Criza și companiile românești: Fintech OS

Scriu aceste rânduri pentru că mă uit la diverse companii cu sediul în România, fie ele multinaționale sau românești, și într-un fel mă simt mâhnit de modul în care au abordat criza Covid, lucratul de acașa si reducerile salariale.

In cadrul Fintech OS s-a inceput printr-o comunicare agresiva vis-a-vis de situatia economica – uitati in jur, se inchid companii, se dau oameni afara, somaj tehnic! Noi ne gandim la oameni, vom avea grija sa nu ajungem la asa ceva, am facut calcule, suntem bine, vindem bine, totul e perfect, munciti si o sa fie bine. Crestere 300%!

Dupa aproximativ o luna de mesaje prapastioase, s-a facut primul anunt – echipa de management a socotit, a calculat, s-a chivernisit pentru viitor, o ducem bine spre foarte bine, daca vrem sa mentinem cresterea cu 300% trebuie sa reducem salariile echipei de manangement cu 20%. Stati linistiti, nu se va ajunge la oameni, si a fost pus la punct un plan de ESOP (employee stock ownership plan) pentru echipa de management, sa nu se simta lezati ca nu-si primesc salariile intregi. Toata treaba asta va dura pana in Octombrie si a fost aleasa pentru a nu reduce si angajatilor.

Toate bune si frumoase, trece o luna (sfarsitul lunii aprilie), si este un nou „town hall” in care se prezinta ce bine a mers de cand s-a redus costul salariilor cu echipa de manangement cu 20%. In slide-uri s-a vazut ce a insemnat reducerea pentru echipa de management, nu voi da cifre, dar sentimentul in echipa, pentru oamenii mai juniori cel putin, de depresie combinat cu un wtf… Compania merge bine, cresterea trebuie mentinuta la 300% pentru a fi evaluata cat se sus se poate cand vor veni urmatorii investitori. Dar pentru asta, e nevoie sa reducem si pentru angajati salariile cu 20% pana in octombrie, si toti vor primi un pachet ESOP echivalent cu un salariu, si prezentat in cateva grafice, la un salariu mediu din companie, peste 5 ani de zile ar fi valorat… ceva ce te-ai astepta cand primesti cota parte dintr-un startup, nimic de reprosat aici. Aceasta reducere urmeaza sa fie aplicata incepand cu 1 mai (era la cateva zile dupa anunt), si toti angajatii vor primi pe mail actele aferente.

A urmat o perioada de telefoane si discutii, intre manageri si oameni, pentru a evalua persoanele cu risc din echipe sa plece, sau cel putin asa s-a transmis. Anuntul facut pe 29 aprilie, pe 30 (joi seara) inainte de 1 mai, toti au primit pe mail documentele. In ele, surpriza, nu veneau cu nimic pentru angajat. Un act aditional, cu acordul partilor, cu reducerea de 20%, fara o data de finalitate, fara ceva specificat de beneficii. A fost plasat la fix inainte de 1 mai, ca oamenii sa stea sa rumege in liniste in vacanta prelungita.

Aici s-a mizat foarte mult pe „situatia economica”, prezentata agresiv de la inceputul pandemiei, cu exemple din piata unde oameni au fost dati afara, si unde s-a prezentat compania ca fiind mana cereasca pentru angajati, care ar trebui sa fie bucurosi ca au un loc de munca. A fost o perioada agresiva pentru cei care au avut de comentat, unde s-a transmis ca da, economia e cum e, dar totusi, pentru companie, ar trebui semnat. S-au facut promisiuni ca va veni si pachetul ESOP, la sfarsitul perioadei (in octombrie). Probabil salariile vor fi crescute la loc mai repede, dar e posibil sa fie crescute mai tarziu (dupa octombrie). Evident, oamenii au semnat, pentru ca au rate, au familii de intretinut. Cei buni vor pleca (s-a facut un anunt oficial, 2 si-au dat demisia, si in cuvintele managementului „Thank you for taking one for the team”). Probabil cativa vor mai pleca, pe masura ce isi gasesc, dar marea majoritate stau si inghit, presiune, sa tina cresterea la nivel inalt, pentru urmatoarea perioada, si pana la urmatoarea investitie.

Cred ca frustrarea cea mai mare vine din faptul ca in momentul asta compania prezinta o imagine de succes in exterior. Articole in zf si seminarii despre ce inseamna sa pretuiesti oamenii care lucreaza pentru tine. In acelasi timp diverse persoane din middle management jupanesc oamenii cu muncit, cu termene nerealiste, si cu limbaj de birjari (nu o data se aud prin sedinte un „p..la mea, faceti in p..a ma’sii…” si alte asemenea).

Chiar sper sincer ca in viitor se va reveni la salarii normale, si ca oamenii vor primi si acele pachete de ESOP, dar stilul acesta de comunicare din pacate nu convinge oamenii de abilitatile echipei de manangement in vederea obtinerii unei finantari pe masura promisiunilor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

124 comentarii

  1. Romanian-American way of doing business. Doua dintre cele mai bune „scoli” de management (sarcasm).

    10
  2. imi pare rau de oamenii care lucreaza acolo, dar genul asta de companii poate n-ar trebui sa existe…

    01
    • Se vede ca n-ai nici o idee cum se lucreaza intr-un start-up. Prin alte parti oamenii sunt bucurosi sa faca ceva „cool”, numai pe aici prin Romania apar plangareti ca e prea mult de munca.

      Cred ca multi n-ar rezista cateva luni intr-o companie americana.

      52
    • @sin: Pai, noi suntem mai suspiciosi… ce sa faci, mostenire sovietica.

      00
    • ,,Cred ca multi n-ar rezista cateva luni intr-o companie americana,, da ce mai cu moț într-o companie americană ? Comunică între ei telepatic, se teleportează de la birou direct la toilet ?

      00
    • Oi fi eu mai de moda veche, dar prefer stabilitatea decat a lucra mereu pe „ceva cool” care se schimba la fiecare doi ani. Da, nu pot anunta cu surle si trambite ca lucrez in *fintech* dar macar stau linistit.

      11
    • Zile de 12-16 ore intr-un start-up sunt norma, nu exceptia.

      Puteti sa dati cu hatereala cat vreti pe comentariul anterior, n-o sa fie mai putin adevarat.

      01
    • @sin – draga sin, daca esti start-up si singura ta problema e sa storci profit maxim de pe toata lumea si sa te supra evaluezi….. well….

      …si din ce vad ce fac baietii astia cam asta e…. nu poti pretinde crestere economica cu 300% cand tai din salarii..nu-mi bate logica stii ce zic? asa ca mai bine lasi loc altora cu produse pe bune, cu crestere realista and so on…

      ah..si scuteste-ma cu „cool”-ul tau..ce fac ei concret COOL ? pe fapte, baga. si nu-mi veni cu povesti cu inteligenta artificiala si ce mai vrei tu, ca nu e nimic inovator. putine industrii inoveaza pentru ca fac cercetare si baga bani de rup, gen SpaceX sau industria medicala.

      si nu s-a plans nimeni de prea multa munca, dar nu vii si tai salarii pe shushtake ca nu ai fost in stare sa-ti faci provizion, sa cresti natural si te-ai pompat fara sa ai o baza solida a companiei. angajezi 3 oameni nu 10, renunti la q7, renunti sa fortezi o crestere a companiei artificial in cateva luni si astepti 1-2-3 ani…

      dar evident, nu stim noi nimic, tu esti cool, inovezi, start-up, amazonienii, bani pe net, cursuri, coach. ba is satul sa moara bibi de toate mizeriile astea. a dat internetul asta dreptul la opinie multor destepti…

      ps: am lucrat si pe la companii americane, so give me a 2nd break

      11
    • @sin – daca lucrezi 12-16 ore pe zi nu inseamna ca esti si productiv, stii nu ? sau ti se pare ca frecatul de menta in conferinte e productiv… in afara de sa bagi munca repetata 12-16 ore nu vad ce poti munci 16 ore.. da, ca programator posibil , dar realist dupa 10 ore deja ai nevoie de o pauza, ca oricum nu mai performezi la maximum potential asa ca mai bine lasi pe a doua zi.

      10
    • Ca unu care a tras ca hamalul 12 ore/zi, perioade lungi, alternate și cu perioade mai lejere, îți zic că după o lună la 12 ore, fără weekend îți cam bagi peleu in el de cooleanu și ce mișto suntem noi pentru că dormim în birou sau pe șantier.
      Da erau bani, dar crede-mă că ți se ia, boss. Te-ai duce dracu lung, unde a dus mutu iapa și nu te-ai mai uita înapoi.
      Mizeriile astea pe termen lung se lasă cu probleme de sănătate, nu prea plăcute.
      E ok să înțelegi că sunt perioade unde e nevoie de implicare și disponibilitate, dar nu trebuie să fie norma lucrul ăsta.
      Sunt întârzieri, sunt decalaje, sunt modificări, dar nu trebuie să devină obișnuință.
      Și mai e un aspect: în momentul în care pleci din firmă, in secunda 2 au uitat de tine. Ești doar un număr, un dosar într-un raft. Nu-i pasă nimănui.
      Lași loc de bună ziua, lași loc de omenie și revenire,dar dacă o faci, nu o să fii niciodată privit ca înainte, ba din contră, devii prostu familiei, inadaptatul care a încercat piața muncii degetul și a eșuat. Când o să ai de comentat o să ți se reproșeze lucruri.
      Not that good.
      Una peste alta, pentru o perioadă limitată, ca experiența în muncă, experiență de viață, lucrul într-un start-up e bine venit. 2-3 ani printr-o companie care se lansează, nu strică.
      Dar apoi e bine în niște ape mai puțin furtunoase. E pentru sănătate și calitatea vieții.

      20
    • @Noname, face ore suplimentare că au investitorii de unde plăti, nici un programator serios nu poate spune că e eficient să lucrezi 12-16 ore pe zi o perioadă mai lungă de câteva zile, dar el consideră că mediul toxic din unele starupuri e normal și trebuie respectați ca eroi, nu ca sclavi

      00
    • @Noname: Ba merge, mai ales daca e ceva in care crezi cu adevarat. E cam ca atunci cand ai un copil mic, mereu gasesti energie sa ai grija de el.

      Asta e si motivul pentru care primii angajati intr-un start-up au cele mai mari salarii si cele mai multe actiuni.

      00
    • @sin – ceva in care crezi cu adevarat? pare desprins dintr-un film cu BOR fraza asta… eu zic sa credem si sa nu cercetam, sa lucram si sa ne lasam in mana managerilor romani.

      stii . poti sa-mi dai salariul tau, ai incredere in mine cu adevarat ca o sa ti-l dau inzecit inapoi :D

      00
    • sin probabil nu stie cum e cu alea 12-16 ore de munca pentru ca sin are timp de comentat aiurea … sin vorbeste din chestii citite/vazute pe net

      00
    • @Noname: da. de exemplu faci un produs care o sa fie cel mai bun din segmentul sau de piata. sau sa pui in practica o idee foarte misto. no pain, no gain.

      @xxx: sin munceste cand simte nevoia, pentru ca sin nu are sefi care sa-i dea deadline-uri, doar clienti care sunt bucurosi ca sin lucreaza cu ei pentru ca sin livreaza la timp si mai bine ca altii. simple as that.

      00
    • deci sin este freelancer …. ahahahahahahaha
      si vorbeste de viata de 12-16 ore la corporatie ….. muahahahahaha … intre bid-uri … hahahahahaha

      00
    • @xxx: da, da, m-ai prins, lucrez pe fiverrr si upwork, si sunt la competitie cu indienii si pakistanezii sa fac bannere, si acu e pauza la bid-uri.

      imi pare rau pentru tine daca din tot ce-am zis doar asta ai inteles.

      00
    • am inteles “spartanule”, se cheama consultant acum la fel cum secretara se cheama assistant manager… iar de upwork nu stiam

      00
    • @xxx: e ok ca nu stiai de upwork. succes la lucratul pe fiverr.

      00
    • @Noname: „cool” e treaba aia care te face sa te trezesti dimineata si sa fii nerabdator sa ajungi la munca sa lucrezi la ea.

      eu nu sunt de acord cu afirmatia ta ca „astfel de companii nu ar trebui sa existe”, pentru ca nu te tine nimeni legat cu lanturi la un loc de munca. esti liber sa pleci oricand si oriunde.

      00
    • @sin
      Corect că no pain, no gain, dar cu măsură pain, că poți muri de epuizare fizica/psihică sau nu mai ești capabil nici de cele mai basic lucruri.
      Dacă tu companie ai nevoie de un prost că mine, în care îmi explici cat de important sunt pentru nevoile voastre, pentru viziunea voastră, cât de mult aveți nevoie de mine, dar îmi tăiați salariul pentru că profit și investitori și situație nașpa, îți urez faliment plăcut.
      Nu există, repet nu există, să ai nevoie de un om, dar să nu ai bani să îl plătești. Nu ții omul ăla pe nasturi. Ăla livrează ceva pe care îl vinzi sau îl folosești într-un proces mai mare și e nevoie de livrabilul omului respectiv.
      Dacă nu îți permiți să îl plătești mi se pare de bun simț să îl lași liber.
      La fel și pentru un angajat care își cunoaște potențialul și locul în piață nu trebuie să indure.
      Că sunt perioade de rahat ca asta, da, e normal sa fii sincer cu oamenii: bă, treaba candeste, nu mai sunt banii de odinioară o perioadă. Munciți la fel sau mai mult, o să scadă un pic salariile, dar când revin, vă dau ce aveați plus ceva, că nu ați fost mârlani.
      Cine vrea să rămână ok, cine nu, nu poate fi ținut.
      Dar laba corporatistă cu vrajeli și prezentări in Excel este fix vomă.
      Toți trecem prin perioade de kkt. Nu e bine pentru mulți, dar un pic de sinceritate și de realism sunt bune.

      00
    • @Ionut M: evident ca totul trebuie cu masura :) Ce tot zic eu pe aici si imi dau toti cu hatereala maxima e ca e bine sa fii capabil si competent, si atunci nu ai dileme din astea de „mi-au taiat salariul si ma pun sa muncesc mai mult” sau „firma trebuie sa se poarte frumos cu mine, ca nu mai pot sa muncesc 10 ore pe zi” etc. Astea sunt lucrurile de ma triggeruiesc pe aici, n-am auzit un comentariu sa zica „invata, devino mai bun si atunci nu trebuie sa inghiti toate mizeriile” ci numai comentarii de genul „sa nu mai fie firme din astea nasoale”, „sa avem sindicat sa ne apere drepturile”, „sa ni se dea”.

      10
    • @sin
      E bine să nu mai fie firme nasoale, e bine să existe sindicate care să apere interesele grupurilor vulnerabile. Una e singur contra unui mamut cu bani, oameni specializați, departamente, bugete pentru consultanță și cu pielea tăbăcită de anti-sindicale, alta e când oamenii sunt protejați de o entitate juridică, ce are forță și bani să își apere cauza, să obțină sprijin de la alții mari.
      Prin sindicate au de câștigat și firmele, și angajații. Calitatea vieții și renumele unei companii este dată și de un sindicat demn și profesionist.
      Vin și pe partea ailaltă și sunt de acord cu ce zici că nu trebuie să aștepți, nu trebuie să dormi pe o ureche că loc călduț, nu trebuie să îți apere corporația curu și tu trebuie să ai colții ascuțiți in lupta pentru drepturile tale.
      În vremurile de bine nu prea am auzit de oameni să se recalifice, să învețe ceva bun pentru ei, să facă ce doresc, dar să își asigure și spatele pentru potențialul când treaba candeste.
      Eu de luna viitoare s-ar putea să rămân șeomer.
      Dacă o fi, primul ajutor de șomaj îl beau, iar cu al doilea mă duc la balerine. Apoi plec la muncă în străinătate…

      00
    • @sin – imi pare rau ca n-am precizat asta, dar eu in discutiile noastre am plecat deja de la premisa ca “invata, devino mai bun si atunci nu trebuie sa inghiti toate mizeriile” e clara. ca nu suntem niste lepre ordinare; si da, ma trezesc si eu si multi altii cu dorinta si chef de munca dimineata pentru ceva „cool”, dar ce judec eu aici si nu sunt de acord is mizeriile astea de doi lei in companii ca asta din articol: spus pe shusta chestii, o ducem bine da defapt nu prea, nu scadem salarii da stai sa vezi..daca si cu parca nu merge frate, sa fie transparenta si ca sa zic si ceva de bine, sunt si companii in care am gasit lucrurile astea, companii americane chiar :) si conduse de romani manageri pe bune.

      deci da, firmele de genul asta merita sa moara: doar pentru ca ai marketing bun si un produs de kkt sau mediocru nu inseamna ca e cool. e doar marketing si praf in ochi, umflat la 300% .

      02
    • @sin – Lucrez de vreo 3 ani intr-un startup din US care a inceput sa decoleze, insa nu am lucrat vreodata 12-16 ore. Eram 4 oameni la inceput, faceam de toate, dar si acoperind orele de State, tot nu ajungeam la 12 ore. Esti total neproductiv daca muncesti 16 ore si eu unu, ca manager, mi-as pune intrebari despre tine ca om. Poate nu te potrivesti jobului. Si da, faceam si facem chestii foarte „cool”, dar nu mai cool decat familia si viata personala. So, stop the crap homie.

      00
    • @Noname: marketing-ul e pe principul „afara e vopsit gardul si inauntru leopardul”. Daca lumea tot vine la companie, inseamna ca-si fac treaba bine. Ca e imoral, e alta discutie. Ce tot vreau sa subliniez e faptul ca nu trebuie sa inghiti nimic daca esti suficient de competent incat sa-ti gasesti repede alta companie unde sa lucrezi. Prin natura a ceea ce fac, am trecut pe la multe companii si am dat si de unele unde n-as fi lucrat acolo nici picat cu ceara. Si altele la care as fi lucrat cu placere pentru ca mediul era foarte bun. E foarte usor de dat in extreme – foarte nasol versus mediu foarte placut, insa e bine sa fii obiectiv si sincer cu tine si sa stii pentru ce muncesti si ce vrei de la un loc de munca.

      @DragosM: Ddepinde si ce fel de start-up e, ca daca e ceva super light, evident ca nu bagi atatea ore. Daca e ceva complex cu foarte multe parti in miscare, atunci cam trebuie sa bagi carbuni. Mai depinde si de cat de repde vrei sa cresti baza de clienti, ce „features” trebuie sa livrezi etc.

      00
    • ori m-am băbit, ori sunt o loază, ori n-am lucrat niciodată ceva ”cool”, dar eu personal am nevoie de o pauză după vreo 8 ore, uneori și după mai puțin dacă am forjat tare de n-am avut timp nici de budă.
      am băgat și mai bag și 10-12 ore de 1-2 ori pe săptămână, dar ultimele ore nu mai am randamentul ăla voios de dimineață. și cam 12 ore de muncă creieru’ zice ”pa soro, nu știu ce faci tu, dar eu m-am cărat” de mă uit minute întregi la 3 litere până să percutez ce cuvânt reprezintă.

      10
    • Sin acum dacă tu ești prost și bagi gheb 16 ore pe zi pentru cocaina CEO-ului asta nu înseamnă că trebuie să arunci kktul în toată industria.

      00
    • de cate ori nu am stat dupa-amiaza spre seara cate 2-3 ore sa rezolv o chestie ‘mica’ si tot nu reuseam, dar nu voiam sa renunt ca mi se parea ca sunt pe val si a doua zi nu o sa mai tin minte ideile. pana la urma renuntam si lasam pe a doua zi.
      ghici ce, a doua zi uneori rezolvam in 10-15 min.
      deci cine lucreaza prea mult nu lucreaza neaparat bine

      00
    • @A, nu cred ca esti loaza. Oamenii in general nu sunt capabili sa se concentreze la acelasi nivel 8 ore. De asta tind sa cred ca 99% din cei ce se lauda ca muncesc 12-14, 50 de ore pe zi vorbesc prostii doar ca li se pare lor „cool” cum suna. Eu cred ca in ziua de azi programul ar trebui sa scada chiar la 6 ore. Dar s-ar putea sa fiu loaza fara sa stiu :D

      00
    • @sin – nu e nici pe departe light, acum am ajuns la 20 de tech support peeps. Daca te concentrezi pe ce faci si nu freci duda la chiloti pe Facebook, lucrurile se intampla. Bineinteles, daca si stii ce faci.

      00
    • @sin
      „Zile de 12-16 ore intr-un start-up sunt norma, nu exceptia.”
      Inseamna ca esti un sclavet.

      00
  3. Oamenii ar trebui sa plece. Ah, dar au rate si nu au economii… Damn.

    00
    • a doua masina noua si toate produsele alea Apple parca nu mai suna asa bine acum.

      10
    • Asa se intampla cand nu cheltui banii tai, trebuie sa strangi din buci si sa inghiti, ca altfel vine banca si te executa.

      00
    • @sin daca votezi cu aia care promoveaza falimentul personal sau baga diverse masuri sociale poate mai scazi din griji

      00
    • Eu sunt mai ideea de „This is Sparta”: adica ori esti bun, ori dormi pe strada. Nu sunt mare fan al ideilor socialiste, mai ales cand vine vorba de lucrat – gen cum e in Romania cand nu poti legal sa-i zici unui angajat neperformant „pack your shit, you’re fired”.

      12
    • @sin: Am fost martor personal la concedierea a 2 oameni pe acest model, in Romania, si nu in IT. Au anuntat ca i-au concediat, o ora mai tarziu au plecat. Sunt decizii greu de luat, n-as glorifica datul afara, ca nu-ti trebuie mult creier sa faci asta.

      00
    • @Nickro: legal nu cred ca se poate, doar daca aia au semnat demisiile de buna voie.

      Eu nu glorific datul afara, doar urasc maxim ideile astea socialiste gen „siguranta locului de munca”, „sindicate” etc. Cred ca daca esti cat de cat competent, nu se poate sa nu iti gasesti ceva de lucru.

      00
    • @sin: De acord ca principiu, dar depinde de particularitatile pietei fortei de munca. La noi, tot aud de oameni care viseaza sa lucreze la stat si sa se pensioneze repede.

      01
    • @Nickro: de fapt auzi asta de la oameni care nu prea au chef de munca in general :))

      00
    • Băi Sin cât de idiot să fii să nu crezi in ideea de sindicat? Realizezi ca într-o negociere, confruntare cu angajator ăla are departamente care știu cum, in ce fel să își expună punctul de vedere, ce zice legea, buget să facă unele chestii, pe când tu de unul singur ești bun doar la ceea ce faci ca meserie și in cel mai fericit caz ai ceva cunoștințe legale?
      Auzi la el socialism! Sindicatele au fost înființate în capitalism iar tu aberezi fix că proastele ale cu copii despre vaccinuri. Am unul deci știu eu mai bine!

      10
    • @Doru Vlad: nu cred ca am facut pe nimeni idiot pe aici, asa ca as te-as ruga sa fii civilizat.

      Nu, nu cred in sindicate. Cred ca daca nu esti incompetent, poti sa iti gasesti tot timpul un loc de munca.

      Am scris de mai multe ori aici, dar am impresia ca lume citeste doar ce vrea sa citeasca: nu te tine nimeni legat cu lanturi la un loc de munca. La fel si cu negocierile: nu vine compania sa te bata daca esti singur si sindicatul sunt baietii de cartier care iti tin spatele. Compania ofera bani + beneficii in schimbul prestarii de catre tine a unor activitati. Si tu poti sa fii de acord cu asta sau nu. Daca nu esti, poti sa vii cu una sau mai multe contra-propuneri si daca va intelegeti bine, daca nu, iar bine. Compania cauta o alta persoana si tu iti cauti o alta companie unde sa lucrezi.

      Si ca un pic de istorie, sindicatele au aparut pentru a ajuta muncitorii necalificati – gen aia care nu erau prea priceputi si ii abuzau angajatorii.

      00
    • Sindicatele ce protejează muncitori? În România? Am râs, mult! (știu, din nefericire, cum gândesc sindicatele, adică „Do not disturb!”)

      00
    • În România legislatia muncii protejeaza destul de bine angajatul. Nu sunt convins ca au merit neaparat sindicatele, sau nu astea de acum. Mai degraba e ca în general tara a fost condusa de politicieni care la capitolul asta au fost f moderati si într-un sens si în altul, si cum a fost crestere economica uriasa de 30 de ani încoace nu si-a batut capul nici unul din ei sa umble la astea ca oricum munca s-a gasit, salariile au crescut si ele dar tot sunt mai jos ca altundeva si treaba a mers de la sine.

      În climatul asta de bazin de apa mica e f usor sa te faci tu un pic mai ager ca restul si sa ai impresii ca ai pus coada la pruna. Primul simptom e ca lucrezi ca zmeul enspe ore pe zi la o firma care nu e a ta, si ca te uiti de sus la aia care nu o fac. Legea oricum te cam apara si indirect si daca nu esti tu convins de ea. E ca la vaccine, daca restu îs vaccinati de stat obligatoriu mai e loc si de unul-doi care au ei sumetzenii de astea în ei si nu se vaccineaza.

      00
  4. Din categoria sunt inca 100 la usa, dar nu-i angajam pentru ca nu avem bani.

    00
  5. Deaia e bine sa ai rezerve. Iti da firma muie in felul asta? Muie firmei, nu semnez nimic (si fara semnatura aia trebuie sa livreze salariul intreg), sa ma dea afara.

    00
    • Ce is alea rezerve? Io de aia am făcut liceul și facultatea pe bune ca sa fac rezerve? Pai și în Thailanda cine se duce daca fac eu rezerve, ultimul răcnet de iPhone cine baga ?

      Am un pic de schadenfreude in perioada asta când văd oameni care îmi dădeau peste nas și mă tratau nasol din motive de #sarak și acum plâng pe unde apucă că viața e nedrept. Csf la tăti nii greu…

      01
  6. ” (nu o data se aud prin sedinte un “p..la mea, faceti in p..a ma’sii…” si alte asemenea).”

    Eu nu reușesc să înțeleg cum se ajunge la un asemenea tip de management. În afară de principiul Dilbert, care ar avea sens într-o companie mare, într-un start-up, pur și simplu, nu înțeleg. Nu are sens să angajezi tâmpiți din ăștia.

    00
    • Pentru ca puletii astia de middle management livreaza. Fac ce fac, santajeaza, abuzeaza, bat daca e nevoie, dar la sfarsitul zilei treaba e livrata la deadline si oarecum in parametri.

      E bine? Da, pentru companie, mai ales pe termen scurt. E rau? Da, pentru cei care au de-a face cu ei.

      00
    • daca te uiti la ce servicii online (nu) ofera bancile de e la noi (ca sa luam exemplul din articolul zf) te întrebi de ce ar fi probleme. daca te uiti la limbajul despre care se spune ca s-ar folosi începi sa crezi ca cineva s-a dus la întâlniri cu posibili clienti/investori în a8 dar a uitat sa-si lase limbajul si comportamentul de birjar acasa.
      eu zic sa cautati altceva pe altundeva pentru cateva luni, acolo unde o firma dispare alta apare, ratele se pot amâna/uita pentru 2-3 luni, de it-isti înca e nevoie, cel putin în România, de manageri cu bun simt si mai mult

      00
    • Așa este mentalitatea la noi, că trebuie cu țipete și injurii. Altfel oamenii nu livrează. Și este efectiv eronat. Cred că doar cei care practică asta nu au alt mod de a gestiona stresul, sau efectiv se descarcă pe angajați pentru că așa știu ei.
      În compania mea, au fost și membri ai consiliului de administrație (board members) români și străini. Străinii obțineau rezultate excelente, fantastice fără să ridice vreodată vocea sau să spună injurii. Dintre români, am avut și membru de bord care lucra frumos cu oamenii, era dur dar nu ridica vocea etc… dădea respect, foarte capabil. Și am avut și două doamne care numai urlete, tâmpiți etc. Nu mai urlau când era șeful mare în companie că nu le dădea voie, aveau birouri alăturate, în rest… aproape știam când este CEO-ul în clădire după liniște sau țipete. Erau foarte capabile, dar părtinitoare, oricum ambele au avut probleme uriașe de sănătate și atunci și ulterior. Cred că mulți români ori nu sunt educați ori nu știu efectiv să gestioneze stresul, responsabilitatea, nu știu să se detașeze. Deci părerea mea este că nu, nu este nevoie să tratezi oamenii urât ca să obții rezultate. Pot să te respecte și dacă vorbești calm, să impună respect și chiar teamă, prin seriozitatea lor, modul în care nu se trag de șireturi pe la birou, țin lucrurile numai în domeniul business etc.

      00
    • nu stiu, eu am lucrat si in Romania si in afara (mai mult afara insa) si n-am avut sef care sa tipe la mine sau sa depaseasca vreo limita de decenta. daca se intampla, imi bagam pl si plecam.

      00
    • Asa e Mirela. În România stresul e foarte neînteles, stresul de moment e vazut ca frica si e tratat la fel: “pai cum, io sunt sef aici, mie sa-mi fie frica?” Si da-i si tipa si înjura sa arati ca nu esti fricos sau fricoasa. În acelasi timp evident baga-i cu tigari si nurofen, la simptom nu la cauza.

      00
  7. Din riscurile de a nu avea un sindicat

    00
    • Eu am fost vicepresedinte fondator la sindicatul din Telekom Romania (mobil). Mai mult decat niste pachete de beneficii in plus (vreo 2500 de lei pe an pt fiecare angajat) nu prea am reusit sa facem.
      Cand era vb de dat afara, faceam ceva taraboi dar daca ii dadea persoanei 3 salarii ala zicea DA si pleca.

      Sindicat la corporatie este meh…

      00
    • Din riscurile de a nu avea cunostinte suficiente sau experienta de a-ti gasi repede un job in caz ca nu-ti mai place la actualul, sau economii suficiente incat sa iei o pauza.

      Asta cu „sa avem sindicat” e acelasi lucru cu „sa vina sa ne dea statul”.

      Daca esti competent, n-ai nevoie de nimeni sa te apere de bau-bau ca sa te descurci in viata.

      00
    • Exista sindicat in IT care face treaba. Contracte colective de munca negociate cu succes in mai multe corporatii, protejat locuri de munca. Dar totul tine de membri sindicatului, cat de mult vor ei sa-si apere interesele. Fara implicarea oamenilor, nu poti avea rezultate viabile

      00
    • „contracte colective” si „protejat locuri de munca” – de asta mi se face greata cand aud de sindicate. doar incapabilii si incompetentii au nevoie sa le protejeze cineva locurile de munca si sa le spuna cat trebuie sa castige.

      00
    • @sin M-ai facut curios. Poate ne spui si noua ce te face atat de inegalabil incat te poti bate singur cu corporatia si sa castigi in permanenta.

      00
    • @Dex: Eu nu ma bat cu nici o corporatie. Am niste abilitati care aduc valoare pentru anumite companii, si atunci discutam sa vedem cum ele pot beneficia de abilitatile mele si eu de banii lor.

      00
    • Ba sin, esti ca aia care merg la târg în Vitan sa-si ia masina si stiu ei la ce sa se uite ca stiu ei sa conduca bine, si nu iau cu ei pe pretenu mecanic ca ala conduce cam prost 😂😂😂

      00
  8. Firma Americana cu mii de angajati in toata lumea si cu sediu micut in Romania:
    – Am inceput lucrul de acasa la mijlocul lui martie
    – Pana aproape de finalul lunii totul era bine. Mesaje incurajatoare de la CEO ca firma o duce bine si sa nu ne facem griji
    – La o saptamana dupa mesajele incurajatoare: preventiv, ca sa nu dam oameni afara in viitor, va taiem salariile cu 10%, nu se mai acorda maririle planificate. Nu s-a specificat o data cand se va renunta la taieri.

    Ca idee, pana acum firma o duce bine: Pe trimestrul 1 profitul a fost mai mare ca anul trecut, actiunile sunt la nivelul dinainte de pandemie. Vedem ce o sa fie pe T2.

    Cred ca e plin de situatii de genul asta…

    10
  9. Mie mai ciuda îmi este pe angajații care acceptă așa ceva decât pe conducerea aia grețoasa

    00
  10. Un singur management românesc decent am cunoscut, dar și ăla era șchiop când venea vorba de minima grijă sau de un minimum de respect pentru oameni. Nu mă miră nimic din ceea ce citesc mai sus, este exact ce cunosc de atâția ani despre români și România, mai ales la nivel de management.

    00
  11. Am fost la interviu la astia.
    A intrat CEO-ul in sala in care eram cu HR, nici macar n-a salutat, a intrebat-o pe tipa unde e adaptoru pt. videoproiector si apoi a si certat-o ca de ce il lasa aruncat ca uite cum il indoaie „astia” (angajatii) si se strica.
    Fugiti de mancati pamantul de ei, oamenii sunt incompetenti si terorizati.

    10
    • Astia au si Softelligence…o alta firma cu mediu toxic. Cautati cateva review-uri pe google.

      10
    • Eu lucrez in Softelligence de 4 ani si nu stiu ce review-uri ai citit pe google, dar te asigur ca managementul este corect si mereu mi-a fost ascultata parerea si feedback-ul.

      11
  12. Asta înseamnă să fii sclav la bancă 30 de ani pentru o cutie de chibrit.

    00
    • Ne prezinți, dacă ești bun, și alternativa pe care o propui tu? Unde să lucrezi? unde să stai? din astea …

      Că așa, zici doar că e mai bine sa fii bogat și sănătos decât sărac și bolnav.

      10
    • @Liviu, pai cum, tu nu ai apartament de 150mp platit cu bani din „vanzari anterioare”? Nu ai Bugatti „trudit” de firma de asfaltat a lu’ taticu’? Nu ai terasa in Herastrau de pe vremea cand tac’tu era premier?…

      Numai fitz sarakii!

      Ca e mult mai simplu sa te fi prins situatia fix la cateva luni dupa ce s-a nascut copilul mic si nu mai ai economii mai mult decat chiria si mancarea pe cateva luni. Iar parintii sa nu te poata ajuta ‘ca abia se descurca din pensie dupa ce au muncit 45 de ani din greu si si-au distrus si sanatatea. Sigur atunci poti face mofturi ca tu nu accepti reducerea salariului. M-hmmm!

      10
    • Alternativa e simpla: stat in chirie si strangi bani 5-6 ani apoi iti cumperi cutia de chibrit cu banii jos.
      Sau platesti un avans foarte mare si creditul il poti face doar pe cativa ani.

      Dar cine are cap sa judece ?

      00
    • @Vasi: Eu nu m-as grabi sa judec pe oricine, la gramada; poate unii chiar si-au facut calcule. Cu “prima casa” calculele chiar ies in favoarea cutiei tale de chibrituri.

      Cat poate economisi un cuplu de oameni normali care sta cu chirie in Bucuresti/Cluj/Timisoara/Iasi/… si are 1-2 copii? 300-500 de Euro pe luna? 20-30 de mii de Euro in 5 ani. Cu care iti cumperi fix nimic. Cel mult dai avans la o cutie de chibrit si dupa inca 15-20 de ani ai o locuinta pentru care platesti doar intretinerea. Aceeasi capcana.

      Cum spuneam mai sus, daca ai o perioada nasoala din punct de vedere economic, si chiria poate deveni o povara. Sigur, te poti muta cu sotia si copii la garsoniera in Giurgiului, in loc de apartament cu doua camere in Tineretului si mai castigi niste timp. Dar asta poti face si daca ai apartament cumparat cu credit: sa-l inchiriezi si sa stai tu cu chirie in ceva mai ieftin.

      00
  13. NOU
    #74

    Din pacate, genul asta de companii romanesti scad increderea in antreprenoriatul romanesc de IT, deci in capacitatea noastra ca tara de a inova.

    In general, IT-ul romanesc are la varf tot felul de securisti care „s-au bagat pe felie”, care angajeaza taranusi middle-management, cu mentalitate de vechil pe mosie, pusi pe smecherie si pe combinatii cu plavanii de la clapacioaca.

    00
    • Treaba asta n-are nici o legatura cu managementul romanesc. Am patit/auzit de scheme asemanatoare la foarte multe companii americane la criza precedenta. Este aplicarea pura a ideii de a pari profitul cu orice pret: angajatul este jegmanit pe cat posibil.

      00
    • si dupa vin boii ca sin care o ard pe „daca esti bun”. Daca esti bun intr-o perioada de criza cand nu se angajeaza nimeni sugi puli la magari morti. Daca ii gasesti pe aia. Esti fix in situatia in care te rogi ca sefii sa te futa cu vasilina nu cu nisip. D-aia exista protectia angajatilor, pentru ca aici relatia este nu est ede sclavagism

      in mod normal toti astia care au 20% taiat salariu tre sa inceapa sa isi caute de munca pe la altii. Si sa lucreze cu 20% mai putin, pula mea, e criza.
      Eventual sa se cace in cuptoru cu microunde

      10
    • @animaloo, păi hai să ne hotărâm:

      ”daca esti bun intr-o perioada de criza cand NU SE ANGAJEAZĂ nimeni sugi puli la magari morti”

      ”toti astia care au 20% taiat salariu tre sa inceapa sa isi caute de munca”

      Unde? Dacă nu se angajează nici măcar ăia buni. Și revenim la discuția -20% vs. ZERO.

      00
  14. Articolul e despre Fintech sau despre companiile romanesti ? Autorul e nemultumit de locul de munca sau vrea sa ne invete ceva ? Daca se revine la salarii normale/Esop o sa scrie un articol pozitiv ?

    00
  15. Reducem salariile la personal dar inca angajam oameni noi: https://fintechos.recruitee.com/
    Tare dubios.

    Oricum e si vina celor care accepta astfel de conditii. Ai semnat, asta e, alegerea ta.

    00
    • In perioadele de criza orice corporatie o sa „angajeze” oameni, ca sa para ca e viabila. Toti angajatii stiu ca nu se angajeaza, dar se fac interviuri, se pun anunturi, etc. Face parte din minunatul circ capitalist in care bunul simt nu-si are locul.
      In general, foarte multe firme mint legat de numarul de oameni pe care vor sa-i angajeze, mai ales pe la targuri de profil. Ai nevoie de 2 oameni, zici ca ai nevoie de 20, ca nu te doare gura sa minti, ca d-aia ai facut o scoala.

      00
    • Dar de asta e bine ca exista astfel de articole. Sa stii sa ocolesti companii ca Fintech OS.

      00
  16. Un singur sfat pt IT-isti: daca vrei sa iti schimbi firma, mergi oriunde numai la startup-uri NU. Mai ales cand e vorba de tzamtzari ce vor sa umfle ce fac ca sa vanda repede o idee de cacat pe multi bani.

    00
    • Nu la startupuri romanesti poate. Exista un tipar foarte specific al lucratorului in it (aici vorbim de dezvoltare, qa, product) nu customer support, care sa fie multumit intr-o multinationala, si anume: nu prea competent, dispus sa piarda mai mult timp respecatand procese decat muncind, mereu needy dupa cineva care sa ii asigure spatele in caz ca habar nu are cum se face ceva, dezinteresat de domeniu propriu zis.

      00
    • Nu la startup-uri in general. Nu conteaza ca e romanesc sau nu. Statistic, 9 din 10 startup-uri crapa. Si din alea care au succes, multe merg pe ce a zis @Ciocanul, sa umfle niste cifre sa mai prinda inca o runda sau 2 de investitii ca pe urma sa fie supraevaluati cand vor vinde la o corporatie mare.

      10
  17. De ce vă mirați că oameni din management (sau, oricum, poziții mai înalte) îi dau cu p..a și p…a prin ședințe? Dați câteva pagini mai înapoi și citiți câți sunt de acord cu datul cu ranga de metal peste picioare unui om (adevărat, o nesimțită). Cum credeți că vorbesc oamenii ăia?

    Și asta pe blogurile 1 și 2, unde zici că audiența e mai spălată.

    00
    • Men, din ce tot iese la iveala ranga aia a existat din ce în ce mai putin. Deja la început era asa legendary item: si range de 3 metri, dar si mânuibila super usor (încearca sa mânui o ranga de santier de 1 m numa si o sa vezi cum e), si invizibila ca nu era pe camere.

      Astea le simtea lumea când îsi cam batea pla de ranga lu aia.

      00
  18. La subiect, ca unul care nu a lucrat niciodată într-o companie din asta, iar ideea de șef/management la mine e când mi se spune ”și, la ce mai vrei să lucrezi luna asta?” pot să fiu mai detașat și să văd două aspecte.

    Exceptând cazurile în care dai o lovitură și faci ceva cu totul deosebit, aproape orice firmă vopsește gardul. Prin presă, prin comunicate, prin evenimente, etc. Are nevoie de așa ceva pentru că are nevoie de investitori. Ăsta e mersul lucrurilor, obișnuiți-vă.

    Scopul unui business e să facă bani. Nu să ”genereze locuri de muncă”, nu să crească calitatea vieții angajaților, nu să ajungă în rai. În momentul în care e o criză (și acum e una mare, cu potențial să se facă și mai mare) firma va tăia cât se poate. Dacă taie 20% și nu e din nesimțire, sfatul meu este să mai suportați puțin. Peste tot se DĂ AFARĂ la greu, trebuie doar să citiți știrile. Deci, 20% înseamnă poate fără 3 comenzi glovo pe lună și fără concediu anul ăsta. Dat afară înseamnă foame pentru mulți care nu-s ași dpdv profesional.

    Deci, mai ușor cu înfierarea companiilor. Da, există si nesimțire și oportunism, dar e un joc în doi și la cum e economia globală, din păcate acum muzica e nașpa rău, cântă manele.

    00
    • Și, pentru inevitabila găleată de minusuri (nu că m-ar durea de ele), aveți oricând o alternativă. Faceți voi o firmă și dați-i bice, arătați-le cum se conduce o afacere!

      PS: nu zice nimeni să fiți sclavi și să suportați orice, dar atitudinea asta în care te lași pe seama firmei să aibă grijă de tine e păguboasă. Te umezești la un workshop pe an și la un nescafe pe zi și apoi ai un șoc că te-au dat afară când nu mai ies sumele pe plus.

      00
    • Ai dreptate partial. Dar daca ti se promit niste lucruri si nu le ai in scris e ca si cum nu ar exista.
      Aia 20% in minus pot fi pentru o luna, doua, zece sau pana iti dai demisia. Actiunile pot fi sau nu, pot la fel de bine sa valoreze 0 peste un an si defapt chiar valoreaza fix zero pana la IPO.

      Sunt de acord sa ajut compania pentru care lucrez, daca doresc, dar intr-un mod care sa fie benefic si pentru mine.
      Accept -20% salariu pana la data de 1 octombrie. Dar si programul meu de lucru va fi de 28 de ore in loc de 40 pe saptamana (da, am redus programul cu 30% pentru ca nu ma doare gura sa cer).
      Sau de acord ca de diferenta sa primesc actiuni, dar sa cuprinda si un bonus de 50% sau 100% sau 200%. Asta daca companie e publica, altfel cine stie daca se merita.

      Mereu am considerat (si am incercat sa ii invat si pe altii sa gandeasca la fel) ca daca tu nu te respecti, nici ceilalti nu o vor face.

      10
    • @Gabi, sigur, de aia am zis ”mai răbdați puțin”. Asta nu înseamnă că nu vă puteți uita în jur după alte oportunități. Iar dacă treburile își mai revin dar firma tot profită, e ok să pleci. Dar nu cred că majoritatea firmelor mari sunt din start puse pe căpătuiala DOAR pe seama oamenilor. Mai tai de ici, de colo, dar, la un moment dat, dacă se împute de tot, dai și oameni afară, asta e. Da, boss-ul mare și în criză ia 50K Eur pe lună, dar, vă place, nu vă place, e boss :(.

      00
  19. Nu e nimeni pe aici care a prins aceeasi schema in 2008?

    00
    • Nu ma refer la o companie anume, ca vad ca lumea e fixata pe cazul asta particular.

      00
    • @Dex Am prins-o eu. De 3 ori in 3 ani diferiti ( 2012: -10% / 2013: -10% / 2015: fara mariri), 2 companii diferite (Microchip si Honeywell). Asa te inveti minte si data viitoare esti pregatit, cu F U Money la pusculita.

      Aveti grija de voi in primul rand, ca daca voi nu aveti, nu ii pasa nimanui altcuiva mai mult decat ar trebui sa va pese voua.

      00
  20. din ce inteleg s-au taiat salariile managerilor, asta-mi aduce aminte de un articol recent in care zicea un nene ca sa nu ne obisnuim sa lucram de acasa, ca la birou e crema, acolo te intalnesti cu managerul, stai la cafele, socializezi si ai sanse mai mari sa fi promovat decat daca stai acasa, ma gandesc ca poate managementul mare si-a dat seama ca-i platesc pe managerii mici cam degeaba, ca lumea lucreaza bine si daca nu exista 3 straturi de manageri, oricum directia impusa e clara: inapoi la firul ierbii

    00
    • Intamplata intr-o corporatie:
      – managerul mare decide sa isi mute biroul in alta cladire (s-o fi plictisit omul)
      – toti managerii de sub el isi muta si ei birourile in noua cladire
      – noua cladire e mai mica decat precedenta
      – incepe o lupta pentru spatiu langa seful cel mare

      00
  21. Băi Sin cât de idiot să fii să nu crezi in ideea de sindicat? Realizezi ca într-o negociere, confruntare cu angajator ăla are departamente care știu cum, in ce fel să își expună punctul de vedere, ce zice legea, buget să facă unele chestii, pe când tu de unul singur ești bun doar la ceea ce faci ca meserie și in cel mai fericit caz ai ceva cunoștințe legale?
    Auzi la el socialism! Sindicatele au fost înființate în capitalism iar tu aberezi fix că proastele ale cu copii despre vaccinuri. Am unul deci știu eu mai bine!

    00
  22. Băi frate, am înțeles oarecum treaba cu reduceri, criza, evaluare și alte argumente, poate logice până la un punct.

    Dar sa agreezi ceva, iar în acte sa fie altceva, și mai mult, sa înduri puli și alte expresii din astea în 2020, într-un mediu care se vrea a fi corporate, ma depășește grav.

    Nu este decât un deznodământ pentru asta, exod ușor ușor de oameni în alte părți mai normale și epic fail pentru „firmă”, care n-are cum sa aibă succes durabil, dacă are abordări din astea de bișnițari din anii 90.

    00
  23. NOU
    #99

    Din păcate e realitatea în care trăim. Suntem forțați sa acceptam niște rahaturi doar pentru ca avem rate și suntem proaspăt angajați. Sunt unii angajați vechi care sunt pe bune cu șefii, prieteni din alte vremuri și își permit sa înjure și sa te facă sa te simți ca cel mai prost om din lume. Da, da. Asta se încurajează în aceasta firma. Tu înghiți gălușca pana ce îți găsești în alta parte. End of story.

    00
  24. e bine sa fii angajat la companii cu cheltuieli salariale mari si actionar la companii cu acele cheltuieli mici!

    00
  25. NOU
    #101

    Un business cu finanțare VC nu seamana cu business-urile standard, măcar prin prisma faptului ca sursa principala de bani nu sunt clienții ci investitorii, iar investiția depinde și de economie în ansamblu, nu doar de evoluția companiei. Modelul e la început în România, nici noi nu am comunicat extraordinar, puteam mai bine. Dar oamenii care lucrează în firma asta sunt profesioniști extraordinari care pot oricând să-și găsească altceva. Am luat decizii cu gândul asta în minte. Am optat sa reducem salarii și sa dam ESOP, mai degrabă decât sa facem concedieri în masa în perioada asta. Am tăiat toate celelalte costuri posibile înainte de salarii. Acum suntem mai echilibrati financiar și optimiști despre viitor. Sunt convins ca am dezamagit, dar am încrederea ca vom reusi sa trecem cu bine peste asta în următoarele luni. Rămâne pentru mine ca punct de reflecție ca ar trebui sa popularizam mai larg cum funcționează companiile cu finanțare VC.

    10
    • „Am optat sa reducem salarii și sa dam ESOP, mai degrabă decât sa facem concedieri în masa în perioada asta”…prezinti asta de parca ar fi un efort din partea companiei aceasta alegere.

      De fapt voi aveti acum aceleasi resurse, dar cu 20% mai ieftine.

      Efortul ar fi fost sa trebuiasca sa dati afara 20% din oameni, pentru ca:
      a. Aveti modalitati de a masura care sunt aia 20% pe care ar fi trebuit sa ii dati afara daca asta ar fi fost decizia?
      b. mai merge compania dupa ce dati afara 20% afara sau organigrama e oricum prea subtire?

      Personal cred ca a fost o decizie de management proasta, pentru ca oricum va vor pleca oameni, numai ca nu o sa ii alegeti voi pe cei care pleaca (si vor pleca in primul rand aia buni care nu au probleme din a isi gasi o oferta noua si care acum mai sunt si deranjati de faptul ca nu puteti sa ii vedeti pe cei pe care ei „ii tin in carca”, si taiati la fel de la toti;).

      00
    • am si eu o intrebare daca se permite:
      daca firma e pe crestere 300% de ce ar fi o idee asa rea sa o lase mai moale? 200% nu va mai place?
      imi e destul de clar la in ro se face partea tehnica si in uk stau imparatii care dau indicatii.
      daca nu va vine mintea la cap o sa ramaneti doar cu ideea si firma se duce pe apa sambetei. o sa aveti o reputatie ca sunteti ahtiati dupa bani.
      nu mai bine renuntati voi la ifosele de mari manageri si acceptati un an de crestere mai usoara si cand iese soarele pe strada accelerati?

      00
    • NOU
      #104

      Is this a pissing contest or what?

      Sergiu, un om cu pozitia ta in companie, nu intra in polemica pe net. Daca totusi simti nevoia unui punct de vedere, in situatia de fata nu poti sa ai decat unul simplu si concis, iar acesta ar suna cam asa: Articolul de mai sus este si ramane un punct de reflectie pentru noi, Top Managementul FintechOS.

      Cu putina atentie, poti observa si tu ca problema ridicata de oamenii din compania ta, nu este cea a venitului diminuat. Problema REALA a oamenilor cu care ati construit pana acum, si cu care sperati sa construiti in continuare, este urmatoarea (si o zic simplu, ca de la Gentleman la Gentleman): modul in care cei de sus, TOP Management vorbiti si va comportati cu angajatii. Eu sunt spectator pe aici, nu fac parte din compania voastra, ma bucur astazi de asta, nu voi calca vreodata la voi in „payroll” doar pentru ca nu vreau sa aud de la Doru, cam „cat de slab” si „prost” am devenit peste noapte, dupa ce as schimba un job in care sunt extrem de apreciat, cu un job la voi in companie. Mai rau decat atat ,sa iti vorbesti proprii angajati urat in exteriorul companiei, este si mai grav, este de nepermis! Si crede-ma…sunt bun in ceea ce fac…deci ti-ai dori sa ma ai ca angajat :).

      Cam asta este pe scurt, Sergiu, adevarata problema pentru care oamnenii plang aici. Daca voi ca manageri aveati un comportament frumos, elegant, business wise in and out all day long, prea putini ar fi comentat situatia financiara, toti ramaneau trup si suflet alaturi de voi, iar eu astazi, un gentleman care cunoaste foarte bine compania (inclusiv pe voi ca persoane), dar care nu se amestesca in Buticareala voastra (da, neoficial TOP Management la voi este „codat” in „Buticarii” cu toate variatiile posibile…as putea spune ca frumosii oameni care astazi plang in public aici, au definit „ca la carte” o „clasa” in sistemul lor de codare si o apeleaza toti, la nevoie, dupa caz…) , mi-as fi savurat in liniste berea bruna si m-as fi bucurat ceva mai mult de compania in care ma aflu acum ;), dar nah…

      Si mai este ceva, ce structureaza si mai bine ideea de „buticari”. Sergiu, stii si tu ca o companie nu se tine cu rudele puse in pozitii cheie, decat daca rudele sunt si pregatite business, emotional, etc sa faca fata unei asemenea provocari; altfel, ai o companie de tip Butic unde angajam manager pe nepoata, sora, fratele care poate ca ne lasa impresia ca „stiu” dar care pusi in fata concretului sunt…mediocri.

      Prin urmare Sergiu, parerea mea de Gentleman daca as fi fost in papucii tai/vostri, suna cam asa (daca tot ai tinut mortis sa scrii ceva):

      Multumesc pentru acest articol, atat eu cat si colegii mei vom reflecta cu atentie si vom actiona in consecinta! Va asigur ca aceste randuri vor ramane o referinta pentru noi echipa de management pentru viitor!

      PUNCT :) Atat Sergiu, nimic mai mult ;)

      P.S. O companie este DESPRE oameni si PENTRU oameni. Sa nu uitati niciodata asta!

      THE Gentleman

      00
  26. NOU
    #105

    Situatia e mult mai interesanta. Desi s-au redus salariile cu 20% este o nevoie mult mai mare de munca. Multe alte companii au decis sa ofere o zi pe saptamana libera fiind concediu far de plata si asa s-au taiat salariile. Dar in cazul nostru se ofera acele pachete ESOP far de valoare ca un mod de a dresa angajatii si a se rostogolii la comanda ca ne merge bine cu pachetele astea.

    A fost facuta o sedinta in care s-a discutat ca daca avem probleme sa venim si sa discutam cu ei, ‘sefii’, legat de ofurile noastre. La aceasta sedinta am putut observa cum o femeie a inceput sa planga nu pentru ca ea muncea prea mult ci pentru ca echipa ei muncea prea mult. Cert e ca aceasta femeie merita un premiu Oscar la ce lacrimi de crocodil erau si ce durere si patima avea pentru binele echipei sale. Totul de parca nimeni din companie cu face ore in plus sau nu este nevoita sa faca sacrificii personale.

    Apoi s-a discutat ca suntem oameni nu roboti si ca daca avem ceva de discutat ar trebuii sa discutam. Din nou sa discutam cu sefii despre durerile noastre.
    Si suprinzator pentru noi toti a fost si o veste imbucuratoare , aceea ca ne vom primii pachetele de ESOP care reprezinta doar un mod de a te imbata cu apa rece.

    In prezent se lucreaza cu 20% reducere salariala cu ore de munca in plus neplatite si cu cea mai mare durere in zona pelviana fata de angajatii companiei.

    Managementul nu stie cum sa scoata camasa si pe unde sa o scoata ca sa finalizeze o multitudine de proiecte aruncate pe carca oamenilor.

    In prezent toti banii din companie se duc pe spatele britanicilor care nu fac nimic in companie. Iar unul din acei britanici are un salariu cat o mana de oameni in Romania. Este un fap far de inteles cum ei tot trag cu atata patima de Anglia de parca acolo stau cainii cu covrigi in coada iar Tamisa este doar lapte si miere.

    In prezent urmarind bursa atat NASDAQ cat si BVB situatia a inceput sa se remedieze dar la noi totusi este „criza” sau suntem asa de tare loviti de situatia COVID. Totul este o minciuna iar actionarii si CEO-ul incearca sa isi traga bani de pe urma COVID muncind angajatii pana la epuizare.

    00
    • man, britanicii ajută la vânzarea companiei. trebuie să le dai salarii mari.

    • Nu ca as vrea sa le iau apararea alora, dar sa fiu sef la compania aia as face o anagrama din „Angajat FtOS” ca sa reflecte mai bine pozitia ta actuala, „FOSt Angajat”

      00
    • De acord cu Vali. Puncte în plus dacă ăia din Anglia au titluri gen Business Development iar tu habar nai ce fac dar postează odată pe lună cu „Had a great a great meeting today with _______ about the future of _______ !”

      00
  27. NOU
    #109

    Tiberiu Daniel, ai dreptate. Am băgat la ore peste program și în weekend – uri de m-am îmbolnăvit și nu am fost apreciat. Dacă mai nimerești și sa lucrezi în echipa de proiect cu cineva care nu știe sa vorbească decât indecent și sa te umilească… Cheful de muncă, motivația scade. Din păcate sunt mulți oameni de genul în firma care sunt ținuți în brate doar pentru ca au gura mare și asta da bine sau sunt prieteni veniți din firmele pe unde au lucrat șefii noștri înainte. Cat despre englezi… Sunt vreo 30 de oameni care freacă menta pe spatele romanilor și care, probabil au salarii foarte mari. Acești englezi vin și cu superioritate fata de romani ca ei doar prin faptul ca nu sunt romani sunt mai buni, când de fapt…Dar managementul ii place. Ma opresc la a mai zice ceva. Nu are rost și nu se va schimba nimic. Suntem îndobitociti, poate legați de mâini și de picioare cu copii acasă și cu rate în banca. E greseala noastră ca acceptam asa ceva. Dar demnitatea, cunoștințele acumulate nu ni le ia nimeni, asa ca….

    00
  28. Si asta ar trebui sa ne dea de gandit, cand suntem ‘indispensabili’ pentru firma si doamne, cum moare compania, daca ne luam, doamne-fereste un weekend prelungit sau nu facem suplimentare: nu suntem decat niste lachei, nu da nimeni 2 bani pe nimeni.

    Traiti-va viata, faceti copii, vedeti-va de ale voastre. Cariera e un cacat, cand stranuta compania isi baga ceva in toti angajatii aia fara de care cica nu se putea.

    O spune o tampita care la 20 de ani baga ca migu’, ca deh, pica firma. Sau barbata-miu, care si-a pus sanatatea in joc 20 de ani pe santiere si i-a facut pe altii cu … portofelul mare, ca deh, pica totul fara el. Apoi, cand a avut tupeul sa isi ia concediul programat in urma cu 6 luni, patronul i-a spus ca poate veni cu demisia, ca e nevoie de el in perioada aia.

    Ceea ce a si facut, s-a dus in concediu si apoi si-a dat demisia, cu toate povestile patronului ca era doar o gluma, ca e nevoie de el etc.

    Nu puneti niciodata firma inaintea familiei si vietii voastre, ca sunteti buni pana produceti, dupa care .. drum bun :(

  29. buna smecheria cu ‘taiem 20%’ pana ne revenim. dar daca totusi unii isi revin si se constata ca de fapt nu au dus-o rau in perioada asta, cum va fi cu ‘engagement-ul'(in limbaj de HR) din partea oamenilor?
    cat o sa te coste recrutarea daca lucrurile vor reveni la normal?
    de asemenea, ce se intampla cu oamenii care nu raspund la mailul cu noile contracte?
    Vezi, de asta e bine sa fii cu CIM si nu cu PFA.

    00
  30. Sergiu, nu sunt la curent cu situatia din firma ta si nu am citit toate comentariile. Din ce am citit însă pari sa ai un start-up cu o parte din angajati cu mindset de multinationala, recompensați ca si simpli angajati si fara incentive pe succesul companiei, dar de la care exista probabil așteptări de implicare ca intr-un start-up autentic.
    Cel mai probabil angajatii tai nu inteleg ce inseamna sa fii sponsorizat de VC si riscul si oportunitatile asociate si nu cred ca e exclusiv vina lor.
    Nu stiu cum vei rezolva problema, dar poti fi sigur că toti angajatii tai au citit articolul si comentariile si au asteptari mai mari de la tine si echipa ta de management.
    Sper sa reusiti sa va conectați la membrii echipelor si nevoile si problemele lor actuale pentru a ieși cu bine din criza asta împreună.
    Cred ca rezultatul, sper cu final pozitiv, poate sa fie un exemplu la care sa faci share cu comunitatea de startups din Romania. Cu ce va confruntați voi ca mix de cultura se confruntă si se vor confrunta o mare parte din srartup-urile din Romania. Cel puțin cele care se desprind din firme de outsourcing cu siguranta. Multa bafta tie si echipelor tale. Sper ca produsul vostru sa confirme pe piata si problema asta sa va fixeze problemele de cultura si sa mai povestești de ea doar la conferințe si la IPO.

    00
  31. Ce fintech? Unicredit Bank nu are aplicatie de plati pe Android, practic nu poti plati cu telefonul, fml #UCT

    00
  32. Fintech OS o sa se duca in jos mai rapid decat alte firme din business. Investitorii nu se uite doar la cifrele umflate din contabilitate, o sa te caute si pe google sa vada ce si cum. Si o sa descopere ca e doar un startup de genul „hit and run” in care nu vor vrea sa-si bage banii. Si cand te dai „business angel” si investitor.. trebuia sa acoperiti voi (tu si Doru) din buzunar ca actionari. Fondurile de investitie care ar fi vrut sa bage bani in voi ar fi inteles. Practic voi incalcati un deal cu angajatii. Ei isi asumau sa lucreze, iar voi sa platiti. Cum ar fi sa ia si angajatii o decizie de genul : vom lucra cate 4 ore pe zi. Nu v-ati fi enervat? Asa ca … scufundare placuta

    00
  33. avem update la politica de companie:

    Employees shall not engage in any blogging that may harm or tarnish the image, reputation and/or the goodwill of FTOS. Employees are also prohibited from making any discrininatory, disparaging, defamatory or hatassing comments when blogging

  34. Auzi, ca cica nu au dat pe nimeni afara…marele Teo declara ca totul e ok :)
    https://www.startupcafe.ro/idei-antreprenori/fintechos-angajati-it-salariu-criza.htm

    00
  35. nu mai trageți în jos companiile românești, bă, haterilor!!!
    https://www.startupcafe.ro/startup-romania-fintechos-premiu-europa.htm

  36. Sunt curios cati si-au dat demisia intre timp. :)

    00
  37. Hai sa vede, striga acum cineva, cati au fost dati afara in cele 2 valuri de epurare, pentru a tine firma la 300% YOY?

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile