Strângeți PET-urile din perioada asta și…

…băgati-le la automatul de reciclat. Ca se vor aduna ceva sticle.

Răspund mai jos întrebărilor care au fost după articolul de acum două săptămâni, cu automatul de reciclat sticle de plastic.

1. merge cu orice PET sau doar cu cele din grupul COCA-COLA?

Merge cu orice ambalaj/ sticla de tip PET, atâta timp cât:

  • sunt întregi (se acceptă maxim 30% grad de deformare)
  • sunt goale și curate
  • nu contează dacă au sau nu etichetă sau dop

 

2. se poate cumpăra orice cu acel tichet?

Nu se pot cumpăra țigări, băuturi alcoolice și cartele prepaid.

Tichetul emis de aparatul de colectare trebuie păstrat, iar în momentul in care strângi 3 astfel de tichete, le poți schimba cu un ECO-BON în valoare de 15 lei. Dacă strângi 5 tichete, le poți schimba cu un ECO-BON în valoare de 30 lei. Adică 25 de lei + 5 lei bonus. Pentru fiecare tichet emis primești și o apă Dorna la 0,5L, plată sau minerală.

 

3. Ce se întâmplă dacă am mai mult de 10 recipiente?

Aparatul de colectare oferă un tichet în schimbul a 10 recipiente. Ideal ar fi să mergeți cu 10 sticle

 

4. De ce durează doar până pe 10 ianuarie campania?

Campania Eco-bon este un proiect pilot, pe care organizatorii își doresc să îl dezvolte în 2021.

 

5. Se primesc și sticle fără etichetă?

Da, nu contează dacă sticlele au sau nu etichetă, atât timp cat ele sunt întregi.

 

6. Se primesc și sticle de 5 litri?

Nu, capacitatea maxima este de 3l.

 

7. În ce orașe se va extinde campania? (întreba cineva de Ploiești)

Deocamdată nu avem aceste informații.

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Nu functioneaza nici unul din cele 3 din Brasov. Cel de pe Aluminiului nu a functionat niciodata. De curiozitate m-am dus azi la alte 2. Si alea stau cu mesaj de eroare pe ecran. Angajatii Penny ridica gratios din umeri.

    00
  2. Care e logica pentru care e nevoie să fie „întregi”? Am fost instruit de consoartă să nu mai stâlcesc sticlele acum ceva timp și se umple coșul de plastice semnificativ mai repede ca înainte… :))

    10
    • Pentru ca nu tot plasticul poate fi reciclat si pentru ca nu tot plasticul poate fi topit si transformat in obiecte cu valoare comerciala. Procesul de reciclare corecta a plasticului e de fapt foarte dificil si costisitor, astfel incat nu e fezabil sa faci produse din plastic tocat, topit si turnat. PET e cel mai valoros plastic si probabil au nevoie de PET-uri intregi ca sa le foloseasca ca atare, nu ca sa le topeasca. Cand vedeti acei corporatisti dobitoci care turtesc pet-urile si le arunca la cos, crezand ca asa salveaza planeta si ca asa si-au facut datoria lor minuscula fata de natura, sa le spuneti ca sunt niste drone care habar nu au ce fac si ca aia care ard tone de bunker pe secunda, ca sa le aduca cacatul pe care l-au comandat de pe aliexpress, rad si cu curul de ei.

      00
    • Ca să le recunoască aparatul. Dacă bagi o chestie prea stâlcită nu se prinde ce e și o refuză. Și nu, PET-ul nu se refolosește, se reciclează. Ăla pe care-l dai la colectare selectivă (dacă ai așa ceva în zonă) poți să-l compactezi.

      01
    • Și pentru ca Sandu e părerist.

      Daca ești din București și ți le ridica de acasa, le poți stâlci liniștit.

      Pet-urile nu se stalcesc pentru a nu ajunge în procesul de reciclare al hârtiei, dar asta depinde de ce fel de proces se folosește în zona în care reciclezi tu.

      Atât timp cât masina de reciclabile le presează singura (nu cred ca am văzut tipuri diferite de mașini pentru reciclabile), le poți presa și tu singur acasă.

      Procesul de reciclare al plasticului nu e nici dificil nici costisitor, ca dacă ar fi fost nu ar fi existat un proces. Plasticul reciclat are o anumita valoare în funcție de tipul sau. De asta se crizau tarile când China a refuzat sa le mai primească și am o bănuială ca de asta tit ardem deșeuri într-o veselie în România în ultima perioada.

      Acel 30% grad de deformare maxim admis din articol bănuiesc ca e pentru aparat, sa poată recunoaște ușor ce ai băgat în el și sa nu contamineze „recolta”

      00
    • @Andrei
      Doar ca daca te interesezi cum se recicleaza plasticul in downstream, o sa afli si de ce plasticul e greu de reciclat si e un proces costisitor si dificil. Procesul de reciclare nu se limiteaza exclusiv la shredding si topit, ci si la reutilizare. Reutilizarea e cel mai ieftin proces de reciclare a plasticului. Daca plasticul ar fi fost valoros si daca ar fi fost mai ieftin sa reciclezi decat sa torni proaspat, atunci s-ar fi reciclat ca aluminiul sau sticla. Pune mana si citeste despre cate tipuri de plastic exista, care e procesul de separare, si de ce unele tipuri de plastic nu pot fi topite si turnate din nou. Daca tot vb de turtit, capacul, recipientul, si eticheta sunt din acelasi tip de plastic? Conteaza daca sunt reziduuri in recipient? De la cate tone de plastic de un anumit tip devine rentabil sa reciclezi? Sunt firmele care colecteaza plastic incentivizate sa colecteze plastic sau e un business de sine statator care nu are nevoie de subventii? Vb sa te afli in treaba. Problema e ca nu ai alternativa la plastic si orice alt material folosit e fie mai scump, fie mai voluminos, fie mai greu de carat si orice initiativa de a recicla plastic la nivel individual e fix egala cu 0.00000000001 in lipsa unor reglementari globale, de aici si remarca legata de drone. Nu trebuie sa te superi.

      00
    • Iar daca vb de masuri globale care chiar afecteaza mediul, singura care are un efect real asupra planetei e aia de anul trecut prin care s-a redus continutul de sulf din pacura. Pacura e ca marmelada si e aia e consumata de vapoare sa iti aduca tie iphone-ul sau samsung-ul de le care scrii comentarii pe interweb. Fa diferenta dintre masurile reale de protejare a mediului si masurile locale prin care se transfera bani de la administratie la particulari care vor sa faca un ban rapid ca „asta merge acum”. Vorbesc de pacura fiinca ghici din ce e facut plasticul?

      00
  3. Avem recoltatorii nostri de peturi, 4 schimburi la 24h, nu mai trebe sa le duc niciunde. Pun sacul de peturi langa tomberon si in 5 min dispare.

    00
  4. Eu sunt foarte de acord cu inițiativa, în Craiova a funcționat asa ceva în parcarea de la Auchan. Încercăm o satisfacție ciudată, de fiecare dată când auzeam cum este tocat un PET în mașinărie 🙂. Dar, a dispărut și acum duc bidoanele la acele tomberoane galbene, de unde se duc la aceeași groapă toate deșeurile. Că administratia roșie nu crede în sortare, reciclare și nici încălzirea globală, care, se știe, e un mit corporatisto-hastagist 😉

    00
  5. Reciclez si eu PET-uri. Oarecum.

    Cand se aduna vreo 15-20 le duc băiatului care vinde lapte. Vine în Ghimbav seara, vinde si telemea si caș foarte gustoase.

    00
  6. la noi la bloc, femeia de serviciu are o combinatie cu niste reciclatori. d-aia adevarati. toate astea reciclabile, sticle de plastic sau de sticla, ambalaje de plastic sau carton, electronice, chiar si brazii, toate sunt lasate intregi langa toboganul de gunoi. femeia le aduna in ghena blocului si o data sau de doua ori pe saptamana vine o duba si le ia pe toate. evident ii iese si ei ceva de aici. probabil binisor. bravo ei.

    00
  7. Cred ca e o avanpremiera, pentru a testa mersul trebii, avand in vedere initiativa guvernului de a implementa sistemul recuperare / garantie. Adica vom lasa 50 de bani, garantie, pentru fiecare ambalaj (sticla sau platic) achizitionat. Bine, nu intra chiar orice sticla, doar cele de bere / suc / apa minerala plata. Daca returnam ambalajul un aparat sau direct la un magazin, primim banii inapoi.
    Sistemul ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie 2021, dar, la ce efort logistic presupune, cred ca termenul va fi prorogat.

    00
  8. NOU
    #16

    0.6 lei per pet plus celelalte costuri nu reprezinta un model sustenabil.

    Ma intreb daca e doar un PR stunt sau chiar vor sa faca ceva.

    00
  9. Deci ei iti dau 0.5 RON per pet.
    Versus 0.02 la concurentii lor.
    Mi se pare super misto.

    00
  10. Initiativa platesti pentru ambalaj dupa care iti iei banii inapoi e buna…..dar are multe bube.
    1. Pt plastic si aluminiu ar trebui sa fie reciclare iar pentru sticla…. reutilizare: sticla sa nu fie sparta ci refolosita dupa verificare, curatare si dezinfectare, cum era pe vremea odiosului. In Germania, primesti 8centi pe o sticla de sticla si mai mult pt plastic si aluminiu.

    2. Punctele de colectare ar trebui sa fie independente de magazine, iar bonurile aa fie utilizate in (mai) toate magazinele.

    3. Trebuie sa reducem tipurile de sticle de „sticla”. Toti producatorii, cand nu au mai putut sa faca nimic cu produsul lor, au venit cu un ambalaj mai „smeker”. La nemti inca se folosesc sticlele de jumate „de ulei” si nu le scade rangu’. Noi avem 10k de modele de sticle. 3 tipuri de sticle ar fi arhisuficient. Iar producatorii care vor alt tip ne-reutilizabil….n-au decat. Produsele lor vor fi mai scumpe iar amabalajele ne recilcabile.

    Din pacatr tot ce scriem aici sunt doar vorbe in vant, imho, iar programul va fi implementat dupa ureche….la fel ca tot ce sa facut in ultima vreme…. doar sa fie.

    4. Cei de sus trebuie sa inteleaga ca pt ca ptogramul sa functioneze trebuie implementat uniform in toata tara…..nu numai in orasele mari acolo unde deja reciclarea este la un nivel mai ridicat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.