Comentarii răzlețe #13

Aflu, fara sa vreau, ca „BOR a donat pâna acum 26 milioane de lei pentru a ajuta victimele razboiului din Ucraina”. Foarte bine, BOR! Like&Subscribe. #bravoBOR.

In comentariile trecute oamenii mi-au explicat – cum numai comentatorii de aici o pot face – ca e important sa faci campanii umanitare in care sa ceri poze pe Instagram cu hastaguri si cu linkuri catre campanie, catre radio-ul care face campania, catre emisiunea radio-ului care face campania. Se pare ca si BOR a inteles ca e important si a executat un frumos comunicat de presa. Cu detalii, cu cifre, cu milioane de lei peste tot prin text. Bineinteles, daca citesti – ceea ce multi oameni, inclusiv pe aici, nu mai fac de multa vreme – observi ca cineva de la BOR a facut un excel in care a trecut „traduceri pentru 9832 de refugiati ucraineni = X lei”; „cazare oferita – nu stim daca au si fost ocupat toate locurile, dar ce mai conteaza, important e ca tu ai pus 11.000 de locuri de cazare la dispozitie si un loc de cazare costa Y lei, deci ai „donat” câteva sute de mii de lei. Cele 26 milioane de lei sunt, de fapt, vreo câteva sute de mii, restul fiind „servicii puse la dispozitie in valoare de…”. E ca si cum as spune ca si eu, Fluture, am donat câteva sute de mii de lei refugiatilor. Cum? M-am dus in curte, i-am aruncat in sus, si toti refugiatii care au avut nevoie au prins din zbor. Restul banilor cazuti la sol i-am strâns cu grebla pentru urmatoarea actiune umanitara. Nu e nimic mai prejos cu pozele cu bani cu like si hastag pe care le afiseaza manelistii.

Social media a reusit sa perverteasca tot si pe toate. Ce daca Biblia spune sa dai fara sa te lauzi, Biblia e o carte veche, de povesti. O dam exemplu doar când ne convine. „Biblia spune ca…”.

Efectele pervertirii social media sunt mai grave decât politica. Si, surpriza, va influenteaza viata mai mult decât o face politica. Sigur, comentatorii ageri imi vor explica pentru a N a oara ca gresesc. La fel cum unii comentatori au tinut sa spuna clar si raspicat „Eftimie e un putoi neterminat”, „Eftimie e o persoana detestabila” si multe alte invective care n-aveau nicio treaba cu nimic. Invective care, iar supriza, spun mai multe despre rahatul care le scrie decât despre autorul unui text. Un text, da? UN TEXT. Niste litere insiruite pe care poti alege oricând sa le ignori daca nu sunt conforme cu felul in care vezi tu viata!

Efectele pervertirii social media sunt mai pernicioase decât cred multi dintre voi. Un exemplu ar fi justitia. Justitia si cei care o infaptuiesc nu mai sunt interesati atât de justitie cât de „ce zice social media”. Unii procurori se sesizeaza pe cazuri in functie de câte like, hastag sau „tractiune” are un subiect. Judecatorii francezi, de exemplu, sunt atât de sictiriti de toate procesele pe care le au, ca daca au de ales intre un proces „banal” cu un tata care nu-si mai poate plati pensia alimentara si cele 3 fete minore ale printului din Qatar care sunt plimbate din hotel de lux in hotel de lux in Paris, vor alege fara sa ezite printul din Qatar. Pentru ca e mai exciting, pentru ca-i iesit din comun, pentru ca are multe „share”-uri. Politia la fel. Intre a investiga de ce muistul ala de tata de nu are bani de pensie alimentara si a verifica camerele de hotel in care se presupune ca sunt „abuzate emotional” cele 3 fete ale printului Q, vor alege fara sa ezite „dosarul cu cele mai multe like-uri in social media”. Dintr-un voyeurism, din nevoia de „excitement”, din nevoia de a iesi din rutina. Justitia pentru marea masa, pentru oamenii simpli, pentru plebe poate sa mai astepte. Pentru ca oricum pe noi nu trage nimeni la raspundere. Si oricum seful nostru e la fel ca noi, si el e interesat de detalii picante din viata printului qatari.

Efectele unei justitii ghidata de hastaguri si like-uri nu se vad inca. Pentru ca toti intoarcem capul de la un nene simplu care se plânge pe facebook-ul lui cu 216 urmaritori. Toti avem sânge de donat cu hastag #sangeMorningGlory, e mai important, salvam mai multi oameni decât pe amarâtul ala pe care mictioneaza justitia. Slava Domnului (sau Ucrainei), noi n-avem procese de genul asta si inca dam la scorbura de 3 ori pe saptamâna si tocmai i-am luat doamnei un 4×4. Pâna intr-o zi.

O poveste sordida din Danemarca, pentru care face valuri Firea. Bineinteles, iti vine sa dai skip instant, când vezi cine e stindardul. Cine se mai uita la ce zice doamna Sârmulita? Dar, dincolo de asta, putem vedea justitia anului 2022 in actiune. Doi români, arestati preventiv câteva saptamâni pentru rele tratamente aplicate bebelusui lor. E grav, foarte grav, sa bati un bebelus, sa-l neglijezi. Intr-un final, parintii eliberati din preventiva. Deci, cumva, justitia functioneaza si zice ca nu e chiar de arest. Mai departe. Parintii eliberati dar nu au voie sa vada copilul timp de – cel putin – 6 luni. Sa vada copilul. Deci, justitia, prin asistentii ei sociali, spune ca e interesul superior al copilului ca acesta sa nu aiba deloc contact (nici macar vizual) cu parintii lui. „Pentru sanatatea emotionala a copilului Dvs…” nu mai e valabil. Nu zice nimeni sa le dai copilul inapoi ca si cum nu s-ar fi intâmplat nimic. Nu zice nimeni sa nu continui sa anchetezi. Nu zice nimeni ca n-a existat agresiune. Dar de la a le da copilul pur si simplu inapoi la a nu-l vedea deloc sunt multe alte posibilitati. De exemplu, sa vada copilul si sa petreaca 30 minute, o ora, doua, in prezenta unui asistent social, in prezenta unui politist inarmat si cu arma scoasa, in prezenta presedintelui Danemarcei, dar cum sa interzici sa vada copilul? Cum? Ce institutie e asta?Nu cumva e cam aceeasi institutie care acum 40 ani abuza copiii prin orfelinate de ajungeau 50% infractori, violatori si pedofili? Acum stie, iar, mai bine decât oricine, ca bebelusul nu trebuie sa-si vada parintii? Sa-i vada, repet, nu sa locuiasca din nou, imediat, cu ei.

In rest, va rog „share”, „like” si subscribe la acest post. Si un pic de #patreon, poate intr-o zi beau si eu bere oferita de sefu’ la blog. Ca pâna acum am scris doar pe uscat.

PS. Pentru cine n-a observat, in sfârsit o poza cu autorul acestor rânduri. Nice to meet you!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Prinzi fluturi dar ai dreptate …

    00
  2. Bine , e clar ca la noi egalitatea, chiar si la cea a investigarii infractorilor e pervetita…
    Legat de cazul Danemarca, eu nu stiu daca tinerii aia sunt vinovati sau nu, dar ce am habar e ca cazuri in care autoritatile din tarile din nord uneori exagereaza..tin minte un comentariu la colegul de blogroll, unde la o familie de bogati le-au luat copilul doar pentru ca avea vanatai pe genunchi, cand de fapt kinder-ul suferea de ceva boala care ii schomba pigmentarea sau ceva de gneul

    00
    • @Dave, ai ceva link cu info aia cu copilul luat doar pt ca avea vanatai? nu pot sa cred ca se face asa ceva. traiesc de aproape 20 de ani intr-o tara in care asistenta sociala este foarte implicata in cazuri de copii maltratati, batuti, abuzati, s.a… dar niciodata nu am auzit/citit/vazut un asemenea caz. da, se iau copiii familiilor care si-i maltrateaza, abuzeaza, dar e vorba de cazuri atroce (ars cu tigara, fierul de calcat, batut cu bestialitate, abuzat sexual, sau altele de care nu are rost sa vb aici) dar niciodata de la niste vanatai care pana la urma nici macar nu sunt de la batai…si e si logic, oricat de bogata ar fi o tara, nu aloca destule fonduri pentru a permite copiilor sa traiasca mai bine decat o fac langa parintii biologici. repet, in afara de cazul in care aia sunt abuzatori patologici. deci, nu, nu exagereaza nimeni, cand sunt luati copii de langa parinti sunt luati pt ca nu exista alternativa.

      00
  3. Ahhh, tocmai cand voiam sa zic de ‘Eftimie..’

    00
  4. Aaa, tu esti baiatul ala care prezinta tocatoare pe tiktok :))

    00
  5. Nu vi se vad sprancenele 😉

    00
  6. Deci pana la urma
    Fluture e good guy si Eftimie evil guy?

    00
    • Pentru mine, ambii sunt good guy.
      Pe Eftimie îl citesc cu plăcere, are o miștocăreală faina in texte. Pe Fluture îl citesc pentru ca e mai filozof, încearcă sa ne educe puțin sau poate doar își bate joc de noi…încă nu sunt hotărât 😊

      00
  7. Danemarca n-are presedinte. da, comentariul asta e doar o confirmare ca fiecare vede ce vrea intr-un articol :)

    00
    • no kidding

    • @fluture
      Vrezi sa zici ca ai pus asta intentionat, ca sa vezi cine citeste cu atentie articolul?

      Ca daca ai fi zis ca s-a intamplat era una.
      Tu ai zis „de exemplu…”, ceea ce inseamna ca putea sa fie o scapare sau necunoastere legat de rege/presedinte.

      00
    • MihaiC, ai tendinta de a ne analiza pe fiecare dintre autorii acestui blog. Dar la modul foarte atent, sa verifici fiecare scapare de logica, fiecare pas in lateral, fiecare…

      Sunt familiar cu familiile regale din Europa, poate mai familiar decât orice comentator de pe aici. „Presedintele Danemarcei” era un fel de aluzie la „presedintele Norvegiei” de acum câtiva ani cu Udrea. Si, oricum, in context, era absolut irelevant daca Danemarca are presedinte sau nu, era evident ca am facut o exagerare/sarcasm/ironie, presedintele sau regina Danemarcei n-au nicio treaba intr-o chestie de genul celei descrise de mine.

      De altfel, Dan nu a avut nicio treaba cu nimic din textul lung scris de mine, a vrut doar sa-mi gaseasca ceea ce a crezut el ca e un „fail” din partea mea, ca sa ma expuna, sa expuna, sa arate cu degetul ca… Comentatorul tipic de pe aici…

    • totusi mi-a placut cum am reactionat la articol. am facut o verificare pe wiki inainte de a posta si am aflat (pe linga confirmarea ca danemarca e regat) ca insulele feroe tin de danemarca. insulele feroe sunt aia care cind nu-s ocupati cu pescuitul de balene, mai joaca fotbal cu romania. iar acesta e un comentariu razlet.
      ps. tocmai am aflat ieri de la baietii mei de un joc nou: se aleg doua cuvinte complet aleatoriu si cine gaseste mai repede legaturi intre cele doua doar prin link-uri pe wiki cistiga. da, genul asta de informatii m-ar putea ajuta la quiz-urile din baruri :D

      00
    • @fluture
      Culmea este ca nu am fost „cu ochiul pe tine”.
      Desi stiam ca Danemarca este monarhie, nici nu am percutat ca ai spus presedintele Danemarcei pentru ca am inteles ca este o exagerare si detaliile exagerarii erau mai putin importante ; puteai sa pui si imparatul Danemarcei :)

      00
  8. 1/ Cand o institutie care primeste subventii de la stat face o donatie, cine face de fapt donatia respectiva?
    2/ daca ar fi platit serviciile respective (traduceri, cazare, orice altceva) puteau sa spuna ca au facut o donatie, altfel cum au stabilit valoarea? Daca un avocat cu tarif de 1000 EUR/zi se duce voluntar sa imparta sanvisuri la refugiati poate sa spuna ca a donat 1000 EUR?
    3/ Nu sunt de accord cu tine ca politica ne influenteaza viata putin/deloc si nu cred ca am picat de accord cu Eftimie pe vreun subiect, dar atacurile la persoana sunt nashpa.

    00
  9. „Invective care, iar supriza, spun mai multe despre rahatul care le scrie decât despre autorul unui text.”
    Cuvântul „rahat” in acest context e invectiv. Autocaracterizare?

    00
  10. Nordicii ăștia sunt ciudați, de acord. Dar ne-am dus noi la ei, nu ei au venit peste noi (cum au venit alții, din altă direcție geografică, de-a lungul istoriei). Nu-ți place acolo, nu te duci. La fel, dacă nu-ți place de saudiți, că decapitează cu sabia, dau bice pentru alcool și l-au omorât pe Khashoggi, e simplu. Nu te sui în avionul de Riad.

    00
    • Sigur ca daca nu iesi din blocul tau cu bulina din centrul Bucurestiului ai mult mai putine sanse de a primi „lovituri” ale vietii.

      Doar ca aceste comportamente, acest autoritarism de stat se propaga astazi peste tot si poate sa ajunga la usa apartamentului tau fara ca tu sa fii nevoit sa te gândesti sa te duci la Riad sau Copenhaga. Sau aiurea.

      Bineinteles, nimeni nu impiedica pe nimeni sa vada doar pâna la presul de la usa proprie…

    • Ok. Care ar fi solutia?

      00
    • Danemarca e statul ăla de care aparține Groenlanda. Danezii au forțat nativii sa trăiască în orașe. I-au rupt de traditii, nu au oferit alternative viabile. Doar pt a-i controla. Complicat sa stii ce iti fac cetatenii imprastiati pe un teritoriu imens. Natural, au apărut foametea, consumul de alcool, infractionalitatea. Apoi le-au luat copiii și i-au institutionalizat. Tot pe acceasi idee că trebuie separați copiii de mediul nociv. Chiar ii învățau că părinții nu sunt buni pt viitorul lor. ..

      00
    • @Miyamoto – abia de curând si-au cerut iertare de la groenlandezi (+ceva bani)… sunt niste povesti atroce… mai ales in contextul unui razboi (al doilea razboi mondial) ale caror orori parea ca nu le mai doreste nimeni.

  11. Ce e interesant la nordicii ultra-politically correct și mega-egalitari e că fazele astea cu abuzuri de copiii se-ntâmplă doar la familiile de emigranți de un anumit ten.

    Nu văd același lucru pățind anumite comunități care vin din zone mai îndepărtate, unde sunt convins că n-au grețuri în a-și abuza copiii și a-și da fetele în căsătorie la vârste fragede. Și nu mă refer la conaționalii noștrii, ci la cei ce vin din zone mai îndepărtate.

    Încerc să n-o dau în conspirații dar aș presupune că nimeni din cei de pe listele de așteptare pentru adopție nu vrea un copil mai negricios, toți vor albi cu ochi cât mai albaștrii, așa că abuzurile vor fi observate cel mai atent la familiile de genul și se vor grăbi să îi salveze de abuzuri cu cât sunt mai albi. Și dacă e posibil să fie politic și financiar mai slabi, gen români, polonezi, estonieni, etc.

    Sper să nu fie adevărat, dar știind că la fel e și la noi, toți vor să adopte albi, blonzi cu ochi albaștrii, asta creează anumite tendințe în instituții, fără să-ți dai seama și fără a fi neaparat intenționat, dar asta nu înseamnă că n-ar fi real.

    00
    • „se-ntâmplă doar la familiile de emigranți”.
      o explicație ar fi de genul #bravoDanPuric. o alta, ceva mai rezonabilă, ar fi că având ceva bani și ceva spoială de cultură, poți mima că în mare ești unul de-al lor; însă, se vede treaba, nu prea poți să fugi de umbra ta.

      00
    • Ca și local e altceva, cunoști legile, ești cetățean, automat ai alte drepturi. Știu că teoretic UE și toate cele, dar nu e neaparat așa.

      În orice țară ca rezident permanent nu ai neaparat aceleași pârghii legale și drepturi ca un cetățean, așa că nu sunt așa curajoși funcționarii cu tine din start.

      N-am zis că ar fi nevinovați sau că noi românii am fi mare stindard de civilizație, nici vorbă, zic doar că nu e chiar totul așa de roz cum credem noi de obicei despre vest, trebuie să știi că unii sunt mai egali ca alții.

      00
    • Tarile cu apa calda au ocazional si ele problema opusa: daca scade prea mult numarul de cazuri de care se ocupa o institutie, cum isi mai justifica respectiva institutie cererea de marire de buget?

      Coruptia exista peste tot. Cand ai parte de „slow year” e tentant sa iei un caz al unui cuplu de imigranti si sa exagerezi anumite aspecte, mergand totusi relativ pe linia adevarului.

      00
    • @manu – nu cred ca serviciile vizeaza preponderent vre-un „ten”. Pentru ca ele sunt egalitare/egalitariste si nu vor sa fie acuzate de „rasism” prin presa, prin cabinetele ministeriale etc.

      Cred ca @vosidit a punctat corect treaba cu bugetele! In toate tarile astea cu apa calda curenta functionarimea s-a lenevit asa de tare, s-a adaptat atât de bine la viata usoara de functionar, incât nu face decât sa urmareasca ca bugetele sa fie mereu crescatoare. Chiar daca asta implica greseli, heirupism sau alte probleme. Sunt foarte putini functionari trasi la raspundere. E o „breasla” care se apara cât de bine poate. Ca orice breasla.

    • totuși, lenevită sau nu, funcționărimea nu prea poate face niciun fel de exces de zel dacă nu are la îndemână 2 cretini, întâmplător de etnie română, care își bat copilul.

      00
    • @joker
      Nu cunosc cazul acesta precis, nu știu dacă și-au bătut copilul sau nu, dar sa nu crezi că nu poți intra in gura hulpavă a mașinii birocratice total nevinovat

      00
    • @Ouiouifi. pe o scară care la stânga are „absolut inocent” și la cealaltă extremă „vinovat ca păcatul” eu i-aș așeza pe cei 2 la extrema dreaptă. nu cred că în Danemarca îți ia cineva copilul (ceea ce este o măsură extremă, dacă nu ești inuit) fără să-i convingi că ești un pericol real pentru cel pe care se presupune că îl îngrijești.

      00
    • @Joker – cred ca nu cunosti problema suficient… in Franta sunt 300.000 de copii institutionalizati, si aici nu vorbesc de orfani ci de copii „temporar sub supravegherea statului”. Chiar crezi ca la cifra asta TOTI au fost plasati pentru ca parintii erau „vinovati ca pacatul”? Pari foarte sigur pe tine ca sistemele astea sunt fara prihana… si ca culpa este exclusiva a parintilor. Care, bineinteles, daca mai sunt si suedeji au circumstante agravante care fac decizia asistentei sociale sa fie „si mai” corecta.

    • NOU
      #34

      @mannu144x nu neapărat. La fostul job, director general era o tipa din Danemarca. Și are un copil cu autism de gradul 3. Din momentul in care 3 medici diferiți i-au pus acest diagnostic, asistența socială a început să îi facă vizite săptămânale sa vadă cum îl îngrijește. Pe lângă asta au pus-o să își ia bonă licențiată in autism pentru îngrijiri 24/7. Normal, corect, civilizat, nu știu dacă e, dar cand s-a mutat in România pentru jobul respectiv, mi-a spus că nu apreciem libertatea pe care o avem.

      00
  12. Ai văzut ți-a fost greu să ștergi? 🤭

    00
  13. Doua comentarii la comentariile razlete:

    1. BOR face ce face si corporatia in comunicarea programelor de responsabilitate sociala, sponsorizari si donatii etc. Intr-o alta viata am scris o gramada de texte despre sprijinul in valoare de x pentru y, unde x erau produse/ servicii la pret de lista. Facultatea de teologie din București are chiar un program de studii masterale de teologie si comunicare.

    https://teologie.univ-ovidius.ro/despre-noi/misiune

    https://basilica.ro/prima-promotie-de-masteranzi-in-comunicare-la-facultatea-de-teologie-din-bucuresti/

    2. Exista deja o intreaga literatura despre cum tehnologia a distrus presa, despre cum degradarea jurnalismului arata?/ duce? la degradarea democratiei, despre cum avalansa de informatii face ca nimic sa nu mai fie filtrat/ relevant/ coerent etc. Ironia face ca in urma unor comentarii citite pe Facebook in ultima vreme am recitit o vechitura ce mi s-a parut foarte actuala, La societe du spectacle a lui Guy Debord. Scrisa inainte sa ne nastem, ce sa vezi! Imi permit aici sa fac o presupunere cu privire la citi ani ai putea avea. :)

    00
    • Acum vreo 3 comentarii razlete ziceam c-o sa zic ceva de J. Ellul. Ei bine, el si Guy Debord = love. Situationistii astia care s-au agitat in perioada aia si pe care nu prea ii baga nimeni in seama.

      Dar cartea asta e cunoscuta, se face des referire la ea si e an de an mai actuala…

    • @ fluture
      Aștept cu interes Comentariile#14 pe subiectul asta

      00
  14. NOU
    #40

    Legat de Bor, discuțiile nu se vor termina. Din cercul meu de cunoștințe am fix aceleași întrebări de ani de zile: ‘dar de unde are bor bani?’; ‘pai asta e treaba bor, să dea, să facă, să dreaga’; ‘dar de ce se lauda bor cu câți bani donează? Faptele bune se fac în tacere’ și evident, daca nu aud, citesc, văd ce face bor cu banii, înseamnă că bor nu face nimic pentru săraci. E atât de simplu sa te dai cu părerea când tu auzi de 5 cazuri sociale de care se ocupă bor, de prin presă, când defapt cele 5 cazuri reprezintă doar 1% din toată activitatea bor. Btw bor nu înseamnă doar Danny Boy sau IPS Teodosie. Bor este format și din monahii care au pus la dispoziție mănăstirile pentru refugiați (care inca nu au plecat pentru că nu au unde și așteaptă să se întoarcă în Ucraina) și din preoții care au strâns donații în fiecare sărbătoare la biserică ( de când a început să vina valul de refugiați, din februarie) și nu în ultimul rând de oamenii care merg la biserică și donează.

    Cele mai multe cazuri sociale nu le-am auzit de la tv, ci de la preot, duminica la biserică. Oameni simpli de lângă noi, care au nevoie fie de o mașină de lemne pe iarnă, fie sa ii ajutam cu plata facturilor, fie un bătrân ce nu își permite medicamentele…

    00
    • @CM
      Daca BOR s-ar finanta singura (donatii de la enoriasi) ar fi totul OK si nu ar fi o problema sa se laude cu ce fapte bune fac.

      00
    • @MihaiC. Biserica are un ascendent moral asupra tuturor celorlalte instituții ale statului datorită vechimii ei; așa, ca rezumat, BOR a rămas constantă în ultimele 3 secole, timp în care statul a trecut prin vreo 11 forme de organizare (inclusiv ambele extreme ale spectrului) – și asta, simpla cantitate de timp în care au rămas aceiași, le dă dreptul să se comporte ca stat în stat.

      de dragul metaforei, este exact ce se întâmplă cu raportul dintre USD și EUR. chiar dacă în termeni economici zona EURO stă infinit mai bine decât SUA, totuși 80% din rezervele planetei sunt denominate în USD, indiferent de ce tâmpenii face FED-ul. de ce?

      oamenii, instituțiile au nevoie să știe că există ceva invariabil în viața lor, the lender of last resort. așa cum multă vreme de acum înainte, Federal Reserve va fi cel care anunță ora exactă când vine vorba de bani, tot așa, aici, la noi, BOR va fi fiind cea care asigură coeziunea statului laic (în nu contează ce avatar al lui).

      00
    • 1/ „stat in stat” dar cu finantare (majoritar) de la stat :P
      2/ „asigură coeziunea statului laic” – homosexualii vor arde in iad, femeia trebuie sa fie supusa barbatului ei, legile laice sunt respectate daca au chef…

      00
    • atâta timp cât BOR va fi instituția în care oamenii au cea mai mare încredere, chiar nu contează ce prostii fac sau susțin. nu există nicio formațiune politică care să se apropie de cifrele BOR – și, vezi cazul Rusiei lui Putin: după 24.02 a explodat încrederea în președinție și biserică, există o rezervă semnificativă de „încredere” latentă.

      în România, așa cum arată ea astăzi, nu există nimic care să echilibreze greutatea uriașă a BOR. evident, ei sunt mulțumiți cu status-quo-ul actual și nu vor să intre în conflict cu celelalte „puteri”. dar nici statul, așa laic cum este el, nu vrea să verifice dacă are cu cine să aducă BOR cu picioarele pe pământ.

      00
    • @Joker
      Inteleg ce zici, dar BOR nu a fost in stare sa adune banii necesari pentru catedrala de la acesti foarte multi ortodocsi care au mare incredere in BOR.

      Nu pot sa nu ma intreb daca nu este similar cu situatia in care majoritatea oamenilor zic ca sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru calitate mai buna si apoi produsele care sunt mai bune dar mai scumpe stau nevandute.

      00
    • NOU
      #46

      @MihaiC ești hilar. Pe lângă gay, femei supuse, consideri că doar bătrânii mai merg pe la biserică, asa-i? E atât de amuzant să reducem un subiect atât de complex, creștinismul, la întrebări simpliste și să concluzionăm că fie God e rău, fie bor sifoneaza bani sau că God nu există. Ce-i drept sunt puțini ortodocși trăitori in zilele noastre, însă să consideri că homosexualii ajung in iad sau că femeia trebuie sa fie supusă, da dovada de habarnism. Ai citit tu pe undeva chestiile astea (cu siguranță și multe altele) și ai concluzionat tu ceva acolo. Ca practicant pot să îți spun că haina preoției sau monahiei nu îți garanteaza tichetul de aur spre rai sau că ești gay, locuri vip în iad. Dar sa ajungi la concluzia asta ar trebui ca cunoștințele tale sa fie mai complexe decât ce citești tu prin presă. In 2022 avem preoți mireni ancorați in realitatea zilei de azi care au înțeles profunzimea ‘femeia sa fie supusă bărbatului ei’ și au înțeles cât de simplu se poate folosi acest verset de către psihopați – vezi violenta domestica- și au început să încurajeze femeile să dea divorț și să le ofere adăpost în caz că nu au unde să meargă.

      E foarte ușor să scoți din context versetele din biblie și să le dai un alt narativ pentru a manipula masele. Evident atât în cadrul BOR cât și în alte culte creștine.

      App de ‘stat in stat’. Eu personal sunt de acord că BOR să nu mai fie finanțat de stat, dar ce facem? Stat în stat ca la Vatican? Cât despre atitudinea Vestului fata de biserici în general, acolo ‘cultul’ ți se trage direct din salar pe post de taxă. In Romania îl plătești daca vrei și evident că dacă nu frecventezi slujbele, nu îl plătești.

      In orice caz, discuția e foarte complexă și întotdeauna vor fi oameni pro și contra. Zi faina să ai.

      00
    • @CM
      Nu stiu daca exista Dumnezeu sau nu; pe de o parte nu am vazut dovezi clare ca ar exista si pe de alta parte nu poti sa dovedesti un negativ. Multi oameni se simt mai confortabil avand o credinta religioasa si eu nu am o problema cu asta.

      Nu eu consider „că homosexualii ajung in iad sau că femeia trebuie sa fie supusă”, ci asta este pozitia oficiala a bisericii.
      „In 2022 avem preoți mireni ancorați in realitatea zilei de azi” – bravo lor, tot respectul, dar sunt ei reprezentativi pt BOR sau doar o minoritate?

      „Stat în stat ca la Vatican?” – din punctul meu de vedere cultele religioase ar trebui sa fie din punct de vedere politic si financiar precum ONG-urile.

      „In Romania îl plătești daca vrei și evident că dacă nu frecventezi slujbele, nu îl plătești.” – Trei sferturi din catedrala au fost din bani publici donati de diferite institutii politice, deci am platit si eu o caramida acolo; daca nu a iesit cei pe care i-am votat eu, nu pot decat sa ma plang pe forumuri :D

      00
    • NOU
      #48

      @MihaiC tocmai că activează ca ONG :)))) de aia nu vei vedea ‘cultul’ sau ‘donatiile’ impozitate. :)))) diferența între ‘vest’ și ‘Romania’ e că în vest ți se impozitează direct, precum sănătatea în timp ce în România din taxele colectate se redirecționează o sumă de bani către cultele religioase. ‘cultul’ respectiv îl plătești separat, un fel de donație. Evident că se pot sifona bani, dar ca societatea să găsească BOR vinovatul principal, in timp ce închide ochii la alte sifonări denotă că societatea nu vrea schimbare ci doar un țap ispășitor.

      Poziția oficială a BOR este că fiecare om poate sa ajungă în Rai prin căință. Doar că la declarațiile lui Danny Boy sau ale lui IPS Teodosie, in presă se taie din context ‘căința’ că nu dă bine la clickbait.

      Incep sa fie majoritari preoții ancorați in realitate, doar că nu au la fel de multa publicitate precum cei menționați mai sus. Ii cunoști doar daca ii urmărești personal și faci voluntariat pentru cazurile de care se ocupă, alea 99% care nu ajung in presă.
      Din punctul asta de vedere sunt binecuvântată cu o comunitate de ortodocși practicanți ce înțeleg că nu ajunge doar condica de la biserică, semnată duminică de duminică.

      00
    • Îi iau eu un pic apărarea lui CM că văd că a primit un dislike la ultimul comentariu. Deci: 1. organizațiile neguvernamentale nu sunt impozitate pentru donații, in rest plătesc impozite pe salarii și proprietăți; același lucru e valabil și pentru biserici (toate, nu doar cea ortodoxă). 2. ONG urile declarate de utilitate publică primesc bani de la stat. Mai puțini decât BOR – e adevărat – dar sunt și mult mai mici decât BOR (de câteva sute sau mii de ori).
      Acestea sunt niște fapte. Poate consideri că nu e bine așa, că ar trebui să fie altfel, e ok, dar care ar fi motivul pentru care să fi supărat pe ăla care descrie cum se desfășoară lucrurile?

      00
  15. „Un text, da? UN TEXT. Niste litere insiruite pe care poti alege oricând sa le ignori, etc”

    Un om care scrie mult, dar ignora care e putetea cuvantului scris. Cuvantul scris e chestia care a precedat, de fapt a pregatit, dictaturi, razboie, crime in masă si așa mai departe.

    Si, da, ai tot dreptul sa emiti judecati de valoare despre un autor pe baza textului scris de el si expus in spatiu public. Text care nu e beletristica sau SF. Dap, inclusiv despre Eftimie ai voie sa spui ca e 5$_63## dupa ultimul text publicat.

    00
    • Silicon_v esti un putoi neterminat si un gunoi detestabil. Nu-i asa ca e misto tipul asta de comunicare? Gunoiule care esti.

    • @silicon_v: …u can’t win with these people!

      🦋 când te insultă lumea ai dreptate într-adevăr, dar nici eu și nici silicon_v nu te-a insultat. Ștergi ca să pară că ai dreptate. Narcisism penibil.

      …seek help!

      00
    • @aradean e ultima noastra interactiune, caci esti un gunoi detestabil:

      Lui silicon_v i-am scris insultele alea care nu erau ale mele ci ale unor comentatori la adresa lui Eftimie. Care Eftimie nu a insultat comentatorii respectivi, doar a scris un text. Comentatorii – de teapa ta sau a lui silicon_v – cred ca e ok ca un autor sa fie tratat de „gunoi detestabil” si „putoi neterminat”. Dar atunci când ei – comentatorii alfa – sunt tratati cu aceleasi invective, nu e in regula, „de ce ma insulti”.

      O prostie neterminata in capul dumitale. Nu am nevoie de interactiune cu tine, nu te mai forta sa fii destept in comentarii, ai miliarde de alte locuri in Internet unde poti fi destept.

  16. Am observat si eu ca foarte lume sufera de lipsa de atentie. Vor sa fie bagati in seama, sa fie cunoscuti, nu conteaza daca asta iti aduce beneficii neaparat sau nu. Sa iesi ca paduchele in frunte, asta este important.

    00
  17. Boss, „dam de 3 ori la scorbura pe saptamana”? fuck, doar nu esti racheta… oricum e clar, fraza aia n-ai scris-o pentru noi astia trecuti bine de 40. :)))))

    00
  18. Hey! wait a Goddamn minute…
    Daca eu persoana fizica imi iau masina, proprietate persoana, pun carburant din banii mei, iau o zi libera de la scarbici si ma duc pana la Sighet sa iau niste refugiati din vama si ii duc XXX km, cred ca pot sa fac un calcul approximativ si sa spun ca toata actiunea m-a costat Y lei.
    De ce nu e corect ca BOR sa zica asta?
    De ce nu sare lumea de cur in sus cand o corporatie se lauda cu fapte similare? Sau chiar alte institutii ale statului.

    00
    • @ Enzo
      Pt că că o face, după cum spune fluture, pt afișare, nu creștinește (sa dai fara sa te lauzi că ai dat). Când însăși Biserica are nevoie de validare pe rețele sociale, plătind mai mult pe publicitate decât pe realizare, e semn că societatea spectacolului a pervertit totul.

      00
    • Pana nu demult era o problema cu BOR ca nu comunica suficient.
      Acum, daca o face, o face tendentios, ca asa am hotarat noi, ca se lauda…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile