“Arbeit Macht Frei”, zise românul!

arbeit_macht_freiVeşti bune pentru toţi oamenii angajaţi in campul muncii din România. S-a votat Codul Muncii. Printre lucrurile bune pe care le va aduce noul Cod se numără:

  • Mamele vor fi impinse sa se intoarcă la munca dupa un an de stat acasa, pentru că, nu-i asa, creşe şi grădiniţe sunt destule în România.

  • Săptămâna de lucru va avea tot 48 de ore, respectiv 9,6 ore pe zi. Parcă se imparte mai bine la 6 zile pe săptămână de muncă, nu? Sa ne afundam un pic mai mult in rahat si vom mai vedea.

  • Angajatorii vor putea trage la raspundere angajatii când aceştia fac boacăne. Nasoală veste pentru lacheţii de profesie.

Vestea bună e ca unii inca mai au de munca. Vestea rea e ca in curand se vor deschide şantiere in toată ţara, pentru autostrăzi europene.

sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Bun. Cati dintre cei de aici au copii ? Cati stiu CAT COSTA o gradinita buna.
    In primulrand cand faci un copil NU TE BAZEZI PE STAT sa te ajute sa-l cresti, asta daca nu esti TIGAN. Eu de exemplu, lucrez din feb-sept ca receptioner sau barman prin tari cu salarii decente, SI TOT m-ar usca la buzunar sa tin copilul la cresa in aceasta perioada. Avand in vedere ca inca mai construiesc la casa.

    In ceea ce o priveste pe nevastamea si cea indemnizatie.. Ea mai are putin si termina cei doi ani de concediu maternal. Insa daca ar fi prins legea asta, nu prea i-ar fi convenit. Avand in vedere ca avea un salariu undeva la 16 mil, cu tot cu reducerea care s-a facut, ia in jur de 10 mil. stand acasa.

    Acum, daca ar fi sa ia aceiasi bani si sa primeasca de la stat cei 5 mil si sa plateasca cresa care e un minim de 8 mil/luna ( pt ca ce plm, nu vreau sa imi bata baiatu vre-o dezaxata, aleg o cresa/gradinita cu ceva ”stele” ), 21-8(cel putin) ar insemna 11. Da, dar femeia aia munceste pe luna respectiva, ca s anu mai spun ca ambii parinti sunt ABSENTI . Pt ca nici eu daca m-am intors in RO. nu inseamna ca stau degeaba ( chiar daca mi-as permite).

    Deci, unde e plusul ? La stat ? ”Productivitatea muncii” stiu. Insa hai sa facem productivitatea muncii nu numai pe spatele celui ce munceste. Sau macar sa il platim.

    00
  2. Măi să fie. Și eu mă plângeam că scanez produse la supermarket 14 ore pe săptămână, pentru 400 de Euro.

    00
  3. XeNoN @ n-ai inteles nimic .. Mai citeste odata

    00
  4. XeNoN @ Ar trebui sa citesti comentariile si sa ”rumegi” putin. Am zis : ” In primulrand cand faci un copil NU TE BAZEZI PE STAT sa te ajute sa-l cresti, asta daca nu esti TIGAN”. NU MA PLANG ca eu n-am cu ce sa-mi cresc copilul, nici pe departe, spre deosebire de alti tineri din ziua de azi, am ocazia sa imi cresc un copil si sa imi fac si o casa. Si asta fara ajutorul STATULUI JEGOS. Spuneam doar ca nu e tocmai ”fair” cand se spune ”mamele ies pe + ” daca se vor duce la munca mai devreme. Asta e ceea ce spuneam.

    Cat despre cat castiga mamele in acele tari civilizate poftim :

    Belgia : 684,94 Euro la intrerupere TOTALA si intre 342,46 si 580,90 la intrerupere partiala in functie de varsta .

    Danemarca : 1006. Aceasta indemnizatie e platita de stat pana la varsta de 9 ani !

    Cehia : 425 pe o perioada de 2 ani.

    Franta : 530 Euro in cazut intreruperii totale si 420 Euro daca lucrezi cu jumate de norma.

    Nu iti mai spun de tari ca Italia sau Spania, ca te superi. Chiar daca Nu se compara ca tari ca Germania sau Franta ( in ceea ce priveste indemnizatia/luna) cele doua tari dau o prima minima de 2000 de Euro la nasterea copilului, indiferent de familie. Statul roman, DA LA suedeji ajutoare si pe gura si pe cur..

    Eu ma pis pe romania inclusiv pe stat.. ziceam ca NU e fair ceea ce se promoveaza : Ca mamele sunt ”privilegiate” sau avantajate sa se intoarca la munca. Si data viitoare, XeNoN, citeste in PLM tot comentariu !

    00
  5. ioane, pe toti ne loveste legea asta. tzuc!

    00
  6. @Florin: cand ai dat la buci nu te-ai gandit ca nu ai bani de cresa?
    Dupa ce se termina cei 2 ani ce faci cu copilul, il trimiti la cersit?
    Intreaba in tarile alea salarii decente cat e concediu de maternitate ca timp.

    00
  7. cele 48 de ore se refera la numarul MAXIM de ore pe care legea permite sa le adune un angajat (40 + maxim 8 suplimentare). nu mareste numarul minim la 40 !!! scrie destul de clar in articol, de aici si titlul („va rămâne la 48 ore săptămânal”)

    00
  8. Zoso, zi-le astora ca-s batuti in cap.. Incep sa cred ca face’ti misto. Pai dupa ce trece acei 2 ani, mai ”desteptilor”, lu nevastamea II CONVINE sa se intoarca la munca BAAAAAA !!!!! Nu ii convine sa se intoarca mai devreme BAAAAAAAA !!!!!

    Doamne ce greu e…

    00
  9. trec*

    00
  10. Zoso@plm, crezi ca mai gandesc logic cand aud ce aberatii sunt exprimate pe aici. Ala ma acuza ca imi trimit plodu la cersit ”dupa cei 2 ani”, cand de fapt eu spun cu totul altceva care n’are nici o legatura. Sa puna mana manole sa citeasca cele doua comentarii, si daca el imi spune ca EU ma bazez pe stat sa imi creasca plodu, atunci e nebun..

    Inca ceva. In statele civilizate SE INCURAJEAZA natalitatea. In statele CU ADEVARAT civilizate se incurajeaza natalitatea DAR SA AI CU CE, BAAAA!!! (valabil pt manole si ala cu X )!!! Eu cand fac un PLOD il fac in primu rand ca AM CU CE si mi-l doresc ( pt ca dorit isi doresc mult.. da nu prea au cu ce ). Nu sunt TIGAN sa astept sa mi-l creasca statul.

    Spun ca STATUL care cere PRODUCTIVITATEA MUNCII, ar trebui sa INTRETINA productivitatea in realitate, nu ”teoretic”. Aici nu se dicuta cazul MEU, ci o problema de fond. Insa e cam greu cand interlocutorii sunt niste persoane de care nu stim nimic..

    00
  11. Gresit pe toata linia:
    -mamele cu ceva in cap se intorc si acum la munca pana sa faca copilul 1 an
    -saptamana de lucru va fi 40 de ore+8 suplimentare (doar daca vrea omul 8). In realitate, cam 40% din cei 2,7 mil., care inca mai au un job, muncesc peste 60 ore/sapt iar patronii lor nu sunt verificati de catre Inspectia muncii si Fisc.
    -angajatorii au si acum 30 de posibilitati sa scape de chiulai dar e mai simplu sa planga la TV. Ei vor sa nu aiba greturi in cazul abuzurilor.
    Chestia cu cresele o poti sustine doar cand vei avea un copil. Tu confunzi cu carciumile….

    00
  12. @Florin da dute unde vezi cu ochii daca nu iti place in Romania si nu-ti asigura un trai decent… bai ce v-as bate p’astia… numai in cap!

    vorba lu’ XeNoN ce faci dupa 2 ani? il trimiti la cersit?

    00
  13. La punctul 2 şi 3 rămâne cum era şi înainte. Adică:
    – săptămâna de lucru era stiplată 40 ore normate şi maxim 8 suplimentare, acum zice 48 de ore cu tot cu alea suplimentare;
    – reţineri din salariu erau şi înainte pentru daunele pe care angajatul le producea.

    Codul Muncii românesc este departe de a fi perfect, existând articole ce aduc atingere angajatului, şi altele ce limitează drepturile angajatorului. Doar că nimeni nu observă asta, şi fiecare încearcă să tragă spuza pe turta lui, îndeosebi micii patroni sau manageri HR care scriu bazaconii pe diverse site-uri.

    Plus că la noi încă nu a intrat în conştiinţa oamenilor că un contract de muncă trebuie să fie reciproc avantajos: eu îţi ofer forţa de muncă şi cunoştinţele mele, tu îmi oferi un mediu de lucru sănătos şi remuneraţia financiară corectă. Când una dintre părţi eşuează în a-şi îndeplini sarcinile ce reies din acest angajament, ne strângem mâinile şi ne despărţim amical. Însă acum, fiecare cu a mă-sii: angajatorul e stăpân de sclavi pe plantaţie, angajatul încearcă să se fofileze cât poate…

    00
  14. Vali, Codul Muncii inca nu a fost votat. Sunt doar propuneri ce inca sunt negociate

    https://legislatiamuncii.manager.ro/a/2676/noul-cod-al-muncii:-citeste-codul-muncii-2010-propus-de-guvern.html

    00
  15. XeNoN @ Pai stii de ce ? Pentru ca DACA ar fi singura ( luam cazul in care ar fi o mama singura ) ar trebui sa plateasca CRESA ( asa cum zicea si Zoso) sau gradinita. si fa socoteala sa vezi cati bani i-ar revine. Si tine minte ca ca un copil are nevoie de mult mai multe lucruri.. Cresa/gradinita e in romania UN LUX pentru 70 % din poplatie(cel putin).

    Daca intradevar acea mama are si un sot care nu e cretin, poate ii va fi mai usor, dar asta NU SE DATOREAZA STATULUI. Eu asta vreau sa scot in evidenta. STATUL nu te ajuta cu nimic ( nu ca ai cere asta ) si NICI nu iti face un favor ca te trimite la munca cu 1 an mai devreme. Insa asta e ideea care se perpetueaza. Vezi draga doamne ”mamele sunt lenese” si nu vor la munca. Am zis, hai sa facem productivitatea statului, dar pe bune. Nu chestii de genu ” voi va faceti ca munciti noi ne facem ca va platim”. Dati banii, se munceste, ca doar n-o sa fuga omu de la munca.

    Si sumele alea nu sunt ”vehiculate de mine”. Sumele alea reprezinta DOAR acel ajutor de la stat, in afar de procentul din salariul de la locul de munca ( in cazul Ro. 85%). Deci, daca o femeie din Italia ( laum un caz mai ”jenibil” ) are un salariu de 3500 de euro ( vorbesc aici de MINIM) aceasta ia 85% din 3500 de Euro plus cei minim 300 de E de la stat (nu mai spun de cei 2000 de la nastere, ca doar asta nu-i o afacere ).

    Insa, stii cat e o paine in IT ? 0,30 Centi. Eu am stat in Napoli ultima data. Mancarea este EXTREM de IEFTINA !!! Cu 100 E pe luna aveam mancarea asigurata, chiar DECENT. Mancam acolo cu 100 E ce nu-si permite in Romania sa manance un om care are salariu de 16 mil/luna. Te asigur.

    Stiu ce vrei sa spui, preturile nu sunt lafel, e diferenta.. e pret de Fr/Bergia/Gr si salariu pe masura. INSA, stiai ca multe preturi din ROMANIA sunt mai mari decat cele din tari ca Belgia,Italia sau FRANTA ? Pentru ca e plina tara asta de BORFASI care vor sa se imbogateasca peste noapte… ( bla bla bla.. si deja nu mai continui pe sub asta ca sunt satul… ) .

    Si inca ceva : Nu urasc Romania CA TARA ! Urasc ROMANIA CA STAT si pentru ca In continuare incurajeaza LENEA !!!!! Prin legea asta cu reducerea la jumate perioadei de concediu maternal, nu se incurajeaza munca, se incurajeaza STATUL ACASA, pentru ca cine pune mana pe PIX SI HARTIE vede ca socoteala lor e EGALA CU 0 !

    00
  16. In Cipru de exemplu concediul de maternitate e FIX 4 LUNI (dupa care mars la munca – asta apropo de traiul caldut 2 ani pe banii fraierilor). Si in alte tari civilizate e la fel – statu’ da o indemnizatie consistenta mamelor da nu incurajeaza profesia de closca asistata. Numai la noi si in alte tari falimentare se incurajeaza nemunca, vezi femei care puiesc pe banda rulanta si traiesc ani de zile din indemnizatii.

    00
    • @Oribilul: de acord, numai ca in ţările civilizate ai soluţii. bonele nu sunt ca la noi, creşele si gradiniţele la fel.
      doamne fereşte să loveşti un copil de francez, că înfunzi puşcăria dimpreuna cu ma-ta care te-a făcut si cu mama ei. aia nu se joacă.
      la noi, mancarea de gradiniţă e aspiraţională.

  17. @Florin: sumele vehiculate de tine de prin ue sunt pentru aia fix poola. Sunt bani de seminte pt ei. Totuși, nu înțeleg de ce îi convine nevestei sa se ducă la muncă după 2 ani si nu după 2. Pe de alta parte, după ce perioada se duc europencele la munca după ce fată?

    00
  18. Revin pt greșeală de tastatura. De ce după 2 a ani si nu după 1.

    00
  19. mai stiu eu pe cineva, de o religie minoritara, care are anul acesta al 3 lea copil si sta de sase ani acasa. mai nou are 28 milioane indemnizatie pentru ca si l-a programat si si-a marit salariul, in complicitate cu patronul, ea platind diferenta de cotizatie la stat, cu 12 luni inainte de concediul maternal.
    fain nu? :D – si copiii e bisnis

    00
  20. Nu este decat o propunere a Guvernului. Proiectul este facut „pe genunchi” de cativa „fosti” impreuna cu sinistrele lor colege si care vad ca nu mai pot face profitul de acum 2 ani!
    Tampenia cu concedierea grevistilor a fost abolita inca din timpul Republicii de la Weimar. Cum si-a imaginat un retardat „de la asfalari” ca poate impune asemenea prevederi doar pentru ca a dat bani in campanie? Cum explica securistii sau fii lor deveniti milionari peste noapte exodul rusinos al medicilor/IT-stilor/fizicienilor/inginerilor tineri? Aici nu trebuie?
    Asta se intampla cand ii lasa nesupravegheati pe Vaas, Popoviciu & Co. sa faca legi. Maine or sa nationalizeze astia si femeile! La cat tupeu au…

    00
  21. In Statele Unite ale A. nu se plateste concediu maternal sau paternal si nu am auzit pe nimeni sa sara cu curu in sus sau sa se tiganeasca ca la noi pentru ca statu’ nu-i ajuta sa puiasca. In US parintii au dreptul doar la 12 saptamani de concediu fara plata.

    00
  22. ps –> in sfarist un om cu capu’ unde trebuie..

    00
  23. @zoso – are bune si rele ce subliniezi tu in articol.

    1. Inainte de toate – sunt tatic iar sotia mea este in concediul de ingrijire al copilului. Apoi – lucrez intr-o multinationala cu birouri intinse pe 4 continente. In discutiile mele de zi cu zi, cu colegii din alte tari – si ei parinti – am ajuns la concluzia ca nicaieri in lume nu exista concediu de ingrijire al copilului platit mai mare de 6 luni. Cand aud aia de 2 ani, cad pe spate si mai-mai ca s-ar muta si ei in RO. Ca sa nu mai spun ca UK se da cu curu de pamant ca nu vrea sa mareasca concediul post-natal la presiunea UE. Deci, desi sunt direct ‘afectat’ – mi se pare oarecum de bun simt decizia asta. Cat despre crese/gradinite – cererea va da oferta. Cand? Nu stiu, si nu-mi _mai_ pasa.

    2. Saptamana de munca de 48h (aka 6 zile). Asta mi se pare o tampenie din partea statului. Nu va face decat sa legalizeze niste posibile abuzuri in firmele private (si pana acum se muncea cu overtime in general, dar macar era la mica intelegere). De acum, presiunile vor incepe sa devina mai evidente din partea patronilor.

    Si apoi, se incearca scoaterea tarii din rahat cu ajutorul privatilor: munca mai multa, acelasi salariu, productivitate marita, bani incasati mai multi => impozite mai mari. Conculzia lor e: „munciti voi prostilor mai mult ca sa platim noi salariile bugetarilor aia pe care ii mutam dintr-un birou in altul si ii trecem ca disponibilizati”.

    3. Cat despre trasul la raspundere, se poate face oricum: am atatea exemple sa-ti dau despre angajati naspa care au fost trasi pe linie moarta si care nu au primit recomandari … stiu ca pe strungarul gica il doare-n-pla de recomandari acum, dar sistemul incepe functioneze.

    00
  24. @FLorin, intai intreaba-te cati din cei care te-au atacat inca mai au mucii la nas si bia apoi ataca-te. Lasa c-or sa vada ei :)

    00
  25. da, sunt sanse sa apara noi abuzuri, nimic mai mult. Sau ati crezut ca ministri vor platii din buzunar toate licitatiile strgatoare la cer ? Daca esti un CEO lacheu care nu stie sa construiasca o echipa productiva legea asta nu te va ajuta sa fi mai destept. Eu sunt tare curios sa va va vad la munca ! Serios. XeNoN de exemplu, poate ne explici cum muncesti tu pe branci si cum esti capabil sa pui o familie pe picioare, sa o intretii. Zic si eu.

    00
  26. Primo – nici unde in lume, nici macar in Franta si Germania, concediul maternal nu e de doi ani. Doi ani este o exagerare. Pe bune.

    Secundo – un concediu maternal de 12 saptamani ca in US merge pentru coafeze. Si daca dupa aia se mira ca n-au femei in CXO suite, sunt tampiti, asa cum copiii lor sunt tampiti…dar, asta stiam deja.

    Saptamana asta, un MP (Member of Parliament) conservator din Marea Britanie a zis ca recentele taieri din child benefits ‘incurajeaza inmultirea parazitilor’. A trebuit sa isi ceara scuze bietul om, dar…

    Vreau sa am un copil si sa nu depind de nimeni; am 28 de ani, si am platit in ultimii cinci ani 40% din venit taxa statului britanic (…AND ENGLAND GLORIOUS!!!…). In patru ani, cam 90k GBP. In timpul asta, constienta de rahatul de indemnizatie pe care mi l-ar da statul britanic daca as ramane gravida, am pus bani de-o parte ca sa pot sa am un copil.

    Intre timp, pustoaice de 16 ani raman gravide la tot pasul, si (AND ENGLAND GLORIOUS!!!) le da casa. Ele, care n-au platit si nu vor plati niciodata taxe, pot sa aiba patru, pentru care platesc eu. Eu, ma gandesc daca imi permit doi, si imi rod unghiile.Si saptamana mea de munca e de 60 de ore in medie.

    Terzo – ajunge atata aurea mediocritas.Saptamana de lucru de 48 de ore nu e prea lunga. Concediul maternal de un an nu e prea scurt. Indemnizatia de mama necorelata cu venitul taxabil incurajeaza inmultirea parazitilor. As zice, sa se dea pentru sase luni 80% din venitul mediu pe ultimii doi ani. Full stop.

    Quattro – Baieti, puneti mana pe lopeti sau pe stampila de vot.

    00
  27. Eu zic sa dati si cateva cifre din Africa sau din alte tari fost-comuniste.

    00
  28. @Trijin

    Stiu, te pricepi la tot ce misca, doar ca in Germania este 3 ani si daca vrei poti sa-ti iei un 2 ani(sau cat vrei) cand se naste copilul si 1 an sau cat a ramas, cand copilul e la scoala. Si ii incurajeaza si pe tatici sa stea cu copii lor, asa ca 1 luna poate sa se stea mama acasa, o luna tatal sau cum isi planifica.

    Continui sa o zic. Sunteti hateri prosti. nimic mai mult

    00
  29. La muncaaaaaaaaaaaaaaa maaaaaaaaaaaaaaaaa. Ce bine era pe vremea impuscatului; nimeni nu maraia ca muncea si sambata. Acu, daca ii ceri unuia sa stea vineri dupa ora 15 deja incep mutrele; nu mai discutam de lucrat sambata; dar cum era sa mergeti la scoala sambata? Cati dintre voi stiu asta? Va plangeti ca niste babe cand e vorba de munca….si daca ati mutat doua paie din stanga in dreapta imediat vreti salariu marit si nu stiu cate beneficii. Cati dintre voi care scrieti pe aici aveti idee de cat produceti exact pe luna?

    Vrei copii? Munceste si ofera-le ce trebuie, nu sta sa iti dea statul mura in gura. La 21 de ani (imediat) de la revolutie si inca asteptati sa va dea statul, ca la milogi? Pentru ce doi ani de concediu? Pentru ca sa muncesti un an si jumatate, cel putin, la negru? De aia 2 ani de concediu? Statul sa faca, statul sa dea; dar tu ce dai statului? Sa iti intretina productivitatea, sa iti dea salariu, sa iti educe copilul….dar cand e vorba de impozite toti urlati ca de ce se maresc. Daca vrei sa ai pensie, ia-ti o pensie privata sau economiseste altfel; daca vrei o scoala mai buna pentru copilul tau plateste sau agita-te sa aibe o educatie cat mai buna. Nu castigi 1000 de euro pe luna? Nici o problema; dar ocupa-te de copil atunci; educa-ti-l, nu astepta sa o faca altul, caci s-ar putea sa nu-ti placa ce iese. Vrei sa aibe o scoala unde sa invete si nu ai bani de una privata? Mobilizeaza restul de parinti din scoala si fa pentru copii de la acea scoala conditii mai bune; dar nu; tu stai cu degetul in gura si ingani „statul”. S-a dus moda comunismului cand statul era bunul samaritean si toti furau de la stat; acum trebuie sa muncesti ca sa ai. Si dupa ce muncesti, trebuie sa inveti si sa-ti socotesti bani; dar nu, de ce sa faci asta? Am un leu si vreu sa-l beu;

    @Florin: cine te-a obligat sa faci copil in acelasi timp cu ridicatul unei case? Era imperios necesar? Sau si tu esti dintre aia de acu doi ani care nu credeau ca poate veni recesiunea peste ei si credeau ca veniturile vor tot creste la nesfarsit? Invatati valoarea banului si valoarea muncii proprii si pe urma veniti sa va plangeti ca nu e aia si nu e ailalta

    00
  30. @George – Dar pe cati bani 3 ani? (ahem, barbatul meu e austriac, ahem. El spune 600 de euro ajutor maternal pe luna e cerul. Mie, care fac acum 4.7K GBP pe aceeasi luna…nu imi pica bine. Pentru ca daca raman gravida, venitul meu scade 90%. Sunt pedepsita? Eu cred ca da.)

    Cred sincer ca nu e treaba statului sa imi creasca copiii. De aia zic – 80% din venitul impozabil pe ultimii doi ani e o indemnizatie corecta – pentru un an, sau doi…Indiferent, indemnizatia trebuie corelata cu venitul taxabil. Poate daca ar fi asa, toate celelalte s-ar gandi inainte sa le desparta. Picioarele, that is.

    Nu e drept ca o femeie care munceste mult sa plateasca si taxe punitive si sa si economiseasca, ca alte femei sa faca copii. Nu vreau ca statul sa imi creasca progeniturile, dar pe bune, nu vreau sa abuzez de munca altora. Nu vreau ca altele sa abuzeze de munca mea.

    Sigur, si barbatul poate sta acasa si poate renunta la venit; sigur, sunt o gramada de chestii negociabile.

    Atata vreme cat indemnizatia de mama e mai mult decat multe femei au castigat vreodata la Romanik, limitarea la o suma infima e irationala. Mind you, 600 de euro pe luna e pentru mine o suma infima…Germania si Austria pot sa-mi zica de 600 de euro pe luna. Eu nu voi fi convinsa.

    Ce incerc sa spun e ca femeile care chiar castiga bani, allieurs, trebuie sa aleaga intre a avea copii si a trai la standardele pe care merita, intelectual si financiar. Barbatii sunt rar pusi in fata acestei alegeri; femeile proaste cu atat mai putin.

    Bleh. Natalitatea trebuie incurajata de stat, cu siguranta. De stat, nu de mine. L’etat, c’est pas moi.

    00
  31. Prin alte parti legea iti ofera un ragaz de doar o luna dupa ce ai facut copilul, dupa care inapoi la munca. Saptamana de munca tot de 48 de ore si la pensie iesi cand te tine cureaua. Motivele guvernului Poc sunt clar altele decat cele de a responsabiliza poplatia, cu privire la viitorul lor, dar nu sunt niste masuri care trebuie injurate.

    00
  32. @Doro: WOW ce salariu bazat ai! Daca eram pitipoanca te ceream de nevast. Ai uitat doar sa precizezi si ce vehicul cu cauciucuri de iarna conduci si in ce cartier ai garsoniera. Hai sa ne scanam cu totii fluturasii de salariu, bazatule.

    00
  33. @Trijin: niste consecventza nu strica; primo, secondo, terzo, quarto…

    00
  34. XeNoN – Iar n-ai inteles nimic. ”ps” avea dreptate. Eu vorbesc de CETATENII italieni, spanioli, samd.. Vai de plm.. Cand ai sa auzi tu vreodata ca iti munceste italiani pe 800/1000 de euro in tara lui :)))) Da ce ma, e imigrant ROMAN ?? :)))) Doamne ce oameni…

    00
  35. Si pentru a mia OARA BAAAA !! Eu nu ma PLANG BAAA !! Spun ca nu e corecta ideea care se propaga BAAAA !!! Auzi, esti cumva din parlament, asta e atitudinea alora de acolo, se eschiveaza dand raspunsuri retarde sau aruncand vina pe interlocutor.

    Eu am copil la 23 de ani PT CA IMI permit ! Astea erau niste comentarii referitoare la o lege care iti da drepturi DOAR PE HARTIE . Mai citeste si ce scrie Zoso prin comentarii, sa vezi cum e cu gradinitele si cresele, si sa vezi ce magarii se intampla LA NOI.

    Cand ai sa ai si tu un copil ( daca ai sa-ti permiti desigur ) si ai sa te duci sa il inscrii la o gradinita ADEVARATA unde sa dai un 10 mil/luna si o sa iti spuna aia : Pai nu mai avem locuri, toate sunt ocupate !

    Sa te vad atunci ce faci. Habar n’ai ce CRIZA e cu gradinitele, ce bataie e pe locurile din gradinitele bune, si ce conditii MIZERE sunt in alea de stat (nu mai zic de crese). Si acu o sa zici : ” pai ce nu te-ai gandit la asta inainte ? ”. Esti prost tare tata.. Eu cand am facut un copil am zis ca-l fac intr-un stat civilizat (cat de cat). Daca RO nu e in stare sa iti ofere minimul necesar ( ca institutie ! nu CASH ! ) atunci DE CE mai exista CA STAT si de ce ne mai numim romani ?!

    *Si ti-am zis de ce e mai bine sa se intoarca in 2 ani. Pentru ca TREBUIE SA PLATEASCA GRADINITA sau CRESA in plm ! Mai citeste comentariile alea ODATA si ai sa vezi atunci cu ce ramai. REPET : Luam cazul unei mame singure. NU CAZUL MEEEUU !! Ca aici NU SE VORBESTE DE MINE BAAAA !!!

    00
  36. @Florin: salariul minim 3500 euro si „jenibil” in Italia poate a fost azi noapte in somn; cam prin toata Europa se invarte intre 800 lire in Anglia si vreo 1500 euro prin tarile Nordice. Acum, sa ne gandim cat e chiria spre exemplu in Europa, luam Italia spre exemplu ca spui ca ai fost acolo, eu am vazut garsoniere de inchitiat si cu 800 euro. Totusi, nu vrei sa ne spui de ce pentru nevasta e mai bine sa se intoarca la munca dupa 2 ani si nu dupa un an si ce o sa faci cu plodu’ dupa cei 2 ani, cu cine il lasi sa creasca.
    @George: Tatutule, ai cumva vreo idee si vrei sa-mi fi nevasta?
    @ps: Acum sincer, nu stiu care e „mucii la nas”, unu care la 23 de ani are copil sau sau unu care ii atrage atentia ca nu e bine sa se planga atat de mult.

    00
  37. Totul tine de resurse. Ai bani sa tii mamele acasa 2 ani cu 85%? Le tii. N-ai. Nu le tii. Simplu. Si dat fiind ca alte tari „multilateral dezvoltate” nu au banii astia, m-as mira sa aiba Romania. Dar ca romani ne-a obisnuit psd cu standard de viata a la France dar implementat in Ro: o gramada de ajutoare si ajutorase de nu li se mai „renteaza” saracilor sa lucreze.
    In Franta exista crese, dar locurile sunt limitate. Si parintii sunt nevoiti sa apeleze la nounou(bona pe romaneste) care incaseaza cam 600 euro per copil pe luna … sau mama ramane acasa sa traiasca din ajutoare de tot felul. Cei cu nitel creier in cap fac copilul cand au cu ce sa-l creasca, ceilalti, fac copii pt ajutoare sociale(cam 5 in medie per familie…).

    00
  38. Imi deschid cresa in garsoniera, am dat comanda pt 20 de patuturi supraetajate. Nu am studii de specialitate, dar invat din mers. Cat de greu poate fi sa ai grija de 20 de copii de un an? La varsta aia inca nici nu incep sa mearga. Pui un scutec pe ei dimineata, le mai dai un biberon cand urla, sau poate aplici metode mai „traditionale” (cateva grame de palinca in biberon, ca sa doarma bustean pana vin mamele dupa ei). Lasati copiii sa vina la mine!

    00
  39. @der – M-ai prins :)

    @ George, XeNoN, Florin et. all.

    Un pic de method in the madness n-ar strica – o sa incerc sa reasez argumentele un pic, pe structura postului initial al lui zoso.

    1. Mamele obligate sa se intoarca la munca dupa un an.

    Nu le obliga nimeni. Mi-aduc aminte ca pe vremea odiosului & sinistrei, cand am implinit sase ani, a venit o tanti de la sector sa ne bata la usa ca sa ma dea mama la scoala, desi mama voia sa ma dea la sapte ani. Nu asta o sa se intample acum; n-o sa vina statul cu arcanul sa o ia pe mamica inlacrimata de langa bebelusul lipsit de aparare. Ce o sa se intample e ca fiecare familie isi va face niste socoteli, din care va rezulta daca mami poate sa stea acasa inca un an sau nu, ce bona/gradinita isi permit, etc. Sunt numai partial de acord cu ‘nu se gasesc locuri la cresa/gradinita la standardele mele.’ Sigur, nu e ca in Franta, sau Doamne fereste, ca in Finlanda, dar doi parinti au un an la dispozitie sa caute. Ai pus-o de un bebe? Grozav – te apuci sa cauti cresa/bona/gradinita de cand se naste, sau chiar din timpul sarcinii, daca esti chiar asa de pretentios. Sau, se ia decizia grea ca mami/tati sa ramana acasa de tot, si atunci celalalt parinte munceste mai mult. Deciziile astea depind de cuplu, dar, en fin, singurul lucru pe care il face statul limitand concediul maternal la un an este ca scurteaza timpul in care trebuie luate aceste decizii. Nu e o nenorocire.

    Ce o doare pe Trijin, si la noi, si la altii (eu am dat exemplul cu UK, dar *eu* a vorbit despre Franta) e marimea indemnizatiei, dar asta e alta chestie. Nu ma va putea convinge nimeni ca e OK ca unii sa poata trai din facut copii la duzina, ca le da statul intre 400-600 de euro pe copil din taxele pe care le platesc eu.

    2. Saptamana de lucru de 48 de ore/6 zile.

    Mie imi place weekend-ul de doua zile, si reusesc sa-mi termin treaba in cinci zile. Sa fim sinceri – limitarea orelor de munca este o masura de protectie pentru cei care nu se pot apara singuri. Sunt convinsa ca in lumea noastra de corporatisti internet si tech savvy, care batem la tastaturi si ne cunoastem drepturile e greu de vazut ca sunt oameni care nu sunt tech savvy si nu isi cunosc drepturile. Saptamana de lucru de 48 de ore nu e pentru *noi*, ci pentru milioanele de persoane care lucreaza la casa la Carrefour, dau cu sapa, intorc burgers, fac munca necalificata, grea fizic si/sau repetitiva, si nu au nici o urma de control asupra mediului in care lucreaza sau a conditiilor de munca. Sunt milioane de oameni care nu pot alege daca vor sau nu sa faca overtime; saptamana de lucru de 48 de ore e acolo ca nici un angajator sa nu poata fi stapan de sclavi.

    E adevarat ca masura in care strangem din dinti si facem overtime neplatit depinde de circumstantele personale, si ca foarte putini dintre noi, chiar asa destepti cum suntem, o sa ne dam angajatorul in judecata pentru ca muncim prea mult. Este insa o masura legala de protectie absolut necesara.

    Ca, in general, oamenii care lucreaza la stat isi cunosc bine…drepturile, si pot sa le ceara intr-o lamentatie continua (Cum? La serviciu dupa ora cinci? Pac, la Razboiu’ ca ma abuzati!) nu e vina legii. E vina unui sistem bugetar pe care, din nefericire, nu exista nici o presiune legata de productivitate si competenta, si in care oamenii prind radacini, si a unui sistem privat in care exista mult prea multa presiune si teama pentru ca oamenii sa se planga. E vina noastra, colectiva dar si individuala, pentru ca atunci cand simtim ca suntem intr-adevar exploatati n-avem suficienta incredere in noi sa ne cerem drepturile sau sa schimbam slujba.

    Unii dintre noi aleg sa lucreze mai mult de 48 de ore. Poate vrem mai multi bani, poate chiar ne place job-ul, poate ne e teama de schimbare – poate chair e nevoie de noi la lucru sambata. Ganditi-va si la cealalta parte a monedei; eu una am ales sa nu raman in Franta sa lucrez pentru ca sapatamana de lucru de 35 de ore e o limitare stupida si irationala a capacitatii mele de munca…

    In concluzie, daca alegem sa muncim mai mult decat cere legea, indiferent cum sunt impartite orele in zile, hai sa nu ne mai plangem atat. Daca sunteti exploatati, schimbati job-ul sau aveti o discutie dura cu seful. Daca o faceti pentru mai multi bani, cu-atat mai bine tarii, si voua cu atat mai bine. Daca aveti de ales, protectia legala a celor 48 de ore nu e pentru voi.

    E pentru cei care nu pot sa aleaga, si e bine sa fie protejati.

    3. Angajatorul poate sa traga la rapundere angajatul.

    Er, OK…Sa fie; eu n-am stiut niciodata ca ar fi altfel…

    00
  40. George @ Pai nu stii ca Romania e PLINA te teoreticieni ? Da intreaba-i cati dintre ei vorbesc din experienta sau cati dintre ei AU COPII si stiu ce inseamna. E vorba de ”cacat pe noi”. 80 % de pe pagina asta iti vor spune ca ei fac parte din CLASA MEDIE(chiar peste medie) a tarii, si ca ei platesc taxe si impozite. In realitate, multi se tarasc luna de luna la ”mamica” sa le plateasca internetu. Dar ei sunt tari la teorie. Cica asa isi exercita ei ”desteptaciunea”.

    00
  41. @Trijin pe 65%, mare diferenta…

    00
  42. „Cand ai sa auzi tu vreodata ca iti munceste italiani pe 800/1000 de euro in tara lui”

    Nu stiu la italieni cum e, dar in franta e cel mai mare salariu minim din europa, dar are si cei mai multi angajati pe salariu asta. Culmea: francezi.
    Ceva imi zice ca italienii nu au un coi in plus

    00
  43. @Florin Learn to grammar, si dupa aia mai posteaza.

    Altfel bravo tie ca nu vrei ajutoare de la stat. Insa concediul de 2 ani E UN AJUTOR DE LA STAT. Normal ca daca nevasta-ta nu cistiga cine stie ce ii convine sa stea acasa 2 ani. Si daca s-ar putea, i-ar conveni sa stea acasa tot restu vietii pe banii contribuabilului, nu ?

    In tarile civilizate concediile de maternitate sunt intre 4 luni (Belgia) si max 1 an (parca Franta). Doar ca tarile mai bogate isi permit sa tina oameni acasa atita timp. Romania nu isi permite. In tari civilizate se dau si reduceri de taxe daca iti duci copilul la cresa si gradinita. Dar Ro deocamdata nu isi permite asa ceva.

    Iar daca nevasta-ta vrea neaparat sa stea acasa cu plodul, poate face cum fac femei cu venituri mici si prin tari civilizate: mai ia 1-2 plozi la supravegheat si in felul asta scoate un ban stind acasa.

    @Trijin: esti in UK, dar n-ai invatat un lucru de baza al democratiei. statul esti TU. statul nu e ceva abstract, cum cred muncitorii de la IMGB si cum are impresia poporul roman (probabil impresie pt care sunt vinovati si comunistii). statul sunt oameni ca si tine, votati inclusiv de tine.

    00
  44. Incredibil cum zboara banii la comentatorii acestui blogul. 600 eur o suma infima, 400-500 eur bani de seminte…plm Nu aveti notiunea banului deloc, si vorbesc din prisma unei familii care are peste 90k eur pe an. 600 de eur nu este o suma infima, nu este suficienta pentru a traii decent dar presupunand ca stai acasa, ai un partener care munceste si primesti 600 eur… Eu cred ca nu prea stiti ce sa faceti cu banii, altfel nu-mi explic cum 500 eur sunt bani de seminte.

    00
  45. @Claudiu si toti astia care urla la munca baaa:

    Imi spuneti si mie cat ati platit impozit pe 2010 sau taxe per total ? Sunt chiar curios. Pe de alta parte sunteti la curent cu toate modalitatile de evaziune fiscala, ba mai si acceptati contracte de munca in care suma neta de pe foaie nu bate deloc cu suma pe care o aveti in mana daca sunteti angajat, iar daca sunteti angajator cat la suta din personal e angajat pe bune ? Pe blogul asta sunt multi programatori de doi lei foarte vocali de felul lor. Voi platiti impozit de sunteti asa vocali ?!

    Eu cred ca max 5% din comentatorii de aici nu au facut in viata lor evaziune fiscala. Ba as putea pune pariu ca pe la servici sunteti niste oi cand e sa va cereti drepturile, si aici veniti cu texte slabe. Vi-ati cam pierdut umanitate din voi si nu prea vad cum o puteti recupera inapoi. O sedinta de juma de ora in fata oglinzii in fiecare dimineata, poate va aduce inapoi.

    00
  46. @XeNoN stai relax, presupunand ca as fi o ea, nu as vrea sa-mi moara c8pilu’ de foame langa tine.

    00
  47. @c3

    Meh, nu e ce zici tu. Eu stiu ca *financiar* statul sunt eu, si taman asta ma supara. Eu platesc taxe, deci sustin statul, insa nu am putere de decizie asupra felului in care imi sunt folositi banii. Nu m-as supara sa am de ales cand platesc taxe – a) Dai la social welfare; b) Dai la sanatate; c) Dai la educatie; d) dai la constructii de drumuri/poduri; e) Dai la Biserica; f) Orice altceva.

    Dar nu am de ales. Eu platesc taxe, care se duc unde crede guvernul, si ma agit pentru ca nu cred ca o familie fara venit, dar cu cinci copii sa capete o casa cu un dormitor pentru fiecare copil, in timp ce doi oameni care muncesc nu-si permit sa cumpere o casa cu doua camere.

    Nu, pe bune – statul nu sunt eu, decat in masura in care am drept de vot si platesc taxe. Din nefericire, si cei care nu platesc taxe au drept de vot.

    @George

    Nu e vorba despre faptul ca nu inteleg dimensiunea banului. E doar ca logodnicul meu nu munceste (inca) si eu tin casa – asta din prisma unei persoane care face 90k GBP singura. Ahem. Fac foarte multi bani, si nu sunt suparata pe el. Nu spun ca 600 de euro e infim, spun ca pentru mine, de la 6000 de euro la 600 e o reducere de 90%. Ca nu ajunge nici de ipoteca, nici de papica, si nu inteleg de ce eu tre’ sa dau 2400 de euro pe luna la stat (AND ENGLAND GLORIOUS!!!, in caz ca ai uitat), ca sa mi se intoarca un sfert, si restul de trei sferturi sa se duca la altii. Doar atat. E adevarat ca 600 de euro sunt arhisuficienti ca sa tii un copil, si nu sunt bani de seminte, e doar ca…Nu vreau sa cumpar semintele somalezului de alaturi.

    00
  48. George,
    In Germania se incurajeaza statul acasa al mamelor pentru a masca rata mare a somajului. Femeile sunt practic fortate sa faca asta deoarece taxele sunt mai mici daca doar barbatul munceste. Germania isi permite o asemenea cheltuiala, Romania nu.
    Eu asteptam de mult o asemenea masura, sa primesc ceva de la stat cand ma intorc mai devreme la munca, pentru a putea acoperi o parte din cheltuielile cu cresa sau bona. Oricum nu am inteles niciodata cum poate o femeie sa dispara 2 ani de la locul de munca, fara consecinte asupra viitorului sau. Cred ca daca iti iubesti copilul nu freci menta 2 ani ci te asiguri ca ai un loc de munca stabil, astfel incat daca se intampla ceva cu tatal sa poti prelua toate cheltuielile familiei.

    00
  49. @George: daca te-ar duce capul un pic ai da click pe numele meu, ai retine demunirea firmei, ai intra pe site-ul ministerului de finante, ai cauta firma si ai vedea cat de mult ti-ar deceda plodu’

    00
  50. @XeNoN

    De-aia ai Ad’sense pe blog si speri sa castigi porsche-ul de la emag ?

    00
  51. n-am nevasta, eu beau…

    00
  52. @Florin – Iti pierzi timpul si energia incercand sa comunici coerent cu niste trogloditi.

    00
  53. @Oana – asa spui tu. Tocmai iti scriam ca statu german incurajeaza barbatii sa stea cu copii acasa. Am cel putin 10 prieteni care stau cu copii lor acasa cate o luna la schimb cu mama. de ce vb daca nu stii exact ?

    XeNoN

    M-am lamurit de tine, esti de o inteligenta sclipitoare. De ce nu ai dat tu serch la finante sa vezi cate VSC -uri sunt. Pot sa-mi aleg vsc’ul asta: VSC SRL cu cui’ul: RO 23401095 ?

    Uite ce zice:

    Pierdere net: 6,705 Lei
    Profit brut: 0 Lei
    Pierdere brut: 6,705 Lei
    Salariati: 0 angajati
    Pierderea neta: 0 Lei
    Datorii Total: 10,756 Lei
    Cheltuieli totale: 6,705 Lei
    Venituri totale: 0 Lei
    Active imobilizate TOTAL: 0 Lei
    Active circulante TOTAL: 4,251 Lei
    Stocuri: 2,339 Lei
    Disponibilitati banesti / Casa si conturi la banci: 0 Lei
    Creante: 1,708 Lei
    Cheltuieli in avans 0 Lei
    Venituri in avans 0 Lei
    Capitaluri: -6,505 Lei
    …….

    00
  54. @George: esti un trist, firma nu se numeste VSC SRL, daca intrai pe site-ul de prezentare vedeai care e firma. Reclama pe blog e pentru ca informatiile de acolo sunt gratis si trebuie sa isi scoata banii de hosting. Reclama de la emag nu e pt porshe, e reclama prin profitshare, faptul ca isi pun ce vor in banner nu e problema mea, dar la fel, e pentru ca informatiile sa fie gratuite pe blog. In concluzie, daca vrei sa fi cocos, cauta firma corecta si treci la facut plozi, tristule!

    00
  55. nvero67 @ din pacate pt nervii mei, mi-am dat seama cam tarziu. :(
    George @ nu te mai chinui… Oamenii traiesc din auzit si teorii…

    00
  56. @Trijin e problema ta ca tu nu admiti ca maine poti sa cazi de la 90k la infima suma de „600 eur”. Dar nu asta ma doare pe mine, ma doare lipsa de umanitate. „Cum adica, eu platesc taxe, de ce aia saraci sa beneficieze de banii mei ?” Pentru ca asa e construita lumea asta ? Bogatiii ajuta saracii. Pentru ca nimanui nu-i place sa vada in jurul lui oameni suferinzi ? Pentru ca daca saracii aia nu ar avea efectiv cu ce sa-si procure alimente indirect tu vei ramane fara cei 6000 eur/luna la un moment dat ? Pentru ca planeta se bazeaza pe echilibru ? Daca maine ar disparea insectele (sa le zicem, nepastuitii din lantul trofic) din lantul trofic, vor disparea toate celelalte din lantul trofic. Nu, nu mai plange ca tu platesti taxe si altii beneficiaza de ajutoare. Asta e un echilibru si intr-un final tot cenusa ajungi si tu. Sau poate pentru ca ai venit pe pamant cu un suflet ? Tu crezi ca munca l-a facut pe om nu ? Eu cred ca din iubire ai cam aparut si tu si chiar daca matematica ta spune altceva 1+1=3 nu-ti trebuie acces la serii Fourier sa te prinzi de asta.

    00
  57. Luati mumu si pupu portocaliu, votantilor de basescu. Vai cata scarba si sila imi ie sa vad cum suporterii fanatici ai regimului contesta deciziile stapanilor. Pe bune si fara suparare Vali, tu ce credeai ca or sa faca prietenii tai oranj dupa 5 ani de coruptie hipertotala ?

    00
  58. aruncati un ochi aici ca sa vedeti cum e in alte parti cu ajutoarele pt mame https://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave.

    00
  59. Am citit comentariile de pe aici. Dreptatea e undeva pe la mijloc. Sistemul asta numit stat a inceput sa dea rateuri mari si culmea ca si democratia nu se simte prea bine. In mod normal banii platiti ca taxe ar trebui sa se intoarca in materie de servicii si indemnizatii – adica statul sa fie un partener capabil sa raspunda unor nevoi ale contribuabililor. Daca rateaza la asta atunci… cancel… game over. Personal am intrat in concediu de paternitate si pentru ca imi voiam banii inapoi. Judecati!

    00
  60. sigur ca dreptatea e undeva la mijloc. george a punctat cel mai bine. trijin o sa moara daca gunoierii nu ii aduna gunoiul. xenon o sa moara daca nu fute sa faca un copil… iar florin o sa moara de nervi daca mai discuta cu kinderi fumati abia veniti din club maxx.

    sanse nu sunt dar noi o sa speram. azi e ziua romaniei. sa ne bucuram pentru ea. asa tampita cum e. si cu copii care o sa ne fie asa sefi de kk.

    00
  61. piticugras@ You got that right ! :)))

    La multi ani Romaniaa !! Enjoy it ! Ca sa fiu Roman pana la capat !

    00
  62. Este o super afacere pentru mame chstia asta. In primul rand daca stai acasa iei 85% din salariu, deci daca ai 20 de milioane iei undeva la 17 milioane sa stai acasa. Daca te duci la servici iei cele 20 de milioane salariu + 5 milioane lunar de la stat. Una peste alta castigi cu 8 milioane in plus daca stai acasa. Cu banii astia angajezi o bona care garantat nu iti lasa copilul pishat pe el o zi intreaga cum se intampla la cresa unde 2-3 femei au in grija zeci de copii.

    00
  63. Florin, faci o greşeală majoră in toată discuţia. te bati cu pumnul in piept ca la 23 de ani iti permiti sa faci un copil. ceea ce, desi admirabil in ziua de azi, nu ar trebui sa fie ceva iesit din comun. ar trebui sa fie normal.

    statul acasa doi nu e ceva normal, si ma refer aici in primul rand la sanatatea psihica a mamei. doi ani de ruptura de la lumea normala, de la prieteni, de la tot, nu e normal si nu face bine. apoi, copiii ultimilor 20 de ani sunt prea rasfaţaţi. toti sunt talentati, toti sunt printese, toti sunt speciali.

  64. Ai dreptate Zoso. Insa, tu crezi ca acea mama in cei 2 ani nu mai are viata ? Eu spun ca statul face economii DOAR PE HARTIE. Legea in varianta prpusa nu aduce beneficii nici pentru FAMILIE si nici pentru stat. ROMANIA nu are un sistem de crese/gradinite, ca sa nu mai spun de O LEGE A BONELOR, insa noi vrem sa aducem mamele mai repede la munca, cu asa zise ”stimulente”. Pai sa vedem : Aveti crese ? Nu. Aveti gradinite ? Nu. Aveti bone ? Nu. Adica avem da, sunt filipineze ( sau dracu mai stie ce natie ) si accepta doar de la 500 de Euro in sus salariu. INTR-UN STAT CARE ARE SAALRIU MEDIU E DE 400 DE EURO !!! Ti se pare normala aceasta varianta ?

    Eu nu ma plang. Chiar daca ar fi sa se intoarca nevasta-mea la munca, e OK. Copilul are cu cine sta. Problema e ca NU toata lumea mai are bunici in viata, sau resursele materiale care sa-i permita sa lase copilul in liniste 10 ore/zi. Dar se gandeste cineva la asta ? Nu.. Cei 500 RON sunt deajuns ! Asta e ideea de la care se pleaca.

    Nu mai spun de toate studiile internationale care spun ca in PRIMII ani de viata, copilul e bine sa STEA CU MAMA ( tata nu e asa indispensabil ..dar MAMA E ) ! Deci pe langa faptul ca imi iei din bani ( niste bani pentru care acele MAME cotizeaza la stat ! Sa nu creada cineva ca asta e AJUTOR SOCIAL ) imi mai iei si din timpul de langa copil, PENTRU PRODUCTIVITATEA MUNCII .

    Acum Zoso, Vali, tu daca ai avea un copil, un baiat.. Nu ai prefera ca nevasta ta sa stea langa COPIL cat mai mult timp posibil ? MAI ALES daca ti-ai permite asta ?

    00
  65. Ok.Atunci de ce nu taxezi ipocritii ? Mi-e greu sa cred ca nu ii observi. Sunt peroane pe aici care vorbesc doar ”din teorii”.. Dar se exprima, si inca VEHEMENT.

    00
  66. florin, tu ai impresia ca eu n-am inteles argumentele tale. si le repeţi din două în două comentarii. cred că majoritatea oamenilor de pe aiciau ceva in cap, altfel i-ai detecta dupa comentariile tâmpe, in stilul hi5.

    ce trebuie tu să accepţi e că unii părinţi trebuie/vor să se intoarcă la muncă. si cauta soluţii pentru asta. nu se dau cu fundul de pamant si lasa comentarii cu CAPS pe bloguri.

    cât despre mine, situaţia materială imi permite să plătesc vreo două pensii alimentare. cum ar veni, ţin acasă două mame cu doi copii. unul stă cu bunicii, altul se duce la creşă, mamele lor sunt femei active. e ok. nu mă vezi urlând că am plătit in 2009 taxe cat pentru un bmw, nu?

  67. Eu: nu am copii, nu intentionez prea curand, dar din cati nepoti am (9) pot spune ca statul acasa te tampeste in cel mai rau hal.
    Cred ca va certati degeaba aici, pentru ca e asa cum a zis Florin: din punctul de vedere al statului 500 de RON sunt suficienti, pentru ca poate trai si cu aer copilul ala si in ritmul ala reducem si rata obezitatii infantile.
    Mai cred si ca multi dintre voi nu stiu (inca) sau au uitat ce greu e sa te descurci cu bani putini, mai ales daca nu te ajuta nici capul, ca doar nu pe toti i-a facut mama mici genii.
    Eu ma intreb totusi de unde au fost si pana acum bani sa se plateasca alocatia aia :))

    00
  68. Corect.Teorii extrase din realitatile cotidiene, si nu dintr-o realitate mirifica pe care o traiesc niste persoane, care, n-au nici un fel de exp. in ceea ce teoretizeaza.

    The end :) ( Pe sub. asta )

    00
  69. @Florin

    Aha, te-am prins.

    Cine scria in al doilea comment pe acest post –

    ‘In primulrand cand faci un copil NU TE BAZEZI PE STAT sa te ajute sa-l cresti, asta daca nu esti TIGAN.’

    Ce ai vrut sa spui cu asta? Stii cum e, o discutie pe internet nu e o discutie pana nu se scrie cuvantul ‘nazi’ :P Ai vreo problema rasiala cu suedejii?

    Eu banuiesc ca nu. Eu banuiesc ca, exact ca mine, nu esti taman fericit de faptul ca suportul maternal se ofera nediscriminatoriu, si, by sheer numbers, unii profita de el mult mai mult decat altii. Mai mult, banuiesc ca nu esti taman OK cu faptul ca daca o famile, de orice etnie (aici, cele mai strigatoare la cer exemple sunt englezi get-beget, btw) toarna copii la duzina, poate sa faca din reproductie un mijloc de existenta, pe spatele statului. Si al meu, in top tax band, dar si al alora cu salariu minim pe economie – care, ca prostii, in loc sa toarne plozi, se duc la munca si platesc taxe.

    Si aceia, Florin & piticugras, sunt gunoierii fara de care o sa mor eu. Aia sunt check-out girl de la supermarket, femeia de serviciu – oameni care muncesc pentru venit minim. Nu care puiesc in prostie, si care, ca si mine, platesc prin nas ca o alta categorie sa fie…ajutata.

    Sa nu imi spuneti ca cei doisprezece copii ai unei familii care n-a muncit niciodata si traieste din ‘ajutorul’ de la stat o sa-mi plateasca pensia. Ca n-o sa se intample. Ca sa pastrez referinta lui Florin, chiar credem ca cei 12 puradei o sa creasca si o sa devina folositori societatii? Doua generatii de welfare state in UK au aratat ca nu e cazul – copiii invata repede ce bine e sa nu muncesti, si daca ne-am raporta numai la o anumita etnie care ne acopera de glorie peste tot, am putea spune ca Romania are deja experienta a trei generatii.

    Nu spune nimeni ca nu ar trebui sa existe o alocatie *minima* – e dreptul copilului, nu al parintilor, si nu am nici o obiectie in a plati taxe pentru asta. Aici, cred ca n-as avea nici o obiectie ca femeile din categoria salariu minim sa primeasaca 100% din salariu ca ajutor maternal, si as fi mai mult decat bucuroasa sa stiu ca taxele mele se duc pe top-up. Spun insa ca o indemnizatie de mama necorelata cu venitul realizat face ca femeile care chiar castiga bani (fie salariu minim, mediu sau top band) sa se gandeasca de multe ori inainte de a ramane insarcinate, dar le va incuraja pe cele care nu au avut *niciodata* un venit. Si sunt multe.

    Poate ar putea sa existe o indemnizatie maxima – sigur n-as cere unui stat sa ma plateasca 80% din salariul meu actual ca sa alaptez, si cu siguranta, nu pentru doi ani.

    Cat despre 1+1=3…Hehe :) Mama a stat la serviciu literal pana cand a inceput sa aiba contractii :)) Era 1982, si lucra la ICE Felix in Pipera; pe vremea aceea nu era overtime platit. See where my work ethic comes from? ;)

    Da, copiii sunt iubire. Taman de aceea aparitia lor forteaza decizii dificile. Ce tot incerc sa iti spun e ca e nedrept ca aceste decizii sa fie dificile numai pentru femeile care chiar muncesc, si ca lipsa de corelatie intre venitul mamei si indemnizatie face asta.

    @zoso

    Corect – recent sotia fostului meu sef (si prieten bun, de altminteri) s-a hotarat sa se lase de slujba ca sa aiba grija de cele doua fetite, una dintre ele fiind un copil cu nevoi speciale.

    Dupa mine, femeia aia e wonder woman. Nu numai ca arata super, dar e un profesionist fantastic, si, in termeni personali, n-are nici o jena :P Tipul de femeie care atunci cand m-a vazut prima oara mi-a zis – cu gleznele tale, n-ar trebui sa porti acest tip de pantofi, si care il incolteste constant pe alt amic al nostru, intrebandu-l – Da’ nevasta ta unde e? De ce n-o vedem niciodata?

    E o indianca micuta si rea :P

    Si eu, si misterioasa nevasta invizibila ne-am speriat de faptul ca indianca micuta vrea sa se lase de servici, si am sfatuit calduros ambele parti sa se gandeasca bine inainte de a face o asemenea alegere.

    Misterioasa nevasta invizibila a fost management consultant, ca mine, inainte sa aiba copii, si, litearlmente, se urca pe pereti acasa, si sare la fiecare oportunitate sa…consulte, chiar daca e vorba numai de a recomanda un instalator.

    Si ea crezuse ca doi ani pe bara sunt necesari pentru bebe, si ca se va intoarce cand se va intoarce. Numai ca doi ani au fost, a ramas insarcinata din nou, doi s-au facut trei, apoi patru, si desi angajatorul i-a pastrat slujba…ea era deja rupta de lumea in care traise, nu mai avea incredere in ea insasi…

    O pauza de doi ani de la munca e devastatoare, chiar in cazul fericit in care esti un angajat pretios.

    00
  70. @Florin – nu trece peste expresia ce ti-a fost adresata : „ce trebuie tu sa accepti este ….”
    Multumeste celui si celor care iti explica „cum sta treaba”. Ei sunt siguri ca au dreptate asa ca, parerea ta nu-si mai are rostul.
    Taci si accepta (inghite) sau schimba mediul.

    00
  71. @panzi – So true :) M-ai facut sa rad :)

    00
  72. @Ktalinus – Super de acord cu tine. Si eu vreau ca macar o parte din banii pe care i-am platit partenerului meu, statul, sa vina inapoi.

    00
  73. NOU
    #78

    „Cand aud aia de 2 ani, cad pe spate si mai-mai ca s-ar muta si ei in RO.”
    hai lasa basmele mai baiete.
    le-ai spus cumva care e si salariu mediu in Romania ? pai cand o sa afle ca salariu mediu in Romania e de aproape 4 ori mai mic decat somajul in Anglia sa-i vad eu dupa aia pe „engleji” cum se mai inghesuie sa vina aici.

    00
  74. @George: numai anul trecut am virat statului vreo 30.000 lei pentru diferitele taxe si impozite aferente existentei unei firme, asa ca nu mai iti da cu parerea fara sa stii despre ce vorbesti. Ca atare nu sunt de acord ca pe banii mei munciti cu greu, altii sa faca curu mare

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube