De ce casele nou construite au teren puțin…

Vine un vecin să împrumute suflanta, că ar vrea și el să-și ia una, și vrea să vadă cum funcționează la el în curte. Și stăteam de vorbă și se uita la grădina mea. El n-are grădină, are o curte de ~100mp în spatele casei, pentru biciclete, grătar și un coș de baschet pentru copil.

Și îmi spune că lucrează la niște case și cam toate sunt cu 250mp lotul. 100 sau 150mp casa (100 pe nivel dacă e cu etaj, 150 dacă e doar parter), loc de parcare pentru mașină și un pic de spațiu într-o parte pentru un grătar și o masă. Eu zic că e nasol și că dezvoltatorii sunt aiurea că fac așa ceva, el îmi spune că așa vor cumpărătorii. Teren puțin, ca să nu aibă de lucru. Că majoritatea vin obosiți după muncă și nu au chef de nimic și că toți văd valoarea doar în casă, cât de bine e construită și cât de mare sau de bine compartimentată e. De aceea dezvoltatorii fac case cu teren puțin.

Mă uitam la poza asta, la casele astea nu prea poți să faci așa ceva, că abia ai loc de 1-2 pomi fructiferi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

138 comentarii

  1. Ei na. Le fac asa ptr a-si maximiza profitul ca intra mai multe la o suprfata fixa. Si pe langa asta sunt si mai usor de vandut decat o casa cu 500mp de teren pe langa care e mai scumpa si mai putin accesibila

    00
    • Le fac asa pentru ca gasesc prosti care le cumpara. Fara drum (larg), fara trotuar, fara verdeata, duplex, triplex sau ce mai inventeaza.

      10
    • E evident ca isi maximizeaza profitul, dar sa stii ca e adevarat si faptul ca sunt multi care chiar nu vor. Am avut ocazia sa cunosc personal oameni care au pus dale de beton in toata curtea pentru ca nu voiau sa aiba ingrijit verdeata si „daca ai pamant langa casa intra mult praf” – citat direct.

      00
    • Dupa 10 ani de stat la casa mica si curte mare am ajuns la concluzia ca vreau la casa mare si curte mica. De ce? Pt ca nu folosesc aproape deloc curtea, desi imi doresc.
      Toamna-iarna nu ai ce cauta in curte. Primavara si vara te mananca de viu tantarii negri, cel putin in Bucuresti. Anul asta am stat mai mult pe acasa si m-am frustrat la cat de inutila e curtea, practic singurul lucru pozitiv la ea e ca se vede frumos pe geam, nu dau buna dimineata vecinilor cand beau cafeaua.
      Normal e nevoie de un minim de spatiu, sa incapa macar 2 masini si sa ai un loc de gratar/terasa. Dar atat, restul e inutil.
      Nici copiii nu vor sa iasa in curte, ies fortat, si sunt activi, dar vor in parc sa socializeze nu sa stea singuri in curte. Plus ca toata vara dau cu Autan pe ei de 2-3 ori pe zi, cat de sanatos o fi peste cativa ani…

      10
    • Unii oameni visează la casă cu curte mare, iar alții nu stau afară că îi mănâncă țânțarii și e praf. Nu meritați ce aveți.

      00
    • Daca e luata din munca mea de ce draq nu o merit ma? Eventual sa ni se ia si sa se dea la aia care merita, nu? Si eu visam la curte mare cand nu aveam, ca de aia am luat, doar ca dupa un timp viata bate filmul si incep sa vad dezavantajele. Tu cu ce compari de esti asa sigur ca e perfecta viata la curte mare? N-am zis nici eu ca e mai misto la garsoniera, doar ca are mai multe avantaje o casa mare intr-o curte mica decat invers.

      00
    • Si inca o chestie, uitati-va la casele din zonele bune din Bucuresti: Cotroceni, Capitale, Primaverii. Case mari cat blocul si teren 2 metri de jur imprejur. Credeti ca bogatasii de au construit casele alea acum 100 de ani nu aveau bani? Sau nu gaseau teren liber? Ori or fi fost toti tampiti?

      00
    • @Big: Exact. Acum 100 de ani era traficul horror in zonele alea…

      00
    • Simplu, oamenii sunt prea prosti, e amuzant cum rad unii de tarani dar s-ar muta imediat la apartament decat sa aiba curte de 1000m².

      00
    • @Big compar cu ce simt eu în curtea mea vs apartament. Exemplul cu casele din București e destul de prost.

      Odată pentru că e dificil să ai curte mare într-o zonă aglomerată și pe de altă parte pentru că, în timp, curțile foarte mari se înjumătățesc, când se face succesiune. În același timp, bogații nu dau ei la zăpadă și nici nu mătură frunzele toamna, decât dacă ca activitate recreativă, ocazional.

      00
    • @big: e mai bine sa fii comod…

      00
  2. Conditie accesare credit Prima Casa: teren max 250 mp.

    00
  3. Terenul mult crește valoarea tranzacției și nu se mai încadrau nici la prima casă, plus că mulți vor casă dar la preț similar cu valoarea unui apartament, și atunci asta li se vinde – poftim 3 camere, aveți și o mică terasă, loc de parcat mașina, scoateți banul.

    00
  4. Pot sa-ti dau un exemplu de pe langa Bucuresti, pe langa Buftea. Casa+teren in 2016, suprafata teren – 500m2, apoi au scazut la 460, urmatorul cartier a ajuns la 430 si cel ce va incepe la anul ~408mp.
    Pe langa pretul terenului care a crescut, zona incepand sa se populeze, a mai fost si limita cu tva 5%.
    Cand au aparut optiuni de cumparat pamant extra, majoritatea au vrut. Una e sa cumperi terenul dupa 2-3 ani cand ai cam terminat cu casa, mobilat, gradina… si alta e sa mai ceri 8-15K la inceput.

    00
  5. Exact asa am facut casa, pe 250mp teren :) Poate ar fi mers un 300 dar in niciun caz mai mult. Motivele in articol. ‘e ce trebuie’ pentru mine.

    00
    • Asta pana iti vin niste vecini galagiosi de le auzi si basinile. Dupa asta o sa vreo minim 500mp.

      00
    • @GruVe: cate minusuri iti iei pentru ca ai indraznit sa spui ca ai alte preferinte… Aici sunt oameni gospodari, care dorm cu „Ion” al lui Rebreanu sub perna.

      Probabil va scrie si Tiriac un articol de genul „Ultimii prosti aia care cumpara case cu teren mai mic de 500 hectare. Cum sa stai la casa si sa nu ai o padure a ta unde sa vanezi mistreti?”

      00
    • Am casa cu teren de 277 mp 90 si un pic construiti. Imi este de ajuns si pentru o bucatica de gradina.

      00
    • Cand iti cumperi teren te interesezi si tu inainte, vecini, conditii, probleme etc. Asta e o regula universal valabila pentru orice imobil. Am stat si la apartament si la casa cu mult teren si nu e de mine. De altii nu ma intereseaza, pentru mine e perfect, 0 regrets :)

      00
    • Am depozitul de 320mp și mi se pare mic deși este la nici 50% din capacitate.
      Cum să îți faci casă doar pe 250mp? Să mai ai și curte…

      00
    • @Gruve: La fel am luat si eu. Ghice ce? Am norocul de 2 vecini super… Unul are 2 masini agabaritice si le parcheza jumate la mine, dupa ce l-am intrebat de ce face asta:
      „Pai nu am loc in deschiderea casei mele si oricum aveti doar o masina.” – 2 Amenzi luate deja de la politie.
      Si al 2-lea e cocalaru suprem, nascut si facut cu gratarul in nas si berea bauta la „maeu”. Ce sa zic, o frumusete. E doar la prima amenda pt deranjarea linistii publice, nu de la mine, de la vecinul de langa.

      Dupa pandemie, vandut si plecat din tara sau in varf de munte.

      00
    • @Gruve: Romanii nu au educatia necesara sa locuiasca asa apropiat.

      10
    • @Louis dacă voiam o mică grădiniță în fața casei, fără să fiu nevoit să o îngrijesc, îmi luam apartament la parter.

      00
  6. Este specificat în lege proporția teren/clădire?Sau suprafața minimă pentru casă cu teren?

    00
    • sunt trecute prin planurile de urbanism, alea prea des ignorate in romania. se numesc pot (procent de ocupare a terenului) si cut (coeficient de utilizare a terenului). detalii gasesti usor pe google.

      00
    • In unele zone da, este specificat in PUZ. De exemplu in zona unde am construit noi procentul era de 30%. Aveam teren de 600 mp, am putut avea o casa cu amprenta de maxim 200 mp.

      00
    • Se ocoleste mult legea facand duplexuri. Si fac dezmembrare dupa ce termina.

      00
    • La Moeciu nu primesti autorizatie de construire daca nu ai 1000mp. Probabil tine de consiliul local.

      00
  7. Fiecare cu nevoiele si dorintele lui.
    Unii prefera o curte mare, sa se izoleze, sa-si puna solarii, livada cu pomi etc.
    Altii n-au astfel de pasiuni, dar si-ar dori sa poata face un gratar, o terasa pe care sa stea cu familia/prietenii, sa aiba unde pune cateva flori si 2-3 pomi.

    Nu vad nimic rau in a merge pe o varianta sau alta, nu-ti baga nimeni mana in buzunar sa-ti fure banii, e pur si simplu o chestie subiectiva.

    00
    • Intr-adevar, nu ar trebui vazute doar extremele, asa cum este si prin alte parti, stilul de locuinte este mult mai diversificat, in functie de preferintele fiecaruia. De exemplu, eu as vedea intr-o zona nou dezvoltata la marginea unui oras un mix de blocuri cu maxim 2 etaje, case insiruite, duplexuri si case individuale cu mai mult si cu mai putin teren, dupa preferintele si bugetul fiecaruia. Bineinteles toate intr-un stil unitar si placut vederii, cu cai de acces largi, trotuare si terenuri libere pentru spatii verzi si alte dezvoltari ulterioare (magazine, gradinite, etc. ). Din pacate la noi in majoritatea zonelor se construiesc doar blocuri pe orizontala, in care se muta urmasii celor ce prin anii 70-80 se mutau “de buna-voie si siliti de imprejurari” in noile “sate pe verticala” construite de marele carmaci.

      00
    • Las si eu asta aici: s-a nimerit pt noi sa gasim un teren de 700mp, intre terenuri de 400-500. Asa ca mi-am facut in jurul casei pista de alergat

      00
    • Da, și eventual sa poata auzi și vecinii toate glumele de mahala făcute pe terasa cu prietenii pana la 2 noaptea ca deh, când nu ai teren faci terasa lângă gardul vecinului. Valabil și pentru fumul de la grătar care va fi construit tot langa gardul vecinului.

      00
  8. Sub 500mp de teren mi se pare ca se cam pierd avantajele pe care la ai la casa.
    Statul la casa este evident mult mai scump decat la bloc iar efortul financiar trebuie rasplatit cumva.
    Sa te muti la casa si sa lasi masina in drum pentru ca nu preai ai loc de ea in curte observ ca e noua moda la idioti. Din aceiasi categorie cu aia care cumpara apartamente fara loc de parcare.

    00
    • Pun pariu ca te intereseaza mai mult ce ulei pui la masina decat in farfurie.

      00
    • @Mircea – pun pariu ca te intereseaza mai mult ce blugi ai pe tine decat ce cauciucuri pui pe masina…

      00
    • intereseaza pe cineva cat am dat pe o pereche de blugi? :))
      15e, aceeasi blugi care cu alta sigla costa de 4 ori mai mult..dar nah n-am blugi levis sau kelvin sau alte amaneturi care costa si de la 100e in sus perechea, sa nu uitam, fix aceeasi pereche pentru ca materialul e fix acelasi, difera eventual doar modelul la buzunar

      00
    • Ce amuzanti sunt ăștia cu 500 m2 în gura. Pare ca au văzut case doar în reviste. Habar nu au ce înseamnă efectiv suprafața aia. Știu ca e greu de conceput de la etajul 4, obișnuit cu terenul de la țara unde puneai cartofi și porumb, dar nu toată lumea își ia casa ca să întoarcă tractorul în curte. Dar așa e la prima casa, ai impresia ca de-abia ajung 500m2/1.000m2/1ha de teren și 6 camere (cu 2 bai, de preferat) pentru ca motive.

      P.S. Pentru locuitorii la bloc care au văzut case doar prin gard, 250m2 sunt suficienți pentru o casa de 150m2 (evident, cu etaj), o curte cu 80m2 de gazon, parcare pentru patru mașini (in curte, evident), și o terasa de 30m2. Sau pentru grădina mai mare și mai putine mașini. Sau pentru o casa cu amprenta mai mare și grădina ușor mai mică / parcare pentru o singura mașina. Depinde și de cum e terenul, de ceea ce e pe dedesubt, cum te duce capul sa amplasezi casa, precum și de ceea ce vrei.

      Sigur, nu vei cultiva roșii, cartofi, porumb și alte cele, dar pentru cei mai mulți e suficient. Chiar mai mult decât suficient (sunt unii care nu vor să grădinărească deloc, pentru ca, ce să vezi, nu oricui îi place treaba asta / nu toată lumea are timp). Așa cum sunt unii care prefera să stea la bloc pentru ca… o serie de motive. Așa cum sunt unii pentru care nu ajunge 1ha de teren în jurul casei. Dar să spui ca e idiot unu’ care are o anumită preferința sau niște mulți unii care au case construite pe suprafețe de teren mai mici decât îți imaginezi tu, cu putina-ți imaginație de nimeni, denota ca ești cât se poate de complexat. Iar eu ca răspund unor atare complexați, denota ca sunt prost. Ghinion.

      00
    • @Alex – stau pe 1700mp (1768 ca sa citez actul oficial). Da, e mult fata de necesitati. O asemenea suprafata iti cere ceva timp pentru intretinere, mai ales cand ai si 65+ copaci.

      Am un prieten care sta pe 400mp si mi se pare la limita, asta in conditiile in care are niste avantaje majore. Gard din zid de beton, drum pe 2 laterale, casa lipita de un hotar cu un vecin, terenul e drept, curtea e amanejata de catre specialisti.
      Daca vin 2 amici cu copiii masinile trebuie sa stea in strada pentru a face spatiu de joaca pentru copii… ca na, au venit la curte sa se joace. Asta in conditiile in care au nu exista zone in curte unde nu au voie.
      Nu stiu cum ar fi sa ai vecini in toate partile la nici 10 m de tine.

      P.S. I-am facut idioti pe aia care isi cumpara casa si isi lasa masina in strada pentru ca nu au loc in curte de ea, nu pe aia care au ales sa se ingramadeasca in 250mp.
      P.S.2 Nu cred sa existe om care sa nu fie complexat de ceva, dar cand esti si prost…

      00
  9. Exista o cale simpla (din pacate nerealista in practica) de a testa sinceritatea acelui argument: ofer doua optiuni, sa vezi ce va alege:
    – casa de 150mp pe teren de 200-300mp
    – aceeasi casa de 150 mp, dar pe teren de 1000mp
    In aceiasi bani (ptr ca pretul sa nu fie un criteriu).
    Ma indoiesc ca o fi vreunul care sa aleaga varianta cu teren mic. Moment in care argumentul „ca sa evit maturatul frunzelor” se evapora.

    00
    • Pai stai asa, ca nu are sens ce zici. Daca pentru aceiasi bani, tu imi dai de ales intre mai mult si mai putin, cat de prost sa fiu sa aleg putinul?

      00
    • @zarax: daca e adevarat ca „eu prefer curte cat mai mica ptr ca vreau sa evit stransul frunzelor”, argumentul ar fi valabil in continuare.

      By the way, raspunsul tau ma duce cu gandul la „eu am bani sa intretin numai o masina micuta, am loc sa parchez numai o masina micuta, deci mi s-ar potrivi numai o masina micuta; dar daca cinema imi da in aceiasi bani un Seria7, il iau automat, fara sa mai conteze ca nu am unde-l parca, nu am cum il intretine”.

      00
    • Bai, daca aia 1000 sunt 800 de padure si 200 de curte ok. Daca sunt 1000 de mp de balarii care trebuie ingrijite, de incepi dintr-o parte si pana termini trebuie sa o iei de la capat, nu, mersi, prefer 200.

      00
    • Te îndoiești greșit :). Mai sunt și oameni care nu au timp/pasiune sa întrețină un teren de 1000mp de pe lângă casă asa cum trebuie, și de asta îl prefera pe ala de 300 mp, ca se termina treaba mai repede.

      00
    • @D.O. puii mei, vand inchiriez, fac ceva. Dar nu refuz ceva gratis niciodata.

      00
    • Dar de ce trecem direct de la teren de 2-300 mp la 1000 mp (ambele cu o casă de 150 mp)?!
      pe primul teren, dacă scazi casa, un minim de alee pe lângă ea, nu mai ai loc să tragi o băşină. pe de altă parte, 1000 mp mie personal mi se par cam mulţi.
      un teren intermediar, 4-600 mp parcă ar fi mai potrivit. chiar ai loc de garaj, foişor, loc de joacă pt copii, să pui o floare/un pom, să-ţi clăteşti ochii, dar fără să fie prea mult teren care să necesite prea multă muncă.
      e de muncă şi la ăla intermediar, dar nu ca la 1000MP.

      00
    • @D.O. ai facut o flotare logica de toata frumusetea.
      Bine, totul identic in afara de suprafete. As lua-o pe cea cu 1000 mp, as pastra 3-400 mp cu casa, restul impartit in doua loturi pe care le-as vinde la un moment dat.

      00
    • eu cred ca voi nu intelegeti exact ce inseamna 1000 de metri patrati. un patrat cu latura de 32 de metri. atat. ti-ai facut o casa de 10×10 in mijloc iti mai raman 10 metri pana la gard in orice directie.

      00
    • Wow, ce argument. Ai dat bacul dupa 2010, asa-i? Eu as alege-o pe aia cu 1000 de mp si as vinde cei 700-800 din ei altuia sa isi faca casa acolo.

      Argumentul din articol este corect, multi vor curte pentru un gratar si ca sa aiba copilul/catelul unde sa stea la aer, nu are lumea timp de agricultura si legumicultura.
      Are Vali suficiente articole cu tema: oraseni mutati la tara, asa ca nu inteleg ce e rau din a iti dori max 150 mp de gradina?

      00
    • @thebblack, tocmai de-aia nu iei teren patrat. Iti iei ceva gen 20×50 sau 25×40 si faci casa de 18×10 sa zicem si ai curte ramasa cat un teren de handbal.

      00
    • Zarax, exact. lumea zice 1000 si se gandeste la un ogor intreg, tara sau southfork.

      in realitate e a zecea parte dintr-un teren de fotbal.

      00
    • D.o. stai la curte? Ai 1000mp? Cum te ingrijesti de curte, cat timp iti ia?

      00
    • @andrei: da, locuiesc la casă, lângă Brașov, curtea are 1100mp, casa are amprenta sub 100mp. Curtea nu este deloc mare, e chiar inghesuită. Nu, nu fac agricultura, straturi, găini. Numai gazun, copaci.
      Îngrijirea îmi ia cam 3-4 ore pe săptămână. Nu e puțin (îmi lipsește timpul), dar e un efort minim și care îmi este răsplătit.
      NU am luat suprafața asta ptr că ar fi fost moca, prețul este de 100 euro/mp.

      00
    • @Thebblack, știu perfect cât înseamnă 1000 mp. ai mei au terenul pe care au casa de atât, dreptunghiular, deschidere pe 3 străzi (lungimea la strada principală), c-așa a moștenit bunicu’ de la străbunici. casa nu e mică, dar nici exagerat de mare (doar parter), 3 dormitoare, living, bucătărie și cămară mari, baie + 2 magazii, garaj, terasă, grădină cu flori, e loc și de livadă (cândva era vie și grădină de legume), fântână, poiată pt găini etc. știu că eu n-aș putea îngriji atât și chiar și ai mei se gândesc să vândă o parte.
      în zonă ceea ce e acolo se cheamă 2 ”plațuri”, sau 2 loturi de casă.
      jumătate cred că ar fi ok pt o familie cu copii care nu are prea mult timp de grădinărit

      00
    • AB, cand eram eu copil, la tara la bunici (ma rog, atunci era la tara, comuna limitrofa bucurestiului dar ca sa ajungi acolo treceai 3 campuri, 3 sate si o padure, acum ogoarele sunt cartiere si dezvoltari rezidentiale, satele mai sunt doar in hartoagele de la oragnizarea administrativ-teritoriala iar padurea a disparut cu totul, practic nu iesi din oras ca sa ajungi acolo), aveau 500 de metri patrati. tot asa cum zici tu, poiata cu 8 9 10 gaini, un porc, cu ceva si mai ulta vreme in urma o vaca, un caine. cam o treime din suprafata erau vreo 10 randuri de vie, casa de vreo 60 70 de metri patrati (prost gandita, acum practic nelocuibila, deh, bunicu avea 2 clase), o gradina mica de legume si vreo 2 3 pomi, o magazie si o batatura betonata sa poata pune o masa in curte. stiu cat era de munca, stiu spatiul disponibil. cam ala ar fi minimul pentru ceva decent. iar daca nu ai idei fandosite care invariabil cer mult efort, chiar nu e greu de intretinut.

      1000 ar fi cam mult daca chiar nu ai de gand sa faci nimic (ma rog, in afara de iarba). dar daca esti genul un milimetru mai gospodar…

      bine, eu stiu si pe cineva pierdut prin eternitatea baraganului care a mostenit vreo 4500 de metri patrati. pe vremea lu bunicasu casa boiereasca, pamant pe barne de lemn, 4 dormitoare, buctarie si incalzire „centrala” (adica o singura soba care incalzea toate cele 4 camere plus holul-bucutarie) se tolanea in mijlocul la vreo 6 7 sute de metri unde era pur si simplu gradina, flori, tufe ornamentale, 2 alei betonate, garaj. in spate, ehei, era ogorul. nu-i vedeai capatul, ca deschiderea e de vreo 25 de metri. acum, pe teme de niumark si pacanele, totul e parloaga. la modul jungla. daca te duci in spate e bine sa iti iei pusca ca s-ar putea sa te infulece mistretii. bine, lu asta ii e mult is un apartament de 2 camere, ca si ala e la fel. dar deja am divagat aiurea. scuze.

      00
    • @Thebblack, recunosc că la capitolul muncă fizică (mai grea decât aspiratorul :) ) nu sunt nici măcar un milimetru gospodină. sunt operată pe coloană de la 14 ani, cu tije care or să rămână acolo for ever, așa că munca de genul ăsta îmi este mai degrabă interzisă.
      îmi știu limitele, puterile, dar și pasiunile. dacă voi ajunge vreodată să locuiesc la casă voi avea 1 trandafir de damasc (îmi place dulceața :) ), o tufă de caprifoi (o știu de ”mâna maicii domnului”, îmi place mult prea mult cum miroase, așa că voi face un efort), niște gazon (chiar nu pot pricepe de ce mă mut la casă dacă betonez tot) și 1, maxim 2 pomi fructiferi (cireș, cais sau piesic) și poate un arbus fructifer (zmeur sau mur).
      dacă asta mă face o loază, asta e! sunt o loază! am fost caracterizată și mai nasol și n-am murit. :)

      00
  10. Vecinul ăla al tău are vrăjeală de dezvoltator, pe bune ?
    De aia se mută lumea la casă , pentru terenul ăla cât o litieră ? aha ….

    00
  11. Cred ca asa au vrut si astia din Sanpetru, Brasov:

    https://goo.gl/maps/w22KRpbWp9buzAN17

    Am fost pe Lempes si ma uitam in curtile lor. Stii ce si-a pus unul intr-ul patratel din acela de teren? Un solar cat toata bucatica de teren.

    00
  12. eu inteleg ideea asta cu o curte mica,
    pentru unu crescut si trait toata viata in 50mp de bloc e raiul pe pamant

    pentru mine …
    spatiul de locuit se masoara in ha 😂 si vorbesc de localitate nu varf de munte.
    (dupa ce am scris asta mi-am dat seama ca or sa fie o gramada care habar n-au ce-i ala „ha”)

    gusturi si gusturi.

    00
  13. Stiu, si eu am fost surprins.
    Am vorbit luna trecuta cu un agent imobiliar si exact acelasi lucru mi-a zis. Ca se cauta case cu pamant mai putin, maxim 300mp. Si ca foarte greu vinde ceva cu mai mult pamant.

    00
    • La semafor opresc unul langa celalalt un Logan si un Ferrari.
      Soferul din Locan scoate curios capul pe geam si intreaba:
      – Auzi dom’le, si-mi si mie sunt bune de ceva masinilea astea „Ferrari”, ca am vazut ca nu prea cumpara lumea?!?

      10
  14. Eu m-as muta la casa de asta cu putin teren daca cele cat de cat in oras nu ar costa aproape dublu fata de un apartament in oras (București)…cele la preturi abordabile pentru un angajat la privat cu functie de executie sunt in fostul Sector Agricol Ilfov, in foste sate …nu, merci…pt ca nu imi permit sa intretin mult teren, nu am timp si poate nici chef…si as vrea sa scap si de vecinii cu care trebuie sa iei decizii ‘la comun’ , fie ca e ‘rezidențial’ fie ca e bloc comunist…la adunaturile din blocuri se vede cel mai bine tampenia si meltenismul românilor….

    00
  15. E unul la mine in cartier, peste o tarla de porumb, a facut 6 duplexuri pe un teren de maxim 5. Teren minim pe linga casa. Acoperisurile intre duplexuri sunt la 1m distanta, zapada o ia la vale si cade pe peretele celeilalte. In fata a lasat drum de 3m, a instalat doua garduri de placi, unul linga case, altul la limita de proprietate catre tarlaua de porumb. Masinile vor trebui parcate lego, nu e posibil fizic altfel. Amprenta terenului fiecarei proprietati e de 8×17=136m patrati, fara drum, amprenta casei 6×10=60m patrati. In spate sunt 5m de la gard la peretele casei inmultit cu 8 latimea, cam 40m patrati, din care vreo 8 sunt scara de acces in spate. Pot sa trimit o poza?

    00
    • Le-a vadut?

      00
    • Cinci duplexuri sunt terminate, finisate cam din iunie asa, unul e inca fara acoperis, a oprit lucrarile. Nu am vazut nici o lumina aprinsa, nici o perdea. Zice ca nu e constrins sa vinda, sunt facute cu banii lui, ii poate tine blocati pina le vinde cum vrea el. Cerea 95 mii, iar cea de la capat are un trapez de pamint de vreo 50m suplimentari, vrea 140 mii pe ea. Un prieten a vizitat, a zis ca nici la 40 mii nu s-ar muta in asa ceva. E apartament pe pamint, cu toate dezavantajele infrastructurii si fara nici un avantaj.

      00
  16. _el îmi spune că așa vor cumpărătorii._

    Ăsta e ca ăia de la PROTV care ziceau că dau mizerii pe post pentru că asta cere publicul.

    00
  17. De aia se vand si apartamentele de 3 camere si 60 mp, 2 camere si 42 mp, etc. Ca sa nu aiba de facut curat …

    Vecinul tau e agent imobiliar undercover.

    00
  18. – Și …? Cum sunteți, ce mai faceți ?
    – Aaaa, suntem bine. Ne-am mutat. Ne-am cumpărat casă.

    00
  19. un cititor mi-a trimis o poză cu niște duplexuri din Prelungirea Ghencea

    https://i.imgur.com/oJ2kQyq.jpg

    • Ești curios să vezi cum arată 120 mp construiți pe 1000 mp de teren ?

      00
    • Uite 300m patrati pe un singur nivel, pe cam 1750m patrati de teren.
      https://www.google.com/maps/@44.4011725,26.001409,242a,35y,69.44h/data=!3m1!1e3

      00
    • Acum arată parfum ,
      Stai să vezi când or răsări pe terenul ăla niste P + 6

      00
    • Nici nu ma pot hotara care sunt mai ridicole, astea cu gri sau mizeriile din planul 2. De fiecare data cand vad asemenea capodopere imi imaginez spaga, indolenta, jegosenie de ultima speta din partea celor care ar trebui sa reglementeze dezvoltarea de noi zone rezidentiale. Din cate stiu toate proiectele noi trec printr-o serie de analize si proceduri de aprobare care ar trebui sa elimine din start aberatiile, iar ulterior daca nu se respecta proiectul, buldozer. Si nu, nu trebuie sa se judece autoritatile cu dezvoltatorii sau cu oricine gafeaza, pur si simpli nu se intabuleaza constructia pana nu este in parametri. Dar repet…spaga, indolenta, etc. Mai trist e ca produsele haosului asta urbanistic vor ramane pe aici zeci de ani. Posibil ca nici stranepotii nostri sa nu vada orase ne-mutilate de produsele unor minti bolnave sau de rapacitatea unora pusi pe facut bani cu orice pret.

      00
    • antracitul e a doua cea mai populară culoare din românia.

    • Am vazut genul asta de porcarii si in Craiova si in Severin. De fapt la periferia lor. Probabil ca un avantaj il reprezinta faptul ca atunci cand va face chef unul, manelele si mirosul de gratar le vor savura cu totii

      00
    • @Mastercard, 9 km de Unirii?! :) cred că e dincolo de centură în orice direcție de Unirii ai măsura 9 km. :)

      bine, s-ar putea să exagerez un pic cu centura, dar putea să încerce să pozeze fără să se vadă porumbii. :)

      00
    • Am un prieten bun, coleg de liceu si facultate. S-a mutat in 2015 la casa si a tot tras de mine sa fim vecini. Sta intr-un quadruplex, bou-vagon, constructorul a facut patru quadruplexuri, 16 proprietati. Era disponibila o proprietate, cea din capat, cu ceva teren in jur, cam 100m patrati, celelalte avind fix 30 metri patrati de „gradina”. 80 metri patrati pe doua nivele. Doua dormitoare, doua bai. Pod de 1.5m, doar de stocat chestii mergind in genunchi. Eu vroiam clar 3 dormitoare, 3 bai, sufragerie si birou de lucru sau macar mansarda pe care s-o fac birou de lucru, 150-300 metri patrati de teren in afara de amprenta casei. Imi zicea ca baiatul ala, constructorul, un tigan smecher cu A8, imi face daca vreau inca o camera pe terenul ala suplimentar. Bai, esti nebun? Cum dracu sa mai fac inca o camera lipita de casa, acolo unde ar trebui sa fie un foisor, terasa de vara? Se poate domne, se poate. Bai omule, tu ai copil de facultate, peste doi ani pleaca din casa si ramai cu nevasta, eu am copil de scoala primara, mai sta cu mine 15 ani minim. Mai am parinti la distanta, rude si fini care ma viziteaza de departe o data pe an, vreau sa am unde sa-i cazez o noapte, sa fac un revelion fara sa stea invitatii in picioare, sa poata dormi la 1:00 daca vor. Ia te uita ba, iti iei casa pentru altii, ma tachina el.

      Evident ca am gasit la 600m de el duplex, cu 220m amprenta totala, din care 60m casa, 3 dormitoare, 3 bai, pod mansardat, 120m total + 30m mansarda. Mai mult teren nu se gasea. Constructorul sta peste gard de mine, mai multa incredere decit atat ce sa obtii? Totul ok, constructie ok, fara reducere de cost stupida. Dupa 4 ani, nici o problema de constructie. Prietenul vine pe la mine zilnic, la mine facem gratare, ca el are o sufragerie in aer liber. Ii arat prin primavara cum acelasi constructor al meu face case la fel in apropiere, dar cu 60cm mai late (deci cam 135m pe doua nivele) si 340m amprenta totala a terenului. Adica 120m patrati in plus de curte, sa tot faci gradina de legume. Si s-a dus sa vada, ca parca e cam inghesuita casa lui, ar cam vrea fiu-sau sa ramina singur acolo, sa plece parintii in alta parte. Acum e hotarit sa isi ia alta casa, sa-l lase pe fiu-sau in casa de acum, ca oricum flacaul se incadreaza in specificatiile expuse pe aici in comentarii, nu are chef de curte, de gradina, de treaba la casa, vrea locul lui sa poata fute nestingherit.

      00
  20. Cred ca depinde foarte mult ce vrei sa obti daca te muti la casa. Personal mi se pare un efort prea mare in plus pentru ceea ce primesti. Si aici o sa enumar cateva chestii:
    1. Locatia este de foarte multe ori in afara orasului si vrei nu vrei esti dependent de masina.
    2. In functie de cat de mare e casa, sa te apuci sa faci curat si sa intretii curatenia e o chestie ce-ti ia timp. Stiu sunt unii care asa se relaxeaza, dar dupa o zi de munca am orice chef sa fac, mai putin sa fac curat.
    3. Orice rahat se strica trebuie sa-l platesti, trebuie intotdeauna sa fi pe faza, ca se mai strica una alta. Din nou unii asa se relaxeaza, pentru altii e o sursa de stres.
    Asa ca daca este sa tin cont de aceste trei aspecte, as cauta o casa care sa fie practica usor de intretinut si sa nu ajung sa fiu sclavul ei. Daca asta inseamna ca am mai putin teren cu loc de parcare in curte asta e. Si ceva imi spune, ca majoritatea clientilor ce vor sa se mute la casa se ghideaza dupa aceleasi idei. Deci cumva ideea dupa care se ghideaza dezvoltatorii e in linie cu potentialii cumparatori, desigur ar mai fi si aspectul ca suprafata maxima acceptata la prima casa ar fi de 250 mp, dar vorbim de exceptii si in cazul asta.

    00
    • Dar ce se strica la casa si nu se strica la un apartament?

      Majoritatea pe care ii stiu la casa, intra in ea ca si cum ar intra intr-un apartament.

      In curte au cativa copacei si gata.

      Avantajele sunt ca nu au vecini deasupra, sub, lateral, sa urle/tipe/asculte muzica, sa tropaie copiii vecinului deasupra/ sa te inunde vecinul de deasupra.

      Nu au treaba cu cutremurele, cu gasitul locului de parcare.

      00
    • Cumparatorii se ghideaza dupa basini specifice blocatarilor. Tot ce enumeri tu aici sunt fix basini de oameni ce vor chestii contradictorii:
      – spatiu, dar nu mult ca sa nu fie nevoiti sa faca multi pasi, gradina de gradinarit, frunze de strins,
      – loc de parcare, dar nu mult rau, ca nu are nevoie, in definitiv la bloc parca masina unde apuca, 10 metri patrati e arhisuficient,
      – casa practica, usor de intretinut, asa ca apartamentul, sa-ti faca administratorul curat pe scara, sa schimbe robinetii, coloanele de apa. Tu doar sa te bucuri de o cafea pe terasa, dimineata pe racoare,
      – daca se poate cu iarba sintetica, ca e greu sa tot tai iarba la 2-3 saptamani, cu o masinarie ce face 96dB zgomot. Si sa fie acolo niste tuja, doi brazi, un mar si un cais. Trandafirii au tepi, meh.
      Un prieten avea fix basinile astea. Nu stia ce vrea, el fiind blocatar linga parcul Moghioros. Nu era infrastructura, nu erau magazine, era greu in zona in care isi permitea financiar. Dupa vreo citeva luni de vizitat abominatii, si-a luat o casa individuala de 120m pe doua nivele, cu amprenta totala de 250m, fix acolo unde nu vroia ca nu-i placea cum arata zona. De la bloc nu vedea realitatea, vedea ce vroia el, ceva gen Manhattan, linga Central Park.

      00
    • @finch
      Majoritatea potentialilor cumparatori sunt cei care au stat in bloc. Unii se adapteaza, altii nu.
      Am niste cunostinte care prin 2009 s-au mutat in Cumpana o potentiala suburbie a Constantei. Terenul a fost ieftin si au facut un palat de plangea lumea. Dupa vreo 2 ani de stat pe acolo cautau sa se mute inapoi la oras ca patisera urmatoarele:
      1. Spart casa la o luna dupa ce s-au mutat in ea.
      2. Teren mult si casa mare, dar curent nu aveau asa ca luau de la un vecin si imparteau factura.
      3. Erau in camp si iarna era ceva de vis. Zilnic mutau zapada, ulterior au luat o freza.
      4. Taximetrie pentru plozi in Constanta.
      5. Costurile de intretinere au tot crescut si beneficiile au cam ramas pe loc.
      Initial povestea e frumoasa, dar statul la casa nu e pentru toata lumea. Insa foarte multi vor sa incerce sa vada cum este. Asa ca mari dezvoltatori se adapteaza pieteii.

      00
    • @UnuL, acoperișul. :)

      00
    • @Asdad2005
      Lucrurile se strica din 2 motive:
      1) Cand le-ai luat ai ales ce era mai ieftin.
      2) Cand trebuia sa le repari le-ai carpacit ca merge s-asa.

      @UnuL
      Se strica mult mai multe la casa decat la bloc din simplul motiv ca ai mai multe care se pot strica: acoperisul, gardul, pompa, vreo fereastra, burlane/jgheaburi, unelte pe care la bloc nu le ai etc.

      00
  21. https://adevarul.ro/news/bucuresti/ulite-1_5194e138053c7dd83fa30709/index.html
    Se construia în oraşe cum se construia şi în sate, fără să-i pese proprietarului, şi nici autorităţilor comunale de regulile pe care trebuiau să le respecte. Aşa s-a prezentat întemeierea primelor forme de aşezământ în Bucureştiul de altădată.

    00
  22. Daca 250 de metri de teren vi se pare o suprafata mica, incercati sa vedeti aici in maximi 100 de metri (casa plus teren liber 25m in fata si 25 in spate) – https://bit.ly/2UfyWzc.
    Aici puteti vedea in detaliu cum arata una dintre ele si pretul solicitat, enorm pentru asa ceva :)) – https://bit.ly/3lpKSuu

    00
  23. Acum spațiul/terenul este un lux in oraș și suburbii. Nu toată lumea ar alege să facă zilnic 10-20km dus-intors.

    Oamenii nu-și permit, dar vor.
    Vor sa nu ii inunde vecinul de deasupra, sa nu le tropoteasca copii vecinului de deasupra, sa evite discuțiile de pe la asociații, poate chiar și problema cu serviciile centralizate de căldură și apă caldă în unele cazuri. Simt nevoia de un grătar deși probabil mai des vor comanda din oraș friptură.

    Nu se gandesc la compromis, dar mai unii nu au disponibilitatea nici placerea de a lucra in grădină și poate nici aportul financiar sa apeleze la firme specializate ca în US.

    Plus că a sta la casa e o tendință generală pe care o văd în rândul tinerilor, printre care mă număr și eu. Avem achiziționat un teren de 1700 mp din toamna trecută. Momentan am plantat pomi și arbuști fructiferi.

    00
  24. In loc sa ii intereseze pe cumparatori de utilitati, canalizare, etc; ei ‘cauta’ case cu teren putin :)) buna asta :))
    In cautarea unei case cred ca e mai important sa stii ca esti racordat de’adevaratelea la retea, nu la generator ascuns prin tufisuri, sau curent de santier. Sau ca ai canalizare, nu fosa septica, sau ca esti bransat la gaz.
    Terenul putin la casa = responsabilitati mai putine intradevar, insa dezavantaje mai multe. Daca nu ai chef de ingrijit un petic de pamant, stai la apartament, ca acolo nu ai teren deloc. E mai simplu asa.

    00
    • Idee ar fi sa ai un petic de pământ (cat de mic) nu de asfalt/beton.

      00
    • Acel petic ‘cat de mic’ nu te ajuta absolut deloc. Sa ai 50-100mp de curte, dar ingramadit intre alte case cu aceiasi suprafata de teren, mi se pare pur si simplu degeaba. Nu ai deloc intimitate, caci si despre asta este statul la casa. Ce faci pe acel petic de pamant, cat de mic? O petrecere nu poti da, ca e prea mic spatiul; un gratar poti face daca inviti si casele de langa, plaja nici atat; de gradinarit nu se pune problema. Asadar, ce faci concret cu cei 50mp-100mp de curte? Doar sa te lauzi la neamurile de la tara ca tu stai la casa cu gazon?

      00
    • Dacă te uiți o idee mai sus, eu am teren sa și donez :)). Depinde de fiecare nu toți vor sa de bronzeze in curte cu pe terasa de la etajul doi al vilei 7×6. Nu toți vor grădină, vor Gucci și Versace :)). Da e o eticheta că nu ești sărăntoc sa stai la duzină.

      00
  25. Oamenii „gresesc” pentru ca omit un lucru – sistemul de referinta personal .
    Cand ai fost nascut si crescut in 2 camere la etajul 3 un duplex cu 50 mp de iarba si un loc de parcare pare raiul pe pamant. Daca vii de la tara o casa pe 250 de mp de teren e absurda, tu esti invatat cu spatii deschise, pomi, etc.
    De regula oamenii procedeaza invers – in loc sa se gandeasca la ce vor de la o casa si sa caute una care e aproape de ce vor se duc si aleg ceva din ce gasesc.

    00
  26. Imaginatia dezvoltatorilor este mirobolanta. Am fost cu cineva sa vada un apartament nou. Pe langa faptul ca am vazut si cripte mai mari decat cotetzul ala, vad ca baia nu are geam ?!?!?”De ce ai gandit baia fara geam ?”. Raspuns: „baia are aerisire de coloana care este superioara aerisirii prin geam.” :D :D :D

    00
    • @Ciocanul – eu sunt de acord cu asta, pui ventilator cu sensor de umiditate si ai un circuit mai bun decat de la un geam pe care cand il deschizi, cand nu si reprezinta o aerisire pasiva.

      00
    • @Ciocanul: exista si cazuri in care apartamentele au 2-3 bai.
      In majoritatea cazurilor cel putin una dintre bai nu are ferestre afara (din pacate!).
      Niciodata aerisirea prin coloana nu va fi superioara aerisirii cu geam.
      Oricate calcule ar face cineva… am suficiente date experimentale! ;-)

      00
  27. cum ar fi o lege: daca ai mai putin de 250mp de teren sa n-ai voie sa construiesti? a stai, exista dar e degeaba..

    00
  28. Dacă stai în afara casei 10-12 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, o curte (grădină) mare este un „liability”, nu un avantaj. Într-o climă mai uscată ca în .ro, dacă nu ai grijă să uzi plantele, între 2 weekend-uri de vară le ai deja uscate; într-o climă mai rece și mai umedă precum în nordul și vestul Europei ai deja o recoltă de buruieni și mai e doar un pas până a te umple de cine știe ce plante invazive care vin la pachet și cu amenzi de la autoritatea locală.

    TLDR;-ul meu e că o grădină frumoasă, cu flori, ceva legume și 2-3 pomi fructiferi nu se ține din muncă de weekend. Cu excepția miezului iernii, e mult, mult de muncă. Muncă invizibilă pentru alții.

    00
    • Cam pesimist scenariul tau, in realitate nu e chiar asa, eu ma ocup maxim 2 ore pe saptamana de gradina (cam 300mp fara casa), am gazon si majoritatea plantelor sunt ornamentale si nu necesita intretinere aproape deloc ( artar canadian, magnoliu, cedri pendulari, thuya brabant, brad nordic) .
      Daca iti place gradina dar nu munca in gradina exista automatizari cu aspersoare pentru irigat, roboti pentru gazon etc. , bani sa ai.

      00
  29. Pe langa aspectul financiar, cred ca e important sa ai o perspectiva realista a timpului si energiei pe care esti dispus/a sa le investesti in curtea aia.
    Cine s-a nascut la bloc (ca mine) si a vazut rosii si castraveti doar la supermarket, nu stie sa dea cu sapa (idem, tot cazul meu, ai mei nu m-au pus la sapa, m-au lasat sa invat) si ce inseamna rasaduri/udat etc. In primii ani de locuit aici (curte totala de aprox 350 mp) am facut tot felul de experimente, mai mult sau mai putin reusite.
    – gazon insamantat: neah. dupa 3 incercari, am luat rulouri si au venit cu abonament la gradinari
    – plante de mancat (rosii): au ramas la stadiul de gogonele, le-am murat. Patrunjel, menta etc: a devenit terenul preferat de pish al matzelor din cartier (pamant moale). Nu le-am mai mancat din motive evidente.
    – alte plante de mancat: capsuni, zmeuri: astia au supravietuit, am invatat sa le ud ; pomi- mentenanta minima, rezultate maxime- smochin, cires, visini. Poate anul asta pun si un piersic, sa vedem ce demolez prin curte
    – flori: cei mai eficienti sunt trandafirii
    In rest: loc de bagat masinile (nu e cazul, acum terenul de langa e gol si le lasam acolo), iarba, o terasa si un gratar.
    La 8 ore/zi de munca+ 1 cel putin de naveta + 1 de activitati casnice, nu ramane foarte mult timp si pentru facut SF uri prin curte. Sprijinim economia locala si cumparam de la piata sau magazine produse romanesti.
    Si mie mi se parea la inceput ca imi trebuie muuuuult pamant. Cat mai mult. Realitatea e ca abia am timp de asta pe care il avem.

    00
  30. Fara a fi un specialist in case si… intelegand ca o casa ti-o construiesti dupa chipul si asemanarea ta (adica dupa nevoile familiei tale) consider totusi ca daca e casa atunci trebuie sa aiba curte si daca e curte atunci trebuie sa aiba suprafata suficienta pentru a nu fi doar „o fasie verde ca in fata blocului”.
    Ba mai mult… unele blocuri au chiar destul de mult spatiu verde comparativ cu unele case.

    Cred ca o suprafata de 1000 mp e cam minima care iti permite sa te dezvolti corect: loc de parcare masina/masini, un mic atelier de bricolaj (unii mai avem hobby-uri.. de ex. aeromodele, rachetomodele), zona de gratar, etc.

    Am vazut prea multe zone de case unde proprietarii isi tineau masinile parcate pe trotuarul/soseaua din fata casei.
    Casa cu putin spre deloc teren… este echivalenta cu un apartament la parter (exagerand putin).

    00
  31. Se vinde pentru ca se cumpara. Pam pam.

    Romanii sunt zgarciti si egocentristi. Sunt foarte sensibili la pret, vor alege tot timpul varianta cea mai ieftina, de aia se si vand in draci toate rablele cu kilometraj dat inapoi. Daca o sa ai doua case identice, una cu 200 mp de teren si una cu 300 mp de teren, dar mai scumpa cu 10.000 de euro, 9 din 10 romani nu vor da aia 10.000 de euro in plus. Pai cum 100 de euro pe metrul patrat de teren? No way nene.

    Si in al doilea rand, romanilor le pasa doar de coltul lor. Acolo sa fie bine. In rest, aia e nene, sa faca politicienii. Asa ca, se muta de la civilizatie in camp, fara sosele, fara curent, faar gaze, fara canalizare, pe o strada de pamant unde nu pot intra pompierii … dar hey, uite ce tv de 150 cm mi-am luat de black friday si mi l-am pus in casa MEA!

    In secunda in care oamenii vor refuza sa mai cumpere case in camp si vor cere infrastructura, conditii decente, atunci le vor primi. Cere si ti se va da. Dar cine sa ceara?

    00
    • Si daca NU AI aia 10.000 de euro ? Ce faci? Stai la paduchi doar ca sa ai curte mare?

      00
    • Si in al doilea rand, romanilor le pasa doar de coltul lor.

      asta nu e adevărat. deloc. am umblat prin curțile a 4 vecini în ultimele luni. a mea e cea mai curată/aranjată/decentă, și eu nu sunt mulțumit, mai am de aranjat/vopsit/ordonat lucruri. și inclusiv ei zic că am o curte mișto. nu fac cine știe ce minuni, tund iarba, am pus borduri să delimitez aleile din grădina de potecă, să pară ordonat, suflu cu suflanta frunzele și mizeria, spăl pavelele de două ori pe an.

      românului îi ia 3-5 ani să facă dezastru în curte. și apoi își bagă picioarele și betonează.

    • cum spunea marx, oamenii sunt platiti prost pentru ca aleg sa fie platiti prost.

      00
    • F., nu ai aia 10.000 de euro, nu te muti. Mai economisesti. Pana iti permiti. Ce dracu, in politica poate mai inteleg un pic de raul cel mai mic, dar si cand iti cumperi casa, de ce faci la fel? Atatia bani am, atat imi permit, imi aleg variatna cu cele mai putine lipsuri.

      Prea putini aia care sa zica, stai domle, e prea mic bugetul, hai ca muncesc mai mult, fac mai multi bani si ma mut undeva fain. Nu, abia am strans niste bani, hai repede sa ma mut. Foarte bine, nu ai rabdare, iti meriti soarta.

      00
    • Prea putini aia care sa zica, stai domle, e prea mic bugetul, hai ca muncesc mai mult, fac mai multi bani si ma mut undeva fain.

      nu-ți mai dă nevasta pizdă DACĂ NU VĂ MUTAȚI ACUM!!!! că ea nu mai suportă.

    • @andrei, tu iti dai seama ca te contrazici?
      “Atatia bani am, asta iau” sau “mai economisesti”.
      Zici ca ploua cu jdemii de euro in parcare la Profi. Si la apartamente e la fel, ar fi minunat sa stai la 4 camere langa parc de la 20 de ani, dar realitatea e ca e bun si un 2 camere in Colentina decat nimic. Si schimbi cand poti

      00
  32. Am casa cu 200 mp de teren, 150 mp liberi, casa are 70 mp și 20 mp pod (locuibil dar îl folosesc pe post de debara ). De ce am ales casa asa mica cu teren minuscul: din cauza de pret, prima casa, civilizație. Puteam sa iau casa mai mare la cucuietii din deal cu 500 mp dar am ales străzi asfaltate, grădinițe lângă casa, canalizare. Decât apartament mai bine o casa cu o curte cât de mica mai ales în perioada asta.

    00
  33. Nu este vorba decât de bani.
    De la ANAF „citire”:

    ” … cota redusă de 5% se aplică pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp şi terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei”.
    Este vorba de TVA.

    00
  34. mai vin cu un comentariu ca am sesizat prin comentarii cateva confuzii care ma zgarie pe creier.

    un teren, denumirea legala „imobil”, nu are „amprenta”, are doar suprafata.
    o cladire are o asa zisa „amprenta (la sol)” care poarta denumirea de „arie construita”, adica suprafata ocupata de cladire masurata pe dinafara tinandu-se cont de eventualele „console”, suprafete de la etajele superioare parterului care ies in afara conturului acestuia.
    aceasi cladire are o arie utila care reprezinta suprafata tuturor camerelor masurate pe dinauntru, scazand stalpi si alte cateva elemente definite de lege. in cazul cladirilor cu mai multe niveluri, aria utila pe fiecare nivel se cumuleaza in „aria desfasurata”.

    de aici pleaca si cele 2 chestii de mai sus, pot si cut. procentul de ocupare al terenului este aria construita / suprafata imobilului. coeficientul de utilizare al terenului este suprafata construita desfasurata / suprafata imobilului.

    00
  35. O curte mare implica costuri mari pentru întreținere plus trebuie alocat resursa de timp pe care nu multi o au. Eu am o casa de vacanta de 200mp și teren in fata proprietății cam 1500mp și in spate cam 4000mp. Noroc că nu stau acolo și mă întorc la apartamentul meu din București pe care îl pot închide și lasa așa ani la rând fara sa sufere nici o stricăciune. La casa când ajung, primul lucru este inspecția sa vad ce s a mai stricat și ce trebuie sa repar in cele câteva zile de odihnă pentru care am venit. Așa că da, o curte mare e buna dar nu prea.

    00
  36. Oameni diferiti, nevoi diferite.
    Eu am 350mp, ii consider suficienti pentru curte amenajata cu gazon si plante ornamentale ( gard de thuya, cedrii, chiparosi) , loc pentru gratar si autoport lipit de casa. Daca as mai fi avut 100mp faceam o piscina, acum un an consideram piscina o investitie inutila – „pentru 2 luni de balaceala pe an stai cu o gaura albastra in curte”, „intretinerea ei costa si timp si bani” etc – pandemia a schimbat insa paradigma.

    Personal nu am inteles niciodata nevoia unei livezi, inteleg totusi ca unii au satisfactii cand manaca fructe direct din pom. Am un vecin care s-a chinuit ceva timp cu niste pomi fructiferi, ba faceau mere mici si multe, in alt an 4-5 mere cu viermi, cirese a avut doar de 2 ori ( „ploi acide” ) si erau putine. etc. Totul „bio, fara stropit” desigur. Probabil a avut pomi nepotriviti tipului de sol, neaclimatizati, nu i-a udat corect… A realizat ca era prea mare chinul, acum 2 ani i-a scos, a pus iarba si se joaca miuta cu fi-su.

    Cu gradina de legume am avut o tentativa intr-un colt dar am renuntat cand am vazut ca devenise toaleta pisicilor vecinilor. Un solar ar rezolva problema dar ar strica aspectul gradinii si nu vreau sa fac aceste compromis.

    Cred ca 90% din cei care spun ca „ajunge 250mp, e suficient” nu au stat la casa sau sunt setati strict pe modul „bere, mici, fotbal”… ceea ce e ok totusi, nu-i condamn. fiecare se relaxeaza si isi incarca bateriile in felul lui.

    00
  37. Am 25 de ari, conceptul îmi iese oricum îl fac pe la 350 mp amprentă (garaje la demisol cu acoperișul ca terasă) Nu știu cum dracu se descurcă alții în 250 de metri pătrați de curte dar eu vreau să mai iau 10 ari ca să…ceva. N am luat în calcul nici măcar 1 pom fructifer. Dar am prevazut parcare pentru 3 mașini, loc pentru unitatea externă a pompei de căldura, un totem din beton pentru ceasul de curent și branșamente de apă plus curent, alei și o filigorie cu jacuzzi și grătar. Pla mea, rămâne un căcat de suprafață și ăla îl las fâneață, 2-3 boscheți, poate niște tufe țepoase, nu mă complic cu gazon.
    Ce dracu poți face în 250 mp?

    00
  38. Eu ma simt bine cu un duplex de 120 mp pe 250 mp teren, cu garaj, loc in fata de inca o masina si cu strada destul de larga sa permita masini parcate pe ambele parti si cu o curte destul de mare in spate pentru o terasa, jardiniere si un gratar. Asta la 10 minute (fara trafic) cu masina de centru, 25 de minute cu autobuzul. Teren langa ar mai fi, dar costa aproape cat a fost achizitia initiala.

    00
  39. Am teren casa de 267mp pe teren de 1300mp. Nu ma plang, doar ma laud.

    00
  40. Sa va explic de ce terenul putin e o porcarie logistica. Aici includ si apartamente la parter cu 80 mp de iarba, ca e o noua moda. Terenul ala chiar daca e putin tot trebuie intretinut. Intretinerea presupune o masina de tuns iarba, grebla, sapa, scule gratar, furtun, etc ce nu prea le-ai tine in casa ca sunt cu pamant si mizerie. Practic iti trebuie in curte o casuta sau un loc de depozitare pt toate astea. Daca locul e mic nu mai ai unde sa pui casuta aia. Asa ca ai fie betonezi tot fie cauta o casa cu un 400 mp minim daca vrei sa mirosi dimineata un petec de iarba.

    00
  41. La cum evoluează lucrurile am luat fix cea mai proasta parte din alte tari. Ușor, ușor de instalează efectul de urban sprawl si ăștia cu case mici făcute aiurea pe camp , fara vreun plan urbanistic o să regrete că nu vor putea avea acces la funcțiuni publice sau vor sta prea mult la cozi că să ajungă acasă sau spre oraș. Interesant cum, deși am scăpat de Ceaușescu, toți am devenit mici individualiști egocentriști care își văd doar de bucățică lor și nu privesc spre un viitor comun, in ansamblu. Dar mai avem vreo 50 de ani de bucurie până să regretăm. E ok… Istoria se repetă și s-a mai repetat . A nu consulta specialiști e o atitudine de ignoranta in trend. Deci suntem și noi la modă . Nu înțeleg de ce ți-ai betona parcela când ți se dă șansa de a avea un spatiu betonat supraetajat.
    O zi frumoasa tuturor!

    00
  42. da, asta cauta oamenii. am crezut ca e gluma, dar mi-au zis vanzatorii si am auzit si de la clienti. si faza e ca acolo loturile sunt de 600-700m2 in lung, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii iau doar terenuri pe colt unde impart in 2 si fac 2 case individuale. Avand in vedere retragerea, iti cam ramane putin spatiu in fiecare parte a casei, ca practic ajunge casa cam in mijlocul terenului. Am discutat si cu niste prieteni sa isi ia si ei in zona si fix asta mi-a zis el, ca nu vrea teren mult ca sa aiba ce ingriji, ci vrea doar un loc de gratar. Plus ca diferenta la bani e cam de 15.000.

    Nu inteleg asta cu tunsul ierbii. Daca nu pui gazon cat de des trebuie taiata iarba normala?

    00
    • iarba normală, în zonele de câmpie e naşpa. iese cu tot felul de drăcii pe care nu le vrei, se usucă, arată nasol. că doar nu faci fân de dat la vaci.
      tot la gazon se gândeşte lumea când zice iarbă. şi dacă-l uzi ca să arate bine chiar creşte, din ce-am văzut la ai mei, măcar la 2 săptămâni tot trebuie să treci cu maşina. şi am o vagă senzaţie că nu e treabă exagerat de simplă. când făcea ea însăşi asta, maică-mea se văieta că atunci când termina peste tot, trebuia s-o ia de la capăt din partea cealaltă (ei au în total 1000 mp, nu tot e gazon, bineînţeles, dar e destul). plus că trebuie să fii atent la devinevările solului, alea „neînsemnate”, dar pe care maşina le simte.

      00
    • Depinde de iarba.. la munte creste ceva, la campie altceva.
      O solutie mai usor de intretinut decat gazonul este trifoiul pitic, si nu se usuca asa usor vara daca e canicula, chiar daca uiti sa-l uzi 4-5 zile

      00
  43. Dupa ce am citit comentariile de aici, ma simt mai sarac (stau in chirie in Iasi) cand vad cat de „gresit” gandeam – nici macar nu voiam casa cu etaj, doar parter cat un apartament cu 3-4 camere, nici nu voiam gazon, ci de ala artificial (chiar, despre gazonul artificial ce credeti, e bun?). De exemplu, pentru cine sa fac etajul ? Lumea vorbeste pe aici de avut grija de teren, dar uita ca mai are de intretinut si o casa ( de obicei cu etaj ). Pana la urma, cand te mai relaxezi?

    00
  44. da chiar, nu zice nimeni nimic de casa pe parter vs casa cu etaj? Sotia are cel putin 5 cunostinte care au casa cu etaj si s-ar muta acum la o casa pe parter daca ar putea. si unii care construiesc case pe parter mi-au zis ca multi care locuiesc in zona si au casa cu etaj au venit la ei si au zis ca le pare rau ca nu si-au facut doar parter.
    da, e amprenta la sol mai mare, dar pt orice chestie marunta tot jos-sus-jos se pare ca e obositor.

    00
    • Eu stau la casă pe parter, 3 camere (89 mp), construită pe 400 mp. A fost prima și singura opțiune, după ce am văzut destule înșiruite, duplexuri, triplexuri și alte -plexuri, construite de o parte și de alta a unei alei, în cel mai bun caz betonată, unde mi s-a părut mai nasol decât la bloc. În fața casei abia intră un Golf IV sau o Sandero pe două „urme”, nicio intimitate față de vecini, (garduri ornamentale de fier forjat de 70 cm între așa zisele curți). În spate ai maxim 30 de mp unde se presupune că îți construiești o terasă, singura opțiune rămânând grătarul portabil. Într-adevăr, fiecare cu alegerile lui, influențate de diverse criterii și liste de priorități, dar sub 300 de mp de teren, părerea mea este că e mai rău decât la bloc.
      A zis bine cineva mai sus, limita de 250 de mp e aleasă de dezvoltatori pentru maximizarea profitului (TVA de 5%), la fel și cu etajele. Mai nou, prin jurul Iașului, toți dezvoltatorii construiesc blocuri cu apartamente (3-4 nivele), nu prea mai găsești case sau le găsești la prețuri sensibil mai mari decât acum 2-3 ani.
      Gazon, mulți trandafiri, câțiva pomi fructiferi, doi brăduți, două magnolii, 5 butuci de viță de vie și îmi ocupă aproape tot timpul liber. :)

      00
    • nu știu ce aș fi zis acum 10-15 ani, dar acum ”doar parter. am 40 de ani, genunchii mei deja scârțâie. :)
      și dacă mi-aș construi acum o casă, aș încerca s-o fac să fie confortabilă și la 70+ ani. fie s-o fac de acum așa, fie s-o fac astfel încât să se poată face modificări/adaptări rapid și ieftin.

      00
  45. https://www.immobilienscout24.de/expose/124339251

    Cum vi se pare țigănia de mai sus?
    Prețul este ultra bun, o casă în zonă bate ușor peste 400k.
    Ați locui în așa ceva?

    00
  46. Observ prin comentarii ca multa lume nu intelege ca oamenii sunt diferiti si au nevoi si dorinte diferite. Nu inteleg cu ce e mai smecher cineva care un teren de 1000mp in Corbeanca (ca in oras nu o sa mai gasesti astfel de locuri in ziua de azi) fata de cineva care sta relativ central intr-un cartier de case si are teren de 200-300 mp. Fiecare cumpara dupa nevoile proprii si nu toti vor sa aiba 5 copii sau 5 masini sau sa cultive legume si pomi fructiferi in curte. Am stat la casa pe un teren de 1000mp in Constanta aproape jumate de viata si pot sa zic ca nici acum cand mai merg acasa nu dau 2 bani pe curte ca oricum nu ies niciodata cand mai merg acasa la ai mei si nici inainte nu o faceam. Asa sunt eu. Aproape am terminat facultatea de arhitectura si cred ca pot zice ca inteleg destul de bine diversele tipologii de locuit de la condominiu la locuinte colective si cel mai sigur lucru e ca diversitatea asta exista ca sa acopere diversitatea de dorinte a oamenilor. Pentru unii e suficient un balcon, o terasa sau o curte engleza , altii vor puna rosii si castraveti, nu e nimic gresit in niciuna din variante.

    00
  47. Depinde. Daca vrei sa stai in oras cu metrou, scoala buna, piata, cafenele, inghetata atunci NU AI UNDE sa iti faci tu curte cu pomi fructiferi si cusca pentru gaini. Ca nu mai exista spatiul ala de cel putin o generatie incoace. Stiu oameni al caror venit e probabil cat toti comentatorii de mai sus adunat si care in oras au curte 100mp. Acuma la tara au alt palat cu sera pentru weekendurile cand nu sunt plecati. Insa casa din oras, aia din care iesi 3min pana la mega sa iei tigari ca ai uitat sa ii zici soferului … aia are curte mica.

    Ca sunt care isi iau case ca in poze la porumb … asta da, e o greseala nefortata. Mai rau sunt aia care stau la bloc in porumb. Sigur, in 30-40 de ani o sa ajunga orasul la tine. Si unde stau eu in 1920 era la limita terenului agricol cu rafinarie onsite si acum e considerat „central”. Dar mai ai tu 30-40 de ani ca sa iti permiti sa astepti?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.