Cadrele didactice sunt neînțelese…

1 din 3 comentarii la articolul ăsta zace neaprobat pentru că începe cu o frază din care rezultă că “nu înțelegeți voi”. Nu la jumătatea comentariului, nu la final, fix la început.

E halucinant. OK, știu că glumim cu toții că învățătorii muncesc 4 ore pe zi, dar chiar așa de neînțeleasă să fie munca asta? Nu știe nimeni cum e să predai, nu știe nimeni cât de jegoși sunt inspectorii, nu știe nimeni de presiuni, nu știe nimeni că li s-a propus fraierilor o mărire de 30% dar câte 5% pe an?

Nu se mai vede aici, dar scrie pe fb că am terminat Pedagogicul, deci mai știm și noi ce vorbim, nu e numai mister.

De asemenea, cât de greu e de înțeles că, dacă deschizi discuția așa, interlocutorul are tendința să nu te mai asculte? Asta se învață acum la pedagogie?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Profii, popii, politistii si procurorii…. cu astia trebuie inceputa curatenia.

    00
    • „Si poponarii….futui in gura sa ii fut. „- citat din Marii clasici

      00
    • Si satanistii. Am gasit un bilet in cutia postala cu jos cu satanistii care ne conduc.

      00
    • NOU
      #4

      Cu judecătorii trebuie începută. Aia sunt rădăcina a tot ce e rău in țara asta, de la ei pleacă totul. De la lejeritatea cu care judeca pe principiul: pt unii muma, pentru alții ciuma.

      00
  2. nu înțelegi tu

    00
  3. Saracii de abia apuca și ei să se relaxeze la cat au de lucru în timpul vacanțelor școlare..

    00
  4. Boss, e grav daca ai inceput sa cenzurezi inclusiv comentarii normale doar ca nu ești tu de acord cu ele, ca tot vorbeam de cancel culture…

    00
    • pe tarlaua lui poate sa faca ce vrea

      00
    • pai poate sa faca ce vrea, da’ din comentarii idioate ies idei interesante; yes-man-ii nu aduc contributie.

      00
    • Asa ma gandeam si eu, dialectica fiind fundamentul civilizatiei occidentale. Pana si biserica a recunoscut ca ereziile au si un efect pozitiv, prin faptul ca, trebuind sa le combati, descoperi adevarata credinta.

      00
    • NOU
      #12

      @cp3 asa le zici si la patronii de reetaurante nesimtiti? Ca si ei tot pe tarlaua lor sunt.

      00
  5. Nevasta preda la universitate. Munceste cat preda la facultate, apoi merge la biblioteca pt ca trebuie sa publice lucrari stiintifice ca asa e sistemul si trebuie sa publici, merge la conferinte pe banii ei, in strainatate costa o deplasare mai mult decat salariul pe o luna si astepti mai multe luni sa ti se deconteze banii respectivi, apoi are consultatii cu studentii care au licente de facut, are de consiliat studenti care participa la concursuri internationale intre universitati, are de corectat lucrari, de tinut examene, de participat in comisii de admitere/licenta… etc, sedinte de consiliu, are concediu doar 21 de zile pe an, pe 3 ianuarie trebuie sa fie la serviciu in fiecare an desi eu pot sa stau in concediu si dupa… si toate asteape un salariu de 800 de euro in mana. E greu sau usor? De ce sta? Pt ca asta si-a dorit sa munceasca si pt asta s-a pregatit. E enorm de mult stres si munca pt cat castigi, deci doar daca vrei cu adevarat sa faci asta o faci pt ca muncesti in pierdere cum s-ar zice de vreme ce ai putea castiga mai mult in alta parte. Probabil ca la un moment dat se va plafona si isi va baga si ea picioarele…. cand isi va da seama ca munca si stresul nu sunt apreciate si recompensate

    00
    • Esti complet rupt de realitate, o dovedesti prin tot ce ai scris, dar maxima e aia cu „are doar 21 de zile de concediu pe an”.

      10
    • @Boris esti prost. Am scris ca are doer 21 de zile de concediu sa iteleaga prosti ca tine ca in vacante nu sta acasa sau merge la mare ci se duce la serviciu.

      01
    • Deci sa ii ridicam statuie ca munceste 40 de ore pe saptamana (sa te credem pe cuvant) si ca are doar 21 de zile de concediu. Ca 90% din populatie. Si ca asta ii genereaza extrem de mult stress.
      Pai atunci ce sa mai zicem de medicii care fac garda 12/24 ore, de muncitorii care lucreaza in ture (8 ore pe zi, doar ca noaptea), de aia care te servesc la restaurant la 10 seara sambata, etc.

      De cate ori a dormit nevasta-ta la facultate (exceptie situatiile cand a trebuit sa urce pe scara ierahica ;) )?

      Si la final, ce produce nevasta-ta? ca lucrez zilnic cu produsele facultatilor din romania: Niste analfabeti, incompetenti si absolut neajutorati, care (spre deosebire de aia fara facultate) mai sunt si ingamfati („eu am terminat o facultate domne’, nu-s un pulete oarecare”)

      00
    • Si sa-mi zici si pe ce loc e universitatea aia in topul asta: https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html. Nici la fotbal nu suntem atat de praf ca la invatamant.

      00
    • Boris stie mai bine cate zile de vancanta are nevasta lui Mihai …. logica ne zice ca ceva e putred in Danemarca … Acu … ori Boris e dezinformat (ca sa nu folosim cuvinte mai grele…gen p…rost) ori e incurcat cu nevasta lui Mihai, si stie din surse sigure ca are mai multe zile de concediu, si ce face in ea atat la serviciu cat si in timpul liber (…some good pillow talk)….Va las pe voi sa alegeti …

      00
    • Hm. Salariul nu e chiar asa de mic, e un pic mai mult decat cat zici tu acolo. Dar trebuie sa urci in ierarhie.

      Chestia cu publicatul are mai multe aspecte. Intr-adevar trebuie sa publici, dar ar fi de preferat sa nu te fatzai numai pe la conferinte ci sa publici si in reviste de impact. Nu stiu cum e la voi, dar tind sa cred ca se aplica aceeasi regula: daca publici in reviste de top, iti plateste universitatea publicarea articolului. Universitatile sunt moarte sa aiba articole de top, le urca in topul ala mondial al lor. Publicarea unui articol e de la o mie de euro in sus. Ideea e ca nu trebuie sa publici pe banii tai, e un big no-no. Trebuie sa te folosesti de sistem. Bine, faza e sa nu stai la mila decanului/sefului, ca daca ala nu te sprijina si te salahoreste, ai pus-o.

      Consultatii cu studentii am si eu si ideea e sa nu stai dupa toate loazele ca mori cu ei de gat. Le dai de sapa si te intalnesti cu ei saptamanal sa le vezi progresul. Daca stai sa-i dadacesti, big fail – pierzi timpul, scopul nu e sa le predai din nou cursul X in particular. Ideal ar fi sa-ti ‘pierzi timpul’ cu niscaiva proiecte de cercetare din care vin 1) bani si 2) faima, ca publici articole.

      Intr-adevar la examen e naspa, corectezi de-ti iese pe nas. In ziua aia imi iau concediu, ca stiu ca e rupere. Dar sunt cateva zile pe an asa! Iar la laborator, e de corectat saptamanal, ideea e sa automatizezi cat poti. Daca esti la litere, ai pus-o, esti mancat. In IT te-ai scos, bagi niste notare automata. Acuma cu pandemia cam toate universitatile au fost fortate sa bage platforme mai mult sau mai putin interactive, poti sa-ti mestesugaresti chestii automate, pentru ‘nota de baza’.

      Daca iti faci de lucru in meseria asta, intr-adevar poti sa muncesti pana nu mai poti, dar trebuie sa fii si o idee inteligent si sa nu muncesti aiurea – sa investesti in munca de cercetare, ceva care sa-ti creasca tie hIndex-ul ca sa poti urca in ierarhie.

      Deci nu salahoreala la studenti, pentru ca aia are punctaj slab (2 puncte pe carte/curs), si pierzi si timpul, fiind o munca de Sisif (sau Don Quixote, ca anu’ viitor o iei de la cap cu altii). Pe studentii prosti nu o sa-i luminezi tu, ideea ar fi sa-i iei pe cei destepti si sa scrii articole cu ei.

      Da’ nah, fiecare cum vede lucrurile. Invatamantul universitar e si fun, la conferinte vii in contact cu o gramada de oameni destepti, cu tot felul de idei.

      00
    • @Boris, univeristatile romanesti sunt pe locurile pe care le recomanda interesul si respectul societatii fata de invatamant si profesori si pe locurile pe care le merita avand in vedere banii pe care statul ii aloca. Cand ai profesori la facultate care castiga 800 de euro ii vei avea doar pe aia putini si dedicati si pe cei mai multi care isi baga picioarele. Cand in strainatate studentii trag carti si cursuri la xerox pe gratis la facultate si facultatea plateste pt asta si in Romania nu gasesti cartile care iti trebuiesc la biblioteca nici sa le citesti, d-apoi sa le xeroxezi, pe ce loc vrei tu sa se afle universitatea? Cand ai prim ministri care au plagiat si care desfii teaza institutiile care trebuie sa le angheteze plagiatele pe ce loc vrei sa fie Universitatea?

      00
    • Nevasta preda la universitate, asa incepe. Bun, deci sunt niste standarde mai inalte acolo, trebuie sa publici, conferinte, licente, etc. Daca isi da silinta si nu are pile, normal ca e munca si stres. Intrebarea ar fi, pentru generala si liceu, e acelasi lucru? Stiu sigur ca in vacanta scolara majoritatea profesorilor de scoala generala si liceu nu calca pe la munca. Dupa ce se vede din examenul de titularizare nici pe la biblioteca nu calca, sau vreo pregatire ceva pentru el. Stiu pe cineva care a renuntat la jobul de universitate platit de tot rahatul si munca multa si a mers la privat, dupa cativa ani, ca si-a dat seama ca sanse sa se schimbe ceva nu sunt.

      00
    • @Boris
      Ce produce nevasta-mea? Daca ai pus intrebarea asta ai dat dovada 100% ca esti prost

      00
    • Deci avem 12 universitati in top 1000. Nu ma asteptam ca Universitatea Tehnica din Cluj sa fie asa de jos (nu sunt din Cluj).

      00
    • Am inteles mihai, pai atunci sa se duca in tarile care au salarii mai mari si mai mult respect pentru invatamant.
      O sa iti enumar cateva din cele care au universitati mai bine clasate, decat Romania (prima universitate pe locul 600 si ceva in lume): Iran, Sri Lanka, Bulgaria (vreo 200 de locuri mai sus ca ro). Malezia, Liban, Arabia Saudita, Nigeria, Qatar, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Egipt, Tunisia, Porto Rico.

      Ba serios, daca in domeniul meu as fi atat de praf pe cat e invatamantul romanesc, mi-ar fi rusine sa zic ca lucrez in chestia aia. Cred ca si echipa de curling a romaniei e mai bine clasata in lume. Dar da, nu sunteti apreciati destul. Ne uitam si peste testele Pisa?

      Omu’ intai sa merite si apoi sa vrea, zicea o mare opera literara.

      01
    • Pai intreb Mihae „ce produce” (da’ in capitalism e cu produs, nu la ce te gandesti tu), ca ai scris atata text de mi-era mila de biata femeie si cat efort depune.

      Si dupa aia mi-am amintit cum nenorociti viitorul tarii in mod sistematic producand doar analfabeti, prosti, ingamfati, hoti (ca din scoala se invata copiatul), lasi, corupti etc etc. Ca asta „produce” invatamantul romanesc (din ’45 pana azi, nu din ’90).

      00
    • Mai e o chestie. Unii din sistem se si complac, nu ridica stacheta – multi studenti trec cand de fapt ar trebui sa pice. Problema vine de la finantarea per student – cati studenti ai, atatia bani iti da statul. De-aia sunt multe facultati care produc mediocritati.

      Am numarat vreo 50 de universitati finantate de la stat (si inca 50 private!), din care doar un sfert din alea de stat intra in top 1000 (din alea private n-am vazut vreuna). Si va mai mirati ce ‘productie’ scot?

      00
    • @Boris, stii cine mai intrebau ce produc profesorii, intelectualii adica?! Politrucii comunisti. Stii cine mai dadea afara din tara oamenii daca nu le convine? Politrucii PSD-isti. Asta ti-e nivelul.

      00
    • Ce inseamna nevasta preda la facultate? Nu cunosc dinamica dintr-o universitate romaneasca, asa ca intreb la modul serios. Ce treaba are un profesor cu lucrari de licenta sau de master? Ce treaba are un profesor cu studentii de la curs? Asta nu e treaba asistentului/asistentilor? Sigur, daca vin studentii cu intrebari sau nelamuriri pe care nu le poate clarifica asistentul, mergem la profesor. Dar astea ar trebui sa fie exceptii, nu regula. Profesorul ar trebui sa se ocupe de cursurile predate, de doctoranzi si de ce proiecte mai are el pe rol. Atat. Daca se ocupa si de restul, nu vad cum ar putea sa faca performanta…

      00
    • Atentie, nu munca se plateste, ci rezultatele ei. Stiu ca suna cinic, da’ chiar asa e..

      00
    • @Boris, nu produce „doar analfabeți, ….”, că la o adică și noi suntem produsul aceluiași sistem, și eu unul nu mă regăsesc pe lista aia.

      Dar, să fiu scuzat, oricât iubesc eu profesorii (în general) poți să fii as în materia ta și în pedagogie: dacă copilul se gândește doar la Minecraft și TikTok, nu vrea să învețe și nici de acasă nu-l împinge nimeni, sănătate, n-ai ce să-i faci. Și sunt din ce în ce mai mulți fix așa, cu o durere de cur de tot ce înseamnă școală și educație. Adaugă peste asta părinți indiferenți și iese fix ce vedem la televizor în fiecare Iunie.

      00
    • adyzah, ba eu ma regasesc, cand am intrat in campul muncii (acu vreo 20 si ceva de ani, deci am facut scoala aia „buna” romaneasca), eram atat de prost ca mi-era rusine mie cu mine. Aveam colegi din straintate (tari bune, bulgaria, albania, etc) care stiau mai mult ca mine in domeniu, ca au mai auzit de ele pe la scoala.

      Asta uita mihai&co, ca toti de pe aici am interactionat zi de zi intre 12 si 20 de ani cu invatamantul romanesc, asa ca da „stim noi mai bine”. Aia putini care am scos capul l-am scos doar pe cont propriu si cu 10x efort decat ar fi trebuit sa depunem daca am fi avut un invatamant macar la nivelul bulgariei si macedoniei de nord.

      00
    • @Mihai – aprecez faptul ca ai venit sa discuti despre invatamantul universitar desi discutia era in special despre invatamantul pre universitar.

      Acum insa ca ai adus vorba imi aduc si eu aminte de facultate (acum niste ani, recunosc) – o groaza de profesori plictisiti care nu faceau nimic, cel mult treceau pe la cursuri din cand in cand, restul faceau asistentii.

      Inteleg ca ea este un angajat serios – cati din profesorii spagari din sistem a demascat? Nu de alta, insa aici vorbim de profesionalism si sunt convins ca nu ar putea coexista cu toate acele nepotisme si spagi din sistem.

      Mi-a placut foarte mult cazul grav in care este nevoita sa inceapa lucrul pe 3 ianuarie – nu m-as fi gandit ca asta e o problema sau ca profesorii sunt pe un piedestul si nu pot lucra ca restul muritorilor, au nevoie de regim special.

      00
    • @Boris nu pricepi tu, acu viitorul e cu IT, blocceain si baitcoini…
      Doar ca nu:
      https://www.zf.ro/special/gen-z-una-dintre-cele-mai-ingrijoratoare-statistici-unu-din-doi-20960932

      00
    • @Boris, exagerarea ca tehnică folosită în argumentație e ok cât timp e asumată :) Cumva sper că știi că duci totul prea în absolut.

      Școala nu trebuie să te scoată gata pentru ”câmpul muncii” per se. Ci să-ți formeze cunoștințe, unele mai generale de bază, altele, mai specifice domeniului tău, ceva mai avansate. Și mai ales, mecanismele și automatismele necerare învățării de lucruri noi. Faptul că tu ai reușit, deși te considerai atunci ”prost” dovedește că, peste structura ta intelectuală s-au depus și niște lucruri din cei 16+ ani de școală. Așa cum era ea.

      Problema pe care o văd eu e că acum mulți copii nu vor să învețe nici măcar lucruri de bază, am avut puștiul la o școală privată și oamenii ăia chiar își dădeau interesul, încercau diverse abordări. Jumătate din copii au ieșit varză din clasa a 4-a. Și eu unul nu pot să dau vina pe profesori. Asta la 15 copii în clasă. Ce fac ăia într-o clasă de 35 din care 20 sunt loaze?

      00
    • @Bigbear, exemul cu 3 ianuarie era sa jnteleaga cei care cred ca profesorii au timp liber in draci ca isi ia cincediu cat ii permite a ul scolar si cand ii permite. Sa stii ca a avea timpul liber cand vrea muschiul altuia e o co strangere. Imagineaza-ti ca vrei sa mergi intr-jn city brake a ai gasit onoferta dar nu se poate ca atunci e an scolar, sau ai vrea sa mergi la ski dupa craciun o saptamana si nu poti pt ca pe 3 ianuarie trebuie sa fii la mu ca si trebhie sa pleci pe 2 de acolo ca vrei-nu vrei. Sunt co strangeri, nu am spus ca e ceva insurmontabil, dar nici lapte si miere.

      00
    • @Mihai – in continuare nu inteleg ce spui. Se numeste orar de munca, nu constrangere. Toti oamenii se duc la munca de luni pana vineri – in general. Nu imi poti spune ca a merge luni la munca este o constrangere, ca unii ar vrea sa stea o zi in plus in city break.

      Iti reamintesc ca tu scoti din context un caz particular – invatamant inseamna primar, gimnazial si universitar. Sigur ca sunt profesori care muncesc in draci insa nu toti si nu destui. Vino la mine si iti arat o fosta colega de liceu, profesoara universitara de ceva limba de care nu are nimeni nevoie si care munceste in draci.

      Dupa aia mergem si iti arat o fosta colega de banca din scoala care este educatoare, prietena cu inspectoratul si nu face nimic in plus decat sa se duca la munca, se uita sa nu isi dea aia mici in cap, mai o cafea, mai o tigara, program 8-1, fara lucrari de corectat, fara teste nationale, fara supravegheat, fara conferinte, fara nimic.

      00
    • adyzah, normal ca e asumata comunicarea de genul asta doar suntem pe net.

      Totusi eu nu inteleg de ce sunt mai multe „loaze” in Romania decat in bulgaria, sri lanka sau belarus? Tocmai ca rolul scolii e de a forma indivizi utili societatii (si asta nu inseamna neaparat doar „sa stie o meserie”) , deci daca tu imi zici ca sunt multe loaze, a cui e vina? Ca mai nou vad ca tendinta este sa se intre in sistemul de invatamant cat mai repede (vezi clasa 0 si vezi planurile pentru viitor).
      Deci daca tu ca stat o sa ajungi (in cativa ani) sa ma fortezi sa iti incredintez copilul de la 4-5 ani (obligatoriu) si apoi o sa imi zici ca la 10-14 ani ca sunt multe „loaze” si csfncsf… pai scuza-ma, dar cine e de vina?

      00
    • @Bivbear, daca de maine ti-ar spunempatronul ca nu poti sa iti iei concediu decat in Februafie si in Octombrie ar fi o co strangere, sau un ptogfam obisnuit de mjnca precum a restului oamenilor din fabrici sinuzine care isiniau voncediu cand vor? Dar daca tu iti poti lua concediu in mai si vrei sa mergi undeva, dar nevasta nu poate sa isi ia in mai ar fi o co stfangere pentru tine sa iti iei concediu in Decembrie ca atunci are ea voie sa isi ia?!

      00
    • @Mihai – nu exista „iti iei concediu cand vrei” – concediile se iau cand este posibil in functie de natura jobului si de preferintele celorlalti pentru ca altfel toti si-ar lua concediu de Craciun sa taie porcul, de Anul Nou sa fie la munte si in Iulie – August sa mearga la mare.

      Daca noi doi suntem colegi de birou pe aceeasi functie, tu vrei sa iti iei concediu pe 1-10 August si apoi ma gandesc si eu sa iau in aceeasi perioada – ma constrange patronul sau tu? Clar nu putem lipsi amandoi in acelasi timp din firma.

      00
    • @mihai – hai sa zicem ca din vreo 15 colegi care am terminat in grupa mea de mate vreo 6 sunt in preuniversitar, 1 coleg in universitar, iar de pe la master am vreo 5 care sunt in universitar deci stiu cu ce se mananca halvaua asta scolara

      in zona preuniversitar la 15 de la finalizarea facultatii cu gradatii etc majoritatea colegilor din diverse motive sunt in sate si orasele uitate de lume, nu au reusit sa urce pe posturi definitive in oras, au elevi care doar la scoala nu se gandesc si conditii absolut mizerabile de prestat munca.

      toate insa se schimba in zona universitara, am prins perioada cand nu era inca nevoie sa fi doctor sa predai in universitar, si colegii care au ajuns acolo au intrat direct din perioada masterului sau imediat dupa, din colegii aia chiar ieri al 4lea a ajuns conferentiar (~15 ani de la finalizarea masterului), orele pe saptamana sunt cam 20, la 3-4 saptamani prin universitate prin cate o conferinta in strainatate cu diurna si o suma suficienta sa iti ramana si la final, bonus laptop de la universitate schimbat la 2 ani cu licenta de windows/office inclusa. cand e viata grea la ei? in sesiune cand trebuie sa stea dupa diversi puturosi, in restante ca am fosti colegi cam drastici si pica lumea deci fara concedii in septembrie pt. ei.

      salariu dupa 15 ani vechime este pentru cele 20 de ore /saptamana de ~7-8000 ron.

      pe langa cele 20 de ore de predare/catedra, fiecare adauga cate ore simte ca e necesar sa-si pregateasca chestii, sa publice ceva, pana nu ajungi la gradatie maxima trebuie sa fi super activ, cand deja esti conf te cam doare undeva, vin noi asistenti cu chestii si esti cosemnatar, co participant, mai adaugi cateva idei si in rest pui la lucru generatia tanara

      e viata faina in invatamant, iar daca nu pici lumea in draci ai si vara relaxata fara presiune, daca ii pici iti faci de lucru pe la restante cum am mai zis

      00
    • @raul, la ce universitate de stat ti se schimba laptopul pe banii facultatii si ti se cumpara licente, sa ii zic si nevestei sa se transfere acolo?! Conferintele alea in stdainatate se deco teaza desigur dar platesti tu inai te banii si apoi astepti deco tul ca fara sa depui facturi si bonuri nu iti da nimeni nimic. Desigur ca e mai bine ca in preuniversitar dar si munca e mai multa si raspunderea mai mare. Revin la postarea mea i initiala: te poate durea in cur sau poti munci pe branci, insa salariul de lector la stat e 800 de euro. 800 de euro dupa 21 de ani de scoala. Un sofer livrator ia banii astia fara bacalureat.

      00
    • @Bigbear cum e sa nu iti poti lua concediu decat in august tot anul in rest sa ai liber doar de sarvatorile legale? E constrangator? Eu zic ca da. Nu e vorba ca ni se suprapun 10 zile e vorba ca nu iti poti lua nimic nici in martie, nici in aprilie, nici in mai, nici in iunie, nici in iulie. Ia zi cate meserii stii tu in Romania sa aiba concediu fortat de angajator doar intr-o anumita perioadadar despre care toata lhmea habarnista sa zica ca stau cu lunile in vacante?!

      00
    • @Mihai – nu sunt in domeniul ala insa la o simpla cautare pe net am gasit niste norme si acolo spune cam asa:
      „Cadrele didactice din invatamantul universitar beneficiaza de concediul anual de odihna cu plata, in perioada vacantelor universitare, cu o durata de cel putin 40 de zile lucratoare. Personalul de cercetare din institutiile de invatamant superior beneficiaza de concediu de odihna conform Codului muncii”.
      40 de zile, nu 21, da?

      „Personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar beneficiaza de dreptul la concediu de odihna anual cu plata, cu o durata de 62 de zile lucratoare, in perioada vacantelor scolare”
      62 de zile pentru preuniversitar – lucratoare, putem spune sau nu luni de zile in cazul asta?

      Si asta e de pe un site numit portalinvatamant, nu stiu cat de serios este insa pare destul de serios pentru mine. Acum vino si spune-mi ca acele norme nu exista si concediul e de 21 de zile si cum sunt profesorii oropsiti.

      00
    • ASE, Bucresti, 2022: https://imgur.com/qq3EfHo I rest my case.

      00
    • Haha, a disparut mihaita cu nevasta oropsita care munceste de pe 3 ianuarie si are 21 de zile de concediu.
      Sa te plangi de prea multe ore de munca in invatamant e ca si cand s-ar plange vamesii de spaga sau notarii de onorarii. O poti face, dar esti nesimtit.

      00
    • @hash, îți plătesc o lupa universitățile toate articolele. In 5 luni am publicat 3 articole cu factor cumulat de 17+. Toate roșii (q1). Fi minim 4.9 pe cel mai slab articol. Cost total: 7000 de euro. Universitatea mi-a dat fix 3000 de euro. Acum stau după premiera de la uefiscdi ca să mai recuperez 3000 de euro, asta daca se va face anul acesta.
      Sa nu mai vorbi de banii necesari cercetării. Aveam nevoie de cel puțin 10k pt realizarea cercetărilor. Am primit 0. E mult de discutat. Am ajuns sa ne milogim de privati ca să ne arunce, de mila, cate o donație.

      00
    • Lucrări științifice, publicații? :))
      Maculatură 99%. Articole în care se face review al literaturii de specialitate din afară, maxim 2-3 pagini cu 20 autori. Râzi mai ceva ca la stand-up comedy.
      Dar na, fiecare trebuie să adune punctajul anual. Mă treci pe articolul tău…te trec și eu pe al meu…Proful titular de catedră și conferențiarii, nici nu se discută, sunt trecuți automat…doar te „îndrumă”. Telepatic mai mult.
      Mai este puțin și o să aibă și portarii de la facultăți doctorat. Și toți publică maculatură la greu și inventează tot felul de activități pentru punctajul anual de evaluare.
      99% din articole nici măcar nu sunt in reviste cotate ISI. Iar cine ajunge cu cuțitul la os trebuie să dea bani ca să aibă un articol și în reviste de acest gen (la doctorat în 3 ani trebuie să ai UN articol într-o revistă ISI). Nu este o investiție prea mare.
      Sunt și reviste cotate ISI gen Libertatea și acolo poți să trimiți și textul la Scrisoarea a III-a că ți-l acceptă.
      Mulți medici din Romania publicau articole MEDICALE extrem de valoroase cotate ISI într-o revistă de agricultură 😄😄

      Nu vă mai plângeți.
      Vă știe/vă vede lumea. Începând de elevi, studenți până la neamuri, vecini, cunoștințe…

      00
    • Cea mai mare măgărie mi se par articolele de IT publicate în reviste medicale – că vezi-doamne au folosit date medicale. Au revistele alea medicale niste scoruri.. Alții publica in domeniu, la concurență cu chinezii, un articol, și vine toată șleahta cu 4+ autori, publica o rețea neurală aplicată pe ceva tomografii, munca unui student, într-o revistă medicală și le iese scorul.

      Daca iei la bani mărunți articolele alea cu ‘scor mare’, te umfla râsul.

      Deci da, de la un nivel de cariera universitară încolo, dacă ești mai licheluță, ‘te-ai scos’.

      00
    • @Bigbear Ca asa zice legea e una, ce se intampla in realitate este alta. De exemplu acum este vacanta si cadrele didactice ar putea fi in cele 40 de zile de concediu pe care le spune legea, dar ce sa vezi? Sunt admiteri la facultate si cadrele didactice sunt in comisiile de admitere. Inainte de admitere au fost in comisiile de licenta, iar in Septembrie incep admiterile sesiunea 2 si restantele. Cand sunt cele „cel putin 40 de zile lucratoare” care inseama 2 luni? Practic cadrele didactice isi pot lua concediu 1 luna, in august. Teoretic putem visa minim 40 de zile, practic nu exista aceasta posibilitate

      00
    • @mihai „Sunt admiteri la facultate si cadrele didactice sunt in comisiile de admitere” nu sunt toti, se face prin rotatie, depinde de cum te intelegi cu colegii, poti sa mergi pe varianta idioata ca fiecare e in fiecare an cate 1 zi alternant cu restul, sau poti sa stai la 3 ani cate 1 saptamana

      @mihai „laptop-uri” – Universitatea Transilvania

      @mihai „insa salariul de lector la stat e 800 de euro. 800 de euro dupa 21 de ani de scoala” am 2 probleme aici, suma e mult mai mica decat in realitate si 21 de ani inca lector si nu conferentiar sau mai sus inseamna ca persoana s-a cam lenevit
      https://www.unitbv.ro/despre-unitbv/informatii-de-interes-public/declaratii-de-avere-si-interese/159-declaratii-de-avere/5122-declaratii-de-avere-2022.html ia la rand declaratiile, am verificat in lista si am 3 colegi acolo, la salarii sunt sume nete, ma uitam la la 2 colegi au medie de 8300, ma uitam la un fost profesor si are medie de 12660. salariile in universitar sunt extrem de bune, daca imparti salariul la nr de ore unde e obligatorie prezenta la scoala (ore cu studentii – gen 20/sapt) ajungi sa bati IT-ul fara greturi

      00
    • @Raul, 20 de ani de scoala inseamna 12 de liceu, 4 de facultate, deci 16 pana acum, 2 de master, 2 de doctorat, Am gresit si nu sunt 21 ci doar 20. Nu poti sa fii cadru didactin in universitar cu mai putina scoala. Asta e minimul. ce faci in plus e treaba ta. deci ca sa predai la universitate iti trebuie minim 20 de ani de scoala.
      Salariul e atat cat am spus eu.

      00
    • @Raul,
      Toti aia din lista sunt Directori coordonatori de proiect, adica isi iau bani de pe proiecte ca sa faca sumele alea. Eu vorbeam de salariul, nu de ce iti mai adaugi din proiecte. Atat e salariul din contractul de munca. Ca ai tu 30 de proiecte si le coordonezi si dion ele iti iei bani, aia e treaba ta dar e munca in plus, deci exact ce spuneam eu: ca universitarii nu freaca duda si muncesc mai mult decat norma din contract in timp ce publicul lar cred ca au 40+ zile de concediu, vacante si practic muncesc 2 ore pe zi cat predau

      00
    • @mihai „20 de ani de scoala inseamna 12 de liceu, 4 de facultate, deci 16 pana acum, 2 de master, 2 de doctorat, Am gresit si nu sunt 21 ci doar 20. Nu poti sa fii cadru didactin in universitar cu mai putina scoala.” „800 de euro dupa 21 de ani de scoala.”

      eu am inteles gresit aici, si m-am referit la altceva, deci eu am crezut ca spui 21 de predat la catedra, dar tu de fapt te referi la un profesor care e chiar debutant, adica chiar salariu de incadrare de 800 euro care e wow daca ma intrebi, cum am zis in primul raspuns am colegi de grupa care au plecat pe matematica si nu reusesc deloc sa ajunga in oras, stau pe niste salarii absolut mizerabile prin tot felul de comune unde fac naveta si rotunjesc din venituri cu meditatiile. colegii de master (nu am mai facut pe matematica ca ma saturasem, iar masterul era important ca altfel plecam in armata) in schimb sunt pe alt profil si toti sunt in mediu universitar, si totul e ok

      proiectele alea de care zici nu sunt chiar asa, depind de multe chestii, concret un prieten devenit sapt trecuta conferentiar avea anul trecut salariu (fara niciun proiect, fara nimic) ~7000 ron si nu depasea 20 de ore pe saptamana, mai voia ore sa castige si mai mult. iar pe an la maxim 2 luni e plecat cate 3-5 zile la conferinte platite de universitate (cazare+ diurna) si este chiar trist ca alti colegi de catedra pleaca si mai des pe perioade mai lungi

      ps. la inceput nu neg ca primii 2-3 ani cat esti asistent sunt mai naspa, dar dupa aia este trai adevarat

      00
    • @Raul, 800 de euro e salariu de lector cu vechime vreo 12 ani, nu de asistent.

      00
    • poate are ghinion ca salarizare la facultatea respectiva, sa incerce alta universitate

      e ciudat oricum atata timp cat legislatia e nationala, bafta oricum, scot bookmark-ul si nu o sa mai urmaresc raspunsurile aici

      00
  6. E cam nasol sa generalizezi cu „cadrele didactie”. Sunt destui indoctrinati la pedagogic cu teorii din anii 70 produse in Mama Rusia. Aia „modernizati” au progresat la nivelul anilor 80. Asta la profesorii „de profesie”.

    Mai sunt cei care nu se descurca pe terenul lor, dar au facut modulul pedagogic la facultate si desi n-au treaba cu predatul incearca si unii incep sa faca treaba pe parcurs iar restul injura sistemul.

    Si mai sunt si cei carora efectiv le place treaba si invata pe parcus, se perfectioneaza in ciuda sistemului, merg pe afara si mai revin prin tara. Cei mai buni reusesc sa dea meserie si altora.

    Dincolo de inspectorii scolari, cadrele didactice sunt o suma de cazuri individuale unde nu ajuta la nimic sa tragi linie si sa vorbesti despre medie. Nimanui nu-i pasa de medie pentru ca la urma urmei copilul meu ajunge cu X, la scoala de la colt unii sunt asa si asa si desi predau in clase alatura unul e super tare si celalalt da 5 pe spaga.

    Evident ca o sa sara fiecare ca nu intelegi pentru ca fiecare are o experienta proprie care nu bate in nici 10% la cu a colegului din satul de vizavi.

    00
  7. sa nu mai vorbim si de invatamantu superior. practic daca ai obtinut postu e aproape imposibil sa te dea afara, cam orice ai face. bifezi orele, cursu, materia din programa si gata. restu e tacere. vrei sa vorbim de inovatie, schimbare de paradigma, invatamant modern, digitalizare? haidi bre….

    00
  8. ei se prefac ca muncesc, noi ne prefacem ca invatam, numaru sa iasa, acreditarea sa vina, restul e tacere..mister

    00
  9. Eu recunosc că nu înțeleg cum o școală gimnazială(fără stresul liceelor de renume, nici în cartier rău famat) reușește să ia copii în 2014 și pe cei care îi aduce la final(-15%) în 2022 îi aliniază la media 6 la evaluarea națională.
    Le dați cu rigla peste degete dacă pun mâna pe o carte?
    Îi pedepsiți la fiecare lucru bun pe care îl fac?
    Toată lumea deschide pagina mea de insta și dă like și subscribe!
    Cum reușiți?

    P.S. Am dat un exemplu decent. Un exemplu indecent ar fi fost școala nr.168(comentariu google: ”E o schoala pe care nu o stiu eu sunt buzestean iar schoala mea e mai buna acceasta este o schoala ca rea”)

    00
  10. A meu începe a 5-a şi trece de la privat la şcoală de stat. Mi-am făcut rezerva de Xanax, sper să nu o iau razna. Mai vorbim prin Decembrie.

    PS: la fix a venit domnu’ Ciucă cu revoluția fiscală: nu mai dau bani la şcoală privată, îi dau pe taxe. ₩UE!

    00
  11. Numai eu am observat că Boris i-a făcut nevasta curvă lui Mihai la replica cu dormitul la facultate pt urcarea în ierarhie?

    00
  12. Deci aici se filtreaza comentariile care nu dau dreptate autorului postarii?

    In general articolele ridica problema, comentariile sunt cel putin la fel de relevante decat parerea autorului.

    00
  13. … invatatoare sa lucreze 4 ore pe zi, alea deja exagereaza… pai alea is 20 de ore pe saptamana, norma e vreo 16-18 max… Eu am prins scoli in care la 11 nu mai gaseai o invatatoare, daca era una la 12 deja era ceva tragedie sau lipseau altele si se recupera, isi fac orarul convenabil, paseaza educatia, religia, engleza ce mai pot la altii si aia e… vin pe 8 pleaca la 11… deci 3 ore din care 30 de min minim e pauza… toate se plangeau ca e mic salariul, toate. 3000 de lei acum 10 ani intr-un satuc, unele locuiau acolo… copiii nu stiau nici sa scrie bine, pur si simplu nu au invatat in 5 ani de scoala cu invatatoarea ca literele si cifrele cand scrii de mana se termina in dreapta ta mereu… sa nu mai zic de tabla inmultirii, pe care toti/toate o reinventeaza mai ceva ca eclerul ala la tava… boss, tabla inmultirii si adunarii le inveti ca papagalul si cand te trezesti noapte din somn si auzi 7 x 9 stii ca e 63, nu conteaza de ce e atat, cum poti face altfel, ca inmultirea e adunare repetata si alte balarii… pur si simplu faci ca un robotel pana stii ca 7 x 9 e 63 fara stres… atat.

    Acum va intreb pe voi, cat credeti ca e de greu sa faci niste copii sa invete tabla inmultirii?

    Cam cate saptamani v-ar fi de ajuns sa invatati 30 de copii de 7-8 ani tabla inmultirii?

    Bafta!

    00
  14. Multe lepre în preuniversitar…dar în mediul universitar…de la lector în sus… dezmăț. Raport bani/muncă cum nu visează nici minorele lui bucinici …
    Oamenii ăștia nu își dau seama că indiferent cât de mult se plâng pe net că sunt rupți cu munca, cineva tot îi vede că 6 luni pe an sunt „în concediu”… că la 12 sunt în drum spre somnul de prânz, că își cumpără chestii mult mult peste salariul lor pe care îl țipă în presă…etc

    00
  15. Cand mai dai de problema asta cu profesorii de neinteles, intreaba-i cum se face ca 99% din profesori au calificativ FB la final de an si avem 42 de licee cu zero promovabilitate… intreaba-i care faza, cum se poate ca cete de profesori foarte buni nu pot sa predea in asa fel incat unul din elevi sa treaca BAC-ul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)