Bricolaj: update #35

Explicați-mi o fază: de ce se miră meseriașii că eu sunt dispus sa cumpăr chestii ajutătoare lucrării, de obicei chestii de curățenie sau mici piese. Gen, spatulă nu știu de care pentru tras mai bine siliconul. 12 lei. Lavete pentru spălat. 20 lei.


Mă uitam la ce repară tipul asta și la un moment dat zice de uneltele  Milwaukee că sunt “designer tools”, prea scumpe pentru cât de bune și rezistente sunt și foarte greu de reparat în Europa, din lipsă de piese. Așadar, e o idee bună să evitați cam tot ce e electric de la ei.


OChelari de 60 lei acum un an, 90 lei acum spălați cu buretele de burete, nu de sârmă.

ochelari-milwaukee

 

Chestia asta mă calcă pe nervi. Vedeți voi, pe acolo se trece cu mașina de tuns iarba. Eu am o mașină mai îngustă decât fostul proprietar și tot mă enervez când trec pe lângă vița asta de vie. Cât dura să o lege de stâlpul ăla și să nu mai crească în drum? Ideea de bază e să nu mai lăsați copacii și alte chestii să crească cum vor și apoi să vă împiedicați de ei/ele.

20211205926

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Asa am pățit și eu cu meseriașii pt care vroiam sa iau mici chestii care sa facă treaba mai ușoară, rapida. Se mira pt ca majoritatea sunt neimplicati la nivelul asta, au dat banu și se așteaptă sa primeaca rezultatul.

    216
    • sau pentru ca meseriasii nu au nevoie de jucarii care sa ii incurce.
      cei care chiar fac treaba buna si pe bune in fiecare zi au rutina, au „mana”, au unelte si accesorii, in general au ce le trebuie si le calculeaza in pret (nu trimit clientul sa aprovizioneze de la hobby).

      Comentariu apreciat.541
    • De obicei astepti sa iti dea „meseriasul” necesarul de materiale. De aia apelezi la ei, altfel iti faci tu. Mai e si specia aia tampita si plina de ifose care vine cu „ai luat negrese de 15?” „pai, ai cerut?” „nu, dar credeam ca stii ca trebuie”. Cu varianta „ne trebuie 5 metri de cablu de tipul x”. Iei 7. De fapt era nevoie de 9 m asa ca te mai duci a 3a oara la magazin sau daca esti cu fitilul mai scurt, ii dai bani si il trimiti sa ia.

      Comentariu apreciat.261
    • @Cristi, nu știu, eu de obicei mă aștept ca meseriasul să vină cu sculele. Nu ințeleg de ce trebuie să mă duc să iau eu spatule și lavete, și nu îmi cere el de la început cu 50 de lei în plus la lucrare și să vină pregătit cu tot ce are nevoie.

      @vali, dacă extrapolăm la activitatea ta, cum ar fi ca după ce ai semnat un contract pentru o campanie, să-i spui clientului că ar merge mai rapid proiectul dacă ți-ar cumpăra și un mouse pad sau niște servețele să cureți monitorul?

      70
  2. Sterge poza cu vita ca baietii pasionati de geotag o sa te gaseasca mai usor acum.

    Indecis. Tu ce zici?2321
  3. Pai si tu stai si te plangi pe net in loc sa te apuci sa muti toti stalpii aia un metru mai la dreapta. Ce mare lucru?

    Comentariu apreciat.412
    • Mai bine muta gardul si bordura cu 2m la stanga!

      120
    • Sau sapă un sfert de metru cub și mută dracu via aia din drum 💪

      81
    • Mai bine taie vita aia si pune alta corect, in 15 ani e la fel de mare.
      Acum fara gluma, ai mei au vie batrana de multi ani, si de-a lungul timpului au mai mutat cate un butuc si nu s-au uscat. Trebuie sa sapi circular la vreo 40cm in jurul butucului, cu cat mai adanc cu atat mai bine (daca nu tot vreo 40cm) . Dupa aia il impingi in locul nou ca la tine nu e distanta mare, si aia e. Doar sa fie la spre sfarsitul toamnei (mai bine decat primavara ca e pamantul mai putin moale).

      20
  4. daca tot e o poza cu un gazon tuns atat de bine ma bag si eu cu o intrebare – o recomandare de masina de tuns iarba pt o curte ceva mai mare (1500) cu pomi si cu denivelari? Makita recomandata pe shop cred ca e pentru curti ceva mai mici. Multumesc frumos

    70
    • Pe benzina cu tractiune, ideal tractoras.

      111
    • Daca si ala e gazon… :) da, stiu oameni ce au in curte iarba simpla dar unii ce sunt dedicati unui gazon f f f des „ca pe Wenbley”. Eu nu am, am balarii in curte, dar ce care au gazon des…zic ca unul din scopuri nu e doar infrumusetarea dar actioneaza ca un „aspirator” de praf.

      86
    • da, si eu as fi intresat de o recomandare de masina de tuns iarba pe un teren in panta si cu denivelari

      40
    • sincer, decât să iau ceva pe benzină, mai bine iau la sapă și îndrept gazonul și nu miroase, nu am zgomot mult, nu am bătăi de cap. la 1500m, aș căuta ceva cu sac de stocare mai mare, cam asta e problema la modelul meu pentru cât ai tu de lucru. eu la 300m golesc de 2 ori sacul la un tuns.

      uite aici cum se face un nivelator de gazon, dacă nu ai posibilitatea să chemi un mini excavator să îndrepte cu lama
      https://zoso.ro/bricolaj-nivelator-gazon-doua-varianta/

    • @vali problema nu este cu denivelarile. Nu din cauza lor recomand masina pe benzina. Problema este cu suprafata.

      70
    • panta + denivelari o varianta e motocoasa de umar, old school stihl + ham profesional.

      90
    • Eu foloseam un Viking cu carcasa metalica, cu tractiune, pe benzina. A fost cel mai ieftin care avea tractiune… Acum au acelasi produs doar ca e portocaliu si branduit Stihl. Extrem de bun, muuult peste makita vecinului. Dar da, eu am schimbat bujie dupa cativa ani, am facut schimb de ulei si filtre anual, el nu.

      Desi e si acum in uz ocazional la strada, spun „foloseam” pentru ca am facut un efort, am cumparat nisip in 2 primaveri diferite, am nivelat, am luat cea mai ieftina samanta de iarba de la Dedeman (aia in punga transparenta) si am luat un robot de tuns iarba. Pentru cei care au roboti de aspirat prin casa si sunt multumiti imi vor intelege entuziasmul cand zic ca merita sa faci pasul… Da, e scump, da, trebuie nivelat cat de cat, dar rezultatul e de vis.

      90
    • Sau cum zice Arthur

      30
    • Două oi.

      100
    • @Arădean aceeasi masina de tuns am luat-o anul trecut la sub 2000 lei, nu mai stiu exact cat, dar nu regret nici o secunda. Am ales-o pentru faptul ca are propulsie si latimea mai mare de tundere deoarece am aproximativ 1000mp de gazon iar o buna parte din teren este in panta. De la aproximativ 2 ore de tuns cu masina de tuns electrica fara propulsie, acum timpul s-a redus la aproximativ 30-45 minute pentru toata curtea, in functie de cat de harnic ma simt :).

      Un alt bonus, mai ales pentru cei obsedati in a mentine gazonul cat mai scurt tunzand-ul de 2 ori pe saptamana, reprezinta functia de mulcire. Am ajuns de la a umple 15+ saci de 240l saptamanal – se strangeau aproximativ 60 de saci cu iarba tocata pe luna!!! – primaria unde locuiesc are un serviciu de preluare resturi vegetale o data pe luna si de obicei se umple o remorca doar de la mine – la maxim 1 sac de 120l cu resturile de iarba din zona bordurilor si/sau alte resturi vegetale de la tundere manuala.

      00
  5. In general muncitorii sunt superficiali.

    Uneori inteligenta nu-i ajuta, altii sunt foarte incapatanati si prefera sa lucreze in stilul lor, pe altii ii intereseaza sa rezolve problema fara sa ia in calcul ca in viitor pot aparea probleme.

    Exemplu concret la mine acasa: montat parchet.

    Am studiat problema, am cumparat diverse unelte specializate ca sa-l ajute pe muncitor sa faca treaba ca la carte. Ce a facut muncitorul ? Pai … a folosit o bucata de lemn plus alte unelte din propria colectie. I-am aratat ce am cumparat, am testat, s-a facut ca a inteles dar in final degeaba.

    Alt exemplu la mine acasa: trebuia reglat ceva la calorifere.

    A folosit o improvizatie de fier plus un imbus ca sa miste mecanismul din interior. Si, sa fie foarte clar, este vorba de un muncitor care face treaba asta de cel putin 10 ani.

    Am cumparat o piesa specializata plus o cheie si acum treaba se face ca la carte.

    Sunt anumite situatii in care muncitorul face rost de o unealta custom-made care functioneaza foarte bine pentru ce are nevoie dar astea sunt cazuri izolate.

    Sunt putini si greu de gasit cei care au rabdare sau sunt dispusi sa piarda mai mult timp sa rezolve o problema si costa mai mult.

    Acestea sunt si motivele pentru care, de cele mai multe ori cand am timp, prefer sa pun eu mana sa rezolv o problema chiar daca stiu ca pot gresi initial si ma va costa in plus sa repar greseala si-mi va lua si mai mult timp in general dar stiu ca rezolv ca la carte.

    Observati ca am folosit de mai multe ori expresia „ca la carte” tocmai pentru a accentua ideea ca in Romania se poate face treaba buna dar este nevoie de oameni potriviti.

    Indecis. Tu ce zici?307
  6. Vița de vie nu trebuia legată mai de jos pentru a o trage mai spre gard?

    41
    • e deja foarte groasă, nu se mișcă deloc, eu am legat-o așa ca să stea locului.

    • @Vali, la plantele asa mari merge sa le legi in 2 puncte, asa cum ai legat-o tu (1) si mai jos, mai aproape de radacina (2), ca sa poti sa o strangi si indrepti corect pe tutore.
      Nu mi-e clar cat de mare e vita si cat de aproape e de stalp. Uneori e mai eficient sa o tai mai scurt sa vezi daca mai da din nou. Din poza pare foarte in mijlocul drumului, pare ca restul de setup a fost adaugat dupa ce au plantat-o.

      42
    • deja vița aia are grosimea unui copac tânăr, e aproape mai ușor s-o scoți din rădăcină și s-o replantezi decât să mai îndrepți ”trunchiul” ăla.

      51
    • @AB
      Doar dacă o replantezi cu un metru cub de pămînt in care are rădăcina, altfel poți s-o bagi pe foc după un an…

      12
  7. Meseriașii buni nu se miră . Tu ce moșmondești prin jurul casei e DIY. Mai sudezi două țevi, bați un cui , toaletezi un copac. Că îți place.
    Când lucram aici în sat cu Moșul meu pietrar, căutăm un prelungitor să înfing rotopercutanta. Și mă întreabă Moșul: ,, la ce îți trebuie? ,,.
    Să dau jos niște pietroaie din perete.
    A luat Moșul o daltă și un ciocan și în trei minute erau jos pietroaiele. Artă.
    Asta e să înveți când lucrezi fără curent electric.

    Comentariu apreciat.312
  8. de ce ai spala ochelarii cu buretele? Ca sa nu mai vorbim ca „ochelari de 60 de lei”… Esti batran boss, da banii ca alti ochi nu ai
    Si sterge-i cu carpa de sters ochelari nu cu burete de spalat vase

    172
  9. La milwaukee trebuie să contrazic… Am avut makita, hilti, (black and decker Nu se pune). Sunt brushless, 18v, au costat 450€ cutia cu impact de 260Newton, selector în trei trepte de putere, bormașină cu percuție., 3 baterii de 5A-18V. Aia cu percuție bate un bosch albastru de 650w,cu același burghiu. De aia nici nu mai car boschul după mine. La service nu am ajuns, dar hilti dădeau aceeași sculă în loc până era gata a ta, gratis.

    Dar la scule e ca la mașini : fiecare după gust și mod de utilizare. Mulți nu au nevoie de 260Newton de impuls sau nu sunt pe șantier la înălțime fără curent și îi trebuie să dea găuri în beton armat sau grinzi de fier.

    141
  10. Milwaukee sunt încă top pe unelte cu acumulator. Poate nu cei mai buni când vine vorba de cablu. Pe acumulator la majoritatea vârfurilor de gamă domină. Pe puteri mai mici se mai strecoară și alții în top: dewalt, hilti, makita, bosch. În privința prețului e ca la mașini: Maybach vs Mercedes, Audi, BMW…

    120
  11. Meseriasii care-ti observa bunatatea sufleteasca, si se mira, urmeaza sa-ti lase molozul la sfarsit ca esti de treaba.

    130
  12. @Fisherman, @Dan, dar nu despre asta zicea Vali (cu trimitere la tipul ăla). Ci că dacă tre să le repari, e cam scump și cam complicat. Fix ca la Mercedes și alte alea, or fi bune, dar trebuie pus în balanță dacă-ți permiți să le întreții sau să le repari când cedează. Alminteri, e fain ecosistemul Milwaukee, cu acumulatorii ăia M12 și M18, dar și costul inițial e mare, plus dacă trebuie reparate.

    Și eu am la muncă câteva de la Milwaukee (nu monștri de 260Nm), dar nu pot spune că-s foarte impresionat față de cât de lăudate au fost inițial. După ce o să treacă un pic testul timpului o să pot să mă pronunț. Le compar cu niște unelte Metabo și Makita, că și din astea am.

    00
    • La alea pe baterie dacă nu ți-ai scos banii pe ele in 3 ani, ai pierdut. Că se schimbă și designul bateriilor, alt voltaj, altă prindere…

      10
    • Depinde ce faci cu scula. Dacă ai multe intervenții pe zi, unde nu îți poți permite să stai să dai cu ciocanul in cheia fixă ca să desfaci ceva, atunci o sculă profesională, puternică, și mai ales cu accesoriile potrivite (lucru trecut foarte mult cu vederea) este absolut necesar. Își scoate banii în cel mult 6 luni. Accesoriile sunt și ele esențiale. Degeaba ai sculă ce desface orice șurub, dacă insertul, bitul sau cheia se rup sau se îndoaie.
      Am avut cheie tip papagal pentru urgențe (șuruburi mari cu cap distrus sau bulioane ruginite). Am schimbat 3 până am luat un knipex. Reglaj mai bun, mai fin, oțel serios. A fost 50€, dar m-a ajutat mereu când am dat de greu. Și să nu te enervezi la o lucrare este foarte important

      30
  13. De cele mai multe ori meseriasii au experienta in folosirea sculelor electrice și atunci când își inlocuieste o unealta știe ce sa își cumpere( in fjnctie de utilitate, durabilitate, usurinta un Exploatare etc.) Și ne aleg pe noi pentru ca, da, chiar sunt cele mai fiabile unelte. Pe de alta parte sunt cei care vor sa se laude la naşu ca ei au spart niște bani pe o scula mișto a căreia utilitate nu o știe, de exemplu ochelarii pe care i-ai aratat, scrie pe ei antizgariere dar fa-ne și un video cum i-ai „sters” cu buretele de vase sa vedem și noi. Poți chiar sa ma contactezi, sa îți aduc orice scula Milwaukee vrei, sa o testezi in orice conditie vrei. Multumesc pentru reclama, ma-nclin!

    06
    • nu înțeleg de ce ai pus șters între ghilimele. nu e tocmai ideal să pornim așa, să vii la mine pe blog și să mă acuzi subtil ca mint. de asemenea, nu am cum să îți pun un video cu ceva ce am făcut dacă nu am filmat, nu? brain of the cock.

  14. Butucul la vita aia l-as lega si putin mai jos cu o chinga cu ceva tensiune, apoi la 24 de ore mai strangi o tura chinga din crichet. Si tot asa vreo 2 saptamani. Dupa parerea mea cred ca s-ar indrepta cat de cat.

    11
  15. Chemat instalator pt o baterie de perete pt.cada din baie.Țevile erau astupate cu dopuri și stăteau așa de 10 ani,prin urmare un pic cam înțepenite .Un dop cu un moț pătrat ,celălalt de forma hexagonală. Toate cheile lui nu l,au ajutat. Am sugerat o tubulară pt. hexagon. Nu avea dimensiunea respectivă,zicea că nu poate să care tot arsenalul după el, dar s,a dus și s,a întors cu una potrivită. La cel cu pătrat am căutat eu prin debara o cheie antică „franceză” care a rezolvat treaba.
    Ochelarii ,de orice fel ,cu lichid de spălat vase și buricele degetelor.
    Vița rămâne așa până la moarte, fă cumva sa nu mai crească iarba în jurul ei.

    00
  16. Las aci un DYI pentru o unealta de vibrat betonul
    https://x.com/engineers_feed/status/1780501553570259412

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.