Ce ați alege pentru un backup fizic?

Mă gândesc uneori că un backup în cloud nu e de ajuns și aș mai vrea unul fizic. Am de ales între un HDD extern, un stick usb sau un SSD extern. Știu că HDDurile sunt cele mai fragile, că au părți care se mișcă și se poate ca la un moment dat, după ce a stat un an în sertar, să nu se mai miște. SSDul extern e cel mai scump. Stickul are spațiul cel mai mic.

Pe de altă parte, avem în familie un Lacie Rugged din 2008, folosit frecvent, care funcționează ireproșabil.

Sunt în dilemă.

music-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. NOU
    #1

    Cea mai ieftina optiune, dar de doua ori.

    00
  2. SSD-urile nu sunt gandite pentru stocare pe termen lung (https://www.extremetech.com/computing/205382-ssds-can-lose-data-in-as-little-as-7-days-without-power).

    Cloud + HDD extern e cel mai economic. Pentru datele importante recomand un HDD extra, plasat in alta locatie (casa parintilor) si o “rotire” periodica a celor doua HDD externe.

    Doua HDD externe (unul in alta locatie) sunt mai sigure decat un NAS cu RAID1 in aceeasi locatie cu calculatorul de pe care faci backup.

    00
  3. Din cate stiu , un ssd daca nu e alimentat o perioada lunga de timp risca sa isi piarda din integritate . Poate au rezolvat problema intre timp , dar stiu ca asta era unul din dezavantajele lor . Cred ca un HDD Enterprise ( Nu RED NAS bullshit ) intr-un rack extern este o solutie OK .

    00
  4. Ia hdd. In cel mai rau caz, sansele sa poti recupera date sunt mai mari de pe hdd decat pe ssd..si mai ieftin.

    00
  5. Recent si intamplator mi-am pus aceeasi intrebare si m-am apucat sa caut pe google si nu pot sa-ti spun din experienta personala dar iti pot spune ca google nu recomanda ssd sau orice e memorie flash, hdd-urile se recomanda pentru 5-10 ani, banda magnetica pentru pana la 40 de ani iar castigatorul cica ar fi m-disc (bluray) cu durata de pana la 1000+ ani. Daca scrii si citesti des un hdd ar fi cel mai k, dispozitivele de citire banda magnetica cica sunt f scumpe.

    00
    • Nu vreau să fiu cârcotaș, dar hârtia e un suport cu durată de retenție mai bună; e drept, vine cu inconveninetele vitezei de scriere și a volumului de date stocat :)

      00
  6. Am două HDD-uri de notebook. Unul de 500GB pentru documente și alte alea, unul de 1TB pentru muzică. Nu am avut probleme cu ele, sper să nu am. Ambele sunt puse în două rack-uri externe obișnuite, nimic deosebit. De ceva ani mă folosesc de ele, ăla de muzică chiar primește update-uri săptămânale.

    00
  7. Un NAS micut la tine acasa, cu niste discuri in RAID, si-ti ti toate chestiile acolo. Bonus, poti sa-l folosesti sa-ti ti si backup la OS.

    10
  8. Am un HDD Packard Bell Carbon 750GB luat prin 2010. Scapat de cateva ori pe jos, tinut perioade lungi in dulap, merge fara probleme. As merge pe cloud si RAID.

    00
  9. NOU
    #24

    Bruenig Mega Safe

    00
  10. SSD-ul nu se pretează la back-up pe termen lung, când nu este alimentat o perioadă mai lungă, poate pierde datele: https://www.quora.com/How-long-can-SSD-store-data-without-power-Can-data-be-recovered-from-SSD

    00
  11. Sunt si eu interesat de acest subiect. La stick-urile usb, pe langa spatiul mic de stocare sunt si alte inconveniente?

    00
  12. Eu am pcloud + 2x HDD de 1TB din alea simple, pe USB; le alimentez din an in paste cand le dau format apoi copiez tot din nou.
    Sansele sa se strice amandoua mi se par infime; mai degraba as avea incredere intr-un HDD nealimentat versus un SSD nealimentat.

    00
    • De asemenea, statistic vorbind la RAID cu cat e mai mare HDD cu atat ai sanse mai mari sa crape (a se citi sa nu poata citi vreun sector) cand faci rebuild.
      Decat RAID1 mai degraba copiezi de mana pe 2 disk-uri, e mult mai putin intensiv.

      00
    • pCloud rulează. Am prins o ofertă 500 GB lifetime acum câțiva ani la vreo 49.99 USD, e perfect.
      Pozele le țin în Google Photos.

      00
  13. Ssd Sata 3 clasic plus rack ssd mi se pare mai accesibila ca varianta. Personal am un ssd Adata SU650 240Gb intr-un rack de 40ron ( Adata EX500 Usb 3.1). Initial il foloseam pentru backup si filme, acum il tin ca ssd extern la TV-Box ( filme, poze, aplicatii, etc).

    00
  14. De văzut și:
    (HGST = Western Digital)
    Hard Drive Failure Rates: A Look at Drive Reliability https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q1-2020/

    00
  15. NOU
    #33

    Eu as merge pe hdd-uri cu platane, de densitate cat mai mare, configurate in RAID și expuse în rețeaua interna printr-un NAS (ceva de la Synology, sau, for proof of concept, merge și un Raspberry Pi 4, dar musai 4 pentru gigabit Ethernet și USB 3.0 support).

    Motivul pentru care sugerez conexiunea la rețea e fiind că e posibil sa vrei sa accesezi backup-urile ușor și de pe alte dispozitive din casa, sau vrei sa le faci și lor backup.

    00
  16. Cum au recomandat și alții, două HDD-uri externe sunt varianta cea mai OK. Riscul „să nu se mai învârtă” nu există și e amuzant, sunt harduri care au stat zeci de ani prin depozite și merg perfect, de la „prima cheie”.

    HDD-ul în general pică de la șocurile mecanice în timpul funcționării și eventual de la probleme de fabricație. Ca să elimini din ecuație ultima variantă, cumperi HDD-urile și le faci un test complet de suprafață (bad block check din HD Tune e suficient), apoi le dai un full zero format. Dacă SMART-ul e în continuare curat, garantat e OK.

    Ideea de a le ține în locații diferite e și mai bună și o voi pune și eu în practică.

    Altă variantă, poate chiar cea mai bună variantă dacă nu ai sute sau mii de GB de date de păstrat, sunt DVD-urile tip M-DISC. L-ai scris și l-ai pus bine, un astfel de disc rezistă 1000 de ani (cuvintele lor, nu ale mele). Dacă e vorba de niște poze sau documente care cumulat au până în 100GB, cu 20 astfel de discuri ai rezolvat problema.

    00
    • Foarte de acord. Aș mai adăuga doar că HDD-urile mai mor și de la demagnetizare, cel mai adesea pentru că au magneți puternici aproape (gen boxe mari), dar unele de mai slabă calitate chiar și de capul lor, cînd sînt abandonate într-un sertar cu anii.

      Cea mai sigură stocare, deși nici asta infailibilă, este cum zicea Lucian discuri optice. Deși eu aș merge pe discurile care pot stoca cea mai mare cantitate de date (care azi e BluRay, pentru piața consumer), 128 GB. Dar nu orice fel de discuri optice, ci BluRay standard MABL (metal ablative) discs and also M-Discs. Toate restul sînt gunoi dpdv al longevității. Problemele cu discurile optice însă e că:

      – nu pot stoca prea mult (relativ la ce cantitate de date se vehiculează în zilele noastre)
      – echipamentele care pot citi așa ceva riscă să devină foarte greu de găsit pe cînd te trezești peste ani că vrei să le citești

      00
    • Erată: Mai sus „more” a se citi ca „pierd date”.
      Si un articol foarte bun care trece în revistă cam toate opțiunile, cu avantaje și dezavantaje: https://www.pcworld.com/article/2984597/hard-core-data-preservation-the-best-media-and-methods-for-archiving-your-data.html

      00
  17. Eu am și acum caseta VHS cu Dublu Impact tradus/dublat de Irina Margareta Nistor. Și dacă nu mă înșel, pe ultima parte a casetei mai este și niște hairy porn 80’s style :)))

    10
  18. Știe/Are cineva un program care să facă Backup automatizat la anumite foldere pe un hard-diskul extern.
    De exemplu să zicem că am niște foldere pe laptop cu fotografii, proiecte pe care aș vrea la câteva luni să le sincronizez pe un hard disk de Backup.

    00
  19. 2 x HDD 4TB + backup Backblaze

    00
  20. După ce am văzut cât costă recuperarea datelor acum suflu și în iaurt. Fac backup la datele importante pe un NAS Synology cu SHR -WD Red 3TB x 2, pe desktop PC cu 1 WD Red 3TB și hard disk extern WD Passpirt de 5TB.

    00
  21. Eu am accesat HDD-uri care au stat 5 ani+ nefolosite cu ceva de genul https://bit.ly/3ehmKFR. Cat timp nu arunci cu ele dupa muste e putin probabil sa nu mai fie folosibile. In cel mai rau caz poti muta platanul intr-un alt hdd.

    00
    • Valabil doar pentru hdd -rile de 3,5 folosind aceeași versiune de electronică pentru hdd. Și nu schimbi platanul, scjimbi electronica la HDD. Aia cu schimbatul platanului de deja S.F.

      00
  22. Home solution – 2 hdd externe de 1 tb cu viitor upgrade in NAS cu 2 sau 4 bay-uri cu 2 x 12 TB de inceput in Raid. Combinat cu dropbox pro pt chestii uzuale.

    La birou avem dropbox pro dar ca safety net am recomandat si luat un NAS cu 6 bay-uri si 2 x 12 TB de start strict pt backup periodic cu posibilitate totala de 16 hdd-uri prin expansion units (am incercat sa fie future proof). Am mers pe Synology si Seagate Ironwolf seria pt NAS-uri – nu pro ca nu merita.

    00
    • +1 si eu folosesc ceva asemanator. Lucrez de acasa si detin un SRL.
      Am un NAS de la synology cu 2x4Tb in Raid pe care tin toate actele ca primary storage.
      In acelasi timp, fac backup la datele de pe NAS pe PC. Daca se strica definitiv NAS-ul le am copiate si in PC.

      00
  23. NAS cu backup in cloud. Am un synology DS1513+, am ajuns la al doilea rand de hard discuri (WD Red) și un shared folder care face backup in One Drive 1TB pentru 10$ lunar. Merită.

    00
  24. Am un nas synology cu doua hdd – pe el am si cloud si salvez pozele din telefoane. Folderul cu arhiva foto de mii de ani îl mai sincronizez din când în când si pe alte doua harduri externe de genul wd passport. Pare prea mukt poate dar mai bine decât prea puțin.

    00
  25. Depinde de buget cat si de natura fisierelor care se doresc pastrate..Pentru work care in cele mai multe cazuri genereaza fisiere relativ mici dar numeroase, o solutie mai buna ca un NAS nu exista. Gestionarea diferitelor versiuni ale unui proiect devine repede un cosmar logistic…iar un nas de la synology cu minim 2 bay-uri este ideal. Softul este foarte stabil, se pot instala diferite servere, iar ceva mai ok ca un git servar nu prea exista ….basca ca iti usureaza viata cand e vorba de salvari de date din telefoane, tablete sau o mica arhiva de filme sau muzica ….

    00
  26. HDD-urile pe USB sunt suficiente atat timp cat datele sunt duplicate in mai multe locuri.
    In cazul tau devreme ce ai deja cloud as zice ca e suficient sa mai ai unul local pe hard-uri externe.

    In cazul meu prefer sa am totul local si in momentul de fata folosesc 4 hard-uri de cate 4TB fiecare in felul asta:

    Primele 2 hard-uri pt. stocare pe termen lung (unul tine poze si filme, celalalt restul de date) pt. chestiile ce n-au rost sa stea pe hard-ul laptop-ului – astea stau conectate permanent la router (se intampla sa aiba suport de NAS). Celelalte doua le tin intr-un dulap si din cand in cand le sincronizez manual cu primele.

    Pe langa asta odata la 2-3 ani inlocuiesc toate hard-urile pe masura ce apar modele noi cu capacitati mai mari si preturile mai scad.

    Pe termen lung ma tot gandesc la un NAS ieftin cu suficient loc pt 2-4 hard-uri care sa se ocupe singur de toata treaba cu sincronizarea, dar tot aman achizitia.

    00
  27. Eu tocmai lucrez la un material unde fac upgrade de la NAS-ul vechi (HP Microserver N54) la un Microserver gen8. Cel vechi merge de mai bine de 9 ani (https://imgur.com/a/7rAl5zJ) 24/24.

    Cea mai comoda solutie si cea mai economica este un NAS din comert cu cel putin 2 bay-uri in RAID1.

    Ce iti recomand insa e un Microserver cu FreeNAS care foloseste ZFS si in functie de configuratie (4 disk-uri) poti pierde pana la 2 drive-uri fara probleme. ZFS este mult peste orice implementare de la Synology (BTRFS).

    Eu il folosesc acasa pentru backup 3 workstations, plex si ma conectez prin VPN cand sunt plecat si am nevoie de acces la fisiere.

    Consumul de electricitate este sub 100W/h pentru 4 diskuri de stocare si unul pentru sistemul de operare.

    Cu toate astea, aproape lunar, mai fac un full backup pe un hard disk extern pe care il tin deconectat.

    00
  28. Maybe … 2x servicii de cloud diferite?!

    00
  29. 2 hdd intr-un dock banal chiar daca nu cel mai ieftin. stau deconectate si de la curent si de la usb. le conectez doar cand am ceva de pus sau de luat de pe ele. copy, paste, job done, disconnect.

    unul are deja vreo 5 ani si vreo 200 de ore de functionare. si mai e si seagate d-ala prost. porneste instant de fiecare data.

    recent , as in last week, am avut niste bube cu un rootkit, mi-a sters 2 partitii cu totul, bine rootkit d-ala prost, ca a sters doar headerele, datele le-am recuperat singur cu softuri freeware, timp in cate i-a dat fatality unuia dintre hdd-uri.
    cele 2 de backup le-am mutat in calculator, am luat 2 toshiba noi, puse in backup. n-am pierdut nimic (duh aia era ideea back-up-ului offline), am invatat cum se recupereaza date in the real world.

    00
  30. eu astept sa scoata fabrica niste unitati de banda din productie. lto 5 are 3 TB si costa vreo 25 euro caseta

    00
  31. Prin 2012-2013 an luat un HP Microserver cu 4 HDD. Hdd le aveam de pe niște unități mai vechi din 2005-2006. Este pe el un Windows 7 care încă își face treaba. Setupul inițial era cu 2 HDD de 1 TB în RAID și unul de 2 TB. Cele de 1 TB au sucombat cam la un an distanță 2018-2019, cel de 2 TB recent. Cele de 1 TB le-am înlocuit, dar nu le-am mai pus în RAID, pur și simplu am setat Always Sync să le sincronizeze. Pe cel de 2 TB crăpat urmează să-l înlocuiesc. E altceva când basculanta e a ta. Varianta cea mai simplă este un HDD extern pe USB pus într-un router care are și un astfel de port. Varianta cea mai bună, orice NAS cu minim 2 HDD, nu neapărat RAID.

    00
  32. blu-ray m-disc

    00
  33. Mai ai varianta de extern rugged. Am văzut unele de la WD,la IFA anul trecut, pe care le tot tranteau și dupa aceea mergeau perfect.

    00
  34. HDD cu RAID, cea mai sigura soluție. Folosesc de peste 10 ani și nu am avut niciodată probleme. Dacă ti se “împușcă” un disc îl înlocuiești și face copie automat de pe discul bun.

    00
  35. Recomand un NAS de la synology cu cel putin 2 HDD-uri. La inceput poate parea o solutie destul de scumpa dar OS-ul lor este genial. Au si aplicatii pt iOS foarte bine gandite. Pa langa backup ai multe alte beneficii cum ar fi Plex server, VPN server, Surveilance station pt camere de supraveghere, etc.

    00
  36. Eu îmi țineam de câțiva ani toate datele importante (poze, video, documente word) pe un stick, care a mers perfect pânâ acum câteva zile, când n-a mai mers. M-am dus încrezătoare cu el la reparat și am aflat că doar la București se mai poate face ceva, cu prețuri încapând de la 100 de euro. Și acum plâng…

    00
  37. HDD HDD HDD. Ala și când se strică tot mai poți recupera datele de pe el (uneori daca sa dus rulmentul sau capul de citire și nu sau activat discurile) in general te anunță când crapă și sunt testate in timp. Îți dă și semne înainte de cele mai multe ori. Ssd / stick folosesc cam aceeași tehnologie e mai compactă dar are un număr mai mic de scrieri și când cedează cedează deodată și se pierde și tot de pe el.
    P.s daca faci doar backup si accesezi rar datele ar fi mai bun un HDD intern într-un bay ( poți să îți alegi un model mai performant de HDD și ai o gama mult mai mare din care poți alege ce îți trebuie ție exact)

    00
  38. Am 11 tera in harduri externe.
    Din ăia 11 TB, am un 4TB de „back-up la back-up”, care vine montat cel mult o oră pe lună, pentru „sincronizare”.
    Puii mei, zici ca cine stie ce am in ele, de imi fac back-up la back-up. :) Am 400 GB de filme românești, multe FLAC-uri, 10.000 de cărți… practic, nimicuri.
    O oră pe lună montat și deja cred ca e mult… :)

    00
  39. Asa cum s-a spus si mai sus, recomand si eu: NAS (configurat cu HDD-uri in RAID 1) + cloud. Sansele sa pice ambele discuri sunt foarte mici. Chiar daca ai noroc si pica ambele, tot ramai cu datele in cloud. Si daca ai ghinion sa pice si cloud-ul, din doua discuri defecte ai sanse sa recuprezi datele.
    Partea cu recuperatul o spun din proprie experienta cand baietii de la o firma specializata au recuperat 99% dintr-un disc.

    00
  40. Vad ca foarte multi folosesc NAS iar altii HDD. In afara celor care fac back-up off-line, cu tot antivirusul pe care il aveti, nu va e teama ca un baiat care are chef de joaca va poate cripta datele de pe toate mediile de stocare conectate?
    Intreb si eu pentru ca acum cateva saptamani am citit ca oamenii de Honda cateva zile nu au putut merge la serviciu pentru ca au avut un atac de genul asta.
    Criptare dinamica, am inteles ca a fost.
    Nu stiu daca a fost cu rascumparare dar e naspa…
    Mai urat e ca in situatii de genul asta nu mai poti recupera nimic iar in cazul asta singura varianta ramane HDD-ul din sertar…

    00
  41. M-Disc, pentru a păstra datele o perioadă lungă de timp.

    00
  42. – NAS cu 2 HDD-uri interne in RAID cu mirroring in casa.
    – un HDD extern de sine statator legat la portul usb al NAS-ului.
    – backup de peste tot catre HDD-urile interne din NAS
    – – backup din HDD-urile interne din NAS catre HDD-ul extern legat la NAS, pe care:
    – – – il poti lua usor cu tine cand pleci undeva si ai nevoie de ce-i acolo (eg. binging la munte cu prietenii)
    – – – il iei cu tine cand pleci pt mai mult timp de acasa, pentru siguranta, in caz ca iti sparge casa / iti ia foc casa, etc.

    00
  43. Regula de 3-2-1. 3 medii de stocare diferite, 2 locații diferite, 1 backup în cloud. Asta dacă vrei sa faci ca la carte.
    Personal respect doar primele 2…2x synology (unul de 4x4tb, al doilea de 6x8tb), unul acasă, celalalt la părinți pe care-l deschid o data pe luna pt Sync (e un model mai vechi, ds414 cu hdd-uri wd green care funcționează perfect de 6 ani), + 2 hdd-uri externe de 8tb…deh, multe poze și filmări cu copiii :)

    00
  44. Depinde de ce cantitate de date „produci” si cat de repede ai nevoie de ea.
    In cazul meu un stick de 128 gb e suficient. Chestiile importante se ard pe dvd, bdr. In 2-3 unele chiar in 5 exemplare.
    Neavand „productii video” proprii (fisierele video sunt de departe cele mai mari mancatore de spatiu) imi e suficient un disc pe luna.

    00
  45. Vin și eu la spartul târgului. Sunt mai multe considerente la mijloc:
    1. Despre ce cantitate de date e vorba: 20 GB? 200? 2TB?
    2. Cât de des se adaugă conținut sau se rescrie conținutul? Sau mai clar, back-up la ce? Una e back-up la un DB cu clienți și alta la pozele din liceu. În cazul doi poți să o îngropi și în grădina la bunici. La poze se adaugă câte un folder pe an, la DB trebuie rescris tot (dacă nu ai nevoie de stări anterioare desigur).
    3. La ce riscuri te gândești? Dacă e incendiu sau furt și-s toate acasă nu e bine. Dacă e vorba de failure tehnic pot să fie și toate acasă.
    4. Cât trebuie să dureze? Compatibilitatea atât hardware cât și software începe să conteze de la 10 ani de exemplu.
    5. Loss of confidentiality e un risc important? Atunci trebuie să ne gândim și la niște criptare (software, chei, etc.) și mai multe copii în mai multe locuri înseamnă mai multe șanse de pierdere.
    6. Dacă vrei să o iei militărește, care consideri că e RTO și RPO pentru date? Dacă pica azi, când e ok să le poți recupera? (trebuie musai mâine sau e ok și peste 1 lună?). Dacă crapă azi și ultima oară ai facut back-up vara trecută că e greu de săpat după cutia cu cd-uri din curtea bunicilor, e ok că s-a pierdut tot de vara trecută și până azi?

    O întrebare valabilă pentru toată lumea: ce trebuie neapărat să aibă back-up? No, really, ce? Pentru oamenii obișnuiți (fără muncă pe cont propriu, firme, contabilități, baze de date la care chestiunea back-up-ului capătă alte dimensiuni, chiar legale) aș zice că avem așa: scan-uri la unele acte, fișierul de la password manager, wallet-uri de crypto (ne depărtăm deja de oamenii obișnuiți), niște poze (nu toate) ca să te uiți la ele o dată la 10 ani (bă, ce tânăr eram) și mai ce? Ok, filme personale de la băuta aia nebună când cutare a căzut în pârâu și poate ceva cu copiii, alea da, ocupă loc. Să zicem, deși acolo cu cât sunt mai multe ore, cu atât e mai puțin probabil să te mai uiți. Am și eu, sunt undeva filmele, îmi dă un warm fuzzy feeling dar nu au mai fost vizionate cap-coadă de când au fost făcute. Mai departe: Câtă muzică? Câte filme și seriale? Ce s-ar întâmpla dacă mâine nu ar mai exista nici o copie din The Office sau Seinfeld nicăieri? Jocuri? Photoshop de acum 8 ani crack-uit? Eu întreb la modul serios, mâine dacă vă crapă hard-ul fară back-up se pierde ceva cu adevărat important care nu mai poate fi recuperat și care te va afecta cu adevărat pe viitor? Dar cu răspuns sincer.

    00
    • Eu întreb la modul serios, mâine dacă vă crapă hard-ul fară back-up se pierde ceva cu adevărat important care nu mai poate fi recuperat și care te va afecta cu adevărat pe viitor? Dar cu răspuns sincer.

      Sincer, nu se pierde nimic. Am doua copii offline 1:1 ale HDD-ului curent si una online, cu resincronizare la maximum 3 zile. Deci poate sa crape linistit.

      00
    • Ok, tu ai un setup de back-up, foarte bine. Întrebarea era dacă nu l-ai avea și ar crăpa, ar fi cu adevărat grav? În plus, cazul tău mi se pare ok, e vorba de un singur hard. Sunt oameni care vorbesc de back-up-uri de zeci de TB, RAID-uri, NAS-uri. La firmă înțeleg, acasă nu prea. How I met your mother seasons 1-25, kompromat-uri cu primaru’, pornache de colecție și mai ce? Ideea e că am mai purtat discuția asta cu oamenii și la întrebarea „la ce îți trebuie X?” răspund cu argumentul suprem „Îmi trebuie! Las’ să fie acolo că nu cere de mâncare”, același argument care face să se umple o casă/curte de ciurucuri și capete de sârmă care nu vor mai fi folosite vreodată. Hoarding-ul poate să fie și digital. Nu degeaba există r/Datahoarder iar tagline-ul e „It’s a digital disease!”. It kinda is.

      00
    • @A. Jocuri porno obscure? IDK…

      00
  46. Am un Western Union My Passport din 2010, pe care am salvat de toate. Mai iau unul zilele astea, sa am redundanta. Pe dropobox am un cont gratis, cu niste chestii pe care nu-mi doresc sa le pierd. Chestiile ‘vitale’ sunt poze/video cu fie-mea si cu bunica mea (ultima nu mai e printre noi si am si eu cateva chestii cu ea). In rest.. fisiere din munca online, is OK de tinut, daca dispar, asta este …

  47. Indiferent de soluția pe care o vei alege, recomandarea mea e să te gândești și la „backup-ul backup-ului”.
    În cazul meu, recomandarea e următoarea:
    – NAS Local cu minimum 2 bay-uri, configurat în RAID1 (Mirroring, adică ce scrii pe unul, se duce automat și pe cel de-al doilea HDD). Riscul de a-ți crăpa ambele HDD-uri este destul de mic, dar hai să nu fim atât de pesimiști. Ca și HDD-uri, îți recomand ceva „lent, dar de enduranță” ca de exemplu WD RED sau Seagate IronWolf. Da, sunt mai lente dar îți oferă longevitate.
    – Ca soluție alternativă iți recomand BackBlaze. BackBlaze costă cam 25 Lei/Lună și merită cu vârf și îndesat. O altă varianță (Foarte bună, dar mai scumpă ar fi Carbonite).

    Cu aceste 2 variante eu cred că vei sta liniștit.

    00
    • MIhai, dar dacă se defectează controller-ul de RAID ?

      00
    • @Gupi – Acum, dacă vrem să fim negativiști… Ideal, ți-ai lua 2 NAS-uri + Backup Cloud. Dar întrebarea cu adevărat importantă este: Despre ce date vorbim? Una e să vorbim de filme, muzică, jocuri și alta e să vorbim de fotografii personale, documente personale, lucru etc.

      Totuși, părerea mea este că dacă ai un NAS configurat cu 2 bay-uri în RAID1 + Cloud pentru documentele și chestiile cele mai importante, eu cred că ești destul de acoperit să zic așa.

      00
    • Daca este RAID 1 poți citi discurile in orice computer fara probleme.

      00
  48. PLOT TWIST (la tot ce s-a scris mai sus): cel mai durabil mediu de stocare este HARTIA. Este dovedit stiintific, no joke, cautati articole. Dureaza mii de ani fara probleme. Poate stoca text si imagini. Adaptand la zilele noastre, macar pentru pozele din telefon ar fi bine sa scoatem 1-2000 de poze sa le ramana copiilor amintire.

    00
  49. Eu am o stocare locala + un backup in Onedrive.
    Stocarea locala a evoluat in ultimii 10 ani astfel: hard de 1 TB in PC-ul principal –> hard extern –> un NAS Buffalo prost si lent –> un home server cu doua harduri in RAID mirror.
    Home serverul este o unitate desktop Lenovo, micuta, usoara si silentioasa, care sta pe un raft in hol, conectata pe un UPS. Un SSD pt Windows + doua harduri de 2 TB in RAID mirror. Unitatea a fost refurbished, a costat cam 600 lei. Hardurile, SSD-ul si memoria (12 GB) i-am pus-o eu separat. Folosita pt backup-uri, foldere partajate, o masina virtuala de teste, o alta masina virtuala cu pihole, un soft pt camerele video, un client de torente, un WAMP, un private cloud si serviciu de transfer fisiere.
    Hardurile pot merge 10 ani fara probleme, oricum sunt in mirror si daca unul incepe sa dea erori il pot inlocui. Unitatea poate sa nu mai tina atat, dar scot hardurile si ssd-ul si le bag in alta, repornesc repede totul.

    00
  50. „Omnia mea mecum porto”

    00
  51. How I met your mother seasons 1-25, kompromat-uri cu primaru’, pornache de colecție și mai ce?

    Hai sa nu banalizam ideea de fisiere personale. Fiecare are pozele, video-urile si alte fisiere la care tine, si care ii sunt dragi, utile sau necesare.
    Ma si asteptam sa apara eterna intrebare „da’ la ce-ti trebuie?”

    00
    • Vezi că n-ai răspuns unde trebuie.

      Funny oarecum. Întrebarea „ești sigur că ai nevoie de asta?” are rolul ei în context profesional pentru că dacă întrebi business ownerul aplicației îți zice că sistemul lui trebuie să fie online 24 din 24, maxim 10 minute de downtime altfel pică cerul. Iar când aude cât costă asta belește ochii cât cepele și descoperim că merge și să stea 2 săptămâni offline fără mari probleme. Acasă tu ești business ownerul. Dacă ai buget de NAS și RAID-uri aeriene pentru backup la seriale, go for it! Dar să nu fie nevasta CFO să te întrebe cât a costat cutia cu harduri și cine a aprobat asta. :) Mă rog, glumim și noi, nu vă simțiți oprimați, nu vreau să vă opresc din back-up.

      Triggered by HIMYM? :) Am și eu Band of Brothers pe niște DVD-uri din facultate, nu au mai fost atinse de când au fost scrise.

      00
  52. Eu fac backup în cloud și pe două harduri separate, păstrate în locații separate. Da, așa de paranoic sunt. 🙂

    00
  53. „call me old fashion” dar eu tin o copie pe HDD extern si una pe DVD-uri. :D

    00
  54. Cea mai simpla si sigura solutie: Trei HDD-uri de la producatori diferiti in RAID 5 (sau acelasi dar model si intrebuintare diferita – aceeasi viteza, totusi).. Cost/spatiu bun fara sansa sa pierzi date.

    Cea dea doua simpla si sigura solutie: Un singur HDD ca doar ai datele si-n cloud…

    00
  55. Am 3 HDD externe WD care au unul 10 ani, iar celelalte 8 ani, merg fara probleme si acum.
    2 le tin in sync (manual – 2TB), backup pt calculator, unul e cu giga de desene legat la tv.

    Cel de la tv a fost super calarit, pornit, oprit, mutat, trantit, a rezistat cu brio, celelalte 2 se misca doar cand sterg praful.

    Tot timpul am grija ca datele importante sa existe in 2 locuri (calculator+backup, calculator+cloud, backup+cloud sau backup+backup).

    00
  56. Cel mai ieftin si sigur e sa tii minte

    00
  57. Stii ca SSD-ul daca nu il tii la curent se duc datele pe apa sambetei dupa o vreme da?

    00
  58. HDD-urile nu „crapa” si nici nu pierd date daca stau cativa ani la sertar.
    SSD-urile pe de alta parte…
    DVD-RAM tine datele sigure pentru ~30 de ani, mai ales varianta cu carcasa protectoare.
    Altfel, cum au mai spus si altii, banda magnetica.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile