Cum cumperi “Bio” în România

Am vorbit ieri cu un nene care achiziţionează cereale BIO, pentru Germania. Lucrează ca agent de vânzări (şi contractor) pentru o firmă mare din Germania, ce cumpără cereale BIO din Europa de Est.

– Cum merge piaţa bio în România?

– Băi, merge. Se poate şi mai bine. Eu am contracte cu trei firme din România. Dacă aş avea contract cu şase firme, aş fi boier. Dacă aş avea contract cu 10 firme, m-aş apuca şi de filantropie, aşa de mulţi bani aş avea.

– Păi ce te opreşte să mai adaugi trei firme în portofoliu?

– Nu prea sunt firme care să cultive şi să producă bio. Dacă mă crezi, eu lucrez numai cu ferme unde patronatul e străin. Lucrez cu ferme din România unde patronul e american, elveţian, belgian… numai cu ăştia pot lucra, numai ăştia înţeleg care e treaba.

– Adică?

– Firma germană vrea control strict, că doar de asta plăteşte dublu. Noi oferim aproape totul, adică, din momentul în care ţăranul bagă sămânţa în pământ, el are cui să o vândă. Cumpărăm recolta înainte de a o pune în pământ ţăranul; dar nemţii vor control strict, inspecţii pe parcursul anului, eşantioane de pe câmp… totul trebuie să fie „bio”.

– Aşa, şi? Care e problema?

– Românii strâmbă din nas, nu vor. Nu ştiu de ce. Noi le oferim tot „pachetul de conversie” – că durează trei ani până ajungi să ai teren pentru bio – dar cumpărăm şi recoltele din anii ăştia – sunt furaje bio, astea „între”… nu vor. Plus că mulţi fug de facturi, de fiscalizare… nu înţeleg asta. Cu străinii nu am avut probleme, oamenii ştiu ce au de făcut, au contabil, toate alea, se comportă ca o firmă, nu ca o fermă. :)

– Ciudat. Ar trebui să se înghesuie lumea să-şi facă ferme bio.

– E bătaie pe ăştia cu bio! Sunt foarte puţine ferme, firmele care cumpără cereale ar vrea mult mai mult, dar nu se găsesc. E ciudat pentru că preţul e dublu pentru recoltă…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Pai trebuie sa ofere si servicii de consultanta fiscala nu doar seminte

    00
    • Varianta noua la „muieti-s posmagii” este muie ti-s posmagii

      Si ce-ar trebui sa mai faca o firma care, dupa cum spune Vali, ofera „aproape totul, adică, din momentul în care ţăranul bagă sămânţa în pământ, el are cui să o vândă. Cumpărăm recolta înainte de a o pune în pământ ţăranul;”? N-ar trebui poate sa si trimita niste oameni sa munceasca pamantul romanului, iar acestuia sa-i dea direct banii?

      00
    • Dacă se poate, să le muncească și pământul, iar la final doar să le dea banii…

      00
    • @Teo … Se cheama arenda ce spui tu

      00
    • Nu mă refer la arendă. Acolo se acceptă că arendașul își oprește partea lui (parte care poate fi destul de mare, atât timp cât arendașul e cel ce își asumă toate riscurile). Problema e că sunt mulți care ar dori ca arendașul să le lucreze pământul pe de-a moaca.
      În situația aparte cu culturile bio,, câți ar accepta să se mai interpună cineva între ei, proprietarii de teren, și firma ce vine cu sămânța și le ia recolta finală?

      00
  2. NOU
    #6

    Anul trecut a circulat o știre despre o doamna care a cumpărat un suc de mere bio și pe eticheta scria că expiră peste 1 an de zile. OPC-ul a vizitat firma și surpriza, pentru suc de foloseau mere cumpărate de la țăranii din sat, nu se cunoștea ce pesticide au fost folosite iar merele nu erau sortate, doar că patronul spunea că sunt BIO.

    00
    • Taranii nu au bani de pesticide

      00
    • @florin.comsa

      Asta se intampla in RO.

      Nu vezi nemtii cate cerinte au :)

      00
    • sucul de mere nu expira. se transforma in cidru sau otet de mere.

      00
    • cred ca era patron roman sau dintr-o tara din asta mai din est :))

      00
    • Era de la Mega Image, acel suc?

      Pentru recolte bio, nu ai nevoie de investitii extra din buzunarul propriu?
      Nu zic ca nu sunt lenesi multi dintre ei, dar fiscalitatea si legile la noi sunt facute de statul suedej dobitoc roman, nomenclaturisti care nu au muncit o zi in viata lor si nu stiu cu ce se mananca mediul privat, dar cand vine vorba de ciordit banii omului care munceste, nu intarzie niciodata.

      Legile statului rroman sunt gandite mai mult pentru firmele deja dezvoltate.

      In opinia mea, as privatiza 97% din institutiile si companiile statului roman, as lasa doar politia, jandarmeria, armata si justitia, as sterge toate impozitele, accizele si tarifele, as lasa doar 1 impozit pe profit/venit regresiv si impozit pe proprietate.
      Parlamentul facut WC turcesc, cu Tariceanu langa, legile oricum vin facute de la Comisia Europeana.

      00
    • NOU
      #12

      pesticidele, ingrasamintele sunt ieftine, se aduc toamna prin sate cu camionul, garanteaza dublarea recoltei si se imprastie fara nici o documentare: taranii nu stiu nici macar ce arunca pe teren si in ce cantitate trebuie sa arunce.

      00
    • @ Alexandru: aburelile din anii ’90 te-au cautat, au zis ca isi vor textele inapoi. Tocmai taranii baga insecticide si pesticide la greu, uneori dublu sau triplu, fara un control cat de cat.

      00
    • @Kulcsy , pffff , ce blasfemie ai putut zice , sa faci din sucul de mere expirat , cidru . mai pizda , de rachiu ai auzit ???

      00
    • Stau la tara si n-am mai vazut pesticide prin curtile taranilor din ani ’90. Si vb de tarani aici nu de livezi.

      00
    • Alex eu nici țărani nu prea am văzut, am înțeles ca pleacă toți să facă agricultură prin vest.

      00
  3. Eu am gasit produse care au denumirea „BIO …..”. Asa este numele, nu inseamna ca este un produs bio

    00
    • E clar că nu merge treaba și că țăranul nu vrea. Nu vezi că nu e treaba lui, dar românul dă vot „minus” unuia care se interesează cum poate face o treaba serioasă? Ne place caterinca și să ne plângem, apoi, că nu ne ia nimeni în serios.
      Dați cu „minus”, meseriașilor!

      00
  4. Vali, pune-ma in legatura. Sunt interesat de treaba asta.

    00
    • @Dorin , ai legatura :)

      00
    • Si pe mine ma intereseaza o firma de genul asta. Din cate inteleg este un fel de arenda – taranul de mine pune la dispozitie pamantul si munca, iar firma aduce consultanta, semintele si pleaca cu recolta. Cere de la mine sa imi fac treaba, sa respect procedurile si sa le tai facturi.

      00
    • @jollyca, exact asta vrea firma de la tine, ai inteles exact.
      Faza e ca trebuie sa si accepti sa vina un reprezentant o data la cateva luni sa ia esantioane, sa vada daca tu respecti „bio”, sau nu.
      Investitorii straini care au cumparat pamant in Romania si au facut ferme, fac asta si sunt multumiti.
      Eu am scris articolul/discutia. Daca vrei, am sa-l sun pe nene sa vad exact cu ce firma lucreaza.
      Omul era sincer amarat ca romanii nu se baga la asa ceva.

      00
    • jollyca , nu este arenda , este afiliere .

      00
    • @Cristi – daca el imi ofera consultanta despre cum sa respect standardele astfel incat sa fiu certificat „BIO” nu ma deranjeaza vizita nimanui. Chiar ma intereseaza cu ce firma lucreaza, iar daca are vreo brosura de prezentare ar fi binevenita.

      00
    • Cristi doar de cereale sunt interesați? Sau ar fi și alte produse cum ar fi fructele de pădure.

      00
  5. O fi dublu pretul, dar productia e mult mai mica.

    00
  6. Nu ti-a spus totul nenea ala de cumpara. Ei cumpara recolta, dar semintele nu sunt gratis, probabil ca le includ in pretul recoltei. Spune-i sa ti dea detaliat o anexa de contract cu cerinte si specificatii si apoi publica pe site, bininteles fara nume de firme sau produse.

    00
  7. Mie-mi place mancarea BIO pt. ca e prea scumpa pt. saraci… ups scuze, am gandit cu voce tare, vroiam sa spun ca e fara chimicale si otravuri.

    00
  8. Care te bagi la cheta pentru o ferma bio?

    00
  9. daca mergi prin satele si comunele Patriei , indiferent ca sunt in Teleorman sau in minunatul Ardeal si vorbesti despre facturi sau bonuri fiscale , esti dujman . cumperi 20000 de tone de cereale bio fara factura si primesti garantii : boss , stai fara grije , daca ai probleme pe undeva , dai matale un telefon si se rezolva .

    00
  10. Firma plătește dublu iar producția e la o treime… El gândește corect in corelația profesiei pe care o are. Știe doar un lucru: plătește dublu!

    Ca pentru fiecare hectar tratat chimic se obțin 10 tone de grâu fata de 2-3 dacă ar fi BIO, nu il interesează… El știe doar ca plătește dublu!

    Ca 3 ani cât durează „pachetul de conversie” nu prea ai ce vinde si poate nici cui vinde, iar nu il interesează, el plătește dublu!

    Trăim in țara PSD in care nimeni nu vrea sa se uite la întreg procesul, nimeni nu înțelege ca pentru a produce ceva la un anume nivel, trebuie sa ai ceva fonduri pe care sa stai pana când devii profitabil.

    Atâta superficialitate imi provoacă greață…

    00
    • Recitește textul. Se cumpără și producția din perioada de conversie.
      Iar dacă e atât de prost pe cat spui, ma întreb unde văd avantajul acestei activități investitorii străini, care au cumpărat pământ in România.
      Atâta superficialitate îmi provoacă greață…

      00
    • Până apuc să vorbesc din nou cu tipul de zilele trecute, am căutat rapid niște informații pe net: „”Diferenţa între cultura bio şi cea tradiţională constă în faptul că cea ecologică este o plantă mai sănătoasă. De asemenea, costurile de producţie sunt similare, numai că producţia este cu 25-30% mai mică, dar şi preţurile obţinute pentru aceste culturi sunt mai mari”, a explicat pentru Economica Răzvan Mitrică, inginer în cadrul companiei. Potrivit acestuia, compania îşi vinde produsele bio atât pe plan local, cât şi în Vestul Europei, în ţări precum Germania, Polonia sau Italia.” (un articol dintr-un ziar fin vestul țării)
      –-
      Atâta superficialitate îmi provoacă greață…

      00
  11. Nea Stelica saracul! (biografie: postul lui Mihai Vasilescu)

    00
  12. bai , nemtii au grija de sanatatea scla..lucratorilor lor din Europa de est . importa cereale „bio” si exporta produse congelate care pot fi preparate si consumate rapid in cele 30 de minute cand ai pauza de masa . schnell , schnelll , Arbeit macht frei .

    00
  13. Agricultura bio e intensiva in capital. Altfel spus, ai nevoie de automatizare si masini pentru a o practica. Automatizarea inseamna cheltuieli care se amortizeaza in multi ani, utilaje luate in leasing sau cu credit, pentru ca e nevoie de ipoteca, evaluari ale mijloacelor fixe si multe altele. E adevarat insa ca si profitul e pe masura. Problema e insa ca fermierii nostrii nu prea vor sa isi asume riscul asta daca pot sa stea linistiti si sa mai traga de o subventie de la stat.
    Pe scurt, cheltuieli mari, munca multa –> profituri mari. Cheltuieli mici, munca meh, profit meh, dar macar nu trebuie sa te agiti prea tare.

    00
  14. A fost o faza haioasa legata de utilizarea insecticidelor si erbicidelor. Un nene de la bruxelles isi dadea palme si virbea singur cand a vazut ce fauna si flora exista intr-un metru patrat de pamant pe la noi.
    Ca sa fiu mai explicit: din cauza utilizarii masive a pesticidelor in vest, aia au reusit performanta sa isi futilizeze terenurile, de aia baga ingrasaminte in dementa, pt ca le-au omorat, sunt aproape infertile.
    La noi lumea urla ca se dau chimicale. Pai normal ca se dau chimicale pt ca altfel nu ai ce dracu sa mai recoltezi. Vrei bio? Bine papusa, facem. Dar productia se duce in cap si costurile la cer. Dar ne imbogatim. Intr-un an cat altii in 7.
    De unde dracu scoateti mai fratilor chestiile astea cu schne miraculoase.
    Sa vina domnul cu bio si sa puna cu liniuta costurile si venuturile si mai vedem ce super afacere este.

    00
    • pe agrointel sunt date despre productia de anul trecut care e considerata foarte buna:
      Producția medie la un hectar de porumb – 3,9 tone in Germania 8 Tone, Olanda 9 tone si Belgia cu 9.5 tone.
      „Granarul Europei” e pe locul 67 in lume la productia de cereale pe hectar. Albania si Bangladesh sunt mult in fata Romaniei.
      Deci aberatiile ca din cauza chimicalelor pamantul lor nu mai este roditor e un mare BS.
      In Danemarca sau Olanda e 40,000-80,000 de euro un hectar pe cand prin Romania e la 2,500-7,500 de aia se mira strainii aia ca daca isi vand casa de acolo isi cumpara 20-30 de hectare si utilaje si au o afacere care le face bani cu nu prea multa munca. ( o Saptamana arat, o saptamana plantat si ierbicidat, o saptamana recoltat si o saptamana vandut) .
      Aici ai pretul porumbului la bursa pe ultimii 30 de ani http://imgur.com/a/7wvN0

      00
  15. pentru cei care nu inteleg ce inseamna produse agricole bio :
    eu am crescut la sat si am facut un studiu prelungit obligatoriu vreo 10 ani . in timpul studiului
    am observat ca in gradina pe locul folosit si astupat ca si water toilet , creste brusturele mai verde si mai voios . ma rog , unii au folosit asta si pe alte specii de plante dar cu alt rahat .

    00
  16. NOU
    #44

    Da, nu e asa simplu cum zice nea Dorin. Nu orice teren primeste certificare. Depinde de analizele initiale. Pe urma trebuie izolat de altele din jur cu perdele de vegetatie. Daca vin din jur pesticide ‘clasice’ pica analizele, adio-bio. Da BIO nu inseamna fara pesticide ci pesticide ‘BIO’ unele la fel de controversate ca celelalte – consumatorii habar n-au. Si sunt mai scumpe,.se aplica mai des si in cantitati mai mari, deci si manopeta mai costisitoare. De ierbicidat la fel.
    Productii mai mici la hectar.
    Cu pret de achizitie 2x nu-ti scoti banii, mai degraba din cultura clasica + evaziune.
    Probabil 2x pe bune castiga doar intermediarul care misca hartiile.
    Pai sunt unii cu culturi nebio de grau, niste soiuri antice, spelta ceva eva care au preturi 4x..asa ca de ce sa fii pagubos?

    00
  17. Sa produci bio e scump. Firma de certificare cere multi bani, „pesticidele” bio sunt scumpe, lucrul manual e scump sau nu ai cu cine-l face. Poate pretul e dublu, dar si lucrarile sunt tot pe acolo.
    Daca eu as avea un hectar de ardei iuti, pe care , de la semanat la recoltat, bag numai sapa in pamantul ala, se cheama ca e bio. Daca in jurul meu, in toate cele 4 laturi ale parcelei, vecinii folosesc pesticide chimice, eu daca nu am folosit, is BIO. Teoretic e corect, ai certificare, avize. Dar practic….

    00
  18. Poti lasa niste date de contact de la nenea asta? Eu am o ferma si m-ar interesa asa ceva. Mersi in avans.

    00
  19. ce-mi plac mie agentii astia de vanzari care vor sa vanda un nimic de succes : este firma germana serioasa , lucram deocamdata doar cu americani , elvetieni si belgieni pentru ca romanii e prosti si nu inteleg avantajele . noi oferim APROAPE totul , adica un contract pe trei ani in care se fac niste teste cu niste seminte pe cheltuiala ta . daca citesti contractul , mai ales paragrafele alea marunte , iti vine sa iei furca din cui . bai , si este bataie pe bio .
    exact cum imi explica un vecin , agent de vanzari la dexcar , cum sunt eu prost ca nu vreau sa beneficiez de masina APROAPE gratis .

    00
  20. Daca era asa de profitabil sa cultivi cereale bio primul gand, in caz de 10 contracte, ar fi fost sa devina el cultivator nu sa se viseze filantrop. Dar pentru ca este in domeniu stie care e varianta mai buna. Ce putori, taranii astia.

    00
  21. Fuga d emunca si stilul lasa ca stiu eu mai bine… aici e buba!

    00
  22. Ia sa vedem câți agricultori sunt pe blogul asta, poate se dublează numărul de firme bio. Un contact pe mail se poate?

    00
  23. Cu produsele bio ce le gasesti in magazin treaba e mult mai simpla. Marfa vine din China, se lipeste aici o eticheta autocolanta cu „BIO”, ura si la gara.

    00
  24. Omul zice clar in text: „Dacă aş avea contract cu 10 firme […] aşa de mulţi bani aş avea.”
    El vorbeste de banii pe care i-ar avea el, ca intermediar. E normal daca lucrezi in vanzari sa iei mai multi bani pe mai multe contracte.

    Iar in ceea ce ii priveste strainii cu care are contract, cu siguranta nu traiesc efectiv din cultura bio. La o suprafata mare, chiar daca profitul nu e nici pe departe mare, atata timp cat primesti ceva fara sa te agiti TU cu seminte si teste probabil ca merita dar nu e nici pe departe vreun izvor nebanuit de bani, cum lasa el sa se inteleaga. Plata e posibil sa fie dubla insa recolta nu e la jumatate, incat sa merite. In plus, din plata dubla se scad imput-urile (semintele si „aproape tot”-ul oferit de ei).

    00
  25. Romanul vrea sa fie totul rapid cu multi bani . Dar se pare ca pentru multi bani e nevoie de mult timp, iar graba nu aduce sume prea mari.
    Romania are detoate, pacat ca trebuie sa vina investitori, cumparatori si consumatori straini ca sa incepem macar sa realizam ca pamantul nostru e de nepretuit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube