Când dă sursa calculatorului semne că urmează să moară

Am editat interviul anterior și i-am dat să randeze. După ce a dat eroare a doua oară, eroare de genul “rămân blocat la 25%” sau “la 68%”, am dat un restart la PC și apoi a mers randarea fără probleme.

N-am băgat de seamă. Peste vreo 4 ore, jucam CSGO și s-a luat curentul. Nu e ceva ieșit din comun. Ies afară, văd că vecinii au curent, aprind de la tablou, aprind UPS-ul, iar moare. Ce naiba!? Scot din UPS tot și încep să le bag pe rând. Era PC-ul. FMM. Sursă Seasonic, not cheap shit, deja 6 ani vechime.

Era 7pm. Dau vreo 3 telefoane, toate service-urile închise. Sun un amic, știa el de un magazin deschis, merg acolo, găsesc o sursă NJOY de 550W, o montez, merge.

Normal că n-am reținut cum se montau conectorii și am bâjbâit un pic.

sursa-seasonic

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. ai tu probleme cu tensiunea in casa. am folosit surse dealea care veneau gratis cu carcasa de cand ma stiu si nu s-a ars niciuna

  2. Sa inteleg ca ar trebui sa imi aleg sursa de acum? Seasonic-ul meu are cam 7 ani (x850)

  3. Se intampla uneori sa mai pice. Cand mi-am facut PC-ul pentru Bucuresti acum aproape 6 ani prima varianta a fost Seasonic, dar dupa ce a fost asamblat si bagat cateva teste sursa avea coil whine asa ca am schimbat cu un Antec. Pe de alta parte, la Rosiori am o sursa Enermax de 12 ani si inca o duce bine.

  4. ce eficienta are?

  5. Ieri in articolul https://zoso.ro/economia-atentiei-interesului/ se vorbeai cum e bine ca tot timpul sa stai in garda ca sa previi raul.
    Azi, ironia face ca ti-ai luat niste masuri de preventie ca sa nu ti se f**a electronicele si electrocasnicele luandu-ti UPC, si punandu-ti o sursa peste medie sa nu-ti arda PC-ul si tot ai patit-o. Morala e ca ori cat de tare esti pregatit daca e sa se intample se intampla.
    Poti sa te uiti stanga dreapta de 5 ori cand treci strada si sa nu patesti nimic si intr-o zi un nebun drogat si baut intra cu bolidul cu 160 km/h in statia de autobus in timp ce stai chill cu ochi-n tel asteptand 14-le.

    PS: Cu siguranta acea sursa avea ceva din fabrica ca altfel nu-mi explic cum. Ghinion, vorba unui mare om la stat si mic la sfat.

    • Morala e ca ori cat de tare esti pregatit daca e sa se intample se intampla.

      morala e că mai bine nu te pregătești, că oricum ți se întâmplă :(

    • Iar s-a uitat cineva prea mult la final destination

    • Sursa nu avea nimic din fabricatie, s-au uscat capacitorii electrolitici si de asta s-a busit. Sursele de alimentare sunt proiectate sa functioneze cu o capacitate minima la iesirea principala, ce asigura stabilitatea in functionare, electronistii inteleg ce e aia „compensare in frecventa”. Daca scade capacitatea, devine instabila si poate arde dispozitivele alimentate, pentru ca livreaza tensiuni mai mari decat pot accepta consumatorii. Capacitoarele electrolitice se usuca in timp, se evapora electrolitul ala din ele si le scade capacitatea, mai ales daca temperatura e mare. Din lacomie dupa profit nu se folosesc capacitoare de 125 grade Celsius, ci de 105C. Cele mai afectate sunt sursele de alimentare ale laptop-urilor, care sunt si asa foarte compacte si merg destul de incinse. Dupa 5 ani e deja de asteptat sa cedeze.
      P.S.
      Sursa a fost bine proiectata, a avut protectii functionale, pentru ca nu ti-a ars calculatorul.

  6. Au dreptate cei de mai sus, rar aud sa cada surse și de obicei sunt dubioase. De obicei țin cat durata de viață a PC-ului. Ai un mare ghinion.

  7. Sursă Seasonic, not cheat shit, dar avea deja 6 ani.

    Ai avut tu ghinion. Am un Seasonic de 13 ani. Da, ai citit bine, de 13 ani, si functioneaza perfect.

    • Seasonic Platinum Fanless aici, aia de 460 W. Cred ca mai are un pic pina iese din garantie, no problems so far (7 ani garantie…).

  8. Iar ii trag eu cu „bad capacitor”, cum tot spun de vreo trei comentarii incoace, dar asta se intampla de cele mai multe ori in surse.
    Cand aveam sursa chinezeasca, noname – tabla ieftina, o data pe schimbam condensatorii. Scadea tensiunea pe RAM, si facea naspa computerul. Pe RAM trebuie sa fie 3,3V parca, si ajunsese atat de prost incat erau chiar si sub 3V. Schimbam condensatorii din sursa, mergea iar ok computerul. Deja imi facusem punguta cu piese, sa am cand s-o mai strica. :)
    Vorbim aici de 2003-2005, cand un caminist inca facea foamea, si era un eveniment sa ai un computer al tau…

  9. De obicei din punct de vedere electronic sursele (cel putin de pc ca nu sunt f solicitate) se ard din cauza fluctuatilor la intrare ca la iesire totul e reglementat (doar daca nu ai fail pe placa de baza) si nu se supraincalzeste de la praf etc . Daca totul e ok pe curentul de intrare fara fluctuatii fara nimic merge si 10-15 ani fara probleme. Stiu ca se spune ca condensatorii se umfla, se usuca dar si aia se intampla acum 10 ani.

    Si nu, UPS-ul nu stabilizeaza, nu e treaba lui decat daca vine cu asa ceva si probabil e scump. Daca ai nevoie de asa ceva iti iei un regulator de tensiune si il pui inaintea lor.

    In Chitila am vazut la un prieten (care avea regulator) caz in care voltajul era de la 170-la 250V….treba asta in cativa ani da iti omoara sursa, sursa televizorului si orice altceva…

  10. NOU
    #23

    Dacă e un condensator belit se repară rapid și ieftin.

  11. Avem in firma surse cooler master si thermaltake din 2012 care functioneaza nonstop fara nici o problema, ce-i drept toate sunt conectate la UPS.

  12. Nici gold + nu mai e ce a fost odata.

  13. Sunt cam dubioase sursele de la NJOY, nu se știu multe chestii despre electronica din ele. Eu zic să ai grijă.

    • Sint facute la noi si la cit costa sint ok chiar. Am vazut pe undeva niste review-uri de hardware nJoy – niste boxe si o sursa. Nu mai stiu unde, ca as da link. Imi aduc aminte ca erau surprinzator de bine facute pentru pretul lor.

    • @KodrutZ
      Nu cred ca stii ce vorbesti. Sunt facute in china si probabil branduite pe aici. Cipul de standby are un cod de nu il gasesti sa il cumperi. Condensatoarele sunt 10 la 1 leu. Cablurile nu au vazut cupru nici in filme.

  14. Sa nu vorbesc cu păcat, am un Coolermaster Masterwatt 700W, din octombrie 2008, you do the math, certificare 80+ parcă. Dar adevărul este că din când în când mă mai și rog la Cel de Sus! Doamne Ajută!

  15. Luați-vă o unitate (sau două dacă e nevoie) serioasă pentru filme, jocuri, divertisment. Nu vă mai chinuiți cu asta.

  16. Curatate si verificate macar la un an, daca la 6 luni nu se poate si astfel mai reduci riscul unor astfel de surprize. A, nu uitati de back-upuri.

  17. Trebuia sa te rogi la Sf. Efrem cel Nou si scapai cu sursa nebulita !

  18. nasol cand pica, insa din cate stiu eu versiunile gold au 7-10 ani garantie. vezi data achizitiei, poate mai esti acoperit de garantie.

  19. NOU
    #38

    Corsair AX1200i – are tot ce trebuie. Te va tine minim 20 de ani, la mine are eficienta de 93% in medie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile