Când vă ziceam că nu are cine să negocieze pentru România…

…uitați-vă la Turcia. Acolo e cineva care profită de orice cât de mic context și negociază pentru tara lui. Noi, care suntem într-o poziție mult mai bună, nu o facem în stilul ăla. Nu negociază nimeni pentru tară, toți negociază pentru sinecuri proprii.

Este Erdogan un nenorocit? Este un dictator? Este…bla bla bla, nici nu contează, negociază pentru țara lui.

Vi se pare că ai noștri negociază pentru țara lor? Când s-a întors Iohannis cu vreo mare realizare din străinătate? Aurescu? Oricine?

romania-timbru-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

146 comentarii

  1. Noi doar dam , nimic nu luam !

    Comentariu apreciat.6917
  2. pai cand ne-au bagat in Schangen ai uitat? …oh, wait

    Comentariu apreciat.1484
    • A explicat Bode că el a negociat…. dar întotdeauna reziștii, useriștii și Vlad Voiculescu e de vină

      Comentariu apreciat.8514
    • Mie nici acum nu imi vine sa cred ca aia a fost pe bune si l-au trimis pe Bode. Literalmente m-am gandit ca astia o manevra intre ei.

      Cum dracu’ sa fi amenintat de o singura tara ca nu esti primit in Schengen, tara aia de abia sa aibe motive, tu sa ai cu ce negocia si sa-l trimiti pe Bode care nu vorbeste bine nici romana, daramite o limba straina si nu e capabil sa negocieze nici cu o musca daramite cu o tara.

      Si sa avem si noroc cu un ministru de externe cat de cat competent da’ el sa fie pus sa stea acasa. Nu are rost, te doare capul doar cand te gandesti la asa ceva.

      Comentariu apreciat.695
  3. NOU
    #7

    O sa cad eu in capcana asta. Acum 25 de ani, vizita de lucru – ingineri turci in Adana salariu 1200 dolari. Acum – aceiasi ingineri – 650 de euro. Ce s-a schimbat? Cand aveau toate ocaziile sa fie prosperi – cea mai mare populatie under 30 raportat la populatia totala din toata Europa? Si educati si decent. Coruptie dusa la extrem, in clanuri. Sunt cu 30 de ani in fata noastra in materie de coruptie. Dar recuperam puternic.

    Comentariu apreciat.25810
    • Da’ și cu vreo 20 la infrastructură, informatizarea aparatului de stat, medicină, turism. La care recuperăm mai încetișor, din păcate.

      137
  4. Esti foarte naiv sa crezi ca Erdo face orice pentru tara lui si nu pentru el.

    Comentariu apreciat.14424
    • Deci când adera Turcia la Uniunea Europeană întra doar Erogan nu și restul turcilor ?

      Indecis. Tu ce zici?5846
    • Vlad, esti extrem de naiv daca tu crezi ca Turcia va adera vreodata la UE. :))

      Comentariu apreciat.10813
    • In primul rând Turcia este stat agresor al UE, ținând sub ocupație militară o parte din Cipru.

      Nici nu știu ce discuții am putea avea. Au fix aceeași strategie a lui Putin, îți dă în cap ca apoi la negocieri faptul că se oprește din a da în cap e un punct de negociere :)

      Comentariu apreciat.977
    • Am sentimentul ca mai intai va intra Turcia in UE si abia dupa noi in Schengen…

      Indecis. Tu ce zici?3840
    • Sa nu ma vorbim de faptul ca bosorogul Erdo vroia sa fie conditia Suediei in NATO daca Turcia intra in UE :))))

      Viata bate filmul…

      74
    • NOU
      #15

      @Eugen nu stiu ce sa zic. Turcia a conditionat aderarea Suediei la Nato de intrarea Turciei in UE. Aseara, cand au fost anuntate concluziile summitului Nato de la Vilnius, una din ele era ca Suedia intra in Nato. Crezi ca turcii au cedat si au zis da gratis? Eu nu.

      07
    • Nu esti up-to-date cu stirile, tot la summit-ul ala au zis ca aderarea la NATO si aderarea la UE sunt doua lucruri separate si au dat ciocu’ mic bosorogului.

      Normal ca a primit altceva ca nu da gratis nimic.

      31
    • @G
      Sultanul roșu n-a primit nimic altceva decît un șpiț în fund. De aceea a si cotit-o imediat si a fost a doua zi de acord cu aderarea Suediei.
      Daca prima data a facut gafa cu Incirlik, a doua oara cu s-400 de la ruși, a cam ratat nu doar cumpararea de f35 dar si cu f16 e pe linga.
      Iar intrarea in UE este o himera pentru șantajist care nu intelege ca sint niste criterii de aderare, printre care unul e cel cu teritoriile in disputa, adica Ciprul. Si s-ar putea sa aiba si vreo surpriza cu Kurdistanul, mai tirziu…

      21
  5. si noi negociem, dar intern. cine cu cine, pentru cine si mai ales pe cat?

    Comentariu apreciat.291
  6. Erdogan e la fel de corupt si imbecil ca orice politican roman (ca sa nu zic balcanic).
    Ai uitat Vali cand l-a pus ministru de finante pe ginerele sau si a dus ala politica monetara a tarii in cap? Sau cand a ales sistemele de rachete S400 de la rusi si au taiat imediat americanii Turcia de pe lista tarilor care primesc avioane F-35?
    Erdogan joaca la doua capete in razboiul din Ucraina si chiar si cu NATO, dar s-ar putea ca jocul asta sa se termine prost pentru el si pentru turci.

    Comentariu apreciat.10613
    • bun. ok. vreau și eu un politician prost și corupt ca edrogan să negocieze chestii pentru tara lui. e așa de greu de înțeles asta? asta încerc să subliniez, că prostul pulii, după concepțiile noastre, tot e mai destept ca secretarul general nato, liderul local de la sibiu și prietenul de pahar al lui haysamm.

    • Mai exact ce a obtinut Erdogan pt tara lui, acum, in momentul asta? ce avantaj? Zau ca nu pricep…. De intrat in EU, sa fim seriosi, n-au ei planuri reale de asa ceva, ca de aveau, erau de mult intrati, parca negociaza de prin anii 90. Povestile alea cu teroristi PKK, care au zero impact in viata de zi cu zi a turcilor, cocosati de inflatie? Deci ce avantaj grozav pt Turcia a negociat Erdogan?

      Comentariu apreciat.7317
    • sa fie scoasa Turcia din NATO. Nu merita. Sa beleasca pula Erdo in fata Rusiei

      514
    • @vali: astea-s totusi doar aparente. Omu’ si-a cam distrus tara economic, a cam divizat-o social.

      El nu negociaza, el profita de pe urma stramtorii de intrare in marea neagra, profita ca e membru NATO, chestii care nu tin de el.

      Inteleg ca pare ca negociaza pentru tara lui dar de fapt o face tot pentru un grup restrans de sinecuri. Cand a fost avantajos pentru el sa ia bani UE si sa fie cu Rusia a facut-o. Acum ca nu mai e are chef sa fie membru UE.

      Nu e chiar cel mai bun exemplu de negiciator, ca asa puteam ramane cu Dragnea.

      Comentariu apreciat.377
    • @deea A reușit cu pași în linii mari să meargă spre a ajunge hub energetic pentru Europa în detrimentul Austriei și pe alocuri ale Germaniei.

      Puterea din Rusia se poate schimba sau nu, dar Rusia tot va oferi energie europei câțiva zeci de ani de-acum încolo. Că o va face direct sau prin proxy, ca să ne simțim noi bine că nu le dăm bani direct, rămâne de văzut.

      Turcia nu va ieși din NATO, că e prea riscant pentru NATO, vor trage ei să rămână. Au disciplinat și americanii un pic pentru faza cu S400, dar Turcia oricum avea în lucru un model de avion pentru air superiority. Arată un pic a clonă, dar dacă va fi OK, ei ies mai câștigați prin a avea producția complet local.

      A nu se înțelege că e un lider de admirat. A tras țara suficient de înapoi ca dezvoltare cu ajutorul clericilor deși în cel mai ipocrit mod e ateu. Mă mir cum de a scăpat după cutremure (bine, știu cum a ieșit). Dar pe lângă politicienii români de top pare competent.

      1117
    • @Cosmin

      irelevant. Economia lor e in buda, sa fim noi sanatosi, e sansa noastra :) A fost ales de o majoritate destul de mare, si alegerile par sa fi fost corecte.

      510
    • @mac gregor 52% vs 48% nu mi se pare o majoritate „destul de mare”. Iar pentru Kemal să fii sigur că n-a furat nimeni. Pentru Erdogan în sistemul lui autocrat doar îți poți imagina.

      Când mai erau câteva ore până să se închidă urnele a apărut panica și au început să se anuleze voturi, ghici de ale cui? Iar cioaca cu voturile din diaspora unde a câștigat detașat scârțâie destul de grav, în diaspora unde sunt contestatarii lui și guleniștii.

      124
  7. Cu cat stai mai mult, cu cat esti mai „puternic”, cu cat iei deciziile mai singur sansa de a o da in bara rau de tot creste exponential. Trebuie sa existe obligatoriu check and balance. Toti isi ating nivelul de incompetenta si trec si de el. Prefer modelul romanesc doi pasi inainte obligati de Europa, unul inapoi facut de noi, iar un sut in fund si un salt inainte mai o frana pusa de psd si mergem si noi cu turma europeana.

    Comentariu apreciat.442
  8. De ce ar incerca vreun politician sa urmareasca interesele Romaniei in negocierele cu partenerii straini, riscand sa-i deranjeze, cand cetatenii iau lumina de la ambasade si pur si simplu nu-nteleg care sunt de fapt interesele lor.

    Recent presedintele a avut grija ca OMV sa nu plateasca 1 mld si ceva de euro ca taxare suplimentara pe profitul FACUT IN PLUS pentru media ultimilor ani. In acelasi timp ne explica la tv ca nu sunt bani pentru profesori. A vazut cineva vreo reactie pe tema asta? Mie-mi apar recurent posturi sponsorizate de la OMV petrom, nimeni nu-i ia cu asalt, nimeni nu e infuriat, nimeni nimic. Si-atunci de ce s-ar lua vreun politician la tranta cu OMV?

    Gazele din offshore. A facut Dragnea o lege prin care 50% din gaze era obligatoriu sa fie vandute pe teritoriul Romaniei. Sigur ca e o lege care nu avantajeaza firma care exploateaza, pentru ca-ti limiteaza pe termen scurt si mediu nivelul de productie, stiind ca piata din Romania nu poate consuma decat un nivel limitat de gaze. Dar ce ar fi insemnat asta pentru cetateni? Pai ar fi insemnat o piata cu oferta de gaze din abundenta, deci preturi mici. Ce-ar fi insemnat pentru economie? Pai ar fi insemnat ca tara ar fi devenit o tara atractiva pentru investiile companiilor tocmai pentru ca gazul ar fi fost ieftin. Inclusiv companiile care exploateaza gazul ar fi incercat sa atraga investitori, mari consumatori de gaz, pentru ca ar fi fost in interesul lor. Dar legea s-a schimbat, cu surle si trambite, astfel incat Romania are drept de preemtiune pentru 40% din gazul extras din offshore. Si schimbarea legii la modul asta s-a facut pe fata, fara nicio retinere, PNL si USR s-au laudat cu aceste modificari facute clar in favoarea celor care exploateaza. Iar cetatenii aplauda frenetic.

    Sa luam liberalizarea pietei de energie, care s-a facut nu in interesul cetatenilor, ci in interesul companiilor din domeniu. Cu piata de energie liberalizata OMV a putut sa extraga gaz din subsolul romaniei, sa ne plateasca o redeventa de 6%, sa foloseasca acel gaz pentru a produce energie in centrala de la Petro Brazi, iar mai apoi sa vanda pe bursa 1 Mwh de energie cu peste 4.000 de lei. Prin comparatie, media pe 1 MWh vandut de catre hidroelectica in anul cu cele mai mari preturi din piata a fost undeva la 500 de lei, deci aproape de 9 ori mai putin.

    Asadar, de ce ar lupta un cetatean pentru interesele Romaniei si-a cetatenilor, cand tocmai cetatenii nu-nteleg care sunt interesele lor, tocmai cetatenii au mers de fiecare data pe fenta.

    De cand presedintele tarii reprezinta Romania in CE, Romania n-a dat niciun vot impotriva, toate au fost pentru. Romania nu mai exista ca stat suveran, Romania e doar o anexa a unor state puternice, un yes state. Sigur, dupa aceasta ultima afirmatie vor aparea pleiada de foci care ma vor trimite la AUR, care se-nchina la UE, care au icoane cu UE prin casa, care traiesc cu acest sentiment bizar cum ca UE se gandeste la bunastarea lor, si nicidecum la interesele UE pe care le are-n zona. Interese care, culmea, de cele mai multe ori, sunt tocmai pe contrasensul intereselor lor.

    Comentariu apreciat.8346
    • Cum?!? Dragniiiiiia a facut si ceva bun?!? Realitatea mea de trotinetist e complet data peste cap. Eu credeam ca ies la proteste seara de seara invitat de domnii Mandruta, Guran, sula ala cantacios de imi scapa numele cu vama lui si alte trompete ca sa apar democratia de Dragniiiiia.

      Indecis. Tu ce zici?3628
    • Dănilă e genul de prost cu gaură în gât care soarbe din rahaturile defecate de mircea badea

      Indecis. Tu ce zici?2135
    • @DanilaP, nah, legea lui Dragniiiia n-a fost buna, era nasol, ca se plangeau cei de la OMV, si nimeni nu voia sa exploateze. Sigur ca nici acum nu vor, tocmai pentru ca au inteles ca intr-o tara plina de fo.ci poti foarte bine sa obtii tot, gen sa poti da tot gazul ala la export, fara sa fii conditionat sa vinzi vreun mc2 in tara. Si zau ca n-ai cum sa-i condamni pe cei care incearca asta. E de datoria lor s-o faca. Sigur, ca intr-o tara cu cetateni ca niste cetateni, nici macar n-ar indrazni sa viseze la astfel de lucruri, dar la noi, se poate. Si asta doar datorita cetatenilor, cetateni care literalmente nu pricep care e interesul lor.

      Comentariu apreciat.4311
    • @Flat hahaha s-a atacat trotinetistul protestatar. Vrrum vrrum :)))

      Indecis. Tu ce zici?1919
    • NOU
      #33

      Ironic, cei care se „lupta” cel mai abitir pentru „drepturile” altora de a ne jecmani sunt cei de USR, sub vrajeala cu „investitorii”.

      OMV e doar un exemplu, dar sunt multe care nu prea mai apar prin presa, cum ar fi Alstom care au monopol pe tot metroul bucurestean, de vreo 20 de ani, fiind conditie negociata cu Franta in spatele usilor inchise in timpul pre-aderarii, pe atunci Alstom fiind aproape in faliment.

      De liberalizarea/privatizarea in toate domeniile, ca doar „strainii se pricep mai bine ca Statul” nu mai vorbeste nimeni, probabil isi doresc sa ajungem ca americanii, unde mori pe drumuri daca nu castigi o gramada de bani.

      Indecis. Tu ce zici?3327
    • mai sunteți mulți conspiraționiști auriști p-aici? vai străinii ne jecmănesc, nu pesedeaua.. nu noi dacă nu ne jecmăneau făceam și dregeam, eram această Elveție a estului..

      sunteți penibili. o să aveți ocazia să mâncați scoarță de copac după ce dați țara pe mâna extremiștilor și alungați toți străinii ca imbecilii ăia din Africa.

      Indecis. Tu ce zici?4334
    • ^ this.
      „Sigur, dupa aceasta ultima afirmatie vor aparea pleiada de foci care ma vor trimite la AUR, care se-nchina la UE, care au icoane cu UE prin casa, care traiesc cu acest sentiment bizar cum ca UE se gandeste la bunastarea lor, si nicidecum la interesele UE pe care le are-n zona. Interese care, culmea, de cele mai multe ori, sunt tocmai pe contrasensul intereselor lor.”

      Indecis. Tu ce zici?1917
    • @marcel Flat pare genul de om cu gandire proprie limitata ce prefera sa primeasca informatiile gata procesate de la influencerii lui de partid si cum vede cuvinte cheie cum realizeaza sinapse cu ce informatii are el. Ai spus Dragniiaa pac s-a facut sinapsa cu Mircea Badea.Ai spus ceva de rau de OMV pac s-a facut sinapsa ca esti nationalist, ai spus ceva rau de UE (desi e sanatos sa si critici ceva cand consideri ca nu e in regula) pac esti AUR-ist. Il cheama Mandruta la protest..pac se duce..nu are gandire critica sa vada daca e si un substrat acolo sau poate e doar un pion intr-o batalie politica.

      Indecis. Tu ce zici?3020
    • de fiecare dată se confirmă, ăștia care folosesc expresii preluate sunt spălații pe creier ai antenelor și votează pe o găleată sau dacă scormonești afli că are rudă angajată pe undeva pe interes sau post bine șpăguit

      ce informații prelucrate măh? tu vorbești de informații, precis tu ai informațiile alea bune, de pe darkweb-ul aurist numit și grupurile de facebook cu cafelutza, iluzia superiorității date de teorii ale conspirației și ideea că te-ai prins de ceva ce restul oilor nu.. . ce kkt e de criticat la o organizație care ți-a băgat în traistă de 3x mai multe miliarde decât ai contribuit? vor să te facă kolonie. precis ești și antivaxer dăla bătut în cap.

      scuze vali, cu ăștia nu se poate discuta civilizat

      Indecis. Tu ce zici?2229
    • @Flat Aberezi

      Indecis. Tu ce zici?1515
    • NOU
      #39

      Flat, probabil ca nu intelegi cum functioneaza fondurile nerambursabile de orice fel, chiar si cele cu sursa la bugetul de stat.

      E complet irelevant ce se face cu ele – drumuri, infrastructura, borduri, garduri vii, servicii de toate soiurile, etc. – astea sunt sufixul din „a furat dar a si facut”.

      In rest, ramane partea cu furatul, si cea mai importanta.

      Mai exact, indiferent de unde vin miliardele de euro, important e cine le baga in buzunar.

      „Alea bune”, de la UE, sunt sifonate de catre firmele „cinstite”, de obicei cu actionariat strain, poate chiar multinationale (Alstom, Pizza, Aktor, WeBuild, etc.).

      „Alea ale noastre” sunt sifonate de catre politruci, prin firmele-client ale partidelor.

      Trebuie sa fii un soi special de naiv borderline cu prostia (mai degraba cu ticalosia) ca sa crezi ca de indata ce treci granita se opreste cu ciordeala, ca strainii ar fi ceva sfintisori.

      „Investitori straini”, „banci comerciale”, „fonduri de investitii” – toti ciordesc si sug, cost of doing business, coruptie la greu, foloase necuvenite, etc.

      Ei ii spun „lobby”, noi ii spunem „coruptie”, dar nu ne jignim.

      Mai pe intelesul tau, lumea e guvernata de capital, de bani, si toate firmele din UE sau SUA au un singur obiectiv, neschimbat si neschimbabil de sute de ani – sa produca bani pentru actionari.

      Daca suntem de acord cu asta, atunci hai sa fim de acord ca datorita steagului de pe buletin, unii dintre noi am prefera ca banii din spagi sa ramana totusi aici, poate se cheltuie pe chestii de pe urma carora beneficiaza totusi si alti romani (salarii, beneficii, productie si servicii locale, taxe, impozite, etc.).

      910
    • @flat
      „ce kkt e de criticat la o organizație care ți-a băgat în traistă de 3x mai multe miliarde decât ai contribuit” – nu-nteleg de ce mereu cetatenii astia efervescenti in a se inchina la UE iti vorbesc doar despre asta, dar nu-ti vorbesc si despre avantajele UE in relatia cu Romania. Nu pomenesc deloc de resursa umana pe care Romania a exportat-o in UE, nu vorbesc despre faptul ca Romania a devenit o piata de desfacere a UE, nu vorbesc despre faptul ca romanii au importat grupa mare masini sh din UE, fara niciun fel de taxe. Nu vorbesc despre profiturile pe care firmele UE le exporta catre inima imperiului. Nu, tata, ei iti spun cum UE, atentie!, iti baga-n buzunar banii. Practic UE arunca cu banii dupa tine. Chit ca nu e deloc asa, UE dand bani doar pe anumite zone. Si ti-i da in urma unor proiecte ample si vaste pe care trebuie sa le depui. Dar niciun cuvant despre asta.

      Efectiv mi-e sila de cetatenii astia exuberanti si degraba iubitori de UE.

      Nu, nu-s anti UE, nu cred ca trebuie sa iesim din UE, dar cred ca putem sa ne negociem rolul si pozitia mult mai bine, in avantajul evident al nostru. Sigur ca nu cu genul acesta de abordare si pupincurism.

      Indecis. Tu ce zici?1525
    • problema voastră este că gândiți limitat, în paradigme false, stupide, naționaliste, și sloganuri gen ‘interesul nostru’. Uite eu NU vreau ca gazele să fie extrase în interesul românilor, de fapt aș fi dat dreptul la OMV cu redevență 0, numai să investească. eu nu mă consider român, mă consider european, și vreau să se exploateze în interesul EU

      interesul meu este ca Uniunea să fie prosperă, nu România în detrimentul altei țări. Tâmpenia cu 50% era oricum ilegală, neacceptată pe piața liberă din EU. Nu poți să faci parte dintr-un club și să te caci pe tine când trebuie să cotizezi cu partea ta. interesul românilor este să fie exploatați de UE, altfel ar ajunge să mănânce furnici pe bune, nu ca în propaganda auristă. toți cei care spun că Ro e stat yesman, colonie, sunt idioții utili ai Rusiei.

      așadar, data viitoare când mai vreți să faceți un puseu naționalist, vedeți pe ce puneți ștampila mai bine.. eu voi continua să evit produsele românești, bag în mine RedBull, alimentez cu mândrie de la OMV și am carduri la ING. românii nu merită să le întorci banii pentru că TE FURĂ. uită-te la proștii din horeca. litoralul pizdii. fluieră a pagubă că s-au prins până și dacii liberi că e mai bine în Bg, Gr, și în general oriunde decât la tine-n țară. tot UE i-a făcut și pe ăia să ceară 200 euro pe un jeg de cameră cu gândaci și mâncare expirată?

      Indecis. Tu ce zici?2721
    • @flat
      „Uite eu NU vreau ca gazele să fie extrase în interesul românilor de fapt aș fi dat dreptul la OMV cu redevență 0, numai să investească. eu nu mă consider român, mă consider european, și vreau să se exploateze în interesul EU”

      „interesul românilor este să fie exploatați de UE”

      „eu voi continua să evit produsele românești, bag în mine RedBull, alimentez cu mândrie de la OMV și am carduri la ING. românii nu merită să le întorci banii pentru că TE FURĂ”.

      Imi pare tare rau pentru tine, serios. Sper sa-ti fie bine, si sper sa te faci bine. Chit ca-n acest moment pari far’ de speranta.

      Indecis. Tu ce zici?1921
    • ahahahaha
      resursa umana PLECA ORICUM, sau ce vroiai să ții românii cu forța cu sârmă ghimpată la graniță??? Ceaușescule tu ești? ++ noi beneficiem de resursă umană asiatică, deci exploatăm state precum SriLanka, Bangladesh, Pakistan.. urât din partea noastră

      Romania a devenit o piata de desfacere a UE pentru că românii NU SUNT ÎN STARE să producă ceva ca lumea, numai țepe și shtifturi, de aia voi cumpăra ce desface UE pentru că E PIAȚA LIBERĂ. nu mă obligi tu să mănânc napolitane Bucur și să beau infecții de bere Gambrinus

      romanii au importat grupa mare masini sh din UE, pentru că SUNT CRETINI congenitali, că au muci în loc de creier și consideră că un BMW ursuleț de vârsta unei eleve majore e mai bun decât un Duster nou. și pentru că și-au distrus singuri rețeaua feroviară. și pentru că au votat politicieni care le-au promis locuri de parcare în loc de autobuze și tramvaie

      UE dand bani doar pe anumite zone. Si ti-i da in urma unor proiecte ample si vaste pe care trebuie sa le depui. Dar niciun cuvant despre asta. smiorc smiorc. UE nu-ți dă bani să cumperi troace diesel să poluezi tu cum vrei. UE te controlează și nu poți să sifonezi banii. smiorc.. ce e asta domne. adică să ne dea dracului bani și gata, ce atâta control și rigurozitate? păi ce noi suntem nemți? ai dracu europeni, știi cum ești tu ca un cerșetor care strâmba din nas dacă îi dai un sandvis de 10 lei, te scuipă și zice că vrea 50 că el are nevoie de țigări și bile..

      Indecis. Tu ce zici?1920
    • NOU
      #44

      Alt prost care isi uraste tara si ne explica pe indelete ce si cum ar trebui procedat.

      Pe langa ca esti tradator dupa toate definitiile, esti si prostalau grupa mare – „UE” nu e o entitate abstracta, e fix o uniune nefinalizata la niciun nivel, in care prerogativele nationale precum si interesele acestora sunt inca consfintite constitutional.

      Adica OMV ala nu e al UE, nu deserveste interesele UE, ci fix ale Austriei, recte ale austriecilor.

      Adica atunci cand faci apologia muii date Romaniei si romanilor, in fapt sustii avantajele Austriei si austriecilor.

      La fel in cazul altor companii/investitori, le sustii alora economia in detrimentul alei noastre.

      Deci, cand ne arati exemplul cu „daca nu va convine, plecati in Coreea de Nord”, in fapt tu esti cel care ar trebui sa plece in Austria sau Germania sau Franta, dupa caz.

      Ce plm de credibilitate in argumentatie mai ai si tu, strainule ?

      Indecis. Tu ce zici?1821
    • @Flat, mă bag și eu în seamă total neproductiv la asta:

      „consideră că un BMW ursuleț de vârsta unei eleve majore e mai bun decât un Duster nou”

      Nu știu câți ani ai tu, eu sunt prin prima jumătate a 30-ilor. Dar cei care au făcut majoratul astăzi s-au născut în 2005 :)) Un BMW ursuleț ar fi cam de vârsta mea.

      Tot offtopic: nu înțeleg ce s-a întâmplat cu comentatorii în ultimele câteva zile. Dincolo de polarizare, care a existat și înainte, au iești dacii liberi și auriștii de la cutie. Ușor, ușor discuțiile devin nefrecventabile.

      186
    • @Flat Un pic a trebuit sa te enervam ca ti-ai si aratat adevarata fata. Tu iti urasti tara si semenii dar te dai mare salvator si doritor de bine. Un lup in blana de oaie.

      Nu te obliga nimeni sa iubesti Romania dar macar nu fi ipocrit.

      1413
    • Bai, cand o aud pe asta cu „Romania a devenit o piata de desfacere a UE” ca fiind ceva rau de parca poti „desface din UE” daca n-ai bani. Zici ca tarile din UE (de parca noi n-am fi acolo) produc si n-au aia unde sa isi arunce marfa, gratis, la saraci ca noi ce nu-s in stare sa faca nimic.

      Istetilor, cum poate fi o tara piata de desfacere daca n-are cu ce plati? Sa fie piata de desfacere inseamna ca cei care traiesc in tara aia AU CU CE CUMPARA CE PRODUC AILALTI deci tre sa fie bogati si cum sa fim noi bogati daca ziceti ca nu producem nimic?

      109
    • Legat de OMV nu stiu daca ati aflat dar statul roman are 20,6%, fondurile de pensii romanesti 8%, SIF-urile 1,8% si Fondul Proprietatea vreo 7% deci o buna parte din bani raman in Ro. Nu e optim, optim era sa fie 100% privat si sa ramana toti banii in Ro, dar na.

      Legat de Hidroelectrica, companie de stat, nu uitati ca a fost falimentata totusi de doua ori pana acum… deci nici nu vreau sa ii aud pe astia zicand ca ce bine e ca totul sa fie al statului roman, ca ce bine administreaza el am vazut.

      107
    • „Bai, cand o aud pe asta cu „Romania a devenit o piata de desfacere a UE” ca fiind ceva rau”

      Știi cum e, depinde de ce parte a economiei ești. Dacă ești o companie din Germania Franța, Italia și exporți în România fără taxe vamale, hey, e perfect. Dacă ești o companie din România care trebuie să concurezi cu produsele venite din vestul Europei, s-ar putea să nu mai fie atât de bine.

      „Istetilor, cum poate fi o tara piata de desfacere daca n-are cu ce plati? Sa fie piata de desfacere inseamna ca cei care traiesc in tara aia AU CU CE CUMPARA CE PRODUC AILALTI deci tre sa fie bogati si cum sa fim noi bogati daca ziceti ca nu producem nimic? ”

      Hai c-a descoperit românul noima fondurile europene oferite țărilor din estul Europei.

      77
    • @marcel, deci tu zici ca UE ne dau bani sa consumam ce produc ei? Pai sa tot primim si sa fim „piata de desfacere” :)

      Nu stiu daca te-ai uitat in jur, e plin de societati romanesti, si tot creste numarul lor. Firme straine care si-au facut unitati de productie la noi la fel (astia platesc taxe, 45% din salarii plus impozite pe tot ce misca: TVA 19%). Economia a crescut exponential de cand suntem in UE. Supermarketurile sunt pline de produse romanesti (ceva ce nu se intampla acum 10 ani). Romanii invata sa produca la standarde europene si sa exporte. Conditiile de munca s-au imbunatatit (ca na, nu isi mai permite patronul roman, sau seful numit director la firma de stat, sa trateze ca pe sclavi angajatii).

      Case se construiesc in draci (desi populatia romaniei scade!), masini are oricine, mancare, imbracaminte este peste tot. Locuri de munca, doar cine nu vrea sau nu e serios nu isi gaseste bine platit.

      Dar na, hai sa vorbim despre cat de mult e Romania „piata de desfacere” si cat nu suntem noi in stare sa producem… nu stiu, ce anume vrei sa producem, avioane? facem (elicoptere), vapoare? facem si din astea (ba chiar unele pentru Romania). A, ca nu suntem in stare sa le facem (inca) singuri. Vom fi, stai linistit, firme romanesti, cat sunt bune, se ridica mereu. Vezi Dedeman, RDS (Digi), Emag si astea sunt doar cateva exemple de firme care reusesc sa bata concurenta straina (si nu vreau sa vorbesc despre UiPath sau Bitdefenter, ca deja intram intr-o zona mai complicata, de succese internationale).

      Dar na, hai sa vorbim despre cat e romania de „piata de desfacere” si cat de rau este ca romanii am putut sa plecam in strainatate si sa muncim (zici ca inainte de a adera la UE nu ne doream si imediat ce am intrat ne-a fortat cineva sa plecam).

      105
    • @OV, nu neg absolut nimic din ceea ce spui tu. Avantajele aderării României la UE sunt evidente. Atât economice cât și sociale. Trebuie să fii nebun să negi asta. Dar nu trebuie să omitem un aspect, la nivel de UE există o luptă continuă pe resurse și bani. Germania va încerca de fiecare dată să implementeze măsuri care să ajute companiile lor. Fiecare stat încearcă să adopte măsuri în interesul cetățenilor care i-au votat. A nu pricepe acest aspect înseamnă a nega o evidență. Iar în tot acest context, România practic nu există, politicienii români sunt niște papițoi. Și mai grav e faptul că dacă vorbești de a urmări interesele economice și sociale ale României în cadrul UE, apar unii care își rup hainele de pe ei și-ți explică cum românia trebuie să fie exploatată de UE. De aici a pornit discuția. Ori tu ai făcut discuția despre e UE bun sau rău.

      76
    • „Efectiv mi-e sila de cetatenii astia exuberanti si degraba iubitori de UE. ”

      „Nu, nu-s anti UE, nu cred ca trebuie sa iesim din UE”

      „Și mai grav e faptul că dacă vorbești de a urmări interesele economice și sociale ale României în cadrul UE, apar unii care își rup hainele de pe ei și-ți explică cum românia trebuie să fie exploatată de UE.”

      Tu de fapt ai o mare frustare legate de aderarea Romaniei la UE. Dar cum ratiunea nu te lasa sa mergi „pana la capat” (Roexit), iti reversi frustarea pe romanii imaginari din mintea ta care isi urasc tara cu spume, care iubesc UE in mod dement si care cer ca Romania sa fie exploatata salbatic de straini. Romani care, de fapt, nu exista. Dar, in orice discutie pro sau anti-UE, tu faci ca discutia sa alunece in directia asta, fie ca iti dai seama, fie ca nu.

      Involuntar, tu faci munca AUR, partid care isi doreste o racire accelerata a relatiei cu vestul. Asta face si discursul tau, pe care degeaba il inchei de fiecare data cu „nu cred ca trebuie sa iesim din UE”, dupa ce ai repetat toate nenorocirile pe care ni le aduce UE si firmele din UE care au investit la noi.

      Relatia cu UE trebuie tratata pragmatic, de acord. Da, ar trebui sa negociem mai bine in favoarea noastra, cand negociem. Altfel, si vestul a avut avantaje din aderarea noastra (au intrat pe piata si au preluat active valoroase – banci, energie, industrie), dupa cum si noi am avut destule avantaje: am avut acces la bani, investitii, cunostiinte, tehnologie, piata UE, cu rezultate evidente. Am depasit Grecia, Cehia, Ungaria sau Portugalia ca PIB, salariu mediu am avut o crestere de 800% fata perioada de dinaintea aderarii, exporturile (70% ajung in UE) au ajuns la cifre record in 2022, de 90 de miliarde de euro, asta apropo de „piata de desfacere” care am ajuns.

      Cat despre politicienii romani – ce votam, aia avem. Nu e UE de vina pentru faptul ca noi il trimitem pe Bode si Daea la negocieri.

      32
  9. din articolul anterior am aflat ca nu provii dintr-o familie inteligenta si educata!

    188
  10. Romanii romanind: vor sa nu iasa din cuvantul UE si SUA dar se viseaza mari negociatori si brokeri de putere. Nu se poate ambele bossilor! Adica se poate dar trebuie sa fii smart si sa ai big cohones cum zice partenerul strategic, ceea ce nu e cazul cand la putere ajung doar slugi si santajabili.

    Apropo stiti bancul cu tatal care-si viziteaza fiul la inchisoare si cand afla ca primeste pat, mancare si bani pt munca ii spune sa nu faca prostii ca sa nu-l dea aia afara? :)

    Indecis. Tu ce zici?3517
  11. Cred ca daca nu eram in UE, ne mancau politicienii cu fulgi cu tot. Era deșert daca nu punea biciul UE sa infiintam DNA, sa avem niste targeturi de coruptie, de investiții.
    Se pare ca nu suntem in stare sa ne autoreglam, sa ne auto-guvernam.

    In aceasta ordine de idei, intentionez sa semnalez situatia autoritatilor care au stiut dar nu au facut nimic..celor mai mari dusmani ai Romaniei din parlamentul European.

    Sa-i ridice in picioare pe parlamentarii Romani la urmatoarele sedinte:
    – Schengen? Ja, Ja. Da ia ziceti domle cum e cu cetatenii plini de cacat de care stiati?
    – PNRR ? Ce PNRR my monochromatic friend, ca nu sunteti in stare sa raspundeti la adrese. HALT. NO SOUP FOR YOU! Pula bani ba, ce autostrada faci tu ma daca nu esti in stare sa raspunzi la sesizarile cetatenilor ?

    De protestat pare ca nu mai avem cu cine, berea e Mythos. Pana deseara ticluiesc un mail, pe siteul parlamentului european exista contact pentru diverse grupuri, grupulete. O ora de scris mail, 10 minute de copy paste. Doamne ajuta, poate ne facem de cacat international. Ca la noi..ne facem degeaba.

    Indecis. Tu ce zici?2619
    • Ca DNA-ul in afara de cateva condamnari politice rasunatoare in presa a rupt pe anticoruptie.. a lucrat la foc continu ce sa mai?!?

      Indecis. Tu ce zici?2613
    • Asa arata o foca. Asa arata un cetatean roman care crede ca UE se lupta cu coruptia din Romania, si nu profita de pe urma ei. Asa arata un cetatean care crede ca DNA a facut treaba, chit ca la aproape 20 de ani de la intrarea in UE, in romania lumea inca se mai plange de coruptie.

      Sigur ca cetateanul de mai sus nu se-ntreaba daca nu care cumva DNA a lovit serios in capitalul roman facand loc capitalului UE. Sigur ca cetateanul de mai sus nu se-ntreaba cum de tara e impanzita de supermarketuri si hipermarketuri, toate deschise cu avize si aprobari de la institutiile corupte ale statului roman, fara a exista vreun dosar de coruptie in acest sens.

      Sigur ca cetateanul de mai sus nu se-ntreaba cum se face ca-n ani si ani de activitate furibunda a DNA, doar romanii au fost gasiti a fi corupti, iar cetatenii straini care desfasoara activitati in acest mediu profund viciat si corupt, ce sa vezi, sunt curati la lacrimi.

      Altfel, am avut dosarul Microsoft fara Microsoft, n-am avut dosarul EADS, desi am fost amenintati cu dosarul EADS.

      Dar da, sa ne-nchinam la coana UE.

      Indecis. Tu ce zici?2938
    • DNA? Îmi vine să râd! Unde este DNA acum? A dispărut corupția? DNA a fost o armă politică! Să îmi spui câți corupți au dat banii furați înapoi și câți au ajuns în pușcărie. Justiția la noi nu funcționează, poliția doarme și așa mai departe.

      Comentariu apreciat.315
    • @DanilaP @Liviu : tocmai ca nu e nicaieri DNA.
      Fara bici extern nu intelegem de vorba buna.

      Dupa parerea mea este subevaluata puterea preventiei. E ca si cum ti-ai lua un dulau si zici : cacat, a muscat DOI HOTI. Da, dar uiti de zecile de hoti care NU au mai sarit gardul. Ca au vazut dulaul.

      Parerea mea.

      Indecis. Tu ce zici?238
    • Voi va dati seama ca @cd n-a priceput nici acum, dupa ce ne-au ridicat MCV-ul nu pentru ca lucrurile s-ar fi ameliorat in privinta coruptiei, nu pentru ca justitia a functionat, ci pur si simplu in urma unor negocieri subterane, si pentru ca au legiferat ca deciziile CJUE sa fie peste deciziile CCR.

      Baiatul asta inca mai crede in principiile europene, desi realitatea il umple de realitate, iar el se incapataneaza s-o ignore.

      Indecis. Tu ce zici?2019
    • Daca te duci pe site-ul lor au pe prima pagina lista cu activitate in 2 sectiuni: Urmarire penala si Condamnari. Vezi acolo activitatea lor.

      46
    • @marcel : si ce sa facem marcele ? Zi tu ce sa facem ca sa avem SANSE sa iesim din acest cacat.

      E ca si cum nu ai suna la politie cand te bate un suedej pentru ca politia ia spaga. Ce sa facem zic ? Manjim cu cacat casele vinovatilor (suspecti momentan – tehnic vorbind, sau ma rog, pusi sub acuzare) ?

      Zi-mi o solutie prin care se poate presiune pe alesii nostri, alta in afara de a le taia din portia de furat. O minima presiune zic. Emigram ? Pare ca nu a ajutat la mare lucru sa aiba mai putini bani de incasat la bugetul de stat . Protestam ? N-a prea ajutat .

      Zi-mi te rog o idee prin care sa punem presiune pe politicienni romani astfel incat sa-si serveasca cetatenii mai cu zel.

      143
    • Dap, DNA–ul a facut atatea pentru tara….Hexifarma much?

      106
    • @cd. Lupta anticoruptie ar fi trebuit sa porneasca cu cresterea nivelului de trai. Caci exista o legatura directa intre un nivel de trai scazut si un nivel ridicat de coruptie. Un medic va fi mult mai tentat sa primeasca spaga 500 de lei, daca venitul lui e 3.000 de lei, si mult mai putin sa faca asta daca venitul lui e 15.000 de lei. Asadar, problema, din punctul meu de vedere s-a pus gresit de la bun inceput. Nu pentru a se dori o lupta serioasa impotriva anticoruptiei, ci pentru a exploata acest subiect in scop electoral si pentru a lovi in capitalul romanesc si-n competitorii politici.

      Altfel, ai auzit vreodata pana acum UE sa vorbeasca de o independenta pe bune a justitiei? Ai auzit UE sa militeze pentru legiferarea unui sistem prin care procurorii sefi a parchetelor sa fie alesi de catre cetateni, sau sa fie selectati printr-un proces amplu de catre CSM? N-ai auzit. Pentru ca asta ar insemna ca inclusiv UE n-ar mai avea acces la procurori, si n-ar mai putea influenta anumite dosare. Ori cum sa vorbim noi de-o justitie independenta intr-o tara in care PG si procurorii sefi DNA si DIICOT au fost propusi de predoiu si numiti de Iohannis. Asta e independenta? Cand Iohannis a cerut demisia procurorului sef DIICOT, a doua zi procurorul si-a dat demisia. Deci despre ce independenta vorbim? Si UE n-are o problema cu asta. Chiar deloc. UE a militat pentru desfiintarea singurei unitati de parchet SIIJ, unde culmea, procurorul sef nu era numit politic, ci era numit in urma unei proceduri ample de selectie in cadrul CSM. Asadar, garantul independentei justitiei, CSM-ul, derula un concurs la care se puteau inscrie toti procurorii care intruneau conditiile de participare, si dintre ei alegeau un procuror sef. Fara interventia factorului politic. Si fix acea sectie de parchet a fost desfiintata, iar celelalte unde factorul politic detine controlul prin numiri, sunt mentinute si aplaudate de UE.

      Indecis. Tu ce zici?2018
    • „Un medic va fi mult mai tentat sa primeasca spaga 500 de lei, daca venitul lui e 3.000 de lei, si mult mai putin sa faca asta daca venitul lui e 15.000 de lei. ”

      marsh măh.. jegurile de medici iau șpagă fix la fel ca înainte
      de fapt șpaga a crescut, fiindcă se corelează cu inflația și salariile lor imense
      când faci 15000 lei vrei și șpagă pe măsură

      nu mai scuza corupția fmm de român râmă.. auzi asta era problema
      păi pe principiul ăsta, dacă nu am nivel de trai, ești de acord să vin să-ți dau în cap și să-ți fur din casă?
      urâte personaje a strâns blogul ăsta în comments

      Indecis. Tu ce zici?2122
    • Da ma, Flat, iti dai seama, blogul asta a strans persoane diverse, cu opinii diverse, persoane care nu-nteleg sa jigneasca si sa injure gratuit. Ceea ce tu, din pacate, fara medicamentatie corespunzatoare, nu cred ca poti intelege.

      Altfel, eu iti doresc sa fii sanatos. Chiar pari a avea nevoie.

      Indecis. Tu ce zici?2710
    • @marcel nu zic ca nu ‘ar trebui’ . Dar inteleg din raspunul tau ca omul obisnuit are altceva de facut decat..sa astepte sa.i cresca nivelul de trai.
      O incurajez pe nevasta-mea(invatatoare) sa-si creasca nivelul de trai mutandu-se la privat, cã la stat poate sa fie Einstein(nu e), salariul nu creste.

      Eu, pe persoana fizica nu pot sa maresc salariul medicului. Sau sa alfabetizez saracii. Asa ca singura metoda este sa incerc sa.i fac pe stapani(politicieni) sa le pese. Cum le pasã? Când îi arde la buzunar.

      74
    • Capitalul românesc prefera să plătească salariul mediu net cetățenilor străini, iar celui de casă să-i plătească salariul minim pe economie.

      Atât de rău le-a ieșit propaganda in 2016-2017 (sau 2018) că nu știau efectiv cum să se apere de bazaconie, fără să dea vina pe lucrătorii străini, încercând să copieze retorica auzită din vest. Dar nu le-a ieșit.
      Ăsta e capitalul românesc după care plângeți, „mai sunt 100 ca tine la ușă”…

      Thanks, no thanks…

      84
    • @cd
      „O incurajez pe nevasta-mea(invatatoare) sa-si creasca nivelul de trai mutandu-se la privat, cã la stat poate sa fie Einstein(nu e), salariul nu creste.”

      Serios? Chiar n-a crescut salariul in invatamant? Esti sigur?
      „Salariul mediu net în învățământ a fost în ianuarie 2019 3.239 de lei, potrivit celui mai recent comunicat de la Institutul Național de Statistică. În urmă cu exact 5 ani, salariul mediu net al lunii ianuarie 2014 era de 1.470 de lei, potrivit datelor aceluiași Institut. Asta înseamnă că în ultimii 5 ani salariul mediu net din învățământ a crescut cu 1.796 de lei, adică 122%. În ultimul an, din ianuarie 2018 până în ianuarie 2017, se înregistrează și cea mai mare creștere (nominală și procentuală) a salariului mediu net din învățământ de 36%, adică 862 de lei.”
      Iata realitatea. Iata cum s-a dublat. Dar tu ignori evidenta si-mi explici ca nu creste. Doar ca-n timp ce se-ntampla asta, tu erai fript pe anticoruptie. Asadar cetateanul de rand are ce sa faca, sa deschida ochii, sa nu mai mearga pe fente, si sa inteleaga care e interesul lui.

      Crezi ca coana UE isi doreste ca sotia ta sa aiba un salariu cat mai mare? Sau poate-si doreste ca sotia ta, scarbita de salariile din invatamant sa-si caute un loc de munca mai spre vest? Nu exista niciun motiv pentru care tarile dezvoltate din UE sa-si doreasca salarii mai mari pentru cetatenii romani. Din doua motive mari si late. 1. Asta ar insemna o forta de munca mai putina pentru economia lor. Si mai putina si mai scumpa. 2. Ar insemna o cheltuiala substantiala a companiilor care vin din mijlocul imperiului cu forta de munca. E simplu.

      715
    • marcel, de curiozitate, cât crezi că durează până iei ban iar? ajungi la 50 comentarii?

    • s-a dublat ă? și atunci de ce profesorii sunt niște lepre care fac meditații și iau cadouri și șpăgi și elevii ies cretini de pe băncile școlii?

      simplul fapt că folosești cuvântul „imperiu” arată cât de mult te manipulează propaganda auristă, rusofilă. întotdeauna bolșevicii au avut în manual generarea unui dușman închipuit. imperialiștii, exploatatorii, elgebeteii, orice să justifice de ce e nașpa regimul.. own up și admite, ROMÂNII sunt de vină, românii au vândut totul și au furat totul ca lăcustele după 90, acum românii sunt incapabili să atragă fonduri EU și sunt incapabili să genereze plusvaloare în afara a 2 domenii, și alea marginale (IT support/videochat)

      bine băh, imperiul.. :))

      33
    • „Crezi ca coana UE isi doreste ca sotia ta sa aiba un salariu cat mai mare?”

      Ultimul comentariu catre Marcel si ma retrag, ca am si treaba:

      Sa iti vand un secret. Marirea aia de salariu pe care o tot masori tu la acea invatatoare, precum si toate maririle de salarii din ultimii 10-20 de ani au fost legate in mod absolut direct de „coana UE”, fie ca iti place, fie ca nu. Ca doara nu vin din buzunarul lui Dragnea sau Ciolacu.

      Dupa intrarea Romaniei in linie dreapta la aderarea in spatiul vestic (2003) au inceput sa intre banii in Romania. Doar in 2003 am avut investitii straine directe mai mari decat in toata perioada 1990-1999. Din 2003 si pana azi in Romania au intrat in mod direct sute de miliarde de euro (investitii straine directe, fonduri europene nerambursabile, bani trimisi de rezidentii romani care lucrau in UE). De asta am reusit in 20 de ani sa avem un PIB de 8 ori mai mare exprimat in euro si de asta avem astazi salariul mediu net de 800 de dolari fata de 100 de dolari in anul 2000, ca doara nu crezi ca am devenit de 8 ori mai productivi din senin.

      Si nu spun asta in calitate de „iubitor dement de UE”. Asta e realitatea bazata pe date.

      Si, daca tot vrei sa pui ratiunea la treaba. Gandeste bine: ce folos are UE sa aiba in interior o tara putred de corupta si saraca lipita? Sa o exploateze mai bine? Poate asta se aplica daca ar fi vorba de o tara africana, departe de UE. Altfel, o astfel de tara bagata in clubul tau nu va face decat sa iti creeze probleme uriase prin exportul de infractionalitate si de crima organizata. E ca si cum tu te-ai bucura ca ai numai saraci pe strada ta, ca poti sa ii chemi sa iti faca treaba prin casa platiti cu 20 de lei pe ziua munca, fara sa realizezi ca aia iti vor viola fata cand se intoarce seara de la scoala si iti vor sparge casa de fiecare data cand pleci in vacanta.

      41
  12. Stilul de negociere al lui Erdogan este mai mult spre santaj. Al nostru este mai mult spre deloc. Totusi, uitandu-ne retroactiv la ultimii ani, pare mai castigator al nostru daca ne raportam la puterea de cumparare si prosperitate overall Romania vs Turcia.

    Nu poti sa ai un astfel de stil, iar ceilalti mari sa inghita in sec si sa uite. Nu uita.

    Foarte aproape vine pe turnanta si Ungaria, cu acelasi stil. Si la ei par lucrurile scapate de sub control (inflatie, putere cumparare etc).

    13
  13. Erdogan înțelege că are șansa să își joace cartea, robotul nostru se bucură la o șapcă și o poză. Generațiile următoare sunt rupte în fund de datoriile făcute de acest politruc și „guvernul lui + „ciuma roșie”. Dracu’ să ne ea pe toți că babuini mai suntem! A făcut cineva un calcul cât de tare a îngropat țara Orban cu Cîțu? A făcut cineva un calcul câți bani au plecat în Ucraina sau pentru arme care vor veni peste 10-20 ani (dacă vor veni)? Ăștia plătesc tribut mai rău ca pe vremea otomanilor și copiii noștri vor trebui să plătească tăcerea și nepăsarea noastră. Erdogan nu este plăcut de occidentali pentru că nu stă capră, dar la fața locului lucrurile stau altfel.

    Indecis. Tu ce zici?1634
  14. acum vreo 15 ani inca citeam cartile lui pavel corut, printre multe aberatii avea si unele idei interesante ca de exemplu – cum sa fie europa linistita si sa dispara complet luptele si orice posibil conflict gen ucraina / kosovo / etc . solutia lui era o uniune statala pe stilul USA, formata neaparat din ce e acum UE+rusia+turcia, la rusia era o smecherie interesanta si probabil prin structurile de securitate se discuta de mult, rusia dorita in acea uniune europeana era rusia europeanacare se termina la urali, imi scapa ce zicea ca ar trebui sa se intample cu rusia asiatica

    din ce vad ca se intampla, daca se ajunge la o infrangere a rusiei, s-ar putea sa vedem o integrare de genul asta prin spargere in cateva bucati mari independente

    615
    • Citesti prea multa propaganda ucrainiana. Ucraina, tara proxy NATO, nu va castiga nici un razboi. Nici pe asta, nici pe viitorul, pentru ca oricat ar vrea unii sa nu fie adevarat rusii nu duc lipsa nici de forta umana, nici tehnologica – fie direct, fie prin aliati mai pe fata sau nu.

      Indecis. Tu ce zici?2136
  15. O sa spun eu ideea generatoare de manute in jos. Politicienii nu fac pentru tara pentru ca asta nu aduce voturi. Votantii PSD se multumesc doar cu o galeata de orez si ulei iar votantii antipsd se multumesc chiar si cu mai putin, cu un huo PSD, e adevarat, mai abitir spus de la un scrutin la altul.

    Indecis. Tu ce zici?237
  16. Ma fascineaza cum cei care pe care ii crezi oarecum normali la cap au din cand in cand derapaje din astea „dar uite [insert here authoritarian leader from some 3rd world country] ce a facut pentru tara lui”

    Indecis. Tu ce zici?339
    • exact. este o acceptare a mizeriei imposibil de înțeles

      dacă vali zice asta înseamnă că ar vota și un primar ca Pandele
      a făcut pentru Voluntari, da, au torturat bătrânii ăia, dar uite ce panseluțe frumoase a pus în sensul giratoriu

      Indecis. Tu ce zici?3311
    • Da, mane, iti dai seama? Pana si oamenii nasoi pot face lucruri bune. Pentru ca-n realitate, nu-n lumea aia de basm in care traiesti tu, exista nuante. In lumea ta, tu n-ai putea sa apreciezi macar o masura de-a lui Erdogan, sau a lui Victor Orban, pentru ca tu esti o fo.ca spalata pe creier care functionaza binar, raul profund, binele suprem. Iar Erdogan e clar parte din raul profund. De fapt nu, Erdogan e RAUL SUPREM.

      Cand de fapt trebuie sa fii nitel trepanat sa nu observi cum Erdogan negociaza pentru Turcia, deranjand lideri europeni si mondiali cu pozitia sa, tocmai pentru a-si baga tara in UE. Ar avea el de castigat daca tara intra in UE, sau ar avea mai mult de castigat cetatenii?

      Sigur, asta nu inseamna ca Erdogan nu e un lider trepanat, cu masuri tampite pe care le-a luat de-a lungul timpului. Atat doar ca una n-o exclude pe alta. Decat daca traiesti intr-o lume de basm, una in care fortele binelui suprem lupta cu fortele raului absolut.

      Indecis. Tu ce zici?1627
    • dacă nu s-a înțeles ce am vrut să spun și e nevoie de explicații suplimentare, sunt aici.

    • @marcele, din cauza celor ca tine suntem unde suntem. a furat dar a și făcut transpus la nivel de turcia. Erdogan pe asta mizează, exact la fel ca orice pesedist. sincer nu cred că există lider mai scârbos și infect ca acest nenorocit care a distrus Turcia și orice opoziție și orice presă liberă și orice urmă de democrație. are în spate un popor de foci spălate pe creier exact ca pesediștii.. o să negocieze o plă, o să fie primit în UE când mi-oi vedea io ceafa.. da tu continuă să visezi

      nu a zis nimeni că e binar, dar nici să admiri un dictator că a făcut, dacă îți plac genul ăsta de lideri cară-te acolo sau în N.Korea, Rusia Turkmenistan etc

      Indecis. Tu ce zici?2018
    • NOU
      #87

      marcel e Dragos, sau Dragos e marcel ?

      sau ambii sunt Eftimie ?

      157
    • @Flat, mane, eu as paria ca dintre noi doi, tu ai votat in romania presedinte un cetatean care are mult mai multe-n comun cu Eddogan decat ce-am votat eu. Caci vezi tu, la fel ca si Iohannis, nici Erdogan n-a catadicsit sa participe la vreo confruntare electorala. Asa ca te-as ruga sa ma scutesti de analizele tale de duhnesc a usr-ism infect, c-un damn de reper, si cu principii adaptabile in functie de context si interes.

      Daca asta ai inteles tu, ca l-am ridicat eu pe erdogan in slavi, sa fii sanatos. Sigur, asta se va putea intampla doar dupa un tratament sustinut de pastile. Dar ideea ramane, sanatos sa fii.

      Indecis. Tu ce zici?1823
    • Marcele, cum era aia: „atata sanatate sa aiba cat adevar sunt in vorbele lui!” :)

      71
    • Marcele, aka dragos, câte nickname-uri mai schimbi, băi, bolnavule?

      712
  17. Pai tocmai ce am scapat de „cineva” care negocia „pentru noi” acu ~30 ani … l-am impuscat in ziua de Craciun …
    Nu stiu ce sa zic ? Poate chiar e bine ca nu exista „acel cineva” care negociaza in nume propriu pentru toata tara !
    In plus, eu nu as vrea sa ne intoarcem unde este Turcia acum (care se duce incet incet de rapa .. si are alura nostalgica de sfarsitul anilor ’70 de la noi, nu ?).

    Indecis. Tu ce zici?2710
  18. Si tu zici ca e in interesul Turciei ca tara ca Suedia sa nu mai ofere refugiu kurzilor, nu in interesul personal al lui Erdogan?

    Eu inteleg ca avem niste politicieni de cacat, dar sa-l dai exemplu pe aceasta combinatie George Simion cu Sosoaca turcesc, nu e tocmai cea mai buna idee.

    Oricum vin vremuri tulburi in Europa, se va umple de simioni, orbani, lepenși, haidări, boriși – sa vezi distractie cand toti vor negocia ceva.

    198
  19. Vali, timpul va demonstra daca Erdogan e mai destept decat loazele pe care le avem noi in fruntea tarii, mentionate si de tine.
    Parerea mea personala este ca nu, nu e mai destept si jocul asta la doua capete, repet, are toate sansele sa se sfarseasca prost pentru Erdogan si sleahta lui.
    Spun asta pentru ca, pana acum, Erdogan a condus prost Turcia, situatia economica, a drepturilor omului etc. s-a inrautatit in Turcia condusa de Erdogan.
    Nu am nici un motiv serios sa cred ca, pe termen lung, bilantul guvernarii sale va fi unul pozitiv pentru Turcia.

    222
  20. Și eu sunt de acord cu alții de aici, îmi pare că totul e doar PR și că de fapt nu a câștigat nimic net real.

    Omul i-a dat pe liderii ăia militari să meargă acasă fără să obțină nimic, așa că ce a făcut, a dat un răspuns de PR cum că vai, el a negociat aia sau cealaltă. A negociat pentru UE? Păi oricum negociază.

    Îți dau dreptate că da, noi suntem zero pe geopolitică, și oarecum e normal, n-avem lideri politici reali.

    Sibianul nu pare să își fi depășit condiția de profesor de fizică, ce să mai zic ca primar, iar de președinte nu poate fi vorba.

    Îmi dau seama uneori ce lipsă de viziune avem ca țară, iar asta se reflectă cumva în lideri.

    Sistemul a reușit să bage în mindsetul colectiv românesc în anii 80 conceptul ăla de ‘îți vezi de treaba ta, de felia ta, ca să nu ai probleme’. Și ăia de după 90 au consolidat chestia asta, dar problema e că oamenii din sistem o cred așa tare, că a devenit politică de stat să nu ‘deranjăm’.

    Veșnic aud de la toți cum că UE a dictat aia sau US a dictat cealaltă, dar realitatea e mereu invers, noi ne-am dus cu căciula în mână si am
    oferit totul pentru nimic.

    206
    • Îți dau dreptate că da, noi suntem zero pe geopolitică, și oarecum e normal, n-avem lideri politici reali.

      Offffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff, iarăși obsesia mesianismului „liderilor politici (de această dată) reali”…

      Voi nu sunteți în stare să-i omorâți pe securiștii care i-au terorizat/torturat/omorât pe ai noștri, dar, aveți exigențe pentru „lideri politici reali”.
      L-ați mai și votat pe Iliescu de trei ori & a împlinit 93 de ani, recent.

      Amibele dau naștere la amibe.
      PUNCT!

      Singurul meu regret e că strămoșii mei, care s-au chinuit & chiar au avut un ideal cu proiectul carpatio-danubian-pontic, fără mintea cea din urmă, a fost & este o pierdere de vreme.

      Pupincuriștii pecereului, feseneului și a securiștilor au țara pe care și-o doresc.
      Voi sunteți în minoritate, voi, care vă văitați — și nici nu vă dați seama!

      Îmi dau seama uneori ce lipsă de viziune avem ca țară, iar asta se reflectă cumva în lideri.

      Nu-i nimic, veți avea ocazia să votați copiii securiștilor, împletiți cu diplome străine.
      Abia aștept mesajele contra cost „Da’ ce vină are dacă tac-su/mă-sa/bunicu-so a fost ofițer?”
      Da, corect, ce vină are beizadeaua că ai lui au rupt (distrus) totul din jur, ca ulterior beizadeaia să-și îndeplinească fetișul de a se rezema pe un maldăr de cenușă & spuză?
      Nicio problemă, sigur că da…

      Sistemul a reușit să bage în mindsetul colectiv românesc în anii 80 conceptul ăla de ‘îți vezi de treaba ta, de felia ta, ca să nu ai probleme’. Și ăia de după 90 au consolidat chestia asta, dar problema e că oamenii din sistem o cred așa tare, că a devenit politică de stat să nu ‘deranjăm’.

      OK… ai 10 oameni, vei avea 10 opinii diferite.
      Ai 100 de oameni, vei avea 100 de opinii diferite.
      Ai 1000 de oameni, vei avea 1000 de opinii diferite.
      Dacă ai 1000000 de oameni, vei avea 1000000 de opinii diferite.
      Dacă ai 10000000 de oameni… și tot așa.

      Consolidarea?
      Aud?

      Veșnic aud de la toți cum că UE a dictat aia sau US a dictat cealaltă, dar realitatea e mereu invers, noi ne-am dus cu căciula în mână si am
      oferit totul pentru nimic.

      Și asta.

      85
    • NOU
      #97

      1. Securistii aia, in frunte cu Iliescu, l-au terminat pe Ceausescu, dealtfel asa au ajuns la putere. Deci Ceausescu era rau sau bun ?

      2. Aceeiasi securisti, de fapt odraslele lor, s-au inflitrat si in partidele alea curate, gen Plus sau USR, e documentata pe larg treaba, de la Voiculescu (care dintr-un amarastean obscur a ajuns sa faca bisnita cu medicamente si studii care costa zeci de mii de euro, iar apoi bartai ministrul, datorita feluritilor unchi mai mult sau mai putin securisti) la Drula (al carui tata a fost colegul si mana dreapta a altui securist, seful de la ICE Felix) sau Ciolos (cu prietenii lui dubiosi care sunt trecuti ca membri fondatori ai Plus). – intrebarea e aceeasi – cine e rau, cine e bun ?

      18
  21. Eu cred ca erai la tigari la orele de istorie, daca pui romania si turcia pe acelasi palier. Turcia, pana una alta, negociaza singura cu rusia planul ala de export cereale, si tine bosforul inchis navelor militare. Romaniei ii e rusine sa zica pe fata ca tranziteaza armament din vest catre ucraina.

    Indecis. Tu ce zici?1519
    • LOL. De ce ai spune inamicului mai mult decat e nevoie?

      144
    • Eugen, nush, intreaba-i pe americani…sau pe polonezi…sau pe slovaci.

      15
    • Slovacii nu sunt aici, la 500 km de Sevastopol si de flota rusa, si vad asta un moment sa isi incordeze muschii. Aiurea. Tampenie de stat mic altfel nebagat in seama. La fel ca si balticii care au fost mereu cu aia care ii tineau sub cizma si care acum nu mai au armata si nici dotari nici sa dea un scuipat in directia rusilor, dar au gura mare.

      Polonezii ii urasc cu deosebire ardoare pentru mult prea multe pe rusi si mai nou au comandat armament, nu sunt sigur si cum o sa il plateasca, mai mult decat au sau au avut nemtii in epoca recenta.

      Noi nu avem nici banii, nici convingerea, nici politicienii care sa faca gat agresiv la rusi. Si nici nu am castiga prea multe din asta. Le-am expulzat jumatate din diplomati recent, e si ala un gest.

      Asa ca desi unora li se pare nu stiu ce rusine, e atitudinea corecta. Produci si vinzi armament si faci ceva bani din asta, esti relativ prieten cu un vecin ce nu a fost prea prieten cu noi pentru ca situatia o impune si in acelasi timp nu esti agresiv mai mult decat dicteaza alianta militara din care faci parte catre parte adversa pentru ca stii ca rusul e razbunator si i-am asteptat pe americani 50 de ani degeaba timp in care rusii ne-au facut un control regulat in toate gaurile fara protectie. Daca totul se termina in un an, doi, poate luam si noi o bucata mai maricica din miliardele alea in reconstructia Ucrainei.

      44
    • Cui ii pasa? Proprii lui cetateni l-au re-votat a nu stiu cata oara.

      32
    • @Mihai Eeeeee. La asta cu votatul adevărul poate fi mai gri decât alb sau negru.
      Eu cred că a lăsat să fie apropiat procentul să nu bată la ochi.
      Câte regimuri autocratice cu putere absolută pe rural pierd puterea în alegeri? E mai greu să furi în capitală și în orașe mari. Dar Turcia e țară mare.

      51
    • @Mihai, deasemenea ne facem că nu vedem referendul care a modificat constituția în 2017 ca el să fie considera șeful guvernului, drept urmare mandatul câștigat în 2018 să fie considerat primul, că era altă formă de organizare.

      La acel referendum au arestat mulți dintre cei care făceau campanie pentru respingerea lui. Acel refendum a fost ținut în condiții de stare de urgență de după circul care a fost lovitura de stat din 2016. Pot pune pariu că e posibil să mai fie vreun referndum pe la finalul mandatului în același sens.

      Am impresia că n-ai trăit/citit despre anii 2000-2004 în România ori n-ai înțeles starea de teroare care gravita pe aici. Erdogan a făcut tot ce spera să reușeașcă Năstase. Numai că Năstase a fost atât de arogant încât a crezut că nu trebuie să fure prea mult la vot. Erdogan a fost mai atent la organizarea oricărui scrutin electoral.

      102
    • @George: am avut norocu’ să plec de pe cocioc în 2001. Dar lasă că România a fost pe mâini mult mai bune, ne ieșind Năstase. Și până una alta, romanche se duce la mare la all inclusiv la turcaleti, turcii s-au săturat de cât tot veneau (nu numai la mare, ci și la munte 😋)

      06
    • @Mihai, ai plecat, ok, felicitări. Tu crezi că dacă Năstase nu era arogant și se credea popular pe bune, mai câștiga? Au furat la greu dar n-au apăsat la maxim pedala.

      Dar vorbeam despre alegeri. Nu despre all-inclusive și cât de bine sau nu ar fi fost dacă nu ieșea Năstase.

      De ce crezi că turcii l-au (re-)votat? Că aici încercam eu să combat. Dacă era pe bune, nu mai ieșea de data asta. Iar în 2018 a ieșit pentru că a pus la punct tot ce trebuia să fie prin curățenia din 2016 și 2017.
      Să spui că l-au revotat e ca și cum ai spune că Ceaușescu ieșea mereu secretar cu x% voturi. Sau Putin. E fix același lucru. Iese ce trebuie.

      41
    • @George : nici nu mai conta, partidul lui câștigase parlamentarele.

      04
    • Ah, ok, o să le transmit că au făcut degeaba alegeri. Aruncăm vorbe că e ușor.

      11
    • @George. : pai cine-arunca acum usor cu vorbe? Am zis eu c-au facut degeaba alegeri?!? Am zis doar ca daca ar fi castigat opozantul, nu stiu ce-ar fi putut sa faca lipsit de majoritate. N-am urmarit toate modificarile constitutionale initiate de Erdogan, dar inteleg ca e si presedinte si prim-ministru (a suprimat una din cele 2 functii).

      03
  22. Unul ca Erdogan ne-ar trage in jos. Nu ajunge numai sa latri aiurea, mai trebuie sa si demonstrezi chestii. Ce a rezolvat cu intarzierea intrarii Suediei in NATO pt niste maruntisuri ? A obtinut livrarea de F16 catre Turcia care a fost sistata tot pt ca a fost el bou si a amenintat aiurea Grecia. Daca esti pus la punct poti sa faci dramba mare si sa ceri chestii suplimentare. Ce sa ceara Joha si Ciolacu suplimentar si bataios ? Nu iti dai seama cat de varza suntem. Au deja N motive sa-ti sisteze fondurile pe o gramada de probleme nerezolvate: de la justitie la gunoi, de la invatamant la sistemul de pensii, de la neconsumarea fondurilor alocate la hotiile gramada din fondurile acordate. Europenii sunt prosti si nu vad ca iei bani pe ferme ce nu exista, pe drumuri ce nu se fac, etc. Asa ca nu au cum sa faca paula mare ca ne-ar face salata.

    174
    • Vezi ca incurci datele, cand turcia avea FABRICA(deci nu doar avioane) de F16 noi inca stateam la cozi la paine.

      09
  23. nu stiu ce a negociat erdogan pentru turcia si prostii nostri pentru romania, dar…

    turcia mai e in nato doar cu nemele.
    in ue n-are nici o sansa.
    in schengen tot asa.
    chinezii i-ar cumpara la bucata.
    cu arabii nu s-au înțeles niciodata.
    cu risia… tusea si junghiul.
    o economie de lumea a treia care cam tuseste.

    romania e in nato, e in ue, ambele cu toate avantajele care decurg de aici, ar fi fost in schengen daca astia nu erau CHIAR asa de prosti, in ciuda multelor si evidentelor neajunsuri ale noastre.

    si mai departe prin intermediul ue/nato avem usi deschisein alte locuri.

    nu, erdogan e ca drogatul cartierului, ala care ‘negociaza’ cu toti smecherii banii de inca o doza, ii învârte pe toti pe degete (zice el) si pe care, mai devreme sau mai târziu il găsești mort in sant.

    Indecis. Tu ce zici?275
  24. Exact ce anume a obtinut Erdogan? Ceva promisiuni de la Suedia referitor la kurzi si gullenisti (valoare aproape de 0, chiar crede cineva ca problemele Turciei au originea in Suedia?).

    Si promisiuni de la Biden ca le da voie sa cumpere F16 si piese de schimb pentru ele. Adica ceea ce noi, astia „prosti” avem deja. Nimic despre F35, pe care Turcia ar fi vrut sa il cumpere, erau si parteneri, urmau sa produca niste subansamble. Au fost scosi pentru ca s-au incapatanat sa cumpere S-300 de la rusi, si SUA nu vroia ca radarele S-300 sa stranga date despre F35. Intre timp, noi se pare ca vom lua F35.

    Deci practic nu a castigat nimic, daca te uiti pe termen mediu/lung mai degraba a pierdut. Dar atat atunci cand a luat S-300, cat si acum a lasat impresia pe plan intern ca este smecher si stie sa negocieze. Totul pentru imaginea proprie si pentru cresterea sanselor in alegeri. Exact ca si Orban si Putin, jocuri de imagine.

    204
    • Serbane mai verifica datele alea ca am mai zis si altuia, Turcia producea F16(deci le construiau local, nu doar importau) cand noi inca il aveam pe Ceausescu in viata.

      16
    • @lrpx ar fi bine sa mai verifici si tu datele.
      Nu stiam ca Turcia producea F16, interesant. Daca aveau posibilitatea asta in anii ’80 nu inseamna ca pot si acum, intre timp au fost schimbate de cateva ori tipurile de motoare, radare si altele. In ’80 au primit licenta de la americani pentru modelul existent, nu inseamna ca pot produce si modelele de acum.

      Ca sa nu vorbim fara date, uite un link foarte recent:
      https://www.atlanticcouncil.org/blogs/turkeysource/a-looming-us-turkey-f-16-deal-is-about-much-more-than-swedens-nato-bid/

      Articolul e interesant, merita citit. Pe scurt au cerut 40 de F16 noi si 79 „upgrade packages”. F-16 e cel mai important avion pe care il au, si nu au mai facut vreun upgrade din 2012, ca se bazau pe F35. Asa ca acum sunt un pic in pom, la mana americanilor. Orice intelegere de genul asta trebuie aprobata si de Camera Reprezentatilor si/sau Senat, si unii de pe acolo au spus deja ca daca ii blocheaza pe suedezi nu primesc F16. Si chiar si cu suedezii tot e posibil sa fie blocati.

      51
  25. Dă-l încolo pe Erdogan. Treceți la Polonia…😁

    62
  26. Diferenta majora e ca Erdogan stie ca e acolo pe viata. La noi Iohanis si acolitii stiu ca au mandat limitat, si atunci pe ciolan cat de mult se poate.

    51
  27. Singurul lucru pentru care un dictator negociaza este pastrarea puterii si multumirea piramidei de coruptie care il tine in varf.

    71
  28. Lumea s-a cramponat de faptul ca l-ai mentionat pe Erdogan, s-au trezit toti aparatorii democratiei prin comentarii. Sunt curios insa care ar fi fost reactiile daca in loc de Erdogan ai fi spus, de exemplu, Duda si Morawiecki din Polonia. Ceva ma face sa cred ca aceiasi cavaleri ai democratiei ar fi ovationat maretul partid PiS la scena deschisa, in timp ce la Erdogan cam stramba din nas.

    104
    • Yep. Dar lasa ca se duc ultra all inclusive în
      Antalya,atunci nu mai au vreo problemă cu dictatura lui erdogan….probabil ca suntem cea mai curva natie din Europa…nu e întâmplător că avem cel mai mare număr de cioripinezi…

      139
    • Deci noi suntem curvele europei că mergem în antalya dar erdogan e mare lider că joacă la 2 capete făcând și jocul rușilor și al americanilor?

      Pe cuvânt ce fracturi logice puteți avea unii.

      511
  29. Ce te face să crezi că dacă ar negocia cineva de la noi, ar face-o în folosul nostru?

    31
  30. NOU
    #125

    „Uite eu NU vreau ca gazele să fie extrase în interesul românilor de fapt aș fi dat dreptul la OMV cu redevență 0, numai să investească. eu nu mă consider român, mă consider european, și vreau să se exploateze în interesul EU”

    „interesul românilor este să fie exploatați de UE”

    „eu voi continua să evit produsele românești, bag în mine RedBull, alimentez cu mândrie de la OMV și am carduri la ING. românii nu merită să le întorci banii pentru că TE FURĂ”.

    Asta e mentalitatea majoritatii cititorilor tai, ITristii votanti USR care isi doresc o tara ca afara.

    Aparent deja au renuntat la cea pe care o aveau, s-au dezradacinat complet, sindromul Stockholm e complet implementat. Astia mai sunt romani doar cu buletinul si cu limba in care tasteaza, in rest i-am pierdut complet si iremediabil.

    E fucking coloana a 5-a, ne sapa din interior.

    Va mai mirati de ce ia si va lua in continuare voturi AUR ?

    Indecis. Tu ce zici?1420
    • @Comodore128D

      Marș în ruzia/china ta.

      1310
    • NOU
      #127

      Cu Vali si cu Eftimie de mana, nu ? cu cine te bati aici ?

      86
    • țara nu înseamnă nimic, ce nu pricepi? mă cac în ele de rădăcini, eu consum produse chinezești, turcești, asiatice, europene, austriece, americane. care îmi convin la raportul calitate/preț

      iar în toate domeniile, românii oferă calitate slabă sau îndoielnică la prețuri mari sau chiar nesimțite. și nu pentru că nu au fost ajutați, îndrumați, consiliați, ci pentru că sunt javre și mentalitate de japcă, ca patronii de horeca în frunte cu boul ăla de garcea.. care era în stare să calce pe cadavre covid să își țină el spelunca deschisă

      1111
    • @Marcel @DanilaP Cate argumente frumoase din care se intelege ca noi am duce-o mult mai bine fara UE, care ne ia toate resursele (inclusiv pe cea umana, ca vin astia din UE si ii iau cu arcanul pe aia buni de munca). Zici ca toata suflarea politica romana lupta cu inamicul (UE e inamicul aici, din spusele lui @Marcel si @DanilaP) ca sa ne dezvoltam, dar nu reusim, ca e inamicul prea puternic. Si tot avem initiative bune (pensii speciale, justitie comoda, ca sa nu mai intre investitorii romani la inchisoare, etc.), dar UE si USR si Reper si ITristii nu se lasa si le baga bete in roate si boicoteaza tot.
      Asa e narativul baieti? Asta e directiva pe unitate? Ce industrie avem noi pe aici si nu ne lasa UE sa ne dezvoltam? De ce nu avem autostrazi, dar avem drumuri de 2 cm de asfalt in camp, inutile, cu 5 mil Euro pe km? UE e de vina? De ce nu avem canalizari, apa calda? TOt UE e de vina? PNRR de ce nu merge? UE e de vina? Or fi ei de vina, dar arata-ti -mi voi daca am incercat noi sa facem ceva si nu ne-a lasat UE. O initiativa buna facuta de politicienii romani, macar una, si eu va arat 10 facute numai pt ei.

      146
    • NOU
      #130

      Esti naiv daca crezi ca mentalitatea de japca nu e in ADN-ul oricarui capitalist care se respecta.

      Tu o numesti „japca” dar esti ipocrit, pentru ca fix la fel face si OMV-ul tau iubit, evident la o alta scara.

      Sau bancile, sau orice organizatie for profit din lume.

      Vezi cat se trag pe si anume cur tovarasii tai austrieci de la Raifeissen sa paraseasca Rusia.

      Cred ca esti usor confuz legat de cum functioneaza lumea…sau doar ticalos ?

      Practic ce spui cu atata venin e ca romanii „merita” tot ce e mai rau.

      Chiar nu stiu ce mai cauti pe aici, esti ca tristii aia care au emigrat dar nu se pot abtine sa ne explice cu fiecare ocazie ce trebuie facut si dres.

      Frustrare la greu…

      1014
    • NOU
      #131

      Nicshor, nu cred ca ai citit pe indelete ce au scris oamenii aia, in frunte cu Vali, ori denaturezi voit argumentatia.

      Ideea nu e sa ne rupem, sa iesim, sa renuntam la orice vine sau e legat de Uniunea Europeana, ci sa putem avea si noi noroc de niste conducatori care promoveaza interesele nationale in cadrul UE, la fel cum fac si celelalte tari.

      Pe scurt, cum putem face incat sa traim mai bine in interiorul acestei comunitati europene, si cum putem exploata in interes romanesc diferitele parghii supra-statale pe care ni le confera dreptul de membru UE.

      Orice altceva e mentalitate de colonist cu sindrom Stockholm.

      108
    • „cum putem face incat sa traim mai bine in interiorul acestei comunitati europene”

      fii atent, concepte SF:
      – să muncim, cât mai serios. nu „las-o bă că merge și-așa”
      – să nu mai furăm
      – să nu mai votăm hoți pe ideea „a furat dar a și făcut”
      – să nu mai cerem/dăm șpagă

      99
    • @Comodore128D „De ce ar incerca vreun politician sa urmareasca interesele Romaniei in negocierele cu partenerii straini, riscand sa-i deranjeze, cand cetatenii iau lumina de la ambasade si pur si simplu nu-nteleg care sunt de fapt interesele lor.”. Asta spune Marcel. Adicatelea politicienii ar vrea, dar nu vor cetatenii. Mie nu mi se pare chiar asa. Mi se pare ca marcel a indreptat voit discutia intr-o directie in care UE e rea si noi trebuie sa ne ferim de ea si politicienii nostri ar vrea dar trebuie sa faca ce le zic cetatenii. Nu, realitatea e mai simpla. Cetatenii au mai multa incredere in UE pentru ca ni s-a demonstrat de la revolutie incoace ca initiativele politicienilor romani sunt mai degraba in defavoarea cetatenilor (si in favoarea politicienilor). Momentan nu avem ce interese statale sa negociem, doar interesele gastii asteia de baieti destepti de la putere, si atunci mai bine zic sa mergem pe mana UE.

      95
    • NOU
      #134

      Adica raul cel mai mic, nu ? :) in conditiile in care raul respectiv nu ne este evident din simplul motiv ca nu ne atinge in mod direct.

      Lipsa de educatie, cuplata cu o propaganda foarte virala la care subscriu inclusiv unii precum Flat – naste monstri.

      E interesant cum noile partide de dreapta, nationaliste, si-au adjudicat rolul acesta de a face lumina si asupra putreziciunii morale ale fostilor si actualilor „binefacatori” europeni/americani.

      Gen, „stiam ca politicienii autohtoni ne sapa, asa ca mai bine ne sapa cei de la Uniune, doar ca aute ! nici aia nu sunt mai breji !”.

      37
    • @Comodore128D: Cum adica sa avem noroc de conducatori buni? Pe astia care-i avem i-am castigat la loto? Avem ce am votat. Cand/daca o sa invatam sa nu mai votam corupti o sa ne fie mai bine.

      53
    • Pai fa o comparatie sincera intre cum au fost cheltuiti banii europeni si cum au fost cheltuiti banii din PNDL 1 si 2. Si vezi cum se investesc banii din bugetul national. Ceva mai sus spunea cineva (poate chiar tu) ca banii europeni se dau cu precadere companiilor straine. Nu, nu e asa, se dau dupa niste criterii clare, si companiile romanesti nu prea pot sa faca fata, ca sunt conduse de oameni de afaceri competenti (remember Patriciu). Dar pe de alta parte, ce se intampla in PNDL era furt pe fata (becuri de mii de Euro, drumuri inexistente, etc.). Chestia ciudata e ca absolut toate companiile astea sunt legate intr-un fel sau altul de politicienii romani. Aleg binele ala mai mic, ca nu il vad chiar asa rau

      64
    • NOU
      #137

      Bogdan, nu e suficient sa nu fie corupti, trebuie sa fie si patrioti.

      De fapt, as fi ok cu ei sa fie corupti daca ar fi macar patrioti. As putea inghiti coruptia daca interesul national ar fi satisfacut.

      Sunt suficient de realist incat sa stiu ca nu poti elimina coruptia, nimeni nu a reusit asta, niciunde, e o problema inerenta in capitalism, insa nu pot accepta ca cineva intr-o functie de stat nu isi trateaza ograda proprie ca fiind prioritara.

      39
    • NOU
      #138

      Nicshor, se dau dupa niste criterii clare care sunt scrise prost, in dezavantajul nostru (ma rog, al companiilor locale).

      Faptul ca ceva e legal nu inseamna automat ca e si bun, dealtfel de chestia asta se prevaleaza majoritatea inculpatilor din scenariile de spaga de la nivelul administratiei romanesti – „domne, legea nu interzice” sau „boss, eu am respectat legea la litera”.

      Ca mic antreprenor m-am lovit de multe ori de imposibilitatea de a trece peste obstacolele legislative, vadit anti-concurentiale, cand am incercat sa licitez pe SEAP/SICAP.

      Conditiile de participare sunt scrise cu dedicatie pentru pestii mari care sunt fie clientela de partid, fie corporatii mari din exterior.

      De ce sunt scrise asa ? pentru ca legiuitorul face jocul altuia, contra unor foloase de natura materiala sau sprijin politic.

      26
    • ue, raul mai mic.

      ok, i’ll play. politicienii romani sunt raul cel mare, un adevărat cancer al tarii.

      ue e raul mai mic

      cine e binele?

      si bomboana de pe coliva… ‘coruptia este inerenta … ta dum tsss… in capitalism’.

      pe bune? sau esti nascut prin 2005+?

      romania socialista, prevazut comunista, era muuuuuult mai corupta decat acum. acum coruptia e localizata la esaloanele superioare. atunci se ducea pana la talpa, atat de defect si ieficient si delirant era sistemul. ultimul om, ala care vezi doamne muncea cinstit pamantul pentru o paine si un pahar de apa trebuia sa ofere si sa ceara spaga pentru a beneficia de roafele muncii lui. dar da, capitalismul….

      74
    • @Nicshor, întrebarea mea este absolut legitimă. Ultimul conducător român care s-a plasat împotriva unor interese UE în România a ajuns la pușcărie.

      Pe de altă parte, aceiași UE, n-a avut nicio problemă să fie alături de un fost turnător la securitate, doar pentru că respectivul individ a apărat interesele UE în România. Aceiași UE n-a fost revoltată de faptul că 10 ani de zile țara a fost condusă de un turnător, deși legea interzice asta. UE n-a sărit de fund în sus să aflăm cu toții cum s-a putut întâmpla una ca asta, de ce informațiile n-au ieșit la iveală fie pe parcursul celor două mandate, fie înainte, ci doar când practic nu mai conta.

      Altfel, înțeleg că românii tind să aibă mai multă încredere tocmai în cei pe care nu-i investesc cu încredere prin vot, în cei care nu au nevoie de votul lor, la un moment dat. Ceea ce, trebuie să recunosc, că e extrem de amuzant.

      88
    • S-au strigat bingo! Marcel/Dragoș e fiert pe Băsescu, deci cel mai probabil el sau rudele lui (părinții) erau bugetari și au luat in mufă -25% in 2010. Și coroborat cu acceptarea corupției, sau ridiculizarea Dna/minimizarea anticorupției, erau genul de bugetari care mai și luau cu grebla ceva ceva

      Așa se explică ura fata de UE. Nu va lăsa să furați. Și o bagi pasta cu patriotismul lacrimogen

      96
    • NOU
      #142

      thebblack, doua observatii:

      a. faptul ca si in comunism exista coruptie e doar un whataboutism fara relevanta azi
      b. nu stiu daca ai trait in comunism, nu ca adolescent sau copil, ci ca adult – dar coruptia era, la fel ca azi, sistemica si endemica.

      Nu stiu exact, dar banuiesc ca te plangi de coruptie din postura unui membru al unei presupuse elite nepatate, caz in care te asigur ca realitatea de la firul ierbii este crunta, si anume ca spaga este prezenta absolut peste tot in societatea romaneasca.

      Mai mult, spre nefericirea unora, aparent majoritatea romanilor considera ca „atunci” era mai bine ca azi. Desigur, ii poti face cu ou si cu otet, dar asta e, opinia majoritatii e cea care conteaza.

      Zicea mizerabilul de Adrian Severin la un moment dat: „daca toti suntem corupti, atunci nimeni nu e corupt” si avea cumva dreptate.

      In sfarsit, „care e binele ?” – raspunsul depinde de interlocutor, eu as merge totusi pe mana gloatei, si vom afla la anul, nu ?

      211
    • Român ori orice altceva ești prin faptele de zi cu zi, nu că ai cont nu știu unde și folosești servicii, produse românești… O aberație, îți patinează creierul în cutia craniană. Folosești ce consideri tu că e mai bine pentru nevoile tale, deseori raportat la calitate/preț.

      30
  31. Scuze, comentariul trebuia sa fie putin mai sus…

    13
  32. Turcia inflatie 40%, apoi sa ne amintim ce bine au construit blocurile alea noi.

    33
  33. cumva, cu cat e sefu mai patriot si mai pentru tara cu atat tara cade in cap mai acatarii.
    E o treaba si asta

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)