Bricolaj: drujba nu e pentru mine

După primele tăieri s-a dus naibii. Am curățat drujba, reascuțit lanțul, aranjat lanțul, întors lanțul inters, nimic nu părea să funcționeze. Aveam de tăiat niște scânduri putrezite și nu voia de loc să funcționeze. Imediat cum intra jumătate în scândură, nu mai voia să funcționeze. Pierdere de timp și nervi, plus că mi-a sărit și lanțul de câteva ori.

Nu e pentru mine și nici nu e treabă cu drujbele astea ieftine. La un moment dat o să fac ucenicie pe lângă cineva care are o drujbă ca lumea și o să văd atunci ce e de cumpărat.

La final, am folosit fierăstrăul sabie și apoi circularul și lucrurile au mers mult mai repede. Ar trebui să-mi iau un circular pe baterii.

garaj-ziua3 Data de pe poză e greșită, SJ500X nu știe să păstreze data și mi-e lene să o setez de fiecare dată când schimb bateria. O să vină și clipul la un moment dat, când termin tot.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Daca dejtele la maini inca sunt 10 ,e ok

    00
  2. La 250 lei e drujbă doar pentru ședințe foto, nu pentru lucru cu lemne. Am pățit ceva similar în trecut cu una pe benzină ieftină, unde s-a distrus motorul mult prea repede. Apoi am trecut la o Husqvarna pe benzină și Makita cu acumulatori care au câțiva ani de când sunt folosite fără probleme.

    00
    • Am una luata cu 150 de la rusi in urma cu vreo 8 ani merge brici.

      10
    • „Micul Padurar” inca ruleaza folosita ocazional. I-a picat shocul intr-o vara, dar inca functioneaza fara. Cred ca e de la vecinii din Moldova, daca nu ma insel.

      10
    • Am 2 Bosch AKE 35, una la tara una la socri. Aia de la tara a taiat tot lemnul la o casa veche, grinzi tari de 15×20 pline de cuie, cam 2-3 camioane. A mancat 2 lanturi, din cauza cuielor, fiecare a fost ascutit de zeci de ori. Drujba nu a avut nimic, merge si acum, a mai taiat zeci de pomi fructiferi pe langa casa. A costat 350 lei.
      Si aia de la socri a taiat 2 camioane de lemne verzi de esenta tare, lantul nu a necesitat nici macar o ascutire.
      Sunt foarte multumit de ele desi nu sunt fan Bosch. Plus ca acum vad ca au inlocuit modelul cu unul ce pare mai ieftin facut, cine stie daca mai e la fel de bun.

      00
  3. Ma așteptam la un link cu Makita

    00
  4. Scandurile le tai cu circularul. Daca ai deja acumulatorii de 18v nu e scump.

    Crengile si pomii le tai cu drujba. Si dinaia gasesti pe 18v :)

    00
    • Am vrut sa zic asta dar mi-ai luat vorba pe dinainte. Mai stiu unu ce a vrut sa transeze un vitel cu drujba, a facut-o praf. :D Nu e ca in filmele de groaza, drujba ar fi o naspa la transat blonde cu tzatze mari . :D

      00
  5. boss. pe la 7-800 de lei gasesti modele mici de stihl sau husqvarna. pentru ce iti trebuie tie, sunt mai mult decat ideale. au cilindree mica, sunt usoare, pornesc usor si sunt net superioare oricarei drujbe electrice. ai zice ca nu vrei benzina, dar crede-ma, vrei. iti dai seama abia atunci cand te cheama vecinul sa ii tai o craca din pomul din fundul gradinii si ar trebui sa tragi dupa tine 30m de cablu. si contrar multor opinii, sa faci amestec 2t nu e deloc deranj.
    insa repet: stihl sau husqvarna, nu mizerii chinezesti rebranduite.

    00
    • De ce zici ca benzinarele sunt net superioare? Sunt ceva teste pe youtube care zic invers. Nush ce sa zic, dar oricum diferenta nu cred ca e mare.

      https://youtu.be/MDyjY3uiWp0

      00
    • come on, video ăla e plătit :)

    • Asa e , tre sa dau 750 lei pret recomandat, pentru 3 craci si 6 scanduri pentru gratar/ an
      Am un jaf pe benzina luat acum 6 ani cu 200, furata de pe vreun santier bineinteles
      N-are nici pe dreaq, tai cam 7-8 metri steri pe an lemn de foc plus craci plus scandura Benzina, ulei de motor si de lant, ascutit lant si aia e. Cum s-or strica la voi, nu pricep

      Circular d-ala incerc sa-mi iau de 3 ani, Bo$$ daca aveam cate scule ai tu, imi deschideam o mini-ikea

      00
    • o husqvarna la vreo 800 si ceva am luat acum mai bine de 3 ani, doar sa ma invat sa tai cu ea. S-a defectat de 2 ori in garantie si inca o data dupa (cel mai probabil vina mea), dar nu regret ca am cumparat-o, e usor de folosit si cel putin pt mine conteaza mobilitatea ei.

      00
    • @GigiGicu: ala de face testele alea ii un pacalici notoriu, nu prea am incredere in ce prezinta el pe acolo.
      acum, la o cautare scurta pe google, vad ca un fierastrau cu lant pe acumulatori de la makita e aproximativ 800 de lei. fara baterie, bineinteles. noa, cu aceeasi bani, iti iei un ms171 si pun pariu pe ce vrei tu ca 10 ani de zile in conditii de utilizare normala, tu in afara de ulei de lant si amestec 2t nu tre sa bagi nimic in scula aia. in acelasi timp cate baterii ti se duc pe apa sambetei? este vreo garantie ca producatorul respectiv nu isi schimba „ecosistemul” de baterii? ca plm, poate apare vreo tehnologie noua, ceva. pe cand benzina tot benzina o sa ramana si peste doua decenii.
      but hey, to each their own.

      00
    • Vali are deja acumulatorii. Astia LXT tin foarte mult. 275 de scule are makita pe platforma lxt. De ce sa te mai murdaresti cu benzina si ulei? Sa tragi la sfoara? Pe acelasi principiu am vandut motocoasa stihl si am luat makita cu acumulatori. E absolut minunata.

      Las linkul asta aici: https://www.makitatools.com/lxtadvantage

      Si aici inca niste fraieri de pe youtube: https://youtu.be/YvuBUVMNICQ

      00
  6. Eu am Stihl MS180, luat din Ploiesti cu 750 lei că reprezentanța din Brașov îl vindea cu 1000 lei. Dar l-am luat că nu am curent.

    O să-l pun și eu la tăiat scânduri dar cate 10 odată, le stivuiesc și le strâng cu o chingă. O scândură singură mi-e frică să tai, e posibil sa vibreze și să sară.

    Din ce văd, scândurile tale sunt din brad, e posibil ca fiind lemn moale, lanțul să se agațe, și să sară, dacă nu a fost bine strâns sau turația era mică. Mai dă-i o șansă drujbei, ia lanț cu pas mic, turația maximă și intri mai lent in lemn.

    00
  7. Am o drujba electrica de la lidl de 6 ani. Merge brici. In afara de ulei, de reglat lantul si de curatat nu am unblat la ea. Lantul nu trebuie sa fie nici prea larg dar nici foarte strans. Vezi manualul pentru detalii. Dar nu poti taia chestii putrezite cu ea ca iti sar in cap. Ce tai cu drujba trebuie sa fie bine fixat sau suficient de greu sa nu se miste. Pentru scanduri: circular de mana, pentru crengi subtiri fierastrau sabie, pentru chestii de peste 6-7 cm grosime drujba dar bine fixate inainte pe capra

    00
  8. @zoso vrei drujbă? Ia Stihl MS231 sau MS235.
    Cele din seria MS1x1 sunt doar se decor.
    Eu am un MS231 de vreo 4 ani (luat de la unii din Ploiesti, iesirea spre Buzău) si am făcut de toate prin curte: de la scurtat mănunchi de ramuri (craci) rezultate din curătarea minilivezii (80 de pomi fructiferi si vreo 3000 de salcâmi) pana la dat jos plute (plopi) de 1m in diametru si „tocat” in rondele de 35cm.

    00
    • confirm faza cu MS 1xx vs MS2xx
      la mine la sat, toti cei ce folosesc Stihl mi-au spus ca MS1xx tine maxim 2 ani. Se duce motorul. Le folosesc, in principal, pentru taiat lemne de foc si mici defrisari. Le-am ascultat sfatu si am luat un MS231. Este grea, dar compenseaza la usurinta cu care trece prin lemnul de salcam.

      00
    • De curiozitate, de ce 3000 de salcami?

      00
    • @alex de ce 3000 de salcami? Pentru ca de ce nu =)))
      La curtea de la tara (undeva prin Campia Romana) gradina e delimitata de un raulet. In zona aia (cam 1/3 din intreaga suprafata) prin anii ’70 a existat o sonda de explorare. Pe langa ea aveau si vreo 3 rezervoare (batale/bataluri) cu noroi. Nu ma intreba la ce foloseau, nu-s specialist in forari =))
      Faza e ca dupa patruj’ de ani in zona aia nu prea creste nimic. Plus ca fiind destul de departe de locuinta orice gradina de legume/pomi fructiferi tenteaza. Ca deh…
      Pe malurile rauletului cresc copaci de esenta moale (plop, salcie, anin/arin) si vara e o placere sa stai pe acolo, cuibaresc rate salbatice, privighetorile canta prin frunzis… e frumos. In perioada aia eu aveam si niste ganduri (momentan puse pe pauza) de stuparit.
      Stau de vorba cu mosu’ si zic: b0$$, ai trecut de saptej’ de ani, nu mai ai vaci, nu mai ai nevoie de nutret, ce facem cu bucata aia de „livedie” ca ne mananca serpii?!!!
      Zice… cand eram eu mic aici erau paduri de salcami… hai sa plantam niste salcami ca sa fie bine ca sa nu fie rau.
      Ma duc la padurar, la Ocolul Silvic sa ma informez, ce iau, cum iau, cum fac sa plantez fara sa imi iau vreo amenda – sunt niste reguli destul de urate legate de intravilan, extravilan, teren arabil, pasune, padure…
      Ma apuc cu padurarul sa calculez necesarul de copaci si imi ies vreo 3000. In prima faza.
      OK…. ma duc tocmesc (imprumut) un tractor pentru lucrari, asta imi trimite copaceii si ma apuc sa sap. 3000 de gauri, zi lumina. Asa am aflat ca am niste muschi de care habar n-aveam ca exista. Dupa 3 zile eram gata…

      FWD 7 ani- S-au prins aproape toti, in mai, cand infloreste salcamul e nebunie, au aparut iepuri de camp, prepelite, fazani, potarnichi… (baietii cu armele tin la permisul de vanatoare asa ca nu se apropie prea mult ;))) )
      Momentan doar i-am curatat de uscaturi, curand va trebui sa intru in ei sa ii mai raresc. Si sa imi iau cateva familii de abline. Si, daca reusesc vecinii sa-si rezolve actele de succesiune, sa mai cumpar de la ei cateva hectare.

      00
  9. barbatii adevarati nu se complica cu chestii electrice sau pe benzina, barbatii adevarati folosesc fierastrau manual, asa cum se face de sute de ani

    00
    • Greșit! Bărbații adevărați folosesc sabia..

      00
    • Sau folosesc drujba nepornită drept fierăstrău manual.

      10
    • Barbatii adevarati platesc pe altii sa se ocupe de asta.

      00
    • Cica Ion isi cumpara drujba de la magazinul din sat. Garantata sa taie 200 de copaci.
      Taie Ion zi lumina, toate bune si frumoase, doar ca pe la al 90-lea copac nu mai merge drujba. Inapoi cu ea la magazin.
      – Pai , bre Vasile, ce facem, ca nu mai taie drujba. Si nici 100 de copaci nu am apucat sa tai…
      Vasile ia drujba, trage de snur si o porneste: – Ce-are, mah, uite ca merge!
      – Cum, are si motor…!?!

      00
  10. Pe vremea cand ma incalzeam cu lemne, am avut 2 pers care veneau sa taie lemnele, si ambii aveau stihl modele similare. Unuia i-a trebuit 1 zi sa termine 1 camion, altuia 4 ore. Deci si mana omului si experienta isi spune cuvantul!

    00
    • @Arthur se spune ca unealta e jumătate din meșter.
      Daca te duci într-un magazin de drujbe si te uiti la ele cum sunt aliniate zici ca sunt similare.
      Faza misto e ca cea mai ieftină e in jur de 800 de lei si cea mai scumpa vreo 4000+
      Apoi contează enorm si in ce stare e lantul, lama si calitatea combustibilului…

      00
    • Exista drujbe de padure si drujbe de folosit pe langa casa, aceeasi firma. Carcasa arata la fel. Preturile sunt de 3-4-5 ori mai mari la alea de padure.

      00
  11. degeaba te muți la casă să scapi de bormașini. scapi de dracu și dai de tatsu … cu drujbă și circular

    00
  12. „…intors lantul inters” Invers? Nu inteleg aici. Adica ai montat lantul invers? In cazul asta e normal sa nu mai taie.Sau poate nu inteleg?

    00
  13. Io ți-am zis că suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine 🤪 Da’ tu … Batman, Batman 😉

    00
    • Depinde de calcule.Daca folosesti unealta o data pe an nu renteaza sa bagi bani multi in ceva care doarme. Personal am avut de taiat un singur copac.Am vrut sa inchiriez o drujba dar costa 53 € pe zi.Asa ca am cumparat una electrica no name china la 60 eur si dupa pomul respectiv dat jos si facut butuci am mai folosit-o la vreo 4 -5 radacini,dupa care drujba a inceput sa moara. a cedat a mecanismul care intindea lantul.Cimitirul de electrice. A fost o despartire fara pareri de rau.

      00
  14. Drujba nu e pentru taiat scanduri de felul ala, e pentru copaci, sau lemne tinute pe suport potrivit (acea „capra”).

    00
  15. Dai o gramada de bani pe drujbe si alte magrii… nu ai si tu vreo 50 de ron sa dai o mana de vopsea pe peretele ala? Sau vopseaua e doar pentru fatada casei? :))))

    00
  16. Ajunge Zoso la un cunoscut magazin de bricolaj.
    – Domnule draga, am cumpărat aceasta drujba la recomandarea ta, ai zis ca pot tăia o remorca de lemne în doua ore, de abia am reușit sa tai 5 bușteni.
    Ia vânzătorul drujba în mana, trage de sfoara și drujba brrrr brrr brrrr.
    Zoso:- AAaaaaaaaaaaa, are motor????

    00
  17. Vad ca mai sunt pe aici cunoscatori in ale drujbei – am o Makita, merge ca si motor brici, ungerea pe lant e perfecta, dar cand e sa tai, tai pe dracu’. Cu lant nou tai vreo 20 de taieturi si nu mai merge, lantul e suficient de intins (la rece cand il trag cu mana de la mijlocul lamei, ies cam la 3 dinti partea inferioara din ghidajul lamei). Ascut lantul cu pila rotunda, mai fac 20 de taieturi. Problema e ca la momentul la care nu mai taie, incepe sa scoata fum si sa inegreasca lemnul, deci „scobeste” prin frecare nu prin taiere. Eu am vazut persoane care taie cu drujba si nu stau sa ascuta lanul asa de des (pe santier lucreaza zile in sir cu ea, iar la taiat lemne asa la greu, mai dadeau cu pila la jumatatea zilei, mai mult de intretinere decat de ascutit).
    De taiat am taiat in principiu pomi fructiferi, din livada(meri, peri, pruni, piersici, etc) am mai taiat si lemne mai uscate, dar nu la greu. Cand tai, proptesc dintii de ghidaj ai drujbei in lemn si apas moderat pe lama, turatia o tin intre 2/3 si full. Ce dracu fac gresit ca deja am colectie de lanturi, toate cumparate in speranta ca voi gasi modelul de lant castigator.

    00
    • vezi sa nu fie infundate orificiile care greseaza lantul
      cu ea pornita, inainte sa tai da-i cateva sprituri pe un zid si verifica daca arunca lantul ulei

      00
    • Daca scoate fum si se inegreste lemnul s-a incins foarte tare si ai decalit lantul. Degeaba il mai ascuti pentru ca e decalit si se toceste rapid. Ia alt lant (de preferinta de calitate) si ai grija sa nu mai dai cu drujba pana iese fum. Daca lantul se incinge foarte tare se decaleste si nu mai faci nimic cu el.

      00
    • @alex mersi de pont. cred ca la un circular am patit la fel. Sare de era sa-mi tai picioarele, nu taie mai deloc. Am zis ca o sa-i schimb discul candva, insa am luat unul pe stand din ala cu brat mobil pe trei directii.
      Aparent taiatul cu scule din astea nu e chiar la mintea cocosului la inceput.

      00
  18. Ar fi fost bine sa ai fie o persoana care sa te ajute. Scandurile se taie mai greu cu drujba, cu atat mai mult cu cat sunt vechi (putrede). Persoana respectiva putea sa tina de material ca sa nu iti blocheze lantul.

    00
  19. Cu sărit lanțul și nu e pentru mine, să nu prinzi ceva oroare la folosit drujba în general. Eu am la flex, după ce s-a rupt discul în timp ce tăiam o țeavă. Flex care evident era fără apărătoarea de protecție montată și discul strâns la mișto. Am văzut că omul se chinuie și cum nu suport în general să văd că cineva e mai bou ca mine, zic dă bă flexul la băiatul să îți arate meserie, lusăre. Discul a bubuit, eu m-am ferit și happy end. Cred că sunt vreo zece ani deja și nu am mai atins un flex. Nici măcar alea din magazine de pe rafturi.

    00
    • La drujba, mai ales la cele noi, se blocheaza imediat ambreiajul centrifugal cand iti sare lantul. Eu am agatat sarme, carpe si tot felul de prostii cu drujba. Se opreste imediat. Tu barai cu ea dar nu se mai invarte nimic. Imediat ce simte o piedica se decupleaza ambreiajul. Si am o drujba Micul Padurar, nu vreun Stihl.
      Comparatia cu flexul e degeaba. Trebuie doar sa fii atent sa nu iti tai singur picioarele, in rest e foarte sigura.

      00
  20. cumper mizerie de drujba… te tine de cati bani ai dat

    00
  21. influencerii de succes planteaza pomi si sunt platiti pentru asta.
    Zoso vrea sa faca ucenicie pe langa hotii de lemne si plateste pentru asta.

    00
  22. Eu am o chinezarie cumparata de la emag. O folosesc la taiat scanduri, dulapi, crengi si alte lemne prin curte. Am rupt un lant pana acum la ea ca am bagat-o in ceva copacei.

    00
  23. Ieri am folosit pentru prima oara drujba ca sa tai dau jos salcia din curte. Am folosit o drujba imprutata de la tata (ceva ieftin). Inainte de a o folosi am schimbat lantul si am pus ulei.

    1. Daca e ieftina se va purta ieftin – lantul mi-a sarit de vreo 6-7 ori.
    2. Nu e pentru lemnisoare subtiri – pentru o craca mai subtire 6-7cm nu se comporta bine deloc, e facuta pentru ceva ce opune mai multa rezistenta. Nici nu m-as gandi sa tai scanduri cu ea, pentru asta as folosi un fierastrau circular. Copaceii mai subtiri i-am taiat mereu cu fierastraul de mana.
    3. Iti trebuie ceva forta sa o manuiesti, eu am ciopartit tot copacul si am zacut toata ziua.

    Cred ca cu o drujba mai scumpa m-as fi miscat un pic mai repede. Daca nu ningea astazi decupam buturugile ramase ca sa fac niste scaunele rustice. Pentru chestia asta e foarte buna drujba.

    00
  24. Nici circularul nu e pentru tine, pozitia pe care o ai e gresita, esti intr-o pozitie precara si cu parti ale corpului in spatele circularului – daca face kickback o sa ai probleme cu gasitul incaltarilor potrivite, asta daca ajungi la spital in timp util.

    00
  25. NOU
    #62

    Ceea ce faci tu cu bricolajele tale e total inutil, dar te mai scoate din cotidian…te destreseaza….dar repet e total inutil :)

    00
  26. Cum adică ai întors lanțul invers? Cred că asta ai vrut sa scrii cu „inters”…
    Lanțul la motoferastrau, indiferent că este cu motor termic sau electric, nu se întoarce. Doar se ascut dinții și, după 4-5 ascutiri, se dă cu pila lată și pe limitatori.

    00
  27. poate nu esti tu pt ea. Pt drujba.

    00
  28. scandura din poza e flexata. ea se sprijina pe pamant si pe o gramada de alte lemne, distanta intre punctele de sprijin pare peste 1 m. Ce se intampla cand lemnul taiat se flexeaza astfel ?

    „Imediat cum intra jumătate în scândură, nu mai voia să funcționeze.”

    flexarea scandurii aplica o forta din lateral pe lama [fierastraului, drujbei, circularului] si se comporta fix ca placutele de frana ale unei masini cand strang discul de frana. stopping power e imens.

    00
    • We have a winner! Am citit până aici să nu dau o explicație deja oferită. Lanțul nu se blochează, el se împănează când se închide tăietura pe lamă și te chinui rău de tot să-l scoți. Dacă lemnul e poziționat de manieră să se închidă tai de dedesubt pentru a se deschide.

      00
  29. 1. Nu mai lucra pe jos. Proiect de sudura: https://no.logosol.com/store/smart-holder-sagbukk-for-vedkapp.html
    2. Iti trebuie cizme, pantaloni si viziera de protectie pentru drujba. Mai ales la inceput de drum.

    00
  30. Nespecialist aici.

    Am 2 drujbe: un bosch de 20cm pe baterii pentru crengi/craci mai groase si usor de folosit si un noname-de-bricostore/practiker cu lama de 40cm super cheap. Am taiat cu bosch-ul pret de 5-6 baterii de 6A. Taie ca-n branza. Nòname-ul dupa o ora parca frecam cu o teava pe lemn. Am o vaga impresie ca o parte din pretul ala mic si-l scot si din lantul ala de turta dulce care il pun pe ea.

    00
    • La drujbe nu ma pricep ca nu am folosit si nici nu intentionez, dar la alte scule ieftine (pendular, bormasina, fierastrau electric, rotopercutor) am remarcat si eu ca consumabilele incluse sunt de kkt. Iei scula ieftina si consumabilele scumpe, pentru folosire ocazionala diy e mai mult decat suficient.
      Bine, nici o lama nu va rezolva problema pendularlu meu care are laser pentru ghidare, doar ca laserul si lama sunt oarecum asa :) |/

      00
    • Ma gandeam si eu la un pendular d’ala. Dar mi-e greu sa-l sui in copaci. ;-)

      00
    • @miticosul: ăla nu este pendular, ci fierastrau circular. Fierăstrăul pendular e ăla cu o lamă mică, dreapta și care, conform numelui, se mișcă sus-jos.
      Pe oricare dintre ele, să încerci să le urci în copac, este o idee foarte tâmpită.

      00
  31. Recunoaste ca ai vrut sa incerci noua jucarie! Alfel de ce ai taia cu drujba scanduri cand ai un circular in ograda? Oricum esti curajos, eu unul nu am tupeu sa ma joc cu drujba in pozitiile alea.

    00
  32. @inapt – O fi. Dar:
    * eu imi iau drujba pentru mine, pentru ce imi trebuie mie. Daca pot sa ajut si o vecina in banii astia, happy days;
    * daca vecina o vrea in fundul curtii, la 30m, sa faca bine si sa caute una mai lunga.

    00
  33. Tata are o drujba de pe vremea comunismului. Ii ascute lanțul, ii mai schimba bujiile, merge ca unsa. A tăiat zeci de metri de lemne, asa ca te poate învață. Plus motosapa, flex, bormașini, aparat sudura, mers cu tractorul. De toate are grija, toate pleacă la sfert.

    00
  34. Pentru scânduri d-alea, merge un pendular prins cu capul in jos sub un banc de lucru în așa fel încât lama să penduleze printr-o fantă spre partea superioara a bancului…
    Le tai lejer, într-o poziție comodă.
    Dacă ai ocazia, înainte de a folosi diverse unelte d-astea, stai la langa cineva care știe ce face…ai fi surprins sa vezi cate poți învăța.
    Semnat: unu care taie scânduri cu flexul, cu disc d-ala pentru lemn 🤪

    00
    • Fa-ti un pustiu de bine si da jos discul cu dinti de pe flex. Repeat after me: „niciodata nu pun disc cu dinti pe flex”
      Pericolul este atat de mare incat nu merita nici macar sa te gandesti; mai bine zgarii cu un cui lemnul pana il tai, daca nu ai alta optiune :)

      10
    • @Doms: nu o sa mai ai mult timp tot zece degete la mâini, dacă continui sa folosești acel disc în flex. Asta in cel mai fericit caz.
      Acel tip de disc ar trebui interzis, atât este de periculos.

      10
    • @c.daniel acel disc E INTERZIS in UE. Il tot importa baietii isteti de la pretenii din Ukraina.

      10
  35. D-apai se stie, drujba e pentru femei adevarate.

    00
  36. Ai incercat sa nu o folosesti ca pe secure?

    00
  37. Drujba.Дружба.Era numele dat de urss motofierastraului importat si de noi in RSR. Motofierastraul fabricat de români in comunism la Metrom BV unde se fabricau motoarele Mobra, era mai putin inspirat si avea doar doua litere: FM (fierastrau mecanic). In uzanta a ramas numele de drujba iar nu de FM-u. Altfel, azi zoso isi intitula articolul acesta in „femeul nu e de mine”…

    00
  38. Folosesc ocazional drujba electrica de 2Kw din 2008. Niciodată nu mi-a sărit sau blocat lanțul.
    Lemnele se taie pe capră. Mai ales scândurile. Când se flexează e posibil sa se transforme intr-o menghină pentru lanț.
    Este posibil să nu fi întins suficient lanțul.
    Și circularul este periculos. Mi-a proiectat o bucată de lemn care mi-a crăpat ochelarii de protecție.
    Nu mă prind din poza dacă porți ochelari de protecție.

    00
    • Si ochelarii de protectie sunt de mai multe feluri pentru diverse utilizari. Daca nu porti casca cu viziera, atunci cei mai buni ochelari folosibili cand lucrezi cu scule ce pot arunca potential bucati de material sunt cei ce seamana cu ochelarii de scafandru. Ochelarii ce seamana cu cei de soare, sunt buni la slefuiri, praf, particule mici. Mie mi s-a rupt un disc de flex si mi-a sarit o bucata in ochelar (cei ca de scafandru), dar mi s-a dus si capul un pic in spate, de parca am luat un pumn. Nici nu pot sa ma gandesc ce se intampla daca aveam ochelari de aia de plastic. Dintre toate sculele, de flex imi e cel mai teama, pe restul le strunesc destul de bine, dar cu flexul tai doar daca nu am alternativa si ma echipez si imi iau masuri de protectie ca la carte.
      In scoala generala (aia facuta pe vremea lu’ impuscatu’) am bagat la orele de atelier la NTS (Norme de Tehnica Securitatii or something) de si acum imi verific hainele sa nu am sireturi desfacute la pantalon sau bluza respectand „cordonul de la halat se leaga intotdeauna pentru a evita situatiile in care acesta poate fi prins/antrenat in utilajele aflate in mers.” iar pe un perete era scris cu vopsea „Omule, aminteste-ti ca te-ai nascut fara piese de schimb!”

      10
  39. Boss, daca mai ai fantezii cu rescue 4×4 tine drujba aia ca e buna….numazic..
    Altfel taiatul e chestie de unghi si finete…nu dai ca surdu’n clopot asa din prima…. mi-au zis si mie niste prieteni…

    00
  40. ” aranjat lanțul, întors lanțul inters, nimic nu părea să funcționeze.”
    Lantul la motofierastrau NU se inverseaza,el are un singur sens pentru taiere!!!Lantul doar se ascute,preferabil cu un dispozitiv de ascutit.
    Daca ai de taiat ceva mai mic ca in poza,iei un flex pe baterie/acumulator si ii pui asa ceva:
    https://www.emag.ro/adaptor-lama-si-lant-drujba-pentru-flex-polizor-unghiular-craft-tec-11-5-mx085/pd/D6NT93MBM/?cmpid=87041&gclid=CjwKCAiA8Jf-BRB-EiwAWDtEGt2P2-_dwrl16UaDZhDPFzKEGAyhV8G7_2t8eFnOgSRHMdOObmwaABoCx-4QAvD_BwE

    Iti iese o mini „drujba” exceptionala pentru bricolaj sau pentru curatat pomi.

    00
  41. Îmi place ca folosești cele mai chinezării scule posibile.

    00
  42. Dețin de aproximativ 2 ani modelul de la Husqvarna 120 Mark II. Are o construcție acceptabilă și consum de benzină mult mai scăzut în comparație cu modelele chinezești. Nu are lama lungă dar totuși e greoaie. A costat 700 lei, eu zic că se merită pentru hobby.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube