Am o teorie cu schemele astea SUA-China

 

baloane-china-sua

Băieții ăștia o să se supere și o să înceapă să doboare sateliți de pe orbită, din greșeală și din ambiție. Și unde cade aia e, a fost o greșeală. Și n-o să mai meargă 3Gul și nici GPSul.

Și o să se întoarcem la hărți de hârtie sau la prietenii noștri de la GLONASS. Bine, la situația de acum, ăștia sunt în stare să dea jos doar sateliții rușilor, care oricum sunt cei mai proști din jocul ăsta și n-au cum să riposteze.

ps: unul din DNS-urile Moldovei e la ruși, că așa au fost ei deștepți, săptămâna trecută jumătate din site-urile lor nu puteau fi găsite. ale noastre sunt la americani, la un moment da lătrau europenii să ne facem ceva local, nu mai știu dacă s-a întâmplat ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

40 comentarii

 1. N-ar fi o problemă dacă sateliții ăia ar fi doborâți, că urci alții la loc. Problema tocmai aia e, că nu prea pot să îi dea jos ci doar să îi facă bucăți.

  Comentariu apreciat.377
 2. Pai nu prea ai in Europa root DNS:
  https://www.iana.org/domains/root/servers

  Sau daca te referi la DNS-urile de la rotld, astea chiar sunt prin Romania, Germania si Austria:
  https://www.iana.org/domains/root/db/ro.html

  167
  • pe ala din austria zic sa-l dam jos

   #româniaînșenghen

   Comentariu apreciat.473
  • plm, deci tot in rusia zici ca le tinem si noi?:/

   262
  • Vezi că ripe ncc e in europa

   51
  • Si netnod e din suedia

   31
  • Bosilor, pentru voi „nu prea ai” inseamna „nu ai deloc”?

   Bine, imi pun si eu cenusa-n cap, credeam ca unul singur e din Europa (RIPE), la netnod am vazut 192.x.x.x, mi-am zis ca-i tot US si n-am verficat efectiv de unde e, ca 192.x.x.x cam e IP de state. Oricum, sunt 2 din 13. Repet, pentru voi „nu prea ai root DNS in Europa” inseamna „nu exista root DNS in Europa”? Doar ca sa stiu cu cine vorbesc, ca ati sarit repede la muscat de cur.

   13
  • ba, m-am imbatat si comentez la ce nimeresc…. :))

   sabotor, 192 ala chiar nu iti spune nimic? nu, nu e „ip de state”.

   00
  • și eu sunt în aceeași stare, aprob cum pot 😀

  • @theblack
   Baga un ochi aici, da scroll pana ajungi la 192.x.x.x si vezi ca – in general – 192.x.x.x sunt cam alocate pentru US.

   sabotor, 192 ala chiar nu iti spune nimic? nu, nu e „ip de state”.
   Daca vrei sa insinuezi treaba cu ip privat, pai i got news for you: esti intr-o eroare grava. Din 192.0.0.0/8 doar 192.168.0.0/16 e rezervata pentru ipuri private. Restul de 255 de subneturi /16 sunt publice.

   00
 3. As vrea sa iti zic ca RIPE NCC (root dns K) este in Europa, dar cred ca tu deja stii mai bine, doar esti documentat din moment ce ai gasit link, dar nu ai si citit info prezentata…

  Comentariu apreciat.402
  • Vai, tu. Din 13, 2 sunt din Europa. Dar pentru tine asta invalideaza complet „nu prea ai in Europa”. Pentru ca pentru tine, si inca vo’ 2 „nu prea ai in Europa” = „nu ai deloc in Europa”.

   23
 4. P.s Zoso comentariul anterior era pt Sabotor

  43
 5. Si cand mergeam dupa indicatoare acum 20, 30 ani si ajungeam in fundul europei…ne trebuie gps acum ca ne,am domnit…mai luai o harta sa zicem ca nu stiai pe,acolo o intrare in oras,,, dar baza erau indicatoarele…

  Indecis. Tu ce zici?1319
 6. Copiii astia de azi o sa se duca si la market dupa Gps..

  Indecis. Tu ce zici?228
 7. Eu astept si parerea lui Petrica vis-a-vis de subiect; cam cat va fi lag-ul la jocuri,la cat sa ne asteptam si in care tara si pe care Tier vor fi cele mai multe pachete pierdute in tranzit pt. ca se stie; cauza oricarei probleme. de genul este un DDoS cinstit din balon.

  121
 8. Chiar nu-mi dau seama dacă articolul ăsta e o glumă / trolling sau nu, dar sunt atât de multe greșeli încât nici nu știu de unde să încep…

  Comentariu apreciat.418
 9. 1. Sunt puțini sateliți pe orbita Pământului care să supraviețuiască unei treceri prin atmosferă; de obicei sunt suficient de mici încât să ardă complet înainte să mai ajungă ceva la sol; și nici nu poți controla unde să cadă, deci sub nici o formă nu poți să faci o armă din asta, mai ales că te poți trezi tu, cel care l-ai distrus, cu el în cap (șanse mici totuși);

  2. Nu am înțeles exact ce legătură este între 3G și sateliți; odată că 3G/4G/5G nu are nevoie de sateliți pentru a funcționa, iar dacă te-ai referit la sateliții geostaționari, folosiți pentru telecomunicații, ăia sunt la 30000 km altitudine, mult mai sus de orbita terestră joasă;

  3. Sateliții de geolocalizare (GPS, Galileo, GLONASS, Beidou etc) nu sunt pe orbită terestră joasă (LEO), sunt pe la 20000 km altitudine (orbita terestră medie, sau MEO); până acum, nici un test nu a reușit doborârea unui satelit de pe MEO, dar să zicem că cineva încearcă: resturile rezultate vor rămâne pe MEO pentru secole sau milenii, nu vor reveni prea curând înapoi pe Pământ; plus că nu câștigi nimic doborând un singur satelit, sunt zeci de sateliți pentru fiecare constelație în parte, ar dura ceva să îi distrugi pe toți și asta nu se va lăsa fără consecințe imediate la sol;

  4. Dacă cineva distruge un satelit GPS, resturile rezultate vor pune în pericol și restul sateliților din zonă (adică de la altitudinea respectivă), deci cine distruge un satelit GPS pune în pericol și sateliții GLONASS, Galileo sau Beidou, deci nu câștigă nimeni nimic făcând asta;

  5. SUA tocmai a promis că nu mai face teste balistice antisatelit și mi-e greu să cred că se vor răzgândi prea curând; ultima porcărie de genul ăsta au făcut-o rușii în 15 noiembrie 2021 (LEO) și o parte din fragmentele rezultate au pus în pericol chiar și ISS (unde au și ei cosmonauți); stația a făcut câteva manevre de evitare a unor astfel de fragmente; concluzia? nu ajută pe nimeni să spargi câte un satelit pe orbită, pentru că ajunge să te încurce și pe tine; în plus nu există 1-2 sateliți „critici”, pe care dacă îi distrugi ai brusc superioritate orbitală, e vorba despre zeci de sateliți și este imposibil să îi iei la țintă simultan, cum ziceam și mai sus.

  Comentariu apreciat.1342
 10. Mea culpa, nu se va mai repeta.

  Comentariu apreciat.482
  • Si zece intelepti nu o pot scoate
   Claudiu, esti nou pe aici?… vali spune jumatati de adevar, sau chiar mai putin, mereu aluzii si insinuari
   Iar comentatorii se bat in… comentarii, cand iese unul mai rasarit sa explice pe larg situatia o dam mereu „a fost in gluma”, „n-ai inteles tu bine”, „dar te iei prea in serios”, „eu ziceam de aia care merg pe banda doi cand e libera banda unu”, samd”

   Comentariu apreciat.674
  • Ei, hai, nu fi supărăcios!

   49
  • Nu-ți fă probleme, e plin de proști cu bășini în cap, ca peste tot.

   110
 11. Oricum s-a umplut tara de telefoane mobile si Volkswagen Passat.

  69
 12. China si India au cazut de acord sa poarte lupte fara arme de foc pentru un teritoriu de la granita. Se bat cu sulite ca in evul mediu. Poate face si cu America un acord sa se bata cu baloane.

  42

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.