Cum să construiești casa – prima lopată (partea3)

Partea 1. Partea 2., Partea 3. Partea 4. Partea 5.

Acum că aveți și proiectele de instalații gata, urmează să vă apucați de treabă. Nu o să acopăr partea de autorizații și ce am făcut, că diferă de la caz la caz și asta a fost și demult. Ideea e că unde nu am obținut răspuns, am mers personal să verific și să cer un răspuns. Ăia de la Mediu au fost niște speciali. Enelul a fost un monument de rahat. Am fost insistent și politicos. Well, aproape mereu. Dar am fost stresant de politicos.

Ce trebuie să aveți la îndemână. O agendă dedicată. În care notați absolut tot ce se poate. Prețuri, materiale, necesarul pentru etapa curentă etc. Am o agendă plina și m-a ajutat să in costurile sub un oarecare control.

O să aveți nevoie de mult timp alocat. Eu am fost prezent extrem de des. Am pus și mâna și am tras alături de oameni.  Orice necesitate care apărea, o rezolvam rapid.

Considerați construcția un succes deplin dacă bugetul alocat este depășit cu maxim 20%. Costuri aiurea vor apărea mereu. Bugetul îl alocați conform prețului de piață, nu pe viitoare negocieri.

Însă înainte de prima lopată, constructorul a făcut un deviz de materiale și manoperă. Materialele le cumpărați voi sau le ia el. Poate are oferte mai bune. Nu e de neglijat.  Însă vă spun că trebuie să începeți, dacă nu ați făcut-o deja, să vă uitați la preturi. Să știți prețurile de magazin, standard.

Construcția o faceți fie cu o echipă în regie proprie, fie cu firmă. O să fie obositor și stresant. Dar și plăcut să urmărești cum se ridică. În primul rând, angajați un diriginte de șantier. El e specialistul care se va ocupa ca proiectul să fie făcut conform planului. Fără a se sări etape.

O să aveți nevoie pentru fundație de niște materiale și nu numai: săpătura (manuală sau cu buldo), fier, beton. Plus ceva lemn. Dacă constructorul preferă să sape manual, asta e. Un buldo-excavator însă poate face minuni și poate rezolva treaba în câteva ore.

O să intrați acum în faza de negociere. Cu oricine și orice. Negociați tot fără jenă. Cu bun simț, dar negociați. Buldo se plătește pe oră și un bonus de drum până la locație (echivalent o oră). Nu mai știu care sunt prețurile, însă nu aș da mai mult de 200 lei pe oră.

Betonul va veni de la un producător din zonă. Aflați cine livrează în zonă și aflați prețurile de listă. Vă faceți un necesar estimat. Geometrie simplă. De asta aveți planul în mașină. Dacă vă ridicați o casă pe structură de beton, ar fi bine să vă facă cineva o estimare de metri cubi de beton necesari. Dacă e pe structură de lemn, atunci doar fundația și elevația, plus placa de peste elevație. Formulele simple de HxLxl sunt îndeajuns.

Cu prețul de listă mergeți și vorbiți cu producătorul. Personal. Dacă e 350 lei plus transport mc, ar trebui să obțineți poate un 300 cu tot cu transport. Sau mai bine. Când faceți negocierea o faceți pentru toată cantitatea de beton. Negociați și un elefant dacă e nevoie. La o casă pe structură de beton îl puteți obține și gratis. Personal am obținut niște reduceri foarte decente. Ba chiar de 50% și peste. Dar am vorbit cu un “magazin” din zona mea. Tocmai încheiasem un deal pentru rigips și m-au sunat să mă întrebe dacă nu vreau nu știu de care rigips, că au o ofertă bună. Am zis că da, normal. Și mereu îmi aduceau doar ce aveam nevoie și când aveam nevoie. Nu știu dacă așa funcționează lucrurile sau așa am avut eu norocul. Depozitarea materialelor înseamnă efort și bani la locul construcției.

Ce recomand în cazul betonului e să trimiteți mostre la un laborator de testare. Specificați clar de la început că sigiliul îl rupeți voi. Toate cifele vin sigilate. Sau ar trebui. Nu am avut probleme decât o dată cu calitatea betonului, dar asta a fost pentru o amenajare pe lângă casă.

La fundație e bine să verificați și voi cotele. O ruletă lungă trebuie să fie mereu la îndemână. De obicei constructorii cam știu să facă corect astea. Drept dovadă că pe 12 lungime am sub 1cm diferență de nivel între marginile extreme. Puteam să nu mai pun șapa.

Chestii de observat: cum se leagă fierul, dacă folosesc vibratorul de beton. Mai veniți voi cu observații aici.

Fundația e fundație. E în pământ. Ca o idee, o dată cu asta ați putea face și trotuarele în jurul casei. De obicei nu se fac, că e dificil de curățat și aranjat, dar s-ar putea.

La stadiul ăsta, vă rog eu, faceți și fundația la gard dacă e nevoie. Acum, cât este buget. O fundație corect dimensionată pentru gard. Mai târziu o să regretați. Măcar fundația și apoi stâlpii. Ce puneți între stâlpi o să vedeți mai încolo. Și vedeți că aici o să fie nevoie de acordul vecinilor dacă îl faceți pe hotar. Eu m-am retras 10 cm și nu am avut nevoie de astea.

Elevația are nevoie de cofraje. Și astea se fac la fața locului. Deci va fi nevoie de niște metri cubi de lemn. Deci căutat, negociat, adus la șantier. E bine să știți astea dinainte. De unde luați 20 kg de cuie, 4.000 de negrese, 3 mc de lemn si cam la ce prețuri.

Trebuie să țineți cont că la elevație va fi nevoie de umplutură. În general se folosește pământul de la fundație, care deja e pe poziția corectă și mai trebuie doar aranjat. Însă vă mai trebuie niște pietriș mare (5-8 cm) care să acopere pământul. Și peste pietriș va veni polistiren extrudat. Acesta are rolul de a diminua pierderea căldurii prin podea. Peste el va veni placa aka podeaua casei.

Pietrișul va veni local de undeva. Să vă consultați cu vecinii și să aveți agenda cu numere de la diverși oameni din zonă.

Prin stadiul asta trebuie să pregătiți și țevile pentru instalațiile sanitare și de apă. Adică scurgerile de la bucătărie, băi, sifoane și eventual o țeavă de intrare pentru diverse, gen cablu de curent și apă.

Încercați să vă gândiți ca la un lego. Toate au o ordine firească. Înainte de a turna șapa trebuie să tragi cabluri și tevi. Vedeți proiectele alea de mai devreme. Deci va trebui să interacționați și să planificați asta cu echipa de instalații.  Construcția e un joc al negocierii și planificării. De asta aveți nevoie de diriginte de șantier. Că el știe etapele, vine și cu expertiza dacă e necesar. Voi trebuie să fiți atenți să fie calculele făcute corect. Când vorbim de cantități mari, gen 20 mc de beton, faceți un calcul rapid și dacă ajungeți tot pe acolo +/- 1 mc, e bine. Dacă nu, pățiți ca mine, care are acum platforma de beton în fața curții.

Vor fi mereu lucruri mărunte de rezolvat și cumpărat. De asta vreți să fiți prezenți cât mai mult acolo. O lipsă de cuie pentru cofraje poate duce la o pauză până a doua zi fără sens. Problema poate fi rezolvată în 20 de minute.

Mai verificați și alte detalii. De asta aveți ruletă. E un instrument magic. Pe măsură ce se fac lucruri, faceți ceva măsurători de control care să se pupe cu proiectul. Nu mai spun de fier beton. Pe ăla îl măsurați la diametru. Dacă în proiect spune 10 mm, asta trebuie să aveți. Nu mai mic, nu mai mare. Da, nu mai mare. Rigidizarea excesivă e periculoasă. Cum se unesc barele de fier astfel încât să lucreze ca una? Am citit pe softpedia că ar fi 60xdiametrul barii. Adică barele trebuie să fie unite pe această lungime. Casa mea e pe structură de lemn, deci în afară de fundație și elevație și placă, nu am altceva din beton.

La lemn trebuie să verificați ca toate prinderile și ranforsările să fie prezente și montate corect. La mine s-au făcut că mai scapă 1-2 detalii și le-am spus. Ba chiar am întărit vreo două zone care mi se păreau mie ciudate. Am dublat/triplat lemnul acolo.

Vedeți unde e nevoie de hidroizolație. Lichidă sau nu.

În funcție de teren, poate e nevoie de drenaje și amenajări speciale. În special la case în pantă.  Dacă e cazul, aflați care e procedura corectă și standard și faceți întocmai. Nu vă zgârciți la astea. Am văzut situații când casa a luat-o din loc pentru că omul nu a avut chef să facă fix două captări/drenaje și să ducă apa pe lângă casă.

Puțul. Dacă e nevoie de puț, ideal e să începeți cât mai devreme. Dacă nu, nu. Dar acum e loc de desfășurare. Și dacă îl faceți dinainte, poate îl includeți în corpul casei. Ce bine mi-ar fi prins asta! Și dacă vorbim de puțuri. Apelați la firme care fac asta profesionist. Costul e la metru. Ideal e să mergeți la a doua sau a treia pânză freatică. Și pânzele să fie izolate între ele. Prima pânză freatică va fi mereu nepotabilă și chiar periculoasă. La deal și câmpie. La munte poate nu. Apa trebuie testată anual. Un puț te scapă de multe probleme ulterior. Un puț are nevoie de denisipare anuală și filtru la intrarea în casă. Filtrul să fie ușor de purajat/curățat. De obicei asta se face oprind pompa, deconectare țeavă și lăsat vasul de expansiune să împingă apa în sens invers.

Ideea e să îl faceți cu o firmă respectabilă. Minim 14cm diametru. Și pompa adecvată debitului care va fi comunicat de firmă. Pompa mai mare duce la risc de secare a puțului, temporar.

Evidența materialelor. Trebuie să știți mereu ce materiale aveți pe șantier. Stocul.

Încerc să închei cu nota, spusă și de alții, că trebuie să faceți poze. La tot. Le organizați pe etape și le salvați undeva în cloud.

Să aveți acel dosar în care se completează fazele construcției și fiecare parte implicată semnează.

 

casa-308

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Recomand echipe cu oameni angajați. In caz de accident nu ești direct vinovat. Plus că cei așa vei avea muncitori mai serioși.

    00
  2. Nu l-as lasa pe constructor sa cumpere el materialele. As angaja un inginer constructor din exterior sa faca asta daca eu nu as avea timp. Am făcut o casa mica in București si a ieșit foarte scump.

    00
    • Mihai, cat de mica ai facut casa si cat de scump te-a costat? Suntem in faza de proiect si devoram absolut toate articolele de aici pe acest subiect si ascultam toate sfaturile. Daca vrei sa spui, bineinteles.

      00
    • Costul este relativ in construcții. Sunt prea multe variabile pentru o comparație. Vorbește cel mai bine cu un arhitect si inginer constructor. Pana si ei iti dau un cost destul de aproximativ. Peste maximul lor mai pui minim 20% – 30%.

      Inca un lucru pe care eu nu l-am anticipat si m-a costat mult, toti constructorii stiu sa construiasca din beton. Daca vrei din altceva, sa te asiguri ca ai si constructor specializat pentru ce proiect ai.

      La parter + pod inalt ~ 100mp locuibili, doar parter la cheie, undeva la 55.000 – 60.000 euro.
      Pentru desteptii care vor sa componteze de pret, abtineti-va ca nu stiti toate detaliile.

      00
    • Multumesc pentru raspuns. Da, ai dreptate, suma e destul de mare insa asa cum ai spus, nu stim toate detaliile.

      00
    • @ Mihai – te incadrezi la 500-600 euro/mp/locuibil ceea ce mi se pare decent. Daca tu zici ca ti se pare cam mult nu pot decat sa ma bucur :). Incerc sa demarez constructia unei case si cam pe aici imi e bugetul pe m2. Constructie la fel ca a ta, parter + pod inaltat fara nici o amenajare in pod.

      00
    • Mie din contra, mi se pare suma destul de mica pentru „la cheie”. Depinde ce intelegi tu prin asta: are toate instalatiile electrice, sanitare, centrala termica, calorifere, tras gaz si curent si racordari apa-canal/put? ai inclus si costul proiectului si al actelor? gard si amenajari minime exterioare (alei)? Casa parintilor, cu toate cele enumerate mai sus, 110 mp doar parter, cu mansarda neamenajata, a ajuns spre 80.000.

      00
    • @Anca, @Vlad

      Casa parintilor mei are doar 65mp la parter si suma nu include gaz, curent, apa-canal, proiect, acte, gard, amenajari exterioare + amenajari care nu sunt chiar premium.

      Nu ma plang ca m-a pacalit cineva. Stiam de la inceput ca o sa fie scump, dar era singura solutie sa-l las pe constructor sa vina el cu materialele si sa coordoneze managementul lor. Eu nu as recomanda nimanui sa-l lase pe constructor sa vina cu materialele.

      10
    • Mihai, am inteles acum diferenta, credeam ca spui de o casa de 100 mp la parter. Parerea mea ca oricum e mai bine ce ai facut , decat un apartament la bloc. Spatiul este mai mare.

      00
  3. „Dacă în proiect spune 10 mm, asta trebuie să aveți. Nu mai mic, nu mai mare”

    doua randuri mai jos…

    „Cum se unesc barele de fier astfel încât să lucreze ca una? Am citit pe softpedia că ar fi 60xdiametrul barii.”

    Clasic. Da-l naibii de proiectant de rezistenta, plansele alea pe care le-am primit sunt orientative, caut eu pe softpedia cum sta treaba.

    Din ce am citit se pare ca ai construit tu casa cu ajutorul unor zilieri.

    E laudabil ce ai facut, dar titlul ar fi trebuit sa fie „cum sa-ti construiesti casa – cu costuri minime”. Pentru oricine care nu are tangenta cu constructiile, materialul acesta il va convinge ca-s prea multe batai de cap si mai bine isi cumpara casa.

    In realitate, daca iti alegi o echipa capabila (arhitect, proiectant, firma de constructii, firma de instalatii, diriginte), atunci poti realiza orice proiect de casa fara prea multe vizite pe santier. Dar costa.

    10
    • Medic stomatolog dintr-un oraș. Plin de bani. Excesiv de plin de bani.
      La fel cum ai zis tu. Firma alea alea nici nu apari pe șantier.
      La fel a făcut.
      Când a terminat parterul – unde s-au turnat și niște stalpi prin casa.. Ca asa voia el, ne-a chemat pe mine și pe un prieten sa se laude.
      Ca a dat atâția bani ca nu-l interesează… Cacaturi de 2 lei.
      Prietenul meu – care a ridicat vreo 2 case la viata lui – se duce la mașină ia o bata de baseball și fute doua lovituri într-un stâlp de „rezistenta”.
      Lemn vs ciment. Lemn wins. Ciment cracks.
      Și nu in ziua în care au scos cofrajele.

      Cum zice autorul: stai dracului lipit acolo de glie ca romanu tot roman e. Te fura cu prima ocazie.

      00
    • @howard beale: Se pare ca ai pierdut faza cu dirigintele de santier. E jobul lui sa verifice executia. Pe mine m-a salvat de la o mare teapa cu prima echipa…(ma rog m-am țepit oricum, că i-am luat și că am ajuns fără echipă în pe mijlocul verii, dar ar fi putut fi mai rău). Teoretic, ar trebui sa ai si un responsabil tehnic cu executia (inginer constructor).
      A propos de izolatia sub placa, acum imi pare rau ca nu am ascultat de diriginte ci de arhitect, asa ca am pus doar polistiren de 5 sub placa.

      00
    • @whistler

      Si daca statea stomatologul zilnic pe santier atunci rezultatul era diferit? Eu vorbeam de specialisti testati, din recomandari, in care sa ai incredere. Daca tu ai salariu 10000 lei si petreci un an pe santier pana iti termini casa (nu poti nici sa te concentrezi la job, nici nu ai expertiza necesara pe santier), nu mai bine platesti un diriginte/manager de proiect cu 1500-2000 lei pe luna? Sunt absolut convins ca OP n-a platit mai mult de 1000 lei pe toata durata executiei pt diriginte (max 3 vizite) si mai mult de 7 euro/mp pe proiect.

      cimentul e doar un agregat!

      @bipbip scuza-ma, dar vorbesti balarii. RTE e angajat de constructor si are rolul de a intocmi cartea tehnica a constuctiei, pe care o preda la final dirigintelui (reprezentantul beneficiarului). Iar legat de izolatie, in mod normal nu se pune dupa ureche ci conform unui calcul de eficienta energetica, trebuie discutat din start cu arhitectul la ce coeficient vrei sa ajungi.

      Multi considera proiectul doar niste dosare necesare pt a obtine autorizatia, dupa care fac ei cum stiu, iar pe urma se mira ca platesc facturi de gaz de 1000 de lei. Daca platesti sub 10 euro/mp pt un proiect, primesti exact cat ai platit (fara detalii de executie, proiect de nstalatii, asistenta pe durata executiei samd). Sunt specialisti destui in Romania, dar se asteapta sa fie platiti.

      00
    • „Prietenul meu – care a ridicat vreo 2 case la viata lui – se duce la mașină ia o bata de baseball și fute doua lovituri într-un stâlp de “rezistenta”.
      „Lemn vs ciment. Lemn wins. Ciment cracks.
      Și nu in ziua în care au scos cofrajele”

      /r/insanepeoplezoso

      10
    • @howard beale: deci, in viziunea ta, RTE are doar rol de intocmit documente? Nu ar trebui sa vada si el lucrarea, in faze determinante? Ca doar semneaza la procesul verbal de receptie, deci are si responsabilitate. Izolatia sub placa de peste fundatie s-a pus dupa proiect, dar rezultatul final mi se pare nesatisfacator. Suficient de clar pentru autosuficienta si aroganta ta?

      00
    • @bipbip daca vorbim de aroganta, citeste putin cum ai inceput tu primul comentariu

      categoric, trebuie sa participe proiectant, diriginte si RTE la fazele determinante, dar cel de la care te astepti sa-ti apere cel mai mult interesele este dirigintele, din moment ce il angajezi/platesti tu

      00
    • @howard beale daca citesti in diagonala ajungi sa te comporti ca un clasic trol pe internet.
      Proiectantul iti spune ce trebuie. Contructorul, daca cumpara el materialele poate sa ia chestii sensibil diferita fata de proiect si sa te minta pe tine. Se intampla des. Am exemple cat incape legat de asta.

      Prea multe batai de cap? Asta e nimic. Bataia de cap e o chestie pur subiectiva. Obiectiv ai de urmat niste pasi si de verificat. Daca asta e prea mult atunci clar e mai bine sa astepti o vreme.
      Si da, se fura din greu pe unde se poate.

      00
    • @howard beale
      Ba chiar OP a avut diriginte de santier platit bine si care a fost prezent aproape mereu.

      00
  4. O completare la beton:

    Verificati calitatea turnarii dupa decofrare. In mod normal, dirigintele de santier trebuie sa faca asta si sa spuna daca e cazul sa se faca reparatii in special la segregari.

    Multi le ignora si trec mai departe fara sa se gandesca la faptul ca betonul segregat are o rezistenta mai mica decat betonul compact.

    Acestea apar in general la partea de jos a stalpilor/diafragmelor (e bine sa verificati tot elementul de structura pe toata lungimea lui) mai multe motive: dorelului i-a doat lene sa bage vinratorul / agregatul (diametrul pietrisului) betonului a fost prea mare in raport cu desimea armaturii / nu s-au folosit distantieri corespunzatori intre armatura si cofraj etc. Toate reparatiile trebuie facute pe cheltuiala constructorului. Ideal ar fi ca acest lucru (inclusiv ce tip de materiale se va folosi pt reparatii) sa fie specificat in contract.

    Un alt aspect: inainte de turnare verificati cofrajele sa fie curate. Multi muncitori lasa rumegusul de la fabricarea cofrajului in cofraj si toarna beton peste el lucru care face ca betonul elementului structural turnat sa nu mai faca priza cu betonul turnat inainte.

    Cum am spus, asta este treaba dirigintelui de santier, dar nu strica sa aruncati si voi o privire.

    10
  5. Eu aș recomanda să faceți contracte ”beton” cu orice echipă. Dacă nu respectul proiectul, trebuie refăcut fără discuții și penalizați.

    00
    • Poate dacă lucrezi cu un S.A.

      Dacă lucrezi cu un SRL, a doua zi îl închide și deschide altul, sau probabil are 2-3 în paralel oricum fix pentru situații de genul. Cel mai bine e să vezi și de când e SRL-ul, dacă e mai nou de 1-2 ani, e clar.

      00
  6. O faza draguta din timpul constructiei casei mele.
    Intr-o zi merg la santier, cu intentia de-a face curatenie prin batatura.Stiam ca mesterii nu erau acolo si ma puteam desfasura. Ma echipez corespunzator si da-i si baga. Dupa ceva vreme eram murdar din cap pana-n picioare. Cu caciula in cap, aratam ca din reviste.
    La un moment dat apare un pusti cu un carut. Imi zic, bai au venit mesterii (ca mai aveau cu ei ucenici mai tinerei dar nu-i cunosteam pe toti).
    Baiatu ma saluta respectos cu un: merge treaba?
    Il salut si eu dar nu ma opresc din lucru.
    El cugeta putin si incepe sa incarce in carut niste saci cu ciment, dupa care vine la mine si-mi intinde cateva zeci de lei.
    Zice, m-a trimis bunicu. Ma vede putin contrariat si ma intreaba daca e suficient.
    Zic: da, pai hai sa te ajut. Ma prinsesem ca ma confunda cu un mester ce lucra la casa si vroiam sa vad ce si cum.
    Si asa am ajuns alaturi de el, tragand carutul pana la un vecin.
    Moaca vecinului cand s-a trezit cu mine, bagandu-i carutu in curte si intrebandu-l unde sa-i las sacii a fost de nepretuit.
    La fel si expresiile mesterilor cand i-am luat in suturi.

    10
  7. guys, mă scuzați, dar citesc și mă minunez. De ce pana mea mai plătești fierar, betonist, diriginte de șantier etc etc. dacă în final tot tu ca beneficiar stai să păzești șandramaua, să faci măsurători și controale de calitate? Poate unii dintre noi suntem critici literari sau vânzători de înghețată și nu știm să dăm cu ciocanul în fier-beton.
    Mi se pare mai ieftin să emigrezi decât să faci o „facultate de construcții” pe șantierul unei case.

    00
    • Pentru ca se fura. De asta. In cazul meu a fost placerea.
      Se poate sa fara sa fii prezent decat la inaugurare. Insa ar trebui sa fii nebun sau sa ai un contract mega bun si cu o firma serioasa. Chestie scumpa. Daca ai in contul curent peste 1milion de euro, iti permiti arogante la care omul de rand, adica eu, doar viseaza.

      00
    • @Mărgelatu are un punct de vedere corect. Dacă ajungi să faci tu verificări și să găsești probleme, înseamnă că ai plătit degeaba diriginte de șantier. Contract cu penalizări: nu a fost respectat proiectul, se va remedia pe banii dirigintelui de șantier.

      Problema e că nu va accepta nimeni să faci un contract care să te acopere 100% și atunci ajungi să stai cu ochii pe ei, ca pe ibric.

      00
    • Asa cum spune si Autorul, te vei duce des sa vezi cum avanseaza lucrarile de drag. Ca e casa ta, vei locui acolo, si este un sentiment nemaipomenit ca faci o casa. Si pentru ca sunt banii tai, pentru care ai muncit din greu, nu vrei sa ii fure altii.

      00
  8. nu se poate construiui cu echipe de străini? polonezi, italieni, asiatici? astfel elimini furtul

    00
    • Suntem in 2021 pe pot monta camere sa vezi in timp real ce se intampla. Sunt echipe foarte bune care își fac treaba super bine dar muncesc la firme serioase. Cand angajezi mesteri pe care vrei sa ii plătești aproape de minimul pe economie îți asumi riscurile. E vreo 20 si ceva de lei un sac de ciment, nu mai bine angajezi o firma de catering sa le duca mancare sa nu mai faca magarii din astea. Caută vânzătorii de materiale de construcții de la depozitele din zona, ei stiu cine si cum muncește, care sunt serioși. Unele materiale o sa ai oferte mai bune la unele nu prea dar el o sa te ajute mult, daca sari sa cumperi de ici si colo crezi ca salvezi câțiva bani dar ca nu ajung la timp sau ca ajung materialele gresite si echipa stă pe uscat, te va costa mult mai mult decat cateva lei pe care ii puteai salva.

      00
  9. Un constructor ce case are reducere la materiale de zeci de procente, ca ia cantitati serioase, il cunosc magazinele, alta treaba. Tu esti fiul ploii, iei materialele la pret de lista. Constructorul isi „pazeste” lucrarea si de hoti, si de construit prost, ca are interes, e produsul lui finit pe care ia apoi bani. Tu esti doar o piata de furat materiale nepazite si umplut structura de beton cu ziare si peturi
    Acum ai de ales:
    1) poti sa-ti permiti sa pierzi timp (si eventual bani, ca poate nu mai produci atitia bani cit lucrezi la casa) ca sa faci casa cum vrei tu cu altii, sa-ti pazesti lucrarea de furt, ca sa economisesti un pic mai putin decit profitul constructorului?
    2) gasesti constructorul si casa la stadiu de fundatie si urmaresti lucrarea pe parcurs, doar ca sa ai tu liniste sufleteasca? Platesti profitul constructorului, care incearca sa-l maximizeze din pretul materialelor si eventual din niste economii la material, dar daca stie ca urmaresti lucrarea, se gandeste de doua ori.

    Daca tinem cont ca discountul la pretul materialelor e si de 30% pentru un constructor cu multe case facute, numai de acolo si tot scoate profit bun, tu reusind sa scoti constructia in regie proprie putin mai ieftina decit pretul cu profit, multa munca si nervi. Oare merita asta?

    Stiu un caz al unui nene care s-a apucat la 55 de ani sa-si faca casa, avea omul o afacere micuta profitabila, nu ducea grija banilor. Si s-a apucat in regie proprie, cu firme cunoscute, ale unor prieteni, parteneri de afaceri, cunoscuti. L-au furat toti, daca nu-l furau firmele, il furau angajatii firmelor. S-a certat si a rupt relatii de prietenie cu oamenii care l-au furat, ori ei, ori angajatii lor. Rezultatul? A facut o casa mare, inutila, pentru el si cei doi copii, a durat 5 ani constructia, copiii s-au certat cu el, au plecat care incotro, pentru ca omul avea probleme psihice deja. Stia ca are probleme, a mers la psihiatru, asta i-a spus ca are probleme si ca nu se rezolva cu medicamente, omul a facut un declic nasol de-a lungul celor 5 ani in care a fost furat permanent, el fiind un om cu principii, cinstit. Acum le spune tuturor: nu va apucati sa va construiti casa, cumparati-o de-a gata facuta de altul, platiti-l pe ala, ca altfel inebuniti ca mine.

    10
    • @finch Ai dreptate in ceea ce priveste puterea de negociere a unui constructor.
      Insa daca eu, persoana fizica ma duc sa negociez pentru aceleasi cantitati, posibil sa ajung la acelasi nivel de pret.
      Negocierea pentru materiale e o activitate majora cand te apuci de constructie. Pana la urma si constructorul negociaza pe aceeasi cantitate. E de incercat ambele, insa atentia la detalii e importanta.

      00
  10. Cateva recomandari din experienta de santier:
    – cereti liste de cantitati din partea arhitectului si inginerului de rezistenta (inclusiv pentru structura din lemn, daca e cazul);
    – bine ar fi sa puneti constructorul sa isi calculeze singur cantitatile si sa le confruntati cu cele de la proiectanti; asa nu poate da vina pe acestia ca au dat cantitati mai mici decat cele necesare si nici nu prea are marja sa va umfle artificial pretul in faza de ofertare;
    – daca angajati o firma, stabiliti un pret fix de la inceput si treceti in contract foarte clar cine plateste materialele suplimentare necesare din cauza erorilor de executie;
    – daca aveti cum, mergeti pe o echipa recomandata de cunoscuti sau una la care puteti vedea rezultatele la cativa ani dupa ce au lucrat;
    – la fel, daca muncitorii va zic ca au mai facut ceva intr-un anumit fel (de la betoane pana la acoperisuri, balustrade etc.), incercati sa vedeti si cum arata dupa un timp „ceva”-ul facut de ei;
    – fiti de fata la trasare si atenti la masuratori. Daca se greseste ceva in faza asta, mai greu se repara;
    – aveti grija ca atunci cand se sapa fundatia, pamantul sa fie cat de cat uscat si nu mocirla. Am avut un santier unde a iesit totul stramb ca naiba (inclusiv placa parterului avea diferente de 15-17 cm pe inaltime) pentru ca desteptul de constructor se grabea si a facut sapaturile intr-o perioada ploioasa. Ulterior, in toate discutiile cu el ne zicea ca a fost proasta sapatura, de-asta a iesit zidaria stramba, scarile cu trepte inegale etc., de parca asa venit de la Dumnezeu, nu o facuse el;
    – verificati ca adancimea fundatiei sa nu fie mai mica decat cea din proiect, placa parterului sa nu fie mai subtire, stratul de pietris si termoizolatia sa aiba grosimea din proiect. Aici e cel mai usor sa va fure;
    – asistati la turnare, nu lasati sa toarne fara sa fie inspectata armatura de voi sau de diriginte. Daca va spune ca doar sambata la 10 noaptea a putut sa vina betoniera si nu a avut timp sa va anunte, cereti neaparat probe si faceti sondaje sa vedeti ce a incercat sa acopere;
    – de acord cu cei care au spus sa va angajati un diriginte bun, doar ca uneori nu e suficient. La un santier, constructorul a turnat niste stalpi dreptunghiulari pe directia gresita, rotiti la 90 grade, iar pe altul l-a facut la 1 m distanta de pozitia din proiect. Dirigintele, chipurile bun si recomandat, n-a vazut nici la armare, nici la cofrare, nici la turnare. Am vazut eu (arhitectul) la o vizita de santier intamplatoare (nefiind chemati proiectantii la fazele determinante). Nu stiu cum a reusit, dar constructorul l-a pacalit pe client si l-a facut sa plateasca pentru stalpii turnati din nou;
    – chemati arhitectul si inginerul la fazele determinante, vizitele ar trebui sa fie incluse in pretul proiectului;
    – din pacate, beneficiarul trebuie isi cunoasca bine proiectul, pentru ca cei care ar trebui sa supravegheze executia pot fi rau intentionati sau neprofesionisti;
    – in momentul de fata, piata constructiilor e o jungla. Au auzit diversi baieti ca iese banul si s-au bagat si ei, fara vreo experienta anterioara, fara sa stie sa citeasca un plan. Muta o echipa de pe un santier pe altul si restul lucrarilor le fac cu zilieri.

    Succes!

    00
    • Nu există fază determinanta fără proiectant, dacă tu nu îți dădeai acceptul în scris, lucrările nu puteau continua.

      00
    • In cazul acela, se semnasera PV pentru fazele anterioare, dar ulterior beneficiarul si dirigintele nu ne-au tinut la curent cu evolutia santierului. Cum am vazut ca a trecut ceva timp si nu am primit convocarea din partea constructorului, am decis sa facem o vizita nesolicitata si i-am gasit pregatindu-se sa cofreze placa peste parter. Dar cati proiectanti fac asta…?
      Din pacare, e un cumul de factori care duce la calitatea scazuta a executiei la noi in tara; exista inca foarte multe santiere fara proiect tehnic, diriginte doar in acte si PVuri de control al calitatii lucrarilor in faza determinanta semnate la gramada la receptie.

      00
    • Unii mai pun si beton de egalizare inainte de fundatia propriu-zisa, tocmai ca sa nu iasa chestii strambe

      00
    • PS listele cu cantitatile TREBUIE sa fie in documentatia tehnica. In general nu este treaba structuristului decat FERUL. Pentru restul, vorbiti cu arhitectul.

      00
    • @Arhitect multumesc de completari. Foarte bune.

      00
  11. Toți se pricep la construcții, de aceea nimeni nu e dispus sa plătească, iar apoi se lamentează pe internet ca au probleme de calitate, de exemplu: dorian popa.

    00
  12. Hai ca iar ma distrez /NOT

    INAINTE de prima lopata iti TREBUIE apa si curent pe santier.
    Unelte pentru lucratori.. roaba de calitate in special, dar trebuie si alte chestii (lopeti, tarnacop). Firma teoretic le asigura ea.
    La calculul betonului cica la 20 mc de beton ‘calcul rapid’. No shiet ! Reteta perfecta pentru esec. NU merge calculat dupa plan pentru ca mai sunt erori de cativa cm poate 5-10 la cofrare (preferabil in plus nu in minus pentru ca sa nu-ti iasa centurile/stalpii subnutriti, si preferabil nu erori de zeci de cm). Trebuie sa masori CU RULETA fiecare paralelipiped si sa aduni volumele. Pui un maxim 10% in plus (5% daca ai coae, estimezi si in functie de calitatea cofrarii) si asta e. Mi s-a spus ca la mine a iesit ca la farmacie betonul.
    Hai ca nu mai am chef. Va las sa va faceti si greselile singuri.

    00
    • D-apoi boss dacă eu trebuie să iau unelte și roabă la lucrători atunci mai bine nu m-apuc de nimic și mă mut la complex imobiliar rezidențial unde are Delia.

      00
    • @trl ba fix dupa planuri am calculat mereu si si am si masurat si ghici ce. Aproximarile alea de care vorbesc s-au dovedit a fi fix cat a fost nevoie.
      N-am ramas niciodata cu beton in minus. In plus doar 2-3 roabe si atat.
      Dar daca iar nu citesti si iar te faci fazan, ai fi vazut ca calculul tau e pentru validarea calculului dacut de constructor/diriginte.
      Dar e greu stiu!

      00
    • Proiectele se fac pe baza unor normative care au la baza niște calcule inginerești. Nu se trezește nea Gică pe șantier ca mai bine punem 10cm in plus ca dai in altele. Plus ca proiectantul și-a calculat elementele cu o excentricitate suplimentară în eventualitatea ca Giani greșește poziția cofrajului în șantier. (3-5cm pentru a preîntâmpina încovoiere simultana pe 2 direcții – skew bending in engleză pentru documentare suplimentara)
      Legat de beton, în normele de deviz (alea cu C în fata dacă ești interesat sa cauți), ai stipulat un coeficient asa zis de siguranță pentru beton, sa nu te trezești cu surprize. La beton e de 1.03. Deci iei în considerare o pierdere de 3% ca mai rămâne în cifă, se mai blochează puțin și prin tubulatura pompei de beton. Întâmplări de șantier. În rest, lasă boss, ca am făcut eu pe Germania o casă la un băiat, a ieșit stas. Sau nu…

      00
  13. [Citat]Fundația e fundație. E în pământ. Ca o idee, o dată cu asta ați putea face și trotuarele în jurul casei. De obicei nu se fac, că e dificil de curățat și aranjat, dar s-ar putea.[/Citat}

    Aveti mare grija la fundatie, ca daca o faceti prost o sa faceti punt termic si o sa pierdeti la caldura prin fundatie de behaiti si o sa spargeti bani pe caldura pana lesinati. Faceti bine de tot fundatia, sa fie calitate ca pe aia nu o mai reparati in veci. E belita cu fundatia. Si sa fie izolata cu spuma de sticla sau cu ce se mai pune, si facuta bine izolatia sa faca rupere termica. Altfel e belita treaba. Nu va batatei joc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile