Ce cred rușii despre…

1420 este un canal rusesc, recomandat de youtube pentru că urmăresc în mod curent canalele  Mr. Bald și NFKRZ (acesta fiind recomandat și el pentru că îl urmăream pe Mr. Bald)

Tipii de la 1420 fac interviuri pe stradă, cu tineri, iar asta e ca o gură de aer în mizeria de la TV, unde nu poți vedea nimic mai normal. Oameni normali… sunt chiar atât de greu de găsit?
Dacă televiziunile pierd teren din ce în ce mai mult e și pentru că s-au specializat pe prostii, manele, și băgat frica în populație.
Putem alege să spunem „Nu.” E greu, durează până găsești ceva de calitate, dar merită încercat.
Mă uit la mama mea (76 de ani) și la sora mea (cu 10 ani mai mare decât mine), care nu știu engleză și sunt captive mizeriei din Media românească.
Eu am ales să spun „Nu”. Și nu cred că am ajuns rău în ultimii ani, evitând TV-ul.
Azi mi-am luat doza de optimism, de „poate mai e speranță”, de „nu e dracu’ atât de negru” urmărind clipuri de pe canalul acesta.
Și rușii sunt oameni. :)

 

Mai au clipuri despre ce cred rușii (tinerii) despre comunism (hint: ca și românii, tinerii lor nu prea știu ce e ăla comunism); ce cred despre americani; dacă sunt fericiți… Un fel de „canal de duminică” care… parcă sunt mai optimist când văd tineri/oameni zâmbind. :)

Poate ar trebui să facem aici un fel de poll lunar: „Ce canale faine ați mai descoperit în ultimul timp?”


Apropo de YouTube versus televiziuni: un clip al lui Mr. Bald a schimbat centrul Chișinăului. Nu a făcut presa și presiunea socială (inexistentă) ce a făcut un singur clip de youtube:

 

Pentru lucrările de renovare a monumentului sovietic din fața Academiei de Științe a Moldovei s-au alocat, din bugetul Primăriei Chișinău, circa 18 mii de euro, potrivit Agora.md. Întrebat de ce Primăria a cheltuit din propriul buget, primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci, a spus că renovarea monumentului s-a făcut după vizita vloggerului britanic Bald Bankrupt, care a criticat situația deplorabilă a centrului orașului.
„Dacă vă aduceți aminte, câteva luni în urmă au fost niște bloggeri din Europa care ne-au criticat că centrul orașului e într-o stare deplorabilă, atât pasajele subterane, cât și clădirile. În asemenea circumstanțe, noi am fost obligați, nevoiți să facem tot posibilul să schimbăm situația. Noi doar am făcut lucrări de amenajare a teritoriului… Amenajare a teritoriului, în mare parte curățenie, amenajare a teritoriului”, a declarat acesta.

 

Mențiune: sper să nu apară comentarii de tipul: „Ce-ți mai plac rușii!”
Am vizitat mult din Vestul Europei (chiar am locuit cațiva ani în „Vest”), nu am ajuns deloc în Est. Nu am trecut Nistrul, să zic (iar Prutul doar o singură dată, copil fiind, la începutul anilor ’90 pe „Podul Prieteniei”).
Estul e o necunoscută pentru mine, de asta urmăresc astfel de canale: încerc să văd ce e „dincolo”, cum sunt cei de acolo. :)
Sau… credeți că ar fi mai ok sa urmăresc televiziunile, să îmi spună ele cum e treaba în zona aia de Lume?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Ce-ti mai plac rusii!

    00
  2. Sau poți să te duci în zona aia de lume și să ne spui părerea ta pe scurt … De canale și clipuri pe net sunt sătul cum sunt și de televiziune

    00
    • P.s. … Mister bald ăsta mi se pare plictisitor

      00
    • Am vrut sa fac la un moment dat o mini-agentie de turism cu specializarea „City break la 100 de euro”.
      Asta in Europa, in speță Italia. Reusisem sa incropesc niste idei de city break la 100 de euro, cu dormit la hostel, mancat din supermarket, avion low-cost. Am si facut asta, cu colegii de serviciu. Gasisem la Roma chiar niste administratori de hostel romani, m-am imprietenit cu un administrator de hostel din Berlin, ochisem niste hosteluri prin Dublin… se putea face ceva frumos, pentru tineri, sa poata iesi ieftin (eventual si placut) din tara. :)
      Profitul meu ar fi fost zero, mi-ar fi ajuns doar bucuria ca pot expune aceasta posibilitate unor tineri (care ar fi folosit experienta mea – adica, sa meearga pe unde am mers si eu, si sa-i coste cat m-a costat si pe mine).
      Daca vrea cineva, pot incropi macar un articol aici, cu tema asta – de pastrat pentru dupa pandemie. Pot face ceva rapid despre Torino, de exemplu; am prieteni pe-acolo. O bicicleta (cu ea trecut putin in Franta, vazut pe-acolo, apoi coborat inapoi), o vizita la o brutarie in Bussoleno unde lucreaza doua moldovence, o trecere prin Susa (unde se afla un arc roman in conditie de parca a fost facut saptamana trecuta)… as aduna niste informatii faine, mai mult decat nimic. :)

      Acum, zi-mi daca stii niste variante asemanatoare sa ajung si sa stau prin Moscova cateva zile…

    • Eu nu înțeleg de ce te-ai oprit? Și de ce doar tineri? Ăia bătrâni ce au? Ca ăsta mr. Bald de exemplu. Și dacă căutai mai mult aflai că poți rămâne cu un 10% la fiecare city break din ăsta. Eu zic să rezervi rapid un nume de domeniu și să-l rogi pe colegul care oferă soluții IT la Horeca să te ajute cu site-ul

      00
    • @cristici
      pentru inceput kiev ar fi o destinatie de luat in seama, asa ca sa te obisnuiesti cu cultura tarilor sovietice.

      00
    • Raspuns pt XXX la asta :
      „Eu nu înțeleg de ce te-ai oprit? Și de ce doar tineri? Ăia bătrâni ce au? Ca ăsta mr. Bald de exemplu. Și dacă căutai mai mult aflai că poți rămâne cu un 10% la fiecare city break din ăsta. Eu zic să rezervi rapid un nume de domeniu și să-l rogi pe colegul care oferă soluții IT la Horeca să te ajute cu site-ul”

      De ce doar pt tineri? Pai pentru ca tinerii sunt cei care nu au bani si tinerii sunt cei care ar locui la un hostel in concediu …
      Media de varsta a celor care se cazeaza la un hostel este sub 25 de ani. Sunt locuri unde nu te accepta daca sari de 35 iar asta cu anunt vizibil la receptie. De ce? Din motiv de libidosenie …lasa-i pe tineri sa se simta in largul lor.

      00
    • Libidosenii?! Adica ti-e frica ca-ti fte mosul fimeia sau cum?! N-am vazut niciodata faze de genul în hostelurile fara limita de varsta, în schimb în hostelurile astea fara limite de vârsta unde mai vin familii, grupuri sau cupluri mai în vârsta se fac reclamatii pentru usi trântite în miez de noapte sau bai mizerabile, sau furturi, lucruri ce nu-i deranjeaza asa tare pe cei tineri, ca astia tineri nu le au cu reclamatiile

      00
  3. Sumar, iti spun eu cum sunt rusii, ca am tot avut contact cu ei in ultimii 2 ani. Sunt la fel ca noi, doar ca intr-un fel mult mai cretin. Sunt extrem de spartani, multi betivi, dar mai gasesti si oameni cu suflet bun printre ei. Dpdv politic, se inpart in doua categorii: pro si anti Putin. Pe de o parte sunt tinerii care inca nu au familia lor, carora nu prea le pasa de amenintarile regimului, pe de alta sun ceilalti care n-au curaj sa faca nasoale pentru ca pot exista repercursiuni ce se pot rasfrange asupra familiei. Apoi ai oamenii mai trecuti prin viata, ce au prins si din celelalte regimuri, care spun ca nu are rost sa votezi altceva ca oricum tot Putin iese. Sau pe cine sa votezi ca oricum nu ai pe cine. Sau “Putin este modelul nostru in viata”.

    00
    • Ce stii/stiti despre turci? Am locuit si muncit doua luni in Istanbul.
      Spre surprinderea mea, turcii intalniti de mine erau oameni foarte ok. Asta poate pentru ca sediul firmei unde gadeam cu ghebul (la propriu) era langa o universitate, si 80% dintre oamenii pe care ii vedeam erau studenti? Posibil.
      Turcii vazuti de mine in Istanbul nu seamana cu aia vazuti de mine in presa.
      La fel si cu rusii astia. Rusul de rand, de pe strada; rusul din „Cismigiul” lor… acest rus nu prezinta interes pentru presa. Dar eu personal sunt interesat de el.
      Uite si comentariul tau: peste jumatate din ce ai scris este despre politica/Putin.

    • Este subiectul cel mai des discutat si de ei. Tot cam jumate din ce am vazut eu il considera pe Stalin un erou, doar ca aici taberele nu sunt impartite chiar la fel. In rest au vieti normale, cu aceleasi probleme de oameni pe care le avem si noi. La distractie pana si aia mai linistiti sunt cretini de-a binelea si beau pana nu mai pot, iar cand se trezesc o iau de la capat.

      00
    • Scuze, am uitat sa zic de turci. Am intalnit foarte putini si destul de diferiti ca sa-mi pot face o opinie. Dar dpdv al caracterului, toti au fost destul de ok (unul era in proces de divort si ii lua nevasta tot, altul era un curvar cu idei nastrusnice, celalalt era curvar si betiv, dar puteai sa-l pui pe rana – cu asta din urma inca tin legatura, chiar daca avem interese relativ diferite, dpdv profesional ne-am apreciat mult reciproc :D).

      00
    • Fix asa sunt si romanii.

      00
    • Am interactionat cu turci de tot felul si impresia generala e pozitiva.
      De la soferul de TIR care s-a pus sa manance pe un scaunel langa camion si pe farfurie si-a facut un plating cu branzeturi, carnuri, masline, legume etc. pe care te-ai fi asteptat sa il vezi la un restaurant, nu acolo in praf, la patronul saormeriei care s-a scuzat ca a trebuit sa astept mai mult decat de obicei si mi-a pus niste baclava in plasa fara ca macar sa imi spuna, iar cand m-am dus data urmatoare si i-am multumit si i-am zis ca nu era nevoie mi-a mai pus o cutie in ciuda protestelor mele.
      Am cunoscut si turci mai „rai”, care umblau permanent cu cutit la ei, dar aia umblau si cu o gramada de cash prin natura afacerilor pe care le derulau la noi (achizitii de lana de la crescatorii de oi), am cunoscut si din aia fraieriti sentimental de romance care le-au luat pielea cat au putut.
      Concluzia mea – ei se respecta, si daca le dai respect, primesti respect, cu exceptia smecherasilor care exista in orice natie.

      00
  4. Stiam si eu de canalul asta. M-am uitat, de curiozitate, sa vad cum e viata in Rusia, comparativ cu Romania si ce asteptari au oamenii de acolo, comparativ cu noi, care suntem in UE.

    Un alt canal pe care l-am sorbit in ultima vreme, cu foarte multa sete, este al unei refugiate din Coreea de Nord. Tipa a fugit, impreuna cu maica-sa si povesteste cum i se pare lumea moderna si cum este viata in Coreea de Nord.
    Am avut multe fashback-uri legate de Romania, dar ce am observat este ca la ei este MULT mai rau.
    Aici niste clipuri de baza:
    -despre socul cultural pe care l-a avut, venind in SUA: https://www.youtube.com/watch?v=B0hKjDpPnDU

    -sexualitatea si educatia sexuala in Coreea de Nord
    https://www.youtube.com/watch?v=25h0sE_IK-o

    – lucruri pe care nu le poti cumpara in Coreea de Nord
    https://www.youtube.com/watch?v=A1isUaa3-00

    – Lucruri pe care le indura coreenii de nord zilnic
    https://www.youtube.com/watch?v=tAD3MYY37iM

    -Ce mananca coreeeni de nord ca sa supravietuiasca
    https://www.youtube.com/watch?v=JGcxa6hFjRM

    Aveam nevoie de canalul tipei asteia. Cateodata uit cat de fragila este libertatea si ce se intampla cand o pierzi. Si imi aduc aminte si am asa un soc, ca totusi, acum 30 de ani asta se intampla si pe la noi. 30 de ani. Suntem norocosi.

    Ma bucur ca are succes la americani, poate o lasa mai moale cu cancel culture. Are abia 2 luni si o multime de clipuri bune, chiar va rog sa va luati din timp si sa va uitati, tipa povesteste tot ce se intampla pe acolo.

    00
  5. un canal mai exploziv

    ask an Israeli / ask a Palestinian project

    https://www.youtube.com/channel/UCc4iogeOUXNw1RZSNTOlMeg

    00
  6. Cristici,
    nu e nici un lins in cur aici, dar ne potrivim la interese „lumesti” de genul asta. pe bald il urmaresc si eu, dar doar in spatiul ex-sovietic + slovacia…in mexic, not my type, deci „meh”. vad ca ai pus link la clipul din chisinau, mondial de altfel! :)))
    mie mi-au placut cel mai mult cele din zona de excluziune din bielorusia! caucazul iar a fost beton, mai ales cand a vrut sa vada meciul lui nurmagomedov ala…
    cum ai zis si tu zic si eu, call me an idiot, dar nu il pup in pula pe putin si ma cac pe toti colhoznicii romani si rusi la un loc!
    altfel te incurajez si incurajez pe toata lumea sa se uite la moldovenii din romania cum merg in siberia: https://www.youtube.com/watch?v=hgJL1bxlJaU
    am cam urmarit tot ce am stiut sa gasesc online despre partea aia de lume, pe care, ca si tine, n-am reusit s-o descopar inca! sa ne fereasca covidelu’ si sa ramanem sanatosi si atunci om be’ o vodca prin gomel sau babruysk cu oamenii locului.
    sanatate si numai bine!
    PS: intrebare pentru lume – a fost cineva in ultima vreme in bielorusia (inainte de proteste)? cum e cu viza, e usor de obtinut? trecerea frontierei? formalitati?
    intreb ca, din nou, daca ne lasa politicienii si boala, as intoarce busola spre partea aia de europa.

    00
    • Cristici, ai mare dreptate.
      Irod, been there, done that.

      Daca excludem din context politica si starea clasei politice rusesti pe care vad ca toata lumea o aduce in discutie, rusii sunt si ei oameni. „Omul de rand simte la fel, mananca altfel.” Cam astfel pot sintetiza ceea ce am vazut traversand cu masina distanta dintre Turcia – Siberia ( Baikal ) si inapoi pe ruta Ulan Ude-Moscova-Chisinau. Cu cat te indrepti mai mult spre est, cu atat iti dai seama ca valorile societatii civilizate au ca si consecinta dezumanizarea societatii. In niciuna dintre tarile blocului sovietic nu am trait vreo secunda momente in care sa simt ca cetatenii tarilor respective sunt mai putin „oameni”. Ba dimpotriva. Toate „stanurile” sunt inedite dar fiecare in felul sau.
      Chiar si Mongolia are o aroma aparte, dpdv al cetatenilor.

      A face o paralela intre cetatenii de rand rusi contemporani si ororile gulagului sau ale razboaielor este la fel stupid ca a nu te duce in Germania sa iti iei un beamveu pentru ca Hitler.

      Parol!

      00
    • @Irod Nu ai nevoie de viza in Belarus daca intri prin aeroportul din Minsk. 30 de zile este perioada pe care visa este acordata la sosire in conditiile astea. Nu poti pleca spre sau sa ajungi dinspre Rusia far a a vea o viza pentru Belarus obtinuta dinainte chiar daca aterizezi in Minsk. Idem pentru intrare terestra.

      00
    • @Adrian, total de acord, inca in unele din videoclipurile de pe net chiar spuneau unii vizitatori ai siberiei ca tocmai distantele mari si lipsa populatiei pe mii de km patrati ii fac pe oameni sa fie chiar mai saritori si mai buni unii cu altii. Are sens treaba asta.
      As fi foarte bucuros sa merg in zonele alea candva, ii invidiez pe cei care au fost pe acolo :D

      @Connex, multumesc pentru detalii. Sa se calmeze treaba cu tavariș lukașenko si poate oi ajunge…

      00
  7. Hai sa nu ii umanizam degeaba. da, au si ei oameni normali, aparent.
    Numai ca nu doar asta conteaza. Conteaza ce societatea rusa tine in viata de cind e libera sa se exprime. si vedem ce – Putin – mafie, comunism modern, lipsa de libertate de exprimare, ura continua sau cel putin infatuare fata de tarile vestice, mai ales fata de cele din fosta zona rosie. e doar o aparenta ca au iesit din perioada sovietica. Oricine crede altceva e ori prost ori cu interese.
    Ne-au distrus generatii si or sa mai distruga, si tu vii acum sa ne imprietenesti cu ei. frumos!
    traiesc de 6 ani incojurat de infectii astia si imi numar zilele pina o sa pot sa scap de aici!

    00
    • Inteleg ca nu-ti place Putin, inteleg ca nu-ti place politica Rusiei, dar mi-e greu sa inteleg cum poti ajunge la concluzia ca omul de rand e un animal in Rusia. Cu atat mai mult cu cat, probabil, ai parinti, sau macar bunici care au trait in comunism si cu care banuiesc ca vorbesti, nu-i consideri niste animale bolnave, niste comunisti infecti, tortionari, turnatori sau mai stiu eu ce.
      P.S. Sunt doar prost, n-am interese.

      00
    • @Dex: pentru ca parintii si bunicii nostri nu i-au ales pe comunisti, le-au fost impusi. Putin e ales.

      00
    • putin e ales cum a fost ales si ceasca… din interior nu de catre popor
      Alegeri prezidențiale în Rusia. Putin – 76,42%
      https://stirileprotv.ro/stiri/international/alegeri-in-rusia-putin-nu-are-rival-este-disperat-sa-si-demonstreze-forta.html

      00
    • @Dex Nu sunt animale. nu asta ziceam. sunt crescuti si formati sa lupte si sa isi dea totul pentru lider. pentru tatuc. pentru mama rusie. asa cum zicea @alunelu, nu se poate compara situatia. Se putea pina prin 1990. de atunci scorurile sunt pe bune. si daca iau pe bune scorul prezentat de rusofili ca @verdenpom 76+% arata doar cit de spalati pe creier inca sunt, dupa 30 de ani.

      pe de alta parte, si aia care se opun ii inteleg ca nu prea vreau sa iasa in fata , ca nu stii cind o sa iti fie servit un ceai cu surprize, sau cind o sa fi impuscat din intimplare cind te plimbi pe strada. totusi, asta nu scuza majoritatea enorma de voturi primita pe bune!

      uitati-va cum au distrus Ukraina. Uitati-va ce continua sa provoace in fostele colonii! si majoritatea absoluta a acestei populatii aproba! pro sau contra Putin, pro sau contra occident, dupa ce vorbesti mai mult cu ei o sa vezi ca toti si-ar dori ca Rusia sa fie ce a fost si sa se dea ora de acolo. si toti o sa it zica, anti Putinisti convinsi, ”da, ai dreptate, dar situatia cu Uktraina e mai complicata, stai sa iti explic” …

      un popor de tarani care se vor toti imparati, sau macar condusi de un imparat. astia si-au meritat comunismul. eu si parintii si natiunea mea, nu! esti un bou!

      00
  8. Podul prieteniei! Uau! Am fost o data acolo, am aruncat niste flori in apa ca asa era moda, insa nu am trecut dincolo.

    00
  9. Dezmagitor. Am tot asteptat pana la final sa le ofere niste bani pentru chirie la fetele alea cum am vazut eu ca se obisnuieste pe niste site-uri de cultura.

    00
  10. Misto asta cu renovarea monumentului din cauza rusinii. Imi aduce aminte de teoria carutului de cumparaturi si cum afiseaza caracterul unui om:

    „The shopping cart is the ultimate litmus test for whether a person is capable of self-governing, the post states. To return the shopping cart is an easy, convenient task and one which we all recognize as the correct, appropriate thing to do. To return the shopping cart is objectively right. There are no situations other than dire emergencies in which a person is not able to return their cart. Simultaneously, it is not illegal to abandon your shopping cart. Therefore the shopping cart presents itself as the apex example of whether a person will do what is right without being forced to do it.”

    00
  11. Pff ce frumoase sunt rusoaicele.😊

    00
    • Ai descoperit unul din motivele pentru care am ales aceste trei clipuri din lista de clipuri făcute de ei.
      Ce frumoase sunt rusoaicele! :)
      De fapt, nu suntem singurii care am declarat asta in scris, secțiunea de comentarii de pe YouTube e plină de astfel de afirmații. :)

      00
    • frumoase și cu bani. În cartierele alea prezentate anterior câte rusoaice frumoase ați găsit?
      Nu există ce frumoase sunt x. Cauți pe PH și găsești fete frumoase din toate țările. :)

      00
  12. Chisinau seamana cu 90% dintre orasele parasite din romania. Trist, vazusem clipul cu chisinaul in urma cu cateva luni, acelasi sentiment de greata.

    00
    • Îmi place entuziasmul lui Bald ăla, el știe că oricând se împute treaba se întoarce la căldurică în civilizația din satul lui natal. Pe când cei care sunt legați acolo, văd mizeria aia în fiecare zi și nu le inspiră nimic.

      00
  13. Unele canale reflecta binisor realitatea, altele sunt pline de fake news.
    Daca vrei sa mergi spre est, sa stii ca e ok in Rep. Moldova, Ucraina (cu cateva exceptii), Georgia, Turcia. In Armenia e cam tricky (depinde de zona). Cu exceptia Turciei, drumurile sunt destul de proaste. Si nu te baza pe limba engleza.

    00
  14. De zece ori mai destepti ca noi. Am scris asta si de moldovenii pe care ii stiu si mi-am luat numai minusuri. Asta e.

    00
  15. mi-a recomandat si mie youtube canalul cu rusi si m-am uitat fascinat.

    (self pub) incerc sa fac si eu ceva asemanator in bucuresti, dar nu pe strada – ci in studio. let me know what you think: (i-as intreba acum si cate limbi stiu sa vorbeasca si de ce) – https://www.youtube.com/watch?v=CzwjM9OadjQ&list=PLi8QKKIh1G-uMelV6qi8EM4ee0B6_DiM7&index=2

    00
    • Imi place ideea, dar de ce nu pe strada.
      Stii care e treaba pe strada? Ma uit si la oras. Cam 10-20% din atentia mea e concentrata pe strada. Compar ce vad la ei, cu ce intalnim la noi.

      Am dat subscribe la canalul tau, apropo. :)
      Iesi si pe strada. macar de cateva ori, sa vezi ce iese. :)

      00
    • Nu pe stradă pentru că pe stradă iese tipul care face de ani de zile Vax Populi și „râde” de analfabeții din sate într-un mod indirect, întrebându-o cum se numește planeta pe care locuim.

      Da, probabil că s-ar putea face pe stradă, la Universitate, și am avea ceva super true. Mai true ca-n studio. Dar logistica mi-era mai grea, voiam să fac și ceva frumos vizual, „safe-space”. Intim.

      Aș ieși și pe stradă, clar obțin alte rezultate. Sau aș face un setup pe stradă, să „take a seat” oricine vrea și să-l filmez.

      Merci de sub și apreciere. Congrats pt articolele de aici, îmi place cu ce vii tu aci la Vali. ^_^

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.