O fază apropo de reciclare și KOLs

KOL este key opinion leader. Adică nu doar influenceri, ci și site-uri, jurnaliști pe persoană fizică, editorialiști și prezențe media. Wikipedia.

În ultimele luni, pentru că nu prea mai sunt subiecte pe care să se poată comunica, multe bugete s-au mutat în zona de reciclare. Toate companiile sunt pasionate de reciclare și plătesc articole pe tema asta pe la tot felul de KOLs. Articolele sunt generice, remestecă aceeași informația disponibilă de 10 ani peste tot.

Și nu am văzut nici un fel de freamăt după 2 ani de publicat constant articole pe tema asta în toată media, fie că vorbim de Instagram sau de orice site de ziar de provincie. Ceva e greșit undeva. În mod sigur nu e că oameni care nu reciclează în viața reală mă îndeamnă pe mine să o fac. Nope. Românii sunt căpoși, de aia nu merge reciclarea.

 

reciclare-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. NOU
    #1

    Reciclarea nu merge la noi pentru ca nu vine cu nicio bonificatie pentru cei care recicleaza fata de cei care nu recicleaza. Atat de simpla e explicatia.

    00
    • Iti dau eu o solutie, ii arzi la buzunar. Cine nu recicleaza plateste dublu gunoiul. Problema e ca nu ai avea cum sa implementezi treaba asta la bloc.

      Dar la casa ar merge beton.

      Sau sa plateasca gunoiul tot blocul la comun. Dar aici e posibil sa se lasa cu „cearta plus bataie”. Sunt sigur ca putem copia o solutie din Olanda/Suedia ceva tara civilizata.

      00
    • Reciclarea nu merge la noi pentru ca nu vine cu nici o amenda pentru cei care nu recicleaza. Omul ce nu recicleaza nu este penalizat. Atat de simplu este.
      Nu invers.

      E mai usor sa depui efort cand lipsa efortului iti aduce un prejudiciu direct, decat sa depui efort pentru o rasplata insignifianta.

      00
    • Vorbim de amenzi pentru populatie, in conditiile in care firmele de salubrizare nu fac colectare selectiva. Pai si atunci de ce sa ma chinui eu sa reciclez in conditiile in care vine Dorel cu masina de gunoi si arunca totul la gramada?

      Ca sa nu mai spunem de legea minunata care interzice pungile de plastic, dar nu are nici o problema cu ambalajele din acelasi material sau dintr-un plastic si mai dur.
      Sa luam exemplul sticlelor de Coca Cola.
      1. Sticla de plastic este invelita intr-o eticheta tot din plastic.
      2. Apoi sunt infoliate in plastic cate 2 sticle.
      3. Seturile astea de 2 sticle sunt mai apoi infoliate din nou in baxuri de cate 6 sticle.

      Ai doua randuri de ambalaje de plastic. WTF!!!

      00
    • In Voluntari e deja asa.

      00
  2. NOU
    #6

    In imagine culorile sunt gresite: plastic/metal cu galben, iar hartie carton trebuie cu albastru. Deseu menagerie negru. Trebuie sa invatam codul de culoare pe fiecare deseu. Ajuta acest detaliu

    00
    • Pentru cei interesati, las mai jos acces la o simpla instuire cu privire la coletarea selectiva.

      https://safetyromania.ro/training-colectare-selectiva/

      Vali, te rog sa stergi acest comment daca nu este conform.

      00
    • Așa le-a pus Vali, să vadă dacă suntem atenți.
      Întrebări?
      Daltoniștii cum fac? Metalul poate să fie de orice fel?
      Un tetrapak de suc are carton – ceruit uneori – și părți de plastic. Se dezasamblează pe materiale, se spală interiorul?
      Mersi.

      00
    • Tetrapak merge in containerul galben. Intrebarea e ce facem cu ambalajul de Pringles?

      00
    • NOU
      #10

      Nu este o regula ca Tetrapak- ul sa fie in containers gavel. Pe unele apare si recipientul albastru. Am vazut la doua cutie de lapte, doua marci diferite, ca recipientul trebuie compactat si pus unul la hartie/ carton si celalat la plastic/metal.
      De fiecare data trebuie citit ambalajul si simbolurile

      00
    • @Safety: mersi. Rămâne neclară treaba cu ambalaje contaminate (carne, lapte). Unii zic că să le speli. Cât, cum, sincer, cine face asta?

      00
    • NOU
      #12

      @Crator – daca ambalajul este contam8nat se pune la deseu menagerie.
      Regula la ambalaje este GOALE-CURATE-USCATE.
      Vezi training-ul de mai sus. Dureaza maxim 10 minute.

      00
  3. In Craiova, din vara de cand a venit Iridex ca operator de salubritate am primit din partea lor 3 pubele – Una pentru gunoi menajer, una pentru plastic si una pentru carton / hartie + una mare pe strada pentru sticla ( pentru toata zona ). De atunci am inceput sa sortez, nu mi se pare deloc greu sau time consuming.

    00
    • Noi am primit saci. Daca o data nu mi-au lasat sac albastru pentru hartie/carton, saptamana urmatoare n-am avut ce sac sa scot decat cel cu plastic, asadar nu mi-au lasat nici a doua oara sac albastru. Sa ma invat minte.

      Pubelele cred ca trebuie sa le cumparam noi, daca ne deranjeaza ca intra matzele din vecini si fac praf sacii cu plastice de la pungile/caserolele de carne cu ceva arome lasate prin ele.

      00
  4. Tin minte prin sudul Italiei (Napoli) dupa instructajul gazdei despre cum sa ne ferim de hoti si alte scheme dubioase, ne-a tinut o prelegere foarte lunga despre cum trebuie sortat gunoiul ca sa nu-si ia el amenda. Acolo, fiecare primeste pungi cu un cod unic pe ele si stiu exact cine ce a aruncat. N-ai sortat bine? Nici o problema, mai arunca 200eur la noi si data viitoare poti. E atat de simpu.

    00
    • BO$$ la noi nu strange lumea cacatii dupa cainii din dotare sau lasa masinile pe trecerea de pietoni si statul nu face nimic (a se citii AMENZI) si tu vrei sa implementeze sistem de saci cu QR code si sa mai si verifice gunoiul aruncat ca sa vada cine nu recicleaza si incalca legea (asta daca e vreo lege pt reciclare desii ma indoiesc)

      00
    • La noi trebuie sa aduci adeverinta de la munca pentru a dovedi Ministerului Sanatatii ca esti asigurat (desi ANAF are toate aceste date). Si noi visam la baze de date in care sa fie notat corect codul QR al fiecarui sac de gunoi. Sa vezi ce distractie ar fi daca greseste Dorel si iti da sacii care trebuiau sa ajunga la vecin.

      00
    • La mine la bloc vad ca opreste lume din cand in cand, ba pune plastic la pubela de reciclare, ba gunoi la cea de menajer (nu-s care e faza). Banuiesc ca la o chestie dinasta cu coduri o sa iasa mare bambilici :))

      00
  5. La mine in sat au lasat cate 3 saci pentru fiecare tip de deseu. Problema este ca le colecteaza doar o data pe luna. Nu am unde sa tin deseurile 30 de zile. Asa ca le duc la pubelele pentru materiale reciclabile. Daca ar veni saptamanal ar fi cu totul altfel. Sunt convins ca peste cateva luni vor scumpi serviciul pentru ca nu reciclam.

    P.S.
    Nu am voie sa folosesc alti saci. Doar ce imi dau ei.

    00
    • Daca stai la apartament, chiar ca nu ai loc sa pastrezi toate deseurile timp de o luna. Ma gandesc numai cate sticle de bere se aduna intr-o luna de vara (mai ales daca este si vreun campionat de fotbal si ai 1-2 prieteni care vin in vizita).

      00
    • Andrei, e o solutie simpla…. te duci tu la ei.

      00
  6. eu sa ma chinui sa reciclez, iar masina de gunoi sa arunce totul in acelasi loc. sigur

    • Masina de noi le ia la gramada pentru ca le sorteaza ei dupa.

      Oamenii arunca aiurea si trebuiesc luate la sortat (mereu vad in tomberoanele alea mari Plastic la carton, carton la sticla)

      00
    • Pai nu înțeleg. Dacă mașină de gunoi le ridica la comun și le sortează ei apoi, de ce mai trebuie să le sortez eu inițial?

      00
  7. Dacă ai infrastructură de reciclare, rezolvi o mare parte din problema.
    Standard-ul acum la nivel european parcă era de 5 tipuri: plastic+metal , sticla, hartie, gunoi menajer + compost.
    Cand o sa vezi ca poti relativ usor sa arunci asta, atunci poti sa bagi amenzi + educatie constantă.

    Ajută toată gargara asta din partea companiilor prin tot felul de KOL, doar că o mare parte din Romanie nu are un infrastructura de baza pentru gunoi menajer si cea mai mare parte din reciclare o fac romii, deci per total normal că stăm prost.

    00
  8. Pe Dudestii Noi, un sat langa Timisoara: in fiecare saptamana deseurile menajere in pubela neagra ( primita de la ei ) iar reciclabilele odata la 2 saptamana in sacii primiti de la ei, pubela galbena am achizitionat eu de la Hrnbch. Pentru sticla sunt puse prin comuna pubele mari verzi.

    00
  9. cel putin la mine la bloc se face se face semi selectiv. sticla, pet + alte plastice, se depun la ghena alaturi de tobogan, menajerul in saci aruncat jos. marti si vineri vin oamenii de la firma de curatenie si aduna toate astea separat, le depoziteaza in ghena (ghenele sunt suficient de mari), iar vinerea pe la 8 sau 9 trec masini (nu stiu daca sunt tot ale lor sau au contract cu firma de salubritate sau primaria) si ridica tot + poti sa mai aduci ce ai reciclabil prin casa, ambalaje, electronice, lemne, fieratanii.

    poate nu e ideal dar e un inceput.

    00
    • Idem la noi, București, sector 6. Din factura de la Urban se scad reciclabilelor, 0.54 lei /kg plastic, metal, carton și 0.25 lei/kg sticlă, avem saci la ghene pt cel amestecat reciclabil și pubele pt sticla. Menajerul se arunca tot pe tobogan. De când am început reciclarea selectiva, tubulatura se infunda mult mai rar

      00
  10. NOU
    #29

    Cosurile speciale pentru capace de la Penny sunt pline in fiecare saptamana.

    Romanii recicleaza daca li se da sansa.

    00
  11. La Taranoaia de padure unde locuiesc, se colecteaza selectiv gunoiul de vreo 3-4 ani daca nu mai bine. Intr-o perioada inclusiv biomasa era ridicata separat. Acum se multumesc sa ne ia separat “reciclabilele” si “restul”.
    Cica ar fi o lege care a creat obligatia asta.
    Nu stiam ca e si cu influenceri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube