Aici suntem: Libertatea/Ringier are nevoie de bani pentru jurnalism

Acum câteva ore, managerul de presă Cătălin Tolontan a anunțat că trustul Ringier are nevoie de bani pentru a susține jurnalismul de calitate pe care îl practică ziarul Libertatea. Știți voi care, servitele alea devenite anchete sau articolele SEO scrise pe mărunțiș

De ce are nevoie redacția Libertatea de contribuția mea?

Investigațiile și reportajele pe subiecte de anvergură consumă mult timp, resurse și au costuri mari. Iar cei care nu le vor dezvăluite fac tot posibilul să oprească munca jurnaliștilor, inclusiv prin procese strategice abuzive sau intimidări.

Mai mult, veniturile din publicitate nu sunt de ajuns pentru a susține o presă de calitate. Rețelele sociale și giganții internetului iau o mare parte din veniturile generate de traficul unui site. Iar algoritmii favorizează, de multe ori, un conținut bazat pe știri ușoare.

De aceea unele redacții au renunțat să mai încurajeze jurnalismul de calitate, iar altele, la nivel global, au început să limiteze accesul liber la conținutul valoros pentru societate. Asta înseamnă că doar cei care își permit să plătească pot citi jurnalism de calitate.

Redacția Libertatea nu vrea să recurgă la niciuna din aceste opțiuni. Vrem să continuăm să scriem materiale de impact și să producem, împreună cu cititorii noștri, schimbări în beneficiul tuturor.

Dar da, aici suntem cu orice nu e TikTok sau Instagram, Google sau Facebook. Toate bugetele au fugit acolo și nimeni nu mai vrea să finanțeze textul. Sau, dacă o fac, defilează 3 ani că au dat o dată 15.000€ la o publicație. Știu că lucrurile nu merg bine pentru presă, dar să ajungă Libertatea să ceară bani nu credeam.

Și întind lucrurile mai departe: ce vor face ziarele când nu vor reuși să se susțină? Se vor apuca de articole amuzante din astea? Sau vor merge mai departe, ca în vremurile bune, cu tigăile Tefal toxice sau bmwurile care omoară oameni?

jurnalisti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. > și nimeni nu mai vrea să finanțeze textul

    Am ajuns la paritate GPT – „jurnalisti”, nu mai merita sa platesti oameni sa scrie. Scriu botii pentru tine.

    Putine articole sunt scrise la nivelul „ala”, a la investigatii sau jurnalism pe bune. Majoritatea sunt re-hashuri si text seo-izat de-l ia dracu, ca trebuie sa inteleaga botii lu gugal, nu cine da click sa citeasca cu neuronii lui. (vezi siteurile de retete)

    00
  2. Pai cum sa nu le dau bani sa ma anunte ca vine Elon in Romania la Bran… Si pe urma sa se apere cu am gresit, da’ ia uitati si la ceilalti… Imediat… ma duc sa iau carnetul de cecuri…

    00
  3. Si totusi, stii prea bine ce greu se traieste din reclama, mai ales in Romania.

    Daca pentru un singur om, cu un pfa/micro etc, sa zicem ca se descurca cu un banner si 1000+ eur, pentru chestii ceva mai mari situatia e tragica. Mogulii sunt morti, statul e selectiv cu spaga acum si imparte la trusturile care ii sunt aliniate.

    La noi abia vine suflul de afara.
    Tot acest an bugetele au fost la minim, flat line.
    In pandemie a fost superb!

    Afara din zona IT taierile sunt deja in zona de macel, iar asta abia acum a devenit vizibil, dar ele au fost tot timpul anului, fara tambalau.

    In Martie ‘23 sa vezi plansete, ca suntem cu 6 luni in urma si dureaza pana vine valul.

    Stiu doua firme outsourcing software care deja plang ca nu li se mai prelungesc contractele pe 2023.

    Era “free” si ad-block s-a terminat.
    Toata povestea asta cu “stirile din stiri se fac”, a durat deja foarte mult.

    Modelul cu reclame e mort cand apare recesiunea. Nu se mai pune problema de crestere, ci de supravietuire.

    Inteleg ca ii urasti pe influenceri, dar ei sunt o nisa de disperare pt micii advertiseri, care nu au destui bani pentru campanii uriase si spera sa dea lovitura cu miracolul Instagramului, ca deja Adsense si FB ads au devenit asa de complexe, incat ai nevoie de o facultate/agentie sa le folosesti.
    Agentia iti ia jumatate din buget pentru 50 de click-uri si un powerpoint superb cu rezultate.

    Stai calm; si faza cu influencerii a expirat.
    Se marita fetele si rezolva problema.
    Se vor canaliza pe baby stuff.

    Viata e grea, multi nu reuseste.

    00
    • Smiorc.

      E un cerc vicios, sunt deja o groaza de site-uri unde efectiv nu mai pot/stiu/am rabdare sa inchid ad-urile, cu tot cu adblockere si cu tot felul de tooluri, incat sa citesc 10 randuri de rahat.

      Si eu am totusi vreo 30 de ani de la primul HC, nu mai vorbesc de generatiile mai in varsta/atehnice.

      Frate, sunt acrit de atata consumerism, bataia asta a pestilor pentru bani deja ma lase rece.

      Nu pot supravietui ? Aia e.

      Mai da-i in pwla mea, sa se angajeze la McDonald’s/pe TIR/Fan Courier/pus de gresie.

      00
    • A cumpărat cineva ceva dând click pe reclame? Că eu le bag în black list. Dacă își fac reclamă pe YouTube sau în mod agresiv pe oriunde scapă de ad-block, țin minte și nu cumpăr de la ei.
      Toată reclama o plătește clientul. De la BMW la H&M

      00
  4. Pai am dat ani de zile bani la Libertatea. Toate reclamele la Apa Nova, Transelectrica, Compania Municipala de Panselute au fost din banii nostri. Am primit la schimb cateva plagiate care nu au avut nicio urmare, titularii lor sunt inca doctori si ministri (nu din vina Libertatii), radioactivitate la muzeul de geologie si Elon Musk la Bran
    Mai degraba o gasesc pe fata de la pagina 5 si ii donez ei direct. O fi ea mai batrana si mai lasata acum, dar nici eu nu mai sunt chiar asa tanar.

    00
  5. Da, ai dreptate, insa problema asta a fost la nivel global si a dat roade.
    Prin 2005+ toti erau bloggeri si jurnalisti, toti se visau milionari din bloguri, remember blogger.com ?

    Acum cati mai se ocupa cu blogareala la nivel profesional?
    Cati isi permit asta? Mai ai 10 blogeri profi in Romania?

    Zoso isi poate permite sa puna un paywall, dar problema este simplist pusa.

    Nu poti pune 1 EUR/luna, pt ca te costa 50% serviciile de la procesare.

    Si zici ca pui 5 EUR, dar stai, ca multi vizitatori vin din motoarele de cautare, iar cu timpul paywall-ul va crea probleme din acest punct de vedere, apoi doar un mic procent din cititori vor plati 5 EUR/luna, pt ca e prea mult.

    8 EUR/luna e abonamentul Netflix si zau ca nu compari Zoso.ro cu Netflix.

    Si nu va fi doar Zoso, ci si Libertatea va dori 5 EUR, la fel ProTV, Anetele etc

    Si uite asa, costurile devin rapid nesustenabile, iar solutia nerealista.

    00
    • visul meu umed.

      toate posturile TV sa fie obligatoriu cu paywall. distribuitorul iti pune grila in fata si zice protv atat, tvr atat, eurosport atat etc. pe care le vrei? din pret 10%acciza la stat, 10% la distribuitor si mai pune si distribuitorul cat crede separat costuri de operare.

      mama ce s-ar curata mediul tv…. ca n-ar da nimeni 1 euro pe luna la protv sa vada 30 se minute de reclame pe ora. si mie frica ca intre antena 3 si etno/taraf, aia cu 2 dinti n-ar avea multe remuscari in ce priveste alegerea.

      si am avea si un control cat se poate se exact al audientelor….

      mda, tocmai mi-am raspuns singur… astea sunt exact motivele pentru care nu se va intampla niciodata asta.

      00
    • Anul trecut m-am uitat la o cursă F1, la un moment dat ecranul TV-ului s-a împărțit în 3 : 1/3 cursa a continuat 2/3 două spoturi publicitare. Cam acolo se va ajunge.

      00
    • ești naiv. au început să testeze proiectarea de reclame pe cer.

    • o vreme va fi înnorat

      00
    • @Laur la fotbal e de mult, bă, băiatule.

      00
    • @ubercool nu cred că ai priceput cam ce am vrut eu să zic. Eu cam știu ce zici tu că e… de mult.

      00
    • Plătesc lunar vreo 36 de lei al telex.hu. Site de știri, anchete și analize.
      Și sunt mulțumit. Fiindcă primesc calitate. Informații verificate. Prezentate fără click-bait. Ca mine sunt câteva zeci de mii de oameni, care țin în viață o redacție de vreo 60 de Jurnaliști.
      În media din România încă nu am găsit nimic care să merite să îi dau nici măcar 10 lei pe lună.

      00
    • zsolt, sectiune in romana/engleza/franceza/olandeza au?

      am incercat si maghiara dar nu s-a lipit dd mine.

      00
  6. Pai nu vand ei carti, comicsuri, jucarii? Isi finanteaza ziarul din magazin. Deci suntem all good.

    Magazinul merge, am cumparat si eu un tarlau de comicsuri si multe sunt out of stock asa ca nu vad care e problema.

    00
  7. In articolul sters cu povestea de 8 dolari am expus o parte din problema. Mai precis lumea o sa aprecieze intotdeauna informatia de calitate a carei fiabilitate se dovedeste in timp si va plati pentru asta. Problema apare nu la cerere(caci exista oameni care sa marce banul) ci fix la oferta.
    La modul cel mai simplu tot ce inseamna presa romaneasca nu prea mai este de mult timp un mijloc de informare ci fix divertisment. Pe TV avem vreo 4 canaluri de stiri ce efectiv prezinta informatia dupa cum ii pica bine conducerii, in zona presei scrise mai avem un singur ziar cat de cat quality care acum cativa ani era tabloid, iar in zona online avem cate site-uri poate sa duca un server cu wordpress pe el.
    Acum eu ca un om care as fi cu dare de mana nu pot sa le dau bani unora sau altora, deoarece nu prea primesc nimic de ei. Informatii voi primi foarte greu deoarece anumite lucruri dureaza pana sa fie scrise, recte nu sunt atat de multe lucruri care se intampla in tara la noi. Insa am garantia ca pot primi un fel divertisment morbid de tipul o gaina a nascut niste pui.
    Asa ca sunt pus in fata eternei dileme sa incerc sa bag banii in presa romaneasca sau ma dau cu strainii?
    P.S.
    Intreaga situatie a presei actuale se datoreaza marilor deontologi care au avut grija sa puna pe butuci orice idee de presa si de informare. Marele Tolontan a fost primul care a venit cu ideea sa reduca numarul de pagini din GSP si sa bage mai multe poze in articole. De restul nu mai zic deoarece multora le-a cam trecut vremea.

    00
  8. „Asta înseamnă că doar cei care își permit să plătească pot citi jurnalism de calitate.
    Redacția Libertatea nu vrea să recurgă la niciuna din aceste opțiuni.”
    redacție 30 de oameni – dat afară 20 și păstrat 10 cei mai buni. site-ul făcut să meargă brici primele 10-15 secunde free for all apoi blurat și citești dacă plătești. atât de simplu e. (îmi place expresia asta de mor – Atât de simplu e! 😂😂😂).

    00
  9. Am senzatia ca ceva se schimba in lumea asta, urmare a internetului, in sensul ca avem mult mai multe produse si oamenii incep sa vada mai bine ce vor sau ce le trebuie.

    Eu am imbatranit (adica generatie cu proprietarului blogului) si nu mai inteleg sensul acelui jurnalism general, al stirilor. Tin minte cand eram mic si discutam cu mandrie de americanii prosti care nu stiau alte tari in afara de a lor insa pragmatic vorbind nu avem nevoie de acele stiri despre incendiile din California, alegerile din Ghana sau ce i s-a intamplat unui chinez cand mergea in padure.

    Am senzatia ca pentru un timp stirile au tinut loc de entertainment, de distractie, de curiozitate si eventual hranind spiritul de lupta/de a te ralia in spatele unei cauze. Acum insa avem youtube, netflix, tiktok si cel mai important avem Google – cand ai nevoie de o informatie o poti gasi instant.

    Tin minte ca ma uitam (eu si restul lumii) la stiri sa vedem „ce mai este in tara/lume”. Azi nu ai nevoie sa te uiti la stiri ca sa afli asta, cauti pe Google care este situatia in Ghana si afli, vrei sa vezi accidente, inundatii, etc – le gasesti pe youtube sau alte plarforme.

    In acelasi timp discutia este despre continut si nisa. Sigur ca mereu o sa fie interes si probabil oamenii vor fi dispusi sa plateasca pentru un lucru care le satisface o nevoie insa nu pentru informatie amestecata – daca eu cresc vaci sunt ok sa ma abonez la o revista despre vaci insa nu vad de ce as da bani pe o revista care imi prezinta articole din 5 domenii diferite si multe la nivel de stire.

    00
  10. Cat ar costa sa faci un site serios de stiri ? Am putea oare face un crowdfunding ? Ar fi fain sa fie ceva de la zero.

    00
  11. infectii de la Libertatea sunt ultimii care ar avea vreun motiv sa vorbeasca despre asta. sunt printre primii care au perfectat clickbaiturile. da, EV sunt taticii in domeniu, dar aia sper ca au murit deja.
    clickbaiturile si articolele legate de asta functioneaza bine, cresc traficul etc. dar jurnalismul nu asta inseamna. si-au sapat toti groapa singuri. si-au castigat trafic de cocalari ca ei, s-au compromis cu articole si investigatii la comanda, si i-au pierdut fix pe aia care in mod normal ar fi citit presa. strategia asta a functionat multi ani dar nu e ceva sustenabil. poate sa incerce sa posteze doar linkuri tiktok si o sa mai ii tina o vreme. dar tot in jos s-ar duce. si le doresc din suflet!
    am lucrat 16 ani in presa tv si radio si acum mentionez cu jena intr-o conversatie ca am fost jurnalist. ma simt ca si cum dezvalui ca am fost prostituata pe vremuri, dar stii, eram tanar si nu stiam mai bine.
    de mai bine de 10 ani s-a ftt totul in presa. e doar prostitutie. cu toate facultatile astea de jurnalism. a ajuns facultatea de jurnalism noua pshihologie. sau chiropractica, in stilul american.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile