Bricolaj: Nivelator de gazon (variantă DIY)

Eu nu am aparat de sudură sau chef să mă stropesc cu metal încins așa că varianta lui Vali nu mă ajută. Iar pe OLX vânzătorii de nivelatoare nu aveau rating-uri foarte bune, parcă n-aveam chef nici de o țeapă. Ce-i de făcut? Am căutat rapid pe Google „nivelator gazon Hornbach” și am găsit un filmuleț de la BRONI Lawn Care. Am purces la Hornbach la cumpărături:

  • Pentru partea de nivelat
    • 3 x cornier perforat 1m – am găsit unul de 35×35 cu grosime 1,5mm
    • 2 x profil aluminiu 1m
    • șuruburi, șaibe, piulițe – am luat mai multe, să fie. Dacă folosiți necesarul de materiale din film să luați 12 piulițe M6 în plus, scrie în descriere
  • Pentru suportul de mâner
    • 1 x tijă filetată M8
    • 1 x element T 1/2
    • 2 x niplu redus 1/2 la 1/4
    • 1 x niplu dublu 1/2 – nu era în necesarul din film dar altfel nu putea fi atașată reducția de la un țol, este in descrierea filmului
    • 1 x reductie de la un țol la 1/2
    • 1 x țeavă de un țol de 15 cm
  • Un mâner de lemn mai lung

Cost total: 197 de lei.

Unelte necesare:

  • O masă bună de lucru
  • O mașină de găurit și burghie de metal de 4 și de 6 (sau de 8)
  • Chei de 10 și de 13
  • Un bomfaier sau un disc de tăiat (dacă aveți la ce să-l folosiți)
  • O pilă rotundă (pentru a lărgi puțin găurile de la cornierul perforat)
  • Un clește papagal sau o cheie reglabilă (pentru strans piesele suportului de mâner)
  • O toporișcă (finally, locul potrivit) sau un cuțit pentru cioplit mânerul

Pentru partea de nivelat am tăiat două corniere și profilele de aluminiu la 75 de cm. Din bucățile de cornier de 75 și 25 de cm am făcut un dreptunghi pe care l-am fixat cu șuruburi M6 de 16mm (cu două șaibe, una plată și una elastică/grower). A trebuit să pilesc un pic găurile de la profilul perforat astfel încât capătul șurubului să se așeze bine. Profilele de aluminiu le-am găurit la capăt și le-am fixat pe lungimea dreptunghiului la aproximativ 1/3 din lățime (tot cu șuruburi M6 de 16mm și două șaibe).

Din a treia bucată de cornier am tăiat încă două piese de 25 pentru a face prinderile suportului de mâner. Am asamblat întâi suportul de mâner, pentru a centra mai ușor prinderile. După ce le-am găsit poziția, le-am fixat de cornierele lungi cu șuruburi m6 de 25 de mm și piulițe și șaibe pentru înălțare deasupra profilelor de aluminiu.

Suportul de mâner l-am asamblat foarte ușor punând niplurile de reducție in capetele laterale (astfel încât să ”stea” mai bine pe tija de prindere), apoi niplul și reducția de la un țol în partea centrală și apoi țeava de 15 cm (în care va fi înfipt mânerul). Am tăiat apoi o bucată potrivită din tija filetată M8 și l-am fixat în prinderi cu piulițe (autoblocante în capete) și șaibe astfel încât să se miște ușor dar nu excesiv.

Mai complicat a fost cu mânerul, a trebuit să-l cioplesc un pic sa intre iar apoi să dau o gaură în țeavă și să-l fixez cu un holșurub.

Total timp de lucru: 2 ore, dacă v-ați jucat cu Meccano când erați mici.

A ieșit destul de bine echilibrat, face treabă bună. Spor!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. HAHAHA ce buna e ideea cu piesele de instalatii! misto treaba.

    00
  2. Nu inteleg totusi ce face acest nivelator. Imprastie nisip? Chiar e nevoie de o unealta pentru asta? Grebla intoarsa nu face acelasi lucru?

    01
    • dă bre click pe linkurile alea, și vezi un video.

    • Tot nu pricep. Toata viata am facut straturi de legume neckermann cu grebla si acum aflu ca imi trebuie nivelator?

      00
    • Cu grebla nu poți trage o cantitate mai mare de pământ, dacă pământul e lutos ai incurcat-o, cum am pățit eu. E util când ai diferente de nivel in curte, 10 cm într-un loc, 5 in alt loc.

      00
    • Cu grebla nu poți trage o cantitate mai mare de pământ

      Pai voi nu întoarceți grebla cu dinții în sus când e stratul mai gros ?

      00
    • Pentru munca mai grea ma ajuta un baiat de prin vecini. Cand i-am aratat nivelatorul a ras de mine si a zis ca tot grebla o sa faca treaba mai buna, asa face de cand se stie. Dupa o jumatate de ora de folosit nivelatorul ma intreba cat au costat piesele si daca il ajut si pe el sa-si faca unul.

      00
  3. Pff, fain articolu’. Mai vreau din astea.

    00
  4. 1980: As putea pune pariu ca in 2020 vom avea masini zburatoare
    2022: Nivelator de gazon

    10
    • Nivelatoarele de gazon exista de ff mult timp doar ca noi nu avem cultura gazonului cum e in state. Initial era folosit de cei care ingrijeau terenurile de golf si a fost preluata de cei care aveau gazon acasa.

      00
  5. Va vog sa ma scuzati, dar ce face acest articol, povesteste in scris filmul? Care e rolul sau? Poate acest articol sa fie considerat furt? (Adica el da sursa, sursa este strict de natura video, si el povestind filmul…poate fi considerat furt?). Unul care produce un audiobook dupa o carte, se poate considera furt? Nu, vb serios, avem filmul f bine explicat vizual…daca ar fi fost necesara si varianta text, am fi regasit-o in descriere, nu? Unii producatori de filme pe yt, introduc in descriere 100% scriptul

    00
    • Articolul confirma ca instructiunile din film functioneaza, detaliaza un pic necesarul de piese si unelte, ce sa faci daca nu gasesti fix piesele din film si ofera cateva tips&tricks. Poate unii (inca) prefera sa citeasca. Eu rar am rabdare sa vad filme si sa ascult instructiunile, prefer sa le citesc rapid. Ca sa ramanem in acelasi domeniu, prefer oricand articolele de pe https://www.semintegazon.ro/sfaturi-tehnice fata de filmuletele lui de pe YouTube.

      00
    • Bine Vlad, dar e nevoie de un text care sa „confirme”? adica…sunt asa de multi neincrezatori? In mod normal daca era un „hack” da…e normal sa nu il crezi pana ce nu il testezi (vezi pt yt 5minutecrafts, si altii) dar majoritatea de pe aici avem o functie cognitiva conectata si la experienta vietii practice…si Doamneiarta-ma stim cum se dozeaza un efort.
      „Dataliaza un pic”…ce? Adica tot filmul il descrie in scris?
      Stii, care este chiar si acum punctul de vedere CNDACU asupra plagiatelor? Ca daca un text seamana (adica nu are fix aceleasi cuvinte, dar foloseste SINONIME) atunci nu mai poate fi considerat furt/plagiat.
      Eu prefer sa citesc, dar…oare ce as alege….sa citesc procedura de schimbare etrier stanga spate Auris1.33 sau video? Sau instructiunile de instalare camera IPC la XVR in loc de video? Sau descrierelea de la Microsoft despre xlookup vs video?

      00
    • Dupa principiul acesta, „e nevoie” de comentariul tau (sau de al meu)? Toate cuvintele au fost scrise deja de altii, de mai multe ori.

      Cat despre plagiat, nu mi-am dat doctoratul in nivelatoare de gazon, nu cred ca e nevoie de plangere la CNDACU. Dar, tinand cont ca primul paragraf explica foarte clar care este „sursa”, iar textul si imaginile sunt originale (nu sunt transcrieri/adaptari ale scriptului din video), nu inteleg inversunarea ta.

      Daca esti tipul din spatele BRONI Lawn Care si consideri ca textul iti face un deserviciu, poti sa-i ceri direct lui Vali sa-l de-a jos. Eu cred ca, din contra, ar aduca mai mult trafic catre canalul de YouTube (care are si alte filmulete interesante).

      Cata despre detalieri sau „valoarea adaugata”:
      – nu am gasit acelasi tip de cornier, discuta si in video putin despre posibilitatea aceasta dar eu spun ce trebuie facut fix pentru ce am gasit eu
      – fixarea suportilor si a manerului nu este explicata in film, la fel si niplul de 1/2 care trebuie pus la reductia de la un tol
      – despre uneltele necesare iar nu se discuta, se presupune ca nu te apuci daca n-ai.

      Inteleg ca pentru tine aceasta valoare poate este egala cu zero dar, daca ii ajuta macar pe cativa sau le da idei, deja e un castig. Nu inteleg in ce fel ar fi o „pierdere” pentru tine sau altcineva.

      00
    • 🤦: „sa-l dea jos”, „ar aduce”, „cat despre”… imi asum si ce mai gasiti voi

      00
  6. Nice try, fluturas.

    00
    • Nu peste tot tine treaba asta cu pajistea naturala. La bunici, in zona de deal a Munteniei, functioneaza foarte bine, ar fi stupid sa pui gazon. Langa Bucuresti, daca lasi flora naturala sa se dezvolte, te alegi doar cu ciulini si ambrozie. Un petec de iarba moale, chiar daca nu e gazon perfect si mai are trifoi, papadii sau alte plante, parca arata mai bine. Poti pune si alte plante pe langa sau in straturi inaltate pentru a avea biodiversitate, nu te obliga nimeni sa ai curtea ca un teren de fotbal: https://www.houzz.ie/photos/secret-garden-phvw-vp~94639

      00
    • La socrumiu pe langa bucuresti, dambovitza adica a fost o vara la.frl.de calduroasa ca aia de anu trecut, nici vorba de seceta.
      Apa e la acelasi nivel.in put si gazonu se uda corespunzator.

      00
  7. Am incercat, dar e un fel de solutie ok daca nu ai chef sa faci treaba sanatos. Adica sa sapi tot locul, sa scoti pietrele, sa il indrepti, nivelezi cum trebuie, sa delimitezi gazonul de plantele de pe margine si sa pui niste pamant deasupra si sa nivelezi (aici e utila scula asta, da!) dupa care sa pui samantza de iarba sau bucati de gazon peste.
    Doar cu nivelatorul merge cand ai doar niste imperfectiuni de cativa cm, dar la denivelari mai mari nu faci mare lucru.

    00
    • Chiar daca ai facut treaba sanatos, dupa o vreme pamantul se mai lasa si apar „gropite” in care mai balteste apa sau de care te mai impiedici. Din cand in cand, pentru uniformizare si regenerare, ajuta sa nivelezi cu niste nisip si sa supra-insamantezi. Aici exceleaza unealta aceasta.

      00
  8. Superb articol. Multumesc.

    00
  9. Tocmai mi-a dat o idee pentru un nivelator de beton…
    Am unul facut din lemn dar nu e cine stie ce. Unul facut din metal cu o nivela montata deasupra ar fi perfect.

    00
  10. La cum arata cred ca mai mult scrapini iarba nu o nivelezi :))

    00
  11. Coincidenta! Acum cateva saptamani si eu am facut unul tot din cornier perforat si tot de la hornbach dar alta marca: https://www.hornbach.ro/p/picior-metalic-vopsit-gri-1000x35x35-mm-pentru-rafturi-schulte-vario/5120819/.

    Pentru coada am folosit: https://www.hornbach.ro/p/coada-telescopica-115-200-cm-gri-o-35-mm/10541591/

    Cu tot cu suruburi, piulite, seibi costul materialelor a ajuns in jur de 120 lei.

    Coincidentele astea ma trimit cu gandul la Matrix.

    10
  12. la preturile materialelor, mai pune pretul mesei, sculelor, timpului…nu toti avem atelier acasa…pana la urma e mai ieftin pe olx sau sh…e alegerea fiecaruia…

    00
  13. Baiatul asta era campion la „Pionier Constructor”

    00
  14. Pentru leneși și oamenii fără timp de bricolat: https://rasenrakel.de/products/rasenrakel-edelstahl :D

    00
  15. E bun blogul ăsta de bricolaj!
    Am făcut și eu o sculă de nivelat, opțional o să-i dau găuri să-i pot pune mânerul și la capete și îi pun 4 roți.

    asta am făcut azi cu ea:

    https://photos.app.goo.gl/Qe8g139AD1XrcyLDA

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.