“Nu te prezinţi, nu te reprezint”
De ce politicienii iau decizii doar în favoarea pensionarilor, asistaţilor şi bugetarilor şi uită de mediul privat, de antreprenori, de tineri, de salariaţii din mediul privat? Fiindcă fraierii din mediul privat nu se duc la vot. Neexistînd cerere din partea acestei categorii, partidele şi politicienii îşi adaptează oferta pentru categoriile de asistaţi: bugetari şi pensionari. De ce? Fiindcă ăia se duc la vot. Sintagma “nu votezi, nu exişti” este foarte adevărată în cazul ăsta.
Fraierii care lucrează la privat s-au autoexclus din viaţa cetăţii iar, în consecinţă, problemele lor nu există. Bătălia deciziilor economice se va da între bugetari şi pensionari. Cine dă mai mult bugetarilor şi pensionarilor acela va fi în Parlament, la guvernare, la Preşedinţie. Salariaţii din privat şi tinerii, în general, nu există şi nici nu vor să existe. Vom avea de ales între prime şi sporuri mai mari pentru bugetari, pensii mai mari pentru pensionari şi manele şi pomeni mai multe pentru asistaţi. Structura prezenţei la vot spune: pensionarii, bugetarii şi asistaţii decid structura Parlamentului, culoarea guvernării şi Preşedintele. Deci, problemele lor sînt singurele care contează.
Politicienii nu s-au căcat pe ei de frică şi nici nu au căzut în depresie din cauza neprezentării la vot a populaţiei active. S-au adaptat iar revolta prin neprezentare a tineretului urban, strîmbatul din nas al corporatiştilor acriţi şi bosumflarea stupidă a salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat i-a făcut pe politicieni să renunţe total la a reprezenta aceste categorii (nu votezi, nu exişti; nu exişti, nu te reprezint) şi să-şi concentreze întregul efort politic, legislativ, guvernamental, bugetar, financiar şi de comunicare către categoriile care se prezintă la vot, care există şi care doresc să fie reprezentate: asistaţii, pensionarii şi bugetarii.
Dacă vrei să pierzi alegerile, să nu intri în Parlament, să te zbaţi la 5%, atunci adresează-te tineretului şi salariaţilor şi renunţă la bugetari şi pensionari. Dacă vrei să ieşi din politică pe uşa din dos scade salariile din administraţie, nu mai acorda creşteri de pensii şi sporuri bugetarilor, scade taxele şi sprijină mediul privat. Mai pe înţelesul corporaştilor care cred că le-au dat o lovitură mortală politicienilor neducîndu-se la vot: cea mai bună soluţie să dai faliment e să vinzi iPod-uri atunci cînd ştii că singurii cumpărători care se deranjează să iasă din casă şi să-ţi calce pragul sînt ţăranii de peste 60 de ani. Asta le cerem noi politicienilor. Astăzi, în România anului 2009, politicianul care se adresează tineretului, păturii educate de la oraşe, salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat, este pur şi simplu un imbecil sinucigaş. E ca şi cum ai vinde CD-uri cu Chopin în Ferentari. Nu înţeleg cum cineva care nu e atît de idiot încît să vîndă mp3-uri surzilor şi chiloţi tanga mamailor din Teleorman poate avea pretenţia de la politicieni să facă asta. Aşa cum voi nu vreţi să daţi faliment sau să vă pierdeţi job-ul, nici ei nu vor să rămînă în afara Parlamentului sau a guvernării. Aşa că vă vor creşte taxele, vor renunţa la orice reformă a sistemului birocratic, vor elimina orice posibilă facilitate acordată sistemului privat, vor creşte pensiile şi salariile bugetarilor, le vor acorda noi şi noi sporuri şi vor angaja din ce în ce mai mulţi. Bugetarii şi pensionarii sînt peste 8 milioane, voi nu sînteţi mai mult de 100 000 (restul îşi fac vacanţa în ziua alegerilor sau stau pe la terase şi se felicită pentru superioritatea cu care au luat decizia inteligentă de a nu se duce la vot).
În politică deciziile ţin seama în proporţie de 90% de piaţa politică. Iar dacă pe piaţa politică cererea e de asistenţă şi siguranţă, atunci politicienii asta vor oferi. Cine are impresia că deciziile politice ţin seama de părerea despre lume şi viaţă a economiştilor, de părerile avizate ale antreprenorilor şi corporatiştilor, exprimate savant la un grătar, din fundul nisipurilor de aur sau de pe o terasă de fiţe, se înşală. Se va spune: “păi, da, dar din punct de vedere economic e aberant, se va ajunge la un dezastru etc etc”. Nu. Politicienii gîndesc pe termen scurt (aşa o cere piaţa politică), pe maxim patru ani. Vor mări taxele şi se vor împrumuta ca să-şi ţină clienţii (bugetari, asistaţi şi pensionari) satisfăcuţi. Şi mai departe nu-i interesează. Iar micul corporatist urban va ajunge să plătească taxe de 90%. Şi le va plăti. Fiindcă nu are de ales. Iar taxele se vor duce transforma în pomeni electorale către categoriile care se prezintă la vot. “Păi o să ne enervăm şi o să….” O să ce? Chiar sînt curios dacă vreun blazat şi acrit de 25 de ani are idee ce va face în asemenea condiţii. Da, ştiu. “O să ne enervăm şi o să dăm cu umbreluţa din Sex on the beach de pămînt!”*
Indirect, absenţa la vot se plăteşte cu job-ul, afacerea sau, în cel mai bun caz cu o amendă usturătoare, plătită lunar. Se vorbea despre o posibilă lege care să oblige oamenii să meargă la vot (o tîmpenie, în opinia mea) iar sancţiunea neprezentării să fie amenda. Sancţiunea există deja. S-au mărit salariile bugetarilor, s-au mărit pensiile, trebuie bani ca să fie plătite. Astfel, se vor mări şi taxele, şi impozitul unic, şi TVA-ul. Diferenţa dintre 19% şi 25%, dintre 16% şi 20% e amenda neprezentării la vot. Repet, în cazul fericit. De multe ori amenda poate fi falimentul sau şomajul. Şi este deja.
*Habar n-am dacă Sex on the beach are umbreluţă. Dacă n-are, nasol. Corporatiştii nu vor putea să-şi exprime revolta civică.
scris de bleen
Eu unul m-as duce la vot dar mi-e frica: n-as vrea sa dau cu capul de pereti timp de 4 ani dupa aceea…
S-au auto-izolat zoso, cred ca ar fi un termen mai potrivit. Cine-si mai aminteste, fenomenul asta era prezent si in timpul lui ceausescu, si cred ca e consecinta faptului ca si acum presa are acelasi profil ca atunci: un singur partid si o singura presa, care vorbeste pe o singura voce „in numele tuturor”.
Nu ma pricep deloc la sociologie, dar e posibil sa fie reluarea aceluiasi comportament social. Sunt prezente si celelalte: atomizarea sociala, lipsa de incredere, etc.
Absolut adevarat. Pentru ca aia in general mai voteaza, de aia ei conteaza. Pe cei care ne conduc ii doare oricum undeva de toti, dar odata la 4 ani, acea categorie conteaza. Noi, cei care intr-adevar muncim, aducem bani la PIB si in general ne chinuim sa mai stergem rahatul de pe imaginea tarii, se pare ca nu existam. Paradoxal? Nu! Romanesc!
pentru cei care n’au dus până la capăt articolul lui bleen îmi permit să citez aici finalul, care are tâlcul lui:
numerele reprezintă propunerile de modificare ale tva și impozitului pe venit
Da asa e. Mergeti la vot si veti fi relevanti. Bugetarii vor decide fara discutie. Pensionarii mai mult ca sigur. Si totusi chiar si asa. Nimeni nu are puterea de a lua o decizie corecta atata timp cat orice ai alege tot aia e. Mandru` reprezentant al bugetarilor cu salariu de 900 lei.
Deci, cum s-ar spune, sistemu’ te inghite indiferent ce faci.
Sunt de acord cu Andra, ne-am autoizolat, ia sa ne ducem cu totii la vot si deodata vom redeveni interesanti pentru guvernanti, si poate vor oferi si prezenta in platformele electorale si lucruri pe interesul nostru. Asa, nu se agita nimeni pentru ca stiu ca nu ne ducem la vot, si atunci nu au de ce sa se lupte sa cistige votul nostru. E normal ca cei ce lucreaza la Stat, pensionarii, asistatii etc. sa se duca la vot in schimbul primelor si maririlor promise – problema e ca nu prea mai au si pot ce sa promita, a se vedea povestea cu marirea salariilor profesorilor, a se vedea faptul ca Ministerul de Finante nu mai are bani, emisiunile de titluri de stat au fost de 45 miliarde anul asta pina acum fata de vreo 15 miliarde tot anul trecut etc.
multam de link! e corect. Singura mica problema e asteptarile prea mari -cu a fost in 96 cu Conventia, cand au votat intelectualu, si se astepta a doua zi sa se schimbe. Nu conteaza numai votu, conteaza si sa poti sa presezi -prin greve(se poate incerca si o greva fiscala in sectoru privat), prin presiuni in intalnirile partidelor, la sediile parlamentarilor, la ziare. TOT TIMPUL! Un vot la 4 ani, nici macar ala nu ajunge! Un pensionar si fost bugetar trimite zilnic scrisori ziarelor sa se planga, in fiecare reportaj se plange ca ii trebe pensie, in orice multime unde apare unu altu, e acolo si el, citeste ziarele care trebuie, se uita la televiziunile care trebuie si care il cultiva in continuare si care cotizeaza mai departe la cei care il intretin. Concluzia: un vot la 4 ani e DOAR VARFUL RACHETEI ALBE ! si daca nu e nici ala, -emigrati! e o solutie corecta si in spiritul numerelor mari. se va autoregla sistemul -sa zicem prin inflatie -euro la 15 lei, 90% bugetari, inflatia 100%, si o sa aiba toti 100% din 0! A da si nu mai trimiteti bani in tara dupa aia, trimiteti direct pachete de supravietuire!
Mie mi se pare un articol cu extrem de mult bun simţ şi extrem de plauzibil. Am văzut prea multe persoane active care n-au mers la vot, în timp ce pensionarii şi alte categorii „sugătoare din buget” s-au dus în proporţii mari. Se pare, deci, că pe oamenii activi nu-i interesează ce taxe plătesc.
Crezi ca ii pedepsesti daca nu te duci la vot ? De aia nu mai pot ei, frate…Ba chiar se bucura !
Nu se duc tinerii cu ceva minte in cap ? Lasa ca se duc toti bosorogii de la tara pe care ii aduce primarul si le spune si cu cine sa voteze, nicio problema.
Nu se duc salariatii din multinationale ? Nicio problema, se duc toti prapaditii pe care ii pacaleste Vanghelie cu doi mici.
Stiti ca un vot se cumpara si cu 300 de mii ? Inmultiti asta cu cateva zeci de mii din fiecare colegiu si aflati cat de putin costa sa va fraiereasca pe voi…
SI DUPA AIA, normal ca veti fi nemultumiti de ce idioti sunt in Parlament ! NUMAI CA VOI I-ATI AJUTAT, NEDUCANDU_VA ! Veti spune ca sunt toti la fel….dar trebuie sa existe si varianta cea mai putin proasta !
Felicitari autorului. Un articol excelent care ne da un motiv foarte bun sa votam la toamna.
(as fi vrut sa las acest comentariu pe blogul autorului insa „You must log in to post a comment”)
Partidul Piratilor exista in Romania?
Poate are sansa!
Nu ma duc la vot ca mi-s satul. Nu va reusi nime’ sa ne solidarizeze pe toti, ci mai degraba, ne vom acri cu totii de clasa politica. Nu ii pedepsesc, ci pur si simplu in ziua votului ma voi relaxa acas’. Oricum politicienii vor lua decizii care sa ii avantajeze. Sunt legi care de ani buni stau in faza de proiect, dar nu sunt adoptate pentru ca incalca interesele unora.