Antimitologia – informații despre perioada comunistă

Dacă vreți informații mai multe despre perioada comunistă, Mădălin Hodor este un istoric care a săpat prin arhive și aduce publicului noutăți și explicații despre Ceaușescu, foametea din anii 80, datoria externă și alte asemenea. Personal, sper să scoată o carte cu asta, că e de citit și avut în bibliotecă.

Toate emisiunile sunt aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Eu recomand si cartile de Stejarel Olaru, „Nadia si securitatea” si „Agentul nostru Victor”. A doua e mai greu de citit ca e putin cloud atlas in organizare, dar merita pentru detaliile adunate de prin arhive. Ofera o imagine interesanta in lumea „serviciilor” si explica, celor care vor sa inteleaga, cum functionau, cati informatori erau de fapt, si cat de spalati pe creier erau aia care luau deciziile atunci…

    Sunt interesante si citite in contrapartida cu alte carti pe tema asta, cum ar fi orizonturi rosii si cartile lui kalugin despre rusi.

    Comentariu apreciat.488
    • Orizonturi Roșii știi că e ficțiune istorică, nu? Adică da, sigur, sunt părerile lui, dar e mai multă ficțiune istorică decât informație reală acolo. Mai mult Coruț, mai puțină rigoare istorică.

      Indecis. Tu ce zici?4327
    • @Dorin uite ce zice fix Hodor despre asta:

      Cât adevăr este în această carte? El prezintă, de exemplu, familia Ceaușescu într-o lumină foarte proastă, vorbește foarte mult și despre furtul de tehnologie.Sunt și exagerări în „Orizonturi roșii”?

      Evident că sunt și exagerări dar sunt exagerări căutate. „Orizonturi roșii” nu este o carte de memorii, nu este o carte în care Pacepa își exorcizează trecutul. „Orizonturi roșii” este o carte scrisă cu aprobarea CIA, agenți ai CIA au lucrat efectiv cu Pacepa la carte, și este destinată în mod evident conturării unei imagini publice a lui Nicolae Ceaușescu: o imagine a unui dictator paranoic, care-și conduce poporul într-un mod absolut înfiorător.

      Sigur că sunt neadevăruri în carte, sunt exagerări, dar pe altă parte din ceea ce am văzut eu în arhivă, veștile de bază pe care le spune Pacepa în „Orizonturi roșii” se verifică în documente. Nu sunt invenții.

      Este o carte cu adevăruri fundamentale care pot fi verificate, dar în care există și dorința aceasta de a crea o anumită imagine a regimului Ceaușescu.

      Comentariu apreciat.6410
    • Am observat ca Hodor ii cam ia apararea lui Pacepa si il vede mai degraba ca pe un erou nu un tradator. Inteleg punctul asta de vedere si e evident ca a fost una din loviturile care au contribuit enorm la caderea regimului; pe de alta parte in momentul in care pui la pamant un serviciu secret vital pentru interesul national, deconspirand o intreaga retea, raul facut e mult mai mare decat cel intentionat. Un atfel de serviciu, odata distrus, are nevoie de 20 de ani sa fie recrescut si adus la maturitate. Greutatile anilor 80 sunt la fel de legate de tradarea generalului si aici principalii pioni care au avut de suferit au fost tocmai aia pe care incerca sa-i „salveze”. Au mai fost si alti dezertori de rand inalt din blocul estic dar nu stiu ca sistemul din care faceau parte sa fie pus la pamant ca urmare.

      310
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 22159
    • Bleah !

      85
    • OCULTA!!!!!! TOTI SUNT IMPOTRIVA NOASTRA!!!!! :))))

      Comentariu apreciat.3610
    • Boris, tu ai invatat istoria din manualele alternative ale lui Pop de iti place asa de mult despre el. Boia nu o fi vreun sfant sau geniu dar e cel mai aproape de adevar dintre istoricii din generatia lui. Ca multora nu le place despre el si mai ales despre ce are de spus, asta e, faptele sunt mai importante decat sentimentele unora.

      Comentariu apreciat.5322
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2152
    • TheSame, daca toti am gandi asa ca tine o sa ajungem cu AUR la guvernare si cu Simion ca seful senatului sau presedinte. Terminati in rahat cu porcariile astea de a pretinde ca un om sa fie imaculat dupa standardele voastre. In zilele noastre nu exista si nici nu imi doresc. Vorbesti de Darwin dar astia ca tine ce vad lumea exclusiv in alb si negru ar fi fost eliminati de mult din fondul genetic daca nu va obligau altii mai destepti decat voi sa va vaccinati si nu aveau grija sa faceti 12 clase.

      Vezi ca a primit ceva similar si de la nemti, asta il face nazist cumva dupa logica ta? Ah, si ca sa iti dau inca un argument sa fii si mai nationalist cu doi neuroni viabili, stii ca spune ca de fapt unirea cu Basarabia actuala ne-ar face mai mult rau decat bine amandorura popoarelor?

      Comentariu apreciat.4814
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 653
    • The Same, am ras maxim ca un anomin pe internet vorbește iarăși despre chestii pe care nu le înțelege. Deloc. Și se crede inteligent.

      După care îmi voi vedea în continuare de viata mea pentru ca neînțelegerea și respingerea realității din partea ta nu schimba cu nimic faptele 😄

      Indecis. Tu ce zici?237
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1452
    • ba prostanule, chiar daca prin prostia romanilor cu iq de 88 iese aur avem noroc ca facem parte din ue si oricat de jegosi ar fi astia tot nu-s la fel de jegosi ca ratatii mai la est de noi, asa ca uita-te in oglina si aplauda-ti iq-ul de 2 cifre, astea sunt efectele comunismului de fapt, clasa de prostovani cu iq de 2 cifre.

      Indecis. Tu ce zici?2713
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1241
    • pai daca-l au ca exemplu pe theshit!

      73
    • Lol, ce bine e sa lasi borcanul de miere deschis dimineata si sa starngi toate mustele seara.

      614
    • Ia.o la mumu in genunchi pana nu vii cu contraargumentul x la argumentul y al lui boia. Adevarul nu e democratic si se pisa pe tine si ideologiile tale de limbric.

      114
  3. Nu am citit acele carti dar daca as scrie o carte cu ce am vazut sau mi s-a intamplat in anii 80 (si eram copil), toti cei nascuti dupa 89 ar zice ca e fictiune pura.
    Baha, a fost rau, au murit copii, au murit adulti, pentru militie nu valorai nici cat rama aia de sub piatra. Foamea era ultima problema, supa de gheare de gaina era buuna

    Comentariu apreciat.10710
  4. Multi dintre cei de pe aici am trait vremurile alea. Oricum pentru cei tineri nu mai au nici o relevanta. Istoria acum nu mai are nici o relevanta pentru ca majoritatea tinerilor din ziua de azi sunt incapabili sa invete din greselile anterioare (nu neaparat personale) si deloc interesati sa faca asta. Odata cu asta pe langa ei trece si partea buna a istoriei: puterea exemplului. Acum istoria e bazata pe manelisti, influenceri, invarteli, NFT si crypto, pentru ca pe multi nu ii mai duce capul mai mult de atat.

    Ca recomandare las si eu „Saruta mana pe care n-o poti musca” Edward Behr. E una dintre preferatele (daca poti avea asa ceva legat de un dezastru national) prin modul de prezentare si problemele atinse.

    Indecis. Tu ce zici?3320
    • Si eu sunt de parerea asta, dar totusi nu putem generaliza. Personal am auzit doi tineri de vreo 17 ani cum discutau si se completau referitor la evenimente din perioada comunista. Pareau ca au o imagine de ansamblu destul de buna asupra celor intamplate inainte de ’89. Sunt si tineri interesati sa acumuleze informatii despre perioada aceea. Este adevarat ca nu sunt foarte multi, restul fiind disperati sa isi incarce mintea cu ce spune Dorian Popa si alti idioti care intoxica online-ul cu tot felul de prostii, de la trap, manele si prank-uri. Sa speram ca acel mic procent pe care il alcatuiesc cei care se dedica invataturii si cunoasterii istoriei, sa fie unul care sa duca destinele tarii spre un viitor mai bun, cu toate ca m-as mira sa se intample asta. Cu o floare nu se face primavara.

      103
    • @MosOpincă “ …majoritatea tinerilor din ziua de azi sunt incapabili sa invete din greselile anterioare”

      Ți se pare că omenirea a învățat din greșelile anterioare???

      Lasă copiii în pace , they’re alright cum ar zice cântecul, problema nu a fost niciodată la ei

      Indecis. Tu ce zici?3118
    • Astia cu manele, crypto si influencereala sunt foarte vocali si de aia par al naibii de multi. Pentru ca generatia sub 30 de ani sa inteleaga cum a fost viata in anii ’80-’90 ar trebui sa experimenteze conditiile de trai din acea vreme. Ar fi interesant un loc unde sa mergi la team building care sa simuleze experienta acelor ani. Sa ajungi acolo si sa ai cateva ore de curent pe zi, sa nu ai apa calda, sa primesti la mic dejun ceai cu biscuiti putina marmelada, sa primesti la cina aceasi mancare 3 zile la rand, sa fii pedepsit daca comentezi, sa bagi putina munca voluntara la cules de porumb, sa fie acolo o alimentara comunista cu rafturi goale. Dupa 3 zile acolo garantez ca majoritatea vor intelege ca generatia lor e cea mai norocoasa care s-a nascut vreodata pana acum pe teritoriul Romaniei.

      Comentariu apreciat.796
    • @psionics: dacă ar înțelege că sunt generația norocoasă, ar trebui să se responsabilizeze. Să Facă lucruri. Să nu se plângă, să ceară fără să dea, să își facă datoria de cetățeni adulți responsabili. Și nu vor pentru că e greu. Iar mama și tata i-au crescut în puf, cu toate dorințele îndeplinite, cu „tu ești cel mai important”…..
      O să fie bine….. Poate

      1113
    • Ce treaba au manelele, nfturi și tiktokul cu comuniștii? Nostalgicii după regimul comunist fac parte din generația care a trăit pe vremea aia. Nu prea am auzit tineri care sa sufere după Ceaușescu. Iar istoria este ciclica, ca de asta am avut doua războaie mondiale la 20 de ani diferența. Așa că, hai să nu ne mai cacam pe noi ca ce deștepți suntem noi, ăștia bătrâni și ce prosti sunt ăștia tineri.

      1015
    • @Eu, ăia care chiar au trăit pe vremea comunismului și sunt nostalgici eu personal cred că se încadrează în 2 mari tipologii:
      1. au fost ceva ștabi, ștăbișori, ștăbuți, niște unii care aveau un pic de putere. de la turnătorul de serviciu, sau ăla cu ceva funcție în partid, până la tanti de la Alimentară/Carne/orice, care era regina neîncoronată a cartierului. o șefă de alimentară de pe vremea aia se uita cu dispreț la Coana Liza;
      2. sunt nostalgici mai degrabă după tinerețea lor, când puteau să facă, să dreagă, nu-i durea nimic și, mai ales, înțelegeau lumea în care trăiau, așa strâmbă cum era ea.

      și da, am auzit și tineri, născuți mult după ’89, fiind nostalgici după vremurile alea. asta au auzit acasă.
      dacă le zici că pe vremea aia nu erau telefoane mobile, computere, fb și tiktok nu te cred.

      32
  5. De vreo 3 ani ne tot muscam buzele sa nu comentam prea mult, eu si familia extinsa, cand de craciun si paste ne vine mezina de la studii din state sa ne explice care e treaba cu socialismul. Cu un bunic de la 2 1/4 si alt bunic fost ambasador avem tabloul complet. Astia doi zambesc intelegator si in privat ma iau pe mine ca sa-i bag mintile in cap. Restul de rude stiu cum era cu cozile, frigul si secu si mor de draci cand o aud pe-asta mica. Cand o iei la discutii se vede ca e spalata pe creier, o da cu replica cunoscuta „…nu a fost incercat cum trebuie…”.

    Personal cred ca trebuie implicati bunicii in chestia asta. Cei mici trebuie sa vada lacrimi si sa simta vocea tremuranda. Youtube si cartile nu pot sa aduca asta.

    Comentariu apreciat.7912
    • vrei sa spui e ca leaganul socialismului in state? esti sigur? sigur-sigur?

      Indecis. Tu ce zici?1236
    • @mircea

      Nu stiu cat de la curent esti, dar in state, la facultati, o mare bucata din studenti se considera socialisti / comunisti, toti capitalistii trebuie sa moara, proprietatea privata nu exista si altele. Toti citesc das kapital si au tricouri cu marx, engels si lenin.

      Comentariu apreciat.654
    • Aaaa, o faza tare. Unul din bunici i-a dat asa la sto manualele de facultate de socialism stiintific si economie politica, poate, poate i se pare ceva ciudat. A doua zi ne dadea citate din ele, fmm viata.

      Comentariu apreciat.472
    • cand vii din state nu ai cum sa nu vii mai socialist decat ai plecat. Asta pt ca stanga la ei e un fel de extrema dreapta la noi. N-am crezut sa spun asta dupa ce am stat in frig si la cozi pe vremea lu ceasca dar asta s-a intamplat dupa o perioada de locuit acolo.

      Drepturi sociale care la noi sunt considerate elementare (gen sa nu te duci de la maternitate direct la job) acolo sunt „fantezii comuniste”

      Comunismul a fost o catastrofa dar nici capitalismul salbatic din us nu e vreo binecuvantare. Si daca nu ma crezi pe mine iti pot confirma si cele vreo 5000 de familii carora le-au murit copiii anul asta pt ca sunt niste corporatii care platesc bine politicienii.

      Sistemele astea politice sunt convergente. Unul converge catre monopol si dictatura corporatiei si celalalt catre dictatura monopartid. De asta ambele trebuie cumva temperate/resetate din cand in cand

      Poate o sa te ajute sa intelegi mai bine mezina.

      Comentariu apreciat.5313
    • V-a mâncat în cur s-o trimiteți acolo, ba poate mai aflăm că sunteți niște corupți pe aici, s-o susțineți acolo.

      Indecis. Tu ce zici?269
    • „Personal cred ca trebuie implicati bunicii in chestia asta.”

      Cu tot respectul, nu te cunosc, nu ii cunosc, dar majoritatea bunicilor sunt semi-senili si au o perceptie a realitatilor trecute si curente mult prea distorsionata. Nici unul din generatia lui taica-meu (60+ ani) sau mai batrani nu prea are ce sa ma invete despre viata de acum.

      Pot sa ii asculti, unii au niste povesti interesante, poti sa iei in calcul ce au de spus si sa le treci vorbele si faptele prin propriul filtru, dar sa crezi ca aia batrani inca mai trebuie sa decida sau sa influenteze ceva, orice despre modul cum ne vom trai noi viata in 20-30 ani e o tampenie maxima.

      Indecis. Tu ce zici?2836
    • Comunismul e o catastrofă și la nivel teoretic. E incompatibil cu libertatea. Abolirea proprietății private și distribuția bunurilor necesită un stat cu prerogative absolute de intervenție în viața individului. E o consecință firească că statul o să îți impună ce să muncești, cât și ce meriți în urma muncii tale, precum și unde o să locuiești (cine va locui în centru, cine la periferie? Vom primi toți iPhone? Bunurile rare ale cui vor fi?). Nu ar fi așa rău, dar statul nu e infailibil, tot din oameni e format.

      142
    • @eugen: „Nici unul din generatia lui taica-meu (60+ ani) sau mai batrani nu prea are ce sa ma invete despre viata de acum.” :) :) Daca nu te-au invatat la timp, acum clar nu mai au ce sa te mai invete, degeaba ar incerca…

      52
    • @Costin, o amică e profesoară la o universitate în Canada. (nu bag mâna-n foc, dar cred că în Toronto).
      spune același lucru despre studenții ei.
      zice că îi trebuie toată răbdarea din lume ca să n-o apuce dracii când ăia o țin p-a lor după explicații amănunțite, tipa fiind nițel mai mare ca mine, apucând destul din comunism.

      51
    • Incomod, sa nu ieși din vorba lui tac-tu ca îți iei bătaie. Sau îți ia ce bruma de avuție mai are, zicea unul Paco pe aici. 🤣

      11
  6. Trebuia sa apara si un de-asta sa-mi strice duminica,
    @Phaff, fata e pe pizda ei acolo, bursa sportiva full, Ivy League. Specializare pe biotehnologii, acu lucreaza in AI /ML. Cat despre corupti, bunicii au avut prea mult bun simt, nimeni altcineva din familie nu a lucrat in sistem sau le-a fost inlesnita viata cu ceva.

    Indecis. Tu ce zici?828
    • Asta ar trebui sa fie comentariul anului.
      Adica unu’ la serviciu de informatii, celalalt ambasador…si nimeni din familie nu a facut parte din sistem sau nu a avut parte de beneficii. 🥴🥴🥴

      Comentariu apreciat.392
    • @Matei

      Nu trebuie sa ma justific in fata nimanui desi am facut asta de prea multe ori. Da, bunicii au fost cine au fost, si mai am exemple prin familie, dar totul s-a oprit la ei. Pentru mine e o chestie de mandrie ca n-am fost ajutati. Toata lumea beleste ochii si n-ai idee cat de bine ma simt.

      524
    • Bursa sportiva si acu face biotehnologii in Ivy League? Mkay.

      71
    • NOU
      #46

      Faina asta, au fost membrii de partid, mai mult ca sigur cu scoala la Fane Gheorghiu, cu functii adanc bagate in sistem, dar au avut „bun simt” ce inseamna asta? Într-un sistem putred ca acum dar pe pozitii inalte si cu bun simt…

      121
  7. Recomand si cele trei cărți ale lui Petre Opriș, Licențe straine pentru economia românească, Aspecte economice ale Războiului rece, Război, spionaj si economie in România 1945-1990. Tratează aspecte economice, multe documente din arhive, stenograme . Ar trebui să fie lectură obligatorie pentru toți cei care plang după mărețele realizări ale economiei socialiste.

    215
  8. Deși am trăit în acea perioadă (sunt din 27.07.1965), o astfel de carte mi se pare interesantă. O să i-o dau copilului meu de 14 ani să o citească, lui i se pare nerealist când îi popvestesc despre acele vremuri.

    214
    • Sal’tare taică și noroc.
      Și eu pe aici, din ian 66, am prins din plin toate „binefacerile” ceaușiste. De la practica agricola din generala si liceu, facutul lectiilor la lumînare ca nici gaz de lampă nu se găsea, intreruperea electricitatii si lipsa buteliilor ca nici mîncare nu aveai cu ce face la țară, rafturi goale prin magazine si „abundența” de tacîmuri de pui sau pește (coloana vertebrală, fără fileuri), armata facuta la mina de carbune, „interzicerea” angajarii in anumite intreprinderi daca nu aveai pile. Pentru „chiaburii” care aveau (ai mei nu aveau) un rîci de Dacie limita de 20 litri benzina lunar, circulatia de duminica era o zi da una nu, dupa numarul de înmatriculare (cu soț sau fără). Si multe altele, care pentru tinerii de acum sînt de neconceput, precum inexistenta telefoanelor mobile sau calculatoarelor la care și al meu se uita chiorîș la mine cînd îi spuneam. Si mulți proști preaslăvesc timpurile alea…

      Comentariu apreciat.484
    • @Farcas Gelu: îți recomand

      „Și eu am trăit în comunism” de Ioana Pârvulescu

      E o lectură care te trimite înapoi în timp.
      Se găsește cam greu însă.

      172
    • @Marinel
      Daca se uita chioras la faptul ca nu erau tel si calc spune-le ca la inceputurile telefoniei mobile in Romania se platea 20centi pe minut in retea si chiar 40 ¢/min in alta retea, in conditiile in care salariul minim pe economie era de vreo 50 de dolari. Pe romaneste puteai vorbi la telefon 10 minute pentru fiecare zi lucrata.

      151
    • Băiatul meu este (sau era, nu mai știu nici eu și nici el, crtd) pasionat de calculatoare, programare și jocuri.
      Când eram eu student la Timișoara (Facultatea de Construcții, Secțias Căi Feratew, Drumuri și Poduri) se foloseau cartelele perforate. :)
      Când era mic mă întreba (acum are deja 14 ani), mă întreba cât sunt eu de bătrân, dacă am trăit…nu mai știu…pe vremea dinozaurilor, să zicem. :)

      50
  9. ce parere aveti de astia mici care incetul cu incetul se afiseaza ca socialisti / marxisti / smash capitalism-isti ?

    mie sincer imi vine sa vomit, pentru ca e clar ca e influenta de afara de la prostii care n-au trait comunismul si baga placa aia cu „real communism has never been attempted”. Normal, ca e scris in asa fel incat ca aia care pun mana pe putere dupa „revolutia comunista” sa ramana la putere si sa abuzeze.

    People like to OWN stuff, de-aia n-o sa mearga niciodata. Capitalismul lasa loc de coruptie masiva, ce se intampla acum in lume numai capitalism nu mai e dar macar a functionat o perioada, intr-un fel sau altul.

    Comentariu apreciat.303
    • Chiar am ras citind cum te plangi de aia care zic ca comunismul e bun, dar nu a fost bine aplicat, ca sa zici apoi ca ce avem acum e naspa, dar nu e capitalism adevarat…

      98
    • daca pui problema asa, da, suna stupid. Dar nu am gandit-o asa. E capitalism dar e scapat de sub control, devine din ce in ce mai greu sa „reusesti” pe masura ce multinationalele / oameni destepti acapareaza piata.

      112
    • @matei, nu e nimic nou. Monopolurile de azi sunt parfum fata de ce era acum 50-100 ani. E bine ca suntem critici, asta a dus la ruperea lor acum 100 ani si va duce si un viitor. Asta si evolutia tehnologia/inovatia. Era o firma care avea monopol la masini de scris electronice. 90% din piata. A disparut. Monopolul rezista in socialism si comunism doar.

      156
    • Nu inteleg de ce sarim direct de la capitalism (si mai ales cel salbatic din state) la comunism. Sunt nuante si diferente mari in acest spectru al regimurilor politico-economice.
      De asemenea daca cautati compas politic o sa vedeti ca este o matrice care merge in 4 directii, nu numai in doua. https://whsjohnnygreen.org/opinioneditorial/2016/11/28/the-political-compass-of-weedsport/
      Ar trebui ca niste companii gigant sa scape nepedepsite si sa faca ce vor? Eu zic ca nu. Ar trebui ca statul sa controleze complet acele companii? Eu zic ca nu. Intre cele doua sunt extrem de multe variante.

      90
    • NOU
      #60

      Eu personal consider ca e de vina Hollywood, daca faceau macar un film cu ororile comunismului la fiecare, sa zicem, trei filme cu nazisti, atunci nu mai era cool sa dai jos establishmentul si sa fluturi inepții de la Lenin sau Marx imbract in Che Guevara, dar asa, pentru ca habar nu au, la fel ca stangistii naivi din Franța si Italia din anii ’60 ei cred ca e misto si ca trebuia aplicat cum trebuie, si ar fi fost utopia in care toti aveam drepturi egale si belsug fara margini… Ce mai conteaza un gulag doua, cand toti avem apartamente si joburi la combinat?

      61
    • Vezi animatia ferma animalelor – George Orwell

      20
  10. si mai am 2 nedumeriri, ca n-am trait pe bune in comunism.

    1. De ce au multi impresia ca Ceausescu era manipulat (militie, ministri nush) si ca el nu stia de fapt ce saracie e de fapt in tara? Ca vezi dom’le, el era baiat bun dar l-au sapat comunistii. Mi-e foarte greu sa cred ca nu stia ce se intampla sub nasul lui, desi nu e chiar imposibil.

    2. faza cu datoria externa. Ca de fapt saracia a fost doar spre final, ultimii 10 ani sau pe-acolo, pentru ca Ceausescu a vrut sa plateasca toata datoria, dar pana atunci era totul roz. Alta afirmatie si mai greu de crezut, nu? Stim cu totii ca era teroare generala.

    Indecis. Tu ce zici?2211
    • Dupa plătitul datoriei au vrut sa strîngă „cașcaval” pentru toți ai lui si toată clica securistilor. De aceea am spus mereu că „a scăpat ușor”, împușcat fiind. Daca era pe mîna mea îl ascundeam și îl hraneam numai cu paine uscată si apă sărată pînă o mierlea.

      Indecis. Tu ce zici?2510
    • DIn cate am inteles eu, s-a trait bine pe banii occidentului. In 1970, beneficia de intelegere din Vest in urma ruperii dintre partidul comunist roman si cel rusesc, si unii lideri din Vest aveau simpatii de stanga. Asa a primit modelul Dacia de la Renault. si imprumuturi de la FMI.

      Cand a pierdut accesul la cadouri vestice, economia Romaniei s-a scufundat.

      Indecis. Tu ce zici?298
    • @mac gregor
      Banii aceia veniti de la capitalisti nu au fost cadouri, ci purtatori de dobinda (absolut normal) si care trebuiau investiti sa produca, dar cum la conducere erau proștii de comuniști si securiști (intelectualii au fost omorîți la Canal in 49-52 si ce a mai ramas din ei duși pe la Sighet, Rahova si Aiud) s-a ales praful din cauza asta.

      Indecis. Tu ce zici?285
    • La 1 e o parte de adevăr, în sensul că pierduse contactul cu realitatea, habar n-avea cum trăiesc românii.
      E posibil să fi fost și ceva manipulare din partea Securității, aceasta încercând să arunce o parte din nemulțumirea populației pe alții, gen subalterni care nu și-au făcut treaba.
      Tehnica asta e folosită acum de ruși, în cazul lui Putin.
      Ceilalți sunt de vină, nu au urmat planul conducătorului.
      Marinel, ei strângeau și înainte, nu au asteptat să se plătească datoria.
      Mac gregor, urmărește până la capăt clipul, o să înțelegi mai bine.
      Nu au exista asemenea ‘cadouri’, care să susțină economia 10 ani.
      In anii 70 se trăia doar mai bine decât in ’80.
      Toate regimurile est comuniste s-au prăbușit, numai că al lui nea Nicu a fost ca avionul lui Prigojin.

      230
  11. Din ce în ce mai straniu. Personajul din videoclip nu e unul din „obiectivii” din scandalul CNSAS cu legile securității?

    251
  12. Nu cred ca am mai mult de 2 comentarii desi citesc blogul aproape zilnic de prin 200..8 ?!? (Berlin times, sper ca tin bine minte).
    Cu acest post ai castigat un abonat Patreon.

    1112
  13. AUR va ajunge la putete si din cauza acestor half-brains cum e Hodor.
    Când vorbești numai cât de antisemiți si rasisti sunt românii, cum i-ar sta mai bine Aredealului autonom… ce plm crezi ca o sa se intample?

    Probabil asta e pariul serviciilor, AUR la butoane. Pe băcăuanul ista de față l-am.vazut de mai multe ori sa regurgiteze niște teze atent construite. Probabil cand trece sa își ia chenzina de la sediul ii livreaza băieții si plicul cu subiecte pentru luna urmatoare.

    Indecis. Tu ce zici?2122
    • Cand a zis-o pe asta cu Ardealul autonom?
      Eu am incetat sa-l urmaresc de cand ii pupa in c*r pe sovietici, la seria despre revolutie. Cand cita din corespondentul TASS la Bucuresti, in 1989, m-am lamurit ce-i cu nea Madalin.

      117
  14. in comunism, era suficient sa produci texte nefavorabile regimului ca sa dispari fizic.
    daca in 1989 nu preluau puterea activistii comunisti din esalonul doi sprijiniti de securitate (inclusiv bor) si armata, poate am fi putut scoate propaganda comunista in afara legii, pentru ca nu exista o diferenta esentiala intre fascism (autodefinit ca national-socialism) si comunism in ceea ce priveste drepturile omului si libertatile individuale.

    194
  15. Să îmi fie cu iertare, pe băiatul scalpat nu îl pot lua în serios. Ce naiba este cu el, l-a dat mama lui în stradă?

    122
    • Hehe. Baiatul ala din stanga, ala muschiulos, are un fizic de om prea bine hranit pe timpul comunismului ca sa il poata lua lumea in serios pe subiectul asta. A zis chiar el, tacsu a fost director de inteprindere, adica nomenclaturist. S-a scapat prostul si a zis unde a lucrat dupa 89. La o companie in insula Brailei, cu agricultura. Bnuiesc ca la TCE 3brazi, la Culita Tarata, unul dintre fondatorii UNPR.

      170
    • Baiatul scalpat e Tetelu. Niciodata nu a vrut sa il iei in serios. De cand scria la Catavencu in anii 90.

      172
    • @Rumbu Am căutat pe youtube „Tetelu” și am înțeles ce este cu el. Ciudat personaj.

      35
  16. 9.7K views in 3 luni.

    Asta spune tot. Adevarul este plictisitor pe langa o conspiratie/minciuna.

    57
  17. Adam Burakowski – Dictatura lui Nicolae Ceaușescu e o foarte buna lectura mai ales că e scris din perspectiva unui străin și din note informative date de ambasada Poloniei de la noi și alte țări din bloc. Am aflat cu stupoare de ex că primul jos Ceaușescu sa strigat de Crăciun în 68(in apogeul gloriei sale) de un grup de studenți de la teologie. Lăsând asta că random fact explica super bine cum a funcționat economia și de ce ne-am dus în cap economic începând cu anii 70.

    71
  18. Il urmaresc pe Hodor la Telelu de ceva timp, de cand baga cu Revolutia, nepastilat ca acum. E interesant, pentru ca stilul lui e sa argumenteze cu documente, factual – ceea ce e rar in Romania, unde toata lumea are opinii.
    Istoria noastra de dupa Marea Unire (1918) are multe parti sterse in comunism, multe sterse dupa comunism. La fel, are multe episoade rescrise inainte si dupa ’89. Intr-o asemenea masura in care orice ar fi posibil… orice interpretare.
    D-aia apreciez unul care spune povesti pe baza faptelor, nu invers.
    Un capitol interesant e despre cum au ajuns comunistii la putere, perioada aia foarte tulbure 1945-1948. Daca-l ascultati pe Hodor s-ar putea sa aflati chestii noi sau cel putin interesante.

    73
  19. Ce bine ca avem internet si putem sa vorbim deschis despre rusi. In semn de multumire, le dedic celor doi un cantec.

    E cantat de Ted Nelson, unu ce pe vremea cand it-istii incapeau intr-o singura camera, el era unul dintre ei. Ted a inventat un concept, hyperlink, care nu a fost pus in aplicare, dar din care s-a extras o idee mult simplificata de ce vroia el, world wide web ul. Practic e omul care a inventat internetul.

    https://youtu.be/Qw21Src-lQY?t=140

    E in Rusa, iar morala zice sa nu lasam sentimentalismul sa stea in calea solidaritatii

    10
  20. […] e de citit și avut în bibliotecă, și la nevoie poate fi făcută sul și dat cu ea după ceafă nostalgicilor.

    30
  21. Uite ca sunt si calatoriile bune la ceva: treci putin prin cuba si simti pe pielea ta cum se traieste in comunism. O astfel de experienta face ca amintirile ori povestirile lui Hodor (sau ale altora) sa capete alta greutate.

    20
  22. hodor nu are cum sa fie o sursa obiectiva. e cel care a spus despre victimele fenomenului pitesti ca erau ‘niste cacati cu ochi care s-au torturat intre ei pentru un blid de mancare in plus’. mi s-a parut o afirmatie incredibila, a trebuit sa caut pe pagina lui de fb, pt ca eram convins ca e un fake news ca ar fi spus asa ceva. practic a luat exact ‘narativul’ securitatii.

    au scris destule carti cei care au fost in acele inchisori pentru cine vrea sa afle ce a fost acolo. hodor asta a fost exact ca iliescu atunci cand le-a multumit minerilor ca au eliberat de huligani piata universitatii.
    nu este un om care sa va aduca informatii, ci este unul care sa va dea o directie stabilita de altcineva, folosind tehnici specifice, gen x informatii adevarate/verificabile amestecate cu y minciuni/dezinformari.
    o sa scriu de fiecare data cand vad un articol despre el, pentru ca oamenii vor sa afle informatii reale despre perioada respectiva si din pacate vor fi pacaliti de acest profesor de securisti.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)