Coșmarul plasticului – se poate recicla? (ep. 3)

TL;DR: Cea mai eficientă metodă de a nu polua este să nu folosești.
Reciclarea în condițiile actuale este aproape un mit; cea mai sigură formă prin care nu poluezi este să nu consumi.
Spre deosebire de „greta” și alții ecologiști demenți, ideea mea de a fi ecologist nu este să nu consum, ci să nu consum inutil. Cred că cel mai mare impact pozitiv pe care poți să îl ai asupra mediului este să nu consumi inutil. Nu cumpăr păhăruțe de iaurt de 140g, nu cumpăr apă îmbuteliată, nu cumpăr șervețele umede (care, apropo, sunt moartea în materie de reciclare), nu cumpăr brad (cel mult coroniță sau crengi) – pentru o săptămână nu e nevoie să tai un copac. Știu, știu, sunt pepiniere speciale, dar nu mă simt eu bine să văd copaci murind degeaba. Măcar dacă îi dădeam pe foc.

Ieri am văzut scena de mai sus în zona mini complexului comercial din oraș (un fel de mini-mall): umerașe aruncate la reciclabile. Magazinul aduce haine, tiruri de haine pe umerașe, le pun în rafturi, apoi umerașele sunt puse în saci, pe care îi trimit „la reciclabile”.
Ce viață a avut acel umeraș? Pentru ce s-au produs 100g de plastic? Cât timp este folosit acest plastic și cât timp rămâne el pe Pământ? Umerașul e din PS6, un plastic care nu e foarte calitativ. Oricum, un proces mare de reciclare, care consumă energie și alte chimicale… pentru ce?
În același timp, prin supermarketuri și magazine este plin de umerașe de vânzare. Bineînțeles, majoritatea din plastic. De ce!? Pentru ce avem în spermarket umerașe din plastic la vânzare când în lateralul supermarketului, în zona de reciclabile, există umerașe gratis? Noi, aproape nefolosite, perfect funcționale.
Aceasta este problema mondială REALĂ, zic eu. Iar dacă am rezolva aceste probleme, fără să schimbăm calitatea vieții; repet: fără a schimba calitatea vieții, am putea avea un impact extrem de pozitiv asupra mediului. Practic, nu se schimbă nimic când cumpără o haină dacă e sau nu fără umeraș. Sau, altfel: cum ar fi ca firmele de haine să aibă un program de tipul „dacă vrei umerașe, vino și ți le ia gratuit din magazin.” Sau să poți cumpăra cu tot cu umeraș, sau alte chestii astfel încât cei care au nevoie de umerașe să nu le mai cumpere din supermarket. Tiruri intrregi de umerașe care traversează Globul… pentru ce? Tiruri întregi de borcane goale, vapoare întregi de sticle goale, care se vând goale, și uneori costă mai mult decât alea pline (nu mai am poze acum, nu le găsesc). Ce valoare are piața de umerașe din România?
La 80g umerașul gol, plus volumul, cât gunoi completamente inutil(!) se produce în România?
Nu vă faceți iluzii că aceste umerașe se pot recicla. Dacă știe cineva unde se reciclează aceste umerașe în România mă duc pe banii mei să fac un reportaj și fotografii, dar nu cred că în țară avem așa ceva.
Pentru reciclare ar trebui să le exportăm. Adică, să le încărcăm într-un camion, să traversăm țara cu el, să încărcăm apoi un vapor… Pentru ce!? Ca să ce? Care e sensul!?
Nu sunt împotriva plasticului, avem nevoie de plastic – dacă este folosit cu cap . Este un material excelent, doar că de foarte multe ori se folosește inutil, degeaba.

Pentru o privire de ansamblu, putem depăși granitele. Dacă nu aveți timp de 4 clipuri, măcar cel din Germania trebuie văzut. (Apar acolo expresii de tipul „recuperare energetică”… adică i se dă foc, asta înseamnă.) Restul sunt ca un răspuns la „China este cel mai mare poluator din Lume!” Normal, dacă toți trimitem gunoiul acolo?
Omul vostru apare la minutul 18:30 în clipul despre UK… doar ca nu în Bangkok 2018, ci în Istanbul 1999.

Australia:

Germania:

U.K.:

Canada:

 

 

Bonus: noile batiste de hârtie Zewa, „resistente la mașina de spălat”. Deluxe!
Dar de ce le-au făcu rezistente la mașina de spălat, pentru că erau mulți țugurlani care le uitau prin buzunare? Să le facă leneșilor viața mai ușoară, ălora care nu sunt în stare să verifice buzunarele înainte de băga hainele în mașina de spălat? Vi s-a întâmplat și vouă? Și mie. De câte ori? O dată la 10 ani? Pentru asta au făcut șervețele care…. care rezistă într-o agitație de apă cu detergent? Super. De reciclat cum se reciclează? Sau „compost”, sau… cum dispar șervețelele astea de pe Pământ? În ce condiții și în cât timp, dacă ele rezistă la două ore de agitație într-o mașină de spălat plină cu apă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Un brad cinstit in ghiveci sau chiar taiat e mult mai Ok decat un brad ieftin de plastic schimbat la 2 ani.

    00
    • Asta da. Bineineteles! Daca iei bradul natural si il arunci in padure, dispare in cativa ani. Mai putin de 500 de ani, in cat dispare ala din plastic.

    • Trebuie avut grija ce comparatii facem.

      E mai bine sa tai un brad din pepiniera sau e mai bine sa nu tai deloc?

      E mai bine sa existe pepiniere sau e mai bine sa nu existe pepiniere si nimeni sa nu taie brazi?

      Cat timp traieste bradul in pepiniere ajuta sau nu?

      00
    • Ai mei i-am luat si i-am replantat la tara. Ii duc la rudele nevestei si pana acum au supravituit toti. Bine unchiul nevestei e pasionat stie exact cum sa-i replanteze. Omul a stat si s-a documentat.

      00
    • Am un brad de plastic de 10 ani. Anul trecut am zis ca nu-l mai scot si cumpar unul natural, in ghiveci, ca sa-l plantez dupa aia in curte. Ei pe naiba, a murit ala din ghiveci intr-o saptamana. Anul asta am revenit la bradul de plastic.
      Stiu, aia naturali tot se taie.

      00
    • @FoodMagus
      Cel mai bine ar fi sa nu mai taiem deloc !!! nici un fel de copaci dar daca e neapărată nevoie e bine ca putem sa ii producem noi si sa ii lasam pe cei din padure in pace.

      In pepiniera toti brazi sunt crescuți din samanta care este recoltată de la cele mai frumoase si sănătoase exemplare din padure practic ii dai o sansa unei seminte sa germineze si sa creeze un brad care sa se bucure si el de soarele nostru in cel mai rau caz numai cativa ani timp in care produce O2

      Pe langa asta pepinierele produc si alti arbori decorativi sau pentru re-împădurite deci e clar ca avem nevoie de ele.

      Personal in ultimi ani am cumparat la ghiveci si daca rezista pana primavara ii gasesc un loc unde sa il plantez, locul anu e neaparat “la tzara” bradul se poate planta într-un parc, la parterul blocului sau se poate face cadou la cineva cu curte etc.

      @cristici in padure sau am vazut ca in orașe ii colectează primăria si probabil ajung peleti pentru centrale termice, magazinele mari dau vouchere daca il duci inpoi si probabil il folosesc tot pentru peleti/brichete.

      00
  2. Să știi că nu-ți bați gura de pomană! Datorită ție mi-am cumpărat cană filtrantă de la Kaufland!

    00
  3. Sunt doua probleme diferite. Colectarea si Reciclarea. Cu colectarea e simplu ar trebui ca pt fiecare kg de plastic sa se plateasca o taxa poate 10 euro. Duci plasticul la centrul de colectare primesti banii indiferent ca sunt peturi, pungi, bara de masina sau capac de wc. Daca plasticul ar ajunge la groapa de gunoi sau ar fi ars in cuptoare speciale si nu ar mai ajunge pe camp in rauri etc ar fi un mare progres si o baza buna pentru ca sa se gaseasca o solutie pt reciclare.

    00
  4. pe langa plastic, sa ne gandim cat se polueaza prin existenta internetului. Cat se polueaza sa se genereze curent, sa se produca componentw hardware ca sa avem net…de la antene gsm la servere la data center -uri enorme la cabluri…doar ca acest text sa existe si sa poata fi accesat. Sau mai rau, sa se stocheze si acceseze miilioane de vloguri despre tampenii

    00
    • Am spus in text ca sunt ecologist, nu ecologist dement.
      Una e sa nu cumpar borcane goale, ci sa spal si sa pastrez din cele cumparate pline, alta e sa imi tai internetul si telefonul, „ca polueaza”.
      Sa face diferenta, zic.
      Dar totusi, sa luam ce ai spus: „Cat se polueaza sa se genereze curent”: un calorifer electric consuma 2000W pe ora, un computer consuma 200W pe ora. Un bec led consuma 5-10W, iar un telefon mobil aproape poate fi trecut si el la „neglijabile”.
      Pastreaza netul, TV-ul, telefonul, si mergi mai putin cu autoturismul personal. :)

    • sa ne gandim cat se polueaza prin existenta internetului.

      wow wow wow!! slow down! :D

    • @cristici Un Computer nu mai consuma 200W/h de vreo 10 ani (pe putin). Poate doar un Pentium / Celeron cu SSD M.2 si 4 GB RAM. Un PC modern de birou (pe care chiar lucrezi, si nu e GUI pentru un sistem extern) consuma vreo 350-400W/h.

      Nici cu @sfatuitoru nu sunt de acord. Folosesc cu succes acelasi ruter din 2010. Daca ar exista o alternativa mai putin poluanta a internetului as folosi-o.

      Dar sincer, e mult mai putin poluant sa stai pe net la o sedinta decat sa mergi cu masina/avionul sa te vezi fata in fata cu persoana respectiva.

      00
    • Am testat acum mai multi ani cu o priza de test un i7, ssd + hdd, 21gb ram, fara placa video consuma putin peste 120W, si e vechi, pc facut in 2010 (I7 3370k)

      00
    • @vosidit98 stii tu ceva dar nu stii toata povestea :)

      Consuma 350-400W cand te joci, cand ii dai in gushex :) cand il rupi pe djagikistan. Nu cred ca doar te joci pe PC Cyberpunk 2077 de dimineata pana seara.

      Daca joci un starcraft 1la1 consumul este mult mai mic decat atunci cand joci un Battlefield.

      Sfatul care se poate da in materie de calculatoare este nu va cumparati una doua cea mai noua placa video, cel mai nou procesor. Treaba face si ala vechi, eu am jucat Metro Exodus pe un i5 2500K vechi de 9 ani fara probleme. L-am fiert 9 ani OC’ed la 4.6GHz si acum nu-l arunc la gunoi il pasez unui prieten care are un i3. El da i3-ul mai departe unuia care nu are nimic. (Downscale parca se numeste procesul?).

      Placa de baza si ramii au mers la unchimiu. Carcasa sursa si hdd-urile au ramas. HDD-urile vor fi inlocuite cu SSD-uri dar am planuri si pt ele (vor ajunge pe un server de Plex).

      Merci Cristi pt articole am invatat multe lucruri de la tine. Din cauza ta o sa comand filtre si renunt la sticlele de apa.

      00
    • @Legioner i7 3770K a aparut in 2012 :)) ma scuzati, nu m-am putut abtine, stiu ca nu intereseaza pe nimeni.

      00
    • Greu cu fizica! Nu vreau să vă ia copiii de model, de aceea comentez. Puterea (măsurată în Watt) este o unitate de masura derivata, egală cu raportul dintre energie și timp (1W=1J/s). Nu există noțiunea de raport dintre putere și timp.

      00
    • Internetul ca internetul, dar vezi ca oamenii consuma oxigen si produc CO2 :)))

      00
    • si ce crezi, tehnologiile mai noi de fabricatie au tdp mai mic.

      00
    • Ai cazut in extrema daca vorbesti de poluarea internetului. Poate mai bine e sa vorbim de cit polueaza spamul si reclamele pe internet. Jumate? Ori mai mult?

      00
    • eu faceam referire la ce consum enorm de curent au data centerurile, tor lantul de servere la nivel global, toata infrastructura gsm….pt ce, pt vloguri, insta, FB ??

      Nu deapre PC personal sau lapropul.

      00
    • Mereu m-am intrebat cat polueaza mesajul ala de la sfarsitul e-mailui cu „nu tipariti acest email, salvam copaci, bla bla”.

      Pe de alta parte, mi-am facut cadou de Crăciun o statie noua. Noul meu i9-10850k baga vreo 400W in full load si inca nu m-am apucat serios de oc. Si cristici vorbeste de 200W consum pentru un calculator intreg.

      00
    • În priză e doar unitatea fără monitor. Configurație sistem: Intel i3-6100, două plăcuțe de memorie, un SSD, Ubuntu 20.04 LTS. Fără placă video și fără hard-disk.

      https://streamable.com/iusum0

      00
    • Poate mai bine e sa vorbim de cit polueaza spamul si reclamele pe internet. Jumate? Ori mai mult?

      Exista un studiu -e drept, mai vechi- ce spune ca un spam polueaza cat o masina condusa pe distanta de 1m
      https://www.environmentalleader.com/2009/04/spam-e-mails-equal-carbon-emissions-from-3-million-cars/

      00
    • @Rumbu, mare diferenta intre full load si mers la “relanti”. Ma repet, tu te joci zilnic cu orele numai Cyberpunk2077?

      00
    • Io nu ma joc, dar un compile de llvm dureaza 6 ore.

      00
    • @ da IonutO asa zice google, o sa caut factura lol. 2010/2012 tot un cacat dupa atatia ani.
      Time flies when you’re having fun :)))

      00
  5. Eu mai cer umerase angajatilor de la Zara cand am nevoie. Imi dau zeci de umerase gratis :)

    00
  6. e dragut ce zici tu acolo, da’ pana cand toata treaba asta cu reciclatul n-o sa fie la botul calului dublata de niste amenzi usturatoare n-o sa se intample nimic. adica in momentul de fata uneori ajunge sa te coste si timp pe langa bunavointa daca vrei sa reciclezi corespunzator iar eu unul prefer sa-mi ocup timpul liber cu alte chestii mai utile pentru mine.

    00
  7. Niciun link la wendover productions? Bine, îl pun eu

    https://youtu.be/KXRtNwUju5g

    00
  8. Zewa sunt desteptii aia care au inventat tubul de la hartie igienica aruncabil in WC. Pentru ca efortul de a cara tubul ala pana la cel mai apropiat cos de gunoi este intr-adevar sisific. Dar satisfactia cand arunci tubul in WC, si iti aduci aminte ca n-a gasit nevasta-ta Zewa la magazin, este nepretuita!

    00
    • Imbecila mi s-a parut ideea Zewa. Cred ca s-au scremut mult pana au scos si ei o inovatie. Ca sa ce: tie lene? arunca tubul in wc ca sa il bea altii in aval.
      Iar asta cu servetelele nu o stiam. E clar un imbecil acolo care e pus pe inventii inutile si daunatoare.

      00
    • Mihai, aia care beau apa de pe conducta de canalizare cred ca au probleme mai mari decat cartonul idiotilor de la zewa…

      00
    • Avantajul de a sta la tara – tubul ala e numa’ bun de aprins focul (impreuna cu un sfert de punga de la Zara)

      00
  9. Ai atins un punct sensilbil si anume poluarea generata de companii. Degeaba reciclam noi cit putem cind companiile nu fac asta.
    O companie vede totul prin prisma banilor. Reciclare pentru ei sint bani pierduti asa ca nu o fac.

    Doua exemple: De multe ori comand produse care au volumul unui flacon de medicamente. Vin in cutii de 20*30*30 cm si spatiul gol e plin de hirtie special facuta pentru ambalaj. De ce fac asta? Pentru ca e mai simplu sa ai 10-15 marimi diferite de cutii in loc de 30. Mai putin spatiu ocupat in depozit iar angajatul pierde mai putin timp cind alege cutia potrivita.

    Ca tot e vorba de globalizare:
    Majoritate produselor sint facute in tari asiatice iar transportul lor catre restul lumii inseamna folosirea celui mai poluant mijloc de transport: vapoarele, care in apele internationale folosesc cel mai murdar carburant. Un alt aspect este ca din cauza umezelii din timpul voiajului pe mare totul e ambalat in zeci de pungi de plastic care apoi devin problema cumparatorului final.
    Desigur ca aceste companii fac profit imens prin mutarea productiei pe alte continente asa ca vor lupta pina la singe impotriva diminuarii profiturilor prin productie locala.

    Ca o concluzie… Deci ce facem cu planeta? Inebunim omul simplu sa recicleze si sa faca cit mai mult dar nu ne atingem de marile companii care-si vad linistite de profitul lor.

    00
    • Eu lupt cu aceste companii avand grija sa nu cumpar lucruri de care nu am nevoie reala.
      E putin, e foarte putin, dar atat pot face acum.

    • @Mihai – companiile sunt primele care vor sa recicleze. E mult mai simplu pentru ele decat sa aduni ambalaje( plus un milion de alte chestii) de la populatie…

      00
    • Cutiile alea s-ar putea umple cu bucati de carton reciclat, in loc de spuma sau pungi de-alea cu aer.

      00
  10. Din 2018 China nu mai primeste vapoarele incarcate cu plastic din occident.A fist un soc pentru occident. Plastic pe care asiaticii il refoloseau ca si materie prima pt industria lor, asa zisele chinezarii care se intorceau in lumea larga. Orice plastic ca e jucarie,slapi, farfurii plastic, orice vrei, intors pe spate iti arata „made in china”. Daca scrie made in germany, e ceva vechi de +35 de ani.

    00
  11. De la C&A poți lua cu tot cu umeraș, trebuie doar să-l ceri.

    00
    • Am cerut la la H&M cand am cumparat niste haine pentru copii, sa mearga la gradinita. Au zis ca nu se poate, si le-au bagat in niste containere mari, pline de umerase.
      Eu as fi folosit mult timp umerasele, alea, si la alte haine.

      Bine ca alta data mi-am cumparat umerase de copii la seturi de cate 10, sa am pe ce pune in dulap hainele mai groase sau unele camasi, ca in magazine nu imi dadea umerasul cu haina.

      00
  12. cum ar zice butunoiu iar mananci kkt.

    pana nu se da lege e ok sa cumpar doar lapte bio la sticla de plastic. restul e cancan. si o sa ii dau drumul pe ghena! pentru ca pot!

    00
  13. In poza cu umerasele in cutia de carton e un magazin Pepco iar la ei, din experienta spun, chiar se refolosesc umerasele: produsele vin ambalate in pungi iar angajatii le aseaza pe umerasele pastrate in magazie pe categorii; tot ce se aduna in spatele casierilor dupa vanzarea produselor se sorteaza si se refoloseste, asa ca ei sunt chiar un exemplu pozitiv;)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube