Relaxați-vă pe balcon, cu o priveliște minunată și aer de calitate.
Centrala n-a mai avut loc în bucătărie și acum e în sufragerie..
Nu e cazul aici, dar am văzut asta de câteva ori: avem doi copii, dar un singur birou, și fac cu rândul, că nu am avut loc de două birouri. Sau, ca în poză, nu și pentru un șifonier.
Holul e în bucătărie. Tot acolo e și pantofarul. Cămara sau debaraua nu există. Open space. Mult open space.
Dormitorul matrimonial. Hainele alea sunt pe…am uitat la cum îi zice la corpul ala de mobilă, că nu țin minte toate prostiile…pentru că șifonierul e pe hol.
Ultima poza a fost facut cu 3310? Prea sunt strambe toate
FishEYE
E facuta cu wide-angle-ul de la 3310 :D.
Ultima poza ca ultima poza dar uitati va la prima ☺
Nu faptul ca de pe superba mi terasa de 3 mp ma uit cum coace vinete la curu gol vecina de vis a vis dar cum sa ai prinsa balustrada aia atat de grosier de dusumea? Nici la orele de “Atelier” de acum 30 de ani nu iesea lucrarea atat de rudimentar, grosier, barbar … daca nu e 2000 E mp nu merita sa cumperi oricum … minim 2000 E
La stilul nostru de viață și „cultura socială”, avem nevoie de spații de depozitare. Multe și diverse. Să stocăm chestii cu care facem alte lucruri: anvelope, scule, câteva materiale, murături, țoale, schiuri, etc.
Open space e cel mai canceros model de organizare a spațiului. Prin anii 2000 era la modă pe aici să spargem o debara, ca să facem spațiu. Spațiu nefolosit, după ce a dispărut debaraua. Fast forward 20 de ani mai târziu, plâng după debaraua cu lacrimi de crocodil. Ce bună era acuma să îmi stochez eu toate căcaturile adunate.
Mi se pare ca ai inceput prost cu anvelopele, costa vreo 200 de lei pe an hotelul. La minim 1000 de euro/mp de debara, ia fa un calcul in cati ani iti amortizezi tu metrul ala patrat pe care il ocupi cu anvelopele.
Hai, ma simt generos, 500 de euro metrul ca poti sa mai pui un raft deasupra sa tii si muraturile
Ca greu e sa o faci la loc din 2 foi de rigips, daca nu mai poti de dorul ei…
Sorin, mai bine cu aspiratorul, valizele si pantofii in sifonier, nu?
pvladc, sa detaliez: eu n-am zis ca n-ai nevoie de debara pentru obiectele folosite in mod curent.
Dar anvelopele le scoti de acolo de 2 ori pe an, cand le schimbi, si in rest stau degeaba si ocupa mult spatiu (de cand cu pandemia as putea spune acelasi lucru si despre valize, din pacate).
Deci e mai eficient sa le duci la hotel, chiar daca pare ca dai niste bani aiurea, si sa folosesti spatiul ala in mod mai util. Pornim de la presupunerea ca stai la bloc, unde spatiul e putin si scump.
Sorin, strict pe anvelope am doua observatii:
1. am gasit multe hoteluri cu 30 lei / luna (autosoft, autoserv, etc) . In 6-8 ani isi scoate banii pe 0,5 mp cat ocupa anvelopele alea :)))
2. eu nu as avea incredere sa le las oricui la cat de aiurea se poarta multi. deh, Romania si specificul ei.
imi place si mie cu ordine, simplificare, minimalism dar nici sa ajungem in secta KonMari
sunt curios ce tara nu are cultura sociala de a avea in casa un aspirator, niste haine, niste farfurii.
aici ma enerveaza ca blocurile vechi aveau 1 singura buda dar o debara cat buda de serviciu.
plus boxa
cand dai pe anvelope 800 de lei – 200 delei pe an e mult ce ai.
Si apoi exista all season, marea majoritate rar ies din bucuresti deex sau se invart 95% in oras, plus ca iarna canci prin sud in ultimii cativa ani. Deci win win si salvezi si banii de schimbat anual anvelopele
Mai bine arunci c..c..turile care nu-ti sunt necesare.
Dar, intr-adevar, prea multe apartamente/case fara spatii de depozitare adecvate. (pentru c…c…turile care sunt necesare!).
Deci nu mai e la modă să faci curat prin apartament înainte să-l scoți la vânzare? Vine agentu la ore surpriză să-ți facă poze?
Ala cu prima poza macar a fost sincer, sa nu-ti prezinte doar interiorul super luxos si tu sa vii la vizionare cu pantofii aia buni de lac.
Vii frumos in bocanci, te descalti la usa ca omul civilizat si apoi poti sa negociezi preturi de 2000 euro/mp. Ca nu suntem animale, ce dracu.
La ce stadiu e santierul in 6 luni e gata. Mai bine decat teren gol si te trezesti peste cativa ani cu santier surpriza, care se taraganeaza ani si ani si la sfarsit dai mana cu noii vecini pe geam.
Oricum, e de „apreciat” distanta ok fata de blocul din fata.
Cu ceva timp in urma, cand cautam sa ne mutam la casa, am gasit o casa absolut superba si la un pret decent.
Casa era frumoasa foc, finisaje de top in poze, prea frumos sa fie adevarat.
Sunam la agentie, „da domnule, casa e valabila, e foarte frumoasa, totul nou, haideti sa o vedeti, nu o sa regretati”.
Intrebam de vecini, ni se raspunde ca zona e una „foarte linistita” si perfecta pentru o familie care vrea „liniste”.
Parea prea frumos sa fie adevarat, ceva parca nu era in regula. Dupa vreo 2 zile ne trece prin cap sa ne uitam la „harta” de mai jos, unde arata unde e situata casa. In spatele casei, o mare pata verde. Arata a parc, dar nu stiam sa fie vreun parc acolo. Dam un street view, era de fapt CIMITIR. Casa era in spatele cimitirului.
Acum am inteles partea cu „zona linistita”. Chiar era linistita, mormantala liniste. 😂
Sincer, decat 3 blocuri sau un cartier „plin de viata”, prefer cimitirul. Ma bucur ca lumea fuge de casa langa cimitir, pentru ca, fara nici un misto, nu stiu ce pierd.
Nu inteleg temerile astea irationale…
Am locuit pana la 23 de ani vis a vis de un cimitir, e super ok. Daca asta era singura problema a casei si nu ai luat-o ai facut o alegere gresita. Primul avantaj e ca acolo nu va fi construit un bloc niciodata(parcuri am mai auzit sa fie transformate in teren pentru constructii, cimitire nu). Nici muzica la maxim nu vei auzi, poate o slujba din cand in cand.
Poti sa imi explici de ce statul langa cimitir e ceva rau? Nu e un crematoriu ca sa fie miros, esti sigur ca nu se va construi nimic pe terenul ala prea curand. Ti-e frica de varcolaci?
Ai ratat ceva bun, intradevar. Morții nu fac gălăgie. Să vezi cum este să ai alături (sau să apară peste noapte, din avînt electoral) un loc de joaca, unde nu doar copiii fac galagiie ci si mamicile cu feisbucile. Ori o scoala, ori un mic magazin de cartier unde zdrangane toata ziua dubele venite la aprovizionat, fiecare cu citeva nimicuri, uneori si cu butelii…
Pozitionarea ideala, sigur nu se inalta vreun bloc cu 10 etaje in spatele casei tale. Asta e problema? Pentru mine, ar fi cel mai mare avantaj al respectivei case.
Ce aveti fratilor? E deprimant rau, iesi sa bei cafeaua cu vedere la morminte? Vii acasa si descarca aia sicriul in poarta ta, cu bocete si toata veselia asociata… Faci un gratar duminica si langa tine sunt oameni in doliu sa puna flori la cei dusi… Te uiti pe fereasta si vezi cum sapa groapa sau cum coboara sicriul…
Dai draq de zombie, realitatea e mai naspa decat fictiunea!
spune-i si tu Parcul Rece nu cimitir
Am trait 8 ani langa un cimitir militar, in afara de anumite weekendu cand erau rafalele de 21 de focuri, totul bine si linistit. Mi-a placut
@Big
M-ai deprimant mi se pare casa in Chiajna langa groapa de gunoi. La fosta firma aveam un manager care statea asa. Oarecum ciudat pentru ca era chiar un om super calumea.
O gramada de blocuri sunt pe langa cimitire, in Bucuresti. N-a iesit nimeni de acolo sa vina la cafea cu aia vii
@Adi, am citit de 3 ori și tot mi-a fost greu să înțeleg.
@ubercool
mi se pare mai deprimant sa stai langa groapa de gunoi cum stau cei din Chijna
cunosc pe cineva care sta la casa in chiajna
ma mira cum de a ajuns sa stea langa groapa de gunoi dat fiind ca e si istet si castiga bine
Better?
De asemenea, mai trebuia scris legat in acel context
si va era teama ca nu puteti da muzica tare sau ce?
@toti de mai sus >> puteti sa va cacati in gustul omului? Ptr noi, doar gandul de cosciuge carate, lumanari, bocete si parastase ne-a facut sa spunem pas.
Am luat ceva mai bun, pe gustul nostru.
@animaloo>> nu, era doar creepy 😁
Muzica tare dau si acum, dar avem loc si avem si cum
Adi, mare parte din aia care stau in chiajna langa groapa de gunoi, stau SI langa cimitir.
@Big, e casă, nu bloc, un gard mai înalt și nu mai vezi nimic din toate alea.
dacă poarta cimitirului nu e pe aceeași latură cu casa, chiar nu ai nicio apăsare, parastasele sunt relativ silențioase: bălmăjește popa niște vorbe pe lângă mormânt, mai sporovăiesc rubedeniile, la un parastas nu se strâng mai mult de 10 oameni (pomenile cu lume și mâncare sunt acasă/restaurant/ceva). de asemenea, dacă poarta nu e pe partea cu casa, chiar n-ai treabă cu mașinile mortuare, bocete și mai știu eu ce.
cred că e mai multă gălăgie lângă o biserică: pune popa niște boxe de ți se face dor de manele duminica și la sărbători. (nu toate cimitirele au biserică în care se țin slujbele obișnuite).
în rest, cum zic oamenii ăștia: liniște, un pic mai multă verdeață (în bucurești e important), nu riști să te trezești cu blocuri lipite de gard….
dacă prețul era mișto și proprietatea și zona îndeplineau sau se apropiau foarte multe de restul condițiilor mele, o luam cu amândouă mâinile.
Omu’ are dreptate. Îmi amintește de reclama aia la o casă de pompe funebre – „vrei, nu vrei, tot la noi ajungi”. Ok ok, da’ nu vreau să văd asta zilnic…
La poza 2 nu ma deranjeaza atat de tare centrala cat prostia aia de corp/suport langa televizor, fix pe mijlocul peretelui din living.
Si sa nu mai spunem ca centrala putea fi mascata elegant de un corp de mobila.
Nu ai voie sa maschezi centrala. Stiu ca multa lume o face, mi s-a propus si mie cand am facut mobila de bucatarie, dar toata instalatia de gaz trebuie sa fie la vedere pentru a preveni acumularile de gaze in spatii mici si neaerisite.
@Sorin, tot poti sa gasesti variante pt centrala aia, daca e musai sa fie in living. Se poate incadra cumva cu mobila, si sa ramana deschisa. Daca arunci un ochi pe net, sunt multe optiuni design + siguranta
@Tudor , +1. ce vrea sa fie corpul ala din rigips sau ce alt material e construit, in mijlocul peretelui?
Nu ma pricep foarte mult la case si apartamente, dar vad din ce in ce mai multi oameni care isi sparg peretii ca sa faca open-space. Pe langa faptul ca strica de multe ori structura de rezistenta a bloc-ului, mai apar si anomalii de genul. Cum intri, pe dreapta e chiuveta.
Sau, stiam o doamna, care se plangea ca nu poate gati in bucatarie, ca ii miroase in tot apartamentul. Ce a uitat tanti sa specifice, era ca si-a spart toti peretii la bucatarie si la sufragerie si chiar balconul. Mai avea usa la baie, la dormitor si la intrare.
Boss la felul cum noi românii mâncăm open-space nu e bun. Noi gătim, prăjim, bla bla, mâncarea miroase când 3 gătită. Daca trăiam cu semi-preparate încălzite la microunde era ok.
Nu mă pronunț in privința hotelor de 2000-3000 de lei cat fac față și cât trag mirosul de prăjeală, dar una de 600 de lei îți zic eu că e fix pix. Și cu ușa închisă tot mai miroase.
O spun din experiență proprie și locuit 6 luni in open space.
E de bun simț, cât și pentru confort vizual, olfactiv, igienă, acustic, ca bucătăria și livingul să fie separate prin uși, iar accesul să se facă dintr-un hol/antreu.
Posibil să fiu eu învechit și rămas în urmă cu moda, dar nu, open-space niciodată.
După mai bine de două săptămâni de căutat chirie în București, am găsit în sfârșit un apartament ok, care să nu aibă open space (mii de anunțuri cu astfel de oferte), și să aibă loc de parcare (50€ separat, că deh, un loc de parcare costă de la 3500€ la 15.000€ la rezidențiale). Criterii destul de simple, dar oferta lasă de dorit.
Situația stă cam așa:
Openspace gârlă, bucătării de maximum 9mp utili, stil vagon, spații de depozitare din pom, mincini în privința suprafeței, 60mp utili – fară balcon – din anunțuri se transformă rapid în 46-50mp utili dacă măsori cu ruleta sau aplicația din dotarea telefonului și agenți din imobiliare absolut inutili.
Plin de puștani care au câte 3-4 apartamente la închiriat, afaceriști. Plin de proprietari care au pretenții exagerate și uneori aberante.
Nu vreau să mă gândesc pentru anul viitor când voi cumpăra casă prin ce iad trebuie să trec…
Ce-aveti bai toti cu mirosul de mancare? Mie imi place foarte mult cand miroase a mancare in casa. Imi aduce aminte de copilarie cand ma trezeam in diminetile de vacanta de vara si mirosea a sarmale/friptura/clatite…
DanielP, despre ce aplicatie vorbesti?
si la mine in bloc a pus unul 79 mp utili in loc de vreo 56 + balcon
“Measure” se numeste aplicația, vine preinstalată pe iOS. Foarte sumplu de folosit.
@AlexR mirosul de mâncare (care e mișto când e proaspăt) are prostul obicei să se îmbibe în diverse (mobilă, pereți, haine, chiar dacă sunt în dulapuri).
ajunge să miroasă tot a mâncare (mirosuri vechi și amestecate) și atunci sigur nu-ți mai place.
dacă gătești de minim 2-3 ori pe săptămână fă un experiment și lasă o haină în bucătărie. vezi peste 2-3 luni dacă-ți place cum miroase.
Pormantou parca, sau bicicleta indoor.
La cel cu centrala in living pot sa confirm ca asa am si eu in apartament, doar din motivul ca bucataria este in cealalta parte apartamentului si nu are acces la geamuri.
Eu am facut un dulap care sa mascheze centrala.
Bucataria nu are geamuri? Poate nu inteleg eu. Dar cum nu are geamuri? Sau bucataria e in sufragerie dar pe partea fara geamuri?
Stai ca iar ma minunez.
@Voicu – e putin ilegal ca bucataria sa nu fie prevazuta cu geam.
Si in bucataria aia fara geamuri nu ai nici plita pe gaz, nu? Ca si aia ar fi la fel de ilegala ca centrala (si probabil mai periculoasa, e mult mai probabil sa ai scapari de gaz de la plita)
Baie fara geamuri am mai auzit. Dar bucatarie fara geamuri este cu adevarat oribil.
In Brasov, la toate blocurile Isaran bucatariile sunt fara geamuri. Sunt despartite de living printr-o usa de sticla (in cel mai bun caz).
Legat de legislatie: asa e, legea zice ca bucataria trebuie sa aiba geamuri, dar nu zice ce se intampla daca n-ai…
La ultimul punct….comodă îi zice.
așa, comodă.
Servanta
E Berceni Progresul…
Dormitorul ala la copii cu patul de fier suprapus zici ca e celula din penitenciar.
Ei zici, chiar este! Pedeapsa de 30 de ani se executa in regim deschis.
sunt singura care nu poate accesa nimic de la Vali pe bit.ly?
Nici eu nu pot accesa din Chrome. Si din Fifefox mai face figuri, dar in general merge.
Dar apartamentele asta costa doar 80k. un fel de dacie 1100… a apartamentelor.
Grasul ala de la ONE HERASTRAU PARK tocmai ce a fost premiat de imobiliare.ro drept cel mai cel boss de bos. Vindea in 2017 apartamente cu 150k+tva(19%, ah stai ..) de 3 camere de 69 mp (get it?).
Pai si eu i-as da un premiu daca vindea asa ceva
Cum naiba v-ati pus voi centrala in sufragerie??? Totusi emite niste decibeli in functionare, pocnituri si tot felul de alte sunete..
Asta e nimic fata de ce se aude de la vecinul cu bormasina sau de la traficul de pe strada. Dai si tu televizorul mai tare si gata.
Sau opresti caldura, faci si economie.
Aci la țară centrala se pune in balcon
Paturi suprapuse am si eu pentru copii. Cand le-am luat a fost bataie care sa doarma in ala de sus.
A fost naspa cu scoala in pandemie ca intrau pe zoom unul din sufragerie si celalalt din dormitorul lor, drept urmare trebuiau sa isi faca patul. E greu la 7 ani sa-ti faci patul stand cotzopenit pe scara.
La fel am un singur birou ca la clasa I nu se dau teme. Acum trebuie sa produc si biroul nr 2. Cred ca iau un blat de bucatarie si-l suspend pe 2 corpuri cu rafturi din Ikea. Greu la bloc cand n-ai suficient spatiu.
Vorbind despre imobiliare, poate ai ceva comentatori ce si si-au luat casa/apartament via credit imobiliar/ipotecar si ma pot ajuta cu raspunsuri la cateva intrebari:
0. Care sunt diferentele clare intre un credit imobiliar si unul ipotecar?
1. Care-i cea mai buna varianta de creditare? Dobanda fixa sau variabila?
2. Care-i perioada optima pentru un credit? 10 ani? 15 ani? 30 de ani?
3. Care-i cea mai ok banca? Sau macar un top 3 ceva.
4. Care sunt chichitele la care sa ai grija cand te bagi in hora cu banca?
Ceva detalii legate de cautarile mele:
Am un avans destul de consistent cu care as putea sa-mi iau un apartament pe prelungirea ghencea si-mi raman bani si de o masina ca a ma-sii lu’ dorian popa. Dar pentru ca sunt ceva mai comod din fire, prefer sa mai iau credit de la banca si sa ma duc intr-o zona normala.
Ma uitam la apartamentele din nord dar astea se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii:
– constructie ok, dar spatii mici si preturi foarte mari.
– preturi decente dar totul este din carton si spatiile sunt si mai mici.
– constructie ok, spatii ok, preturi decente dar mai invat o limba straina vorbita de minoritatea bruneta.
Am cautat si prin blocuri vechi din tot Bucurestiul dar mirosul ala de vinete coapte (in cel mai bun caz) care te izbeste cand deschizi usa de la scara ma face sa zic pas. Mai adaug investitia post-vanzare si ajung la pret de apartament in bloc nou.
Asa am ajuns acum sa ma uit strict dupa case. Facts:
– sudul e o cocina din toate punctele de vedere
– estul si vestul sunt fie aglomerate, fie pute de la vreo groapa de gunoi
– nord-vestul sufera din cauza infrastructurii
– nord-estul e dominat de mizerie si pasari nezburatoare
– nordul este scump pana in centura, decent imediat dupa dar cu diverse probleme de infrastructura, utilitati sau poluare fonica de la aeroporturi
Ma gandesc serios, totusi, la ceva in nord. Am inteles ca nu exista „perfect” si sunt gata sa fac rabat cat de cat la infrastructura, mai ales ca lucrez strict de acasa inclusiv in afara pandemiei.
Ceva sfaturi pe partea asta?
la cel ipotecar garantezi cu alt imobil.
toate problemele ulterioare sunt rezolvabile, cele importante pentru tine nu.
de asta mă lovesc și eu. nu e apă? se rezolvă. nu e încălzire? nu e problemă. fosă septică? da, e ok. nu e asfalt? detaliu nesemnificativ.
nu e net. problem. e pe strada cealaltă o firmă care bla bla bla. nu sunt stâlpi pe care să tragă net la mine. nu e net bun. crapă când trebuie să trimiți un fișier de 50mb. etc.
oamenii din zone limitrofe se concentrează pe probleme diferite față de cei care lucrăm de acasă. trafic. asfalt. grădinițe.
ce mă mai omoară e că nu văd potențialul casei. să zicem că prostul care o vinde și-a făcut-o prost. ok. dărâm aia, mut ailaltă, schimb chestia aia și tot așa. dar la unele case nu vezi cum faci asta ușor și fără scheme și cârpeli românești. nu ai cum să schimbi o casă făcută cât să nu poți băga mașina în curte. nu poți schimba o casă făcută mai jos decât nivelul străzii, că prostul așa s-a gândit. și tot așa. dacă iei o casă, fie o iei pentru cum e și cum îți place, fie pentru că o poți modifica după cum vrei tu. dacă nu poți, nu contează. mă uit la ce caut eu, sunt case care stau pe piață de 2, uneori 5 ani, și nu le ia nimeni pentru că trebuie sa le dărâmi, că altfel nu poți locui în ea, că prostul a fost sărac și prost și a construit-o prost, strâmb, ineficient și tot așa.
Eu stiam ca e fix invers. Adica la cel ipotecar garantezi tocmai cu imobilul cumparat, pe care se pune ipoteca in favoarea bancii pana la achitarea creditului.
Legat de credite, compara ofertele curente de la bancile de la care poti (si ai vrea) sa-ti iei creditul.
Fluctueaza foarte mult ofertele.
Recomand sa fie cu dobanda fixa cel putin pe primii 5 ani.
Legat de zona… tu stii. Eu am stat prin mai multe zone din Bucuresti, in afara de Pipera (am evitat-o mereu inclusiv cu munca, mereu mi-a displacut).
Zona care mie mi s-a parut cel mai ok (ca pozitie, acces la transport, etc), desi nu mai stiu cum au evoluat preturile, este timpuri noi/nerva traian/mall vitan. Apartamentele comuniste sunt relativ recente (majoritatea din ’90), si au dimensiunile relativ ok, comparat cu alte zone. Minusuri ar fi ca nu ai geam la baie si ca balcoanele au o forma mai ciudat de folosit, cu lateralele pe semirotund.
Ah, si daca iei vechi, sa iei cu centrala. Stiu ca era bataie mare de cap (asta nu stiu daca s-a schimbat) si un cost maricel (asta sigur nu a scazut) sa te debransezi radet, sa tragi gaze si sa bagi centrala.
Mai este și opțiunea de rată direct la dezvoltator.
ce dezvolatori vor rate pe mai mult de 5 ani?
@M0fo
0. habar n-am, s-ar putea să fie cum zice Vali, la unul garantezi cu însăși imobilul pe care-l cumperi din credit, la altul (și)cu un alt imobil. o bancă ar trebui să-ți răspundă.
1. depinde. întreabă tot la bancă care-s condițiile pt fiecare și vezi ce te coafează. o dobândă fixă s-ar putea să fie ceva mai mare decât una variabilă. creditul să aibă mai multe comisioane, chestii.
a. fii atent dacă e o dobândă fixă promoțională. gen. ”dobândă fixă 1 an, după aia variabilă”. am văzut mulți care au și-au luat-o în bot așa, deși chestiunea era menționată în contract. (sunt jurist și unii dintre amicii mei nejuriști pot depune mărturie că întreb dacă o anumită chestiune/formulare este inteliginilă și pt nejuristul mediu; în 95% din cazuri chestiunea e clară).
b. acum mulți ani dobânda varia și era calculată conform unei ecuații de n-o înțelegea nici Dumnezeu, acum e în funcție de euribor/robor/libor. nu-s nemaipomenite, dar nu-s chiar la latitudinea și longitudinea băncii.
2. cum te coafează pe tine personal, mai ales că nu depinzi strict de creditul respectiv. o perioadă mai scurtă înseamnă de regulă o rată mai mare, perioadă mai lungă, rată mai mică, ambele raportate la aceeași sumă împrumutată.
3. nu lua un top. topul e posibil să fie făcut după criterii care s-ar putea să te lase rece la un eventual credit. eu aș lua în calcul următoarele aspecte (dacă alegi altă bancă decât cea/cele la care ai deja cont/alte chestii):
a. să nu aibă comision la încasare/depunere în cont. recent am trimis cuiva niște bani să-mi cumpere ceva. au intrat cu 5 lei mai puțin decât am trimis. mi-a stat mintea-n loc.
b. restul comisioanelor să fie cât mai puține și mai rezonabile.
c. condițiile creditului să permită plăți anticipate fără comisioane/taxe suplimentare (se făcea asta la un moment dat, nu știu dacă și/sau pe unde se mai face) și ulterior dobânda să se raporteze la soldul rămas efectiv, nu la soldul care ar fi existat dacă n-ai fi făcut plăți anticipate (cred că am auzit și varianta asta).
d. dacă este posibil la creditul în valută, alege una care folosește pt calcul cursul BNR în ziua plății. dacă nu e posibil, după ce-ai restrâns numărul băncilor la un număr mic, urmărește cursul pe care îl setează, vezi cum arată față de cursul BNR, ia asta în calcul pe lângă restul variabilelor.
e. restul condițiilor/comisioanelor pt restul produselor să fie ok-iș, poate vrei să te muți acolo cu arme și bagaje bancare.
f. să aibă o aplicație de internetbanking decentă.
4. a. citește contractul. sunt obligați să ți-l dea spre studiu cu 15 zile (parcă) înainte. nu pune tagă ”nu-s jurist, nu înțeleg nimic, contractul e să se acopere bancă”, cineva un iq obișnuit, care face deja o muncă cu creierul și e obișnuit să gândească nu are probleme în a înțelege 98-99% un contract în care o parte e persoană fizică, fie și de credit. și întreabă. întrebă ”ofițerul de credite” tot ce vrei, ce-ți trece prin cap, întreabă până-i faci creierii muci. dacă ai bani de dat, du-te la un avocat cu ciorna de contract pt o consultanță. dar nu la ăștia mega-celebri, care au 5936582356483 dosare colective, fie e mai mult celebritatea de ei, fie ”băncile sunt diavolul”, de-o să-ți închizi toate conturile și o să umbli cu servieta de bani după o discuție de 5 minute.
b. (în horă cu banca la general) deschide toate plicurile/sms-urile/mail-urile de la bancă și vezi ce vor, răspunde-le la întrebări. fă-ți actualizările de date când îți zic, chiar dacă ți se pare absurd. nu accepta toate cardurile/chestii că ”sunt gratis/promoționale”, anunță dacă pleci prin străinezia și vrei să folosești cardul acolo, e posibil să te trezești cu el blocat. nu fii muist, băncile nu vor musai să-ți dea țeapă. tratează banca ca pe un partener de afaceri și, într-o oarecare măsură (na, sunt situații și situații) va încerca să facă la fel.
@zoso: Necesitatile fiecaruia primeaza, intr-adevar. De exemplu, eu debind de internet mai ceva ca de apa calda. Pe de alta parte sunt tot felul de subiecte la care nu ma gandesc si care apar din discutii random cu oameni. Un exemplu concret: duritatea apei. Cerand sfaturi am aflat ca in Tunari ai nevoie de statie de dedurizare si o gramada de filtre daca nu vrei sa-ti schimbi centrala si masina de spalat ca pe sosete in caz ca ai put propriu. O „nimica toata” de 2500 de euro daca vrei sa traiesti linistit. Tot la fel am aflat ca 3/4 din ofertele din Voluntari il imbogatesc direct pe Pandele.
Pe de alta parte caut strict locuinte noi, de preferat „la rosu” sau „la gri” ca sa pot vedea cu ochii mei materialele folosite.
Uite lucrurile la care ma uit (pe langa cele de bun simt) cand ma duc la o vizionare:
– Locatie: vecini, zgomot, mirosuri, asfalt, trotuare, iluminat
– Transport: public, privat
– Magazine, restaurante, „catering” (Glovo etc.)
– Apa: racordare la retea publica, verificare debit
– Canalizare
– Curent: provider, monofazat/trifazat si sarcina maxima
– Internet: provider, tip
– Pereti: grosime si izolatie
– Acoperis: material si izolatie
– Termopane: marca si tip
– Stalpi de rezistenta: diametru nr. de fire
– Adancime fundatie si tip de sol
– Trotuar perimetral la casa
– Orientare fata de soare
– Tip incalzire
@obositul: Fix in zona respectiva locuiesc momentan. Nu pot sa dau 200k+ euro pe un apartament de 3 camere (Roka residence de exemplu) si nici 120k de euro pe un „apartament modern de 3 camere” care la fata locului avea 1.77m inaltime (fara nicio exagerare). Blocurile vechi din zona sunt o gluma proasta. Am fost la vizionari si mai si stau intr-unul: facute din placi, bagate unele intr-altele, cu aspect de ghetou. Cele dinspre camera de comert si cele de pe Mircea Voda, desi construite ceva mai bine, sunt prea scumpe pentru ce ofera.
Foarte bun sfatul cu centrala! Nu sunt multi care se gandesc la asta.
@DanielP: de regula dezvoltatorii care ofera rate sunt cei care au luat credite pentru constructie la randul lor si a trebuit sa se „descurce” in bugetul fix pe care-l aveau. Buba e ca la astia, ajuns la fata locului, am descoperit cele mai multe nereguli: suprafete mai mici decat in acte, pereti strambi si din carton etc.
PS: Am zis ceva gresit? Nu ma dau in vant dupa minusuri si plusuri dar ma surprinde ca am cerut niste sfaturi si am luat niste minusuri.
@AB: greseala mea ca am scris mesajul usor naiv, lasand sa se inteleaga ca sufar putin de teoria conspiratiei.
1. Asta cu dobanda fixa / X ani am vazut-o analizand ofertele curente si chiar ma gandeam cati isi iau teapa pe treaba asta.
3. „Topul” se referea fix la tot felul de taxe de depunere si comisioane (mai ales pentru plati anticipate). Nu am de gand sa iau credit in valuta si nici sa-mi schimb banca la care imi tin banii in mod curent.
4. Nu vad bancile ca pe „diavol”. Inteleg ca sunt entitati comerciale care au ca scop obtinerea de profit, pot sa accept dobanzi si diverse taxe justificate dar incerc sa ma feresc de banci de genul BRD care iti aplica taxe pentru chestii absurde. Nu am avut nevoie de credite pana acum si nici nu vreau sa cred pe cuvant toti prietenii care-mi povestesc „la o bere” ce le-a facut lor banca X.
Maximul perioadei este cel mai bine pentru ca te comiti la o rata mai mica. Dobanda se calculeaza in fiecare luna la sold si poti plati in fiecare luna daca/cat vrei in plus fata de rata.
Aici te uiti tu la ce conditii au fiecare, dar si la ce facilitati ofera, de ex. la ING poti rambursa anticipat direct din aplicatie.
@M0fo, întreabă și tu oameni care au credite dacă banca le ia sau nu comisioane pt rambursare anticipată. (dacă or ști, am întâlnit o grămadă de oameni au credite, pt care dau o cârcă de bani, dar habar n-aveau de asta).
exemplul meu personal: Alpha Bank, (credit prima casă, euro, în 2010):
-n-am avut comisioane de rambursare anticipată (nu știu ce mai e în prezent), am verificat în mod special în contract. chiar mi-am citit contractul înainte să-l semnez. (până acum n-am avut ce/cum rambusa anticipat, dar am vrut să mă asigur )
– nu ia comisioane pt depuneri/viramente de la alții (sau tot de la tine, dar din altă bancă)
– au comision de administrare cont curent
– comisionul de administrare al creditului (de fapt e al fondului de garantare, deci nu te interesează, că e doar pt prima casă) se percepe anual, separat de rată. la alte bănci e inclus în rată.
– au comisioane pt retrageri de la bancomat, inclusiv de la bancomatul propriu. wtf!
– au comisioane pt orice alte viramente din contul curent, care n-au treabă cu creditul (plăți facturi, utilități, cumpărături, cadou lu’ taică-to :)). (nu-s comisioane pt plăți direct cu cardul pe interneți, doar pt ordine de plată) (foarte mult timp am fost angajatul unei alte bănci, aveam doar comisioane la plăți din conturi în valută, din banca mea, în altă bancă, comisioanele pt orice kk m-au adus cu picioarele pe pământ cu bușituri )
din ultimele 2 cauze mi-am mutat orice alte arme și bagaje care nu țin de credit la altă bancă (raiffesen, ”pachet 0 tot” pt încasare salariu, habar n-am cum stau la credite, nu au comisioane pt depuneri/încasări ).
acum 10 ani am ales banca asta pt că:
– îmi dădeau cei mai mulți bani (fiind credit prima casă, restul condițiilor, dobânzi, chestii, erau relativ similare pt majoritatea băncilor)
– fara comision de rambursare anticipată
(completare la sfaturi: verifică ce opțiuni ai în momentul în care faci rambursare anticipată parțială. contractul meu îmi permite 2 opțiuni: fie păstrez aceeași perioadă de creditare, cu rata mai mică, fie păstrez valoarea ratei, dar se reduce perioada de creditare. e posibil ca alte bănci să ofere o singură opțiune, habar n-am. să ți se permită să alegi de fiecare dată când faci rambusarea, e posibil să decizi diferit în momente diferite :))
– (următoarea bucată se adaugă la sfaturi, de verificat la cerințele băncilor) nu-mi cereau antecontract de vânzare cumpărare pt imobil pt prea-aprobarea creditului.
pt un credit pt imobil (sau credit de consum cu ipotecă) se verifica 2 aspecte:
a. verificarea solvabilității tale ca persoană/client: venituri, verificare la biroul de credite, verificare codebitorului (dacă e cazul), d-astea
b. verificarea imobilului care va fi ipotecat. situația juridică (mai mulți proprietari, vreun drept de servitute/uzufruct/habitație/ceva, vreo altă ipotecă uitată, vreun eventual litigiu, etc), evaluarea făcută de evaluator, etc. respectiv dacă banca ar putea avea probleme în caz că se ajunge să-l pună în vânzare să-și recupereze banii. am văzut situații în care imobilul a picat ”testul”.
la momentul 2010 când am luat eu creditul foarte multe bănci mă evaluau pe mine (veniturile mele) și apoi, ca să analizeze (să-l analizeze juriștii băncii, nu Fondul de garantare, care făcea și el verificarea lui) imobilul voiau direct ante-contract de vânzare.
când faci ante-contract dai un avans. dacă ți se respinge cererea de credit, pierzi banii de avans pt că din cauza ta nu s-a perfectat contractul (așa zice codul civil) (dacă vânzătorul se răzgândește, trebuie să-ți restituie de x ori- nu mai știu cât- suma dată ca avans- tot codul civil).
nu aveam chef să dau avans, să se respingă creditul din cauza imobilului și să mă cert cu promitentul-vânzător să-mi restituie avansul. n-avem bani/timp/nervi de pierdut.
cu privire la acest aspect, la momentul 2010 Alpha proceda în felul următor: mă analiza pe mine, îmi prea-aproba creditul ca principiu pe bază de venituri, aveam timp 1-2 luni să-mi găsesc casă, o găseam, le duceam copii xerox de pe actele casei (dacă era de acord posibilul vânzător – am găsit destui care accepte), fără a face efectiv ante-contractul, ei analizau (dep. juridic) actele casei și dădeau aprobarea finală pt credit. făceam ante-contractul, dădeam avansul (pt asta n-am luat credit ) și apoi trimiteau totul să fie analizat și de fondul de garantare. când/dacă își dădeau și ăștia ok-ul, încheiam contractul final (tu vei sări pasul ăsta, poți să treci direct la contractul final- cel de vânzare-cumpărare, dintre tine și vânzător) și pe cel de credit.
m-am asigurat totuși că în ante-contract s-a menționat expres că dacă creditul este respins de fondul de garantare din cauza imobilului, mi se restituie avansul. (am avut noroc și de-o notăriță ok care a trecut asta oricum în ante-contract, nu a trebuit să insist cu cerința).
dacă vânzarea se perfectează printr-o agenție care are un notar/avocat colaborator care verifică actele casei înainte să ajungă la bancă (am auzit de agenții care promit asta, sau proprietari- vânzători care permit asta la un notar/avocat terț) poți să nu te stresezi prea dacă banca îți cere sau nu direct ante-contract când duci actele casei. deși eram jurist, nu m-am băgat la treaba asta, mai ales că nu puteam verifica partea cu ipotecile, de exemplu.
Ai gândit bine cu nordul. Este singura zona decentă.
In inelul central ai zona dacia-eminescu-polona care ar fi mai frumoasă. Cum ieși din inel te poți întinde până în linia ferată CFR Constanța (nu merita mai la nord de atât, ba chiar nici de lacuri nu aș recomanda sa treci in sus). Deci astea sunt limitele între Stefan cel mare și linia de tren (pasaj aviației), zone evident dorobanți, Floreasca, victoriei, 1 mai, Verdi, poate domenii.. Ai parcuri peste tot și lume ceva mai civilizată in jur. Eu mi-am luat pe lacul tei, la limita. Mai încolo spre obor incepe mizeria și nu vrei
1. Si eu iti recomand dobanda fixa in primii 5-7-10 ani, depinde de ce oferte gasesti. Chiar daca acum a scazut robor si dobanda mea fixa e oputin mai mare decat ar fi cea variabila, nu regret.
2. Aici depinde de tine. Fa-ti un calcul pe 30 de ani, o simulare si vezi ce rata lunara ai si care e suma totala pe care o vei da bancii (cu tot cu dobanda). Fa aceeasi simulare pentru 29 de ani si vezi cu cat creste rata lunara si cat scade suma totala.
Eu am facut calcul la mine si, pentru 50 de lei in plus pe luna, suma totala scadea cu 2500 euro pentru fiecare an in minus de dobanda.
3. Iti recomand sa apelezi la un broker. Este gratis si e posibil sa beneficiezi de o oferta interna a bancii (eu am prins oferta care nu era pe piata).
4. Toata lumea se uita la rata dobanzii, dar omite sa ia in calcul asigurarile „obligatorii” impuse de banca. ANume, asigurarea de viata si asigurarea suplimentara. Aceste 2 pot reprezenta 15% din rata lunara. Cauta o oferta cu astfel de asigurari incluse.
Bafta!
@AB: ai zis cea mai mare prostie posibila. Nu pierzi niciun avans daca nu ti se aproba creditul la banca. Maxim poti pierde rezervarea, dar nici pe aia. Iti pui parintii co-platitori si tot obtii creditul. Nu mai vorbiti prostii, smr
@Punkreas, ce spanac de rezervare?! Am luat în bloc vechi.
Antecontractul de vânzare-cumpărare e generator de drepturi și obligații pt ambele părți. Poți pierde avansul în anumite condiții. Sau îl puteai pierde în condițiile codului civil valabil în 2010.
Nu am zis că pierdeam automat avansul, am zis că n-aveam chef să mă cert cu promitentul-vânzător și să stau după curul lui să-mi restituie banii.
Ps, dacă-mi puneam părinții codebitori perioada maximă pe care puteam face creditul era până implineau ei 65 de ani (parcă), ceea ce-mi făcea o rată imposibil de platit. (Fără ajutorul lor, pe care nu îl voiam ).
1. Care-i cea mai buna varianta de creditare? Dobanda fixa sau variabila?
Asta depinde mult de tine, si anume cat de risk-adverse esti. La dobanda fixa nu ai riscuri ca creste roboru/euriboru/etc, dar platesti in fiecare luna cam 1-1.5% in plus.
2. Care-i perioada optima pentru un credit? 10 ani? 15 ani? 30 de ani?
Perioada optima este cea maxima, astfel incat sa obtii rata cea mai mica si sa rambursezi anticipat cat si cand iti permiti.
E bine sa ai rata mica ca sa nu sughiti daca creste vreun *bor d-ala. E bine sa rambursezi anticipat taind din perioada.
3. Care-i cea mai ok banca? Sau macar un top 3 ceva.
Eu am intentionat sa nu am prea multe tangente cu ei. Am gasit banca cu dobanda minima, apoi am cautat o sucursala/persoana cu capul pe umeri cu care sa ma inteleg si asta a fost.
Din experienta generala cu bancile nu recomand BCR, BRD, CEC.
4. Care sunt chichitele la care sa ai grija cand te bagi in hora cu banca?
In general sa te uiti la DAE si nu la dobanda pe care ti-o zic ei. Sunt unii care-ti zic dobanda mica, dar iti mai baga comisioane pe langa si DAE iese mai mare.
In general cauta sa te feresti de comisioanele lunare. 0.1%/luna inseamna ceva peste 1.2%/an.
Vezi ca unii incearca sa-ti bage pe gat asigurari de viata. Astea nu cred ca sunt incluse in DAE.
Daca ai in plan sa rambursezi anticipat, sa intrebi si sa citesti de 10 ori sa nu ai comision pe treaba asta.
Acum bancile fac si pre-aprobari de credite. In sensul ca tu te duci si le ceri credit si ei iti dau X bani. X este suma maxima in care tu trebuie sa iti gasesti casa. Si mai trebuie si ca evaluatorul sa ti-o evalueze sub suma asta.
Merci frumos pentru raspunsuri!
1. Sincer nu sunt genul care sa-si asume riscuri, mai ales cand ma uit la clasa noastra politica si la fluctuatiile robor-ului.
3. Din ce m-am interesat, ING e in aceeasi oala cu CEC si BRD cand vine vorba de credite, dobanzi etc.
4. Excelente sfaturi!
@Gogu La 2. e ok pana la ultima propozitie. E mai bine sa rambursezi anticipat pastrand perioada si obtinand implicit o rata mai mica.
@qooqle
Cred ca gresesti. Imi este greu sa explic, dar voi incerca.
Sa zicem ca inainte de plata anticipata ai rata de 100 lei din care 20 principalul si 80 dobanda.
Platesti anticipat suma X.
Scenariul 1) Rata ramane la fel, dar scazi perioada.
Adica acum rata va ramane 100 lei, dar vei plati 52 principalul si 48 dobanda.
Scenariul 2) Rata scade, dar proportia intre principal si dobanda ramane la fel.
Adica rata va fi 60 din care 12 principalul si 48 dobanda (proportia dintre principal si dobanda se pastreaza 1 la 4).
In ambele cazuri tu platesti aceeasi dobanda (pentru cat principal mai ai de plata).
In cazul scenariului 1 termini principalul mai repede, deci platesti mai putina dobanda.
Poti sa consideri ca scenariul 1 este scenariul 2 in care faci in plus o plata anticipata de 40lei pe luna (52lei = 40 + 12) si ca urmare ajuti la terminarea mai rapida a creditului.
Daca scopul tau e sa „aduci rata sub control” la o valoare cat mai mica, e foarte buna abordarea ta. Dar daca gandesti asa inseamna ca te-ai intins mai mult decat ti-e plapuma cand ai luat creditul.
Daca vrei sa minimizezi suma pe o ai de plata, tai din numarul ratelor.
@Gogu tu ai spus asa „Perioada optima este cea maxima”. De ce sa nu aplicam acelasi rationament si cand platesti anticipat?
Da, dar nu ca m-am gandit sa aduc rata sunt control, ci la reducerea la minim a riscului de a nu putea plati rata. Oricat de mic ar fi acest risc, el exista si e bine sa fie cat mai mic.
E cel mai prost sfat sa-i recomanzi sa faca credit pe maximum de ani. Credeti ca bancile sunt proaste?
Orice aplicatie de calcul al ratelor o sa-ti demonstreze faptul ca, daca iei un credit pe 30 de ani si vei rambursa 10 ani o sa platesti o suma totala mai mare decat daca iei credit pe 20 de ani.
Un alt mod de a privi treaba este urmatorul.
Te uiti la desfasurator:
Rata 1: Principal = 20 Dobanda = 80
Rata 2: P = 21 D = 79
….
Rata n: P = 100
Cand platesti o suma in avans cu scaderea perioadei, tu sari direct de la Rata 1 (P=20, D=80) la Rata 33(P=52, D=48) si continui sa platesti Rata 34, 35… etc
Practic sari peste toate ratele de la 2 la 32. Adica economisesti 79 (de la rata2) + 78 (de la rata3) + … + 49.
Daca te uiti pe un desfasurator real, chiar pentru 2000-4000E dati in avans sari peste zeci/sute de rate si economisesti foarte mult (pentru ca in ratele initiale reprezinta o proportie mare).
Treaba e că pe desfășurător rata arată
– primii x ani: 20% principal si 80% dobândă
– ultimii y ani 80% principal și 20% dobândă.
Între anii x și anii y procentajele se modifică treptat, nu se inversează brusc.
@AB
Dude, e doar un exemplu folosit ca sa intelegi un concept, cu niste numere alese random ca sa nu calculez cu 3 zecimale.
Daca te deranjeaza, poti sa consideri ca sari de la rata 1(20-80) la rata 11(30-70).
In viata reala daca suma platita in avans este mare 30-50% din credit, sari fara probleme de la 20-80 la 80-20.
Pari o persoana peste medie intelectuala. Daca ai inteles conceptul, poti sa-mi spui cat a fost suma platita in avans in exemplul meu?
m0fo, vad ca ai multe criterii (si nici macar nu le-ai epuizat pe cele importante).
cred ca va fi aproape imposibil sa gasesti ceva care sa corespunda la toata lista aia.
iti recomand un sistem pe care l-am aplicat si eu cand imi cautam apart.
grupeaza criteriile in functie de importanta: unele la care nu renunti orice ar fi, unele la care poti sa faci concesii (ce spunea Vali cu chestiile pe care le rezolvi ulterior) si unele care ar fi bine sa fie dar se poate si fara (ma gandesc la chestia aia cu Glovo – daca nu e in zona nu e vreo tragedie – inveti si tu sa-ti faci 2-3 feluri de mancare).
spre exemplu eu cautam etaj 1-3, orice altceva pica indiferent daca avea piscina sau heliport : )). orientare sud sau est, categoric nu nord.
asa filtrezi foarte usor multe variante si te poti concentra pe chestiile de detaliu importante pentru tine. scapi de aiureala aia cu „ce frumos era apartamentul ala de la 10, avea si centrala, ce zici ne gandim sa-i facem o oferta?”. timp pierdut.
Salutare!
Intr-adevar lista e destul de consistenta dar nu toate criteriile de acolo sunt necesare. De exemplu:
– Glovo si restaurantele sunt ceva ce tin de comoditate – ma intorc din concediu, nu am cumparaturi facute si vreau sa mananc ceva in seara aia fara sa ma deplasez prea mult
– trotuar perimetral – pe asta il pot turna si eu. Poate prima iarna o sa umblu cu cizme prin curte dar pana iarna urmatoare sigur o sa mi-l pun singur
– nu tin ca termopanele sa fie placate cu aur dar as prefera sa fie de la o firma cunoscuta
– acoperisul il accept si din tabla si din tigla, dar nu il vreau neaparat izolat pentru a evita orice problema
Totusi, pentru fiecare locuinta vizitata notez toate cele pentru a putea face o comparatie intre ele in momentul in care iau decizia.
Intreb serios: ce criterii importante zici ca am omis? Poate intra la categoria „de bun simt” sau poate chiar le-am ratat.
Merci!
eu as fi foarte atent la sobolani si porumbei. la casa e o probabilitate mai mica decat la bloc sa vina porumbeii cu exceptia situatiei in care ai un vecin ticnit.
intereseaza-te daca si cat de frecvente sunt penele de curent. astea te lasa fara net si fara electrocasnice (sau fara mancare in cel mai bun caz).
probabil nu e cazul fiind o zona buna dar afla daca sunt spargeri in zona.
ai zis cate ceva dar nu complet despre instalatiile electrica si sanitara. pe mine unul ma enerveaza tevile de apa prin pardoseala cum se fac acum (e un fix al meu, nu dati cu paru’) si canalizarile gatuite care se infunda de la hartie igienica.
1. Porumbei si sobolani – nu am o problema. Cu 3 pisici si-un caine, cred ca sunt in siguranta.
2. Curent electric – total de acord cu tine. Nu am mai inclus asta din motive de „bun simt”.
3. Spargeri – intotdeauna am cautat case in civilizatie. Nu vreau la margine, nu vreau in mijlocul campului si chiar ma indreptam spre ceva ce e pe strada inchisa cu bariera (cu toate ca aici apar alte discutii, drumul nefiind public).
4. Canalizarea publica este ok in toata zona unde urmaresc anunturi. Asta a facut parte din alegerea zonei in sine. La tevi in pardoseala recunosc ca nu m-am uitat pana acum.
Thanks!
am uitat de inundatii. vezi si zona dar si cum e construita casa.