Când auziți că "învățământul e gratuit"…

și nu știți de ce vi se cer bani, uitați-vă la pozele astea, dintr-o școală de la oraș:

scaune-1 scaune-2

Nu e doar lipsă de bani, e incompetență, sifonare, rea voință și, uneori, părinți indolenți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Si directori de scoli hapsîni numiți politic care sint niste fosile.
    La fel inspectoratele.
    Bani sifonati la greu din „renovari”.

    00
  2. Parintii din ziua de astazi au fost elevi in 1995 si:
    – lipeau guma sub banca/sub scaun
    – spargeau geamuri
    – sareau afara din sala de clasa pe fereastra
    – aruncau cu ghizdane/manuale/caiete prin clasa
    – aruncau cu cotorul de mar spre ceasul din clasa
    – se suiau cu picoarele pe catedra
    – scriau numele colegilor cu pixul/creionul pe banca
    – in catalog aveau nota scazuta la purtare cu creionul
    In clasa a 12-a acesti elevii erau alti oameni: nu mai alergau, nu mai tipau, discutiile din pauza nu mai includeau scaune aruncate prin aer.
    Mobilierul vechi si deteriorat nu este la o familie generoasa din Uganda, este ce au lasat actualii parinti cand au iesit de pe bancile scolii.

    00
    • Ai uitat de: – scos mucii si manjit monitoarele in laboratorul de informatica

      00
    • Esti incepator. In liceu m-am ocupat de mentenanta celor 3 laboratoare de informatica. De la guma de mestecat bagata in unitatea optica, la schimbat pozitia tastelor (de pe tastatura) la diferite tentative de a instala keyloggeri si alti virusi…

      00
    • Era bine ca în ’95 sa avem laborator de informatică.

      00
    • io aveam in 95 laborator de info. Dotat cu 486. Jmecherie maxima

      00
    • Du-te ba! Incredibil, niste pustani fara minte nesabuit!

      Hai sa iti spun ce am facut noi in scoala (sau mai bine zis parintii)
      Am amenajat 1 clasa 1-4: top to bottom, cu schimbat pupitre si introdus banci si banchete inanaltate si capitonate si cu sprijin pentru spate.
      Amenajat 1 clasa in 5-8: ca mai sus, dar inlocuit si tablele cu unele de universitate.
      Amenajat a doua clasa in 5-8: daca tot am facut asa frumoasa pe prima, de ce nu?
      Amenajat cancelarie. Daca tot era langa clasa noastra.
      Amenajat clasa de informatica: daca tot eram mate-info.

      Poate nu esti constient inca cati bani pompeaza parintii in sistemul asta „gratuit”, sau ceea ce zici si Vali in articol. Lasa, vei afla. Parintilor le deconteaza cineva banii ai bagati pentru ca odrasele sa nu studieze in conditii de de scoala cort de Corpul Pacii in Uganda?

      00
    • Mobilierul ala e din `70 toamna.
      Isi mai aduce aminte careva de ultimele investitii in educatie? Eu tin minte programul cu salile de sport initiat de Adrian Nastase. Cred ca era in ’98 :))
      In lipsa de investitii, scolile s-au intors la parinti. Stiu sali de clase refacute de la 0 de parinti cu dare de mana. Ilegal? Clar, dar statea sa cada acoperisul, deci mai bine ilegal decat altceva.

      00
    • Şi nu ţi se pare nimic aiurea în treaba asta? E o problemă, o rezolvăm. Luăm mobilier nou. Scaunele alea nu sunt tocite din rea voinţă, ci pentru că sunt folosite de zeci de ani.
      Noi mereu treceam prin curăţenie. Frecam la bănci, la toată clasa, noi, elevii. O făceam chiar pe banii noştri, puneau părinţii bani şi cumpăram cârpe, soluţii de curăţat. Dar şi curăţatul ăsta are o limită. Aveam bănci găurite. N-ai ce curăţa la găuri.

      Am dat bani mulţi bani pe şcoala asta gratuită. De la cumpărat bureţi, cretă, până la curăţenii de-astea, lemne, toate suportate din banii părinţilor. Dacă sistemul nu poate asigura cretă, bureţi sau căldură la ore, îmi pare rău, trebuie reparat sistemul, nu Gigelul care lipeşte gumă sub scaun. Că dacă-i faci ăluia curat, îi iei mobilier nou, îi pui un coş de gunoi în clasă, n-o să-ţi mai lipească gumă sub scaun, cum nu-ţi lipeşte nici acasă.

      Orice mobilier are o perioadă de viaţă, ce trebuie luată în considerare. Se deteriorează, îl schimbi. Se urcă copiii pe bănci. Sunt copii. Iei şi asta în calcul. Dar aşa, folosite de zece generaţii, măzgălite deja, nu te poţi aştepta să fie păstrate curate, pentru că n-au fost curate din prima.

      00
    • @alxzen: Nu copiii renovau, parintii lor. Dupa renovare, incepea lista de activitati de mai sus. Iar elevii de bani gata erau cei care provocau majoritatea distrugerilor. Acum copiii au devenit parinti si descopera ca nu a mai renovat nimeni distrugerea lasata in urma. OMG!!!
      Invatamanul e gratuit, insa asta nu inseamna hotel de 5 stele.

      00
    • Asa si? 21 de ani au trecut din 1995 si tot nu le-au schimbat. Nu cumva inlocuitul de mobilier/tabla/zugravitul ar trebui sa se facă anual? – inteleg ca in timpul anului nu poți face asta ca ai elevii, dar vara ce te oprește?
      La el acasă cum face directorul? Ii s-a stricat dulapul si sta asa cu el 21 de ani? Nu cred.
      Pana una alta toți sunt de vina pentru situația asta (mai puțin elevii), dar nimeni nu-si asuma responsabilitatea. Suna cunoscut?

      00
  3. ce treaba au parintii cu scaunele si bancile rupte?
    aaa, da, imi amintesc, parintii veneau la scoala cu sacul cu lemne de foc, altii veneau cu ciocan si cuie sa repare bancile, reparau tabla (din lemn) sau chiar podeaua gaurita
    cei mai apreciati erau insa cei care fabricau „aratatoare”, mai toti profesorii aveau un arsenal de asa obiecte, le foloseau sa ne arate directia buna in viata :)
    (dupa 2-3 aratatoare la palma te gandeai de minim 10 ori inainte sa mai comiti o tampenie sau sa deschizi gura aiurea)
    dar era prin prin 1987..

    00
  4. Cand eram elev comunist, o data pe trimestru veneam duminica la școala pentru a spala clasa. Eram 33 de elevi, practic era o joaca.
    Cu perie de paie, spalam pana si podelele.
    Prin rotație (o data in viata, ceva de genul), cate un elev lua perdele la spalat, acasa.
    Vorbim de anii ’80, cand cica nu se găsea nimic. Apa calda venea o data pe saptamana.
    ––
    Sunt si scrieri pentru copii, mici povestiri unde elevii se intalneau sa repare/curețe/ingrijeasca clasa in care invatau, sau gradina scolii.
    ‘Tu-i smartphone-ul ma-sii de treaba.

    00
    • Am umblat „in arhiva” sa gasesc acest text. :)
      E OCR dupa scan, asa ca…
      Cartea se numeste „Insigna de pilot”, de Ovidiu Zotta:
      ––––––
      PUNCTELE LUI RADU MERIŞOR

      Nici unul dintre colegii lui Merişor nu s-a plâns atunci când le-a venit rândul în echipa de serviciu „pe clasă”, dar el, când i s-a spus că trebuie să scuture de praf cărţile din bibliotecă, a replicat:
      – Prefer să ud florile.
      – Bine, udă florile. Cărţile o să le scuture Dumitrescu.
      – Îi convine, bombăni Merişor. Treaba asta trebuie făcută doar o dctâ pe săptămână, pe când florile au pretenţie la apă în fiecare zi. Ce-ar fi să muncim în mod egal?
      – Atunci spală geamurile. Tot o dată pe săptămînă.
      – Şi credeţi că se compară spălatul geamurilor cu scuturatul de praf al câtorva cărţi? Mereu trebuie să fac eu lucrurile cele mai grele?
      Discuţia a continuat marţi, miercuri şi nu s-a încheiat nici joi. Lui Merişor nu-i convenea nimic, totul îl nemulţumea. Căldarea cu apă caldă, săpunul, măturile, cârpele de şters aşteptau iar colegii lui Merişor, rămaşi în clasă după ore, încă mai deliberau.
      – Trebuie să lucrăm egal, susţinea Merişor. Nu unul să muncească mai mult şi altul mai puţin!
      – Dar tu nu vrei să faci nimic! Te-am rugat să alegi; ai refuzat totul.
      – Pentru că mie îmi plac treburile chibzuite.
      – Ai o propunere? – Uite că am şi o să fiţi mulţumiţi. Spălatul unui geam, trebuie să fiţi de acord, este operaţiunea cea mai grea. O să-l notăm (aici Merişor scoase un caiet pe care scrisese el multe înţelepciuni) cu 100 de puncte! Scuturatul unei cărţi de praf e în schimb ceva simplu, nu-i dau mai mult de 5 puncte. Udatul unui ghiveci, 7 puncte. Măturatul unui interval dintre bănci, 10 puncte. Spălatul unei perdeluţe, 20 de puncte. Aţi înţeles? Ne organizăm în funcţie de asta, având grijă să realizăm fiecare acelaşi număr de puncte.
      Colegii se declarară mulţumiţi. Merişor trecu la stabilirea atribuţiilor.
      – Georgescu şi Vasilescu – direcţia geamuri; câte 100 de puncte fiecare. Dumitrescu scutură cărţile.
      – Ce vorbeşti, signor? Avem 25 de cărţi, adică 125 de puncte!
      – Bine. Vasilescule, speli în plus 20 de puncte, adică o perdeluţă şi uzi 7 puncte la un ghiveci.
      – De ce să fac 2 puncte în plus? se revoltă Vasilescu.
      Merişor îl lumină la iuţeală:
      – Atunci mături un interval de 10 puncte, perdeluţa o spală Adriana, rămâi tu cu 110 puncte, îţi mai dăm trei cărţi şi ai exact 125! Adriana adună cu mătura 20 de puncte, o perdeluţă de 20 de puncte, plus 50 de puncte de pe tablă. 90 de puncte! Mai ia trei ghivece – 27 puncte şi ajunge la 117. Până la 125 trebuie să-i găsim ceva de 8 puncte… ia să vedem în tabelul meu … să lipească harta, s-au rupt Munţii Bucegi.
      – Munţii Bucegi sunt o treabă serioasă, de cel puţin 60 de puncte.
      – Ai dreptate. Ia să vedem. Îţi scădem cele 20 de puncte de la măturat, îţi mai scădem şi perdeluţa şi-ţi dăm un sfert de geam! Ce zici?
      – Zic că nu ştiu cum o să alerg de la tablă la geam şi de la geam la hartă şi nu văd nici cum Vasilescu o să alerge de la geam la ghivece .şi pe urmă la perdeluţe şi –
      … Această pasionantă discuţie a durat multă vreme, până când îngrijitoarea a intrat în clasă şi i-a dat pe toţi afară şi a făcut singură vreo trei mii de puncte, poate şi mai mult, nu se ştie. Ea nu le numără niciodată, dar le face pe toate.

      00
    • @ Cristi

      „Adriana adună cu mătura 20 de puncte, o perdeluţă de 20 de puncte, plus 50 de puncte de pe tablă. 90 de puncte! Mai ia trei ghivece – 27 puncte şi ajunge la 117. Până la 125 trebuie să-i găsim ceva de 8 puncte… ia să vedem în tabelul meu …”

      continuarea :

      „Adriana tu ii faci o muie directorului. Asta e cel putin 100 de puncte. De restul de 25 de puncte poti sa ne-o freci noua.”

      00
  5. Scaunul din prima imagine ar fi trebuit inlocuit cu unul nou de parintele copilului cu inclinatii in pictura.

    00
    • Scaunul din prima imagine e din anii ’70, deci e o mare probabilitate ca parintele individului sa se fi dus dintre noi, iar individul in sine sa se fi pensionat pana acum.

      00
    • Este vina sistemului că nu canalizează pasiunile elevilor. Unde sunt orele de pictură, sculptură-n pal, mdf și multe altele!? :D

      00
  6. Anul trecut dupa ce am dat „din proprie initiativa” vreo 800 lei a fost gratuit. Si asta la gradinita. Nu ma mai duc la sedinte cu parintii doar intreb „cat”.

    00
  7. Pe vremea mea… astea erau scaune bune. Dar traim alte vremuri acum.

    00
  8. „Nu va mai plangeti ca pe vremea mea puteam invata si pe scaune dinalea nu ati vrea sa aveti scaune de gaming acum la scoala?” – orice om de 40+ incult.

    00
  9. Imi propun sa fac niste plicuri pe care tiparesc urmatoarele si in care voi pune banii pentru diversele de la scoala.

    ARTICOLUL 32 – CONSTITUTIA ROMANIEI

    (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

    (2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

    (3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

    (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

    (5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

    (6) Autonomia universitară este garantată.

    (7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.

    00
    • Multumim domnule Zegrean.

      Mai doriti si altceva, sau pot sa aduc nota?

      00
    • Da, e gratuit învățământul. Dar dacă vrei scaune și pupitre noi pt plod + aer condiționat, retroproiector + tablă inteligentă… contribui. Dacă nu, lasă-l să învețe gratuit, ca taică-tu.

      00
  10. Sigur scaunul ala e cel pe care stateam eu cand eram pus in banca magarului… il recunosc din prima! Nu s-a schimbat in 35 de ani…

    00
  11. Ce au scaunele?

    00
  12. Bineinteles ca invatamantul nu este gratuit,ca nu vine Guvernul cu bani din p.m. sa finanteze procesul.Ideea e ca invatamantul in Romania e sustinut doar de la buget(adica din taxele si impozitele noastre)si nu mai sunt necesare alte taxe,ca in multe tari occidentale&USA!
    Da,intr-adevar,banii sunt insuficienti(ca si in sanatate)iar asta e din cauza bugetului.Care este extrem de mic.Pt. ca exista paradisuri fiscale,iar multinationalele ce activeaza p-acilea,platesc taxe de rahat.Mai deunazi am vazut un ministru austriac ce devoala ca Starbuck plateste,in Austria,taxe mai mici decat un vanzator de hot-dogi,la o rulota,pe strada!
    Exista o singura solutie care nu va fi adoptata niciodata in tarile mici,cum e Romania:obligativitatea platirii tuturor taxelor,mai ales a impozitului pe profit ,in tara in care faci acel profit.Nu in paradisuri fiscale,unde platesti 2%!!
    Toate statisticile economice arata ca buticarii romani,cu afaceri minore si venituri de zeci de milioane de E/an impreuna,contribuie mai mult la buget decat toate multinationalele la un loc-cu profituri de zeci de mld. de E!

    00
  13. Sefu, nu imi dau seama daca pozele sunt de la Energiea sau Papiota.

    Daca tu zici ca sunt pe gratis, sa se bucure de ele cat pot. Peste 10 ani vor plati 16 lei pentru o limonada si onoarea de a asta pe scaune de genul.

    00
  14. Haha , noi la liceu acum cativa ani mergeam prin alte clase sa luam scaune ca era criza de scaune in unele laboratoare…

    00
  15. Bah, nu va mai plangeti, ca eu dau 1000 eur/luna la scoala privata!

    Ce e drept, scaunele sunt noi si copii se duc la scoala cu placere, dar mi-am asumat ca nu e gratis…

    00
  16. 747 de scoli fara autorizatie ISU.Cica vor functiona pe semnatura directorului.
    Sint curios ce lege da dreptul unei persoane sa se substituie legii.
    Si cite mai sint fara autorizatie sanitara!

    Ne mai miram ca se fura viitorul copiilor?

    00
  17. Nu mai știe nimeni să repare, să spele,să curețe, să pedepsească nesimțiții. Și cine sa pedepsească în primul rând pe părinții care ori n-ai știut niciodată, ori au uitat să-și învețe odraslele de ce se duc la școală: să învețe. Personal am dubii că mobilierul nou si modern ar influenta in vreun fel rezultatele de la bac, să zicem. La fel, degeaba cari jucării la grădiniță, când fiu-tau trântește copiii la rând și tu stai ca bivolita pe bancă, îl vezi si nu reacționezi nicicum. Ma astept ca articolul să genereze com despre calitatea slabă a învățământului românesc. Sper doar să am înțelepciunea și capacitatea sa-mi învăț copilul ca se duce la școală să învețe. Măcar să asimileze toate cunoștințele predate in școala, că apoi i le voi dezvolta si in afara școlii dacă o avea drag de carte. Pentru vreo putoare, nici scaune noi nu cred să fie necesare. Mai era un copchil de bani gata pe la televizor, am văzut că i-a dat tata-sau și elicopter so tot nu și-a luat bacul!

    00
  18. E doar o fateta a unui sistem rupt in fund. Alegem sa nu se pese de el neschimband oamenii care il administreaza. Stiu ca se spune ca nu ai pe cine promova. Si totusi din cand in cand mai apare cate unul, insa nu stim de el (pai de ce nu apare la tv?), nu suntem pregatiti, suntem dezamagiti, suntem obositi, trebuie sa plecam la mare, da’ ala ce-o sa faca?, etc… In final…noi suntem buba.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube