Ce ne rezervă viitorul

Întrebări și răspunsuri:

  1. Azi bursa creste în spume în state, Rolls, Boeing și Expedia sunt +10%, toată lumea pariază pe relaxarea carantinei, după ce azi noapte la 2AM ora României Trump a dat putere guvernatorilor să dechidă economia în 3 faze, și statele deja au început. Problema e complexă, dar explicat simplist: cred ca o să mai scadă minim 30%. Acțiunile au scăzut aparent în martie (nominal), însă în realitate sunt mai scumpe ca niciodată, dacă ținem cont de noua paradigmă a veniturilor și profiturilor până în 2023. Piața vede o rezolvare, când de fapt situația e departe de a fi concluzionată.
  2. Rezerva BNR (aur + valută) a scăzut cu 1.7 miliarde de euro, adică 100 de euro/cetățean. Dacă BNR nu ar fi intervenit pe curs, probabil săream ușor de 5LEI/EUR. Trendul va continua.
  3. Să investim în imobiliare? Dezvoltatorii cu proiecte în curs, construite la preț mare per MP, vor fi nevoiți să vândă ieftin și vor fi loviți de 2 efecte simultan. Costul construcției per MP scade pe fondul scăderii cererii pe materialele de construcții și a creșterii șomajului, deci concurenții lor vor putea construi mai ieftin, și doi, simultan prețul de revânzare al apartamentului bugetat scade. Răspuns pe scurt: NU.
  4. Enorm de multe active vor fi reevaluate de bănci care vor cere debitorilor garanții suplimentare.
  5. Estimez că jumătate din șomerii tehnici nu vor mai avea unde să se întoarcă dacă economia chiar se deschide la început de august (așa cum a declarat astăzi Cercel) – iar turismul din 2021.
  6. Mă feresc de aur ca dracul de tămâie pentru simplul motiv că nu e ușor convertibil și nu aduce randament. Dacă se ajunge la o criză alimentară (avem un an agricol prost), primul lucru pe care îl vor face statele va fi să verse aur din rezerva în piețe. Nu îți poți lasă alegătorii cetățenii să moară de foame.
  7. Grâul e o investiție interesantă și a scăzut cu 5% în 2020.
  8. Dacă apucam să trecem la euro eram mâncați. Am râs noi de Isărescu pentru că era prudent, dar încă o dată BNR e ăla care scapă turma. Avem șansa să facem inflație pe RON, și să tipărim oricâtă monedă avem nevoie și să socializăm în felul ăsta pierderile. Sistemul bancar românesc este cel puțin la fel de sigur ca cel din Spania datorită rezervelor, capitalizării și mai ales datorită faptului că majoritatea produselor financiare sunt denominate în RON. Și fără RON, BNR nu vă rămâne niciodată că printează oricât. Cum și restul statelor printează, e greu de ghicit unde va fi cursul RON/BGN, RON/CZK samd – devine un joc de tipul cine printează mai mult.
  9. Ce zice Dăianu cu taxa de solidaritate aplicată la conturi și active financiare (adică băgat mâna prin depozitele populației) e crunt. Păi toată lumea asta injectează bani în economie, dă cecuri din avion (helicopter money), și noi vrem să … retragem bani din economie? N-are sens. Sunt surprins că politicienii au avut curajul să taie pensiile speciale. Iar dacă nu au făcut-o acum, nu o vor face niciodată.
  10. Atenție pentru cei cu credite în valută – cei cu credite în RON vor câștiga din inflație. Cei cu credite în valută vor avea risc valutar. Un hedge EUR/RON ar merge – daca vreți e o asigurare pentru cazul în care cursul variază masiv.
  11. Prețul tuturor activelor (mașini, case, terenuri) se va duce (masiv) în jos. Asta va antrena efecte nebănuite pentru că în Romania fabricăm mașini, componente / subansamble.
  12. Vom avea în economie supliment de ofertă/deficit de cerere în aproape toate sectoarele, mai puțin în zona de produse de bază. Pharma se vă duce în cap și ea. Construcțiile, restaurantele, orice e luxury. Și o prognoză complet atipică: după relaxarea măsurilor, serviciile de curierat & livrări se vor duce în cap pe fondul scăderii segmentului B2B (între firme).
  13. Pe măsură ce țările vor încercă să producă local chestii, le va fi din ce în ce mai greu să achiziționeze materii prime și marja lor de valoare adăugată va scădea pentru că va apărea o dislocare a producției penalizată în prețul materiei prime. Pe termen de +1 an nu va ține. Ne place sau nu, economia mondială e interconectată și interdependentă, așa că tot din China vom cumpăra chestiile de calitate îndoielnică.
  14. Mizez pe Remdesevir / Gilead.
  15. As paria că această criza NU va modifica obiceiurile de consum pe termen mediu (peste 2 ani), ci va avea efecte limitate la 2020/2021.

covid

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

131 comentarii

  1. printează = tipărește.

    00
    • Klugscheißer.

      00
    • my boy dropping knowledge!!!

    • A intrat ca neologism

      00
    • @Ubercool, printează e in DEX mai nou.
      Pam pam.

      https://dexonline.ro/definitie/printare

    • NOU
      #6

      Cred ca avem de-a face cu o criza un pic atipica in sensul ca daca in 2007-2009 stiam, general vorbind, de unde a pelcat (banci+imobiliare) deci puteam cumva sa urmarim “firul” acestor domenii pentru a deduce unde va lovi mai puternic deci si unde si cum ne putem proteja, acum este lovit absolut totul dintr-o data.

      Si o sa dau un singur exemplu: Vacantele, Fstivalurile, Confrintele si Competitiile Sportive suspendate/amanate/rarite cel putin pana la anul pe vremea asta in majoritatea regiunilor lumii => HORECA mort, Transport „neindustrial” Mort, Orase intregi care traiau din Turism Moarte, Zeci poate sute de mii de Oameni si “industrii mici si mari” care produceau “merchandising” pentru aceste industrii ADIO, Publicitate/Agentii/PR&MKT/Bugete/Campanii, etc La Revedere, Pressa Scrisa/Vazuta/Auzita/Virtuala semi Moarta, Investitii in Infrastructuri Pa si Pussy, etc …

      repet, problema cea mare este ca a lovit brusc si in 99% din tot ce exista iar restul de 0,1% functioneaza acum conjunctural si din stocuri

      repornirea unor mastodonti inghetati acum este extrem de costisituare si se vor dovedi chiar total inutili de readus la viata!

      Nu cred ca vom mai gasi bilete de avion la 5 E, city break-uri la 35 E, etc iar peste 2-3 ani pretul “benzinei” va fi triplu ca acum odata ce lumea revine la … sa zicem consum nu neaparat normal

      concluzia mea pentru urmatorii 5 ani ar fi asa:
      – aia care-si pastreaza joburile sa reduca cheltuielile la minimum posibil si la supravietuire (ai tv vechi de 5 ani, NU-ti trebuie unul nou pentru urmatorii 5 indiferent daca ai bani si iti permiti 10 televizoare noi)
      -aia care-si pierd jobuirle, rapid reorientare profesionala fara mofturi, fite si fuguri
      -oamenii de afaceri mici trebuie sa pastreze fix ce produce pe plus indiferent cat de mic este acest pe plus important fiind sa ramana pe plus iar daca nu au nimic pe plus traiesc din ce au agonisit asteptand oportunitati de investitie
      -oamenii de afaceri mari vor pastra ce este pe plus, ce are potential de plus si revenire in urmatoarele 24 de luni si vor inchide fara drept de apel tot ce este nerentabil netinand cont de somaj sau alte implicatii
      -rechinii vor ramane rechini si vor specula absolut tot
      si cel mai important cred ca vor aparea “industrii” noi pe care inca nu le banuim si aici va fi poate cel mai interesant

      si mai pe scurt: STRANGETI CUREAUA si BELITI ochii indiferent cat de Smecheri va credeti acum atat ca persoane fizice cat si ca persoane juridice

      00
    • Orase intregi care traiau din Turism Moarte

      aici, cel puțin pentru românia, nu e decât de bine. mai las-o-n sânge cu 3.500 pensiuni jegoase în predeal. toate urâte, toate construite prost, toate de vânzare.

  2. Off topic. Ieri a fost in america WNBA draft si nr.1 pick overall a fost sabrina ionescu. Nu exista stirea asta in romania !!! … e o stire de ieri inainte de draft cu „ar putea fi alegerea nr1….”
    E nascuta si crescuta doar in america, nu are treaba cu romania dar vorbeste perfect limba romana

    00
    • există știri și-n românia. pe singurul site serios de sport. și apropo de limba română, e mișto cum folosea această limbă în meciurile pe care le juca împreună cu fratele ei, comunicâbd fără a fi înțeleși de adversari.

      00
    • Pe canalul de yt ESPN, 2 din ultimele 5 videouri sunt cu ea. La noi pe gsp care e cel mai mare gasesti ca :negoita incearca sa vanda dinamo cu 1 leu, becali a facut kkt, halep e la munte, sumudica a zis nustiuce

      00
    • urmasa lui Ghita Muresan

      00
    • o sa vin si eu cu obisnuita opinie nepopulara.

      de ce m-ar interesa sabrina ionescu? nu ii contest in nici un fel valoarea, pe care nu o pot evalua din simplul motiv ca nu ma intereseaza baschetul.

      dar plec de la premisa ta, ca e nascuta si crescuta in sua. adica e cetatean american (care ca majoritatea cetatenilor americani are undeva in precedentele 2 3 generatii niste emigranti) care cunoaste o limba straina exotica, intamplator romana. de ce e asta o stire relevanta pentru romania? nu ar trebui in cazul asta sa urmarim indeaproape vietile tuturor celor care vorbesc aceasta limba, inclusiv a vreunui crescator de camile din mongolia, urmas al vreunui moldovean exportat de sovietici in 45? aia nu e stire? a, ba e, dar parca tine de libertatea/cancan….. exact ca asta cu baschetbalista.

      00
    • I read Sabrina. I press like.

      00
    • thebblack,
      In primu rand fata asta e prima generatie de american nascut din imigranti dar nu e asa relevant. Baschetul feminin american mai are o super vedeta pe nume Diana Lorena Taurasi ( tata italian si mama romanca ( liliana ) care au emigrat intai in argentina si dupa in america ).
      Problema ( din pct meu de vedere ) nu se pune asa. Romania e praf, vai pl ei, din pct de vedere al sportului si mai respira prin halep si atat. In sport e despre modele ( role model cum le zic americanii ) iar la noi modele nu exista, exceptie halep. Ziarele noastre promoveaza anonimi care dau cu piciorul minge, se multumesc cu 10.000€ pe luna si visul lor e sa o futa pe cruduta…. politica lor de ziar pana la urma dar problema mea mare e ca daca aceasi fata, sabrina ionescu facea o crima era prima stire pe saiturile romanesti si la tv, prima stire. A realizat ceva in sport, e irelevant pt aceeasi „jurnalisti”. Eu care urmaresc baschetul va spun ca e o MARE realizare…. puma, nike si under armour S-AU BATUT sa o semneze si a ales nike pana la urma, multiyear endorsment deal…. si cand ii mai refuza halep la interviuri, „jurnalistii” sportivi se bat cu pumnul in piept ca ei sustin sportul. Sustin plm!!!!

      00
    • Care e ziarul ăla serios de sport ?

      00
    • dan, pai exact. stirea despre sabrina ionescu e excat la fel de importanta ca orice stire despre leo messi sau john higgins.

      ar trebui sa apara in media sportiva pentru ca este o stire sportiva, nu pentru ca individa este „romanca”.

      00
    • Da, stirea e incredibila, ar trebui sa faca inconjurul agentiilor de presa, doar ca nu prea vinde. Nu stie nimeni ce-i ala draft, nu intelege nimeni de ce era toata lumea asa sigura ca ea va fi alegerea nr.1 .

      00
    • gata, brusc romanii vor deveni interesati de basket.

      00
    • @Manole – Romanii sunt FOARTE interesati de basket. E o intreaga nebunie care tot creste. E un sport pe care il semi urmaresc pt ca am prieteni obsedati de el.
      Sa vezi ce nebunie e in Bucuresti in fiecare vara cand sunt turneele de 3 la 3.
      Am impresia ca si generatia de liceu de acum e foarte pasionata. Cred ca pasiunea asta e indusa in primul rand de moda (toti poarta nikeuri de basket) si de „role models” atat din basket cat si din Rap/Hip Hop.
      Ai fi surprins cata lume se trezeste la 5 dimineata sa vada meciuri live din NBA.
      Desigur – e o bula extraordinar de mica fata de fotbal dar stai sa vezi cum isi ia avant.
      Sa o treaca autorul ca ultimul punct pt ce ne rezerva viitorul : ))

      00
  3. Is foarte curios cu imobiliarele, in special cu constructiile de case. Am eu retinerile mele, ca romanul tot roman e si inca o sa doreasca profit maxim per m2. Eu cand am semnat cu chiu cu vai am reusit sa blochez pretul la material (strict structura ) la 75 EUR m2 – firma intre timp a marit la 85 EUR m2 la structura, iar la inchideri and shit a lasat cresterea de 10% – cica preturile pe tara, manopera, oameni si taxele au crescut – FUCKING BULLSHIT.

    00
  4. 10. De ce cei cu credite in lei or s-o duca mai bine? Altfel spus, in ce scenariu ROBOR variaza altfel decat cursul leu/euro? Da, stiu teoria, robor e calculat ca media dobanzilor la care se imprumuta primele 10 banci; practic, cand a mers prost cursul leu/euro (adica economia romaniei), a mers prost si roborul.

    00
    • Pentru ca de data asta BNR trage de dobânzi in jos in încercarea de a reporni creditarea/economia.

      00
    • Roborul afecteaza rata lunara dar soldul ramane acelasi. tu daca ai credit 10 lei si dam intr-o inflatie din aia nebuna de ajunge 10 lei o paine parca nu prea mai conteaza dobanda lunara daca poti sa inchizi creditul,nu ?

      00
    • Are sens ce spune daca nu devine criza prea mare, din pacate anul asta avem parte si de un an in agricultura prost, nu doar noi, si muricanii, daca se adanceste criza nu va fi chiar grozav sa avem lei, daca eram mari producatori ieseam din criza mai bine decat intrasem, asa..

      00
    • Corect tocmai de asta spuneam că aș face hedging pe EUR/RON daca as avea venituri în lei și credite in euro.

    • @Joint: cand ai inflatie mare, necontrolata, putetrea de cumparare scade. Chiar daca soldul tau ramane in urma ca valoare, putin probabil sa ajungi cu veniturile acolo unde sa-ti pastrezi puterea de cumparare. Cu alte cuvinte, daca dai pe o paine juma’ de salariu, greu de crezut ca iti poti rambursa soldul.

      00
    • Ba nu e greu deloc, daca veniturile tale su legate de eur/usd. Nici macar nu trebuie sa castigi direct eur/usd, trebuie doar sa lucrezi „pentru export” si atunci nu vei fi la fel de impactat de inflatie.

      00
  5. deci nu mai trebuie sa fim invidiosi pe bulgari ca ne-au luat fata in cursa adoptarii EURO?

    00
  6. eu nu inteleg cum cineva care face astlfel de analize e surprins ca nu sunt taiate pensiile speciale.
    eu am crezut ca e o campanie de instigare, dar observ ca sunt suficienti spalati pe creier.

    pensiile alea speciale nu pot fi taiate si nici nu trebuie taiate.
    diferenta dintre politie si armata e ca acum cand au fost trimisi in prima linie se executa pur si simplu, nu au „luxul” medicilor de a demisiona cand dau de greu.
    vrem sa ne gandim cum o sa fie in caz de un „razboi” mai serios daca angajam militari si politisiti la fel cum am angaja vanzatori?

    da, anumite pensii speciale viitoare trebuie ajustate (chiar si pana la anulare), dar cele prezente nu prea pot fi taiate.

    totusi, e mai ieftin sa dai pensii speciale militarilor (pe care ii obligi sa respecte niste conditii speciale 24 din 24) decat sa cresti salariile pentru a ii determina sa fie de acord cu aceleasi conditii.

    si da, pensiile speciale ar trebui sa fie proportionale cu restrictiile suplimentare si cu perioada pentur care au fost ele suportate.

    00
    • “diferenta dintre politie si armata e ca acum cand au fost trimisi in prima linie se executa pur si simplu, nu au “luxul” medicilor de a demisiona cand dau de greu” Eu zic ca ești polițist. Am dreptate?

      00
    • Are dreptate john, oricate minusuri i-ati da!

      00
    • Nu este politist/militar pentru ca ar fi stiut ca militarii beneficiaza de pensie DE SERVICIU, nu speciala. Poate pentru unii este o diferenta de nuanta, in fapt este o diferenta de fond. 🤷‍♂️

      00
  7. Singurele metode prin care economia se poate relansa rapid sunt investitiile și guvernul sa bage bani in piata printr-un venit universal așa cum au făcut deja america,Spania și Japonia. Anul asta e pierdut pt investitii guvernul era ocupat cu jocuri politice penibile în loc să dea drumul la proiectele de investiții care chiar daca ar fi lansate acum rapid tot ar dura cel puțin 9-12 luni să demareze efectiv lirarile deci singura șansă rămâne venitul universal iar începând cu anul viitor investițiile.

    00
    • investitiile alea facute de stat trebuie facute DUPA ce se termina rahatul. altfel sunt doar bani ingropati.

      ideile pentru asta or fi existand si s-or invarti prin diverse birouri dar nu vorbeste nimeni de ele ca toata media e preocupata sa numere chestii in final irelevante.

      bine, fiind totusi romania e posibil sa nu existe deloc, caz in care rahatul va lovi ventilatorul destul de curand.

      00
    • Venit universal = helicopter money. Nu se dau destule pomeni în țara asta, hai să dăm una la toată lumea. Sigur nu se va traduce în inflație pe viitor. Seems legit…

      00
    • @theblack – tocmai că în criza când ai mulți șomeri trebuie demarate investiții masive pt a da oamenilor de lucru, așa a făcut america in timpul marelui crah financiar sau germania in anii 30.

      @vlad – economia trebuie repornită cu orice preț, chiar și cu o ușoară creștere a inflației oricum venitul universal va compensa doar parțial milionul de joburi pierdute și scăderile de salarii și alte cheltuieli care vor urma.

      00
    • Și cam cît e venitul ăsta universal care se dă în Spania ? Dacă deja se dă….un venit universal așa cum au făcut deja america,Spania și Japonia….

      00
    • @paco – în america e 1200 dolari/luna, în Japonia e echivalentul în yeni a 876 euro/luna iar în Spania 600 euro/luna, în america se da celor care castiga sub 100000 USD/an, în Spania la 1 milion dintre cele mai sărace familii iar în Japonia la toți rezidenții nu conteaza ca-s japonezi sau nu.
      Oricum ideea nu e nou in Finlanda și Canada s-au mai făcut asemenea experimente – in Canada s-au dat 10000 dolari canadieni/an iar în Finlanda 500 euro/luna.

      00
    • remus, ce zici tu e valabil in criza economica. in cazul asta special, criza economica vine DUPA criza medicala. sa speram ca nu ajung sa se suprapuna prea mult.

      00
    • @Remus .Am crezut că nick-ul și poza o să îți ofere niște indicii…În Spania , în momentul de față statul oferă un ajutor familiar de 426 euro , pentru familiile care îndeplinesc anumite condiții.
      Fiind șomer.
      Fiind pe listele serviciului de angajare din orașul tău ca solicitant de locuri de muncă.
      Acceptănd termenii angajamentului de activitate pentru căutarea activă a unui loc de muncă .
      Având responsabilități familiale.
      Fără venituri.
      Nu există nici un ajutor sau venit universal dacă nu îndeplinești condițiile de mai sus. În momentul de față crenwurștii cu barbă din guvernul spaniol, ÎNCEARCĂ ceea ce susți tu că deja există. Și e vorba de 500, nu 600.

      00
    • Venitul universal din studiile de până acum din Europa de Nord are niste consecinte dezastruoase la nivel social

    • americanii se pare ca pentru inceputul venitului universal au inceput sa-si achite datoriile (in principal creditele healthcare si studii, sume enorme care de obicei poarta pecetea sclaviei pentru cel care are nevoie de ele), lucru care este rau pentru corporatii din 2 motive: ei nu primesc acei bani ca sa produca + omul de rand dobandeste o anumita libertate financiara => de ce mi se pare ca acest argument este valid? Trump deja are bulbuci la gura ca americanul nu baga toti banii primiti de la stat in consum

      00
    • @Paco – nu mă refer la ajutorul social ci la un venit universal in valoare de 600 euro care s-a introdus de luna asta pt 1 milion de familii sarace din Spania și care va fi extins lunile următoare la mai multe familii.

      @Autorul – rezultatele experimentelor din Canada și Finlanda au fost contradictorii in Canada au fost rezultate pozitive spre deosebire de Finlanda, însă acum e cu totul alt contextul, acel venit universal se vrea că un stimulent care sa relanseze economia.

      00
    • @Remus ….@Paco – nu mă refer la ajutorul social ci la un venit universal in valoare de 600 euro care s-a introdus de luna asta pt 1 milion de familii sarace din Spania și care va fi extins lunile următoare la mai multe familii.
      UNDE DRACU S-A INTRODUS DE LUNA ASTA CĂND NICI MĂCAR NU A TRECUT PROIECTUL PROPUS ÎN DISCUȚIILE PRELIMINARE DIN GUVERN DINTRE PARTIDELE POLITICE ???? ȘI NU REUȘESC SĂ AJUNGĂ LA UN ACORD POLITIC. Singurul acord e deblocarea a 220 de mili de euro.
      De unde te informezi ? Dă-mi un link, ceva.

      00
  8. Nu pretind ca stiu suficient de mult in domeniul asta sa imi dau cu parerea pe miezul subiectelor abordate de guest, dar citind printre randuri mi se zburleste putin parul la „pariez pe”.

    Omul pariaza. Sper doar sa nu fie intr-o pozitie sa parieze cu banii altora. Tari mai spalate folosesc date, studii si analize, noi pariem. Pac pac pac. Uite linia! Pac pac pac. Hopa, mi-a intrat speciala. *sniffff* moama ce bine e, ma simt invincibil, pariez pe o cadere. Sau o urcare. Nici eu nu mai stiu, dar uite ca am pariat. *snifffff*. De ce am pupilele asa de largite? Ca ma uit intens la grafice financiare!

    00
    • Economia e un pariu. Pariu în sensul de remunerare a riscului. Adică răsplătește evaluarea corectă a riscului. Tot ceea ce faci este un pariu. Când pleci la birou pariezi că nu te calca autobuzul pe strada. Când inviți o fata frumoasa la cafea pariezi că acceptă. Când te insori pariezi că nu te înșeală cu vecinul.

      Dacă foloseam termenul „educated guess”, sau „analiza riscului decizional” ziceai cum au zis unii la postul celălalt că sunt snob si că vorbesc in termeni complicați.

      Eu nu pariez pe banii altora. E suficient că o face statul :))

  9. NOU
    #55

    Mă îndoiesc să se ducă big pharma în cap. Sunt câțiva giganți care vor face tot posibilul ca industria asta să nu pice. Iar în România în nici un caz nu se va întâmpla asta. Românul ia pastile cu pumnul, deși de multe ori nu îi trebuie, dar dacă a văzut la televizor că există, de ce să nu ia? 7 din 10 reclame la TV sunt despre medicamente sau suplimente (care suplimente nu au nevoie de aprobare de la Min. Sănătății, ci de la cel al Agriculturii), iar românii se uită foarte mult la televizor. Mai ales în perioada asta.

    00
    • Deja încep să scadă vânzările destul de mult pentru că afecțiunile non-covid nu mai sunt tratate.

    • NOU
      #57

      Aaa, bine. Cu excepția alimentelor și a alcoolului, toate s-au dus în cap. Și așa va fi încă o lună, maxim două. După ce trece nebunia, lumea va reveni la urgențe cand o doare capul sau dacă se gadila prea tare în talpă și va cumpăra iar medicamente cu duiumul. Credeam că te gândești la ce urmează pe termen mediu spre lung. Pe termen scurt suntem toți Mafalda.

      00
  10. Prea putine dovezi legate de Remdesivir ca sa fie luata o decizie e bun, nu e bun.
    În plus, și eșantionul a fost unul mic.
    Alta chestie, cât de ok era starea precedenta de sanatate a celor tratați?! Ar fi scapat oricum și doar cu un paracetamol sau era nevoie de ceva mai serios?
    Ca la orice studiu, e nevoie și de un grup de control. Nu a existat asa ceva.

    00
    • In general au bagat cazuri grave si foarte grave pe Remdesivir si a dat rezultate, timpi de recuperare mult mai mici etc.

      00
    • ideea este ca pana acum a fost folosit strict pe pacienti in stare grava si a dat rezultate (printre altele prin Cehia, apoi ca ultima resursa in SUA)

      00
    • În studiul din Chicago pe 113 pacienți în stare grava, intubați la terapie intensivă, după tratamentul cu redemsivir au fost doar 2 decese iar ceilalți s-au insanatosit într-o perioadă între 2 zile și o săptămână.

      00
    • Remdesevir a înrolat doar in stare critica și intubați. Atenție că antiviralele precum oseltamivir dau un randament mult mai bun in primele zile de infecție pentru că opresc reproducerea virusului. Remdesevir ar fi trebuit să nu meargă aproape deloc în pacienții critici și totuși a dus la mortalitate infima.

    • Studiul pe un medicament nou trebuie facut folosind test in dublu orb. Pana una-alta alea „113 cazuri sunt un inceput bun, dar pot fi si o coincidenta.

      00
  11. imi place analiza asta. ceva mai „down to earth”, lipsita de detalii si formule ezoterice si usor de combatut cu alte detalii si formule la fel de ezoterice.

    00
  12. Aveti idee unde gasesc seminte prajite la punga pe criza asta?

    00
  13. „situația e departe de a fi concluzionată”… Adică „conchisă” sau mai pe romaneste „clarificată”.

    00
    • Ce nebun ești. Ne iei cu d-astea de tipul aparenta și esența. Dacă voiam să fie un articol academic, crede-mă nu înțelegeai nimic din el.

  14. „Pharma se vă duce în cap și ea.” – pe ce te bazezi ar intreba Ilie Moromete?

    00
    • Poate industria pharma nu pariaza pe remdesivir, sau poate-l fabrica aia din industria textila sau din agricultura, cine stie…

      00
    • Pe cifrele ieșite la Q1 și pe faptul că majoritatea clinicilor nu prescriu tratamente noi pentru afecțiunile non-covid iar în mortalitate coronavirusul are un procent mult prea mic pentru a duce la încasări mari. Faptul că medicamentele normale nu se mai prescriu (pentru noi afecțiuni detectate) și faptul că în criza coronavirus nu va câștiga toată pharma ci doar un număr limitat de jucători (poate chiar 1).

    • @autor: pentru industria pharma, o pandemie este ceva gen „once-in-a-lifetime business opportunity”. in cazul covid 19, sub nici o forma nu va exista doar 1 singur castigator. cel la care cred ca te gandesti ca este acum nr. 1 (si care a mai dat o lovitura la o alta epidemie cu Tamilflu) are/a avut un lobby mai bun.

      00
    • O intreare: pentru bisecica, covdul este „once in a lifetime (death-time?) opportunity”?
      Adica, la cate inmormatari ar fi, numai ortul face de-o catedrala si innoirea parcului de mercedesuri…
      Omul a spus explicit: big farma e in mare rahat: momentan „piata de desfacere e inchisa”, mai apoi clientii „cei mai profitabili” or sa fie un pic morti; ceilalti ramasi or sa fie cu buzunarele bine stranse. E mai bine explicat asa?

      Insasi maretul vaccin super-salvator e un pariu urias pe care-l joaca firmele astea: investitia ca sa produci asa ceva e uriasa; din cele 70 de firme care fac acum cercetare, 60 or sa dea faliment ca „nu le-a iesit” iar 8 o sa se salveze doar pentru ca stateau pe un un munte de bani. Raman doua, care nici alea n-au certitudinea ca o sa ajuga sa fie break-even.

      00
  15. Daniel Daianu (si Florin Georgescu) sunt fixati pe ideea impozitului progresiv, indiferent de context economic, cu atat mai mult in criza: daca nu sunt bani, hai sa taxam pe aia care produc.
    Nu-i de mirare avand in vedere ca amandoi au fost toata viata angajati la stat si intamplator cu un anume status social inainte de ’89.

    Surpriza, impozitele pe salariu, adica munca, sunt deja comparabile cu cele din Vest, foarte mari comparativ cu ce primesti.
    La polul opus impozitele pe avere (masina, casa, terenuri, etc..) sunt mici iar in anumite situatii ridicole.

    Ca economie „in dezvoltare” (sa folosesc un eufemism) vrei sa incurajezi munca si antreprenoriatul, sa faci banii sa circule. Mai ales in criza.
    Un impozit progresiv face fix opusul.

    P.S. Sa vorbesti de taxa de solidaritate cand ai pensii speciale si amistii fiscale porcesti, coruptie cat cuprinde, recuperari de sute de milioane care stagneaza sau se anuleaza datorita lipsei „dosarului cu sina” arata cat de deconectat de realitate este dl. Daianu.

    00
    • @Z absolut corect raționamentul

    • daniel daianu nu m-a dat niciodata pe spate. da’ cand zici de florin georgescu… ba, pisoiul meu stie mai multa economie decat pacaliciul ala.

      00
    • @Z – nu-i adevărat, nici o țară din vest nu are impozit unic, toate au impozit progresiv care poate ajunge și la peste 50% din venit în franța, america si în țările nordice pentru veniturile foarte mari. Pentru veniturile mici nu este deloc impozit sau e f mic.

      00
    • @Remus mai citeste odata ce am scris.

      00
  16. Aberezi John. Vezi cat e pensia specială medie. Vezi de unde vin banii aia. Vezi cate spitale regionale aveam până acum

  17. Aia cu deschiderea economiei în august e o glumă proastă :) Mai ales că e scoasă de Cârcel „vor muri 2 milioane de oameni de gripa porcină”. După 1 mai nu vor mai putea ține lumea în casă nici cu armata, vor fi nevoiți să mai reducă din restricții și nu cred că mai prelungesc starea de urgență. Germania a dat deja drumul, Klaus bate din călcâie „Ich habe verstanden zu leben! Auf Ihre Bestellung, Mutti!”
    Dacia și Ford pornesc producția pe 4, din 15 dau drumul la malluri și la școli. Noi să fim sănătoși!

    00
  18. ”14. Mizez pe Remdesevir / Gilead.”
    de ce?
    si de ce acum?
    tratamentul era disponibil si a fost folosit in n locuri (in februarie in china, in martie la timisoara).

    00
  19. @Autorul
    Sunt conștientă ca economia inseamna mai mult decât matematica, dar nici astrologie nu este, asa ca sper ca înțelegi faptul ca multe din lucrurile expuse de tine în acest articol sunt discutabile.

    O sa ma refer doar la punctul 8. Nu vad de ce ar fi fost tragic dacă acum eram trecuți la euro. Ca nu mai puteam printa lei?
    Sunt sigura ca stii mult mai bine decât mine circuitul banilor în economie și nu vad nici o afacere sa crești datoria din piata tiparind lei pe care băncile sa ii să-i vândă mult mai scump acum.

    „Sistemul bancar romanesc”? nu cred ca exista asa ceva, da.. exista sistemul bancar și este foarte sigur, atat de sigur ca anul trecut când era vorba sa le impoziteze activele toate erau cât se poate de leșinate ca vor falimenta dacă nu vor rostogoli costurile suplimentare în piață. Dar da, ar fi fost bun un sistem bancar autohton care sa nu muncească pentru exportul profitului.

    Nu știu cum vezi tu faza cu „capitalizarea profitului și socializarea pierderilor”, dar în folclor expresia asta este folosita tocmai pentru a descrie efectele negative ale economiei de tip libertarian.

    00
    • E mult mai complicat decat atat. Exprimat simplist daca eram in eurozona nu ne puteam finanta prin inflatie socializand pierderea (adica impartind-o si in afara zonei publice), fiind legati de inflatia in eurozona, care este scazuta masiv de economiile mature gen Germania, Olanda, etc.

      Neputand sa ne depreciem moneda nationala, am fi avut exporturi mai scumpe (fata de situatia unde facem inflatie pe leu). Deasemenea am fi depins total de BCE si de modul in care aloca imprumuturi si finantare generala si piata ne-ar fi penalizat masiv in cotele de risc pe imprumuturi (dobanzile la care ne finantam deja sunt duble fata de Italia).

      Avand propria moneda, avem capacitatea de a avea o politica monetara mult mai expansionista – ca e bine sau rau, asta e alta discutie, dar pe termen scurt, ne scoate.

      Sistemul bancar romanesc exista si este extrem de conservator. Impozitarea activelor era o tampenie crunta (OUG 114 este inca activ deci nu doar „a fost vorba” – are efecte). Impactul acelei ordonante e greu de exprimat in termeni non tehnici, insa simplist vorbind, statul taxa activele si baza de impozitare includea creditele. E ca si cum tu, nu ai avea doar 16% impozit pe profit, ci ai avea si pe lucrurile pe care le folosesti in a genera acel profit, o taxa anuala. Spre deosebire de ce cred oamenii simpli, care au inghitit denumirea aia populista de „taxa pe lacomie” daca pui pe hartie bilantul unei banci si analizezi impactul ordonantei, iti cam vine sa strangi jucariile si sa pleci.

      Eu personal, *** ca persoana fizica ***, nu as imprumuta pe nimeni in contextul
      – darii in plata
      – conversiei datoriei istorice
      – OUG 114

      Adica de ce sa iti dau bani? Sa imi pui casa in poala si sa nu am dreptul legal de a imi cere datoria? Sa iti iei credit in CHF, sa ma finantez pe CHF si eu in spate si apoi tu sa imi zici, ba uite, a crescut CHF vreau sa iti dau lei la cursul vechi? Sa imi taxezi an de an portofoliul de credite? Sa am risc de neplata cat casa?

      Nu, repet, eu personal daca as fi pus in situatia de a avea o banca, as zice pas.

    • Ai pus punctul pe i. Discuția este mult mai complicata de atat : printam și ne scoatem, măcar pe termen scurt.
      Exista avantaje si dezavantaje sa fii în zona euro în contextul unei crize economice, dar sunt putini inițiați din conducerea instituțiilor publice din domeniul financiar bancar care sa facă niște calcule pe bune și sa le explice.

      La faza cu băncile, recunoaște ca exagerezi putin. Nu exista legea cu înghețarea datoriei și nici oug ala nu am văzut sa fie aplicat. Darea în plata, da, se aplica, dar nu oricum și acolo exista condiții.

      Marele meu semn de întrebare ar fi este de ce susții lucrurile doar dintr-o singura perspectiva. Hai sa ne punem și în locul consumatorului, cetățeanului obișnuit, care ar trebui sa aibă minim câteva facultăți economice pentru a se descurca în jungla care este piata economica actuala?
      De ce sa suporte el pierderile din economie (ca despre asta e vorba în socializarea pierderilor). Cine ar trebui sa-i apere drepturile și de ce nu o face?

      00
    • In completare Ai dreptate, desi nu exista legea înghețării datoriei la cursul istoric, exista persoane fizice care au câștigat acest drept în instanta, din câte știu pe chf, deci exista precedent.

      Inteleg ca poate fi considerat incorect sa schimbam regulile jocului în timpul lui, dar problema nu ar fi existat dacă se respecta de la început principiul constituțional prin care datoria pe teritoriul unei tari se stinge doar în moneda națională. Adică ce ziceam cu cei care ar trebui sa asigure legalitatea, imparțialitatea și echilibrul în piață.

      00
    • Urmareste cu atentie ce se va intimpla cu Italia(eventual Spania) in viitorul apropiat.Vei intelege oerfect care sint “ binefacerile” apartenentei la zona euro….e ca l virus-simti ca te sufoci din ce in ce mai tare si nu poti face nimic…

      00
  20. E al doilea articol de la alter ego pe acelasi ton „nu este ce pare, sunt x studii si comunicate care au o parere insa gresesc toti, viitorul arata altfel, va spun eu”.
    Nu contest si nu discut previziunile economice, e o chestie subiectiva si nu are sens, fiecare are parerea si argumentele lui insa din afara vad acelasi stil de „disruptor” oarecum in linia lui Dascalu si a celor cu dropshipping pe Amazon „lasati masele sa lucreze 9-5, eu stiu o cale mai buna si mai rapida sa castigi mai multi bani, sa lucrezi cand si cum ai chef si sa faci ce vrei cu timpul tau”.
    E doar un feedback, cand vad 10 banci din 7 tari venind cu niste prognoze similare, nici un analist economic cunoscut sa le critice prea tare si vad un „civil” contrazicand asta sau descoperind mari erori se aprinde undeva in minte un beculet rosu.

    00
  21. Skeptic Pengus e unul din putinii meseriasi in domeniu(tipul e medic și cercetător în biologia moleculară, ce i-a aratat oglinda duioasei Olivia Steer acu’ niste ani) ce vede „luminita de la capatul tunelului” la toata pulimea undeva prin 2022 :
    „Am să închei cu ceea ce cred că vrea să citească de fapt toată lumea: aproximări, intervaluri, timp. Să ne amintim diagrama de trial ideal pentru COVID: fazele I şi II cu durată de câte 6 luni, şuntarea completă (pe criterii de urgenţă) a fazei III şi 6 luni pentru fabricare şi distribuţie, ca să ajungem la un total de 18 luni. Ei bine, conform datelor oficiale prezentate chiar de cei 5 candidaţi, Inovio ar trebui să finalizeze prima fază a studiului în noiembrie 2020, CanSino în decembrie 2020, Moderna în iunie 2021, iar Shenzhen abia în iulie 2023. Deci, presupunând că totul merge ca uns, că tehnologia ADN dă imunitate de durată fără efecte secundare, Inovio ar putea să aibă un produs aprobat undeva prin iunie 2021. Apoi, presupunând că între timp s-au ridicat miraculos şi fabrici şi linii de producţie în zeci de ţări, capabile să genereze măcar câteva sute de milioane de doze cu noua tehnologie, putem spera un vaccin anti-COVID în toamna lui 2021. Probabil primele vaccinate vor fi categoriile de risc. Pentru toţi ceilalţi, termenul este cândva în 2022, posibil mult după ce vom fi dobândit natural imunitatea de turmă.”
    https://www.scena9.ro/article/vaccin-covid19-imunizare-coronavirus

    00
  22. as vreau si eo sa stiu cum faci tu mai precis hedging in Romania la un credit in valuta.
    cumperi futures? call-uri pe EUR? de care europene sau americane?

    ai auzit si tu de hedging si-acuma epatezi pe bloguri.

    si vezi ca pct 6 se contrazice cu pct 8.
    ma rog, ai si vreo 2 puncte cu care sunt de acord.

    00
    • PS aia cu dobanzile jos la leu e f amuzanta.
      te-ai uitat saptamanile astea ce a fost in piata?
      de Fitch ai auzit?

      00
    • @mimi, reusesti 2 propozitii consecutive fara atac la persoana? E interesant cum poti emite judecati de valoare, desi nu ma cunosti :D

      Deschizi o pozitie long pe EUR/RON adica esti long EURO short RON sau EUR/CHF sau ce credit ai. Depinde de moneda in care ai castigurile vs creditele denominate.

      E banal in ziua de azi ai si derivate combinate impachetate direct. Poti avea un call pe EUR.

      Poti cumpara o optiune call, si una put, cu pret identic de executie si data de maturitate, sa faci (LS) long straddle si sa te joci cu intervalul in sine, limitand costul de „asigurare” ca scopul nu e sa iti limitezi upsideul dar nu cred ca ai de ce sa te protejezi si la downside decat daca iese Lagarde cu vreo tampenie. In cazul asta ai riscul clar definit, si profitul nedefinit in afara intervalului si te poti juca cu toleranta daca nu le iei pe strike identic, sau pe maturitati identice. Habar nu am ce vrei sa faci, in ce castigi, in ce ai creditul.

      Practic cumperi dreptul de a cumpara EUR la un pret fix la termen, si cumperi dreptul de a vinde EUR/RON la un pret fix la termen. Daca perechea creste in afara intervalului determinat ca diferenta intre strike si costul optiunii, castigi, daca scade in afara lui, castigi. Pierzi bani in interval, ceea ce face pierderea cuantificabila (ma rog, limitata).

      Iti recomand: http://store.ectap.ro/articole/226.pdf

    • alta aiureala
      pct 5 – jumatate din somerii tehnici vor ramane someri definitivi
      vs
      pct 12 – vom avea excedent de oferta

      de unde excedent de oferta daca va creste somajul boss?

      auzi scuza-ma, tu lucrezi cumva intr-o banca sau la un SSIF?
      ca numai acolo ar putea lucra un habarnist cu basini in cap ca tine

      00
    • Cine a spus dobânzi scăzute la leu? Nu înțeleg de unde până unde. Îmi pui cuvinte in gura? Eu zic că se depreciază, tu spui că am zis că se apreciază???

      Am spus că leul se va devaloriza. Adică vom avea inflație. Și că EUR/RON va creste cauzând probleme celor care au credite in valuta, pentru că brusc vor plăti mai mult pentru 1 euro. Cei cu RON datorita efectului inflaționist au un mic avantaj sau expunere neutră.

      Nu vreau sa explic rand cu rand. Ideea la excedent de oferta e simpla. In marea ecuatie a lucrurilor, cererea va scadea mult mai rapid decat productia pe termen mediu. Productia (asa cum vezi in Wuhan) se poate duce la 80% (in ideea de somaj mare, etc), insa cererea se va prabusi, aparand
      productie excedentara adica chestii pe care nu le va cumpara nimeni.

      Zicea cineva mai sus ca masinile oricum se depreciaza aia e. Acum insa e vorba de cu totul altceva. Nu e vorba de depreciere si de valoare reziduala predictibila. E vorba ca piata in sine se va bloca, si pretul pe zona de SH se va prabusi.

    • Om bun, nu te supara, dar din primul meu comentariu ar fi trebuit sa intelegi ca stiu cu ce se mananca hedging-ul. Pariez ca atunci cand studiam eu strategii cu optiuni tu nici nu erai la liceu, dar ok, daca te simti bine explicand de 3 ori ce e ala un call, go ahead.

      Eu insa te-am intrebat altceva: cum anume faci practic, azi, in Romania acest hedging.

      Macar ai de unde cumpara un call? Intreb, ca nu mai urmaresc piata aia penibila de la Sibiu de 10 ani. Si cu ce maturitate il iei?

      Si cat costa acum un cal pe eurron, fie el si deep OTM, ai idee? Sau crezi ca esti singurul care anticipeaza depreciere pe leu, ai impresia ca ala care iti vinde call-ul nu stie atata lucru? Si cum cumpara nea Vasile un call din asta despre care ii este greu si sa inteleaga ce e mai precis?

      Etc etc

      Iti zic eu strategie de heding: schimbi economiile in valuta si gata, ai rezolvat.

      Acum sper sa nu ma intrebi de ce am totusi credit daca am economii mai mari decat creditul :-)

      Cat despre partea cu oferta

      00
    • Deci ca sa iti explic, ca m-am intrerupt: niciodata un loan FX nu se acopera cu optiuni.
      De ce? Pentru ca e nepractic, ca ai de acoperit o serie de cash flows mici (ratele) pe o perioada f lunga.

      Eu de ex am un credit acum de 100k pe 20 de ani la care platesc rate lunare, deci ar trebui sa cumpar 12*25=300 de optiuni cu notional de 1000 de euro dupa capul tau:-))

      Macar daca ziceai de un amortizing XCCY swap mai intelegeam, era tot SF sa faci asta in calitate de persoana fizica dar macar era solutia corecta dpdv teoretic. :-))

      Deci mai studiem, sau poate vrei sa-mi recomanzi un straddle cu swaptions :-)))

      00
    • Cand inveti sa vorbesti fara atacuri la persoana, discutam.

      00
    • wtf did I just read?

      00
  23. Vezi lucrurile foarte negativ. Și acum fără ironie, fără a vrea sa fiu rău sau asa ceva: probabil ai investit sau ai sa investești masiv în căderea piețelor. Așa îți explici investiția. Argumentația ta nu o explici foarte exact…

    Mă opresc la pct. 11. Mașinile sunt așa de asset ca bormașini sau televizorul. Lichiditate de gradul 2 care are oricum o devalorizare enormă. Eu, dacă-mi cumpăr mașină pot să i deapreciez ca antreprenor cu 25% pe an. Un asemenea asset nu-l compari cu un imobil. La imobilii sper și eu să scadă prețul, dacă am să am lichiditate și nu scad doar cu 30% am să cumpăr. Scad în valoare față de ce? De valoarea monetară de azi (t0)? Nu mă interesează. Pe mine (foarte foarte subiectiv) ma interesează raportul la t1 când totul va fi la pământ cum zici tu… Ceea ce nu va fi… Ptr. că : 1 vor avea loc niște relocari de producție din Asia în Europa de Est, poate și Africa (mentalitate nașpa de investit, dar dacă pui biciul… Cine știe)

    Este o discuție îndelungată, de care nu am timp pentru că
    1 https://share-your-photo.com/0b87ed0f1b
    și
    2…soția dorește sa spălăm ferestrele și avem vreo 30 m lungime a 2,70 înălțime
    și
    3. Trebuie să mă pregătesc de a doua sărbătoare de Paște și eu as dori să mă urc pe assetul meu de 70 de euro și sa pedale în oraș.

    Nimic, dar absolut nimic nu-i așa de rău precum pare.

    1. Dacă civilizația dispare, putem construi una nouă și apar noi oportunități.
    2. Cum ai zis și tu, piața regulează totul. Și pana acum a fost așa. Poate ne aruncă înapoi în timp în anii ’90. Eu aș da și pielea după mine sa știu ce știu acum și să mă aflu prin anii 93, 94.

    BTW. Aurul este bun doar în caz de război. Râdea unul de mine pe aici când a fost vb. de ceasuri… Dar două, trei rolete sunt mai lichide.

    00
  24. Apreciem artiocolele tale, mi se pare misto sa vedem mai multe perspective, mai ales de la oameni ceva mai infipti in economic decat utilizatorul de rand. Doream sa te intreb de ce ai retineri in ceea ce priveste aurul (sau argintul, ca si ala a avut cresteri decente in ultimii ani)?

    Ar fi interesant de vazut si perspectiva unui economist si motivele pentru care ai sta departe.

    Ca baba care a trecut prin distractia din anii 90 (inflatia), iti spun sincer ca prea mare incredere in leu nu am avut. Asa ca mereu am avut ‘provizioane’ si in valuta (Euro si acum USD).

    Aurul mi se pare o idee decenta, daca vorbim despre bullion coins (daca te ai cu numismatica, te poti baga si la cele care au valoare peste gramele in sine), dar, sa nu ne intelegem gresit: AURUL TAU, nu scriptic. Adica un clasor din ala numismatic cu niste monedute.

    Alea mari (o uncie) sunt scumpe, undeva la 2000 de dolari (sau cat o mai fi uncia acum, ca nu am mai studiat) sunt o idee mai greu de revandut. Dar sunt celebrii ‘cocosei’ care sunt 300-400 de euro si, daca ai cativa macar, te scoti dintr-un rahat, macar.

    In Romania poti avea acces la ele usor chiar si de pe Ebay (sunt vanzatori super-seriosi si nu-si strica afacerea pe rahaturi, barbata-miu ‘trafica’ monede de prin 2003 fara probleme). Chiar mai simplu, la targuri numismatice, unde discuti direct cu dealerii. Acu’ e inchis totul, dar, dupa ce se termina nebunia, se poate face un ‘stoc’. Daca vii cu mai multi bani in buzunar, mai scad si ei preturile.

    Vorbesc aici strict de bullion, nu de bijuterii pe care nu le poti evalua prea usor. Mai e varianta si tacamurilor de argint (sterling silver, nu placate), unde platesti efectiv materialul.

    La monede e simplu: ngccoin.com aici se pot evalua si pe kitco.com vezi cat sunt aurul si argintul.

    Vanzarea astora se face la fel de usor, al meu ‘traficheaza’ de zor pe ebay. Cand am mai avut in trecut cate o chestie, am vandut ceva si ne-am rezolvat.

    Preturile merg sus si jos, adevarat, dar avantajul este ca nu te loveste inflatia ca la valute si nu se strica ‘materialul’.

    • Depinde daca vine o criza alimentara. la aur e riscant pariul. In principiu XAU/USD (pretul aurului – tipic denominat in USD) nu stiu ce va face, pentru ca nu stiu ce va face dolarul – ieri a fost -2%. Daca SUA reporneste economia eficient, dolarul se va intari masiv fata de EUR. Sunt multe necunoscute acolo. Prea multe pentru gustul meu.

    • dojo, stii cum sa fac sa vand aur la pretul la care pot sa cumpar?

      00
    • NOU
      #112

      O economie repornita nu inseamna neaparat un dolar puternic
      Din contra, daca vor sa exporte vor dori un dolar mai slab
      Si asa Trump ne bate obrazul de ani de zile noua ( EU, Germania in mod special ) si chinezilor ca depreciem in mod intentionat moneda

      00
    • Pentru ca aurul nu se poate minca si e greu de vindut in vreme de criza.Chiar imposibil de vindut in Romania,nimeni nu cumpara aur,diar casele de amanet,la un pret jenant.Ai mai multe sanse sa vinzi un sac de faina sau malai decit 10 grame de aur.Daca nu ma crezi,incearca.In vremuri grele,lumea cumpara chestii dr subzistenta,nu tichii de margaritar…

      00
    • @ florea cioaca-America n-are nevoie sa exporte,are cea mai mare piata de consum din lume,unde se inghesuie tot globul sa vinda.In plus,exporta si importa in dolari,nu in euro sau yeni.Si pe aia ii tiparesc ei,nu altii.Toate materiile prime in lumea asta sint denominate in dolari,nu euro.Datoriile lor sint in dolari,nu coroane daneze.FMI si Banca Mondiala acorda imprumuturi in folari ONLY,nu in leva bulgaresti.In plus,Trump are la dispozitie cea mai eficienta metoda sa-si protejeze oiata interna-tarifele comerciale.Pe care,cu siguranta ai vazut,nu ezita sa le foloseasca.Acum,cu atit mai mult…

      00
  25. As mai zice ca Statele vor fi obligate sa-si reduca cheltuielile de operare. In special cele supraumflate precum Statul Roman, cel Francez…
    Imi vine greu sa cred ca Romania mai poate sustine 1,45 M de bugetari „de lux” in continuare (nu in conditiile in care salariul mediu la buget e peste cel de la privat). Ori vor taia direct 25% din posturi, ori vor scadea salariile cu 25% la toata lumea).

    Legat de punctul 6, aurul nu este lichid daca vorbim de blocuri mari, alocate (deh, greu sa vinzi un lingou de 500g sau 1kg) insa poti avea conturi de aur nealocat si nespecific care sunt destul de lichide.
    Altfel, pentru cei cu seif acasa, aur in moneda si lingouri de greutati modeste (5g 10g 100g) sunt destul de lichide.

    Ma rog, depinde de paradigma fiecaruia si de ce cumpara aur. Eu unul nu-l vad ca pe o investitie ci ca o metoda de a conserva cash-ul in vremuri inflationare.

    Singura temere pe care o am e ca nu cumva sa revenim la mentalitatea bulelor din fake money. FED a facut QE constant dupa 2008 si asta s-a vazut in valoarea tuturor companiilor care a crescut enorm iar acum cand au dat 20-30% inapoi (inca nu suficient dupa mine uitandu-ma la stock book value la unele companii de referinta) se pare ca banii tipariti de FED si ECB duc investitorii pe acelasi traiect….decat daca….(si aici e speranta personala)….cresterea e de scurta durata, speculativa, pentru a inmulti banii rapid si apoi vor incasa cash-ul si-l vor baga in metale si comoditati (grau, bumbac) ca sa-i conserve.

    nu cred ca bancile vor vinde aur ci vor lasa monedele sa se deprecieze…

    00
  26. Poate ne traduce cineva ce a vrut să zică autorul: hedge EUR/RON?

    00
    • Am gasit, de curând, un site superfain pe care poti gasi raspunsuri la multe intrebari: http://www.google.com. Ai putea incepe cautarea cu „hedging”, eventual „currency hedging” si de acolo vezi tu. Daca nu, pot face eu un copy/paste la tot internetul chiar aici.

    • Da, bineînțeles ca trebuia sa vina și răspunsul asta.

      00
    • un articol care vrea sa explice economie profanilor. well, then do it or stfu.

      in acceptiunea mea, posibil gresita, asteptam explicatiile initiatilor, hedging-ul este atunci cand faci 2 pariuri opuse. joaca real madrid cu avantul saelele. pui 2 lei pe avantul si 1000 pe real in ideea ca in final vei castiga oricum ceva.

      00
    • thebblack, as usual. Nu stie, dar se baga. Pentru ca de ce nu… Gata, stie si ce e hedging-ul si-l mai si explica altora. Bine, ma, stfu si eu pe tine, asa, ca-ntre hedge fund-uri.

      ev, când ceri si primesti mura-n gura, vezi ca s-ar putea sa fie doar 1% adevar si 99% rahat.

  27. @Remus si @Paco,amandoi aveti oarecum dreptate,chiar s-a aprobat de toate comunitatile autonome din Spania un ajutor de 600€,s-ar fi publicat in BOE cica,doar ca banii aia sunt pentru familiile nevoiase,care STAU IN CHIRIE,banii nu sunt fixi,pot ajunge pana pe la 900 si de €,suplimentati de inca vreo 200 si de € pentru utilitati.Daca chiar e nevoie caut si revin si cu link.Ce va pot spune cu siguranta e ca azi au bagat prima transa din ajutorul pentru persoane fizice(autonomo),i-au intrat in cont sotiei.

    00
  28. După pandemia asta mai mult ca sigur Italia va ieși din UE, urmată imediat de Franța.
    Țările micuțe gen România nu vor ieși fiindcă sunt dependente de Euro și de economia UE care le-a falimentat propria lor economie, plus că vor fonduri UE și vor sta precum cerșetorii pe la poarta bogatului.
    Deja economia UE rămâne pe umerii Germaniei care, văzând că nu poate face față va face acea UE cu 3 sau cu 5 viteze de care zicea, în viteza întâi fiind Germania și Țările Nordice.
    Acestea își vor trage tot grosul și vor arunca câte un os și faliților de pe margine.
    Văzând acest lucru, țările falite precum România vor vrea să iasă și ele din UE dacă nu-și pot renegocia poziția. În timp, vor apărea mișcări separatiste însoțite de regimuri dictatoriale care vor promova ieșirea din UE și reconstrucția propriei economii falimentate de UE. Regimurile dictatoriale merg la perfecție cu ideile astea. Euro nu va mai fi ce a fost, se va duce în cap, dar nu vă așteptați ca moneda națională să fie mare chestie. În schimb cursul Euro/Ron va exploda, dacă se va întâmpla asta. Dar regimul dictatorial va desființa bursa fiindcă va dori naționalizarea tuturor activelor statului. Și, în plus, se prea poate să fiți trimiși la canal fiindcă aveți bani și sunteți asupritorii celor săraci, așa că mai bine v-ar preocupa asta decât în ce să-i ții și ce să faci cu bruma de bani pe care o ai.

    00
  29. Frumoasa si pertinenta analiza. Pleaca de la presupunrea ca am avea o criza medicala aflata la final. Sper ca „ala micu” sa nu sufere o mutatie care sa-l duca la o moratalitate de 67 la suta, cum a avut varul MSARS, in 2012. Pentru ca nu vei avea suficienti oameni in viata sa ingropi sau arzi mortii. Ultima grija a supravietuitorilor ar fi economia mondiala. Oricum criza asta medicala, prima din cele ce vor urma a dovedit ca modelul economic actual este gresit.

    00
    • Daca mortalitatea ar fi acolo, contagiunea ar fi mult mai mica pentru ca nu ai avea asimptomatici care sa transmita

      00
    • De ce modelul economic actual este greșit?
      Cum ar fi un model economic ideal în lumea în ziua de azi și de ce?
      Cumva propui idioțenia spălaților pe creier cu bitcoinul după care lumea ar trebui să treacă pe bitcoin?

      00
    • @Autorul: poate fi și varianta mortalitate mare cu virulență mare. Ebola cred că e așa.

      00
    • Ebola are 1.5 pentru ca se transmite prin lichide / sange / voma.

      00
  30. Hai ca revenim peste un an sau doi sa aflam daca postul asta a fost doar slab sau foarte slab :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube