Avem nevoie de o noua paradigma

Voi lasa comentariile doar pentru cei care stiu definitia paradigmei.

Uite, sa zici ca vrei o politie mai eficienta, mai buna, dar piata (a muncii, a grâului, a ce vrei tu) libera, este o prostie. Sa zici „da, vreau sa aiba politia mai multa putere” si „asa e in capitalism, cererea si oferta” sunt doua fraze incompatibile. Sigur, pentru analfabeti, nu este.

De ce vrem o politie mai buna? Sa ne protejeze. Sa opreasca infractorii, sa amendeze incivilitatile, sa-i faca pe oameni sa respecte legile. Opa, deci avem niste legi de respectat. De ce nu am avea niste legi care sa-l protejeze pe muncitorul cu cazmaua de abuzurile firmei? A, avem? Nu pare ca legile astea, nepenale, de relatii de munca, sunt chiar niste legi de care sa le fie frica firmelor. In schimb, alea cu furatul de conserve par a fi legi de care ar trebui sa-ti fie frica, ca poti ajunge la puscarie si aceasta poate avea impact asupra ta si a familiei pâna la sfârsitul vietii. Un abuz din partea firmei, un furt de ore de lucru, de exemplu, o obligatie nescrisa de ore suplimentare platite când si când, ce impact are asupra firmei? In cel mai bun caz, o amenda, contestata si injumatatita de instanta. Paguba-n ciuperci. Dar asupra muncitorului care a suferit acel abuz? Who cares, din vârful piramidei lui Maslow in care ne aflam cu toti pe aici?

Asa cum vrem sa fim protejati de politie, asa trebuie protejat si muncitorul, mai ales ala care cara saci de ciment. Sigur, majoritatea celor de aici sunt manageri sau lucreaza la birou. Sau sunt sefi pe santiere. Va invit sa luati un picamer in mâna. Si sa-l folositi, la modul real, vreo ora. Si apoi sa-mi explicati cum vreti sa va protejeze pe voi politia, dar pe muncitorul ala sa-l plateasca patronul cu cât vrea, ca e vorba de piata libera, cerere si oferta. Cred ca 99% dintre noi am cadea lati dupa doua zile de munca intr-un mediu in care zgomotul, praful si vibratiile sunt ciorba zilnica. Dar nu ne intereseaza. Noi vrem o casa ieftina, muncitori cu ziua, iar faptul ca sunt in slapi nu se vede in excel-ul cu cheltuieli.

Cel mai ieftin produs, dar cea mai buna politie. Când e vorba sa fie el protejat de infractori, cel mai bun serviciu. Când e vorba sa fie protejat cel care produce pentru el, cel mai ieftin salariu ca sa obtin cel mai ieftin pret al produsului. Nicio disonanta aici?

Si acum sa revenim. M-au certat oamenii de-a lungul timpului „ca Adam Smith a zis” si tu nu l-ai citit sau nu l-ai inteles. Unii, nervosi nevoie mare au plusat cu „wealth-ul natiunilor e productia din ce in ce mai mare de orice”, „esti in recesiune, trebuie sa produci”, „esti in inflatie, trebuie sa produci”. Avutia tarilor se face producând. Indiferent ce, orice, trebuie sa produci. Momentan, producem bunuri de care nu prea avem nevoie, multa haleala din care jumate o aruncam, si multa poluare. La asta am ajuns buchisind si aplicând economia explicata de marile minti cu care acum facem name-dropping.

Doar eu vad cu ochiul liber ca „nu merge nici asta”, la fel cum „nu a mers nici comunismul”? Trebuie altceva. Trebuie o noua paradigma. Sa incercam altceva. Hai sa incepem sa-i protejam – la modul real, cum am vrea noi sa ne protejeze politia/justitia – pe cei care sunt exploatati. Da, toti locuitorii planetei au dreptul la un trai decent. In anul 2020, Amazon face miliarde de euro profit, iar angajatii se pisa in sticle. Asta e piata libera pe care ne-au dat-o marii economisti ai lumii? Ma ceva pe ea. Si pe cei care o aplauda, ca asa a zis Adam Smith acum 200 ani.

Multi dintre saracii planetei sunt saraci pentru ca, cineva, undeva, ii exploateaza. Si nimeni nu-i apara, ca sunt prea ocupati sa dea politiei mai multa forta, putere si bani, ca sa-i protejeze. Si nu numai ca nu-i apara, dar ii si huiduie. „Ce coa, esti spalator de geamuri la noi in firma, ce pretentii vrei sa ai?” Nu, nu vreau sa dispara liberalismul, sa revenim la mercurial, sau la politici protectioniste. Desi, ele se intampla, fix in piata asta libera de azi. Vreau doar sa incercam sa-i protejam pe cei cu salarii mizerabile, dar care fac o munca la fel de esentiala ca cea in care iti pontezi tu badge-ul zilnic.

De la Marx incoace tot auzim ca capitalul e important. N-ai capital, n-ai locuri de munca. Fara capitalul uman, inclusiv ala care va face mentenanta la roboti, capitalul tau nu produce nimic. Fara tanti Aglaia care spala cafetiera si goleste cosurile de gunoi, nici robotul tau n-o sa mai vrea sa functioneze. Ca el e inteligenta superioara, el nu face si curatenie dupa.

Economie bazata pe consideratie, cu precadere pe joburile oamenilor pe care, instinctiv, am vrea sa scuipam, ca sunt „casiere, necalificati, femeie de serviciu, taietori de lemne, macelari pe banda” si lista este foarte lunga.

Si nu vorbesc doar de consideratie prin legi, ci consideratie simpla, din partea noastra, a sefilor, sefutilor, managerilor sau patronilor. Sa intelegem ca TOTI muncitorii sunt esentiali pentru bunastarea noastra si propasirea avutiei societatii. Si a noastra in mod direct.

A, si terminati cu oamenii saraci, ca n-aveti habar de ce sunt unii oameni saraci. Va spun, n-aveti habar. Terminati. Oricum nu au ei nevoie de solutiile voastre eugeniste, naziste, hitleriste. Si nici de biciuri pe spate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

1 comentariu

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)