Cifre, nu vorbe (criza iminentă, analiștii TV și alți demoni)

Economia e o știință p-acolo. În sensul că dacă nimerești varianta corectă în 51% din cazuri, poți face o grămadă de bani cu produse financiare complexe și derivate și cote de levier de îți ies pe nas. Mic secret: nimeni nu știe în ce direcție se duc lucrurile, niciodată. Cu toții aproximăm, gândim, dar nimeni nu știe cert.

Văd în ultimele luni tot felul de speakeri d-ăștia motivaționali care recomandă "la sigur" produse financiare, acțiuni, și culmea vând cursuri pe așa ceva (din care fac zeci de mii de euro). Sunt șocat. Văd directori de multinaționale care investesc în funcție de recomandările lor. Bai, ne-am tâmpit de tot?

În 2021, după sute de ore investite în research am reușit să bat BET și SP500 cu doar 5% (33,2% în acest an pe BET vs 39% eu). Merită? Probabil nu, chit că o gândesc că 5% peste 33% e vreo 18% diferență relativă). Dacă eu cu IQ 161 și 4 facultăți (la 2 am fost șef de promoție) nu pot să bat BET-ul cu mai mult de 20% din variația lui, înseamnă că degeaba mă chinui, ar trebui să iau un ETF. Pur și simplu nu pot să bat media suficient de mult încât să conteze. Deci oricine vă recomandă acțiuni sau produse financiare e un idiot. Iar ăștia de prin bănci și fonduri de investiții majoritatea habar nu au.

Văd că vreo 2 profeți spun că:

  1. Creșterea dobânzilor BNR va prăbuși piață imobiliară
  2. Rusia va invada Ucraina, și gata, toată economia noastră se prăbușește, sărăcim și murim de foame.

Încep cu a doua. Nu, Rusia nu va invada Ucraina. Din n-spee mii de motive, și sunt atât de evidente încât nu are sens să le explicăm.

Legat de prima. România are o situație super diferită de restul UE. Să o luăm ușor. În primul rând în România prețurile nu au crescut cu 20-25% în 2021 (YOY adică an peste an) precum în Franța, Cehia și Ungaria, și nici 30%, precum în SUA. Au crescut cu 13%.

Și asta e o creștere bullshit din 2 motive. 90% din români sunt proprietari, volumul de tranzacționare e mic și predomină apartamentele noi. Dacă luăm în calcul inflația reală, e p-acolo. Am citit în presă zilele astea că gata, piața imobiliară se prăbușește, că sunt cu 30-40% supraevaluate prețurile. 0 șanse. Avem cel mai mare randament din Uniune la prețurile astea, după Irlanda.

Altceva e îngrijorător.

La credite generale avem 908.475 debitori din care vreo (ATENTIE) 19% sunt restanți și cam 7% cu peste 90 zile. Adică morți și îngropați.

România dispune de 8,92 milioane de locuințe. Țineți minte cifra.

La imobiliare, din 177.717 debitori 11% sunt restanțe, și 1.9% sunt d-alea cu peste 90 zile. Apropo, am căutat cifra asta de mi-au sărit ochii din cap.

România are o populație activă de 8,9 milioane de persoane, și cam 1:1 e raportul de case, da? Dacă avem 177K credite la 9 milioane locuințe, înseamnă că 1.96% proprietăți sunt cu credit. Oricât ar fi ROBOR, EURIBOR și astea e irelevant. Doar 2% apartamente au asociat un credit.

Riscul nu e acolo. E în creditele de consum, în inflație și în venitul discreționar. E în recesiune, în frânarea economiei cu totul dacă BNR crește prea agresiv rata dobânzii. Numai că ghici ce, BNR nu e proastă. E smart și conservatoare. Și avem RON nu EURO, putem tipări, putem steriliza. Putem controla inflația ușor, deci ZERO motive de panică. Ah, da, nivelul de trai poate fi bușit rău. Dar 2008 nu se repetă. Vom avea inflație. Mare. Nu recesiune.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. Economia deja a intrat în recesiune in trimestrul 4 2021 când a scăzut cu 0.5% fata de trimestrul 3, din ue doar austria, germania și letonia au mai scazut sunt doar minciuni povestile lui cacatzu ca am avut anul trecut cea mai mare creștere economică din UE.

    00
    • In 2021 am avut a 4-a cea mai mica creștere economică din UE, iar creșterea aia a fost pt că se compara cu 2020 când au fost mai multe lockdown-uri și alte măsuri imbecile ale guwernelor lui johanis pt a fura in voie în timp ce lumea era ținută cu forța în case.

      00
    • Analiza ta este ff buna, dar finalul (optimist) are ca fundament profesionalismul factorilor de decizie din Romania, daca la BNR predomina oamenii cu pregatire si experienta, la guvern, un alt factor major de influentare al activitatii si implicit, al rezultatelor economiei nationale, nu stiu daca profesionistii, cati or mai fi, mai au putere de decizie

      00
  2. Ce as vrea să știu eu e procentul de tranzacții cash vs credit pe imobiliare , exista așa ceva la eurostat sau pe altundeva ?

    00
    • Un sondaj personal, din Tg. Mures: aprox 25% dintre casele si apartamentele achiziționate în 2020-2021 au fost fără ajutor (adica fără imprumut) de unde plm exista acești bani? Pai, o parte din cei care nu au abordat banca pt un împrumut, sunt: muncitori romani din străinătate care au strans tor ce s-a putut strange si se muta acasa la bătrânețe, 30% sunt cadre medicale, restul alte categorii de afaceriști. Sincer, exista bani mulți.. si sunt sunt ulti oameni cu bani care achiziționează fără împrumut.
      Eu credeam ca piata achizițiilor de apartamente/case este de 90% susținută de credite

      00
    • Mulți au ales să meargă pe varianta împrumutului fără ipoteca. Băncile dau 20k, unele chiar 30… Două persoane, 60k, plus economii, plus 2 carduri de credit = apartament mobilat. Și care se achita în 5 ani! Cu eforturi, bineînțeles… Și rate lunare de min 6000 lei! Și cu risc… Astea fără ipoteca nu-s așa bine reglementate dpdv al protecției consumatorului. Dacă avem inflație mare, avem și dobândă mărită. Într-un an poti ajunge destul de usor la o rată de 8000 lei. Sunt unii care suporta și atât dar nu stiu pe ce termen și nu stiu cat se mai pot întinde dacă va crește mai mult de atât.

      00
    • @MRC e mai mare cotă de 25% bate spre 50. Nivelul de economisire era acum 1 an la maxim istoric exprimat ca % din venituri. Nu neapărat asta influențează lucrurile ci faptul că un % insignifiant de 2% din fondul locativ e cu credit

  3. „BNR nu e proastă. E smart și conservatoare. Și avem RON nu EURO, putem tipări, putem steriliza. Putem controla inflația ușor”

    Pai si atunci de ce nu o facem? Ca deja vorbim de o inflatie de aproape 9% in 2021, iar 2022 se prevede si mai „vesel”.

    Sau luam ca referinta anii 1997-1998? Da, fata de perioada aia stam minunat. Fata de tinta normala de 2-3% anual stam ca dracu. Si, oricat s-ar chinui BRR-ul, inflatia asta se va duce in dobanzi inevitabil, ca nu sunt nici bancile societati de binefacere, sa iti dea credite ipotecare cu dobanzi de 4-5%, cand inflatia e mai mult decat dubla.

    00
    • BNR-ul ăla smart și conservator e același care în anii 90 avea inflații de 250-300%/an și zile in anii 97-98 in care dolarul începea ziua la 4000 lei și o termina la 7000 lei e că și cum azi euro ar incepe ziua la 4.94 lei și ar termina-o la 8 lei.

      00
    • @Sorin
      BNR nu e un magician care cu un abracadabra repara o economie făcută praf de Ceaușescu

      00
    • @Sabotor – tocmai că până prin 1995-1996 economia a fost cât de cat stabilă pe baza faptului că Ceaușescu lăsase o economie fara datorii, insa Petre Roman (pt care toată industria era fier vechi) și stolojan (marele iexpert international de la banca mondială) in cârdășie cu alt iexpert international Isărescu au belit totul.

      Că veni vorba, drago stolo nu era grav bolnăvior acum vreo 20 ani când i-a lăsat locul tovarășului petrov care avea ochii pisați de grija lui draga stolo ?

      00
    • NOU
      #12

      „Ceaușescu lăsase o economie fara datorii” asta e cea mai mare prostie care putea sa o faca cineva in istoria financiara a lumii, de la scoici ca moneda pana la NFT-uri cu maimutici… daca in ’89 inca erau datorii de platit, dupa discoteca din decembrie, prin ianuarie-februarie aterizau experii bancari-fianciari la care trebuia sa le platim creditele si ziceau, ok, avem o situatie, hai sa o rezolvam, si optimizau plan de afaceri, construiau oportunitati, vindeau ce nu renta sau distrugeau ce era toxic… si macar asa mai aveam o sansa si eram si noi un pic mai aproape de vest. In schimb, nu mai era nimic al nimanui, nu mai avea nimeni raspundere in fata nimanui si cine a stiut asta a distrus tot a furat tot a pus mai tare saracia pe romani, in loc sa avem 5-8 ani de tranzitie am avut aprope 20… de ce nu a platit Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria datoria nationala? pentru ca pe langa obligatii, datoria venea si cu niste experti care aveau grija sa poti platii si sa nu f@#$ meciu’ la toti cum a facut sociopatu’ ala

      00
    • tocmai că până prin 1995-1996 economia a fost cât de cat stabilă pe baza faptului că Ceaușescu lăsase o economie fara datorii

      Ai dat iama in ciuperci? Serios acuma, economie stabila a lasat Ceausescu??

      00
    • Sorin, daca in ’90-’92 s-a sapat groapa economiei, in ’92-’96 au ingropat-o si i-au pus si cruce. Faptul ca perioada ’95-’96 a parut mai stabila n-are nicio legatura cu ce a ‘lasat” Ceausescu.

      00
    • @Sabotor – in 1989 eram peste Polonia și aproape de Ungaria si cehoslovacia la nivel de trai acum suntem mult în urma lor.

      @Stefan – pai asta ziceam și eu că boul de Petre Roman și ulterior alt prost Teodor stolojan au distrus cam totul între 90-95 in cârdășie cu Isărescu care n-a știut nimic de fni sau bancorex ambele aflate sub umbrela BNR.

      00
    • Pentru că la cota aia de 9% inflația ajuta statele să tempereze datoriile istorice.

    • in 1989 eram peste Polonia și aproape de Ungaria si cehoslovacia la nivel de trai acum suntem mult în urma lor

      Ti-am zis sa lasi dracului ciupercile, ca uite, numai tampenii debitezi.

      In 1989 nivelul de trai era atat de ridicat incat iarna admirai flori de gheata la geamuri, iti faceai lectiile la lumina lumanarii, mancai o supa lunga facuta pe gheare de pui, iar la felulul 2 niste creveti vietnamezi cu castravepolițiști murati (ca altceva nu gaseai), aveai apa calda o ora sambata, haine iti cumparai DACA se bagau la magazin si atunci luai orice, indiferent de marime, culoare sau model pe model sa prinzi orice iar apoi te puneai la coada la hartie igienica, ca poate saptamana asta se baga hartie igienica la magazin.

      Iar tie din asta ti se pare ca nivelul de trai era peste al Poloniei, la nivel cu Cehia sau Ungaria? Furi curent grav, babaiatule.

      00
  4. Pe Romania deficitul de cont curent o trage rau spre faliment, este boala care nu poate fi vindecata , ar trebui taiate cheltuielile stupide inclusiv pensiile speciale dar cine sa o faca? o s-o mai ducem asa cativa ani si ajungem ca Grecia de acum 10 ani

    00
  5. Să avem grijă cu predicțiile. Țin minte că autorul susținea în 2020 că în 2021 inevitabil o să fie super jale. Ceea ce n-a fost. Nu că eu aș fi prezis altceva că mi se părea logic să fie, dar n-am încercat să îi conving și pe alții :)

    Ponderea locuințelor luate pe credit cred că e mai mare, cred că vreo 50% sau mai mult din proprietățile din România nu sunt eligible pentru un credit ipotecar pentru că fie nu au actele în regulă fie sunt undeva pe unde nu interesează băncile.

    Ca om ce are credit ipotecar, calculul după care m-am ghidat a fost rată vs chirie. Dacă e cu vreo 30% mai mică decât chiria, merită să iei.

    00
    • Absolut corect. Injecția de cash masivă și neașteptată a amânat problema. Practic bolnavul de cancer a primit redbull. Se simte bine momentan, dar tot cancer are.

  6. Daca s-ar apuca sa-si faca anaf treaba s-ar prabusi piata imobiliara mai ceva ca-n 2008.
    La intrare in cartierele noi din Cluj ar trebui puse pancarte pe modelul Basescu „Aici sunt padurile dumneavoastra.”

    00
    • Piata imobiliara din Cluj e doar o gogoașă mediatică umflata de propaganda și bazata pe prostia clujeană (remmeber acolo l-au votat de 4x pe Ghiță Funar pt că le vopsea băncile in tricolor), trebuie sa fi foarte „deștept” să prezinți un rahat de garsoniera de 11mp ca un palat.

      00
    • @Sorin Locuiesc in Cluj-Napoca de vreo 15 ani și am prins toată Tranziția de la Funar la Boc.Orașul s-a dezvoltat foarte mult ca și câteva orașe din țara.Clujul este foarte bine marketat din partea primăriei cât și din mediul privat.Bineînțeles ca s-a creat un miraj in jurul lui și multă lume vine sa investească/locuiască/învețe din cauza FOMO(fear of missing out).Am urmărit piata imobiliară de ceva vreme in ideea de a cumpara teren/casa/apartament/ așteptând sa se tempereze prețurile dar cred ca aștept degeaba.Pur și simplu exista foarte puțin teren unde sa se construiască și implicit oferta mică duce la prețuri mari.Sunt multe probleme in oraș din p.d.v al infrastructurii dar repet,se marketeaza foarte bine.

      00
    • @claudiu – nu e nici un marketing e doar propaganda pura, podul Traian din zona centrala a stat 5-6 ani cu ambele trotuare prăbușite în Someș, iar pietonii mergeau ca-n india printre mașini și doar înainte de alegerile locale l-a reparat boc și vorbim de un pod de maxim 100m lungime, sute de străzi noi neasfaltate că sa nu mai zic de canalizare, blocuri turn de 15-20 de etaje plantate in mijlocul orașului cu parcări insuficiente (cladirea NTT din spatele pietei mihai viteazul sau blocul care se construieste in abator pe locul fostului Opel ecomax), lucru care duce la trotuare sufocate de mașini parcate printre care pietonii n-au loc să meargă în timp ce boc trambiteaza oraș pt pietoni. Că sa nu mai zic de vrajelile ca și cartier nou rezidential in lombului, parc acvatic la Someșeni, metrou….și alte minciuni repetate de boc în fiecare campanie electorală din ultimii 15-20 de ani.

      00
  7. 5% peste BET este ok însă după cum zici și tu puțin. 5% net sau 5% brut, înainte de impozit și costurile de trading?

    Din contră, acțiunile merită însă nu pe durată scurtă și cu trading des. Interday îmi este prea stresant.

    Facultățile din domeniu te învață cum să pui liniile pe chart, să citești un chart tehnic, ceva cuvinte englezești șamd. Ce nu te învață este să ai răbdare, să realizezi (!) câștigurile și să nu devi prea „cerebral”. La acțiuni capul nu bate stomacul.

    Cu creditele, mai ales cele imobiliare se întâmplă ( :)) să fie vândute pachetele de NPL la fonduri (de obicei închise) de investiții. Datornicii mari plătesc de obicei în jur de 15-20% din datorie și ies cu basmaua curată. La cele 6 fonduri de NPL de care am avut grijă au fost cumpărate datorii între 50 și 200 milioane cu 2-3% din valoarea lor. Nu toate au fost credite pentru imobiliare. Creditele mari neperformante până la sfârșit sunt trecute pe pierderi, scad din impozite, la cele mici nu se uită nimeni, sunt vândute mai departe.

    Ubercool, frățioare, ce părere ai? :)

    00
    • La NPL garantat nu vorbim de 2-3%… Sunt puține cazuri cu 2-3% dar au clauza de profit share. Se tem investitorii de asta pentru ca vei munci pentru banca.
      Și oricum sunt cam blocate vânzările de NPL garantat după ce s-a decis impozitarea…

      00
    • Se poate. Nu mai lucrez în domeniu de 10 ani. Oricum ce contează sunt contactele personale ale inițiatorului de fond cu băncile – la nivel de CEO. Deci să zicem că Deutsche Bank îi vindea mai degrabă unuia unui terț cu contacte NPLurile bune decât DWSului (care oricum nu avea fonduri cu acest profil).
      Ce știu este ca băncile nu ies cu pierdere.

      Legile și cerințele de management ale fondurilor închise s-au schimbat prin 2010 până prin ’12 ceea ce a făcut aceste fonduri să devină neprofitabile. Ma referee la neprofitabile pentru inițiatorii lor, pentru cei investiți depindea de sumele investite și tupeul lor să ceară disconturi la costurile de management ale fondului.

      00
    • 5% brut

      00
    • Asta cu % depinde de atâția factori încât să răspunzi aici ar fi cel puțin o trăsnaie, mai degrabă incompetență.
      La 33% vs 38% realizezi mental diferența la sume reale și cât ai de investit. +5% pa din 1.000, 10.000 sau 10.000.000… Mda. Îi place ce face? Ce alte oportunități de investiție are o persoană? Câștig faci numai dun alocarea corectă a resurselor.

      Eu scriu aici dpmdv, de furnică… La mine 5% in sus sau în jos la bursă nu contează.

      00
    • @AlexF nu știu de ce îmi ceri mie părerea, că nu am habar de din astea :)

      00
  8. „Compania de investiții a lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, a cumpărat acțiuni Activision Blizzard în valoare de $1 miliard, înainte ca Microsoft să anunțe acordul pentru achiziția acestei companii.”

    Ca sa intelegeti cine castiga din bursa si chestiile astea financiare. Oamenii din sistem, aia de stiu si afla tot ce misca si cum misca….inainte de a misca.

    00
    • Recomand serialul Billions.

      E incredibil cât se dau peste cap toți să nu se observe că fac insider trading când de fapt totul e insider trading.

      00
    • NOU
      #33

      Ar fi funny ca FTC-ul să nu aprobe tranzacția, s-ar duce acțiunile sub valoarea lor de dinainte. :) Bine, cel mai probabil nu se va întâmpla, dar există o șansă (la fel cum nVidia a pierdut ARM-ul după ce a plasat oferta cu mai bine de 1 an în urmă, la presiunile venite din afară).

      00
    • Pai vezi ca poți cumpăra și tu acțiuni la compania de investiții a lui Warren Buffen. Brk.b are symbol pe nyse.
      Chiar recomand Berkshire ca alternativa pentru sp500.

      00
  9. Daca in procesoruk tau de 161 bagi informatii gresite obtii concluzii gresite. Si am tot respectul si nu o zic ironic Prima infomatie gresita este numarul de debitori. Sub nici o forma nu este 177k. Cred ca te-ai uitat doar la nivel 2021 desi si acolo da cu virgula vezi mai jos un raport BNR. Pe ultimul raport pe care l-am gasit de la BNR erau 865k de credite ipotecare / imobiliare si asta acum vreo 4 ani. In al doilea rand gradul de indatorare pe creditele imobiliare depaseste 41% . Pune peste gradul asta de indatorare o inflatie de vreo 25% real fata de momentul contractarii creditului. Sau poate crezi ca cosul de consum pe care isi calculeaza BNR inflatia e real. Din punctul meu de vedere in acest moment rata potentiala de default pe urmatorii 3 ani este peste 25% pe creditele imobiliare. Apreciez foarte mult tot ce scrii, ai avut super articole dar pe asta l-ai dat rau de gard pentru ca nu ai cautat cifrele cu atentie.

    https://www.bnr.ro/Credite-acordate-gospodariilor-populatiei-5771-Mobile.aspx

    00
  10. NOU
    #40

    pentru mine vedetele anului trecut au fost Pfizer (intrat la $35, ieșit la $59) și Nucor (intrat la $61, ieșit la $112). fără cine știe ce research (pe mine nu mă ajută IQ.ul, așa că nu pierd timpul cu ceva care zboară mult deasupra capului meu). stock-picking + dumb luck.

    00
    • Super!
      Mai conteaza si daca ai cumparat de $100 sau de $10.000…

      00
    • NOU
      #42

      @sebybv. cea mai mare parte a tranzacțiilor o fac cu pachete de $1000 (e mai ușor de văzut + și -; mai puțină bătaie de cap). singurele excepții în regulă pentru mine sunt: chevron (ceva sentimental, cred; ăștia au singurul ceo despre care știu sigur că.i mai isteț ca mine), realty income și abbott lab. chevron.ul l.am luat pe la $70; când ajunge la $140, la naiba cu sentimentele, lichidez tot.

      00
    • NOU
      #43

      @sebybv. părerea mea, nu vreau să descurajez pe nimeni, dar tot ceea ce se numește analiză tehnică și analiză fundamentală este pur și simplu o pierdere atroce de timp. ieși mai bine dacă ai încerca să rezolvi cvadratura cercului.

      00
    • Sunt și lucky pics. Nu de astea discutăm. Faptul că ai luat bitcoin la 30 și vândut la 55 nu înseamnă că știai ceva cert. E dumb luck.

    • NOU
      #45

      @Alter Ego. îți pot da la foc automat 40 exemple de insider selling atât de prost plasate în timp încât și o maimuță o nimerea mai bine; ultimul: mr. Bourla primește PFE la $38; anunță vaccinul minune, și imediat își vinde acțiunile la $42; după 4 luni PFE se duce peste $52, ceea ce la cele $4mil ale lui însemna cam $1 mil. nu avea informații valide despre compania unde era ceo? nu avea cu cine să se sfătuiască? nu putea aștepta 100 zile, îl dădeau cămătarii afară din garsonieră? sau pur și simplu nu știa, cu cele mai credibile și actuale informații. deci, e și altceva în afară de dumb luck?

      00
  11. Pai si la ce duce inflatia an de an ? Lumea speriata de inflatie cheltuie/investeste tot, pana cand populatia ramane fara bani. Ala e punctul in care economia incetineste si incepe foamea de bani. Atunci e mai bine sa ai cash, nu caramizi. Inflatia va inseamna nevoie de cash in curand, adica urmeaza ieftinirile.

    00
    • Exact ăla e calculul. Însă rezultatul e incerc. Dacă ai 100 lei și îi păstrezi până se termină inflația, s-ar putea sa mai ai 30, in putere reală de cumpărare. Și eu nu vad inflația temperandu-se prea curând.

  12. 9 milioane locuințe unde ? Sunt sate goale pline de „locuinte”, la fel si orase pe cale de disparitie. In Anina se vindeau blocuri cu 49000 de euro parca, tot blocul gol(cred ca daca pui jos 30000 e ok). Alea le putem taia de pe lista. Nu ai 9 milioane, ai 3-4 milioane si asta cu mare indulgenta si scos din burta in zone decente unde sa ai un loc de munca sau o afacere, in rest e varza, varza pe carne. Si va mirati ca sunt oameni ce cumpara cu cash: o familie plecata dincolo(chiar si unul dintre ei) pot pune deoparte 2000 de euro/luna. Intr-un an ai 24k, in 2-3 ani au de un ap de 2 camere.

    00
    • E adevarat, lumea face trecerea de la locuinte proaste la locuinte mai bune. Asta e trendul peste tot la noi in tara.

      00
    • In urbea natala un apartament cu 3 camere ajunge 30k euro, 35k daca il vrei papusa. Cine a prins un job bun in zona sau lucreaza remote o duce boiereste. Orasul e okeish, s-au mai facut lucruri, ai unde sa duci un copil la o scoala buna, e bun de liniste. Cu 4000 lei esti boss. Mergi cu suma asta in orasele mari, bagi o chirie cu jumatate si de restul traiesti cat de cat.

      00
    • @Robert, in general daca nu prinzi un post caldutz la stat in orase mici si la dracu este nasol. Fie ai o fabrica amarata unde cu greu unde primesti 2000 de lei pe lucru in schimburi fie pleci afara ca nu ai alta solutie. Si scoala e ok ? Poate primar si gimnazial, liceele sunt in general praf. Acum la 40 de ani poate m-as multumi sa traiesc intr-un oras mic dar la 20-30 nu ai unde sa iesi in oras, e totul trist, plin de mosi, babe si niste tristi ce nu au plecat de acolo. :) Vrei sa vezi un film la cinema, poate ai nevoie de un doctor specialist, internare intr-un spital mare, un cablu USB, vrei sa manci un KFC, sa joci un futsal, un tenis,vrei sa joci boardgames, etc… posibilitatile sunt limitate… stai pe banca in parc si asculti mosi si babe cum se vaita.

      00
    • … practic tu zici ca afara pui 24k euro deoparte, pai aia e „tractoreala” … daca ii dai 5k la Dascalu, iti arata cum faci 20k pe luna.

      00
  13. Irelevant.
    Cica o treime dintre romani declara ca nu au citit nicio carte, niciodata. Babaiatule!!!…

    00
  14. Auzisem de un citat misto acum vreo 7 ani:
    „A blindfolded monkey throwing darts at a newspaper’s financial pages could select a portfolio that would do just as well as one carefully selected by experts” – Burton Malkiel (economist american, a scris cartea „A Random Walk Down Wall Street”)

    00
    • Exista un hamster care se descurca binișor cu crypto

      00
    • Asta pentru ca bursa per total merge doar in sus pe termen lung. Si sa fi cumparat la all-time-high chiar inainte de o cadere, peste 10 ani tot pe plus bine vei fi.

      00
    • Urmaritul constant e pentru pasionatii de pacanale care nu vor sa isi recunoasca viciul.

      Fie lasi pe un index niste bani, cum deduce si autorul dupa sute de ore de cercetare.
      Fie daca esti mai bazat si ai mai multi bani de spart faci un pariu sperand la un 10/100x.

      Eu am si si, bine nu index, la ING pe moderat au aproape 15% randament ( foarte ok).
      Si am niste bani plasati, da nu ma uit ce face compania. Daca e ceva acolo o sa aud la timpul potrivit.

      00
  15. Iti apreciez articolele de fiecare data si nu vreau sa te contrazic, mai ales ca nu ma pricep la economie la fel de bine.

    Dar, la firul ierbii, situatia pentru oamenii ca mine care au salariu „fix” de la corporatie, in ultima luna pot sa-ti spun asa:
    – energia s-a scumpit cu 30%
    – mancarea cu un 15% (cel mai recent cos la supermarket a fost 750 RON, in crestere de la o medie de 600-650 de obicei)
    – interactiunea cu oamenii care isi seteaza tarifele singuri s-a scumpit teribil (instalatori, electricieni, etc. etc.) – sedintele de kineto ale copilului au crescut de la 150 la 220
    – benzina e 7 lei
    – un apartament de 4 camere la care m-am uitat anul trecut si era 160K, acum e la 190K

    Si atunci, daca veniturile reale sunt mancate de inflatie, dar preturile in Bucuresti tot cresc, cum impacam situatia fara o corectie?

    00
    • Va fi corectie la lucrurile scumpe si optionale, gen case noi, masini noi, vacante, haine, ca nu are cum populatia sa suporte acele preturi. Veniturile sunt mancate de nevoile de baza, adio bani pentru ozn-uri.

      00
    • Absolut corect Vlad. Exact așa o văd și eu. Doar că o să fie o criza tare bizara și diferita de ce am mai văzut. Nu una convențională.

  16. Legat de imobiliare nici eu nu cred că va fi o prăbușire a prețurilor, dar nu este nici cum spune autorul deoarece preturile din piata imobiliara sunt determinate de cei care vând și cumpără acum,nu de cei care au cumpărat anul trecut sau oricând în trecut.

    Deci cu alte cuvinte dacă cei care vand ACUM cer mai mulți bani pe apartamente/case preturile vor creste doar daca cei care cumpără ACUM au acei bani,altfel nu au cum sa crească.

    Legat de credite, majoritatea achizițiilor imobiliare se fac prin credit – că e prima casa, că e credit ipotecar sau de nevoi personale mai puțin contează, cert este că sunt prin credit.

    Este adevărat că în România sunt destui oameni care au bani, dar acei oameni nu o să își cumpere 10 apartamente cu numerar în Militari că nu au ce face cu ele – apartament in Militari o să își cumpere in general cel care sta acolo și care nu prea are 60-90.000 de euro cash.

    Ei, cel care cumpără merge la banca pentru credit – orice credit ar lua, fiecare crestere cu 1% a dobânzii înseamnă o creștere cu circa 11% a ratei lunare – concret de la.o rata de 2000 de lei ajunge la 2220 lei, la următoarea creștere cu 1% ajunge la circa 2500 lei – deci e ușor de văzut că o creștere cu circa 3% a indicelui IRCC cum se preconizeaza va face că ratele sa creasca cu 35-40 %, adică de la o rată de 2000 lei ajungi la 2700 – 2800 lei.

    Problema este că în funcție de salariu și alte credite fiecare are un plafon de creditare – adică este posibil ca o parte din potențialii clienți pur și simplu să nu poată lua un credit cu rata de 2800 lei in loc de 2000 de lei – așa că este greu de spus ce se va întâmpla.

    00
    • Iarăși corect și asta.
      Totuși preturile în sine nu au crescut atât de mult precum in regiune.

      In cartierul unde stau eu evoluția e cam așa
      2 camere
      2019 66K
      2020 67K
      2021 72K
      2022 78K

      Dacă compar evoluția din Budapesta aia sunt OZN.

    • Plus cursul valutar. 25-30% din creditele imobiliare sunt in valuta.

      00
  17. Imobiliarele au crescut mai mult de 13% in România in marile orase(București, Cluj, Iasi, Timișoara, Constanta). Probabil media pe țara este de 13% dar nu este relevant…da, in Slobozia, Turda, Mihail Kogălniceanu au crescut prețurile cu 2-3% sau deloc si acestea trag media pe țara la acel 13%…

    00
  18. ”În 2021, după sute de ore investite în research am reușit să bat BET și SP500 cu doar 5% (33,2% în acest an pe BET vs 39% eu).”

    Cu 0 ore investite (bine, hai să nu fiu măgar, petrec cam 1-2 ore pe lună citind diverse), sunt cam la același nivel cu BET, fără să bag bani în companii de stat și bănci. La cum e economia azi, dacă pui o maimuță să bage bani la bursă, iese în profit.

    00
  19. da, casele din chirpici de la tara nu sunt luate cu credit, dar nici nu am intentia sa fac asta.

    comparatia era buna cu nr. de prop de apartamente 2,3cam, gars din orase, grosul creditelor ipotecare aici se duc, nu in Podu Oltului.

    ori trolezi cu 2%, ori iq-ul e luat pe spaga.

    00
  20. Asta cu nu e motiv de ingrijorare e amuzanta rau. Zi-mi un moment in istoria recenta a romaniei cand s-a facut ceva cum trebuie si la timp. Ca de obicei, lasam sa planga vestul si sua ca e nasoala treaba ca la noi e bine, noi avem solutii. Si dupa ne transteste la pamant cand altii deja isi revin. Toata increderea in bnr!!

    00
  21. BNR veghează, m-am liniștit.

    00
  22. clar mai utila este comparatia proprietati eligibile pt credit, si persoane eligibile pt credit

    Plus chestia cu raport persoane:proprietate de 1:1 este un ASSumption copilaresc. Romania inca nu isi cunoaste exact nr locuitorilor (s-a vazut si in pandemie). In privinta proprietatilor zicea unul mai sus de blocuri intregi goale. In priv proprietarilor, raportul asta este valabil doar la pensionarii vaduvi. In populatia activa as estima ca pe la 50% care iau credite sunt persoane recent casatorite. In ce masura se compenseasa cu unii cu bani prea multi care iau credit dar nu locuiesc efectiv acolo (investitie sau chiriasi) nu pot sa ma pronunt dar nu cred ca acestia din urma depasesc 20% din creditati. Daca are cineva cifre exacte ne poate ilumina. Si un chirias este de asemenea scos din ecuatia creditarii pentru ca a luat decizia de a inchiria. Dar decizia lui de a inchiria il poate determina indirect pe un ‘investitor’ sa mai cumpere o proprietate.

    00
    • Exista desigur diferente. Am luat fond locativ și populație activa din cifrele de contribuții la sanatate acolo am găsit. Cam o casa/apartament per om cu asigurare socială avem.

  23. In primul rand povestea cu imobiliarele este pur subiectiva oricum ai vrea s-o dai. Eu am repetat in nenumarate randuri ca piata este umflata artificial din perspectiva omului care vrea sa achizitioneze o locuinta pentru a locui in ea. Si nu trebuie sa fi foarte inteligent pentru a observa asta mai ales pe segmentul de locuinte noi sa nu vorbesc de alea premium.
    Si chestia asta s-a tot intamplat din 2010 incoace unde absolut tot ce s-a construit nou a fost scump si foarte inghesuit. Si cand spun scump ma voi raporta la realitatile romanesti si mai ales la ceea ce primesti ramanand in Romania. Din nou vorbesc din perspectiva omului ce vede viitorul aici, vrea sa-si intemeieze o familie si sa traiasca cat de cat decent.
    La nivel de investitii fiecare accepta ceea ce vede. Mai precis inchiriatul este o jungla, implica foarte mult contact uman cu o gramada specimene si o incredere oarba in oameni. Daca cineva are stomac pentru asa ceva poate face niste bani, dar nu cine stie ce. Marele castig pe care-l poti da este o vanzare ulterioara la un pret mai mare fata de ceea ce ai luat. Acum fiecare cu ce-i place.
    La nivel de cum merge economia nu ma arunc in pronosticuri intrucat noi suntem dependenti de ce se intampla in exterior. Clar o inflatie o sa fie in urmatoarea perioada si o regandire a cheltuielilor va exista in fiecare gospodarie. Acum lucrurile pot deveni mai complicate daca se suprapun mai multe probleme, iar statul cu ale sale autoritati vor rezolva contabiliceste probleme cum a fost in 2010. Ce va fi? Nimeni nu stie.

    00
    • Uite aici nu sunt de acord. Romania are cel mai mare randament din UE aproape și cele mai ieftine locuințe per mp/salariu mediu. Ceea ce teoretic înseamnă că sunt ieftine nu scumpe.

    • @Alter Ego
      Pe hartie si in zona statisticii lucrurile sunt exact cum spui tu. Problema la firul ierbii insa e alta si e un pic mai complicata. Ca si exemplu iau Bucuresti o familie 2 adulti si un copil ce insumeaza venituri de 6000-8000 ron.
      In acest moment acea familie locuieste intr-un apartament inchiriat in bloc comunist din Titan. Chirie care este 300 de euro pentru apartament de 3 camere ei stand de mult acolo si proprietarul avand incredere. Bineinteles ca sunt foarte atenti cu bani si reusesc cu chiu cu vai sa puna deoparte pe luna vreo 2000 de ron si traiesc decent fara prea mari probleme.
      Totul este frumos pana cand realizeaza ca poate e momentul sa prinda radacini in oras si doresc sa achizitioneze o locuinta. Se apuca si incep o analiza a pietei imobiliare. Cauta sa aibe minim 3 camere apartamentul, amplasat intr-o zona decenta cu acces la scoli si la mijloace de transport in comun, ar vrea sa aibe o oarecare independenta energetica si blocul sa fie dupa cutremur, iar daca este construit in ultimii 10 ani este un mare bonus. Bineinteles ei vor sa aibe o compartimentare legala si fara vrajeli de tipul bucatarie open-space(deh doamnei ii place sa gateasca).
      La o prima vedere situatia este cam asa. Blocuri comuniste, dar care respecta cerintele lor se tot invart in zona 80k eur in functie de apropierea de metrou plus zone verzi si alte nebunii. Blocurile noi sunt o loterie curata, iar cu diverse compromisuri observa ca ar putea gasi ceva in zona 100k eur. Bineinteles observa si locuinte in zona de 70k eur, doar ca locatia este problematica si implica achizitionarea unei masini plus scoala de soferi pentru amandoi sotii.
      La toate astea implica faptul ca ei vor trebuie sa si mobileze/amenajeze locuinta eventual sa o renoveze daca situatia o cere. Prin urmare ei sunt constienti ca pe langa banii de avans ar avea nevoie de vreo 10-15k eur ca buffer.
      Si acum incepe nebunia calculelor:
      1. Creditul ipotecar ca e prima/noua/ipotecar clasic au nevoie de niste bani de avans. Din motivul criteriilor la care ei tin avansul va fi indiferent de tipul creditului 15%. Bineinteles daca s-ar uita la 2 camere s-ar putea incadra pe noua casa la 5%, dar e foarte misto sa traiesti 3 oameni in 2 camere in secolul XXI.
      2. Banca le spune ca rata nu poate depasi 40% din veniturile lor ceea ce inseamna un 2000 de ron pe luna in cel mai bun caz, iar suma la care s-ar incadra ar fi un 90k eur pe 30 de ani. Asta inseamna ca teoretic s-ar putea duce la un 105k eur apartamentul.
      Si cam astea sunt calculele simple ce sunt usor de urmarit. Partea cea mai nasola este faptul este ca ei banii de avans prin economisire i-ar putea face in vreo 2-3 ani asta in conditiile ideale(nu exista inflatie, preturile ar ramane pe loc). Realistic perioada ar fi dubla si vorbim de un stil de viata auster, iar ei nu trebuie sa aibe probleme de sanatate si alte rahaturi. Prin urmare in vreo 6-7 ani ar putea avea banii de avans, insa cel mai probabil se vor duce intr-un residence la porumb pentru ca asta isi permit.
      Si vorbim de Romania unde orice serviciu public il platesti de mai multe ori. Fix din cauza asta situatia din statistici este doar statistica si situatia din teren este realitatea. Iar exemplul pe care l-am dat este unul optimist cu multe neglijari de evenimente. Fix din cauza asta spun ca imobiliarele sunt supraevaluate. Cand un roman cu venituri medii dintr-un oras de pe aici isi va putea lua fara prea mari sacrificii o casa voi accepta ca imobiliarele sunt ieftine. Pana atunci sunt ieftine pentru oamenii ce au venituri peste medie si lucreaza in domeniile ce sunt acum la cautare. Pentru restu sunt scumpe in draci si din pacate ei sunt majoritari.

      00
    • @Asdad2005 – nu vad exact ce e gresit in exemplul tau – faptul ca trebuie sa muncesti sau sa economisesti serios cativa ani ca sa obtii un bun pe care ti-l doresti?

      00
    • @BigBear
      Problema la exemplul meu este ca vorbesc de un caz cât se poate de ideal. Ideal pentru ca nu prea există inflație, respectiv nu exista variații mari de preturi sau devalorizări de ron.
      Realistic înseamnă vreo 7 ani de disciplina de fier financiar și un pic de noroc. Practic dacă tu vrei musai o locuință într-un oraș mare trebuie sa pui deoparte minim 4-5k ron pe luna timp de 1-2 ani, doar pentru a avea avansul și a putea prinde un preț decent.
      Pe lângă asta trebuie sa înțelegi ca locuința este în România și ești expus la anumite riscuri. Pe scurt cât timp plătesc preturi de Viena, dar calitatea vieții e de Mombay este clar ca exista o problema undeva. Sau eu am trăit în tara greșită și România a devenit noua Elveție a Europei?!

      00
    • @Asdad2005 – daca vrei sa intelegi realitatea, desi o sa imi iau doar manute rosii.. In societatea capitalista si democrata ai sau nu ai bani, iti permiti sau nu ceva. Nimeni nu are asigurate din oficiu o viata buna, o casa decenta, mancare naturala, un job comod.
      In toata lumea asta locuintele in orasele mari si medii sunt scumpe sau foarte scumpe si nu isi permit prea multi sa le cumpere iar Romania nu face exceptie.
      Ce nu intelegi tu si foarte foarte multi oameni este ca exista bogati, clasa de mijloc si saraci insa saracia are diferite forme si de multe ori oamenii nu realizeaza ca sunt saraci, ei vor sa creada ca sunt din clasa de mijloc.
      Ca un exemplu – o familie in care ea este casiera si el manipulant in acelasi supermarket este o familie saraca – abia se tarasc de azi pe maine prin viata in orasul lor.

      Locuintele sunt foarte scumpe si asa vor fi mereu, singura varianta ca sa o duci mai bine este averea multigenerationala, banii se inmultumesc incet in timp iar ca ajungi acolo inseamna doua lucruri – 1. sa faci bani si 2. sa economisesti bani. Romanii fac sau nu bani insa nu sunt invatati sa economiseasca iar asta inseamna ca dupa 10, 20, 30 de ani familia o sa o duca la fel de prost iar aia mici o sa inceapa viata de la zero.

      Vrei sa intelegi alternative? Uita-te la indieni, la italieni, la evrei sau la machidoni in Romania – ei folosesc acel model de avere intergenerationala si fiecare generatie pleaca mai sus in viata decat cei de dinaintea lor.

      00
  24. Eu stau linistit cand stiu ca la BNR sunt specialisti de calibrul Vioricai Dancila, consilier pe strategie. Specialisti care au permis si creditarea in franci elvetieni si grade de indatorare foarte sexy. #vafibine

    00
  25. mai e cineva care in anno domini 2022 se lauda ca a terminat mai mult de o facultate?

    00
  26. Well, d’acord ca scenariul cel mai probabil e asta al ajustarii prin inflatie, in care ne-o luam toti in barba (mai putin statul, pe care chiar il ajuta cu corectarea dezechilibrelor pe hartie)…

    Dar sunt teribil de inspaimantat de scenarul unei recesiuni urate, de calibrul 2007-2008. Suntem varza-varza la capitolul dezechilbre interne si as aminti ca in trecut, cand Fed a umblat sa stranga surubul, tari emergente cu probleme au avut crize sau au dat faliment direct (as aminti aici ce s-a intamplat in urma cu 2-3 decenii prin Mexic, Rusia sau Argentina). Lastly, doar asa, ca lectura, uite un articol de prin toamna trecuta de la Nomura, cu un model pe care l-au creat ei apropo de riscul de criza valutara in tari emergente… ghici-ciupera cine era pe atunci in zona de alarma?

    https://www.nomuraconnects.com/focused-thinking-posts/damocles-our-early-warning-indicator-of-em-exchange-rate-crises/

    PS: Eu incercand sa bat piata am si pierdut niste bani, lesson learned. Principala mea problema nu a fost ca nu am identificat ce trebuie, ci ca nu am avut rabdare sa se intample ce urma sa se intample si am vandut ca prostul cand nu se miscau anumite lucruri. Ca sa-l parafrazez pe Buffett, bursa e maniera prin care se transfera bani de la cei fara rabdare la cei cu rabdare :) .

    00
  27. Credeam ca se stie ca IQ-ul mediu printre cititorii blogului este 170.

    Cat despre inflatie, nu stiu ce sa zic. Eu, indiferent de valoarea cumparaturilor, scot doua bancnote de 500 lei din buzunarul interior al sacoului si zic „pastreaza restul”! Voi nu procedati la fel?

    00
  28. M-am oprit la aia cu IQ 161 si 4 facultati.

    Pe aici media e IQ 200 si 4 milioane euro…

    00
  29. 1. Creșterea dobânzilor BNR va prăbuși piață imobiliară
    – buna gluma
    – nu e chiar 2% din piata cu credit. As zice un 20% se cumpara cu credit si 80% cu cash
    – ce observ pe imobilare.ro e ca apartamentele vechi si conectate la Colterm Timisoara se ieftinesc, iar apartamentele noi sunt promovate ca investitie. Vad pe site-urile din Timisoara ca proiectele imobiliare cumpara spatii de publicitate, pentru a se promova.

    2. Rusia va invada Ucraina, și gata, toată economia noastră se prăbușește, sărăcim și murim de foame
    – Rusia nu are nevoie sa invadeze Ucraina. Paranoici au fost ucrainienii care au innebunit pe toata lumea. Am mai scris pe acest blog ca nimeni nu va mai investi in Ucraina, care va fi o tara tampon.
    Mai e o intrebare legata de Ucraina: vrem ca Ucraina sa fie o tara puternica in coasta noastra? Kucima va spune ceva?

    00
    • „nu e chiar 2% din piata cu credit. As zice un 20% se cumpara cu credit si 80% cu cash” … aici imi permiti sa fiu sceptic… cu cei 80% cu cash?

      00
  30. Un punct de vedere foarte pertinent. Felicitari autorului!

    00
  31. Foarte ok toate chestiile din articol… dar ma potichnesc la IQ-ul de 161, e IQ de giga society… ceea ce te-ar duce atat de sus financiar si altele incat n-ar avea sens sa iti ocupi timpul cu nimicuri :D

    https://gigasociety.com/

    Creditele din ro sunt cancer pe paine, situatia e cu atat mai trista incat nici nu se pot face statistici, oamenii au credite pe care le platesc de zeci de ani, dar la o verificare n-ar avea bani nici de paine… nu de credite, oameni cu credite super mari care nu le mai platesc desi ar putea… dar legal nimic nu poti face si mizerii de genul… tone. Credite date la tot boborul…

    Daca o joci bine asta cu banca aproape ca nu poti da gres, singura necunoscuta e data de politic, care poate luat decizii random la orice ora…

    PS: stiu ca esti sarcastic, dar e clar ca toate chestiile financiare sunt imbrobodite super tare exact pentru situatia descrisa de tine, sa nu poti sa faci profit super mare… cu cat lupti mai mult pentru asta, cu atat esti muls mai mult si alte scheme…

    PPS: Manole de la BNR ne-a adus „prima femeie” totusi masculinizata maxim pe bancnota de 20 de lei… nu de 300, nu de 1000 … de 20 de lei, o inutilitate de bancnota in ochii tuturor… dar totodata o bancnota care o sa fie tiparita in draci, pentru ca e nevoie de lei tipariti in draci… motiv este, trebuie sa scoatem aceasta bancnota pe piata =)))

    00
  32. intrebare de baraj.

    cum fac daca investitiile mele de barosan mi-au adus cativa centi in dividende de la Nvidia si nu am chef sa depun declaratia vietii.

    Banii sunt in contul de trading 212, nu i-am scos.

    00
  33. NOU
    #101

    Eu sunt 25% ucrainean. Mai pastrez legaturile cu strabunii. La ucrainieni e ca la crasma, cu ala care iti da rachiu, cu ala votezi. De fapt, la crasma

    00
  34. NOU
    #102

    In introducere scrii că toți aproximăm, gândim, dar nimeni nu știe cert, apoi dai cu dânsa de masă și declari cu extremă certitudine, legat de invazia Rusiei in Ucraina „Încep cu a doua. Nu, Rusia nu va invada Ucraina.”. Nota 2, treci la loc! IQ irosit.

    00
  35. Nu văd de ce să mai citesc comentariile, că articolul este foarte bun – coerent, logic, convingător. Mulțumesc. Great host Vali!

    00
  36. „Dacă eu cu IQ 161…” zice Alter Ego
    „Dacă eu cu pula de 20 cm…” zice mandea

    Nu ne lăudăm niciunul, au venit natural în context precizările

    00
  37. Eu zic că ce e mai rău abia acum începe.

    Prețurile mărite se aplică din ianuarie, s-au facturat, și abia acum încep să sosească. În Oradea deja s-a închis o fabrică care producea 7 milioane de pui pe an, din cauza prețului și gazului. Tot lanțul ăla de la cereale, ouă, ambalare, transport, vânzare, etc va fi afectat.

    Abia din martie se va vedea la raft inflația reală, pentru că mărfurile produse azi cu prețurile noi la energie vor avea prețurile adjustate pe când vor ajunge la supermarket.

    Apoi cum va afecta asta imobiliarele și altele, vom vedea.

    00
  38. Inteleg ca sunt vremuri grele dar mai lasa de la tine niste spatii dupa semnele de punctuatie ca sunt gratis.

    00
  39. Pentru mine e clar că statul nu face ce trebuie. Inclusiv BNR. S-a ajuns la „scapă cine poate”. Facturi de la începutul lui noiembrie, plătite în februarie; alte facturi, pe fonduri europene, plătite la limita a 60 zile. Interesul statului e sa amâne plățile și să tragă de bani, nu să închidă proiectele. În condițiile în care poți face producție dublă, dar plățile vin foarte greu, câștigă doar statul și băncile. Iar BNR în perioada asta a dat o interpretare prin care i-a pus în cap pe mulți care aveau un anumit tip de asigurări pentru garanții de bună execuție, acceptate până acum, în condițiile în care proiectele sunt aproape de finalizare, daună totala. Eu nu vad o revenire până în 2025. Ok, o să se inaugureze niște autostrăzi la 20 mil euro / km de la 7-8 mil, dar până nu intra în producție noi capacități, și mari, de energie, nu văd liniște. E o perioadă de dez-înavuțire, nu știu cum să-i spun altfel, în care statul face toate eforturile ca pierderea sa fie marcată de cetățean, nu să facă reforme, nu sa termine cu pensiile speciale, nu sa meargă sub 1 mil de bugetari. Nimic din astea.

    00
  40. Dupa ce-am publicat un comentariu in care am pus la indoiala “ zbaterea” lui @Alter Ego de a propti minciuna imobiliara folosindu-se de datele masluite publicate de coruptele institutii de stat romanesti-guess what?Comentariul mi-a fost sters de “ autor”,adica de @!Alter Ego.Caruia ii spusesem ca,dat fiind inversunarea cu care neaga realitatile factuale pe care le vede toata lumea,aproapa cu siguranta are interese in sectorul imobiliar.QED,acum nu mai am nici o indoiala,@Alter Ego e un postac imobiliar disperat ca o ia in barba si incearca sa traga o gramada de creduli dupa el.Too late,ti-ai dat arama pe fata,nu mai prostesti pe nimeni…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.