Autostrăzile din Ungaria și sărăcia românească…

Unii dintre voi au nevoie de explicații suplimentare la ce am zis aici, ca Orban a condamnat zona Ungariei care se învecinează cu România la sărăcie pentru că nu le-a făcut autostrăzi. Și au sărit repede unii să-mi arate că cioturile alea sunt aproape gata, ba chiar e vina românilor că nu au făcut și ei cioturile de corespondență.

Bun. Explicația e simplă: degeaba mai faci acum ceva pentru satele alea, că oamenii au plecat din ele. Nu mai poți face industrie sau nimic, pentru că nu mai ai cu cine.

O situație asemănătoare o avem noi, cu zonele unde oamenii au plecat la muncă în altă parte, că la ei în sat nu aveau nimic. Degeaba mai vii să faci acolo fabrici sau alte unități de producție, că nu mai ai cu cine. Ăia care muncesc în Italia, Spania sau Anglia nu se mai întorc. Chiar dacă ar avea la ce, ar fi dudui România de locuri de muncă, salariile ar fi prea mici.

Asta e tot.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. E prea tarziu.
    Nu doar ca nu erau drumuri, dar lipseste infrastructura de baza in civilizatie, iar acum nu nu mai ca nu mai e forta de munca calificata, ci nu mai e deloc forta de munca!

    Salariile sunt mici, cheltuielile mari, transport lipsa.
    E o mare problema pt forta de munca necalificata si prost platita, sa iasa la sosea si sa ajunga la munca.

    00
  2. Revenim la vechea poveste: ma pss pe el de drum si de autostrada daca la spital tot mor cu zile, daca spaga tot dau, daca etc si etc.
    clar ca omu’ nu mai vine inapoi.
    Sunt mai multe de schimbat decat infrastructura si jobul.
    Joburi chiar se gasesc in romania, nu ala-i baiul acum.

    00
  3. Am vazut commentul tau pe postul anterior :)

    E si asta adevarat ca nu a facut pana acum, dar strategia Ungariei si a lui Orban este sa faca cate o autostrada pe langa orasele cu rang de judet, daca te uiti: Bekescsaba, Szeged, Debrecen, Nyiregyhaza toate sunt orase maricele… si nu e strategia lui sa se duca cu autostrazile la granita cu Romania.

    Ideea e ca se poate face chiar daca esti corupt, noi am reusit sa construim 100 km dupa ce americanii au zis ca baieti gata cu smechereala si treceti la treaba.

    00
    • Vezi ce autostrazi a facut italia in vremuri unde corputia a fost mai mare decat viseaza politicienii romani sau magyari. Italia are autostrazi prin munti si tunele de 10 km in munte. si de Dragnea a fost la juniorii coruptiei fata de Berlusconi………

      00
    • Pai autostrazile se aliniau cu obiectul coruptiei.
      La noi obiectul coruptiei este sa-si traga niste gainari vile si masini de neam prost.

      00
    • @Dan: ce-mi place de ăștia care compară Ungaria sau România cu Italia. Că nah…

      A văzut domnu’ Dan că și italienii au făcut vezi Doamne autostrăzi…chiar dacă era corupția mai mare…n-a auzit domnu’ Dan de „Autostrada dei Laghi ” sau că ITALIA A AVUT PRIMA AUTOSTRADĂ DIN LUME…IN 1924.

      Dan are păreri și compară mere cu pere.

      Hai să-i dăm niște date lu’ domnu’ Dan:

      Italia 60 milioane locuitori
      Pib – 2.1 trilioane dolari
      ************************
      Ungaria – 9 milioane locuitori
      Pib- 183 miliarde dolari
      ************************
      România – cică 19 milioane locuitori
      Pib- 284 miliarde dolari

      Dar nu-i bai, că domnu’ Dan știe. Era destul să știi domnu’ Dan că Italia este membră g7. Nu ne compari pe noi sau pe unguri cu ei.

      00
    • @arădean: dă-mi te rog gradul de îndatorare al Italiei, Ungariei și României.

      00
    • wow! cati apologeti ai coruptiei! nici macar nu sunt surprins de fapt.
      bravo , bah! italienii si ungurii au facut si cate ceva desi sunt mai corupti decat romanii. asta e concluzia. cu asta ne mandrim.
      furam dar e ok, daca iese si autostrada.
      muriti, bai!

      10
    • @sly: …in jur de 2700 de mld.

      00
    • @sly: scz am dat enter:)

      Mai sus e datoria Italiei…la unguri ziceau ceva de 78% din pib…pe cea a României o cunoști.
      De ce?

      00
    • Datorie publică raportată la PIB: 2020 conform FMI locul 4 în lume Italia cu 151%, Ungaria 80%, RO 48%.

      https://www.imf.org/external/datamapper/CG_DEBT_GDP@GDD/CHN/FRA/DEU/ITA/JPN/GBR/USA

      Viitor cumpărat azi cu rate pentru cei care vor veni după noi doar că azi nu toți beneficiază de banii aceștia împrumutați.

      00
    • @sly: de acord cu tine. Totuși nu uita că Italia a fost închisă la propriu mare parte din 2020. Au avut ramuri ale economiei în colaps. Altă modalitate in afara împrumutului nu exista și din câte am văzut au reușit în ultimele luni să reducă din datorie câteva mld pe lună. Nu e nici mult nu e nici puțin.

      Ce am vrut eu sa subliniez…nu dai ca exemplu Italia când vine vb de autostrăzi. E un fel de sport național. Orice băbălău care e la putere are un fel de obligație morală, să-i zicem in acest domeniu pt că-s foarte aglomerate autostrăzile lor.

      E ca și când ai spune că uite săracii argentinieni sau brazilieni, cât sunt de corupți și totuși bagă bani in fotbal și fac ceva pt sport.

      Fac că altfel sunt răstigniți de electorat.

      În fine Italia are o grămadă de bube de care ne putem lega…de exemplu s-au construit clinici ultramoderne care stau închise pt că s-au făcut cu banii mafiei și legea nu permite folosirea lor.
      Nu e ca la noi unde Becali construiește biserică din banii lu’ mă-sa și gata … credincioșii au erecții.

      00
  4. Modelul de dezvoltare al tarilor din estul UE a fost unul simplu forta de munca ieftina pentru vestici. Lucrul asta a avut influentat cateva chestii:
    1. Dezvoltarea economica a fost defazata regiunile mai aproape de vest fiind favorizate. Asta se vede cu ochiul liber atat in Ungaria cat si Romania unde este evidenta diferenta cu micul amendament ca Bucurestiul mai ridica media.
    2. Depopularea si intrarea in faliment al acelor regiuni. Atat in Romania cat si in Ungaria exista acest gen de regiuni insa din calcul politic sunt pastrate.
    Singurele tari care cumva au spart acest tipar de dezvoltare ar fi Polonia si Cehia. Insa asta s-a intamplat deoarece modelul de organizare al acestor tari era diferit inca din vremea comunista si nimeni nu a incercat diverse politici experimentale. La asta mai adauga si faptul ca influenta ruseasca in acele tari imediat dupa 89 nu a fost asa de mare precum prin alte parti plus ca societatea a privit un pic diferit relatii cu rusii.
    Asa ca orice lider politic incepe sa faca un calcul simplu are rost sa mai dezvolt infrastructura in acea zona? Raspunsul simplu este nu deoarece depopularea este o chestie stiuta de mari actori si prin urmare nu se merita bataia de cap. Din cauza asta nu o sa vedem prea curand o autostrada in Moldova(cioturi de centuri ocolitoare nu se pun). Financiar in multe situatii nu face sens, iar politic toata lumea este multumita.
    Ceea ce este si mai trist este faptul ca acele regiuni nu au avut niciodata o sansa la o reala dezvoltare deoarece timpurile nu au fost de partea lor. Sa nu uitam in Romania ca migrarea in afara tarii a reprezentat o supapa sociala importanta, diaspora romaneasca fiind cel mai mare investitor „strain”. Sunt destul de sigur ca in cazul Ungariei si nu numai situatia a fost asemanatoare.

    00
    • Mitologia e una, realitatea e alta.

      1. Romania e o tara „mica”. Cu autostrazi bine facute, poti ajunge cam din orice punct al tarii la granita de vest in 5-7 ore.

      2. Conform INS, top 10 din 2022 la PIB/capita pentru judetele din Romania e asa: Bucuresti, Cluj, Timis, Constanta, Prahova, Brasov, Iasi, Ilfov, Arges, Dolj. Cate din judetele astea sunt lipite de granita de vest? Cum de nu sunt Arad, Bihor si Salaj peste Constanta, Iasi sau Arges la PIB/capita?

      Toate regiunile din tara asta merita o sansa, adica acces la o infrastructura decenta.

      00
  5. NOU
    #15

    Exact asta s-a întâmplat în județul Galați. Până prin 2006, 2007 mai erau oameni pein sate. Dar după marea criză au plecat unde au văzut cu ochii. La țară vârsta medie este acum 50 de ani.
    În 30 de ani jumătate din sate vor înceta să existe sau vor deveni niște cătune pe moarte.

    00
  6. Ungaria nu este cu absolut nimic diferita ca mentalitate de Romania.
    Acelasi discurs politic ultras crestin nationalist izvorat din Stalinismul pur dar „rebrenduit” de Mother Russia in mod agresiv in ultimii 30 de ani prin: familie, patrie, tricolor tradus in Ro de portavocele gen dan puric: Romania, romanism, romaneste!
    Aceleasi mentalitati de ev mediu a populatiei sarace cu duhul: conservatorism aproape extrem.
    Acelasi exod al fortei de munca in occidentul mult injurat la nivel de strada.
    Aceiasi populatie imbatranita si mult prea satula si obosita de mentalitatea „dosarului cu sina” incat sa mai miste ceva.
    Si aceiasi idee implementanta in mentalul colectiv: Ungurii sunt stapanii Europei iar Românii inventatorii Lumii prin Daci Traci si trucks …
    In 1990 Ungaria avea putin peste 10M locuitori acum putin peste 9M => theoretic o scadere de 10%

    Doua Tari, Acelasi Destin si fara doar si poate acelasi viitor!

    00
    • Eu as spune ca situatia e mai grava acolo decat in RO.

      00
    • HU e cu minim 10 ani inaintea noastra. Ungaria e in shengen, noi nu. Ungaria e in US visa waiver, noi nu. Ungurii muncesc in austria si germania de zeci de ani, noi abia din 2007. Sunt mult mai respectati ca noi in europa si stiu sa se faca respectati. Sunt ei gica contra dar isi vad interesele lor si nu sterge nimeni cu ei pe jos. Au personalitate si identitate. Noi( politicienii ) facem tot ce vrea ori germania ori franta ori america. Romania e cam cum era Boc, coada de topor a lui basescu….

      00
    • sunt unde sunt pentru că sunt prietenii austriecilor. altfel, erau mai jos ca noi.

    • E irelevant motivul. Dar sunt peste noi. Asa e, la unguri a doua limba invatata la scoala e germana nu engleza. Noi de 30 de ani ii pupam in cwr pe toti care conduc europa si degeaba. Dam si noi inainte dar intr un ritm incet si f incet

      00
    • @Dan:

      Dovada ca (doar) pupatul in cur nu a fost niciodata suficient. Mai e nevoie sa si muncim pe bune ca sa se vada ceva concret.
      Adica oricate pachete de cafea sau cutii de ciocolata duceai la profesor, nu zicea ala „da, mah, te trec, da’ scrie si tu acolo macar numele si data, sa se vada ca ai scris ceva…”

      10
    • cel mai amuzant mi se pare ca într-adevăr baza conservatorilor sunt aia saraci. si cumva, la ei nu a ajuns sensul dd baza al termenului ‘consevator’.

      ba tampitilor, poate scopul progresistilor este sa va scoata si pe voi din saracie, piate nu. dar in mod sigur scopul conservatorilor este sa ramaneti saraci.

      voi alegeti.

      10
    • Alte basme si legende.

      „Ungaria nu este cu absolut nimic diferita ca mentalitate de Romania. Acelasi discurs politic ultras crestin nationalist izvorat din Stalinismul pur, bla-bla”

      As vrea sa iti aduc aminte ca atunci cand un smecher a vrut sa apeleze la publicul asta „ultras crestin nationalist”, pe poporul roman l-a durut in fund de tema asta, scuze de expresie, doar vreo 20% au venit la votul pentru chestia aia cu familia formata din barbat si femeie.

      „HU e cu minim 10 ani inaintea noastra”

      Era, dar nu prea mai e. Gafaie. Pana si o tara rupta in fund si condusa de niste politruci sinistri, precum Romania, recupreaza destul de rapid decalajele. In 2000, PIB/capita pentru Romania, raportat la puterea de cumparare, era de cam 33% din cel al Ungariei, acum e pe la 85%. Si diferenta scade in continuare.

      Pe scurt, Ungariei nu ii merge bine deloc economic sub conducerea maretului Orban. Ala care se lupta cu imigrantii, homosexualii, America si vestul decadent, nu ca noi, care suntem niste carpe in fata americanilor. A, sa nu uit, Orban face toate aceste lucruri marete in timp ce sta capra pentru Putin &Co. Ustura, dar e un sacrificiu util, o face pentru ca ungurii sa aiba caldura.

      00
  7. alegand sa dezvolte partea de V, a ales sa creeze legaturi de business bune cu Europa centrala care reprezinta “halfway point“ to do business intre V si E.

    00
  8. 2007-2022 15 ani
    250.000 oameni în putere plecați anual.
    3.750.000
    600.000 plecaseră numai din București.

    Două extreme de natalitate:
    Sat la 40 de km de București cu 6 copii în învățământul primar.
    Militari Residence – se chinuie să facă o școală cu 5 oameni pe șantier.
    Aceeași problemă : lipsa de perspectivă.

    00
  9. „If you build it, they will come”

    00
  10. Ce-am inteles eu din text este ca „f*ti, nu f*ti, vremea p*lii trece” e valabila si la dezvoltarea rurala :))

    00
  11. Man solutia e simpla si pentru zonele alea de unde au plecat tinerii. Nu e totul pierdut. Sub atenta indrumare a inteligentului lider George Simion si partidului retardo nationalist HaUR, se pot face mai multe biserici, cursuri se arta traditionala, religie si istoria dacilor. iti zici eu ca au plecat ca nu aveau credinta si spirit nationalist, nu iubeau tara. ca si in Ungaria, pastrarea valorilor crestinopat traditionale de pupat intens de moaste si glorificat istoria imaginara si puritatea etnica vor face minuni. Eftimie poate sa confirme ca oamenii nu mor de foame si pleaca din tara din cauza lipsei infrastructurii si a locurilor de munca sau educatiei ci din cauza importului masiv de traditii anarhist sataniste cum este Halloweenul. Uite Ungaria ce bine o duce fara homosexuali, Halloween si cu pret plafonat la combustibil din petrol rusesc. Doh

    00
    • Eu cunosc destui care au plecat tocmai pentru ca le putzeau traditiile si felul de a fi conservator al romanilor.

      Nici nu stiu care sunt mai imbecili, aia pomeniti de catre Eftimie, sau astialalti.

      00
    • @Cosmin T. pune si tu un disclaimer (traduizati va rog) ca pe TNR ca unii chiar te iau un serios /S

      00
  12. Pacat, avem o tara atat de frumoasa…

    Si nu e un cliseu, am avut bucuria, onoarea si interesul de a-mi descoperi tara in ultimii 10 ani, am incercat sa calatoresc in toate zonele.

    Cu niste investitii minime in infrastructura, niste gradinite/scoli/dispensare puse la punct cat de cat, cred ca am putea avea o miscare inversa, de la oras catre rural.

    Cel putin pentru cei care au luxul de a putea lucra remote, sa stai intr-o zona idilica, cu aer curat, preturi mici…

    Chiar si pentru ceilalti, deschiderea unor mici afaceri de proximitate ar ajuta atat economia locala cat si vecinii sau chiar si autoritatile.

    Deocamdata e un cerc vicios in care toti sunt saraci si toti incearca sa fure ca sa supravietuiasca…sau pleaca.

    00
  13. N-o să aibă nepoții noștri autostrăzile Ungariei nici peste 100 de ani.

    00
    • Daca ar avea 18.000 de km de autostrada, ca Spania, as zice ca asa e.

      Dar discutam de 1800 de km. Romania poate ajunge acolo in 10 ani, daca ne vedem de treaba.

      00
  14. Mi-ar placea sa cred ca cei care au comentat mai sus, cunosc Ungaria si au vazut personal cum arata orasele, ce infrastructura are, s-au deplasat pe autostrazile Ungariei. Este adevarat ca au aceeasi mostenire, un sistem comunist, ba mai mult trupele rusesti au invadat Budapesta si au infrant Revolutia populara impotriva regimului comunist in 1956. Peste 30000 de ostasi rusi au invadat Ungaria. Poporul maghiar nu este un popor supus asemeni romanilor, ei nu au acceptat dominatia sovietica si a fost necesara forta armata pentru a innabusi Revolutia. Armata rusa paraseste Ungaria undeva prin anii ’80 . Pana atunci aveau trupe instalate in tara pentru a supraveghea siguranta regimului. Cineva spunea mai sus ca Ungaria e la 10 ani distanta de Romania. Ungaria e la 50 de ani distanta de Romania, desi este o tara saraca, la ani lumina departare de potentialul Romaniei si cu toate astea primul lucru de care s-au apucat in perioada imediat urmatoare Revolutiei de la 1956, cand au urmat regime comuniste mai light decat pana in acel moment, a fost construirea de autostrazi si dezvoltarea infrastructurii. O tara fara autostrazi, fara sosele nu se poate dezvolta adecvat in niciun domeniu. Nivelul de trai al populatiei este mai ridicat decat in Romania, statul ofera mult mai multe subventii si ajutoare. Pensiile au crescut, pensionarii primesc a 13-a pensie in an si cheltuielile administrative au scazut. La toate acestea nu pot sa spun decat, ca in continuare ma doare sufletul pentru Romania= ”saraca tara bogata”.

    00
    • Astea sunt basme.
      Ungurii, cetatenii de rand, nu o duc mai bine ca romanii.
      In zonele de pe langa Debrecen, salariile sunt mai mici decat in Ro, preturile sunt similare sau mai mari. Acum cu inflatia asta galopanta e chiar mai rau.
      Da, au avut revolutia din 56′. Noi am avut partizani cu arma in mana, luptand in munti pana in anii 70′.
      Ei sunt acum paria Europei de mana cu Putin. Daca nu ar avea pozitia aceea confortabila la rascruce de drumuri, pe malurile Dunarii, ar fi mai rau ca albanezii.
      In urma cu cateva luni, la ultimul drum prin Ungaria, dupa o pauza de „pandemie” nu am putut sa nu remarc starea din ce in ce mai proasta a drumurilor si a infrastructurii in general.
      Da… ungurii o duc bine, cu plafonare de preturi si limite impuse la consum. De aia MOL isi opreste rafinaria, de aia incep sa apara lipsuri prin magazine, nu?
      Ungaria se depopuleaza, poate mai tare decat Romania din aceleasi motive. Politica de kkt, lipsa de perspective, stare economica nasoala.

      00
  15. Nimeni nu le ştie pe toate, drept dovadă se scrie „propriii locuitori”, cu 3 -i.

    În rest, total de acord cu tine, Vali.

    https://www.antena3.ro/actualitate/educatie/proprii-copii-sau-propriii-copii-forma-corecta-604646.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile