Bula care nu e bulă

Tot citesc titluri alarmiste despre “bula imobiliară”.

Situația:
2.264 euro costă un mp util (mpu) în București în martie 2008 vs. 1.620 euro/mpu acum conform imobiliare.ro, care au un indice al tranzacțiilor extrem de deștept la nivel de județ.

Cumpărătorii:
Salariu mediu net în (martie) 2008 – 1.192 lei
Salariu mediu net în 2022 – 3.645 lei
Sursa INSSE

Cum a evoluat cursul valutar EUR/RON?
Curs martie 2008 – 3.72
Curs 2022 – 4.94

Cât este salariul în euro la momentul analizei
Salariu mediu net în 2008 în Euro – 320 euro
Salariu mediu net în 2022 în Euro – 738 euro

Cât costa un MP util de imobil locativ în luni de salariu mediu
Preț MP în 2008 exprimat în salarii medii = 7.1
Adică aveai nevoie de 7.1 luni de munca pentru a cumpăra 1MP

Preț MP în 2022 exprimat în salarii medii = 2.2
Adică aveai nevoie de 2.2 luni de munca pentru a cumpăra 1MP

Concluzie:
Un MPU exprimat în luni de muncă e de 3.5 ori mai ieftin astăzi decât în 2008, datorită creșterii rapide a salariului. Creștere cu mult peste curs. Problema nu va pleca de data asta de la piața imobiliară. Ci de la inflația pe energie / prețurile producției industriale. Și apare un nou paradox. Te lupți cu inflația ridicând dobânda cu risc de recesiune, sau închizi ochii și zici doamne ferește că nu te nimerește.

Interesant
În octombrie 2014 sau pe acolo s-a marcat cel mai ieftin metru pătrat util – 1.030 euro. Pare (eronat) punctul optim de intrare (cumperi jos și vinzi sus). Însă în octombrie 2014 salariul mediu net era 1.705 lei, adică la cursul de 4.415 în jur de 386 euro. Asta înseamnă că un metru pătrat util costa 2.67 luni de muncă. Adică mai MULT decât astăzi cu vreo 20%.

Și asta la minimul metrului pătrat construit din ultimii 15+ ani.

PS. Am covid a patra oara si temperatura in jur de ~38, sper ca nu am gresit pe la calcule insa accept sa fiu tras de urechi daca am facut-o.
PPS. Sursa imaginii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

122 comentarii

  1. Da, salariu mai mare, preturi pe MP ceva mai mici ca in 2008, dar cat costa o paine in 2008 ? Cat dadeai la curent/gaze/intretinere ? Cat te costa un cos normal de cumparaturi atunci si cat costa acum ?

    • ce relevanta are costul intretinerii in Bucuresti atat timp cat restul tarii plateste pentru ea?

    • vlad, holy shit, man!

    • Ce va tot frecati mintea in colturi ca platiti voi restul tarii pentru capitala? Ia hai de maine fiecare primarie cu bugetul ei.

    • @Gina
      Cam 80% din firmele (numai) din port au biroul central la Bukale, unde și plătesc impozitele. Dacă le-ar plăti ”loco” (la fel și în restul țării), altfel ar sta kalimera cu bucureștenii, nu s-ar mai bate cu ”dînsa” de piept…

    • @marinel, ai și 2-3 exemple de astfel de companii? Că așa este ușor sa scoți din burtă valoarea de 80%.

    • Sagi, in 2008 o franzela clasica era 80 de bani. in 2022 o franzela clasica e 80 de bani.

      evident exista mici variatiuni in functie de zona si pretentii, dar la magazinul din colt de la mine de pe strada asta e situatia.

      ca lumea nu mai vrea franzela clasica si prefera tot felul de specialitati si minuni care ajung si la 6 7 8 lei bucata? franzela clasica tot 80 de bani e.

    • @theblack masa franzelei a ramas aceeasi in tot acest timp ? sau a devenit mai mica dar mai pufoasa ?

    • N, exact aceeasi franzela. mai cumpar din cand in cand dintr-o nostalgie proasta.

    • Autorul uita un lucru esential in lumea “ capitalista”-nu conteaza cit cistigi pe hirtie,conteaza cu cit ramii in mina dupa taxe si cost of living.Din punctul asta de vedere,in 2014 erai mai avantajat ca in 2022.In 2014,cu 200-250 lei ieseai din supermarket cu un carucior plin ochi,azi iesi cu 2 plase(daca esti econom),nu mai ai nevoie de carucior.Poate plinul la masina?Facturile la curent,gaz?Sau chiriile?Sau asigurarile?Money mean nothing if the purchase power is low…

    • Sagi, pai si care e argumentul tau? Adica daca painea, curentul si gazele s-au scumpit fata de 2008 si mp s-a ieftinit (in cifre brute), nu e inca un argument pentru ce scrie autorul? Adica mp ar fi trebuit sa fie nu numai la fel ca in 2008, dar semnificativ mai mare decat atunci, la fel ca painea, curentul si ce mai zici tu. Cata vreme nu e, inseamna ca este f. f. mult sub cat ar trebui sa fie.

  2. E vorba de 2008 doar, in 2006 preturile erau de 4 ori mai mici, gaseai apartamente si la 600 euro/mp. Dupa care 2009 a venit cu criza in brate si au revenit la normal.

  3. Mie mi se pare ca ipoteza nu ia in calcul si fondul construit disponibil in cele doua date.
    In 2008 vorbeam majoritar de apartamente in blocurile vechi care le „eliberau natural” de fostii proprietari si de relativ putine complexuri rezidentiale noi, majoritatea in oras.

    Practic acolo te costa in 2008 „sa cumperi casa” si aveai la dispozitie infrastructura ( scoli, transport etc.) deja existenta.

    In momentul asta vorbim de un fond construit nu de 3-4 ori ci poate de 10 ori mai mare, dar care nu beneficiaza de aceeasi infrastructura si creste teribil de tare pretul vietii ( gradinita/scoala privata; o masina in plus, etc).

    In realitate, acum, un apartament intr-un complex rezidential nou amplasat cam in aceeasi pozitie cu cele din 2008 costa nu 2200 de eur, ci de la 2600 spre 3000.

    • Jmecheria asta de calcul o face fiecare institut de statistica (inclusie San Francisco).
      „Cat plateste la chirie in medie relativ la salariu mediu pe orasul respectiv”.
      Chit ca acum 15 ani se platea chiria pe o casa, iar acum se plateste chiria pe camera in casa cu alti 5 oameni. Suma doar cu 10% mai mare? Perfect, 10% inflatie in 15 ani nu e nici o problema pentu economie!

  4. Tilda este un minus scris de un nene cu Parkinson ;-)

  5. OMG! covid a 4-a oara! sanatate maxima!

  6. Analiza este buna doar ca este facuta fix din perspectiva financiara. Daca am incepe sa facem o corelare cu privire la nivelul calitatii locuintelor construite in ultimii 10-15 ani lucrurile ar sta mai nasol. Mai precis locuintele sunt din ce in ce mai mici si din ce in ce mai neconfortabile, dar din ce in ce mai scumpe. Lucruri descoperite in acesti ultimi 2 ani de absolut toti oamenii care au stat in casele lor mai mult de 10-12 ore.
    La un moment dat am inceput sa ma uit pe diverse ansambluri noi rezidentiale premium pe zona din Bucuresti si nu am putut sa observ cum toate apartementele ce nu sunt cutii de chibrituri aveau niste preturi cu vreo 30-40% mai mult fata de acelea. Ca sa o reformulez foarte frumos apartamentele care respecta legea locuintei cu privire la confort si suprafata au un pret cu 30-40% fata de restu. Lege care daca ar fi respectata foarte multe ansambluri nu ar fi trebuit sa fie construite daramite locuite.
    Revenind la analiza initiala, prin 2008 nu erau foarte multe imobile noi tranzactionate ci fix imobile vechi construite in perioada 1980-2008. Imobile care in foarte multe cazuri respecta legea locuintei din toate punctele de vedere si care sunt mai confortabile fata de locuintele astea noi premium. Daca vreti sa faceti o comparatie luati orice plan al unui apartament de 2 camere din perioada 1980-1999 cu unul din asta nou premium.
    De ce spun ca este o piata supraevaluata si ca lucrurile se vor regla in urmatorii 4-5 ani e cam asa:
    1.Populatiei Romaniei este in scadere si cam toate statisticile arata o depopulare masiva a tarii si a catorva orase mari in frunte cu Bucurestiul.
    2. Calitatea serviciilor publice in foarte multe orase este la pamant si esti nevoit sa folosesti alternative. Aici e mult de discutat, dar orasele mari nu au evoluat cu timpurile in care traim si au ajuns sa fie locuite de mai multi oameni fata de ceea ce au fost proiectate. Chestia asta se vede in toate domeniile trafic,educatie,sanatate,caldura etc.
    3. Impozitul pe proprietate in Romania este o gluma si o sa urmeze niste cresteri angajate prin PNRR. Singura necunoscuta este calendarul, dar autoritatile locale ar vrea sa aibe libertate ele in a impune.
    4. Tranzitia la economie verde si alte rahaturi o sa se traduca prin niste scumpiri cand vorbim de costul vietii in Romania. Iarna asta a fost doar un prolog pentru ceea ce urmeaza.
    5. Prin PNRR ne-am angajat sa lasam cursul RON-EUR liber….
    P.S.
    Insanatosire grabnica!

    • 1. Doar orașele mici și ruralul se depopulează. Nu știu unde ai văzut tu depoluarea masivă din București, Cluj, Timișoara, Brașov… Bucureștiul este supraaglomerat, iar Ilfovul cred că și-a dublat populația în ultimii 15 ani.

    • NOU
      #27

      probabil se refera la scaderea natalitatii

    • 1. Depinde de oras. Nu stiu in rest dar in Bucuresti si Ilfov se contruieste si se vinde in draci.
      3. Si acum primariile sunt libere sa stabileasca impozitul intre 80 de bani si 6 lei/mp la cladiri. La terenuri e un pic mai complicat, dar sa zicem ca e intre 80 de bani si 16 lei/mp.

    • @Deea
      Perfect de acord cu privire la remarca ta, insa natalitatea este in scadere si nu toata lumea iubeste copii. Chestia asta plus faptul ca aglomerarea anumitor orase pune presiune pe servicii publice o sa se traduca prin depopulare inceata, dar sigura. Stiu povestea cu Bucurestiul, doar ca dupa ce ajungi in Ilfov urmatoarea oprire e o tara straina. Acum ca nimeni nu urmareste real mobilitatea populatiei e o discutie, dar cum oamenii pleaca din Mizil catre Bucuresti, la fel vor pleca si cei din Bucuresti catre Amsterdam, dar ei in scripte vor fi tot in orasele lor de domiciliu.
      Unde locuiesc s-a facut recent un ansamblu nou premium de vreun un an. Cred ca o scara de bloc are luminile inchise noaptea de vreun an si cica toate apartamentele s-au vandut. Apartamente care au costat intre 70k eur si 300k eur, oare de ce?!

    • Si eu cred ca la presiunea UE, ca nu se desteapta ai nostrii, se vor calcula impozitele mai realist, nu poti avea apartament de 85 k euro si sa platesti impozit costul unui plin de benzina (cazul meu, Brasov), in conditiile in care nu e singura proprietate. Un alt lucru ce va mai trebui facut este urmarita sursa banilor, sunt multe imobile achizitionate cash cu bani din surse dubioase (a se citi furaciuni, trafic de persoane, proxenetism, mai nou droguri- de multe ori autoritatile nu au treaba ca sunt infractiuni petrecute pe teritoriul altor state, banul sa intre in tara, restul nu conteaza), si de asemenea, trebuie implementat serios impozitatea veniturilor din chirii (eu cred ca 10-15% maxim declara la anaf), mai curios, desi ar plati la fel, ca eu ca si proprietar platesc impozit, sunt chiriasi ce refuza contractul (bine, ei refuza ca nu vor sa stea minim 1 an, nu au toti sursa de venit legale, si nu vor sa isi asume contractual plata unor eventuale daune)

    • @Rumbu
      Faptul ca se construieste in draci asta nu inseamna ca se va locui acolo. Exista un fenomen clar de mutat din Bucuresti in Ilfov insa este doar o statie pentru o alta tara. Tendintele de depopulare sunt reale, iar pana in 2050 singurul judet care isi va mentine populatia ca numar este Iasiul, Bucurestiul urmand sa piarda un sfert din locuitorii sai. De asemenea majoritatea blocurilor facute intre 80-96 sunt locuite de pensionari care covid-ul i-a mai imputinat si nu prea mai au mult de trait. Pune asta si faptul ca inchiriatul in Romania este sport extrem si preturile se vor echilibra. Cand spun asta nu ma refer ca vor scadea mai mult fata de ce este acum ci doar ca se va stabili un echilibru cand vine vorba de puterea de cumparare a oamenilor si pret.

    • @becaly
      Taxele pe proprietate vor creste oricat de mult ne facem ca nu vedem asta. Problema cu inchiriatul este simpla se aplica legea junglei si fiecare face cum il taie capu asta intamplandu-se deoarece suntem o natie eminamente de proprietari. Aici ANAF si cu primariile locale ar putea colabora prin a eficientiza procesul si mai ales pentru a simplifica procesul fiscal. De asemenea ar fi foarte frumos o lista cu acei chiriasi care fac nasoale, dar si cu proprietarii gaunosi.

    • eu am cumparat in Timisoara in 2018 un apartament cu 1400 euro/mp.
      apartament in ansamblu nou, 68 mp – 95000 euro, curs euro 4,70.

      mi s-a parut mult si atunci… unii ziceau sa mai astept cativa ani ca vor scadea preturile.

      astazi in acelasi ansamblu, in alt bloc nou de langa, un apartament de 70 mp costa 148440 euro. (2120 euro/mp – curs euro 4,95)

    • becaly, printre cei mai mari proprietari din românia sunt politicieni și inspectori anaf. de aia nu se vrea legalizarea acestor venituri. de aia nu se vrea o lege a chiriilor decentă.

    • @Becaly, e posibil ca tendința să fie totuși un pic mai roz.
      Am cautat chirie în 2005, dacă întrebai un proprietar de contract, nici dacă-l înjurai de mă-sa, nu reacționa așa urât.
      am mai căutat chir

    • .. chirie la sfârșitul lui 2019 (nu în București), toți proprietarii pe care i-am sunat erau de acord să înregistreze contractul la ANAF.

      contractul meu de închiriere e înregistrat la ANAF. Și nu plătesc eu impozitul aferent sumei (am auzit că se mai practică, inclusiv o colegă e în situația asta). Colac peste pupăză, plătesc chiria virând-o în contul proprietarului, iar banca lui percepe comision la încasare (din câte știu eu), eu plătesc cât scrie în contract.

      @Vali, ca fază, nevasta proprietarului lucrează la ANAF. :) jur. (Apartamentul e doar al lui, moștenit de la tac-su, sau cumpărat în tinerețe, înainte de căsătorie, nu mai știu).

    • @Deea verifica datele. Cam toate orasele mari pierd locuitori in favoarea periferiilor. Daxa consideram zona 0+30km e corect. Dar in suprafata asta intra mult teren supraevaluat si multe imobile supraevaluate. Singurul lucru care tine pretul apartamentelor vechi e lipsa drumurilor, transportului in comun si al scolilor. Daca ar avea romanii drumuri, parcuri si scoli dincolo de zona 0 s-ar plange ca apartamentul parintiilor e 30.000 eur si nu il cumpara nimeni.

  7. stiu ca moldova = curu romaniei da totusi sa-i anunte cineva pe cei de la imobiliare ca se flexeaza in introducerea de pe https://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro ca posteaza si pentru Iasi … si Iasi lipseste .. meh ..

  8. Nu imi pasa de cat costa mp, am casa. Dar cum naiba reusesti sa faci de 4 ori covid?! Nici macar nu sunt atatea variante!

  9. Cu salariu brut de € 121k pe an, nu mi se mai pare o idee bună să investești în imobiliare, în România.

    Pentru București e prea mare futerea cu chiriașii, iar pentru un apartament de două sau trei camere ieși pe zero în 14-18 ani, cu o chirie pe care nu poate să și-o permită aitistul de Reddit. Pe hârtie ar putea, dar pe caz concret va opta să stea într-o cutie de chibrituri, că e mai important să mănânce rahaturi de pe glovo, fiindcă e deja obișnuit cu condiții (semi)precare.

    Și cu influxul de cetățeni care caută să stea la oraș, nu merită să oferi condiții civilizate unor inși obșinuiți cu wc în fundul curții. Mă refer la mobilă impecabilă la fiecare închiriere, electrocasnice noi, curățenie și zugrăvit. Pentru ultima parte, nu mă refer la spoit pereții la prima mână, ci la zugrăvit și îndreptat pe bune.

    • Depinde care a(u)itist de pe reddit, poate nu am auzit despre domnul 4ad

    • Poti sa explici putin „iar pentru un apartament de două sau trei camere ieși pe zero în 14-18 ani”?
      Cum poti iesi pe zero dupa 14-18 ani de inchiriere a unui imobil?

    • Cum poti iesi pe zero dupa 14-18 ani de inchiriere a unui imobil?

      renovarea după fiecare chiriaș.
      renovare mai serioasă la 10-15 ani.
      electrocasnice noi.
      când tragi linie, nu ieși mereu pe plus.

    • @vali: chiar si asa, n-ai cum sa iesi pe zero, dupa atatia ani. Nici macar daca nu iei in calcul aprecierea imobilului.
      Renovare dupa fiecare chirias? De acord, dar asta nu e o avere. Mai ales daca iti selectezi putin chiriasii si nu bagi orice smecheras in imobil, care dupa fatza iti dai seama ca o sa-si bage picioarele in el de imobil.
      Renovare serioasa la 10 ani? Daca e imobil nou, ‘renovarea’ dupa fiecare chirias e suficienta. N-ai ce sa schimbi atat de serios incat sa iti dea gaura in buget, nici dupa 10 ani.
      Electrocasnice noi: si daca le schimbi la 5 ani, cat sa zicem ca ar fi in garantie, tot nu ai multe de schimbat: o masina de spalat, un frigider, un cuptor, un aragaz, un AC si un asirator, in 5 ani nu le simti. Astea daca le iei asa, fara sa cauti oferte, le iei cu vreo 8000 ron. 8000 ron sunt sa zicem 6 rate in cei 5 ani.

    • calculat la 6 luni ‘profit’ e cam 15-20k in 10 ani pentru un ap din asta modern 2cam in 40mp. pretul e irelevant pentru ca se dizolva in inflatie, maxim poti sa mai extragi un 10% din pretul de achizitie, acolo in functie de cat de proasta oferta ai ales e adevarat ca poti iesi pe zero, dar la orice buy high sell low iesi pe zero sau pe minus

    • Cei care nu-l cred calculează cu un factor prea mic. Din calculele mele, un apt. vechi de 3 camere, zonă bună, Bloc f. Civilizat, cu ceva renovare și mobilat ajunge pe la 80și K. Chirie 400 pe lună. 4800 pe an. Deci ai un factor de 10, fără costuri de renovare. Singura afacere este să speculezi pe creșterea continuă a prețurilor. Ori ai nevoie de un venit pasiv, în loc de pensie.

    • 3 camere zona buna 80k renovat si mobilat? Vezi ca ai setat masina timpului pe anul 2014.

    • @AlexF

      Daca nu te superi, as vrea sa cumpar vreo 5-6 apartamente d-astea …. cash!

      Joke aside, pe la Brancoveanu (metrou, nu Grand Arena) 2 camere merg pe la 90k cu var original. Model vintage.
      Renovate, pe la 100k+. Vorbim de blocuri din anii 80.

      Cu cat le poti inchiria, maxim pe la 380. Cu taxe, ramai pe la 350. Daca mai socotesti 11luni/an rata de ocupare ajungi la 26 ani amortizare. Si n-am mai pus investitiile normale. Poate nu zugravesti dupa fiecare chirias, dar la 3-4 ani mai trebuie sa mai schimbi o canapea, mai o masina de spalat, mai o lavabila, mai etc.

    • Nu știu când vă așteaptă pe voi pensia, dar dacă aș cumpăra acum un apartament comunist pentru a avea venit pasiv la pensie, nu cred că ar mai exista apartamentul, când ajung eu să am nevoie de acel venit.

      Deci blocurile comuniste alea noi sunt prin anii ’80 construite. Au trecut 40 de ani peste ele. Alea din zone bune sunt făcute în anii ’60. Cu ce preț se vând acum apartamentele de 70-80 de ani vechime?

    • +ceva renovare. Gogu, făcut! Dacă dzeu îmi dă mâna vb într-o lună, două. As avea și un magazin pe la Pta. Romană, mic darn ușor de dichisit. Ce zicea cineva mai sus, locuințe România la ora actuală, mda, dacă nu ai alternative. Alternativă ar fi ptr. Mine de expl. prin nordul Fuerteventurei. Populația crește, prețurile la case moderne/ de o oarecare calitate cresc. Legile din domeniu sunt cam complicate, dar hei doar cu muncă și riscuri obții un câștig. Mai bine amortizez o investiție unde-mi pot petrece iernile decât o investiție care la următorul cutremur cade.

    • @CP: Cum a zis Vali. Vorbeam de apartament cumpărat pentru a fi închiriat.

      Nu închiriez apartamente umplute cu mobilă „bună, solidă” rămasă de la mătuși și nici cu ce-au mai schimbat ai mei prin casă.

      Zugrăvitul, curățenia, instalațiile electrice și țevăraia nu le face nea Petrică, că n-are nimeni timp și chef de improvizații.

      În plus, nu declar în contract 250 de euro când de fapt iau 550.

    • calculele mele aproximative erau pe aici https://zoso.ro/inchirierea-unei-casei-vechi/

      nu-mi dădea deloc bine, am preferat să vând, aștept criza din toamnă si poate cumpăr ceva peste un an sau doi, la un rezidențial în oraș, nu în câmp, să fie ușor de închiriat.

      o altă variantă mai bună e să iau 2 camere, îl închiriez 15 ani, se mută juniorul acolo, eu mă mut la țară, închiriez sau vând casa.

    • Eu în continuare nu înțeleg, cum după atâta timp, unii pot sa iasă pe zero.
      Eu nu vorbesc din teorii sau calcule pe hârtie, eu vorbesc de la firul ierbii, cu câteva imobile date în chirie în București, toate în blocuri noi. Nu vorbesc despre blocuri comuniste sau imobile vechi, ci de cele noi. Toate mobilate cu mobila noua și de calitate. Electrocasnice doar de la branduri consacrate, nu cele mai ieftine de pe piața. Pentru ca am observat ca în timp ele țin mai mult decât un noname foarte ieftin dar care se strica mai repede.
      Deci cand îmi spune cineva ca închirierile sunt o afacere proasta, nu înțeleg cum de la unii merge f ok, iar la alții nu. Sauuuu, ce am mai bănuit eu, era varianta în care prin astfel de discuții se descurajează alți potențiali investitori care ar întra în piata cu imobile, ducând astfel la o suprasaturare a ofertelor.
      Dar și asa, eu în 2 ani de zile am grad de ocupare de 23 de luni din 24. Când aud ca unii schimba chiriașii o data la 3 luni, și apoi stau 2 luni cu imobilul liber, cred ca fac ei ceva greșit în „afacere”.

    • Eu în continuare nu înțeleg, cum după atâta timp, unii pot sa iasă pe zero.

      să sperăm că nici nu o să afli.

    • @CP

      Nu conteaza ca danseaza conga atunci cand baga caloriferu-n priza. Conteaza sa fie ieftin. Daca esti cu 10-20E sub pretul pietei lumea vine si sta. Daca ceri cat cer si altii, ai parte si de astia care stau 1luna-3luni. Am invatat sa mai cern oamenii, sa nu dau la boschetari si sa-i refuz politicos pe snobi, dar am avut cazuri cu familie (el+ea+fata in gimnaziu) care au plecat dupa 1 luna pentru ca … pitong.

    • @CP: În patru apartamente stau familii cu copii, nu mă agit să le cresc chiria în funcție de prețul pieței. Poate de aici pornește diferența. Cu ăștia n-am avut niciodată probleme și, în plus, n-am chef să-mi bat capul pentru 50 de euro în plus pe lună și nici să le fac viața mai grea în momentul ăsta: mutat, căutat în zonă, altfel mutat copiii la alte școli.

      Scopul final cu apartamentele e să le vând la un moment dat, acel moment fiind când vor ajunge copiii la 16-18 ani și vor avea ceva mai bun de făcut cu €500k. De stat în ele nu o să stau, că n-am fantezii cu mutatul înapoi în România la pensie și alte vrăjeli.

  10. Dezvolta un pic chestia asta cu Covid a 4-a oara. Sunt curios cum e posibil asa ceva. De vaccinat esti vaccinat?

    • WTF, și eu vreau să știu.

    • omul interacționează cu oameni zi de zi, e vaccinat, face forma ușoară și vrea să-mi lase mie nu mult, 10% din afacerile lui, că știe că sunt un tip modest și n-am nevoie de mai mult de juma de milion de euro.

    • Se întâmplă, știu de asmenea persoane la a patra tură confirmată.

    • Nu știu ce înseamnă acest „people person”, dar poate ar trebui sa o lași mai moale.

    • Cu mare drag @Jesus.
      Da, am 3 doze de Pfizer.

      Prima oara s-a întâmplat prin martie 2020. Am fost în primele câteva sute de cazuri, zburam săptămânal, meetinguri fata in față. A fost dezastruos. In sensul că am stat o lună în pat. Muci, tuse, tot tacâmul. Mai puțin febră. Și la o lună după ieșeau pozitive testele.

      A doua oară a fost un toamna lui 2020, când restartam businessul și interacționam zilnic cu clienți, parteneri. Soft. Dar am tușit 1 luna după.

      A treia oară a fost imediat după doza 2. S-a simțit că o răceală severa. Oboseala groaznica.

      Acum e însă cel mai ciudat. Adică o zi bine una rău. Tuse. Febră. Frisoane. Oboseala groaznica. Doamne cum e tusea. Foarte important de notat e că din vecinii mei de bloc cam 1 din 5 au omicron și stau acasă.

      Testele de saliva au întors negativ în primele zile. Cele nazale pozitiv. Acum toate sunt pe pozitiv. Că tuse varianta asta e cea mai enervanta de până acum.

      PS. Port masca. Mă spăl pe mâini obsesiv.

      PPS. Nu vreau sa para ciudat că spun asta dar până și câinele tușește.

    • omu face orgii, swing, din astea…

    • @Iisuse! Începe sa-mi fie frică!
      Încă nu s-a lipit nicio variantă de covid de mine în ultimii 2 ani.
      Și cu excepția perioadei 4 aprilie-5 mai 2020, când am lucrat o zi acasă, o zi la birou, am lucrat doar de la birou. Cu alți 2-3 oameni în același birou. Plus altă lume.
      Mi-am făcut cumpărăturile aproape normal, inclusiv în hipermarket, am călătorit cu trenul/autocarul. Nu des, dar s-a întâmplat.
      De fiecare dată când am avut simptome de răceală, m-am testat (cu teste rapide nazale) și au fost negative.
      O grămadă de oameni pe care îi cunosc au fost bolnavi cel puțin o dată.
      La capitolul protecție: am purtat mască pe stradă chiar și când nu se purta/nu era obligatoriu (mi se părea stupid să frec masca prin geantă/buzunar când intram/ieșeam din magazine), am purtat-o în birou când nu era obligatoriu (pica lumea ca popicele, mi s-a părut mai sigur) sau când n-o mai purta nimeni, m-am spălat pe mâini la fel ca înainte și în afara de dezinfectat biroul (plus tastatură, mouse, și alte ustensile) cu spirt sau spray dezinfectant, nu m-am isterizat cu dezinfectat altceva.

  11. In Cluj e fix invers:

    1550/mp (2008) => 2105/mp (12/2021)

    • Cu tot respectul Costi piata imobiliara din CJ a fost și este pentru mine o mare enigma. Am văzut niște proprietăți listate pe niște sume absolut aberante.

    • piata din cluj are alte fundamente…bani din afara care intra in IT…industria care atrage oameni entry level ce sunt nevoiti sa cumpere entry level…sume enorme de spalat…centru universitar in care chiria pt studenti e mai mare ca rata…

  12. Nu pricep eu multe cum e cu calculele de mai sus, dar ce știu e că-n 2007 aveam salariul de 2250 RON (plus ceva din freelancing) și am dat pe un apartament cu două camere, 46mp, 22.500 de euro. Mai știu că după vreo 30 de zile același apartament dar cu un etaj mai sus costa 46.000 de Euro și nu mi l-aș mai fi permis. Apoi a venit criza și vreo 3-4 ani jumătate din planetă a făcut foamea. Ce mai știu e că salariul minim e acum cam cât luam eu în 2007 dar un apartament fix ca al meu costă acum 57-58.000 de euro.
    Ce mai știu e că acum dau de cel puțin trei ori mai mult pe un pachet de țigări față de 2007. Un pachet de Marlboro e 22,50 RON. Mai știu că pâinea e acum 10 lei și pe-atunci costa vreo 2 lei. Mai știu că paritatea leu/euro e mult mai mare ca atunci, deci ăia 57-58.000 de euro are fi mai mulți convertiți în lei comparativ cu 2007-2008.
    Așa că da – salariul mediu net în 2008 în euro era 320 euro iar acum e 738, dar apartamentele s-au scumpit de 3 ori, euro a crescut iar costul vieții lunare e mult mai mare. E bulă din cauza acele discrepanțe între cât își permite omul să dea și prețul cerut de vânzător. Cu cât discrepanța e mai mare cu atât stratul bulei e mai firav și stă să facă poc.

    • Și poc va face, odată ce investitorii de școală nouă vor realiza că n-au scos nimic din schema de îmbogățire rapidă, bazată pe minim de efort, într-o țară care de fapt băune de foame.

    • Mi se pare funny sa-ti faci calculele de inflatie si cat castigi in functie de costul pachetului de tigari. :)) Credeam ca doar pe santier a mai ramas asta.

    • @venom: cu asta ai rămas tu din comentariul meu și asta ai priceput din el?

    • E foarte normal să îți faci calculele pe produsele pe care le consumi in mod obișnuit, astea îți influențează puterea de cumpărare.
      Răzvan, am citit bine – apartament similar crescut de la 22500 la 46000 in 30 de zile? Poate e vorba de 30 de luni? Dar și așa mi se pare o creștere uluitoare. Bine, ar putea fi oricât, nu prea urmăream eu pe atunci prețurile că aveam vreo 700 de lei salariul, apartamentele erau la categoria de neatins și la revedere

    • @Johnny:

      Răzvan, am citit bine – apartament similar crescut de la 22500 la 46000 in 30 de zile?

      Yep – într-o lună era preț dublu. Am prins începutul scumpirilor de dinainte de criză.

    • în 2007 puneam cola pe raft în metro și câștigam 12 bastoane, cum zic băieții. Eram la liceu, aveam viață bună. Benzina 3 lei, shaorma ieftină…

    • Apropo de ce zici, @Răzvan. Soția e biolog, are salariul de bază 3000 și ceva de lei azi. Un prieten pune marfă pe raft la bebetei, câștigă vreo 2500 lei. Alt prieten e asistent universitar și are și el tot cam 3000 și ceva de lei salariul.

      Tata lucra la Gambrinus pe la începutul anilor 2000 și câștiga 2000 și ceva de lei, cum zici și tu. Acum e inspector ITP și are salariul minim pe economie. Deci, da, salariile sunt cam la fel, prețurile în aer.

      Au crescut mult salariile în IT și management, probabil de aia și salariul mediu e tras în sus. Când lucram la Renault, am primit un salariul mediu ca bonus pentru că nașterea copilului. Adică vreo 6000 lei. Eu eram inginer senior și aveam 3300 lei.

    • @venom Atunci sa facem calculele in functie de pretul unei conserve de mazare gatita, nu in funcie de tigari: In 2009 conserva cu pricina costa 3.2 lei. Astazi exact aceeasi conserva de la acelasi brand costa vreo 6.5 lei.

      In 2009 iti faceai bilantul caloric zilnic cu ~400 lei / luna, acelasi bilant caloric in 2022 costa vreo 675 lei / luna.

      In afara de IT si servicii conexe salariile au avansat destul de putin. Cumparatorii de apartamente in masa sunt baietii destepti si smecherii care invart afaceri si cauta o metoda sa-si pastreze averile sigure.

      Ori un apartament nu trebuie dat neaparat in chirie daca ti-l permiti cu banii jos. Il pui pe imobiliare la pret mai mare decat cel de achizitie si apoi astepti. Pana la urma, casa nu cere de mancare; iar la fiecare crestere de inflatie, mai ridici pretul.

    • @ubercool: știi cum e – în teorie avem salariu mediu. În practică însă peste jumătate din populația muncitoare e plătită cu minimumul pe economie sau lucrează la negru. Pepinierele de corporație (alea tip call-center sau suport tehnic) nu merg cu ”mediu pe economie”. Acolo intri cu minimum pe economie și așa rămâi pe veci. Ba mai și lucrezi 12 ore în loc de 8, asta dacă n-ai cumva norocul să te ia ”cu jumătate de normă” și să bagi 8 în loc de 4.
      Desigur, în același timp benzina nu scade ci doar crește. La fel și pâinea. Și curentul. Și întreținerea și cam tot restul. Teoretic Statul crește ceva cu 4% iar până ajunge la consumator e crescut cu 14%. Că ”așa e la noi”.

  13. Salariu mediu in Bucuresti pare ca e mai mare avand in vedere ca vorbim de constructii in Bucuresti.

    https://www.zf.ro/eveniment/harta-salariilor-la-un-an-de-pandemie-un-angajat-din-bucuresti-20126340

    • Știu ce zici, ai dreptate. Am folosit salariul national mediu că dacă făceam pe București ieșea și mai obscenă diferența.

  14. De parca euro ar fi un etalon fix si nu a exista inflatie si acolo.
    Parca acum cativa ani psd-ul a dres-o din institutul national de statistica si a iesit o
    inflatie super mica, bag de seama ca si astia de la euro au dat-o tot asa, dar mai profi :))

    • @nuIO avem noi fetișul asta sa ne închipuim că toate relele le-am inventat noi. Citeam prin presa străină, am uitat publicația, cred că era financial times, și la fel au procedat și în SUA sau Canada. Inflația anunțată era la jumătate față decât o calculaseră uitându-se la prețurile de la raft. Similar și in UK.

  15. now go home and get your fuckin’ shinebox

  16. Cred ca partea de salariu mediu net mai mare e putin inselatoare, multe mariri prin sistemul bugetar, etc.
    Pe medie stam bine, in realitate veniturile salariale sunt mai mici ca media pt majoritate.

  17. am vandut in 2017 garsoniera in titan/salajan in bloc cu risc seismic 2 la 1400 eur mpu si luat apartament 3 camere fara risc seismic cu 1250 mpu. mai conteaza si zona, ocazia, norocul.
    Acu’ daca am apartament frumos, luminos cu centrala (bucurestenii o sa aprecieze la adevarata valoare asa ceva) zici tu ca iau 1620 mpu? Sau e „la alea noi”. Ca al meu e pe la obor. Dar chiar si asa, daca iau 1620 mpu acum, inseamna un profit net de 22,500 EURO in 5 ani. Dar da, nu investiti in imobiliare.
    Nu vand, doar ma laud.
    Intre timp stau ca saracu la 2 camere 13 septembrie langa Marriot. Sigur si asta nu e bun ca nu e la pornhub :)))

    • Ca bucureștean, nu m-aș muta la Obor nici dacă mi-ai da gratis apartamentul ăla și mi-ai plăti și factura la gaz și curent.

    • Si totusi lumea se calca in picioare sa cumpere in Popesti si militari residence.

    • Am trecut azi pe la metalurgiei/popesti/vitanul nou. Ghetouri vopsite frumos. Ca sa nu mai zic ca faci o viata si jumatate pana la un metrou. Sambata la 2-3 Metalurgiei era bara la bara pe sensul spre oras de la rondul unde e Metro. Nu imi imaginez ce e intr-o zi de lucru la rush hour.

  18. Eu cred ca bugetarii, cu salarii marite, baga surplusul in imobiliare si distorsioneaza piata. Ce altceva ar cumpara? Bitcoin? Aur?

    • Bugetarii își cheltuie majoritatea venitului legal pe credite imobiliare, care le primesc cu ochii închiși de la bănci, având venit sigur și complet legal, și ei trăiesc apoi din ‘alte surse’.

      E practică obișnuită, cum zicea cineva mai sus, cei mai mari proprietari sunt bugetarii care au apartamente date în chirie, iar ăia au putere în legea junglei, dacă au probleme cu chiriașii sună la alți bugetari și se rezolvă.

      Tu ca muritor de rând te descurci cum poți.

    • Nu știu despre ce pzm de bugetari vorbiți, dar sunt de 2 ani bugetar și n-am plătit nici măcar o lună avans la creditul ăla prima casă făcut în 2010, când nici nu-mi trecea prin cele mai dubioase vise că aș putea ajunge bugetar.
      Da, am strâns aproape 2.500 euro economii în ultimele 12 luni, dar nu cred că fac mare filosofie în imobiliare cu 2.500 euro.

    • @manu: bugetarii si videochatistele. Doar ca cele din urma nu suna la bugetari cand u probleme cu chiriasii, din contra.

    • @AB

      Corect, hai să definim un pic termenii. Când aruncă lumea cu nervi cuvinte de genul bugetar, se referă în general la angajații ăia ce apar în documentarele recorder, angajați prin instituțiile centrale și instituțiile satelit lor, tot felul de deconcentrate, direcții, din astea. La ape, la păduri, la nu știu ce, în general muncă de birou in care copiezi dintr-un fișier în altul pe salarii de minim 5-6k ron.

      Uite la județul bihor care e un județ sărac, consiliul județean avea tot felul de instituții subordonate, unde aparent o grămadă de angajați aveau mașină de la instituție ce o foloseau în scop personal, inclusiv combustibil. A pus Bolojan gps pe ele a scăzut consumul de combustibil enorm.

      Ce să mai zic că birourile și parcarea era goală, un procent mare nici măcar nu veneau la serviciu, doar se pontau și luau salariu. Clar că ăia mai au ceva sursă de venit.

      Deci practic omul din salariu își permite rate pentru că până și mașina era plătită, iar bani de trăit se găsesc cumva.

  19. Am băut un vin „Bon Garcon”. Vita de pinot noire a adus-o socrul meu de la munca de câmp de prin Mosel. I. Fiecare toamnă juniorul și cu mine punem gașca (soția și socrul) la muncă sa ne facă vinul. Da nu despre asta doream să vorbesc…

    Sunt oameni, ca tine, care nu o au cu covidu. Prietenii noștri, Dominica și Macej, au avut de 2 ori în intetvaluri foarte scurte. Au zis sa se vaccineze – de 2 ori stat lat în pat cu febră, dureri, etc., de parcă ar fi fost bolnavi. Acum câteva zile au făcut „booster-ul” – :). Nu-i boala lor.

    Btw. 1: Cred ca de fimiu nu se prinde boala. Cam toți din treapta lui au avut omicron. El nimic…. Este vaccinat însă nu ar fi singurul care ar prinde boala vaccinat. Interesant este faptul ca la ultimul SARS, gripa aviară, a avut norocul de nedescris să fie unul dintre cei 589 (?) de bolnavi din Germania. Poate să fi prins vreo rezistență la SARS? Este un doctor pe aici?

    Btw. 2: The last duel – uitați-vă la el. Am devenit un mare fan al lui Adam Driver… După ce m-am prins ca poza influencerulior nu era din București, m-am culcat pe la 4 ptr. că in cele câteva ore să devin specialist în istoria medievală târzie a epocii lui Carl VI.

  20. Bănuiesc că fiecare tură de covid a fost pe alt* Alter Ego, nu?

    * da, știu, un fel de pleonasm

    Eu (3x vax) de abia am ieșit din boală, am prins teoretic cea mai slabă variantă și tot m-a dat peste cap, nu vreau să-mi imaginez cum e să faci de 4 ori.

    • E groaznic crede-mă. După prima infecție eram dornic să mă vaccinez cu 10 doze doar sa nu mai trec prin asta.

  21. Sa zicem ca după referendum aflam ca suntem 16-17 mil, o sa scada preturile?

    • NU ca or sa vina aia din asia si tre sa stea si aia undeva.

    • Discutia cu scazut preturile sau alte nebunii trebuie privita din faptul ca piata imobiliara este o piata ghidata de cerere si oferta. In aceasta moment preturile sunt care sunt pentru ca aparent ar exista o cerere. Cerere care este suplinita de faptul ca oamenii s-au trezit cu mai multi bani si cauta o casa mai mare sau sa spunem ca vor sa faca o investitie intrucat le e frica sa nu-si piarda valoarea banilor.
      Acum povestea devine foarte interesanta intrucat o proprietate are un pret si o valoare. Pretul este cel cerut de cel care o vinde, valoarea este evaluata de cel care o cumpara in functie de criteriile sale. Comportamentul de bula si accelerare a preturilor apare cand valoarea nu prea se intalneste cu pretul, iar acest lucrul se intampla recurent pe o perioada de timp. De exemplu in 2007-2008 preturile apartamentelor se dublau la saptamana si se vindeau la greu, doar ca atat pretul cat si valoarea raportate la veniturile de atunci nu se prea intalneau.
      Revenind acum in zilele noastre poti sa iei orice oras mare si sa vezi venitul mediu din el, iar apoi sa te uiti la anunturi si sa calculezi cam cate salarii medii lunare ar valora locuintele din el. Daca vezi ca absolut toate anunturile nu se prea intalnesc cu veniturile din acel oras, ceva e problematic.

  22. O fi mai ieftin mp comparat la venituri, dar exact cum au zis si ceilalti, bula vine din faptul ca

    1. A crescut costul vietii
    Raportat la salariu, costul vietii e mai ridicat astazi decat in trecut. Un procent mai mare din salariu se duce exclusiv pe necesitati.

    2. Romanii cheltuie mai diversificat
    Odata cu EUropenizarea, am invatat si noi sa consumam, sa vrem haine, masini, electronice, etc. Salariul se imparte acum in mai multe directii. Nu mai stim, nu mai vrem sa facem foamea pentru un singur lucru sau pentru casa.

    Asadar, un procent mic din salariu mai este dedicat locuintei.

  23. Nu imi dau seama daca este sau nu bula, dar …

    Preturile la imobiliare s-au dus in sus pentru ca
    1) Sunt un asset strategic care isi mentine valoarea. Exceptia care confirma regula e era 2008. Oamenii trebuie sa-si arunce banii in ceva ca sa-i scape de inflatie.
    2) Helicopter money in toate partile. Fara numar, fara numar. De la domnul Powell pentru toti americanii lui si de la tanti Christina numa’ pachete de stimuli .
    3) Ratele dobanzilor sunt foarte foarte jos.
    Simulare pe conso:
    Credit 700.000 (140kE)
    Avans 15% -> credit de 595.000lei.
    Rata: 2600-2700lei. DAE 3.65%.
    Punem si-un pic de grad de indatorare. Concentratie 40%.
    Venit necesar pe familie de 6800lei. Salariul mediu net/Bucuresti a fost 3500lei. La fix.
    Creditul este chiar „foarte” fezabil as zice.
    Probabil pct 3 este de fapt cauza principala a cresterii imobiliarelor.

    Path forward:
    1) Inflatie? Da ce e aia inflatie? N-am vazut, n-am auzit asa ceva. In plus am treaba sa umplu portbagajul la pasat cu bancnote ca sa iau 2 franzele.
    2) Dobanzi peste inflatie. Cica inflatia asta ar fi pe la 8%. Dar de fapt toata lumea simte ca e peste 20%. => RECESIUNEEEE
    3) Soft landing? Cica a reusit doar o singura data in istorie. Greenspan. Ma indoiesc ca sunt capabili. Pot doar sa sper.

    Acum, eu cu mintea mea proasta as putea sa vad o pseudo-solutie.
    Sa zicem ca de maine dispare tot cripto. Or sa fie niste oameni nefericiti, dar nu cred ca o sa doara pe cineva cu adevarat. Astea ar fi fo’ 2-3 trilions. Corelata cu o crestere de cateva procente a ratei dobanzilor ar putea stavili inflatia.

    • 2700 lei rata fezabila la venit de 6800 lei pe familie? Hai sa nu. Orice familie care da 40% din venit pe casa… e nebuna :)

    • Dap, 2700 rata la 6800 de lei e minunat. Iti mai raman inca 4000 de lei.

      Daca discutam de o familie medie, cu doi copii, realizezi ca 4000 de lei ca bani pentru traiul lunar in Bucurestiul inseamna fix-pix. Nu iti ajung nici macar daca ai manca o singura data pe zi la marele restaurant KFC. Un meniu Real Burger cu desert e 35,5 lei, adica 35,5x4x30=4260 de lei.

      Pe scurt: trebuie sa fii complet nebun sa castigi 80.000 de lei anual si sa te bagi la un credit de 600.000 de lei. Iar banca care ti-ar da asa credit ar fi de-a dreptul ticaloasa.

    • Eu sunt nebun daca ma bag.
      @Nicu, @sillicon_v si voi la fel.
      Dar majoritatea oamenilor se arunca cu capul inainte.
      Ati uitat cum se indatorau toti la ultima criza fix pe pragul maxim? Ba ar fi fost in stare sa ia credite si in banane zimbabuene daca primeau mai multi bani.
      Apoi toate mis-mas-urile cu credit de nevoi personale pentru avans, etc, mi-au confirmat agentii ca se practica sa ceri 2 credite simultan (imobiliar si de nevoi personale) ca „nu se vad unul pe altul”. Chiar ei iti inlesnesc treaba asta, cu acelasi broker de credite pentru amandoua :))

      Exemplul meu nu era ca se pot indatora mult romanii, chit ca e foarte adevarat.
      Ideea e ca sunt destule apartamente noi si vechi pana in 140.000Euro cat se poate indatora romanul mediu. La astea e un race to the top (140.000). Peste 140.000 e mai rarefiat aerul. Oamenii sunt cat de cat mai cu educatie financiara.

      Ce vreau sa intreb este: cand s-a mai pomenit sa platesti rata 540E la 140.000 luati?
      Acum vreo 10 ani plateam 330E la 60.000.

    • That is about to change very soon….taken by the storm!

  24. Se poate sa fi devenit arogant cu timpul. Vine de la tâmpiții cu care a trebuit să interacționez. Tu chiar crezi că cineva poate crede ca devine specialist în istoria medievală franceză fără facultate în domeniul respectiv? Mulțumesc ptr supraestimare!

    Poate sunt bășină ca fac vin de casă? Btw. chiar sunt f mândru că este băubil!

    Sau poate sunt bășină umană că jun. până acum nu se îmbolnăvește, deși are toate șansele.

    Ști ce te mai face bășină umană cu nasul peste frunte? Când nu mai iei lumea-n serios – recunosc că sunt toxic de ironic. Aș prefera să zic că sunt un umanist, dar doar am fost. A, sunt mai mult ca sigur pe mine? Da, sunt sigur că cel puțin în proporție de 90% fac foarte bine ceea ce fac. Cu dubii tot timpul rămâi (cel puțin) pe loc.

    Nu-i vina mea că crezi că-s o bășină umană, sau am ADN-ul degenerat, sau maica-mea a fost o curvă. Ori arăt ca un desen făcut de Braque, cu nasul peste frunte. Așa percepi tu lumea, așa este lumea ta. Permite-mi un sfat cu nasul pe sus: este complicat, însă încearcă să nu interpretezi nimic în ceea ce zic alții. Cele mai multe distorsiuni de pricepere sunt, de obicei, la recipient. După ce înțelegi asta vezi și în spatele culiselor.

  25. In martie 2008 la noi nu se incasase inca prima scatoalca de subprime crysis. A venit abia in 2009 pe real estate. A compara 2008 cu orice altceva dupa, pe real estate, e ca si cum ai compara Oana Zavoranu’ cu Lily Collins. Adica mere scofalcite cu pere.

  26. Nu prea mi a plăcut mie școala, dar mi aduc aminte ce ne spunea un profesor de matematică mai bătrân așa, „in statistică, toată lumea folosește media, dar, este impetuos necesar, atunci când o folosești, să aduci in vorbă și dispersia” . Oricum, este un punct de vedere interesant.

  27. Multa sănătate @alterego.
    Și rugămintea să mai poluezi blogul ăsta cu ceva articole că nu prea ai mai scris în ultimă vreme.

  28. 1. Comparatia cu martie 2008 e complet inutila. Compari cu niste preturi „de varf de bula”, fara nicio legatura cu lumea reala. Nici macar nu s-au facut tranzactii la pretul ala (poate cativa nefericiti), ca erau demente. A fost pretul la care s-a blocat piata.

    2. Prea multe comparatii intre ani nu aduc cine stie ce informatie reala, vezi comparatia cu martie 2008.

    3. Eu pornesc mereu de la indicatorul asta: Pretul mediul al unei locuinte medii = 3 venituri anuale de gospodarie. Cand s-a sarit rau de suma asta, a urmat buba.

    Exemplu: locuinta medie in Bucuresti=apartament de 2 camere, 50 mp util, in zona medie, vechime medie (asta inseamna 40 de ani in Bucuresti). Venit mediu net in Bucuresti = 950 de euro. Venit mediu al unei familii pe 3 ani=68.400 de euro. Pret pe metru patrat=aproximativ 1400 de euro.

    Deja am depasit pretul asta in Bucuresti si piata da semne ca se incalzeste si mai tare. Dap, am intrat pe panta aia care duce in varf. Dar e posibil sa nu ajungem acolo, rata uriasa a inflatiei si explozia pretului la energie poate calma cresterea ceva mai brutal, prin blocarea creditarii.

  29. Good point, apartamentele s-au ieftinit clar in timp vizavi de puterea de cumparare. Ai de unde obtine si nr de tranzactii ? Ar fi interesant cate tranzatii erau atunci fata de cate au fost in ultimii ani.

  30. Asteptarea nu va dura deloc mult…incepind din martie, FED-ul va ridica dobinda de referinta in cascada, la fiecare 2 luni, 6-7 hikes , si nu neaparat cu 0. 25%, poate salturi si de 0. 5%. Poate nu stiati, dar aflati acum-Romania este o tara care traieste aproape exclusiv din imprumuturi, majoritatea de pe oietele internationale. In ce moneda se fac imprumuturile slea? Euro? Da’ de unde, se fac in USD, ca de aia se numesc internationale, euro e moneda regionala si de refugiu. Dobinda la care se imprumuta azi Romania e, oricum, enorma-cam 5%. Va piteti inchipui cit va fi acea dobinda cind incepe dansul FED si dolarii devin din ce in ce mai scumpi? PNNR? Jumate din ala sint tot imprumuturi, iar restul vin in transe, la indepliniti de obiectiv. Adica astia sint bani pe care nu te poti bizui ca sa aperi activele BNR. Guvernul Romaniei nu poate functiona fara imprumuturi externe, imprumuturi pe care, in curind, n-o sa le mai poata lua din cauza dobinzilor prohibitive la USD. Lefurile si pensiile trebuie platite…. cu ce? Pai, cu RON tipariti de BNR, fara acoperire in valuta. E singura posibilitate ca sa mentii “ pacea sociala”. Devalorizare accelerata a RON. Ridicari succesive ale dobinzii de referinta a BNR pentru a tine pasul cu USD(Romania e tara in curs de dezvoltare, adica depinde de rata USD, nu a euro). Asta inseamna ridicari imediate de dobinda la bancile private din Romania care imprumuta statul roman. Majoritatea romanilor au credite in RON, iar dobinzile urca succesiv. Primul efect-blocarea creditarii-bancile nu mai imprumuta pt ca nu sint sigure ca mai pot recupera ceva, populatia nu imprumuta pt ca dobinzile sint uriase iar moneda se depreciaza constant. Peste tot se suprapune criza energetica care a aruncat in aer cost of living, inflatia galopanta, cresrerea somajului. Da, poata nu stiati, dar in Romania creste somajul. Investitii straine n-au mai venit din noiembrie si nici nu se mai intrevad. Acestea sint ingredientele unei furtuni perfecte pentru o piata de consum incredibil de distorsionata dpdv al preturilor. Bulgarele a pornit, deja, la vale, nu poate fi oprit, Romania depinde prea mult de creditul extern care, ce sa vezi, e pe cale sa nu mai tina cont de “ nevoile tarilor in curs de dezvoltare si de expunerea lor”. Spargerea bulei imobiliare din Romania a inceput deja-urmariti cu atentie preturile imobilelor memorate de voi in ultimele luni-scad. Pentru ca toti dezvoltatorii stiu exact ce se va intimpla in citeva luni-blocarea creditarii si inundarea pietei cu proprietati nevandabile , nefinantabile sau care nu mai pot fi platite. De la 1 aprilie se da drumul la dans, iar apogeul se atinge inainte de intrarea in iarna. N-as vrea sa fiu in locul alora care au platit preturi intregi pentru niste planuri colorate sau o groapa intitulata pompos “ your dream residence”-acolo o sa fie cea mai mare tragedie.

    • Corectiile pietei sunt dureroase, dar necesare. Aberatia trebuie corectata. Cand? Cu cat mai repede, cu atat mai bine ! In final, se mai sorteaza neghina de grau !…

    • Ai curaj sa facem pariu că nu?

    • „Spargerea bulei imobiliare din Romania a inceput deja-urmariti cu atentie preturile imobilelor memorate de voi in ultimele luni-scad”

      Proprietatile pe care le urmaresc eu au crescut de 2 ori , odata acum 3 luni si inca odata acum, cea mai mare crestere de 11% la a doua marire. Un credit luat acum va fi mult mai usor de platit in timp, odata ce aceasta inflatie ce se va intinde pe 2-3 ani , va reveni la normal.

  31. Nu exista corelație între preturile de imobiliare și inflație. De altfel, in calculul inflației, Piața imobiliară este exclusa.

    Preturile au crescut din cauza prețului energiei și a materiei prime, si din cauza creșterii cererii pe fondul migrației muncii și a pandemiei (work from home).

    https://youtu.be/extuoYfk4Ws

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile