De ce dau copiii la ASE?

"Eu aplic pentru că nu am luat examenul de engleză să plec în Anglia şi vreau o facultate de backup, ca să nu stau un an degeaba. Am terminat bacalaureatul cu 9.20 şi mă înscriu la Facultatea de Afaceri Internaţionale, pentru că este singura care ar avea legătură cu ce vreau să urmez eu. Eu vreau business cu economie, în Londra", spune ea.

Colega şi prietena ei, pe nume Anda, susţine că a venit să se înscrie la o facultate cu profil real. Motivul? Vrea să facă "Facultatea de Publicitate" şi, în paralel cu aceasta, studii economice, pentru a fi "mult mai bine văzută în advertising".

Tot Anda spune că e absolventă a unui liceu cu specializarea filologie şi că nu ştie exact cum o să descurce la ASE cu materiile ce au la bază "matematica şi cifrele". "Nu ştiu cum o să mă împac cu cifrele, mai ales că eu vin de la filologie, dar aş vrea să încerc. Sper, totuşi, să pot să mă duc la cursuri la Publicitate, pentru că sunt mult mai interesante sau, cel puţin, mi se par mai interesante decât cele de la ASE", spune tânăra.

Am terminat bacalaureatul cu 8.35 la un liceu cu profil uman. Chiar nu mi-am dorit neapărat să fac Academia de Studii Economice. Am venit aici pentru că nu m-a atras nimic altceva şi mi se pare, adică…e o facultate destul de bună.

Laura pare să ştie foarte limpede care sunt scopul şi durata doritei "vizite" în ASE. "Vreau să merg la Facultatea de Administraţie Publică, pentru că îmi doresc să lucrez într-una din instituţiile statului, chiar dacă ştiu că salariile sunt mici pentru început. Am terminat bacalaureatul cu media 8.73. Vreau doar să am posilbilitatea să învăţ mai departe şi să găsesc un loc de muncă stabil şi bun. Îmi doresc să fie profesori foarte bine pregătiţi, ca să am ce să învăţ de la ei şi atât. Nu am pretenţii aşa mari, că de restul mă ocup eu", a explicat ea.

Și alte răspunsuri amuzante aici. Ce planificare, ce orizont al joburilor, ce pregătire pentru piața muncii, ce facultăți responsabile, admitere să fie!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. eu vreau business cu economie , in londra! really ? nu a luat examenul de engleza? se pare ca si aia bine vazuti sunt de fapt cretini .

    00
  2. filologia cu ase nu se impaca deloc. o sa aiba un soc.

    00
    • Nu neaparat. Eu am terminat filologie si am vreo 4-5 colege care au facut ASE si lucreaza in consultanta sau audit. Daca esti cat de cat interesat de studii in timpul facultatii nu e asa complicat.

      00
    • NOU
      #5

      mai exact ce se face in „consultanta”?

      00
    • Nu stiu, ca nu e jobul meu, dar probabil trebuia sa spun „consultanta in business strategy” sau cum i-or spune copiii in ziua de azi.

      00
    • „consultanta” a devenit un fel de „freelancer” – in ce domeniu da consultanta era intrebarea. consultanta fiscala? consultanta imobiliara? consultanta de eficientizare a cheltuielilor interne? consultanta in aranjarea feng-shui a mobilierului?

      00
  3. Pe langa celebra vorba cu bila, ASE-ul mai avea un mit: intri greu, iesi usor. Asta era valabila atunci cand exista un examen de admitere. Dar ghici ce, acum se intra doar cu dosar, deci mitul a devenit „intri usor, iesi usor”.
    Asta poate fi principalul motiv pentru care s-au bulucit la admitere absolventii de liceu. Sa stii ca treci usor printr-o facultate care da bine la CV (sa fim seriosi, desi nu mi se pare in regula, daca un manager de resurse umane are de ales intre un CV cu ASE si un CV cu Spiru Haret, il va alege pe cel cu ASE) si sa ai timp de betii si orgii prin camine, nu prea mai conteaza ca o sa platesti peste 4000 de lei pe ani daca nu intri la buget (numar de locuri la buget care a micsorat, bineinteles).
    Numai ca s-ar putea sa te trezesti proaspat absolvent al ciclului licenta, cel mai bun din grupa si din serie, si sa te angajezi casier la benzinarie (caz real).

    10
  4. Eu vad viata ca o calatorie. Ajungi sa cunosti lumea, ajungi sa te cunosti pe tine. Consider ca urmarea cursurilor universitare adauga experiente unice fiecarui student. Alegerea unei facultati ar trebui facuta dupa o perioada de reflexie interioara, in care lasi emotiile si sentimentele sa te ghideze spre facultatea visata. :)

    10
  5. NOU
    #14

    facultatea de administrație publică e cel generalist și inutil căcat făcut de învățământul românesc. poate apuc ziua când va fi desființat!

    00
  6. Că-s niște copii, d’aia!

    00
  7. Ca absolvent de ASE Relatii Economice Internationale – la stat, fara taxa, (acum ceva vreme, e drept) pot spune ca facultatea asta este doar pentru cei care vor sa lucreze in comert exterior si pentru cei care se indreapta spre diplomatie.
    Exista materii „tehnice” dar si multe bullshit-uri sau care tin cel mult de cultura generala.
    In rest, e ca in reclamele alea care umfla diverse locatii doar ca sa atraga turistii. Tot experienta este cea care conteaza.
    Altfel, la angajare conteaza doar sa fi absolvit o facultate, conteaza mai putin care.

    00
  8. Tot e bine, eu m-am dus la Stiinte Economice pentru ca aveam doar 5 minute de mers pe jos, de acasa :P

  9. Nimeni nu e de vina pentru ca persoana x sau y alege prost, nu putem alege toti bine… e selectia naturala.

    00
  10. NOU
    #19

    Prima e mortală. Dacă engleză nu știe, măcar să nu știe nici economie.

    00
  11. Si eu m-am dus foarte dezorientat la ASE (acum peste 10 ani, la buget, intrat in primii 20), as fi dat un raspuns si mai idiot daca m-ar fi intrebat cineva – voiam doar sa fac o facultate intr-o limba straina. Dar pun pariu ca si daca faceam istorie, antropologie sau politehnica, tot in IT ajungeam sa muncesc.

    00
  12. Vor avea regrete toti asa cum am eu?

    00
  13. Stai ca acum am citit si articolul. Ma amuza ca jurnalisti care habar n-au sa scrie (mananca litere si lasa in articol propozitii fara predicat) scriu materiale in care rad de copii de 18 ani care inca nici n-au intrat la facultate.
    Pe de alta parte, studentele de la ASE care lucreaza ca distribuitori Oriflame in timpul facultatii probabil castiga mai mult decat jurnalistii Mediafax, deci cumva inteleg si articolele astea malitioase.

    00
  14. Oamenii astia nu inteleg ca pentru a vinde haine in mall sau legume in piata nu e nevoie de facultate?

    00
    • Este o metoda de a amana cu 3-4 ani inevitabilul. Multe se pot intampla teoretic in 3-4 ani, dar in majoritatea cazuriilor dezbatute in reportaj, slabe sanse de mai bine :D.

      00
  15. Problema e gratuitatea. Daca era cu o taxa reala, care sa acopere costurile reale, nu se mai duceau aiurea. Iar pentru cei saraci si buni la carte, poate sa existe examen de admitere pe locuri cu burse, asa cum exista la toate universitatile de prestigiu.

    Universitatile de stat nu sunt finantate din aer. Ci din bani de la buget, adica din impozitele si taxele celor care (inca mai) muncesc, iar banii se duc pentru plata studiilor unora care nu stiu ce cauta acolo.

    00
    • O, da, cand universitatile din Romania nu sunt nici macar in top 500 mondial (ultima data cred ca Politehnica era totusi), vreau un examen dificil sau sa dau bani cain State pentru a face facultatea in Romania. Si puteti spune ca nu ar mai fi nivelul atat de scazut, dar buba mare in sistemul universitar nu e pregatirea slaba a candidatilor.

      In Olanda anul universitar e 1600 de euro pe an. Cam o luna de salariu entry level, aproape gratis. In tarile scandinave e chiar gratis. Probabil si la ei daca intrebi studentii in anul I de ce au ales o facultate, vei primi raspunsuri similare. Problema e ca nu prea am incredere ca astia ai nostri nu vor raspunde la fel si la festivitatea de absolvire.

      00
    • Am vazut studenti din astia care invata in sistemul american … ala in care iti platesti studiile si pot spune ca e mai rau decat la noi. Nu stiu daca ai vazut studentii care sunt cu taxa la noi, genul ala care chiar fluiera pe toata perioada facultatii si i se cam rupe ca e la cu taxa, eh … ce ar fi daca s-ar umble universitatile cu din astia?! Oricum nu plateste studentul ci parintii/”sponsorii” asa ca profesorul are nevoie de studentul ala si mai trece cu vederea peste faptul ca nu stie sa scrie.

      00
    • Confuzia pe care o faceti este ca voi credeti ca facultatea si scoala, in general, ar fi „gratis”. Nu e asa. Sunt platite de fraierii carora li se iau impozite. Chiar si in tarile scandinave, un contribuabil anonim tot plateste.

      Nici medicina nu e gratis. Si cam nimic nu e gratis. Doar aerul pe care-l respiri. In rest, totul e platit de cineva.

      Bine, platesti, dar pana cand accepti neperformanta? Nu mai bine isi plateste fiecare fanteziile?

      00
    • Nu este o confuzi, nu trebuie sa faci ASE-ul ca sa te prinzi cum e cu taxele si serviciile publice, argumentele noastre au pornit de la cuvantul „gratuitate” folosit de tine putin mai sus. Tu ai spus in postul tau ca problema e gratuitatea (de unde clar am inteles cu totii gratuitatea perceputa de student, care nu da bani din buzunarul lui pentru a merge la facultate. Va da mai tarziu din taxe pentru a merge altii). Noi am zis ca nu tocmai asta ar fi problema, ca sunt tari in care exista aceeasi perceptie a studentului ca invatamantul e gratis in sisteme care chiar functioneaza . Deci acele universitati de prestigiu de care vorbeai tu nu sunt neapart platite de student cu 100 000 de dolari pe an. Unele sunt, altele functioneaza din banii statului sau din ce alte finantari externe aduc profesorii si cercetatorii.
      Si daca la doua- trei ore cu avionul exista sisteme mai performante si mai ieftine, de ce m-as stradui sa fac facultatea in Romania in conditiile in care s-ar mari taxele si examenul de admitere ar fi mai dificil? Ca prestigiu nu prea au universitatile din romania si nici nu vad sa si-l construiasca prea curand. Poate doar daca as pica examenul la engleza ar avea sens. :)

      00
  16. Cam asta cred eu….

    00
  17. Anda pare de un mare viitor in baile in Kulturhaus, oare poate fi contactata pe o adresa de hi5 ,ceva ?

    00
  18. Citez: ”Ca sa vii la ASE, in special la Marketing, trebuie sa fii motivat, ambitios, sa ai acea sclipire de viata, acea dorinta de a face si a castiga. Daca vedem doar partile neplacute (existente oriunde) pierdem esentialul. Marketing inseamna si daruire, pasiune, competitie (benefica!) …si abia apoi, satisfactie si profit.” ; Probabil toti sunteti de acord ca ASE e un bullshit, impreuna cu snspa sau alte magarii de genul. Eu am terminat o facultate de inginerie, m-am zbatut foarte mult, dar am invins. In acelasi timp, mai toti prietenii mei au dat la marele ASE, iar acum lucreaza pe 1000-1200 lei. Lauda era foarte mare, mandria la fel, ziceai ca fac vreun Harvard, dar la final habar nu aveau ce inseamna inflatia macar

    00
  19. Sper ca Anda arata destul de bine incat sa intre adanc in publicitate :D. Sau macar niste buze mari sa aiba

    00
  20. Eu am facut management, doar pt. hartia numita „diploma”. La Automatica n-am avut loc, eram prea prost la mate+fizica.
    Altfel, lucrez in IT de 15 ani (administrare sisteme/retele), fara pic de studii/cursuri/diplome. Doar practica…
    Facultatile sunt 90% degeaba, iar „tinerii astia din ziua de azi” sunt mult prea indobitociti de facebook/televizor.

    00
  21. Mi-e mila de fetele alea care vor sa lucreze in publicitate… Daca vor ajunge acolo, nu vor sti pe unde sa fuga mai repede in 5 ani… Daca vor mai avea unde…

    00
  22. NOU
    #37

    Si unii din anglia au venit la mine la facultate, ca mai exista profilu meu doar in washington si in moscova si nu au de unde sa ia studenti pentru generatia urmatoare. :)))

    00
  23. chestia asta se intampla la toate universitatile. o gramada de istorici, geologi, biologi dau la facultatile respective pentru ca pitong. si dupa facultate se apuca sa faca 2-3 teme de wordpress si devin „programatori”.
    sau din cei care dau la politehnica, multi o fac pentru ca e frumos sa vii in bucuresti si sa stai in regie. unii nu termina, altii termina in 6-7 ani. da’ plm, au facut poli, nu ase.
    mai sunt cei care dau la agronomie pentru ca au auzit ca la ase sau la poli e multa matematica si la ei la tara nu stia proful sa predea matematica bine… si sunt multi si astia.
    sau la snspa, unde suna bine „comunicare”, desi majoritatea habar nu are ce se face intr-adevar acolo. sau ce va face atunci cand va termina facultatea. piata de piarizde e plina.

    problema e ca ase-ul este foarte mare si, desi proportia este aceeasi, aici sunt mai multe pizde proaste care vor sa „invete business”. si e mai usor sa le gasesti aici decat la snspa de exemplu, pentru ca e galeata mai mare.

    legat de ase in general, am citit mai sus niste comentarii si mi-am dat seama ca umbla niste mituri asa frumoase…
    acum 6 ani am intrat si eu la ase si am terminat acum un an. undeva la 80% freaca duda intr-adevar si dupa facultate, pentru ca au frecat-o si in timpul facultatii (aici nu iau in calcul cibernetica, statistica si informatica economica, unde majoritatea celor care au terminat lucreaza in domeniu si sunt bine spre foarte bine platiti). iar cei 20% care nu arunca cu servetele in princess in fiecare saptamana si isi dau interesul la materiile care conteaza au o sansa buna dupa sau chiar din timpul facultatii. si, la fel, chestia asta se intampla si la restul universitatilor…
    daca-ti vezi interesul, cred ca poti sa prinzi ce-ti trebuie si de la spiru :)

    00
  24. Si cam de-asta e lipsa de oameni in publicitate…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube