Nu e, mă, noi suntem mai buni ca englezii…

În 2017 are loc incendiul de la blocul Grenfell. După asta, a urmat o investigație și o verificare a tuturor clădirilor care au folosi materiale și metode similare. Se fac schimbări, se mișcă lucruri. Da, toți proprietarii plâng că doare la buzunar, dar toți înțeleg că e mai bine să fie mai săraci decât să ardă.

Veți spune, poate pe bună dreptate, că asta ar trebui să se întâmple și la noi după incendiul de la Constanța. Mai ales după ce vedem poza asta, cu polistirenul ăla ars complet, polistiren care pare că nu e ignifug.

Doar că nu e chiar așa așa. Noi suntem mai buni ca englezii. La ei a ars tot blocul, la noi nu, l-au stins repede. Deci avem pompieri buni. La ei au murit oameni, la noi nu. Deci oamenii sunt mai bine pregătiți de incendii.

Așadar, nu există motive pentru investigații generale, că situațiile sunt diferite. Și ciocu mic, că poate ne apucăm de investigat de unde provin brazii și porcul pe care îl puneți pe masă, și vedem atunci cât vă mai arde de comentarii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. conteaza si felul cum e lipit. pe mamaligi ca in poza se creeaza tiraj de aer intre polistiren si perete, iar pe langa faptul ca nu izoleaza termic, cand ia foc se propaga rapid.
    adezivul trebuie pus pe toata suprafata de polistiren si nivelat cu o gletiera dintata.
    ideal ar fi cu vata bazaltica.

    10
    • Nu cred că am văzut vreo lucrare făcută fără mămăligi în toată România.

      00
    • Cacatul, chiar daca e poleit, tot cacat ramane.

      00
    • Și mai mult decît atît, e aplicat pe cărămida goală, nici măcar nu au tencuit-o.
      A făcut și ”economie”, dar prețul a crescut.

      00
    • Izolația aia dupa 2-3 cicluri iarnă-vară oricum începea să cadă singură, prima oară începea sa cadă chiar la parter de pe tavane pe mașini iar apoi începea să se desprindă și de pe pereți.

      00
    • Corect. Dar cine a facut economie la adeziv?

      10
    • se pune zi pe mamaligi, nu mai mancati maro, daca se etanseaza fiecare placa cu un cordon perimetral de adeziv, astfel incat aerul sa nu circule in spatele placii de izolator, ci sa actioneze ca un izolant.

      01
    • inclusiv pe sacii de adeziv scrie ce procent din suprafata pe care plachezi cu ceva se intinde adezivul, nu se intinde pe toata suprafata. Pb e ca polistirenul ala pe langa adeziv trb prins si cu dibluri si asta nu cred ca ne dam seama din pozele astea.
      Eu in buc n-am vz bloc izolat unde polistirenul ala sa nu fi fost prins si cu dibluri, asta apropos ca ar cadea placile alea…

      00
    • @Damian > Nu cred că am văzut vreo lucrare făcută fără mămăligi în toată România.

      Cred ca numai pe videourile lui Soflete vezi asa ceva, si aia e teorie :))

      01
    • Polistirolul e inutil, cu mamaligi sau nu.

      In ultimii 5 ani profesionistii folosesc spuma, Sika 182 sau asemanator, „tine” de vreo 5 ori mai bine, se aplica mult mai usor (in X, incat sa izolezi marginile panourilor si sa nu mai existe tiraj de aer pe interior).

      00
  2. Fix la asta m-am gandit si eu cand am vazut stirea despre incendiul ala : “mama, sa vezi ca in sfarsit or sa interzica astia kkt-ul ala de polistiren…” Canci, aia care or sa moara ca sa se ia masura asta inca sunt in viata, nu le-a sunat inca ceasul. Este insa absolut inevitabil ca la un moment dat sa se produca o tragedie mult mai mare, avand in vedere cat de raspandita este la noi utilizarea polistirenului.
    Problema acestuia nu este de fapt doar flacara, care arde foarte repede si intens dar de scurta durata, cat cantitatile uriase de fum negru si toxic degajate.

    00
    • @DanielC: Deci problema la fel de mare e ca facem putin fum si poluam. Eu zic sa cautam polistiren care arde eco, fara fum negru si toxic.

      Primul paragraf era pertinent, dar ai stricat totul cu mizeria din al doilea.

      00
    • @tinky: Ce sa mai zic, daca faceai macar o sinapsa poate reuseai sa intelegi ca ma refeream ca persoanele care au de suferit in urma unui incendiu, ca sunt mai mari sansele sa mori intoxicat cu fumul degajat de polistiren pana sa ajunga focul la tine. Chiar daca este stins relativ repede, un incendiu la parterul unui imobil cu 4+ etaje poate duce la afectarea persoanelor de la etajele superioare, in special daca blocul este izolat cu polistiren.
      Dar na, daca n-ai cu cine….

      00
    • Nu e vorba de poluare, Tinky. Nu a spus asta.

      Este evident ca se refera la cei care sunt surprinși de fumul respectiv, si care este mult mai periculos decât flacăra care l-a produs. E suficient sa îl inhalezi de câteva ori pentru a fi aletal. Aditional, este imposibil sa vezi ceva prin el, și șansele de a părăsi o clădire în timp util sunt extrem de mici.

      00
  3. Polistirenul nu este ingnifug niciodata in Romania. Costa foarte mult, mai mult decat vata si in consecinta producatorii nu il fac.
    Ingnifug este sistemul de termoizolare adica polistirenul lipit conform fisei tehnice – pe perimetru si in 3 puncte pe mijlocul placii, 2 maini de adeziv de minim 5mm fiecare peste, decorativa de 1.5mm, cordon din vata bazaltica la fiecare 3m( adica pe nivel, in zona grinzilor de beton).
    Statul daca vrea poate sa faca cate ceva. As incepe cu verificarea Inspectorului ISC care a avizat receptia lucrarii, cu dirigintele care a fost platit de catre beneficiar sa se asigure ca nu il pacaleste constructorul, cu RTE-ul firmei care a facut lucrarea, cu Cq-ul desemnat in cadrul firmei respective sa se respecte ce spune RTE-ul.
    Dar pana la a da in constructor poate ca il trimitem putin la mititica pe notarul ala care a facut acte de vanzare cumparare pe apartamentele alea ce nu exista in autorizatie.

    00
    • Zilelele acestea se reabiliteaza blocul unde stau: cordoane de vata late de vreo 30cm la temelie si intre etaje, polistiren lipit pe mamaligi (desi muncitorii sustin ca e pe perimetru + mamaligi in centru si nu vad eu bine..). Cu sef de santier de negasit

      10
    • Nu o să se întâmple asta niciodată, pe de o parte datorita naivității și disperării cumpărătorilor, pe de altă parte sistemului de prietenii în care activează notarii, împreună cu ceilalți actori implicați în aceste afaceri, foarte bănoase de altfel.
      Uite câteva exemple(am ceva fonduri și doresc să fac o achiziție imobiliara):

      -ansamblu rezidențial comuna Sânpetru Brașov: după ce am avut niste discuții preliminare, am dorit să am un exemplu de ante-contract, înainte de semnarea acestuia la notar; răspunsul: ante-contractul nu se autentifică neapărat la notar, putem să îl facem intre parti, nu vă putem comunica numele firmelor (una vinde, una construiește, poate e alta care deține terenul-sistem pus la punct și rafinat pe de o parte pentru că ei doresc să își protejeze astfel afacerile și banii în fata proceselor și insolventelor), cireașa de pe tort, bineînțeles că nu se face dezmembrarea terenului și înscrierea în CF a cotei parte din teren- ceea ce înseamnă că în teorie terenul pe care se construiește și pentru care plătești zeci de mii de euro avans este lipsit de sarcini, și poate face obiectul unor tranzacții ulterioare; motivarea pentru care nu se face: costă câteva sute de lei/apartament, și vă explică doamna notară că nu e nici un risc (am întrebat daca notară este imparțială, verifică legalitatea tranzacției, și explica fiecărei parti riscurile tranzacției, mi s-a răspuns franc că doamna notar a vegheat la vânzarea de mii de apartamente pentru ei, și garantează pentru ei-deontologic, nu)?

      -ansamblu rezidențial Brașov, cu nume de inspirație americană: bineînțeles că nu se face înscrierea cotei de teren în CF, pe motiv de timp și bani, negociasem plata avans 30%, 50% la roșu, , 100% la finalizare; am întrebat- finalizare înseamnă că proprietatea este intabulată, deci exista dpdv legal…..a, nuu…..când e gata apartamentul, se vă intabula ulterior-deci, eu plătesc integral pentru ceva ce nu îmi aparține încă legal? Da, dar nu am avut niciodată probleme. Am întrebat: dacă intre momentul plații finale și momentul intabulatrii și transcrierii dreptului de proprietate (estimat la câteva luni, are loc un incendiu, dezvoltatorul are o asigurare să poată despăgubi clienții, m-au privit că pe alien).Bineînțeles că la ultimul etaj era prevăzută în proiect o așa-numita mansardă tehnică, pe care eu, că și cumpărător, îmi dădeam acordul că dezvoltatorul să o transforme în spatiu locuibil (adică o modalitate prin care ești luat de prost și iți dai acordul pentru încă un etaj, că se vinde bine)

      -dezvoltator care vinde terenuri, cu utilități, în aproprierea Brasovului: doar 60% din valoarea terenului se trece în acte la notar, restul se plătește la negru; tranzacția se realizează cash (mă întreb cum se poate deoarece valoarea tranzacțiilor cash este reglementată); bineînțeles că notarul, în accepțiunea mea este complice la evaziune fiscala, dar cui îi pasa, eu sunt doar un sarak, ce mă interesează pe mine, și să îmi văd de treabă să nu fac probleme și să comentez.

      Am descris situațiile de mai sus, sunt experiențe din perioada august-decembrie 2021, dar sunt convins că nu reprezintă excepții, din contră, sunt noile reguli, doar pentru a exemplifica faptul că legile (perfectibile de altfel) de multe ori sunt eludate sau ocolite, notarii nu sunt garanții unor tranzacții neapărat oneste, și că mentalitatea este de a fenta sistemul. Am și criteriu de comparație o alta țara , în care trăiesc, și unde într-adevăr, tranzacțiile notariale au costuri sensibil mai mari (parțial din cauza statului care ia partea leului), însă la achiziții acolo s-a petrecut total diferit: atât vânzătorul, cât și cumpărătorul, este reprezentat de notarul sau, care identfica, negociază și explică clientului fiecare clauză/risc. Contractul este agreat intre notari, clienții sunt informați, și când toată lumea este de acord, abia atunci se semnează- în Romania am senzația că notarul reprezintă exclusiv interesele vânzătorului.

      00
    • oamenii, civilii, au impresia că notarul e garantul dreptății, pentru că așa se poartă cu ei, civilii. nu au avut de-a face cu notari care se fac preș în fața dezvoltatorului care îi aduce 100 vânzări pe an.

    • Domnu Becaly, ansamblul din BV cu nume american e Mountain View Residence?

      Ma uitam și eu la ei ca aveau izolație cu vata bazaltică și nu arzi ca sobolanu, dar agenții mințeau ca au izolație fonică între etaje. Când am ajuns acolo “nu se poate sa vizitați santierul domle, restricții CoVID” :))

      00
    • @Flavius….la aceia nu am ajuns incă :)

      Ansamblul la care mă refeream avea puternice influențe new-york/londoneze ….tradițional pentru Brașov și specificul zonei.

      00
  4. Frumos e ca au lipit termo izolatia direct pe caramida, fara sa o tencuiasca inainte. In cativa ani, infiltratiile or sa macine caramida si or sa inceapa sa iti crape peretii.

    00
    • Au scapat de infiltratii acum.

      00
    • Se practică genul ăsta de manevră pentru că e scumpă tencuiala. Am auzit de prețuri de genul 25-30 lei/metru pătrat. Calculează suprafața exterioară a blocului, vezi ce dimensiuni standard are o fereastra, înmulțești cu Nr de ferestre, scazi din suprafața exterioară totală, mai adaugi un 10% că mai sunt glafuri, mai sunt suprafețe interioare pentru geamuri și îți dă manopera. La asta mai adaugi timpi de închiriere pentru schele, salarii, materiale care nu sunt ieftine deloc și vezi câți bani rămân în urmă. Sunt blocuri de locuit și blocuri de vânzare. Recent discutăm cu cineva care își caută apartament, că a ajuns printr-un șantier în București, unde electricienii au întins pur și simplu niște conductori și i-au tencuit. A ieșit foarte repede de acolo.

      00
    • Ma crezi ca stau intr-o zona a orasului unde se construieste in draci si nu am vazut un perete de caramida tencuit? Unul ma, si sunt cel putin 15 blocuri si cateva vile construite din 2010 de cand m-am mutat. Eu mi-am facut singur izolatia, perete tencuit unde am caramida si lipire cu spuma cordon, unde am OSB. Stau si ma gandesc, poate meseriasii astia nu stiu cum se face, chiar atat nepasatori? Si nu, apartamentele nu scad sub 80k (doua camere)

      00
    • @Edy Taieri de costuri. Ce, stie fazanul ce cumpara? Oricum semneaza ca primarul.

      10
    • de unde infiltratii bos? iar daca exista infiltratii ce te face sa crezi ca tencuiala nu va fi si ea afectata?
      tencuiala exterioara e irelevanta in majoritatea cazurilor. daca ai peretii drepti, poti izola direct pe caramida.

      00
    • Asta pentru ca asa spui tu?
      Ce infiltratii? Daca exista infiltratii atunci degeaba ai termosistem si pana sa se strice caramida vinzi tu ca nu ai bani de intretinere. Aruncati asa aiurea cu texte.
      De unde scoateti mai asta cu tencuitul? Crezi ca tencuiala este impermeabila?
      Ai vazut tu multe blocuri hidroizolate cu tenucuiala?
      Vorbesti doar ca sa pari informat.
      NU.

      00
    • Toti cumparatorii sunt fazani, stim. Ia du-te tu ca si cumparator de buna credinta si zi-i dezvoltatorului sa dea o gaura in izolatie + tencuiala ca vrei sa vezi ce e acolo, daca e conform cu normele. Vezi daca nu-ti iei si-o mistrie-n cap pe langa jet :))

      00
    • @Ion un dezvoltator serios ar trebui sa aiba poze cu fiecare stadiu al constructiei, in cartea imobilului. Nu trebuie sa vii si sa-i dai gauri in pereti, plm.

      00
  5. Io zic sa asteptam sa vedem cum se va termina procesul Colectiv.
    Daca va merge cineva la puscarie s-ar putea sa se miste ceva.

    00
    • Eu zic că o să bage la bulău femeia de serviciu și 2-3 agarici mărunți, iar toți ăia care au executat lucrările, patronii, ăia de au dat autorizările pentru funcționare nu o să pățească nimic. Unu din ei mai nou s-a transformat în iutubăr și ține tutoriale de electrică pe YouTube. Înainte a întins bureții pe perete la Colectiv.
      Până atunci nu ar strica ce zicea Vali să avem prin casă, un stingător și senzori de fum. Se mai uită lumea mirată, când vine pe la mine și îmi vede stingătorul pe hol, la îndemână și senzorii de fum din balcon și bucătărie. Și un pic de instructaj cu membrii clanului, despre cum se folosește un stingător, că poate face diferența. Nu se știe cum, dar o poate face. Plus niciodată nu lăsăm flacăra nesupravegheată, iar noi plecam la plimbare, ne băgăm la somn, ne punem in pat, ne ducem prin vecini.

      00
  6. Aici este o intreaga caracatita. Acolo unde a ars blocul nu este o zona buna a CTA. Apartamentele sunt mai ieftine decat in alte zone deci si calitatea este mai scazuta ca sa faca investitorul un profit mai mare. Poate ati vazut la televizor ca in blocul respectiv s-au vandut apartamente ce in actele primariei figurau ca spatii tehnice.(deci implicare de la primarie notar… etc)
    Am discutat mai demult cu muncitorii de la diferite proiecte de blocuri din Mamaia si inclusiv am vazut si pe unul dintre dezvoltatori ce parea ca are facuta scoala vietii si vreo 2-3 ani de facultate.(parerea mea…)
    Sa revin la discutia cu muncitorii. Imi ziceau ca daca ei cereau 10 cutii de negrese pentru un apartament ,sa fixeze rigipsul calumea , seful le aducea decat 5 si le spunea sa se descurce. Deci in loc sa ai un rigips fixat serios o sa il ai pe ici pe colo….
    Eu am vazut la mine la acasa datorita calitatii scazute a turnari placii am avut diferenta de 3cm intre living si bucatarie si am incarcat cu adeziv flexibil si in loc sa bag 2000 de ron in adeziv am dat vreo 5000 ron(nu mamaliga ci pe toata suprafata placii).

    00
    • Verificare o faci inainte sa de a incepe montajul gresiei. In cazul tau poate ca trebuia o sapa si abia apoi montai gresie. Era oricum mult mai ieftin.
      E buna si scoala asta pe bani, daca inveti ceva. Daca doar te lauzi pe net nu te ajuta cu nimic.

      00
    • Eu am cumparat casa cu sapa turnata deja iar sapa autonivelanta peste o alta sapa autonivelanta e un „no-no”. Mai puteam sa sparg totul si sa inlocuiesc si instalatia de incalzire dar care crezi ca ar fi fost mai scump ?!
      Cateodata trebuie sa dau explicatii inutile unora ca tine….care se cred mai destepti.
      Ca sa ma mai laud putin am bagat 1000 de ron doar in „distantieri cu autonivelare” pentru a avea gresia perfecta. de la un cap la altul.

      PS: recomand tuturor celor ce isi amenajeaza/renoveaza in casa/apartament sa foloseasca distantierii aceastia indiferent ca aveti sau nu sapa buna (muncitorul nu are cum sa o monteze la mana mai bine )

      00
  7. Ai bani de apartament nou, de mii de euro, dar nu ai 500 de lei pe an pentru o asigurare ce sa includă tot.

    00
    • E ca atunci când îți cauți casa, dar nu dai câteva sute de lei unui expert să evalueze clădirea, ca să nu dai zeci de mii de euro pe o ruină, pe care trebuie sa o renovezi din temelii.

      00
    • rata la casă oricum o dai, că îți ia casa, asigurarea nu trebuie să o faci, că nu sunt amenzi.

    • Crezi ca toti au platit cash? Sigur erau multi cu credite si, in cazul asta, sigur au asigurare

      00
    • Seamana cu aia cu x5 care stau la garsoniera.

      00
    • exact cum zice punKreas, unde e credit e si asigurare la care te obliga banca. Doar nu vreti sa piardă banca ceva in caz de incendiu

      00
    • Doar ca nici asiguratorul ala nu e atat de prost sa suporte toata pierderea – deja exista suficiente nereguli incat sa se poata declara riscul neacoperit de polita.

      00
  8. plot twist:

    Elif Rizea, proprietar: „Noroc cu soţul meu. Pentru că lucrează la ISU.

    ăla de la ISU stătea acolo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Deci apartamentul era oricum luat pe bani nemunciți, e o vorba româneasca provenită de la turci „de haram e luat, de haram se duce”

      00
    • Noroc că funcționa instalația anti-incendiu din parcare! Că altfel ardea blocul!!!

      00
    • @zoso: e și el om, și ce dacă lucrează la ISU? Musai să facă acasă ce scrie-n fișa postului? Acasă-i acasă, iar la muncă-i la muncă. Nu mai încurcă și tu oalele, ce naiba. 😂😂😂

      00
    • Acasă-i acasă, iar la muncă-i la muncă. Nu mai încurcă și tu oalele, ce naiba.

      scuzați. nu se va mai repeta.

    • Cred ca omiti sa spui ca omul ala de la ISU se bagase la un credit ipotecar ce are o rata de 2000 ron si ca multi dintre locuitorii acelui bloc au „aflat” ca anumite apartamente nu sunt chiar cu toate actele in regula. Pe langa asta mi se pare adorabil cum unii dintre ei ar vrea sa se intoarca acolo pentru ca dau totusi o rata la banca desi situatia este foarte nasoala.
      Partea cea mai interesanta urmeaza sa se intample si anume unii dintre proprietari vor incepe sa mai dea din casa si sa spuna lucruri, respectiv multi cu credite se vor gandi sa dea in plata apartamentul pentru ca situatia nu e prea buna. Daca mai punem si spectrul cresterii dobanzilor 2022 o sa fie foarte interesant din punct de vedere al imobiliarelor. Din nou investiti in imobiliare ca asta e viitorul…..

      00
    • @ Asdad2005 Daca ala lucreaza la ISU nevasta-sa nu poate fi director de banca

      00
  9. Se stie ca polistirenul actual, ieftin arde frumos, mai ales dupa scandalul cu UK.
    La noi tocmai s-a terminat anveloparea multor blocuri din Bucuresti cu polistiren ne-ignifug.

    Da, trebuie sa fie si o rupere de vata minerala, dar eu nu am vazut-o si e mai mult o teorie.

    Nu ai multe optiuni pt izolatie: polistiren si vata minerala.
    Cea mai usoara optiune ramane polistirenul (pret, rapiditate aplicare).

    Da, polistirenul se pune pe mamaligi, nu se pune adeziv in strat continuu sau cu pieptan.

    Ideea este tocmai ca aerul sa circule printre mamaligi (aerisire)

    Tencuiala costa mult si dpdv al izolatiei este 0.
    Acum si la interior se renunta treptat la tenciuala in favoarea rigips.
    Tencuiala costa mult, manopera la fel + iti baga foarte multa apa in constructie.

    Asadar, polistirenul nu e doar ieftin, e ieftin si bun comparat cu orice alta variante.
    Polistirenul inghifug, pentru ca e mult mai scump,

    00
    • Se pune pe trei mămaligi la centru dar perimetrul este continuu, în plus se aplică pe zid complet tencuit, apoi se folosesc și dibluri speciale pentru fixare, și se acoperă complet cu tencuială nu se vopsește direct. Uite mai jos un exemplu de cum se aplică izolația de polistiren la alții și apoi te invit să cauți pe youtube cum aplică românii izolația ca să te crucești.
      https://youtu.be/ViRMIF7jJ4A

      00
    • auzi la boul asta, sa circule aerul in spatele izolatiei :facepalm:

      00
    • Și băieții de la weber tot cu mămăligi pun: https://www.youtube.com/watch?v=vxHh_AMgtJs

      Băieții ăștia zic altceva, totuși: https://www.youtube.com/watch?v=TvpTsalxLo4&t=117s

      00
    • Nu ai multe optiuni pt izolatie: polistiren si vata minerala.
      Cea mai usoara optiune ramane polistirenul (pret, rapiditate aplicare).

      Daca ar fi sa fac casa acum, as face peretii exteriori sandwich (caramida | vata | caramida) si n-as mai pune izolatie exterioara.
      Uitandu-ma la calcule, as fi iesit cam la fel cu costurile, la izolatie chiar mai buna si pereti de 1m.

      00
    • „Ideea este tocmai ca aerul sa circule printre mamaligi (aerisire)”.
      Un pic mai detaliat.
      Ideea generala este ca vaporii ce se formeaza datorita diferentei de temperatura trebuiesc cumva evacuati. Altfel se creaza presiune care in timp duce le desprinderea izolatiei.

      00
    • @Gupi, mersi de idee. Să îmbraci casa în cărămidă și să o lași netencuită pe afară. Are idee cineva de un design fain, altul decât ziduri de cetate? Cred că o să coste mai mult, dar merită. Vata va trebui pusă fără să știe nimeni. Năstrușnică idee.

      00
    • @pixel, as pune tencuiala exterioara, dar fara izolatie!
      Asta deoarece protejeaza vata de umezeala!

      00
  10. ” Proprietarii care stau la ultimul etaj nu vor să se mute înapoi, pentru că, spun ei, au descoperit acum că apartamentele lor nici nu figurează în acte. Acolo ar fi trebuit să fie spaţii tehnice.

    Daniel Calangiu, preşedintele asociaţiei de proprietari: „Am aflat şi eu îngrozit de lucrul ăsta, acum câteva zile, n-am putut să cred că este posibil aşa ceva ”

    Ia cu paine …

    00
    • După cum am spus la articolul anterior…

      00
    • Nu pot intelege cum ‘proprietarii’ au ‘descoperit’ abia acum ca apartamentele alea de la mansarda nu figureaza in acte. Ei pe ce au dat banii, ce-au semnat? Mi se pare asa o tampenie sa dai zeci de mii de euro aiurea, poti plati un avocat pentru o suma modica sa verifice ce semneaza. Daca ar fi dupa mine i-as arunca in strada, ca merita, is prosti gramada.

      00
  11. ignifug nu inseamna incombustibil, cum cred majoritatea…

    00
  12. Argumentu asta cu e diferit/suntem diferiti si alte asemenea tampenii este ultimul refugiu si argumentul suprem al analfabetilor functionali si al imbecililor, ei de altfel nefiind in stare sa gaseasca similitudini intre situatii, persoane, evenimente, experiente, etc. si atunci o dau pe-asta cu e diferit. O fi diferit ca pana la urma sunt doua tari diferite cu cladiri diferite si legislatie diferita in domeniu, dar similitudini exista, trebuie doar sa nu mai fiți voi retardați și să ascultați interlocutorul ca să înțelegeți nu ca să răspundeți.

    00
  13. In uk e un shitfest, plansul ca doare la buzunar e lol, oamenii se sinucid pe tema.

    Asigurarile nu platesc pentru ca nu e facuta lucrarea comform normelor, valabil si la noi.
    Costul pe apartament ajunge si la 200.000 de euro, amuzant e putin zis.
    Pe constructori ii doare in cot de situatie desi ei ar trebui sa refaca lucrarea.
    Oamenii nu au cum sa le vanda.

    00
    • costul ăla de 200K e pentru un apartament care valorează cât, 1 milion?

    • Sincer, nu am idee cat au fost, am un amic care era in chirie acolo pe la ~2500 lire (ceea ce era mult chiar si pentru Londra) si din fericire nu era in apartament cand s-a intamplat.

      Ideea e ca potential platesti aceiasi 200k si la un apartament pe care l-ai luat cu 400k timp de 30 de ani, ca la noi, si pana nu se remediaza situatia nici nu il vinzi, nu numai la apartamentele de 1mil. Si cand il vinzi mult noroc sa iti recuperezi banii integral.

      Departe de mine sa zic ca e o actiune proasta, numai ca ii rupe la costuri pe multi, nu au pur si simplu cu ce sa plateasca.

      Vazut ca ai scris si dincolo (parca), aia am facut si eu la casa. luat una bucata placa de polistiren si am incercat sa ii dau foc cu torta, nu am reusit. La apartament, cel de sus cu mila, nu mai tin minte exact cat a costat, parca 1900 lei.

      00
    • eu așa citisem, că era ceva gen 20% din valoarea apartamentului.

  14. Nu a ars ca la Grenfell, in orice incendiu daca polistirenul sta mult sub flacara e normal sa se faca asa. Daca bagi o bucata de polistiren sau alt material in foc si o tii mult el se va topi. Ideea e ca nu va fi sursa de foc mai departe ca la Grenfell ! Asta inseamna sa fie tratat ignifug, nu ca il scoti ca nou(tzipla) din foc !

    00
  15. ce-ai cu porcu meu? am facut cerere cf. OG la sefu sa-mi repartizeze un porc de craciun

    00
  16. Exista suficienti prosti, sa nu murim de grija lor…ex. la mine la ‘rezidential’…am incercat sa ii mobilizez sa dam investitorul in judecată pentru multiplele probleme ale blocului,dupa cam 1 an de la vanzarea lor…au trecut 4 ani de atunci ,m-am lasat păgubaș…nu ai cu cine…tarani prosti fericiti ca platesc rata la apartament noi la capitală…de altfel lucreaza in IT, corporatii, ministere, ies din bloc doar cu ochelarii de soare (de firma ) pe nas, tzoale de firmă, masini de minim 15 000 euro…de ex. , investittorul in loc de parcarea subterana de la demisol, a închiriat unui MegaImage; pt a lua semnăturile de la receptia de la terminarea lucrarilor, a facut niste gropi betonate in care a pus niste platforme pe care chipurile ar trebui sa se parcheze…bineinteles ca nu au funcționat si nu vor functiona vreodata…iar cumparatorii apartamwntelor, in loc sa il dea in judecata ca e bloc noi fara locuri de parcare, au participat licitație locuri parcare de resedinta la primarie la neacoita…si au aruncat cu miile de lei sa ia un loc…primaria a fost happy…a mai luat gramezi de bani si nu a dat vreo amenda investitorului desi am facut n reclamații…cei din blocurile vechi nu au putu concura la licitatie , deci parcheaza pe unde apucă, pe prima band, pe coltuti, pe spatiu verde…romanica….prostie si coruptie cat cuprinde…

    00
    • Nu înțeleg ceva.
      Dacă ești it-ist, cunoscuți ca nu prea isteti printre oamenii normali, sau lucrezi la corporație ( plm mare bășină), sau la ministere (lipitori fără un scop), ai câteva țoale de firmă, o pereche de ochelari, o mașină la fel de banală ca alelalte, te fac mai domn? Nu știam.
      Ultima dată înțelesei că un trai decent este un semn de normalitate, o mașină decentă și niște haine mai bune la fel. Nicidecum nu te transforma în vreun prinț.
      Bine, când ești o lipitoare cu foamea in gât, și fugi de lângă tacto din Slatina, vii la București să ingrosi rândurile la ASE și Politehnica, dai de un pic de bani după multă umilință îndurată, acuma ești capabil să o fuți și pe mă-ta, că te-ai ajuns, ești șmecher, ai reușit în viață. Ți-ai luat Audi sh brec, să vadă plebeii că ai și tușești sânge când o repari, ți-ai făcut rate cu maimuța să nu mai stai în chirie și să degeri iarna din lipsă de căldură, ai aflat de-o țoală de bani mai mulți și ești realizat. Dinții aia dă-i în pula mea, cocoașa aia de la 30 de ani, chelia e genetică, beardneck tot la fel pui poze că te plimbi, dar iarna la Predeal umbli cu tricou polo pe dedesubt și îți cad degetele de frig în adidași.
      Uiți de unde pleci, uiți cu cine te-ai ajutat, uiți cine ți-a fost aproape, uiți de omenie și-i desconsideri pe restul că nu sunt ca tine, tu și muncit, tu ai făcut, tu ai sacrificat.
      Și după toate astea, o iau pe calea bisericii și fac poteci pe la toate sărbătorile religioase, să rămână aia gravidă, iar el e satul de făcut laba in pahar. Cum era cu omenia și educația? Cum era cu casă, masă, mașina, familie, toate frumos aliniate, dar în același timp un pic de modestie, de a fi umil și a respecta pe ăilalți? S-au dus odată cu prima plecare din oraș, când a trecut pe lângă Alro, a trecut de coloana aia de intrare în oraș și a descoperit că la București trenu circulă pe sub pământ, iar la munte urcă cu cutia pe sârmă.

      00
  17. Că tot ai adus vorba de englezi, mi-am amintit de un tweet văzut acum 2 zile: https://twitter.com/gavmacn/status/1472222688185880582

    Cei care cred că prin vaccin Gates ne bagă un cip în corp, au atacat un Apple Store în Londra crezând că este deținut de Bill Gates. :)))

    Puțin mai jos în acest tweet, cineva a răspuns: ”The actual Microsoft Store is about 50 metres up the road. Guess they did their own research.” :)))

    00
  18. Repetati pana se retine si nu mai vad scrise bazaconii.

    Polistirenul este un polimer al unei hidrocarburi (stiren). Hidrocarburile ard. Polistirenul arde.

    Poate sa fie amestecat si cu mama lui Stefan cel Mare ca tot va arde la un moment dat.

    The end.

    00
    • La naiba, ca nu ma pot aduna sa termin textul ala cu reciclabilele care pot fi folosite pe post de combustibil. Polistirenul fiind unul din materiale. Are formula (C8H8)n, adica nu are.. de exemplu, Clor (cum e policlorura de vinil), si arde „curat”, daca facem reactia completa, rezultand doar CO2 si H2O.
      In concluzie, da, s-au „anvelopat” blocurile cu materiale combustibile, care ard foarte repede si frumos.

      00
    • Daca nu are destul aer atunci genereaza monixid de carbon.

      00
    • „daca facem reactia completa”. Intr-o termocentrala gandita corect, arderea de plastice cu structura de forma (CxHy)n [unde x poate fi egal cu y] e destul de ok. E… in final ar fi la fel cu termo pe lemne sau pe carbuni, poate chiar mai „curata”, decat acestea doua exemple.

      00
    • Carbunele contine preponderent carbon si arde. Diamantul este format din lanturi de carbon si nu arde.
      Cam la fel sta treaba si cu produsele din hidrocarburi.
      Unele ard, altele nu.
      Strict la subiect, mie mi se pare ca polistirenul s a descompus, nu mi se pare ca a ars.
      Probabil s au degajat niste vapori naspa, dar nu mi se pare ca a ars.

      00
  19. Majoritatea gherlelor care se văd ulterior, sunt rezultatul ,, echipă de maramureșeni, construim case, cerem și oferim seriozitate maximă,,. Căratori de roabe și operatori de betonieră care ridică casa de la zero și o dau ,, la cheie,,.
    La cheie cu pereți strâmbi, glet care pușcă, parchet umflat, uși care se închid în pantă și țevi care crapă.Că a ,,furat,, meserie pe șantier în Italia, ce e așa de greu să faci o casă. O casă e făcută de zidari, zugravi, electricieni, faianțari, parchetari, instalatori. Nu de șapte gigei cu alimentare pe bază de bere la pet, care știu de toate. De aia BCA +polistiren e love, să moară lumea ce casă mi-am tras. Ce e amuzant e că în timp ce la noi polistirenul e mama la tot, alții îl dau jos că s-a dovedit a că în timp e o mizerie.

    00
  20. am găsit pe Street View poze din timpul construcției blocului ăsta….

    https://goo.gl/maps/VeJa5N5zHybF8Epv6

    ce nu înțeleg eu este… cum de nu a picat încă clădirea aia cu totul când au făcut structura de rezistență așa de firavă – este făcută din beton armat, nu oțel ca la zgârie-nori.

    Pereții ăia din beton care susțin ditamai măgăoaia de bloc de deasupra par să fie (în pozele de pe StreetView) doar cât grosimea a două topuri de hârtie A4 puse unul peste altul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)