Comunism și capitalism sălbatic

Am văzut acuzații că X și Y sunt comuniști pentru că au zis asta și ailaltă. Nu cred că oamenii sunt de fapt comuniști, sunt însă sătui de capitalismul sălbatic. Poate au munci 5 sau 10 ani într-o corporație și s-au ales la final cu nimic. Poate au avut o problemă de sănătate și au descoperit că nu au nici o plasă de siguranță. Poate sunt sătui de goana după bani. Poate au văzut cum arată un sistem medical deținut de corporații. Poate au părinți care au ajuns la pensie cu nimic. Poate s-au trezit că nu au salarii din care să poată să trăiască civilizat.

Și tot așa. Dar, overall, sunt speriați de capitalismul sălbatic, în care 10 oameni dețin avere cât restul de 99,99% din țară, și ăia 99,99% o duc rău, dar au Netflix și IPA.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. „- Care e diferenta dintre comunism si capitalism ?
    – In capitalism, omul il exploateaza pe om, dar in comunism e invers”

    00
    • Clasica ca mustarul de Tecuci.

      00
    • Capitalismul e la marginea prăpastiei. Comunismul e cu un pas în față.

      00
    • Neaorin, era cam asa: Capitalistii sunt pe marginea prapastiei si noi cu un pas inaintea lor.

      00
    • Bravo Neaorin. Vezi, cine a fost la sedintele de informare ;-)

      00
    • Problema este că amândouă aveau concepte frumoase, dar din lăcomia umană au degenerat în ceva urât. Capitalismul sălbatic este un fel de feudalism, pentru că nobilii nu sunt taxați, paradisuri fiscale, primesc scutiri de taxe, ajutor de stat etc iar ceilalți sunt taxați din ce în ce mai mult, de la an la an să suporte tot.
      De la an la an este mai greu să achiți o casă din salariu, în timp ce menții o viață decentă și mai faci și un concediu, două. Nu zic pentru mine, ci în general situația este la fel pe toată planeta, în toate țările vestice, că de aceea este trendul acesta uriaș cu #vanlife sau cu #digitalnomads. De aceea mulți americani declară falimentul că nu mai pot plăti taxele uriașe de facultate, nu se mai angajează avocați și se fac nomazi digitali pe undeva unde se trăiește bine ieftin și lucrează ceva online.
      Că la ei acasă au 5 zile de concediu/an și muncesc de le sar capacele. Și oamenii s-au săturat, de aici și marele fenomen: the big resignation.

      00
  2. Corect, dar chestia e ca noi privim lumea in vest (capitalism) si est(comunism), unde punem egal de exemplu intre Suedia si USA, dar adevarul e ca US e la aceeasi distanta de valorile vest Europene cum e si rusia de ele.

    Exista multe tipuri de capitalism. Il ai si pe ala japonezo-coreean, mai ai si pe cel sud-american (cu care de altfel romania e mai similara decat ar trebui etc).

    Modelul economic se pliaza pe societate, degeaba te-ai duce cu modelul suedez si ai incerca sa il aplici in china de exemplu, sau india (o tara capitalista de altfel).

    Sigur ca romanul care suna la 112 ca sa il duca salvarea la camera de garda dupa ce a mancat prea mult si n-are bani de uber, nu poate concepe ca prin anumite tari din vest (europa, nu mai vorbesc de US), o chestie d-asta te costa vreo 1k de euro de distractie.

    Cum nici olandezul nu concepe ca pentru o hartie pe care tre’ sa o primeasca de la stat ii tre’ dosar cu sina, timbru fiscal, multa rabdare si eventual o mica atentie.

    00
    • Boris, comentariul saptamanii!

      Zoso/domnule Petcu: a fost una dintre surprizele foarte placute tema aceasta a efectelor nocive ale capitalismului salbatic – pe care ai abordat-o in cateva articole in ultimii doi ani. capturile de ecran sunt un bonus binevenit

      on-topic: e tare complicat sa gestionezi societatea fara sa cazi in extreme…

      00
  3. Reminderul de la mijlocul saptamanii ca viata e nedreapta si ca suntem saraci.

    00
  4. La fel se poate compara capitalism – ai de mancare, comunism – nu ai mancare, apa calda si caldura. Oamenii sunt speriati ca o sa moara de foame, ad literam de comunism. Diferenta e ca in capitalism oamenii au libertatea de a gasii solutii.

    01
    • Pare ca nu ai inteles ca mesajul. Nu e vorba de capitalism vs comunism. Si despre care e mai bun de fapt.

      E vorba de hai sa nu fim gunoaie si sa stocam puterea (economica sau de orice fel) in mana a catorva baieti.

      00
    • Pai tocmai ca in Romania nu prea ai „libertatea de a gasi solutii”. Practic, libertatea de a munci cu ziua. Pe orice altceva fie platesti taxe de te ustura curu’, fie atragi atentia baietilor cu ochi albastri.

      Stai linistit ca in romania nu scapa nimic profitabil netaxat/necapusat.

      Daca ai inventa maine un nou domeniu de activitate, usor accesibil si care nu necesita investitii mari de pornire, daca nu te conformezi cu ce zic „baietii”, in 3-6 luni apare o firma cu pile la stat care face acelasi lucru mai ieftin (ei nu au achitat aceleasi taxe ca tine) si ai primi controale peste controale pana dai faliment.

      00
    • @Cristian hai sa nu folosim aceleasi texte din comunism cum ca „stocam, sau cineva stocheaza sau conduce”. Mindsetul din captalism e ca e libertate (electorala, economica) si ca totul depinde de tine. Asta vine si cu frustrari si cu mecanisme de a atenua sau rezolva frustrarile (cea mai simpla – sa nu mai cumperi de la baieti). Deci in capitalism e imposibil sa „stochezi puterea (economica sau de orice fel) in mana catorva baieti.”
      vezi aici un top: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/capitalist-countries , unde e USA ?- cred ca despre ea vorbim aici si din pacate asociem capitalismul cu situatia din tara asta (eronat).

      00
    • @vosidit98: Dacă faci bani din Forex/stock trading sau altceva în domeniul online tot îți vin băieții de care zici cu șantajul?
      Practic nu ai nimic fizic și nu au ce să-ți facă și poți pune totul pe un stick USB și ai plecat. Nu?
      Te întreb fiindcă mai mulți mi-au zis că cunosc personal (deci sunt mai mulți) persoane care fac câte 30.000€ – 70.000€ pe săptămână sau chiar și mai mult. Ăstora ce știi, le face cineva ceva și cum s-ar putea proteja din moment ce România este o țară (așa cică, țară!) în care impozitul din așa ceva este cel mai mic comparativ cu alte țări civilizate în care trebuie să faci fifty-fifty cu statul, deci plecatul din țară nu sună bine?

      00
    • @Crimsonware: pff, asta e nimic! Eu cunosc personal mai multi care fac 50k euro pe zi!

      Acum poti sa adaugi si asta la lista de „lucruri auzite”.

      00
    • vosidit, ba scapa, si inca multe. pentru ca dictonul ala” nu atribui relei vointei cele care pot fi mai simplu explicate prin prostie” se plica din plin aici. anafaul taxeaza la sange ce stie. si nu stie multe (in sensul ca chiar nu stie, nu ca e drastic). voit sau ne-voit.

      stiu pe cineva, un prieten al unui prieten al unui prieten al unui prieten al unui prieten al unui prieten (am ajuns la al saselea grad?) care are un bizniss semilegal. da si facturi mai si incaseaza cash. nu se incadreaza la aia 1% care invart lamborghiniuri prin bucuresti dar in aia 5% intra. fara firma sau angajati. doar un pfa. taxe full pe un procent variabil din cifra de afaceri, pentru restul si-a luat un sac. nu l-a cautat nimeni. daca te il vezi pe strada, te feresti sa nu se ia noroiul pe tine. in acelasi timp cel mai probabil are cash in buzunar venitul tau pe un an.

      PS pentru speculanti, nu, nu e vorba de mine, am incercat sa intru in combinatie, mi-a ras in nas. asa ca stau cuminte angajat cu salariu peste medie.

      00
  5. Una din probleme este raportarea incorecta la realitate și aici tind sa dau vina pe social media. Toți vrem de toate însă fără să ne uităm realistic la situația noastră, la cat de bine suntem pregătiți profesional sau cat câștigăm însă toți vrem casa mare, mașină șmecheră, concedii, telefoane etc .

    Sigur că tot vrem însă există niște diferente de venit între o casiera Mega și un electrician/instalator, intre un șofer și un it-ist.

    Problema cu social media este că azi e imposibil pentru foarte multi oameni să recunoască sau să admită că ei sunt la un nivel puțin mai jos și ei nu își permit aceleasi lucruri cu alții.

    Mitica nu ii poate spune copilului că veniturile sunt limitate așa va face rate la iPhone XXI, soția nu poate sa stea acasă când Popeștii merg la turci așa că merg și ei cheltuind o sumă ce nu era în buget și tot așa.

    Asta pe de o parte, pe de altă parte parca s-a uitat un principiu sănătos din comunism – muncitorii își trimiteau copiii la facultate că să aibă o viață mai bună însă de un timp bun nimeni nu e interesat de școală în sensul educației profesionale, nimeni nu gândește pe termen lung, parca totul s-ar redus la „mergem la munca in Europa, tragem câțiva ani sa ne luam o căsuță și mai vedem apoi”.

    Nimeni nu are răbdare să facă o școală, un curs de recalificare și încet să treacă pe o treaptă superioară de venit.

    Și cam la fel cu economiile, a dispărut ideea de bani pusi deoparte, important e sa te bucuri de ei azi iar asta duce la probleme spre pensie sau după și nu există suport financiar pentru copii iar vremurile s-au schimbat prin lume, devine tot mai important ajutorul financiar de la părinți la început de viață, altfel ești prins jos și nu ai timp să crești.

    00
    • Corect, cursuri de recalificare pentru mineri de 40 de ani in ingineri software cu 10 ani experienta in tehnologii aparute acum 5 ani.

      00
    • Bigbear, toata piata muncii e f*t*a, asemenea si pentru cea financiara. Romanul de rand (cel cu 1500 lei in mana legit + 500 la negru) nu-si permite sa investeasca la bursa.

      Ideea de CEC practic nu mai exista. Depozitele la termen sunt o gluma proasta si nu tin pasul nici cu inflatia. Ca sa vezi ceva (adica o „pensie” decenta) dintr-o investitie intr-un fond mutual trebuie sa bagi bani vreo 40 de ani, de la 25 la 65.

      In rest vad ca te plangi ca nu gasesti mesteri buni si ieftini, ca toata lumea vrea la facultate si vrea meserii bine platite. Pai normal sefu, ca preturile sunt si ele mari. Adica altul trebuie sa traiasca „pa sarakie” ca sa iti fie tie bine ?

      Da-ti copii la profesionala, fa-i electricieni, tamplari, mesteri, etc. Cine te opreste?

      00
    • Să amintim că anii ’90 banii la CEC, care înainte le ajungeau de-o dacie sau jumătate de apartament, nu le mai ajungea nici de-o pâine.

      Și apoi denominarea.

      Cum să mai aibă încredere oamenii în economii?!

      00
    • Problema la mica ta disertatie este ca prezinti totul intr-o nuanta de alb sau negru. Ideile sunt corecte, doar ca nu sunt adaptate realitatilor pe care le traim din pacate. Presiunea sociala exista si dinainte de aparitia internetului, iar lupta de a arata ca o duci mai bine fata de altii a existat dintotdeauna sub diferite forme. Si pleaca din dorinta umana de a trai mai bine si de a avea o viata mai buna. Social media are vina ca a promovat foarte mult comportamentul narcisistic, respectiv ideea ca resursele sunt nelimitate. Dar tot ceea ce se intampla acolo este fix natura umana nu este vina social media.
      Povestea cu educatia profesionala si imbunatatirea profesionala ca om este un cliseu obosit al secolului asta. Categoric este bine sa investesti in educatia ta/a copiilor, dar intotdeauna este bine sa cantaresti ce inseamna acea investitie pe toate planurile si in cat timp o recuperezi plus ce costuri aditionale mai aduce. In comunism scoala era cat se poate de gratuita si la final aveai chipurile un loc de munca. In capitalism scoala este gratuita cat iti permiti sa fie, iar locul de munca nu este garantat. Asa ca in functie de situatia familiala decizia este cat se poate de simpla. Din nou povestea cu educatia este foarte misto pe hartie, insa foarte putini sunt apti s-o faca cum trebuie. Si nu e vorba de timp ci pur si simplu ca e nevoie de bani pentru a trai in timp ce faci scoala aia si trebuie sa te duca si capul.
      La partea cu economiile am ras. Si rad pentru ca economiile au prostul obicei de a se devaloriza de la inflatie. Este ok sa ai un buffer de 5-6 luni, insa totul este degeaba daca nu mai ai ceva pe langa:imobiliare,investitii etc. Asa ca de unde incepi?
      Oamenii ajung sa urasca capitalismul salbatic deoarece redistribuirea veniturilor este inexistenta pentru ei. In fond una este sa te plangi ca nu iti poti cumpara ultimul model de Iphone si alta sa trebuiasca sa faci un provident pentru o operatie sau ceva de viata si de moarte.

      00
    • „Sigur că tot vrem însă există niște diferente de venit între o casiera Mega și un electrician/instalator, intre un șofer și un it-ist” nu stiu despre ce vorbesti. Prin 2019 cand mergeam la munca am vazut cateva fete casierite care aveau iPhone 6 si bratele tatuate si m-am simtit ca ultimul sarac pentru ca nu aveam niciuna, nici alta :)) /s

      @AB nu are legatura denominarea si anii 90 cu ce se intampla acum cu conturile de economii. E o mizerie la nivel mondial, practic toate bancile s-au inteles sa dea niste dobanzi de mizerie la economii pentru a forta toata populatia sa investeasca pe bursa.

      00
    • Vad ca nu am explicat in mod corect ideile asa ca trebuie sa fiu mai explicit cu ambele idei.

      Educatia – nu ma refere la facultate in mod special ci doar la progresat, la mers inainte. Primul meu job a fost intr-o firma de distributie in general bere si aveai 3 joburi in general – manipulanti care miscau marfa in/din masina, soferi care mergeau cu marfa pe ruta si mai si ajutau la descarcat si agenti de vanzari care doar se plimbau cu masina si carnetul de comenzi/chitantier.

      Eu nu zic sa sari din manipulant in doctor sau inginer insa poti strange bani, iti iei permisul si te faci sofer unde castigi mai bine si muncesti mai putin fizic iar dupa un timp poti sa te faci agent unde esti mult mai liber, nu mai muncesti fizic si castigi mai bine decat un sofer si mult mai bine decat un manipulant. Peste agenti erau superviseri si apoi directori de vanzari – fiecare pas inseamna mai multi bani.

      Si totusi ai oameni care de 20 de ani sunt doar manipulanti sau doar soferi, etc, fara sa isi puna problema sa schimbe ceva, ramanand in acelasi loc, profesional si ca venit. Am un amic care a facut scoala de bobinator, a muncit 15 ani din loc in loc gen fierar betonist, tamplar, manipulant – apoi la 35 de ani a facut un curs de sudor si acum este sudor. Nu, nu este doctor insa castiga mai bine si o duce mai bine decat atunci cand era fierar betonist si intindea fiare pe santier.

      Economii – eu nu vorbesc de investii in bursa si imobiliare in Dubai insa fiecare leu pus deoparte conteaza. Hai sa luam o suma mica, 50 de lei pe luna, 600 pe an (fara dobanzi, bani pusi sub saltea). In 10 ani ai 6 mii de lei, o suma mica pentru unii si mare pentru altii insa ai 6 mii de lei spre deosebire de cel ce nu a economisit deloc si are 0 lei sub saltea. Unii pot pune mai mult deoparte, altii pot investi pe bursa, index fund, in imobiliare, in crypto, in aur sau margele colorate – sumele si randamentul difera insa ideea este aceeasi – sa te preocupe asta si sa faci ceva ca sa iti fie mai bine in viitor.

      Se spune ca mai binele este cel mai mare dusman al binelui si e un adevar – toti cautam un progres rapid si daca nu il vedem atunci abandonam orice progres, exact ca la slabit. Sa admitem ca ai de dat jos 20 de kg, daca reduci putin portiile sau sari peste desert dai jos 1 kg pe luna, in 2 ani le-ai da jos insa tu vrei sa le dai jos in 3 luni, vezi ca e un efort drastic si atunci nu mai faci nimic.

      Cam asta e discutia noastra – eu spun ca orice pas, cat de mic este important si ca oamenii nu fac nici acel mic pas iar voi imi explicati ca un salt major este foarte greu si improbabil/imposibil.

      00
    • Nu cred că din cauza Social Media au plecat atât de mulți români din țară, de exemplu. Sau că din cauza Social Media americanii încep acum viața cu datorii uriașe dacă au făcut facultate, când acum câteva zeci de ani taxele erau infime, își luau mai ușor o casă, era mai multă bunăstare în clasa de mijloc, care în ultimele decade a sărăcit peste tot. Salariile nici în SUA nu au crescut prea mult în ultimele decade, mult sub inflație, casele au prețuri uriașe față de câteva decade în urmă, dar salariile nu au ținut pasul, în schimb taxe tot mai mari și mai mari, pe măsură ce noii nobili devin și mai și mai bogați pe motiv că sunt impozitați preferențial, ba mai au și mulți bani în paradisuri fiscale neimpozitați și toate taxele și scutirile de taxe și bailouturile pe care le primesc de la state sunt plătite de ceilalți, care sărăcesc încontinuu.

      Evident că ne uităm la alții și aceia o duc mai bine decât noi, dar acum vreo 20 de ani în Germania oricine punea marfă la raft își permitea o mașină, un concediu, acum nu mai este așa.
      Și noile măriri de taxe, inflație, o să sărăcească și clasa de mijloc în formare de la noi. Și nu ai nevoie să te uiți pe Social Media să își faci calculul la final de lună și să vezi că nu arată situația prea roz.

      00
    • @Mirela – eu ma refer la SM ca presiune sociala, inainte aveai 5 vecini la care te uitai ce isi mai cumpara, cum o duc, azi ai 200 de amici cu poze tot mai frumoase si presiunea e mai mare.

      Stiu ce zici de SUA si Germania insa viata aia buna era doar in niste tari, Mexicul e vecin cu SUA si acolo nu mai era asa roz cum nu este roz nici azi. A fost foarte bine cat timp au fost garduri, acum cand avem economie globalizata nu mai poate sa fie bine, pentru ca inainte un muncitor in SUA facea 30 de dolari pe ora si si mexicanul 3, acum au mutat fabrica in Mexic si mexicanul face 7 dolari si e multumit iar americanul zice ca nu este corect insa cand el facea 30 si mexicanul 3 lumea era perfecta.
      Azi insa it-ul e in Romania, productia ieftina in China si tot asa – normal ca viata e mai grea in USA. La fel si in Germani, acum ai multi muncitori din alte tari dispusi sa munceasca pe mai putin sau sa traiasca mai prost plus concurenta pe piata la orice produc germanii.

      00
  6. Poate te poti obisnui cu statutul de sclqv in capitalism…realizezi ca pentru a avea mai mult sau a fi independent trebuie sa ai capacitate, timp, dedicatia sa faci anumite lucruri…si poate iti dai seama ca nu poti sau nu vrei sa le faci ; si este perfect in regula, fiecare are gradul lui de multumire, de fericire…
    Ce este greu de acceptat, foarte frustrant, insa , in capitalismul asta de cumetrie pe care il avem noi, este coruptia generalizata…cand vezi ca unii fac ilegal tone de bani, incepe sa ti se erodeze multumirea aia pe care o aveai…ati vazut ce case au astia : https://www.gandul.ro/justitie/video-descinderi-la-camatarii-si-vrajitoarele-din-bucuresti-vizat-de-ancheta-clanul-fabian-mai-multe-persoane-inclusiv-liderul-gruparii-vor-fi-audiate-19779146 ? Gelu Duminica, o opinie ceva ?

    00
    • adica e ok sa acceptam saracia, daca suntem toti in ea. daca se ridica vreunu, incepe sa te deranjeze

      00
    • Bravo,ai inteles…facepalm….
      daca te ridici/se ridica prin munca, efort, studiu, foarte bine, bravo, asta e progresul, dezvoltarea, esenta capitalismului…
      Daca insa faci bani din droguri, prostitutie, you get it, si mituiesti organilii si politicieni sa nu ti intample ceva, atunci esti un ‘smecher’ intr-un kkt de tara in care traiesc de astia ca tine care viseaza probabil si ei la un traseu de asta de ‘succes’…

      00
    • @ac nu bossule, adica una e sa accepti ca esti sarac pentru ca esti prost si/sau bolnav si alta e sa accepti ca esti sarac pentru ca altii care sunt mai prosti si/sau mai bolnavi o duc mult mai bine decat ai putea tu vreodata pentru ca au pile.

      Gigel a Saftei care are unchi in PNSDL isi face firma de design (si are 95% contracte cu statul) desi el nu are diploma de la facultatea de arte si el abia stie sa aprinda un PC si sa intre pe facebook.

      Altul se chinuie sa termine facultatea de arte, lucreaza la un portofoliu cat mai reusit, si cu greu reuseste sa prinda un job pe 4000 lei brut. Si-i mai dau si altii peste nas ca in cativa ani o sa-i ia un AI jobul.

      00
    • @ac Da, nene, muncești la Cluj, îți vezi de treaba ta și constati că lunar locuința pe care ți-o dorești devine tot mai scumpă și mai inaccesibilă. De ce? Pentru că Gheorghe pădurar la Bistrița Năsăud care câștigă o treime din slariul tău vine și cumpără 4-5 apartamente cu banii jos. Pe lângă ele apare și escrocul spiritual Pomohaci care cumpără și el 4-5 apartamente. Și tot așa.

      00
  7. Apropo de comunism salbatic, ati vazut cum ii bat militienii chinezi pe carantinatii de Covid?
    Reuters zice ca chinezii is vaccinati contra Covid 118%, dar si lor le ridica semne de intrebare acest procent.
    https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/china/

    Intra politia chineza peste ei in casa, ii ridica de pe strada, le iau animalele de companie pentru a le sacrifica etc.
    Nu inteleg de ce aceasta nebunie in China.
    Vorbim de 370 milioane de chinezi carantinati.

    00
    • Pentru că duc propagandă de 2 ani cu textul „vesticilor, guvernul nu le dă dreptul să trăiască ne protejându-i de Covid”. Partidul Comunist este superior decadenței vestice prin faptul că v-a salvat de Covid.
      După 2 ani de repetare agresivă a acestui text, acum dau cu mucii în fasole la spartul târgului. „They lose face”, ceea ce înseamnă final de carieră, și câteodată viața.

      00
  8. In concluzie, extremele nu sunt bune. Deci nici capitalismul dus la extrem.

    00
  9. Problema nu e capitalismul, problema e ca nu toata lumea joaca dupa aceleasi reguli, si mai ales lacomia nemarginita dupa profit. Pentru aia din US, e vorba de coruptia aia pe fata, prin lobby si donatiile pentru campanii si alte initiative. Pe malurile dambovitene e vorba de apartamentul ala sau de porcul din portbagaj, cum s-ar zice, fiecare dupa posibilitati. Dar lumea doar critica efectele si isi doreste comunism in loc sa critice si sa rezolve cauza. De aia apar tot felul de extreme din astea.

    Mie mi se pare ca este super corecta ideea de capitalism, in care fie te descurci si ti-e bine, fie nu te descurci si nu ti-e bine; fara tinut de manuta si alte prostii gen plasa de siguranta sau mai stiu eu ce. Cand stii ca ai o plasa de siguranta, cam incepi sa te complaci in lucruri, cand stii ca daca ai facut un pas gresit te dai cu capul de asfalt, parca altfel de porti.

    00
  10. Reiau un comentariu mai vechi de-al meu, oamenilor le place sa se planga si sa se victimizeze. Viata grea au aia din Africa, Asia centrala etc.

    Cei oftica pe cei mai multi din tarile semi civilizate (cum suntem si noi, dar si parti din SUA, Franta, etc) e ca unii cu care ei au copilarit si crescut s-au ajuns (nu bogat, dar au o viata fara lipsuri serioase) pe cand ei nu. Stiu caz concret de 3 familii inrudite, una in care copiii crescuti de mici doar de mama au terminat facultati serioase (IT si medicina) si acum lucreaza in domeniu, una in care fata n-a mai terminat ceva la marketing pe la spiru haret dar cu ajutorul parintilor si-a cumparat o garsoniera in popesti iar acum lucreaza prin UK chelnerita, iar in a treia baiatul nu a luat bacul, parintii i-au cumparat un logan nou din banii trimisi de mama din Italia, el a schimbat cateva job-uri, acum parca lucreaza la o fabrica sau ceva. Ghiciti cui nu ii place capitalismul, cine avea impresia ca pe vremea comunismului era mai bine?

    Cazul asta nu e izolat, pot sa dau exemple d-astea pana va plictisesc…

    00
    • Misto exemplu!

      Daca esti jos de tot e normal sa vrei sa vina statul si sa va faca pe toti egali.

      Daca te zbati sa faci cumva sa iti fie mai bine, e normal sa nu vrei sa fii egal cu toti spargatorii de seminte de la bloc.

      00
  11. Vrei sa iti fie bine? Nu mai cumpara rahaturi de care nu ai nevoie.
    Ai 7 per de jeansi, toti buni, si esti pe cale s-o cumperi pe a 8-a? ti-ai schimbat televizorul ca e avea doar 108 diagonala? ti-ai vandut masina ca era prra veche cu toate ca mergea brici? bei cafea pe terasa cu 15 lei? arunci jumatate din mancare?
    Te-ai bagat in datorii ca sa pleci la greci?
    Daca raspunsul e DA la astea de mai sus nu ai dreptul sa te plangi ca viata e grea. Pana poti cumpara rahaturi de care nu ai neaparat nevoie n-ai voie sa te plangi.
    Am zis!

    00
    • @Psionics i see a fellow boomer here :D sau spune-mi ca esti batran sau/si insurat fara sa imi spui asta :)))
      Pai si ce mai pui bossule pe Instagram sau pe Facebook ? ca trebuie sa te etalezi subtil. Cum imi povestea mie o colega ca ea nu cauta tipi cu bani, doar sa aiba vieti interesante.Si o intreb ce inseamna asta mai exact, ah ca sa calatoreasca, sa faca chestii interesante gen dat cu placa sau cu skiurile sau mai stiu eu ce. Mai pe romaneste vacante multe si prin diverse locuri asta se cauta, puncte bonus daca e vreo destinatie unde nu se ajunge doar cu escala. Pai pentru aia nu ai nevoie de bani :))) ? Asta mana consumerismul in randul tinerilor cel putin. Sa nu mai zic de hainele de firma.

      00
    • @N
      Da, stiu si eu persoane care nu colectioneaza obiecte ci experiente. :)))
      Nu stie lumea ca daca nu pui nimic pe fb sau pe insta esti mai happy. Cand ai inceput sa pui devii dependent de aprecieri si vei fi intr-o cursa continua cu tine insuti si cu altii si niciodata nu vei fi ok, nu fericit, ci ok.

      00
    • „.Si o intreb ce inseamna asta mai exact, ah ca sa calatoreasca, sa faca chestii interesante gen dat cu placa sau cu skiurile sau mai stiu eu ce.”

      da ba, a dracu curva. Nu ii mai place sa frece pl in oras la ea. Auzi la ea, vacante…

      00
    • @Psionics
      Foarte de acord cu partea consumerista ce nu-si are fundament. Problema multora care fac asta este ca ei vor sa acopere un gol ce a plecat dintr-o precaritate pe care au avut-o in copilarie,adolescenta. In acelasi timp consumerismul asta se traduce prin crestere economica si cu tot ce vine langa. Nu stiu daca este bun sau rau, insa orice scadere drastica a acestuia o sa afecteze pe mai multi oameni decat realizam acum.
      Cliseul cu privire la experiente si nu obiecte a capatat o si mai mare importanta in ultimii doi ani. Si asta s-a intamplat pentru ca brusc fiecare a avut o perioada in care sa-si puna intrebarile alea cinice, daca este multumit de viata lui si ce a facut pana atunci. Si in cele din urma totul sta in prioritati si ce-ti doreste fiecare. Nu mi se pare ca unul care isi doreste sa moara cu 1 milion de euro in cont este mai breaz fata de clasicul milenial care cauta experiente, dar nu stie ce o sa faca maine. Amandoi mi se par niste oameni tristi pentru ca in fond nu pot trece de o anumita etapa a vietii.

      00
  12. I want to be a billionaire. 😎

    00
  13. Din nou e un mix de mene adevarate cu meme toxice. Of vai.

    Din cauza asta cand stanga ajunge la putere rezultatele alea bune se amesteca cu alea negative si da maxim zero.

    00
  14. indiferent de care parte esti, „sistemul” te vrea sclav consumerist, si in caz ca nu esti cu turma, vei fi numit golan, parazit, jeg etc.

    00
  15. Vad cel putin 3 probleme la capitalism, asa cum e el acum in practica:

    1. din cand in cand principiile lui sunt puse pe hold, vezi criza financiara din 2008, mai exact acei colosi financiari care au primit ajutoare de stat.

    2. capitalismul are la baza principiul cresterii nesustenabile la infinit: incasari, profit, piete…

    3. permite acumulari prea mari de capital, vezi cei mai bogati oameni ai planetei.

    https://www.youtube.com/watch?v=pk6T0Eb4clY

    00
    • Permite pentru că nu îi taxează deloc pe unii și le șterg datoriile, le dau bani, dar scutirile astea de taxe le suportă partea celalaltă a populației.
      Este super imoral că o companie care primește ajutor de la stat să dea dividende uriașe acționarilor și salarii de sute de milioane pentru CEO. Cat timp iau bani de la stat, da? Adică de la plătitorii de taxe. Criza din 2008 a fost creată de fondurile de investiții, bănci, ei au păstrat tot, oamenii care au creat criza și populația a fost taxată suplimentar plus alte efecte financiare suportate tot de populație, este imoral

      00
  16. In afara de faptul ca tu vrei sa insinuezi ca din cauza capitalismului avem salarii mici si servicii de sanatate proaste, eu te provoc sa imi spui cum ai fi vazut in bine aceste lucruri in comunism?

    Cumva in comunism aveai bani dar nu aveai dreptul sa cumperi ce vrei tu, pentru ca nu se gasea. Sau ca serviciile medicale sunt foarte bune raportate la toate tarile comuniste si mult inferioare la cele capitaliste?

    Inteleg ca acest capitalism nu este cea mai buna varianta, totusi comunismul nu este o alternativa, deoarece tocmai am iesit din el.

    Intrebarea mea de fapt este urmatoarea:
    De ce tot insisti pe subiecte de genul acesta?
    Ca si formator de opinie nu inteleg unde vrei sa ajungi?

    00
    • Depinde de cum sunt dezvoltate serviciile medicale dar si de prevalenta afectiunilor din tara respectiva.

      Daca ai o tara cu genetica relativ buna, care sufera de afectiuni relativ usor de tratat si mai bagi si sub pres cazurile mai nasoale, atunci si o tara comunista poate avea un sistem de sanatate foarte bun.

      SUA are o baza genetica extrem de heterogena, cu tot felul de afectiuni congenitale exotice care sunt dificil de tratat. In plus au si o politica de a trata spitalele ca orice alta firma de pe piata cu toate bunele dar mai ales relele care deriva din asta.

      Realitatea este ca, la fel ca la cumpararea unei case, daca arati banu cash la spital si esti dispus sa platesti din buzunar multe spitale de acolo sunt dispuse sa accepte un rabat sau plati esalonate.

      Problema acolo este alta: daca boul de asigurator plateste 40$ pe un paracetamol administrat la camera de garda, de ce sa nu ceri 50$ ? Iar problema se transmite in jos pe lantul de consum: daca fraierul de contribuabil e dispus sa dea $400 pe luna (media SUA), de ce sa nu-i iei? Prost sa fii sa ceri mai putin, nu?

      Apropos, un programator senior de nivel mediu de la noi plateste CASS echivalentul a 329$ pe luna. Adica aprox pretul mediu al asigurarii de sanatate din urmatoarele state din SUA: Indiana, North Dakota, Michigan, Washnington, Arkansas, New Jersey, Rhode Island si Maryland.

      Si totusi are nevoie de asigurare privata de la angajator PE LANGA cea de la stat.

      00
    • Publica si omul cate un articol care sa atraga comentarii si vizualizari. Nici pe redditul comunist majoritatea nu vor efectiv un alt Stalin sau un URSS. Oamenii pur si simplu s-au saturat de munca relativ grea, prost platita si mistouri si aere din partea sefilor.

      Iar poze si comparatii cu Africa Centrala si de Vest nu vor schimba cu nimic lucrurile pentru ca inegalitatea sociala e prezenta acolo, chiar in curtea lor.

      Iti dau si un exemplu: in SUA Tamplar-Dulgher este o meserie calificata relativ prost platita, in contextul in care o cariera in domeniul asta tine 25-27 ani – pana cand cedeaza ceva (genunchi, disc intervertebral, etc.) si de la 46 la 65 de ani mai sunt inca 19 ani in care omul ala trebuie sa se recalifice profesional si sa treaca la alta cariera.

      Mai e o chestie, multi oameni nu vor de fapt egalitate cat vor sa „lord it over” si ei peste cineva, cat de mic acolo. Vor practic putere. Sau cum spunea un alt blogger odata „razbunare… si putin lux”.

      00
  17. Suspect de mulți admiratori ai comunismului pe aici, mă înfior. Asta o spune un tip de 55 ani care a avut „onoarea” să prindă comunismul din plin. Și mă întristează.

    00
    • E simplu: ce, doar sa o duc doar eu prost? Sa o duca toti la fel de prost.

      Din categoria sa moara si capra vecinului.

      00
    • Stai linistit ca si ce o sa vina va avea foarte multe in comun cu sistemul comunist. Doar ca se va numi altfel. Probabil Sustainable Democracy sau altceva de genul. Ca plebea consuma prea mult si nu mai au elitele si odraselele lor ce sa consume.

      OK, n-o sa-ti taie statul apa calda sau curentul. Ti le ti tai singur ca altfel risti sa dormi sub cerul liber in cateva luni.

      Inainte aveai bani dar nu aveai ce sa cumperi. Acum ai ce sa cumperi dar nu ai bani. Ce altceva poate urma decat un sistem in care nu ai bani si nici nu poti cumpara nimic?

      00
  18. Deci ne-am dori sa nu mai existe capitalism pentru ca is prea multi bogati si noi suntem cam saraci. Sa fie comunism cu doar unul de taie si spanzura si restul de bogati sa nu ii stim, ca ne face rau.
    Pentru mine comunismul si sustinatorii lui sunt spalati pe creier si nu pot face conexiuni logice. Daca pierd ceva din vedere va rog scrieti.

    00
  19. Eu nu inteleg un singur lucru la tata chestia asta: ce ne f**e grija de cati bani au sau nu au altii?

    00
    • Pai nu prea ne fute. Bine sunt unii pe care-i fute. Dar pe multi ne fute mai mult grija asta: de ce X care este la fel de (ne)calificat ca si mine poate sa faca ce vrea doar pentru ca are pile si eu nu ?

      Ca banii se fac, dar nu ca sclav pe fiverr sau pe mechanical turk.

      00
    • Pentru ca asa e viata. Nu e corecta. Punct.

      00
  20. Nu exista capitalism salbatic, asta e firea umana: sa vrea mereu mai mult. Daca maine o sa ni se ofere pentru acelasi job de doua ori mai multi bani nu o sa ii refuzam si nici nu o sa ii donam. Ii luam si ne umplem frumos burtile. Asa si aia 0,01 care detin cele mai multe lucruri – ei vor doar mai mult pentru ei, nu vor mai putin pentru ceilalti … nu-si dau seama de asta.

    E mult mai nasoala diferenta intre aia rupti de n-au ce manca si cu ce se incalzi si noi astia de pe aici decat diferenta dintre Bezos si noi. Si uite ca nu facem nimic noi astia multi de aici sa-i scapam pe aia de saracie. Ce pretentie sa avem de la „Stapanii lumii”?

    Cheia la toate astea e sa umblam la rata de conversie bani/fericire din creierul nostru. Sa reglam inflatia. Creierul nostru nu stie diferenta dintre un apartament cu 3 camere si o casa cu 4 si curte, dintre un opel sau un bmw, dar stie diferenta intre ce „zice lumea” de ele.

    Natura umana s-a desprins de ceva vreme de natura si o sa o sfarseasca intr-un razboi nuclear or smth ugly unless AI takes over.

    00
  21. Discuțiile astea pleacă de la o bază teoretică pe care majoritatea o înțeleg greșit sau deloc.
    Noțiunea „socialism” respectiv „comunism” se referă la forma de organizare economică și obligatoriu la forma de organizare socială.
    „Capitalismul” definește doar setul de reguli referitor la economie și nu are legătură cu partea socială.
    Orice comparație capitalism vs. socialism/comunism e incompletă până nu legăm capitalismul de forma de organizare socială.

    Ca să știm de unde pornim:
    – Socialism = economie bazată pe proprietate preponderent colectivă + dictatură (reprezentativă) mai mult sau mai puțin acceptată
    – Comunism = proprietate colectivă fără excepții, suspendarea totală a legii cererii și ofertei + dictatură asumată cu frenezie de toți membrii societății

    – Capitalism = economie bazată decisiv pe proprietate privată și legea cererii și ofertei + aici trebuie să adaugăm sistemul de organizare socială, cum ar fi
    – democrație liberală conservatoare (aici s-ar încadra unele forme de „capitalism sălbatic”)
    – democrație liberală social-democrată (unele țări din UE, le știm și le invidiem)
    – democratie iliberală (fac alegeri, aleșii sunt reprezentativi dar între alegeri suspendă parțial mecanismele democratice)
    – autoritarism
    – dictatură crâncenă
    – etc.

    Comparațiile socialism vs. capitalism au sens dacă precizam și forma de organizare socială cu care e combinat capitalismul, diferențele sunt mari. Dacă analizăm societăți capitaliste, să nu uităm că într-un fel arată capitalismul într-o democrație liberală și altfel într-o dictatură.

    00
  22. Capitalismul acesta sălbatic cum vor unii să îi spună este de fapt un sistem feudalist modern.
    Și în trecut feudalii și landlorzii aveau tot, omenii munceau pentru a rămâne la final cu mai nimic.
    Înainte feudalii nu plăteau taxe, nobilii adică, acum avem paradisuri fiscale și alte învârteli pentru ca bogații să nu fie impozitați și să acumuleze mai mult. Și atunci, cine are taxe mărite pentru sistem sanitar, țară, tot? Tot omul nici nu știu cum să îi spun de rând? Iar când băncile și instituțiile de stat stau să intre în faliment tot statul le salvează și plătesc tot oamenii de rând că ceilalți își iau primele babane pe care le duc în paradisuri fiscale.
    Tot înainte nobilii aveau mult timp liber, se întâlneau, petreceri, să vorbească toată ziua, saloane, la fel și acum nobilii de viță nouă fac tot felul de întâlniri toată ziua pe tot globul, unde cheltuiesc sume enorme tot din banii omului de rând, ca să vorbescă ei despre ce? Că de ani de zile nu ajung la nicio concluzie cu ”Climate Change” se tot întâlnesc degeaba, în loc să vorbească în video call. Dar hei, aceste întâlniri sunt noile ”saloane”.
    Și acum nobilii au sporturile lor: golf, circuitul de vacanță pe sprânceană și multe altele, le găsim paralele dacă vrem la nesfârșit.

    Nu, oamenii nu sunt comuniști, ei nu vor un nou feudalism, un sistem cu stăpâni și sclaci așa cum devine pe zi ce trece.
    Taxare pentru toți, conform veniturilor și la venituri mai mari taxe mai mari, să se compenseze un pic situația, atâta timp s-a favorizat o clasă, să mai ia presiunea de pe bugetele normale, să poată să acumuleze și omul ceva.
    Fără paradisuri fiscale!
    Șmecherul acela de Dan Petrescu care a avut accidentul de avion cu toiată familia la bord făcuse bani din afaceri cu terenuri în România și ținea banii în paradisuri fiscale. Este ok? Să faci banii pe spatele statului, că ai avut ponturi și pile și după să cari banii nici măcar taxe să nu plătești? Nu este este imoral și ar trebui să devină și ilegal.
    Multe lucruri erau legale cândva în istorie, dar erau imorale și s-au abolit, cum ar fi sclavia. Și multe altele.

    R fi multe de făcut, dar ar trebui să se înceapă cu asta: taxarea tuturor. Să nu mai fie scutiri fiscale nicaieri, ștergerea datoriilor, paradisuri fiscale. Prin acestea s-a creat noul sistem feudal, care i-a sărăcit încontinuu pe unii, în timp ce pe alții i-a făcut din ce în ce mai bogați.
    Este moral ca CEO-ul unei companii care a primit ajutor de stat să fie miliardar? Să fie, da, dar acele ajutoare le plătim tot noi toți că nouă ni se măresc taxele, noi avem prețuri mai mari și noi suntem încontinuu sărăciți. Prin aceste părghii care da pot fi denumite și capitalism sălbatic, dar este de fapt un mod prin care o elită a pus mâna pe tot, sărăcindu-i pe ceilalți. Nu cu armele cum o făceau înainte nobilii și își însușeau efectiv, dar cu taxele. În pandemie a fost cel mai mare transfer de bogăție din istorie și continuă acum.

    00
    • TLDR idea e sa moara capra vecinului bogat. Repet: ce ne f**te grija cat are altu’? Si mai ales, de ce ne f** te grija cat e de competent sau nu sa aiba ce are.
      Moral??? Come the fuck on… Care e ROI? Asta e intrebarea. Pe romaneste ce- mi iese?
      Pilele sa ucum le ziceti voi se cheama networking. Daca ai mei au relatii, e normal ca eu sa beneficiez de ele. E ca atunci cand erai mic si te intreba lumea „Al cui esti”. Well, daca ai impresia ca ai crescut si nu mai conteaza al cui esti, te inseli. Va conta pana la moarte. Indiferent de sistem, comunism sau capitalism.
      Poti sa faci toti banii din lume, toate afacerile din lume, daca in capul tau esti stresat sa dovedesti altora ca esti mai bun, esti doar un om sarac.
      Daca esti relaxat in orice situatie, inseamna ca ai „spate”.

      00
    • da, PCR-ul se numeste networking in ”capitalism”. Traficul de influenta se numeste ”lobby”. etc Meritocratia, corectitudinea sunt doar vorbe in vant.
      Insa, taxarea excesiva a unora pentru a le permite altora sa nu plateasca taxe, este imorala. Va fi si ilegala la un moment dat in viitor, cum s-au abolit de-a lungul timpului multe lucruri imorale, totul trece, o sa treaca si asta.
      Toata lumea trebuie sa plateasca taxe si paradisurile fiscale trebuie sa fie destiintate, la fel scutirile de taxe, dar peste tot pe glob, pentru a nu crea un avantaj unor state evident, va veni si acest moment: acum, peste 10 ani sau 50, va veni

      00
    • Nu, nu va veni nicun moment d-asta reparator. Doomsday is not there.
      Tocmai din cauza de networking, lobby, whatever.
      Life is not fair. Deal with it.

      00
    • O sa fie anarhie. Toti au crezut ca nu se va schimba vreodata ordinea lor :))) de mii de ani. Ludovic XVI se credea Ludovic cel iubit si era uimit ca poporul vrea sa il omoare. Denial este comun la toti cei care pierd partida.
      nu stiu cat va dura, dar toata aceasta ordine o sa se schimbe, cum s-a schimbat tot in istorie.
      Orice imperiu care a fost creat pe nedreptate si crima a cazut.
      Si acum va veni o noua ordine, deja globalizarea moare zi de zi cate putin, se hotarase de altfel de prin 2019 daca vezi ceva articole de atunci, cand s-a hotarat ca a esuat si ca trebuie altceva, acum doar vedem ca moare, o sa vedem ce vine, dar asta cu fara taxe pentru unii, firme de law de compensari lobby etc, moare

      00
  23. Capitalismul este bun si functioneaza, dar din cand in cand mai trebuie facuta cate-o resetare, redistribuita averea la saraci. Daca o ti tot cu capitalism se ajunge ca acum 300 de ani, in care exista o clasa superbogata de aristocrati 5% iar restul 95% traiesc de pe o zi pe alta.

    Cand prietenii mei bat in masa cu pumnul cat de bun e capitalismul, le dau filmuletul asta sa-l studieze https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

    00
  24. Comunismul e acelasi lucru cu puti i bogati si multi saraci, doar ca saracii sunt mai multi ca in capitalism si bogatii mai putini

    00
  25. E trist ca majoritatea comentariilor rumega in gol aceleasi idei obosite despre „romanul de rand” care merge pe datorie in concediu, bombardieri, pile, coruptie si alte chestii stas..
    E mult mai simplu de atat..majoritar suntem un neam de needucati (education, nu 7 ani de acasa). Suntem preponderent analfabeti si overall neperformanti, nu avem mecanisme/procese. Individual si colectiv. Nu va impaunati, ca nu ma refer la cei 10% corporatisti care stiu ce SLA, kpi, ppt si ROI. Aici mancam prost, gandim prost, traim prost. Comunismul a produs asta, capitalismul mioritic a intretinut asta.
    Cine face treaba ( bani) pe ‘cinstitelea’ in capitalismul asta „salbatic” n-are timp de discutii d’astea semidocte.
    It is what it is, unii or sa iasa la liman, iar multi de 40+ sunt condamnati. Din lipsa de educatie, flexibilitate, viziune etc.
    Eu am job bun acum, dar sunt constient ca e un context si ca jocul asta e riscant. Ce fac in privinta asta? Zi de zi incerc sa fiu mai bun. A se citi „nu stau 30 de ani intr’un job fiindca e comod, ma inteleg cu sefu , platesc intretinerea si merg la gratar sambata”. Lumea moderna e mult prea dinamica pt genul asta de mentalitate ATAT de prezenta in Romania

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)