deci alege ce doresti … reactie ‘politically correct’, deci ii lasi pe toti sa se descurce si aduni pur si simplu mortii de pe strada sau faci ceva? Acel ceva a insemnat sa pui lockdown pana opresti potopul.

      OMS a gresit enorm, pentru ca trebuia de la primele cazuri in Italia sa declare pandemie si sa inchida tarile totul 2-3 saptamani. Era probabil suficient, pentru ca erau cateva cazuri. Dar si ei s-au gandit ca e exagerat, asa cum au gandit si italienii, asa cum au gandit si creierele netede de peste ocean.

      Cum doreai sa reactioneze, dupa ce au ajuns de la 50 de cazuri la 5000 in cateva zile? Ca joi ma uitam ca sunt 50 de cazuri, majoritatea intr-o suburbie din zona si luni-marti erau deja o groaza. Se dublau la 2-3 zile. Chiar m-am uitat pe grafice in perioada aia, si ma apucau spaimele, cand vedeam cum creste numarul.

      Nu se putea stopa propagarea, decat daca tineai oamenii in casa. Romania a avut noroc de un val mai mic, la ce porcarii s-au facut (Suceava mai ales), imagineaza-ti ce se intampla daca aveati 1000 de cazuri noi PE ZI in orasele mari. Ce crezi ca se intampla?

      Faza cu temperatura e foarte OK, pentru ca, ala care are temperatura, poate avea si cacatul ala de boala. Si la cata nesimtire au unii in ei (ca simt ca nu e ceva OK, dar se duc, pentru ca TREBUIE sa cumpere nus’ ce cacat), asa macar mai poti evita unele contagiuni.

      Au raspuns altii inainte ca si in tara lor se face un screening similar si au gasit asa unele cazuri de COVID ce nu ar fi fost depistate.

      Revenind la nesimtire, cati copii nu sunt dusi la gradinita / scoala, desi sunt bolnavi (vorbim acum de raceli, gripe, ca pe vremea aia nu se punea problema de covid) si parintii ii duceau asa vai de ei, ca nu pot lua o zi libera de la lucru sau ii durea pur si simplu in dos? As scrie un roman despre povestea asta si cat am tras eu cu copilul pe tema in cauza.

      Cati dintre cei care au febra (si stiu ca nu se simt bine), chiar ar sta in izolare, sa fie siguri? Si cati ar pleca la magazin, ca e dreptul lor constitutional sa tuseasca pe altii?

      Un screening de temperatura nu este tuseu rectal, hai sa nu fim fatalai. Nu-ti convine, stai acasa. Trimite un vecin, comanda pe net.

      Nu a zis nimeni ca e ideala situatia, dar hai sa nu ne mai lamentam atat, ca nu patim nimic. Plus ca, asa cum spunea deja alt comentator, daca am febra si cumva nu mi-am dat seama (desi e cam ciudat, dar hai sa zicem), probabil ca DE BUN SIMT nu as intra intr-un magazin, riscand sa dau ceva, si m-as bucura sa stiu ca e ceva ciudat la mine.

      Exista si sanse sa dea gherle termometrul, dar exista dovedit sansa de a depista si alti bolnavi de COVID, care altfel s-ar plimba linistiti, stiindu-se sanatosi (sau avand o durere in posterior de restul lumii).

    • Well, astazi mi-am depasit cu mult kilometrajul de cuvinte pentru oameni care refuza sa intelega chestii simple.

      O masura ca cea de genul asta, cu temperatura luata de un badigard si decizia de a refuza intrarea in magazin este o decizie cu efecte devastatoare pentru societatea pe care dorim sa o construim. Pentru interactiunile pe care ni le dorim cu ceilalti. Imi pare rau ca nu stiu sa-ti explic cu cuvinte mai alese, e complicat când nu vezi mai departe de „comanda pe internet” sau „ce mare brânza”. Si, oricum, nu ma astept ca toata lumea sa inteleaga ca dupa ce ne-am chinuit zeci de ani sa nu mai discriminam pe nimeni, ne apucam sa facem fix asta. In timp ce unii de pe margine aplauda, ca „ce sa faca, domne, ne apara de moarte, lasa ca nu murim noi de la asta”. Implicatiile in societate a unui asemenea gest au o portanta mult mai mare in timp. Si, da, majoritatea oamenilor nu au pregatirea necesara pentru a intelege de ce. Pentru ei, discriminarea rasiala ACTUALA (in America, impotriva negrilor) nu exista asa cum multi nu stiu nici sa scrie Apartheid, daramite sa stie doua vorbe despre el.

    • @dojo:
      De la inceput: Te-ai autoizolat, partial macar, deci ai observat ca se poate sa fi responsabil de sanatatea ta… Pai super. Deci nu te-au pus suedejii din Tandarei in pericol daca tu ai stat in casa, nu?

      Bun.. Apoi despre intarziere… Tu confunzi restrictiile cu masurile fiindca asta ti-a bagat presa in cap. Nici macar epidemiologii nu sunt toti sau macar majoritatea de acord cu inchiderea totala, si cu atat mai putin inchiderea cu inchiderea prematura.

      Romania a fost inchisa de la putine cazuri si ele au urcat cu infectii pe perioada inchiderii.. Deci e clar ca planul ala care tu crezi ca ar fi functionat e o mare abureala. Daca inchideai planeta in februarie nu obtineai nimic.

      Ba mai mult.. Peste tot in tarile civilizate focarele au fost in locuri precum case de batrani si spitale. Locuri care n-au legatura cu statul in casa a populatiei generale.

      Apoi la temperatura… E o chestie de probabilitati: Cand o sa fi in perioada ciclului si esti cu plodul dupa tine ca n-ai avut cu cine sa-l lasi si-ti interzice batranelul sa intri pentru ca e posibil sa fi 1 din 10.000 cu Covid poate te razgandesti. E si absurd ca pana acolo poate te-ai dus cu tramvaiul si te si intorci cu tramvaiul si daca suni la numarul de urgenta sa le spui ca ai 37,4 iti spun sa mai incerci a doua zi. E ca si cum un politist ar pune fiola la 7 dimineata tuturor din trafic. O sa-l gaseasca pe ala unul care chiar e baut la 7 dimineata dar o sa provoce un deranj stupid si-o sa trimita 100 de oameni nebauti la analize de sange.

      Cat despre „screening”, ala e altceva.. Aia inseamna ca in functie de rezultatul rapid esti triat pentru investigatii suplimentare… Verificarea temperaturii la intrarea in supermarket nu e „screening”. Imagineaza-ti o chestie asemanatoare pe aeroport unde daca ai febra la o prima scanare esti trimis sa fi testat si daca esti pozitiv se gasesc alti 100 de suspecti ce-au fost cu tine in avion cateva ore. Tu oricum intri in tara si „deranjul” merita fiindca e un focar ce poate fi inabusit din prima. La supermarket chiar si infectat e improbabil sa mai infectezi pe careva.

      Cat despre cazurile la inceput… Italia, Spania, SUA nu au inceput testele in numere mari decat dupa ce-au avut transmitere comunitara la scara larga si atunci numarul de cazuri confirmate a crescut mereu cu numarul de teste efectuate.

      P.S. Intr-o democratie nu pornim de la gandul ca e ala 1 din nu stiu cati nesimtit ce ne deranjeaza ci pornim de la drepturile celorlalti de bun simt ce nu trebuiesc deranjati. Ala primeaza. Deci daca vrei sa primeze sanatatea ta atunci, in mod paradoxal, trebuie sa fi impotriva unor masuri absurde ce dau false sentimente de siguranta si baga cumva in subconstient ideea ca „Febra = Covid” sau care iti pot efectiv interzice buna functionare pe considerente insuficient analizate.

      00
  35. Asta cu măsurarea temperaturii o înţeleg în aeroporturi, gări…etc. unde se intersectează mai mulţi oameni din mai multe zone, dar în spaţii comerciale din orăşele unde intră cam aceiaşi comunitate de ce ? Io locuiesc în Valea Jiului şi aici nu a fost confirmată nici-o infectare comunitară dar se aplică aceleşi reguli obligatorii după lege. La noi, comercianţii nu mai dau acces persoanelor care nu au masca pe faţă când intră în magazin şi cam asta e. Cu termometrele vieţii au fost vreo 3 zile cei de la supermaketuri dar au renunţat şi ei.

    00
    • De asta spuneam ca autoritatile nu au gândit „local sau regional”, ele s-au copiat unele dupa altele, fara nici un discernamânt. Pentru ca e mai usor sa faci un set de reguli generale, pentru ca legislativ e mai complicat, pentru ca apoi vei avea pe unii care striga „discriminare” etc.

    • @Vlad: Nici macar nu te-ai chinuit sa citesti…

      00
  36. Mâine vom controla nivelul de insulină la intrarea în cofetării. Pentru că statul cheltuie prea mulți bani cu diabeticii care au un comportament adictiv și contrar bunului mers al societății. Iar 99% din populația fără diabet a fost de acord cu asta.

    Poate din fuga lecturii mulți ai citit în diagonală frazele de mai sus. Dar ele exprimă o analogie care nici măcar nu e forțată! Doar amănuntul ăsta ar trebui să ridice o sprânceană tuturor ultraortodocșilor termometrizării (ptiu, drace!) vrac!

    00
  37. Fluture, da-i incolo, o sa vada ei.

    00
  38. fluturas , cu interzicerea fumatului in spatii publice esti de acord ?

    00
  39. Un caz simplu. Am inchiriat un apartament la un cuplu ce au venit in tara pt ca au primit oferte de lucru bune de lucru in Romanistan(stiu, suna ciudat dar asa este) la o multinationala pt ca aveau experienta pe o nisa. Ea a venit prima inainte sa se inchida granitele. Ea nu a trebuit sa intre in carantina, a fost inainte de masurile de carantina. El a venit saptamana trecuta. E obligat sa stea si el 14 zile in carantina. Ea, pt ca sta cu el in casa e obligata sa stea si ea in carantina. 14 zile nu au voie sa iasa din apartament. Nu cunosc pe nimeni in oras in afara de mine. Eu o sa le fac cumparaturi (le-a si fost rusine sa imi zica in prima faza). Daca eu(proprietarul) eram plecat din oras ce faceau ? Politia ii suna zilnic, ii verifica la balcon si gata. Nu ii intereseaza daca ai ce manca, daca ai medicamente, daca esti sanatos fizic sau mental. Asta e un caz fericit, ca astia au bani, sunau la curieri, poate si la ONG-uri si le ducea cineva cumparaturi de la lidl, se descurcau. Dar ce fac altii ce nu au bani ? 19% din tara asta traieste la limita saraciei, fac bani azi ca sa mance maine. Astia nu isi permit auto carantina ca mor de foame la propriu, multi sunt foarte vulnerabili.

    00
    • Sunt convins ca, in extremis, daca le-ar fi cerut politistilor, s-ar fi gasit unul sa le faca cumparaturi. Sunt oameni inimosi si acolo, pe lânga batausii de cartier.

    • Sărăcia nu există în documentele politicienilor și ale statului, cum pentru jicibexodul oamenilor pregătiți, traficul de persoane, analfabetismul nu sunt probleme actuale ale autorităților. Deci dacă nu există, nu ne pasă. Și cred ca au fost optimist cu cifra aia de 19%, aia sunt chiar cei săraci, la limita sărăciei numărul de apropie lejer de 25/30%. Erau Fericiți nevoie mare politicienii ca a crescut economia anul trecut, dar doar din consum și nu cred ca săracii au întreținut consumul. Again: te căci pe ei de olimpici cand mulți tineri sunt analfabeți, te căci pe ea de creștere economică cand 1 din 3 copii merge la culcare nemâncat, te caci pe ea de diversitatea și egalitate între sexe cand Româncele sunt traficate de proxeneți și lipsite de protecția statului. Dar totul e bine in parlament, la guvern și Cotroceni.

      00
    • un caz si mai simplu , un militian pensionar minte si baga in boala printre altii fiul, nepotul , nora insarcinata si un intreg spital in carantina …

      00
    • Politistii(ca si medicii si alte categorii) ce vad morti, mutilati, nebuni, cazuri sociale, mizerie umana trebuie sa-ti faca un fel de carapace si stomac de fier, altfel nu rezisti in bransa. Trebuie sa te detasezi de cancerosul ce urla de durere, de nebunul ce se taie cu sticla in strada, de creierii si organe de pe asfalt dupa accident, de suedejul ce fuge spre tine cu toporul, de mama ce urla ca a ramas singura cu 5 copii pt ca sotul alcoolic s-a atarnat de grinda. O iei razna. Nu sunt inimosi, e doar un job de cacat. Daca esti inimos in asemenea circumstante nu o sa fii in stare sa mai lucrezi. Aperi cetateanul, salvezi vieti, juramantul lui Hipocrat… astea sunt povesti. Trebuie sa fii robot, altfel o iei razna.

      00
  40. Oamenii sunt cum sunt, mai buni sau mai rai, mai destepti sau mai prosti, etc, fiecare dintre noi avem reactii diferite, mai mult sau mai putin „panicoase”! Motivul este ca lumea, asa cum e azi, nu s’a confruntat inca pana acum cu ceva asemanator. Neexistand un istoric suficient de bine documentat, unele decizii au fost mai utile decat altele, cum e si situatia cu controlul temperaturii la intrarea in diverse cladiri, dar pe de alta parte nici nu exista prea multe chestii de facut, cred ca mai degraba sa mers pe ideea ca e mai buna decat nimic!
    Eu sunt convins, ca o sa vina o vreme cand aceat virus va fi documentat mult mai bine si unele decizii care au fost luate in aceasta perioada ne vor provoca rasul!
    Mai cred ca, printre altele, internetul ne’a schimbat perceptia (nu doar) asupra a ceea ce inseamna pandemia de covid2 si din aceasta cauza foarte multi oamenii au devenit conspirationisti extrem de pesimisti, lipsiti de compasiune la nivel extrem, etc!
    Ca si chestie amuzanta, oamenii reactioneaza extrem de ciudat cand primesc o uniforma si ii pui sa faca ceva, daca le mai dai si un pulan incep sa imparta dreptatea, daca adaugi un termoscaner, hotarasc daca mananci sau nu! 😁 (nu ca asta ar fi ceva nou pe lumea asta) 😁
    Cred ca trebuie sa ne relaxam, prea multa vorbaraie despre pandemia asta, fara sa avem date suficiente si de calitate!

    00
  41. Problema nu e decizia de luare a temperaturii ci cum s-a implementat.
    Pandemia este o situatie exceptionala care necesita masuri exceptionale dar luate cu cap, de un guvern competent (la ultima parte nu comentez). Arunc si eu cateva idei si pareri:
    Testarea temperaturii ar fi trebuit facuta in locurile unde se intersecteaza mai multi oameni (ex. aeroporturi, gari, hipermarketuri) si cu echipamente medicale omologate, nu cu toate pocnitoarele sau termometre industriale. Celelalte entitati (supermarketuri, de exemplu) pot alege daca vor s-o faca sau nu dar respectand aceleasi cerinte. Atata timp cat febra e unul dintre principalele simptome, testarea pe bune nu are cum sa faca rau. In caz ca ai temperatura, te invita frumos la un test de covidut, ca sa stea toata lumea linistita, nu sa te trimita la plimbare, sa te descurci.Setarea limitei temperaturii – aici am tot auzit de drepturi, de una, de alta. Am comentat la un alt post ca si eu fac temperatura usoara de la diverse alergii, de exemplu (insectele ma iubesc), asa ca nici mie nu mi-ar conveni sa fiu oprita la intrare aiurea. De asta este importat sa se discute cu medici si sa se puna de acord pana la ce valoare e ok si daca/unde ar fi bine sa se implementeze asta. Am citit in comentarii de 37,7. Hai sa zicem un 38 maxim, masurat pe bune. Repet, e o situatie exceptionala si nu are sens sa ma pun cu fundul in poteca, atata timp cat inteleg masura luata si mi se comunica clar de ce se face, cum si la ce ajuta.Purtarea mastii in magazine. Si eu eram impotriva purtarii mastii in magazine, insa 2 lucruri m-au facut sa-mi schimb parerea. Intr-o zi, in supermarket au folosit ceva substanta pentru curatenie si am inceput sa stranut intr-o veselie. S-a facut liber in jurul meu de parca aveam ciuma. Nu, n-am avut covid de dat ca nici nu ajunsese la mine in zona, dar oamenii din jur nu aveau de unde sa stie de unde vin si daca am (covid sau altceva) ori ba. Al doilea exemplu: un nene de vreo 2x2m a inceput sa tuseasca in magazin pe vreo cateva rafturi. Uite, in cazul asta as fi preferat sa poarte masca, nu sa imprastie scuipat peste alimente ca nu prea era spatiu mare intre rafturi. Plus ca putea sa tuseasca de la orice: s-a innecat cu ceva, o alergie, de la fumat etc. sau poate avea tbc care e iar contagios. Nu e musai sa fie covid. Bunul simt ar fi spus ca daca te apuca tusitul/stranutul, o faci si tu in cot/palma/un colt de haina insa, din pacate, nu la toti functioneaza.
    Teoretic, daca pastram distanta (2m), tusim/stranutam in cot, ne spalam pe maini regulat, ar trebui sa fie suficient. Din pacate nu toti oamenii fac asta. Pana si spalatul pe maini e greu pentru unii: sapunul e scump iar apa e uda!
    Din punctul meu de vedere, separarea intrarii de iesire (sau macar pus un despartitor, ceva, pe mijloc), dezinfectant la intrare/iesire (sau improvizata o chiuveta cu apa si sapun) si purtarea unei masti sau a unui fular, in caz ca te apuca tusitul/stranutul sunt masuri mai mult decat suficiente pentru majoritatea locatiilor medii/mari. Pentru alte locatii ar trebui aplicate masuri locale, in functie de caz.
    Testarea temperaturii ar trebui lasata pentru zonele de tranzit.
    De retinut: Bucuresti (sau orice alt oras mare) nu e Romania! Cand iesi din orasele mari, nu gasesti mare lucru. Asta cu comandat orice pe net la orice ora nu prea merge oriunde. Da, exista solutii la multe dintre problemele enumerate in comentarii insa asta presupune planuit din timp.

    00
  42. Mda…
    Există infectați asimptomatici, așa că e mai bine să nu mai facem niciun test din ăsta empiric. Da’ dacă (ipotetic, ca să nu sari în sus) se instalează testere CPR la toate magazinele, ești de acord cu testarea? Sau se încalcă iar ceva inexistent în constituție?

    Super textul. A meritat. Au venit oamenii ca la urs. Că de-asta scriem, nu?

    00
  43. // scenariu ipotetic

    Fluture, hai să fim de acord cu niște condiții inițiale
    – [Covid 19] e o boală ridicat-contagioasă
    – în unele situații, [Covid-19] duce la complicații greu de tratat și/sau cauzatore de moarte;

    Cel puțin din experiența de până acum putem concluziona că evoluția „la liber” a bolii este extrem de costisitoare.

    Mai apoi:
    – febra nu este un simptom univoc pentru [Covid-19];
    – după o perioadă destul de strictă, relaxarea măsurilor de izolare apare ca fiind din ce în ce mai necesară;
    – masca asigură o reducere a ratei de infectare, însă nu în totalitate (material, mod de purtare, condiții locale, etc)

    În condițiile date și dacă ar exista un mecanism de depistare a bolii cu o rată de acuratețe de 100%, refuzul accesului în magazin a persoanelor depistate ca fiind bolnave este un abuz ? Dar pentru un mecanism cu rată de acuratețe de 99.96% ?

    Mulțumesc

    00
    • Conditiile initiale se aplica si la gripa normala.
      Din experienta de pana acum putem concluziona ca evolutia bolii in carantina e mult mai costisitoare decat evolutia la liber.
      Ultima parte: daca se depisteaza un bolnav cu precizie 100% e normal sa fie internat si tratat. E doar covid, nici macar lepra.

      00
    • gupi, cred ca ai mai avut o reactie de tipul asta la postul cu problema de mate-depistare. Ai insistat tu sa faci testul de 10 ori pe o persoana, doar ca sa ai acuratete de 99,9999%.

      Am dat in text toate elementele pentru care scenariul prezentat de tine nu are nici 0,001% sanse sa fie atins. De la calibrarea termometrelor, pâna la Vasile badigardul.
      Febra nu inseamna Covid. In aceste conditii, un singur criteriu – FEBRA – pentru a deduce ca omul are Covid si trebuie indepartat imediat de altii, este o masura stupida, ilegala si, cel mai important, cu un impact societal nefast – si asta cu impactul societal e chestia pe care am subliniat-o cel mai tare si pe care 99,99% din cititori nu o inteleg sub nicio forma. Pentru simplul motiv ca n-au nicio empatie societala, pentru ca in cazul bolii si a mortii conteaza doar EI. Segregarea populatiei cu ajutorul unui termometru si a unui badigard este profund nociva pentru societate, pe termen scurt si pe termen lung, inclusiv dupa incetarea segregarii respective.

      Daca un test ar fi usor de administrat – inclusiv de persoane nespecializate – si ar avea chiar si o rata de 90% acuratete, iar daca acest test ar insemna IMEDIAT si alte masuri de sanatate publica (carantina spitaliceasca, tratament sau observatie), n-as avea nicio problema cu indepartarea persoanei respective. Repet, pentru un test cu acuratete ridicata pentru depistarea covid, nu pentru un test de depistare a febrei, urmat de nicio masura in afara de interzicerea accesului la pâine sau tampoane.

    • Lăsarea la liber a bolii e costisitoare, dar lockdown-ul nu e mai costisitor? Blocarea vieții economice pe aproape toată planeta, în condițiile în care sistemele economice sunt interconectate, nu produce mai multe pierderi decât criza sanitară. Sigur, din perspectiva guvernelor, că la nivel personal mă gândesc mai mult la sănătate decât la economie.

      00
    • gupi, de ce scrii Covid-19 intre paranteze drepte?

      00
    • gupi, de ce scrii Covid-19 intre paranteze drepte?

      @pvladc, în scenariul ipotetic pe care l-am prezentat [Covid-19] e doar numele unei boli contagioase, poate fi însă orice altceva: hepatită, ciumă, anthrax sau herpes.

      @fluture, spui că segregarea persoanelor pe baza termometrului e nocivă, însă accepți ca în anumite situații, un test cu acuratețe de 90% să fie folosit. Păi cei 10% fals-pozitiv detectați nu ar fi carantinați abuziv ?

      Ceea ce voiam să spun în comentariu (și au spus-o și alți comentatori) e că suntem într-o zonă necunoscută, șiîn care abia învățăm să ne descurcăm. Utilizarea termometrului e cel puțin ilară (la ultima măsurătoare „publică” aveam 21.2 grade), însă în condițiile date eu m-aș concentra pe creșterea acurateții măsurătorilor, nu să le consider un abuz.

      Una peste alta, părerea mea legată de acest articol e că și-a atins scopul: a generat discuții aprinse și implicit trafic pe blog. Faptul că nu sunt de acord cu tine nu înseamnă că te urăsc sau că doar unul din noi are dreptate absolută. Pur și simplu sunt situații gri, nu doar albe sau negre.

      Mulțumesc pentru răspuns.

      00
    • Gupi, din pacate, scopul articolelor – cel putin ale mele, la Vali presupun ca e diferit – nu e traficul. Iar scopul nu a fost atins. Nici macar tu, care ai venit cu un comentariu mai decent, nu reusesti sa intelegi implicatiile profonde pe care o segregare bazata pe un termometru si un badigard le poate avea asupra societatii si a relatiilor (si asa subrede) dintre oameni.

      Dupa 30 de ani de zile, constat ca societatea româneasca – adica oamenii care o compun – au inca o lipsa acuta de empatie sociala. Concepte simple ca „nu poate sa decida un badigard daca eu am dreptul sa iau o pâine” sunt extraordinar de greu de inteles. Oamenii, in mare parte, sunt concentrati pe ei si pe persoana lor. Un egoism feroce, cu care e imposibil sa construiesti o societate asa cum, paradoxal, TOTI o dorim. Cel putin din vorbe.

      PS. Sper ca intelegi ca este o diferenta colosala intre un test cu acuratete de 90% privind identificarea COVID (nu a febrei) si un termometru manipulat de un badigard. Si sper ca ai mai inteles in ce conditii am zis ca as fi de acord. Una e sa trimiti 10% falsi purtatori la spital si la alte analize, si alta e sa trimiti la plimbare niste oameni pentru ca ai tu un termometru in mâna. Sper, din tot sufletul, ca intelegi cu adevarat diferenta enorma dintre cele doua cazuri.

  44. Toata chestia asta cu luatul temperaturii mi se pare ca e ceva doar ca sa zica ca au facut-o si pe asta.
    Sunt foarte curios ce precizie si rezolutie au acele termometre non contact care sunt folosite sa ia temperatura? Se respecta procedura de utilizare specificata de producator?
    Frectie……
    Se ia temperatura doar ca sa fie luata.
    Eu m-as simti mai bine daca m-ar cantari….. o informatie mai utila.

    00
  45. NOU
    #204

    pt mine reactia autoritatilor vis a vis de pandemie e cel putin dezamagitoare daca nu de-a dreptul penibila.
    sa inchizi parcuri/paduri din cauza riscului ca virusul sa se propage dar sa lasi lumea sa se imbulzeasca la supermarket, ba mai tare, sa vii cu politia sa salti oamenii de pe iarba si sa-i trimiti sa se inghesuie pe trotuare asa cum se intampla in Franta mi se pare dovada cea mai clara de incompetenta, ca sa nu zic rea vointa.

    lectia invatata cu pandemia asta „stinsa la fel de dubios precum a fost aprinsa” e ca indiferent ca vorbim de guverne democratice/liberale sau de extrema dreapta, riscul unei dictaturi totalitare e la fel de ridicat in ambele variante.

    Realitatea ultimelor 3 luni ne-a aratat cum din lasitate si incompetenta, politicienii n-au nicio problema sa taie toate drepturile cetatenesti, fara niciun fel de analiza inainte (cati au murit pentru ca s-au amanat/anulat toate interventiile in spitale? cati au murit ca urmare a carantinei? am un amic cardiac care a murit in urma unor complicatii spontane pe perioada carantinei, sigur, poate nu e corelat direct sau poate e…).
    N-a facut nimeni o analiza ci au copiat modelul chinez la care pare ca din ce in ce mai multe democratii par sa adere. Sacrificam liberatile individului pentru binele colectiv si al castei conducatoare.

    Drept urmare, eu unul imi voi reconsidera serios optiunile politice de viitor atata vreme cand extrema dreapta si stanga par sa fie mai similare decat am putea crede.
    Uitandu-ma in Franta, cota de popularitate a lui Macron e in scadere iar in Ro PNL s-a erodat in 3 luni cat nu s-ar fi erodat intr-un an ceea ce la drept vorbind, nu ma mira deloc.

    00
    • NOU
      #205

      iar legat de populatie, invatatura acestei pandemii e ca oamenii sunt deosebit de ipocriti iar dubla-gandire e ceva cotidian.

      daca s-ar face un studiu in Romania pe utilizarea prezervativului si transmiterea BTS-urilor am fi socati ! incidenta HPV in randul tinerilor(mai ales tinerelor fete) e imensa iar unele tulpini de HPV, exact alea ca nu dau negi genitali dau in proportie si mai mare cancer cervical, bucal, etc…
      Stiti pe ce locuri e Romania la tipurile astea de cancere? well…printre primele…chiar prima…

      „The highest incidence rates are currently reported in Romania and FYR Macedonia (23.9/100,000 and 22.0/100,000, respectively; Fig. 1). The lowest rates are observed in Malta (2.1/100,000), Switzerland (4.0/100,000), Greece (4.1/100 000), and Finland (4.5/100,000). Cumulative risk for getting the disease in Eastern Europe is 4 to 5 times higher than in Western and Nordic countries”
      https://cebp.aacrjournals.org/content/21/9/1423

      Toata lumea cu masca asadar, hipsterii ii acuza pe cei fara masca de lipsa civismului, lumea baricadata in case de frica coronavirusului, in timpul asta „prezervativul stirbeste din placerea actului, nu-mi place si e scump” iar incidenta hpv in femei e la 24/100k (record in Europa) iar probabil la barbati e mult mai mare.

      Acelasi lucru si in Franta, alta tara dezvoltata in care incidenta HPV e extrem de mare pentru ca nici aici prezervativul nu e folosit caci nah, sunt prea boemi sa se lipseasca de placerile vietii.

      Stiti povestea cu satul construit pe malul raului luat de rau si apoi construit mai sus iar a 3a generatie a ajuns sa construiasca satul tot langa rau? aia sunt generatia millenielilor si y si ce mai vine dupa.

      00
    • Eu aleg s-o iau ca pe un semn bun erodarea asta politica. Cel putin pare ca online-ul are limita in viata reala si hipsterii ce ‘vor schimbare’ dar sa stea prizioneri in casa toti ceilalti nu sunt chiar atat de relevanti.

      Partea nasoala e ca riscam (nu doar noi romanii, ci tarile democrate) sa mergem iarasi spre extremism. Ca nu e greu sa te uiti spre un Trump cand esti nervos ca politicul clasic a luat-o razna.

      Cat despre masuri negandite nimic nu e mai graitor decat granitele supraaglomerate fiindca autocarele nu pot trece (o masura populista ce pare corecta doar la prima vedere). Ca mnah, decat sa ai focare controlabile a maxim 40 de persoane mai bine ai focare cu contacti ce nu pot fi gasiti.

      Sa nu mai vorbim de cati bani se fac acum cu transportul pana la granita si de la granita.

      00
  46. Literally everybody: păstrați distanța.

    Oameni care vin la ikea pentru două surcele: hai să mergem încet pe mijlocul aleii cu căruciorul și familionul ca să ne holbăm.

    00
  47. Ma bucur sa citesc si articole bazate pe ratiune. Apropo, mai este vreo democratie care sa duca la extrem aceasta masura?

    00
    • Momentan nu am mai auzit. Insa directia in care au luat-o democratiile – cel putin cele din „occident” – arata ca nu numai produse importam din China, ci si un anumit comportament politic. Din fericire, in struto-camilele legislative pe care democratiile le-au produs de-a lungul ultimilor 100 ani, numai starile de urgenta sau militare pot aduce in timp record comportamente politicie de tip Deng Xiaoping sau Stalin.

  48. Am văzut diacritice la articolul Fluturelui. Sunt impresionat. N-am citit de ceva timp, dar sunt plăcut impresionat.

    00
  49. Phlease……nu te elimina nimeni din societate pe baza de temperatura, pur si simplu nu te lasa sa intri intr-un supermarket sau o institutie cu zeci de alti oameni, pe care i-ai putea imbolnavi. Cam la fel cum se intampla, in scoli si gradinite, in sezonul gripei, triaj epidemiologic.

    OMG, ne dam cu curul de pamant pt o temperatura. E un virus care nu a mai circulat printre oameni, nu avem un vaccin, nu avem un tratament grozav de eficient impotriva lui, si nu stim inca exact ce poate sa faca – vezi cazurile de copii care dezvolta un sindrom inflamator ca urmare a virusului. Daca luarea temperaturii face o diferenta, cat de mica, chiar e cazul sa o contestam in numele….. democratiei? La aeroport, cand te cauta pe toate partile, nu e placut, dar e pretul care trebuie platit pt siguranta noastra a tuturor.

    Dar da, noi toti, cei care umblam cu telefoane cu Google account pe ele, care inregistreaza absolut peste tot unde te duci si ce faci, cu Facebook pe care postam si ce am mancat seara si ce am defecat dimineata, sa ne dam cu curul de pamant pt ca la intrarea in unele magazine ni se verifica temperatura corporala. Da, luatul temperaturii va fi apusul democratiei.

    00
  50. Am citit articolul si majoritatea comentariilor si reconsc ca Fluture m-a convins.
    Desi in trecut aveam o parere destul de proasta despre modul …. sa zic inedit de a-si expune ideile.
    In plus, am aterizat pe pagina asta cu convingerea ca dubiosii aia care faceau scandal in fata la Kaufland ca ei iti tin temperatura ascunsa sunt niste tampiti; cel mai probabil platiti de rusi ca sa faca agitatie. Nu mi-am shimbat opinia aici, dar nici despre asta nu e vorba.
    Am inteles perfect argumentatia lui Mihai care demostreaza ca nu e nicio o ilegalitate sa discrimiezi pe baza de temperatura pentru ca asta este legea si ei o respecta ad literam. Dar din nou nu despre asta e vorba.

    Putem fi de acord: Magazinul ( nu coteaza numele) nu incalca nici o lege – astazi – daca interzice unor clienti sa le treaca pragul in functie de temperatura.
    Putem argumenta ca magazinul face in felul asta un serviciu social: micsoreaza rata de infectare; chiar daca nu o face prin metode riguroase.
    Insa actiunea asta nu e un serviciu social desi se vrea a fi asa. Servciul social e de fapt sa ajuti pe cei care au intradefar nevoie de ajutor si nu sa incerci sa faci „bine” la modul general facand rau in mod particular. Iar in cazul asta serviciu social e te asiguri ca livrezi serviciul ( aica vinzi ) acelora care in mod normal nu pot acesa acel servciu (adica aceia care sta deja acasa pentru ca au temperatura si stiu ei insisi de asta).

    Cand faci o lege/ regula prin care imparti oamenii in doua categorii. te asiguri ca ai acolo toate mecanismele prin care fiecare dintre cei vizati pot sa faca alegerea categoriei.

    Gen:
    N-ai voie inautru decat daca te speli pe maini. Depinde de tine.
    N-ai voie inauntru fara masca decat daca porti masca /o priemesti/ o cumperi la pret rezonabil masca. Din nou depinde de tine
    N-ai voie inautru fara masca decat daca au o situatie particulara care face imposiila purtarea mastii.
    N-ai voie inauntru fara masca decat daca dovedesti ca n-ai nevoie de ea (gen n-ai temperatura.
    Daca ai vrea ceva dinautru dar nu poti ajunge acolo te ajutam noi: ai rampa pentru handicapati sau doua ore pe zi sa competezi lista de cumparaturi ce care o aducem noi afara pentru tine.
    Daca stabilesti n-ai voie ceva – orice – indiferete ce-ai face doar pentru ca esti ( sau pentru ca existi) inseamna ca discriminezi. Si dacac nu e inca o lege pentru asta ar treui creata.

    De buna seama, siutatiile particulare, catastrofale, de urgenta impun limitarea unor drepturi. Altfel, trebuie sa ne intoarcem la democratie si sa cascam ochii penrmanent.

    00
  51. Atatea comentarii cand paznicii ii lasa sa intre in magazin indiferent de temperatura afisata.

    00
  52. Bun text.
    I-a dat si dl. George Damian share pe fb.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile