Bricolaj: electrozi care nu sudează

update: am luat ăștia, rutilici, sunt minunați!!!


La un moment dat, că rămâneam fără electrozi, am cumpărat un pachet de 20 electrozi de la un magazin de bricolaj, nu mai țin minte care. 2.5, ca ăia pe care îi aveam.

Ajung acasă, dau să sudez cu ei, nu sudează. Fac contact greu, și se întrerup repede (nu știu cum să explic exact, încerc să trag o linie de 5cm, și moare la 2-3cm). Am ridicat temperatura. Am coborât temperatura. Acolo unde ăia de la Einhell lucrau excelent, ăștia nu vor de nici un fel.

Ăia de la Einhell nu mai sunt pe stoc de ceva vreme. Ce recomandați?

 

electrozi-prosti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

 1. NOU
  #1

  Este posibil să fie prea umezi, tu poți vedea asta mai bine. În caz că da, încearcă să îi mai usuci.

  00
  • nu e cazul.

  • Vă salut domnilor. Așa cum apare in fotografie,sunt bazici (7018- cod internațional), probabil înainte ai sudat cu rutilici (6013-cod internațional). Practic e destul de greu dacă nu ai aparatul necesar pentru așa ceva. Odinioară, cel mai bun era triodina, păcat că nu se mai fac. Mergea cu orice, începând de la supertit(6013), superbaz(7018), nibaz(7032), celulozici (6010,6011, 6012), inox- toate tipurile + fontă -toate tipurile, eventual cu preîncălzire și răcire controlată. Pentru mine cea mai bună marcă a fost, este și va rămâne de Buzău. In lipsă OK. DAR, aparatul comandă.

   30
 2. Rutilici de la Esab. Ii găsești in magazinele care vând accesorii pentru sudură.

  20
 3. ce aparat de sudura ai? ma bate gandul si nu prea stiu ce sa-mi iau.

  00
 4. Vad in poza ca folosesti electrod „7018”. Oare tot de-asta foloseai si inainte? Cei mai utilizati electrozi in general sunt „6013”. Au caracteristici diferite pentru cat de usor pornesc, cat de usor controlezi sudura, etc.

  Umezeala bineinteles poate afecta electrodul. Nu e musai sa o vezi cu ochiul. Daca electrozii au fost depozitati cateva luni pe naiba stie unde, mai mult ca sigur se degradeaza.

  00
 5. side-topic: in regim de hobby, ce ati recomanda: aparat de sudura cu electrozi (cum are Vali) sau din acela cu sarma ce se deruleaza?
  Doar pentru mici reparatii pe langa casa.

  10
 6. Subscriu la ce a spus alexV mai sus. Cu E6013 se sudează mult mai ușor. Dacă acum ai luat E7018 e o diferența sesizabila.

  00
  • Poți vedea pe YouTube E6013 vs E7018 diferențele.

   00
  • Pe scurt:
   6013 – suduri prin gospodarie
   7018 – suduri de rezistenta, lucrari industriale + trebuiesc pastrati cu grija (probabil ai tai nu au fost pastrati intr-un mediu cu umiditate scazuta si au cam „tras”)

   p.s.: CatalinD zice bine, mai multe info gasiti pe youtube

   00
 7. „încerc să trag o linie de 5cm, și moare la 2-3cm”

  Sper că nu intra Adi Mutu pe aici…

  00
 8. Rulitici nu bazici. Amperaj nu temperatura.

  https://www.hornbach.ro/p/electrozi-cu-invelis-rutilic-lincoln-electric-2-5×350-mm-250-bucati/7456038/

  Testati, merg excelent si pe un aparat de 700 lei, si pe unul de 3000 lei

  00
 9. Ala de jos este bazic. Cel de sus nu știu, dar poate e supertit… Sunt aparate care nu „știu” suda cu bazici, poate de aici problema.
  Cauta electrozi supertit.

  00
  • E vorba de diferenta intre continuu si alternativ, precum si polaritatea electrodului.
   Poate a pus cumva invers.

   00
 10. 7018( bazici), sunt pentru suduri unde sunt oameni priceputi, chiar trebuie sa stii si tu si aparatul ca sa mearga treaba. Pentru ce faci tu si ce aparat ai intotdeauna foloseste 6013( rutilici) daca sudezi mai gros de 3.25mm da i timp aparatului sa respire ca se incinge si va ceda. . 7018/6013 sunt AWS, standard international de clasificare , altfel supertit sau alte denumiri vin de la „adidasi”, „pemparsi” samd. In perioada asta este o criza de electrozi pe piata, cei care mai furnizeaza sunt cei de la ESAB dar si acolo sunt inconstante in livrari iar preturile sunt mari fata de brand urile mai mici. la Esab cauta 43.33 sunt echivalentul AWS 6013. Nu esti tu sau electrozii de vina pur si simplu nu dansati acelasi dans :)

  00
  • Nu mai lucrez acolo deci nu e reclama :), poti sterge daca vrei.Pt sudura mergi in magazinul fizic al lui Rywal.ro o sa gasesti chestii ok si nu e departe de tine.

   00
 11. Daca știu eu bine la bazic se folosește polaritate inversa. Ideea e ca pentru chestii în gospodărie nu e nevoie de bazic. Recomand electrozi omnia 46. De 2.5 ar trebui sa fie buni pt orice faci pe lângă casa.

  00
 12. Sunt uzi și probabil nu sudezi cu polaritate corectă. Nu da cu parul, că există particularități ale fiecărei suduri. Ca regulă generală, polul (+) se conectează la piesa de sudat și (-) la electrod, astfel încît 66% din căldura, data de electronii din arc, merge la polul (+), la piesă.
  Fa teste mai multe.
  Un aparat de sudura cu Hot-start și anti-stick ar ajuta. Eu m-am chinuit rău cu un rahat de Panzer închiriat pina am prins cum merge. Am gasit niste 7018 la Lidl, de 1.6mm, foarte buni, doar că aparatul era prost. Acum am un Jasic TIG, merge singur, amorsează perfect.
  7018 este un electrod bun, doar că pentru fiarele de pe lîngă casă e prea mult, otel prea bun. Eu nu am avut probleme cu electrozii de la Dedeman sau Leroy, doar să nu fie pungă ruptă.
  In caz de udare, se coc una oră la 100C in cuptor.

  01
  • Hă? De când este regulă generală cu + pe piesa de sudat și – pe electrod? Nu dau cu parul, doar întreb.

   00
  • Nu e regula generala dar majoritatea electrozilor sint la plus. Sint destule cazuri si invers.

   00
 13. Am folosit recent Evotools 6013 de 2.5, ieftini, de la magazinul sătesc. Lasă ceva mai multă zgură dar în rest s-au comportat OK.

  00
 14. deci bazici sau rutilici?

  • Trolezi?. Rutilici.

   00
  • Tu ai cumparat bazic. Aparatul daca e transformator micut, nu ii duce.
   Cumpara rutilici. Cauta „Esab Ok 46.16”. Sunt rutili tip 7014.
   Daca nu gasesti ia un alt rutil tip 7014. Poti incerca celulozici 6010 /6011 in functie de ce aparat ai. (Trafo sau invertor). Unii merg pe curent alternativ ceilalti pe continuu.
   In cel mai rau caz ia 6013. (Cere la magazin supertit).

   00
  • am notat. rutilici 6013.

 15. recomand supertit fin iar din ce spui erau 3 probleme ori erau bazici ori pasta umeda ori amperajul prea mic mai poate fi problema de masa electrica de contact!

  00
 16. Electrozii pe care i-ai cumparat sunt de foarte buna calitate, dar destinati sudurii in curent continuu. Tu ai aparat in curent alternativ, de aceea nu-ti merg. Se stinge arcul cand alternanta trece prin zero.

  00
 17. da, confirm, sunt bestiali!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube