Cafeluța românească: cum se bea, cum ne place și de unde o cumpărăm?

Consumul moderat de cafea (2-5 căni/zi) e asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, probleme cu inima, probleme cu ficatul și chiar depresie. Sau cel puțin așa zic oamenii de la Harvard.

Mai mult decât atât, pentru unii oameni, consumul de cafea e o reală plăcere, asociată cu un ritual de relaxare și eventual o bârfă mică. Iar asta se vede și în creșterea consumului din ultimii ani, influențat și de creșterea pandemiei și impactul asupra HoReCa.

Românii consumă aproximativ 3 kg de cafea, preponderent de la Jacobs, Lavazza, Nescafe și Tchibo, care reprezintă împreună 80,6% din piață. În orice caz, ne aflăm pe o pantă ascendentă, iar asta și datorită educației, apariției cafenelelor de specialitate și deschiderii de magazine dedicate, precum Kfea.ro

Kfea.ro e cel mai mare shop dedicat cafelei în România și există pe piață din 2006. Oferă o mulțime de sortimente de cafea boabe, cafea măcinată, capsule, aparate de cafea, produse de întreținere, produse de vending și multe altele. Au și o secțiune dedicată pentru barista.

În categoria cafea capsule, găsiți iar o mulțime de variante, de la capsule Lavazza Blue, Espresso Point și Nespresso la Caffitaly și paduri Senseo. Aveți transport gratuit la comenzi de peste 150 de lei.

O întrebare pe final de articol: cât de mult contează în decizia de cumpărare eticheta Fair Trade pentru voi?

kfea_logo

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. NOU
    #1

    5 cani pe zi e considerat consum moderat?

    10
    • Depinde de cantitate. Sa bei 5 espresso e una, sa bei 5 cani de filtru e cu totul si cu totul alta :)

      00
    • @sin, nu este cumva acelasi lucru?
      Adica pentru 5 espresso se foloseste aceeasi cantitate de cafea ca pentru 5 cani de cafea la filtru. Diferenta este ca in primul caz, bautura este mai concentrata, dar volumul este mai mic.

      00
    • O cana de cafea la filtru contine mai multa cofeina decat un espresso (din cauza timpului mai mic de preparare), chiar daca pentru ambele se foloseste aceeasi doza de cafea.

      00
    • @Andrei G, not quite. In timpul extractiei, cafeina incepe sa „sa se extraga” mai tarziu, astfel incat pt aceeasi cantitate de cafea la espresso ai mai putina cafeina decat intr-o cafea facuta la filtru.

      Altfel spus, 5 espresso difera mult fata de 5 cani de cafea la filtru (presupunand aceeasi cantitate, ca sa nu complicam lucrurile)

      00
    • @bemihai, @Alex P, interesant, nu stiam asta.
      Atunci inseamna ca cea mai mare concentratie de cofeina ar trebui sa se gaseasca in cafeaua facuta la ibric, nu?

      00
    • NOU
      #7

      ibric-nisip îs cele mai concentrate în cofeină (depinde de timpul de fierbere); espresso este cel mai puțin cofeinizat pentru că aparatul scoate uleiurile din cafea; vezi, în cazul aparatului clasic, cel cu cafea gata măcinată, că sita eceea este uleioasă după preparare

      00
    • AndreiG: espresso este mai acid si lumea il considera mai tare. Si cum au zis si altii pe aici, in espresso ai mai putina cofeina devat intr-o cana de 200ml de cafea la filtru. Ca si echivalenta, la cata cofeina la 100ml, aproximativ 160mg filtru si cam 140mg la 100ml pentru espresso.

      Iti ies cam 6 espresso la o cana de cafea la filtru, asa ochiometric.

      Ideea fiind ca mai bine bei 3-4 espresso-uri intr-o zi decat 3-4 cani de cafea la filtru.

      00
  2. Re – ‘Fair Trade’: asa si asa.

    Dar am o intrebare: „Fair trade” asta zice ceva de sustenabilitate. Capsulele alea de unica folosinta intra la capitolul „sustenabilitate”?

    00
    • Din cate stiu Fair trade e doar „fara sclavi pe plantatii” nu cum e ambalata.

      A Fair Trade-certified coffee means that the coffee has been audited throughout the supply chain to meet certain sustainability and labor standards.

      00
    • Kind of. Zice ca de fapt sa incurajeze/ajute micii fermieri in „lupta” lor cu marile corporatii. Pe https://www.fairtrade.net/standard :


      Introducing the Fairtrade Standards

      Fairtrade Standards are designed to support the sustainable development of small producer organizations and agricultural workers in developing countries.

      The Fairtrade Standards incorporate a holistic blend of social, economic and environmental criteria.

      In fine, chiar si fara sa fie mentionat ‘environmental’ acolo, dupa orice criteriu de sustenabilitate te iei, capsulele alea nu au ce cauta acolo.

      Si nu, nu sunt eco-extremist, ci consider ca daca ne putem lipsi de ceva ce polueaza fara prea mare efort, de ce sa n-o facem.

      00
  3. „Nu vindem clientilor care intreaba de Fair Trade!” :)

    00
    • No more coffee for you today!!!

      00
    • Recomand Tchibo Vista. E si Bio si Fair Trade.
      Respect pentru toata lumea!

      00
    • Nu cumpar cafea pre-ambalata sau capsule, orice ar scrie pe eticheta.

      O cafea buna si cinstita (in sensul ca platesti mai mult cafeaua si nu marketing-ul plus lantul de distributie) este cea pe care o cumperi de la o prajitorie locala. O cafea pre-ambalata e mai proasta din start, ca trebuie acoperite mai multe cheltuieli. Nu stii cand a fost prajita, probabil a fost re-aromatizata si asa mai departe.

      Nu ma credeti? Incercati macar odata sa renuntati la capsule si la alte mizerii de marketing.

      00
    • @MD: Corect. Am luat multe tipuri de cafea si de la magazine care prajesc si vand online, si de gen Lavazza preambalata si alte chestii, si tot la un sortiment Brasilia am revenit, prajit de un magazin de unde cand ma duc sa cumpar e prajita relativ recent, si o vinde sau la vrac sau vidata cu valva de-aia speciala.

      00
  4. am prins un espresor de la Delonghi cu 1500 ron, cu rasnita. never going back to capsule sau cafea la ibric.

    legat de Fair Trade, sincer nu mi-am pus problema pana acum, dar de acum cred ca o sa fiu atent la asta. am spus mereu ca ultima noastra sansa de protest/sustinere, o facem cu portofelul.

    de ex, eu nu mai consum Cola de cand cu faza aia de „white guilt”. f you, you can’t have my white money.

    00
    • Eu nu sunt convins ca logo-ul Fair Trade chiar reflecta realitatea; cunosc un buyer din domeniul cafelei, care a mai vazut Etiopia si Brazilia, e mult marketing; si in domeniul cafelei, micii producatori din tarile respective patesc ca si micii producatori de legume bio, care sunt sugrumati de samsari (cumpara x procente de la micii producatori, o combina cu boabe de pe plantatii industriale, si se bucura europeanul instarit ca isi bea cafea provenita din culturi responsabile).
      E cam acelasi model ca la uleiul de masline, daca cineva ar calcula randamntul culturilor de maslini din Italia, si apoi ar calcula cantitatea de ulei de masline exportata, da cu virgula rau.

      00
    • si eu ca si consumator ce as putea sa fac? sa dau o fuga in Brazilia sa cumpar direct de la taran? normal ca toate sunt masluite intr-o anumita masura.

      00
  5. 5 cani/zi, minim, si comanda saptamanala la magazinul online.

    Din pacate romanii, desi la un moment dat consumau cafea de calitate, si preluasera ritualul de la turci, decat de la austrieci, beau o cafea foarte proasta.
    Excludem din start mizeriile cafea instant, capsule, automate stradale, adaosuri de zahar, lapte, etc, ma refer la cafeaua boabe.
    Din ce se vinde, eu nu am certitudinea ca avem boabe de arabica, sau se mai introduce si robusta; boabele trebuie sa aiba o oarecare prospetime, sa nu stea prin stie ce depozite, umezeala, mucegai, etc; in general este prajita prea tare, de unde gustul alterat.
    Apoi felul in care se bea, cu zahar in exces, lunga, pe stil american (mult si prost), faptul ca au devenit adepti al unor lanturi de cafenele industriale gen starbucks, denota ca au apus vremurile unor cafele la nisip, sau cafele mari cu caimac.

    00
    • Starbucks e McDonalds-ul cafelei. Sump si prost pentru ce ofera.

      00
    • Românii beau cafea proastă (sau cu zahăr) din cauză că s-au obișnuit cu cafeaua proastă. Chestia asta cu obișnuința mi-a zis-o un nene cu o cafenea de colț de stradâ, are cîteva sortimente pe care le cumpără în procentaje diferite, unele mai puțin pentru oamenii care vor o cafea și una mai mult pentru oamenii care pur și simplu cer cafea proastă, „că dacă nu e amară, nu e cafea”. Și pentru că e amară, pun zahăr în ea. De aia e proastă/amară cafeaua din toate lanțurile mari, de la Starbucks la Costa, e așa din cauză că asta cere lumea. Legat de luat modelul american, aia e o chestiune pur capitalistă, „să fie mult și ieftin” – și ca să fie ieftin, prăjesc cafeaua pînă iese proastă, dar în schimb îți pun tot soiul de siropuri ca să nu simți cît de amară e. Doar turcii și italienii au pe bune o cultură a cafelei în Europa, hai poate și grecii. Francezii, de la care au copiat românii cafeaua lungă și pe aia cu lapte prin interbelic, au o cafea oribilă, de exemplu, iar briții n-au deloc, câ ei sînt cu ceaiul. Similar și pe la iberici, cafeaua e în general proastă/amară.

    • @Alex, să știi că pe la unele lanțuri mari s-a mai schimbat tipul de cafea. Cel mai mult am remarcat schimbarea la Starbucks, a ajuns de la o cafea foarte proastă pe care nu o puteam bea la una care este chiar ok atunci când vreau o cafea decentă și nu am cafenele cu cafea de specialitate în apropiere. De asemenea am avut și o surpriză faină la Tucano din Sibiu, am luat acolo o cafea super faină pentru cum știam eu Tucano.

      În rest, te-aș contrazice cu cultura cafelei; pe lângă turci și italieni mai sunt și nordicii care au o cultură a cafelei foarte dezvoltată și cam peste tot poți găsi cafea ok. Francezii au de departe cea mai proastă cafea pe care am gustat-o, prăjită până la carbonizare și gust atât de amar încât nici cu zahăr nu o poți bea.

      00
  6. Fair Trade pentru mine inseamna ca eu dau banii si vanzatorul imi da cafeaua, fair and square. Restul nu e problema mea.

    00
  7. Cafea pe stomacul gol = probleme
    Cafea = agitatie

    Beneficiile de la cafea sunt probabil putin „mai bune” ca alea de la tigari…

    Incercati o 3 zile cu cafea pe stomacul gol si apoi incercati 3 zile cu ceai de menta pe stomacul gol. Corpul o sa va spuna singur.

    00
    • Cafeaua pe stomacul gol nu inseamna probleme. Vei avea probleme suplimentare doar daca ai deja probleme cu stomacul.

      00
    • ceaiu in general si in special ala de menta pe stomacul gol, in timp, o sa-ti dea reflux gastric.
      mie cafeaua pe stomacul gol imi da turtlehead :)

      00
    • Beau cafea pe stomacul gol in fiecare dimineata de minim 20 de ani.
      Nu inteleg ce vrei sa spui….

      00
  8. Am luat de la ei capsule Caffitaly pentru beanz in mai multe randuri. La ultima comanda, insa, nu au fost ce trebuie si am renuntat sa mai cumpar. Ori cafeaua din interior era macinata prea fin, ori era prea multa in capsula, ori au stat prea mult capsulele alea in depozite umede, nu stiu exact care a fost treaba dar cam 30% din capsule se blocau in aparat.

    Pentru mine conteaza mult eticheta respectiva, aproape toate cafelele pe care le am in dulap o au.

    00
  9. Pentru mine nu conteaza in mod deosebit eticheta respectiva. Poate fi un mod de diferentiere intre doua produse asemanatoare din punct de vedere calitate / pret, dar nu caut explicit produse Fair Trade.

    00
  10. Eu m-am obisnuit cu gustul cafelei bune (de specialitate, proaspat prajita) si nu-mi mai place deloc cafeaua procesata industrial. Pe lanturile de achizitie pentru cafea de specialitate oricum producatorii mici castiga mai bine, nu-i nevoie de certificare Fair Trade. Problema este cu cafeaua de calitate mai proasta, aia se vinde cel mai complicat (si de multe ori reprezinta o mare parte din productia unei ferme).

    Despre kfea.ro numai de bine, am cumparat cateva ustensile de la ei si a fost totul ok.

    00
  11. Pentru eticheta Fair Trade sunt niste conditii, insa personal mi se par extrem de vagi si de interpretabile.
    De exemplu, pentru eticheta de Fait Trade, cumparatorul trebuie exportatorului sa ofere un pret minim de 3 dolari pe kilogramul de cafea sau 50 de centi per kilogram peste cotatia la bursa cafelei. Acest pret este pentru produsul gata de exportat, cu toate costurile aferente, de la cules la impachetat si transportat. O initiativa buna, insa greu spre imposibil de monitorizat daca banii in plus ajung la fermieri sau la samsarii care duc cafeaua din ferma in port.
    Pentru Fair Trade este necesar ca cei care muncesc in ferme sa munceasca pe baza unui contract de munca si sa fie platiti corect. Ce inseamna corect ? Nu se stie, nu se dau numere.
    Consider Fair Trade un pas inspre bine, insa nu as considera-o o cafea absolvita de pacatele pietei.

    Cafeaua vine din cele mai sarace si corupte zone ale planetei, trebuie sa fii extrem de naiv sa crezi ca prezenta unei etichete face ca problemele asocitare cu industria cafelei sa fie rezolvate.

    Sunt bautor de cafea, imi cumpar cafea proaspat prajita de la prajitoriile din oras, cafea pe care e inscriptionata data prajirii, nu cea a expirarii. Nu am vazut pe cafeaua de specialitate niciun fel de certificare, nici la noi, nici in afara tarii. Multe cafenele vorbesc despre importul direct de la fermieri despre relatii sustenabile cu acestia, insa dupa mine sunt povesti frumoase care pot fi adevarate sau nu.

    Pentru mine nu conteaza eticheta de Fair Trade, cunosc nedreptatile acestei lumi si imi asum decizia de a consuma cafea. Fair Trade e ca si Organic Cotton de la fast fashion, un pic mai bine, dar nu cu mult.

    00
    • Mereu cei care strang, depoziteaza, ambaleaza si vand marfa castiga mult mai bine decat cei care „culeg” marfa.

      00
  12. Acu ceva vreme am invatat 4 cuvinte magice in 2 combinatii:
    Ca phe trung
    si
    Ca phe da
    Dupa care mi-am cumparat un filtru phin si de atunci espresorul sta si aduna praf.
    Pana cand nu baga in oferta filtre phin si niste Trung Nguyen, baietii de la kfea raman niste amatori.

    00
    • Tie iti place ce-ti place tie. Dar zic sa nu dam cu piciorul, „de gustibus…”

      Phin e doar o metoda/ustensila pentru preparare, poti obtine rezultate mai bune cu altele din aceasi gama de pret (inclusiv V60, Kalita, Aeropress). Cafeaua vietnameza este de obicei un blend cu Robusta si-i prajita cam mult, nu-i pe gustul meu. Combinatiile cu lapte condensat (da) si lapte+ou (trung) mie mi se par scarboase de-a dreptul.

      00
    • Cafeaua vietnameza e un fel de Starbucks asiatic. Arsa și cu mult zahar, în cana, pe bob sau în lapte condensat. Ținând cont de dieta lor, pui cu orez, cred ca e minim ce beau ei ca sa le cresca cât de cât tensiunea. Sa-i agerizeze ca să zic asa. Ca-ti place ție e una, dar sa arunci cu răutăți fata de celelalte tipuri de cafea denota lipsa de cunoștințe. Și dacă tot vorbim de cafea prin Europa va recomand cafeaua din Portugalia. Eu consider cafeaua lor peste cea italiana. Personal prefer cafeaua la ibric dimineața și exclusiv espreso în timpul zilei. Dimineața e pe rezultat, s-a zis și mai sus ca aia la ibric are maxim de cofeina. În rest „pe placere”.

      00
    • Poate mai cititi odata si imi ziceti mie unde „am dat cu piciorul” sau unde am „aruncat cu rautati fata de alte tipuri de cafea”. Singura sageata aruncata a fost catre cei de la kfea.ro, semnalizand o carenta in oferta lor. Dar e ok, atat s-a putut.

      00
    • Pai nu tu ai zis de kfea.ro ca sunt “niste amatori” pentru ca nu aduc o chestie obscura dar care iti place tie, cand gasesti la ei lucruri pe care oamenii care se mai pricep la cafea le considera mai bune? Atat s-a putut!

      00
  13. De cand am cumparat expresor cu rasnita incorporata, am deja o problema cu cafelele din benzinarii. Sunt zile in care prefer sa imi fac acasa o cafea pe care sa o iau in pahar de unica folosinta in masina, decat sa cumpar de pe drum. La OMV este cea mai scumpa, dar este destul de buna, la Rompetrol este asa si asa, la MOL parca au prostit-o (au bagat o cafea nasoala, in ciuda aparatelor alea de 10000 de USD).
    De unde cumpar? In general de unde este mai ieftin, de acolo cumpar niste marci pe care le cunosc, gen Lavazza crema. Daca gasesc vreo promotie buna la Davidoff, cumpar, evident. Am mai cumparat de la magazinul de unde am luat aparatul: vinde niste modele mai profi, refurbishate si la sortimente de cafea aduce Lavazza si o marca de care nu am prea auzit, la preturi mai bune decat in supermarket. Ultima data, era in Lidl (care nu exceleaza la cafea) si (mirosind punga) am cumparat niste Bellarom crema. Nevesti-mii nu i-a venit sa creada cat de buna iese cafeaua

    00
    • Pentru mine era cea mai buna cafea din oras cea de la Mol. Pana acum vreo 3-4 ani cred. Sau mai bine zis a fost buna vreun an dupa ce au montat aparatele alea fancy. Acum e fix calitate de cafea la 2 lei.

      nu am auzit de fair trade pana acum. Momentan schimb cafeaua de la luna la luna, incerc chestii, dar imi place orice e spre dulce si nu amar/prajit tare. Max 2 cafele pe zi din cauza aciditatii, ca inainte intrau pana la 4.

      00
    • Dupa trei ani de nespalare corecta, si aparatele de 10k scot posirca :D

      00
    • „expresor ” + „pahar de unica folosinta ” + „Lavazza crema” = doar te umfli in pene ca tot cafea proasta iti faci si bei

      00
  14. Kimbo ftw!

    00
  15. „fair trade” nu inseamna nimic. eu nu beau cafea. nu ii inteleg scopul si nu ii vad utilitatea.

    ba mi se pare chiar nociva. imi creste rapid pulsul si tensiunea, ma apuca tremuratul, nu ma mai pot concentra la nimic.

    niste masochisti…

    00
  16. sa te stergi la guritza. l-ai mai scris si in mega lene.

    00
  17. poate ajută pe cineva: ultimele comenzi de cafea boabe de pe kfea.ro le am primit cu termen de două săptămâni, respectiv două luni de la data ambalării, ceea ce mi se pare rezonabil pentru o cafea industrială.

    00
    • n-aveam stresul DOT-ului destul, acum trb sa ma uit si la data cafelei?!

      00
    • maxp, este din cauza la 5G. 5G-ul afecteaza obiceiurile noastre transmise din mosi-stramosi de 2000 de ani, printre care, se stie, este si facutul cafelei ;-)

      00
  18. e vreouna freshly roasted/3rd wave/speciality…plm…whatever din alea la capsule? ca mi-e lene sa fac espresso in fiecare zi.

    00
  19. preconceptia mea este ca ce e la capsula e naspa ca nu stiu ce e in ea, s-o mai fi schimbat treaba sau nu sunt eu informat.

    acasa am inceput sa beau numai cafea cu turcul ala pe sigla de cand a fost acum un an scandal ceva de discriminare din cauza pozei aleia, nu mai retin exact discutia… dar atunci am descoperit sortimentul si imi place :)

    00
  20. Lene maxima aici, 1-3 capsule pe zi. Capsule pentru ca imi place espresso, si nu mi-as lua un espressor „serios” din lipsa de spatiu (costul mai mare aparatului s-ar amortiza in cativa ani, capsulele fiind extrem de scumpe per gram de cafea)

    00
  21. Contează așa mult mult pentru mine că, deși cumpăr destulă cafea de la mediu în sus ca preț, azi am auzit prima dată de fair trade..
    Am un DeLomghi cu rasniță acasă, dar mie mi-a plăcut mereu mai mult cum ieșea de la un manual mult mai ieftin, Breville Prima Latte. Chiar îl recomand celor cu buget mic. Este mult mai bună cafeaua decât cele la capsulă. Dar da, e un pic de efort în pregătire..

    00
    • Eu am avut probleme cu un astfel de aparat de la prima folosire. Acum caut ceva bun (noi bem cafe latte cu mult lapte spumat). Folosim Jacobs, singura cafea care-i place soției mele, pentru care cafeaua este un lucru de o importanță majoră. :)
      Bem latte pentru că avem probleme de sănătate, măcar să simțim gustul de cafea. :)

      00
  22. Am ajuns in stadiul ala de vicios incat nu ma mai intereseaza ce tigari si ce cafea bag in mine. Iau pungi de 1 kil de Jacobs, am esspresor automat. Beau cel putin 1 litru de cafea pe zi.

    Folosesc o singura setare la espressor, cafea, very strong, 80 ml, high temperature. Nevasta-mea e cu cappucino, peste care mai toarna un ristretto. Eu nu am rabdarea necesara, sa pun lapte, sa spal, vreau sa apas un buton si gata. Singuri fascinati de multitudinea de optiuni a espressorului sunt musafirii.

    00
  23. În București, mai treceți pe la Florescu, la Piața Rosetti, are un assortiment interesant.

    00
    • Sortimentele de la Florescu sunt foarte interesante, dar pretul este ceva mai sus. Cand bei niste cantitati serioase (cum consumam noi) se cunoaste la sfarsit de luna

      00
    • E acelasi Florescu de era inainte langa Hristo Botev?

      As trece pe acolo sa il aud de “umerasii” din 89…

      00
    • Florescu este un Covaci al cafelei din România. Poveste multă, scoala „furată ” de la armeni. Cafea mediocra vândută scump. Eu când îl auzeam pe asta vorbind în privat ma gândeam la leneșul ala din Hobita care își bătea Ula de propriu de aia cu bani și le vindea sanchi opere iar apoi ii scria lui frati-su ca la mai prostit pe unu sa-i vândă un original turnând încă o „opera” intr-un mulaj deja făcut. Asa și cu Florescu în particular rade ce carcalete de boabe a a mai făcut, ce nume pompos da cafelei și cum vinde el „melanj”.

      00
    • Florescu vinde numai mizerii scumpe, prajite pana la carbonizare. Sunt cel putin 20 de prajitorii de cafea in Bucuresti ce ofera cafea si prajire de calitate (cred ca e lejer in top 10 in Europa pe partea de cafea de calitate/prajitorii).

      00
    • Florescu vinde cafea „clasica”, asa canu cautati d-astea fresh la el. Plm, si in italia in 95% din localuri o sa ti se serveasca altceva decat la origo/guido/etc. Chestii de gust.

      00
  24. Pentru mine nu prea conteaza Fair Trade.
    Conteaza prajirea sa fie mai light, daca se poate de specialitate sau macar origine nu benduri dubioase si procesare naturala. Apoi e important si pretul car ar trebui sa fie sub 200 lei kg. Cam atat.

    00
  25. NOU
    #68

    Nu stiu. Beau naut de 15 ani.

    00
  26. Cartea
    Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America’s ‘1 Drug

    00
  27. La mine e simplu: eu iau regulat de la ei cafea fără cofeină și filtre de apă pt espressorul Saeco. Au cele mai bune prețuri pt produsele enumerate.

    00
  28. Eu mai mult o caut pe aia fără etichetă „fair trade”, are gust mai bun când știu că e culesă de sclavi! /s

    Serios acum, etichetele și inițiativele astea sunt praf în ochi în 99% din cazuri.

    Cât despre calitatea cafelei, eu beau la doză!

  29. O cafea, pe un om inteligent îl inspiră, pe un prost îl agită, de la Florescu citire.

    00
  30. Ce se alintă și lumea cu cafeaua asta… Un espressor, boabe de cafea la kilogram, care se găsesc pentru toate gusturile, preferințele, buzunarele și aia e… Secătuim planeta, nu alta, dar avem uneori niște beșini, de numa numa… Unora le place să bibileasca cafeaua, dimineața, un adevărat tabiet, alții poate vor ceva rapid, în 1-2 min. să fie gata.

    00
  31. Musai boabe de cafea provenite de la nu știu ce arbore de cafea, unde își fac nevoile nu știu ce specii de macaci…

    00
  32. Din câte știu eu, ar mai conta și calitatea apei, în gustul și calitatea cafelei, la final… Presupun că un filtru la robinet ajută, dacă ești mega-pretentios și simți și cele mai mici neregularități în gustul cafelei.
    Mai e vorba și de curățarea aparatului, dacă ai espressor, însă uneori pare o corvoadă sincer. Nu e suficientă decalcifierea, ci mai trebuie și diverse filtre schimbate și alte cele, periodic.

    00
  33. Fair Trade într-o țară care produce telenovele(nu Narcos) nu pare nici fair, nici trade.
    Cât timp nu e zeamă de cenușă sau pământ de la rădăcina arborelui de cafea sub jet de apă fierbinte sub presiune (decoffee) sunt ok, o persoană neconflictuală.

    00
  34. 3-4 espresso pe zi, prefer cafea boabe pe care o macin. De la Gimoka Lidl 22 lei pe kilogram la Julius Meinl, Tchibo, Lavazza, Mövenpick, Costa, Bristot si altele.
    Niciodată nu m-am uitat după fair-trade/nu mă interesează.

    00
  35. Cafetiera Bialetti + Dallmayr prodomo

    00
  36. NOU
    #81

    Nu sunt sigur, că nu sunt medic, dar în afara hipotensiunii arteriale, consumul de cafea nu prea merge mână în mână cu problemele de inimă, nu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile