Cum m-au convins pe mine nişte cehi acum 17 ani să strâng ieri nişte gunoi

Guestpost de la un amic anonim:

Prin 1993, cutreieram munţii Retezat cu corturile în spinare, într-un grup de şase – patru români şi doi cehi, care învăţaseră binişor limba română de dragul munţilor noştri, încă virgini. Într-o seară, am aşezat corturile pe malul unui lac micuţ. Eram la 3 zile de cea mai apropiată şosea asfaltată. Am scos de prin rucsacuri ce aveam fiecare şi am început să mâncăm. Cehii au terminat repede şi au pornit la o "plimbare" în jurul lacului. Când au ajuns înapoi, noi încă nu terminasem masa. Ne-au zis "voi, românii, aveţi o problemă: mâncaţi prea mult". Dar nu despre asta voiam să vă povestesc.

Pe vremea aia încă nu erau PET-uri în România. Cehii noştri adunaseră în două sacoşe toate cutiile de conserve de pe malul lacului şi au început să le turtească cu pierte. Noi nu înţelegeam ce se întâmplă, aşa că i-am întrebat: "ce faceţi cu astea?". Ne-au răspuns "pe cele de fier le băgăm sub un pietroi mare, ca să nu se mai vadă, că ruginesc repede, iar pe cele de aluminiu le cărăm în rucsac până la primul tomberon, că nu-s aşa grele".

Nu ne-au invitat să mergem cu ei, nu ne-au reproşat că noi nu facem asta în propria ţară, nu s-au gândit dacă iniţiativa lor va avea sau nu efecte pe termen scurt, mediu sau lung, n-au avut intenţia să ne dea o lecţie, pur şi simplu au făcut-o pt ca următorii turişti să găsească locul ăla mai curat.

Gestul lor a avut asupra noastră, cei 4 români din grup, un efect extrem de puternic şi ireversibil. Oricum nu eram genul care să las mizerie în urma mea, dar nici prin cap nu mi-ar fi trecut să ridic gunoiul lăsat de alţii. De atunci, fac asta de fiecare dată când ies undeva în natură. Şi când văd pe cineva aruncând sau lăsând mizerie, iau atitudine.

Asta am făcut şi ieri, cu toţi localnicii de pe malul lacului Mogoşoaia, din spatele cărora strângeam gunoaie în timp ce ei îşi vedeau liniştiţi de pescuit. Evident că niciunul dintre ei nu aruncase în viaţa lui gunoi acolo! Dar i-am rugat insistent să le transmită "celorlalţi" să nu mai facă asta, pentru că nu e frumos.

Aşa cum gestul cehilor a declanşat la mine, acum 17 ani, o schimbare majoră de atitudine, este posibil să existe printre pescarii de pe lacul Mogoşoaia oameni în capul cărora gestul nostru de a le aduna gunoiul din spate, se le modifice un pic comportamentul. Dacă ei n-au înţeles nimic, cel puţin copiii (vreo 8, cu vârste între 6 şi 10 ani) care au participat la acţiunea asta, cu siguranţă vor fi mai civilizaţi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Eu sincer… Ma indoiesc amanarnic…ca ar fi inteles ceva…sau se va schimbat ceva…

    00
  2. Curatenia si estetica sunt considerate inutile de catre romani, cica nu le-ar aduce niciun beneficiu direct. De ce sa stea el sa aiba grija sa faca curat dupa el cand asta nu ii aduce niciun beneficiu, mai ales cand e atata mizerie in jur ?
    Asta cred ca este explicatia. Romania ar fi mai curata daca ar fi apreciata curatania.

    00
  3. Da…frumos…dar nu, cu siguranta nu au schimbat nimic, pentru ca acei copii se vor duce acasa la parintii lor care vor arunca cu siguranta gunoi pe unde apuca. Si asta va fi o chestie la ordinea zilei. Si atunci copiii aceia ce exemplu vor urma? Cel singular al cititorului sau cel permanent al parintilor, rudelor, prietenilor, oamenilor de pe strada, etc. ?

    00
  4. sambata am facut curat, singura, in jurul blocului. ieri dimineata deja erau pe iarba o cutie si un pet de bere. le-am luat si le-am aruncat. stiu ca este o munca de sisif, dar nu voi renunta. curand poate vor face si cei de la blocurile vecine ceea ce fac eu. :P

    00
  5. asa este, noi romanii mancam prea mult! cat despre campania let’s do it, eu sincer sper sa schimbe ceva, tara asta merita sa fie mai curata!

    00
  6. Vizy are dreptate: in Romania pana nu faci educatie „cu bata” nu o sa se schimbe nimic.

    00
  7. In urma cu 17 ani si lumea era mai civilizata si tot odata astfel de actiuni aveau impact mai mare asupra oamenilor. Acum nu doar ca mancam prea mult dar ne-am pierdut si picul de simtire, ne complacem iar asta ne aduce in situatia curenta.

    00
  8. totul tine de atitudine. eu fac pentru ca-mi place mie sa vad curat in jurul meu, nu ca sa primesc un premiu sau sa faca si vecinul la fel. daca munca mea dureaza sau nu, e mai putin important. stiu ca am facut un lucru bun si asta conteaza!

    00
  9. Mancam mult, avem masini puternice, avem vile cu 10 camere dar nu sunt mai mult de 3 membri in familie, dar campaniile eco tot nu vor schimba nimic!!! Trebuie aplicata educarea cu forta…amenzile!!!

    00
  10. Da, oamenii au mare dreptate. Fara cinism, cu speranta inainte ;-)

    00
  11. Eu personal nu cred ca in alte tari s-au nascut ei toti educati si de mici au pastrat curatenia. Cu amenzi s-au educat si ei, cu amenzi ar trebui sa ne educam si noi.
    Arunci PET-u, iei procesu! N-ai bani? Muncesti vreo cateva zile la strans gunoaie.
    E simplu, vorba americanului „felie de tort”.

    00
  12. Nu stiu ce sa zic… E bine ca macar se incearca sensibizarea oamenilor cu privire la ocrotirea naturii. As zice ca asta e… si ca traim in Romania, dar sunt sigur ca si prin alte tari exista oameni ce lasa gunoaiele prin iarba. Poate ca nu la fel de multe gunoaie. Probabil sunt legile mai dure si amenzile foarte aspre. In tara noastra nu doar gunoaiele sunt gunoaie, ci si unii oameni. Spun din nou ca nu stiu ce sa zic… :|

    00
  13. din pacate ma tem ca e totul degeaba… Om fi cativa oameni buni in tara asta, dar prea putini ca sa facem diferenta.

    De ce?

    Pai, pentru ca, problema e adanca de tot. Romanul e la radacini cioban, hot, lenes, betiv, smecher, istet… Nu-i ca neamtu :)) (sau cehul daca vreti). Ca dovada, tot ce se intampla in tara asta, pe toate planurile, de pe strada pana in parlament… Cine e mai tupeist si mai hot, o duce bine. Omu civilizat si cinstit e luat la pla de ceilalti.

    Cine nu-i de-acord cu mine inseamna ca traieste la vest de Carpati…

    00
  14. https://youtube.com/watch?v=_lB2MRdxeok&feature=player_embedded

    Ba se poate … singurul impediment este gandirea romanului de rand care daca vede o actiune de genul nu o intelege , nu intelege cum poti sa faci ceva din simt civic nu pentru bani …

    00
  15. Acum pana si strainii arunca gunoaie la noi in munti- „pentru ca nu patesc nimic” (citez un salvamontist pe care l-am intalnit la cabana Podragu”. Am stat 2 nopti cu cortul la Podragu. Era plin de bulgari, cehi si nemti; si-au lasat conservele in mormanul deja format langa cabana.

    00
  16. poate ca ar fi mai tentant pentru turistii straini un slogan de genul „mancati, aruncati, va distrati” decat cel cu gradina carpatilor. asa cum sunt in spania carciumile in care poti arunca pe jos coji de seminte, mucuri de tigara etc. :)

    00
  17. Acum un an absolut nimeni(nu am vazut pe nimeni) nu aduna tavile de pe mese in Foodcourt la Iulius Mall Timisoara.
    Am vazut la cantina studenteasca ca e regula sa iti aduni tava dupa ce ai mancat si dupa sa o duci intr-un loc special amenajat. Am zis hai sa fac asta si la mall, e o idee buna, ca nu imi cade mana daca imi duc tava, si asa nu imi place sa gasesc mizerie pe masa cand ma pun eu…. iar debarasatorii fie sunt prea putini, fie nepasatori.

    Daca multi se uitau ciudat la mine cand adunam dupa mine, acum cam 30% isi aduna tavile la mall si le duc in locul special amenajat.. am facut o mica schimbare de care sunt tare mandru :)

    00
  18. Nu cei care polueaza cu un pet doua sunt schimbarea majora a mediului, ci marii poluatori, cei care se joaca cu drepturi de poluare stabilite prin Acordul de la Kyoto sunt problema majora a omenirii. Restul sunt aiureli de prostit plebea…

    00
  19. între turiștii de Retezat și pescarii de Mogoșoaia este o diferență ca de la cer la pământ

    00
  20. sa inceapa fiecare sa isi educe pruncu` sa adune resturile dupa el si intr-un viitor apropiat vom avea ordine. sa se aplice amenzi si altele.

    iar marii poluatorii sa ne salute

    00
  21. @Claudiu tu mananci non stop acolo, de ai convins o treime din poplatia mancatoare? :)

    00
  22. Nu faptul ca au facut curatenie, ci faptul ca unii care in mod normal ar arunca gunoaie pe jos s-ar putea simti putin stanjeniti vazand niste indivizi ca strang gunoaiele de pe jos, lucru care ar putea sa-i determine si pe ei sa nu mai arunce data viitoare. Cam asta cred ca e cea mai importanta urmare a actiunii Let`s do it Romania. Ceea ce nu inteleg eu este de ce nu a putut avea campania asta un titlu in limba romana?

    00
  23. Idiferent de cat de multe si de justificate ar fi dezamagirile legate de aceasta zi, tot ar trebui sa existe mai multe initiative de acest fel. Incet, incet, daca vor vedea aceasta constant, copiii nostri s-ar putea sa fie mai atenti. Nu trebuie renuntat doar pentru ca exista imbecili ignoranti.

    00
  24. Beni: mai curand, o treime din poplatia de la Iulius Mall a migrat la cantina studenteasca, de cand cu criza, si le-a intrat in sange reflexul sa duca tava si atunci cand mai dau pe mall… :)

    00
  25. Eram undeva in statul Wa, in SUA. In creierul muntelui. Ei bine, acolo sus, era cos de gunoi cu sac proaspat schimbat. Cineva era platit sa schimbe sacii de gunoi si in creierul muntelui. Apreciez curatenia, ii urasc pe cei care arunca gunoaie, dar pina cand un politician puturos nu se apuca sa dea o lege cu amenzi grele pentru aruncatul gunoaielor si pina cand nu se pun cosuri de gunoi PESTE TOT, cu oameni platiti care sa schimbe sacii regulat, si amendati daca nu o fac, nu stiu daca o sa ajungem sa fim si noi civilizati.

    00
  26. intr-o zi, vaz o tuta de liceu care aunca in urma ei ditamai punga de hartie dupa ce a terminat de crapat covrigii luati de la metrou. I-am spus ca tocmai aruncase pe jos punga si nu vine nimeni sa stranga dupa ea … din pacate s-a uitat cu o privire tampa la mine … si ea si cele doua prietene cu care crapa covrigi …

    Nu cred ca a inteles ceva sau a fost miscata de observatia mea. Era pur si simpla o toanta necivilizata. Si ca ea sunt sute de oameni needucati si necivilizati. E nasol sa stii ca a ajuns asa de rau tara asta.

    00
  27. multe persoane se plang ca nu exisa cosuri de gunoi pe unde merg, si mie imi vine sa rad. Pai nici nu trebuie sa existe, mai mult nici nu e voie in faorte multe locuri. Pe scurt pentru toata lumea, in momentul in care platesti pentru acces, in parc national, pe traseu de munte, atunci poti intreba daca in pret este inclus transportul gunoiului. Daca ai platit pentru asta, atunci esti indreptatit sa soliciti mai multe tomberoane pe traseu, gunoiul transportat. In caz ca nu ai platit, sau nu ai platit special pentru gunoi, se presupune in mod firesc ca il duci inapoi cu tine acasa! (unde platesti o taxa pentru salubriserv). Un pet gol e mai usor decat o sticla de cola plina ! Chiar nu inteleg de ce nu se poate duce inapoi, sau de ce ar trebui sa fie cosuri de gunoi in Retezat!

    00
  28. @Beni din pacate mananc destul de des acolo. Consider ca dupa ce m-a vazut unul, s-au mai luat cativa dupa mine..principiul maselor etc.
    Cantita studenteasca e inchisa… si da, e mai buna mancarea acolo.

    00
  29. Da, exista societate dincolo de individ.

    00
  30. Buna zoso,

    Intr-adevar, tara asta ar fi mult mai curata daca nu ne-am uita doar la gunoiul nostru. Spun din proprie experienta insa ca la noi daca vezi ca cineva arunca o hartie pe strada si mergi si o ridici si ii atragi atentia acelei persone spunandu-i ca nu e frumos risti sa o iei in freza sau cel putin se ia ala cu tine la cearta.

    Mi s-a intamplat la Cora, in Cluj. In fata unei masini era coperta unui carnet de bonuri de masa. A coborat o femeie la vreo 40 de ani dintr-un Mercedes, a luat carnetul de pe jos, a vazut ca e gol si l-a aruncat la loc. Cand i-am spus ca nu e frumos si ca un cos de gunoi e chiar in dreapta ei a inceput sa strige in gura mare ca am indraznit sa ii atrag atentia.

    Toata mizeria de la noi din tara, cel putin cea legata de peturi, s-ar putea rezolva foarte simplu. In Germania sunt convins ca ai vazut ca o Cola de 0,5L costa in jur de 40 de centi, din care 20 ii primesti inapoi cand returnezi sticla, fie ea de plastic sau de sticla. Daca ar costa si la noi o Cola 10 lei si o bere 7 lei atunci sigur s-ar face coada la returnare. Nu cred ca ar fi atat de greu de realizat o modificare legislativa in acest sens.

    P.S. Daca mergeti pe Valea Ariesului sau pe Valea Galzii (Muntii Trascaului) nu va sfatuiesc sa va uitati in albia raului. Va enervati si va stricati concediul. Mai bine va uitati in sus pe stanci, acolo nu prea au cum sa ajunga romanii.

    Numai bine,
    Tudor

    00
  31. Pe Valea Ariesului si pe alte vai din Romania gunoaiele alea sunt aruncate de satenii din satele de munte. Ei n-au salubritate in zona si isi arunca gunoaiele pe rau. Si ei cred sincer ca nu gresesc cu nimic.

    Zoso, frumos post. Poate cel mai frumos din ultimul an si jumatate, de cand am inceput sa te citesc.

    00
  32. Eu sunt deja educat, dar nu as dori sa culeg gunoaie dupa toti „taranii” de la oras sau dupa suedejii care mai fac si haz de „prostia” celor care le aduna gunoiul. Si din pacate, in Romania, inca mai sunt multi suedeji si „tarani” ! Dar sunt cel ce-i apostrofeaza intotdeauna pe nesimtitii reperati.

    00
  33. Eu nu fac curat dupa altii in natura, destul ca o fac la servici ocazional. Si ca nu imi arunc gunoiul ca altii pe unde ma apuca.
    Exista politie, exista amenzi, sa fie puse in practica.

    00
  34. Si eu tot la Mogosoaia. Cu fiul meu. Si cu agentii de implinit dorinte.

    00
  35. prin …94-95 am participat la ceva similar cu „let`s do it romania” dar facut de prodecomocratia si dupa 12 ore de munca (am adunat la greu toata tampeniile ) m-am calmat. mi-am zis ca nu ma mai inscriu in asa ceva, dar ce-i drept nici nu fac mizerie

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.