Camping #1: necesități

Să începem cu o mențiune. De la accidentul din 2007, când am alunecat pe munte și mi-am spart nasul și deplasat maxilarul, am avut o reală frică de a mai face excursii, deși anterior eram pasionat de drumeții montane, mergând în expediții de 10 zile pe diverse vârfuri și fiind familiarizat cu orientarea după hartă și cu tot ce e necesar. După accident, foarte puțini oameni m-au întrebat cum s-a întâmplat, majoritatea s-au mulțumit cu ce a zis presa. Nu conta că eram echipat, că salvamontiștii au mințit ca porcii după ce m-au jefuit de bani, pentru a face știrea mai senzațională, conta ce s-a zis la TV.

De câțiva ani mi-am învins frica și am decis să reîncep drumețiile. Echipamentul meu vechi (bocanci, rucsac, cort) a zăcut aruncat, s-a pierdut, s-a deteriorat sau pur și simplu a fost aruncat.

Două idei:

  1. articolele de mai jos au fost cumpărate în timp, pentru că nu sunt neapărat ieftine și mersul pe munte nu e un sport ieftin, dacă vorbim de confort și siguranță.
  2. pierzând contactul cu lumea asta, sunt acum extrem de mirat de zecile de magazine și de opțiuni pentru orice. acum 10-15 ani nu existau sute de tipuri de corzi de legat, cordelina era rară și prețuită, rucsacii mari costau o avere, coturile la fel, cine avea un sac de dormit tip mumie era zeu. acum, aliexpress e dumnezeul prostiilor outdoor, doar să știți ce să căutați.

 

munte-19972

(foto de Florin Bucă)

Am împărțit lista în trei și o voi publica în 3 vineri, ca să fie mai ușor de discutat.

Necesități:

  • Rucsac 36L – 230 lei. Pe vremuri aveam un Atta80, care a costat o avere în 1996, dar acum nu mai merg în ture atât de lungi, așa că unul mai mic e mai bun. E solid, fermoarul pare rezistent până acum, nu se udă, e bine compartimentat.
  • Portofel – 30 lei. Pentru ca nu iau tot ce am în portofelul normal cu mine, ci doar ce e necesar și nu vreau să se ude. Mai țineți minte buletinele cu foi, cum se udau ca naiba dacă te prindea ploaia?
  • Saci impermeabili 5 litri – 50 lei. Buni de pus lenjeria murdară sau de pus un pui congelat să se dezghețe până a doua zi.
  • Pelerină – 20 lei. Mai multe variante găsiți la Decathlon sau alte magazine de profil.
  • Curele de strâns – 8 lei. Sunt bune la orice, mai ales că la tabără se pierd lucrurile. Pe lângă curele am cumpărat și o rolă din asta.
  • Pungi plastic închise – 30 lei 100buc
  • Spork –12 lei. Briceag cu lingură și furculiță – 20 lei. Sporkul e bun când trebuie să cari rucsacul în spate, dar când mergi cu mașina, alea metalice sunt mai bune.
  • Bidon cu gamelă 1L – 70 lei. Gamela e bună de făcut cafea în ea.
  • Kit primul ajutor – 40 lei.
  • Prosop – 40 lei.
  • Briceag – 100 lei. Îmi place că are învelitoarea de cauciuc și nu zăngăne în buzunar, plus că e în culoare turbată, să nu se piardă.
  • Lanternă frontală simplă – 25 lei. Am pescuit-o de la Hornbach, cea mai simplă, cea mai ieftină. Merge cu 3 baterii AAA, am luat o cutie de baterii de rezervă, dar e cu led și bateriile bune durează destul de mult. Ulterior am luat și o Varta indestructibilă de 68 de lei, pentru că în aia simplă intră apă.
  • Bocanci – ceva de la Adidas, nu știu cum se numesc, dar am citit despre ei și sunt destul de solizi și de potriviți pentru drumeții.

Am făcut și o listă, inspirat de Elena, pe care o printez și o bifez cu creionul, poate vă folosește și vouă, sau poate aveți lucruri de adăugat: backpacking-checklist.

ps: sunt multe linkuri de pe emag, pentru că de acolo le iau, iar site-ul decathlon merge greu de tot. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Saptamana viitoare plec intr-o mini-plimbare cu cortul. In afara de road-trips prin Europa (unde aveam cat de cat conditii decente in campinguri) nu am mai fost cu cortul, deci lista asta pica la fix!

    00
  2. Un pic offtopic:
    Am si eu un Atta de 80l, inca bun pentru mine tinand cont ca il folosesc de 1-2 ori pe an. Insa mi s-au rupt bucatile de cauciuc de pe lateral prin care trec panglicile de strangere pe latime.
    Stie cineva cum le-as putea inlocui ?

    00
  3. Rucsac – fara fermoar; s-a dus fermoarul, s-a dus si rucscacul
    Bocanci – din piele, cat mai putine cusaturi, banda de cauciuc peste talpa din fata pana in spate pt protectie
    Recomand pungile de plastic / sac de plastic. Oricat lauda vanzatorul rucsacul sunt unele tipuri in care intra apa, dar nu iese si asta o constati pe munte. :)

    00
    • Extrem de important: cutit pt ursi (lama din lemn)
      Cunoscatorii stiu de ce. :):)

      00
    • Bocanci din piele?

      00
    • Foarte important, deodorant pentru ursi sa nu ajungi la stiri pe antena 3.

      Cautam si eu un portofel si am dat peste cel mai tare magazin din romania. Daca va intereseaza un site cu sute de produse, nici unul pe stoc, asta-i:

      00
  4. bear grylls ar fi mandru de tine.

    00
  5. Bocanci de munte de la Adidas ? Really ?

    00
  6. dar nu am vazut nicio camera de vlogging pe lista! nu trebuie sa vada toata lumea ca am fost la munte?

    00
    • Da cu telefonul nu mai poti face vlogging? Adevarul e ca fara GoPro si Sony RX-100 MK IV nu iese bine un film 4K… in curand vom face toti filme cu RED weapon.

      00
  7. very good list mate !

    00
  8. NOU
    #24

    Depășești cu mult ca prevedere ce fac eu când se întâmplă să ajung pe munte, dar când ajung prefer să am ceva pe care să mă bazez. De ex, două frontale (bună aia cu indestructibila). Dacă te prinde noaptea și cedează frontala ai o problemă majoră. Majoră chiar dacă ai campat și vrei să ieși la un piș mic și nu ai frontală. O să iau și eu kitul de primajutor, dar folie nu prea am avut nevoie pentru că haină impermeabilă și suprapantaloni la fel (au dus un Moldoveanu în care ploua și bătea vântul de te ploua la orizontală). Etc etc etc. Dacă se poate bagă și ceva despre trasee și pe unde mai ajungi așa. Me interested!

    00
  9. Stai stai. Prin 2007 nu-ti citeam blogul deci primim si noi un articol cu ce s-a intamplat in accidentul respectiv? PS: Sunt curios si de partea cu salvamontistii care „au mințit ca porcii după ce m-au jefuit de bani”… pentru ca nu, n-am citit presa la vremea respectiva.

    00
    • lnog story short: am alunecat vreo 250m pe zăpadă pe jepii mici, cu o movilă de pământ care a luat-o la vale cu noi, am dat cu capul de o stâncă, mi-am spart nasul și deplasat maxilarul, am sunat la salvamont, a durat 5 ore să mă coboare, pentru că nu voiau să mă lase să merg pe picioarele mele deși puteam merge și eram conștient, au chemat televiziunile să filmeze că „nu aveam echipament”, mi-au luat banii pe care îi aveam în buzunar și m-au abandonat la dispensarul bușteni, unde o asistentă a declarat că am arcada spartă și m-a cusut pe viu, fără nici un fel de anestezie. după care a intervenit adrian sârbu și a cerut sa fiu adus la floreasca, unde m-au reparat (deviație de sept, maxilar cusut). de acolo am rămas cu ochii un pic intrați în orbite.

    • Adrian Sarbu? Cum asa?

      00
    • lucram la mediapro interactiv.

    • Nasoala patanie… Sunt curios daca in 2016 s-ar repeta povestea cu salvamontul si tamtamul ca sa mai prinda bani si sa sensibilizeze poporul.

      00
    • Din ce zici, puteai fi echipa oricum, ca nu te scapa decat un costum de Ironman. Eram curios de video cu stirea … dar aparent ai lucrat bine sistemul si in 10 ani au ramas doar textele, nici un video nu e mai e disponibil :)

      00
    • @vali – tu zici ca erai echipat, astia de la salvamont ce au facut ? ti-au dat jos totul si te-au pus pe targa? ca sa le arate ca erai de fapt in chiloti pe munte? e cam greu sa-ti dea jos bocancii si hainele cand tu te-ai lovit la fata

      eu am mers pe munti doar in plimbari de 1 zi si de obicei fara echipament (bugetul nu permitea) special, daca adidasii nu luau apa eram fericit :) imi amintesc de ture prin bucegi pe jepi in viteza destul de mare ( anii 2-3 de facultate) ca sa prindem trenul in busteni pentru ca nu ne permiteam sa ne cazam pe undeva. o tura tarzie de noiembrie (fara zapada) cu plecare din busteni pe malaiesti (cam pe la 7 dimineata) am ajuns rupti la Omu, dar era deja ora 1-2 plecat in viteza spre babele si coborare pe jepii mari ( stiam traseul bine comparativ cu jepii mici ). vreo 30 de minute pauza la cabana babele si mancat ceva sanwich-uri si apoi coborare in alergare pana in busteni. am trecut pe la 3 jumate de cabana salvamont (noiembrie 17-17:30 e bezna) au comentat ca e tarziu dar nu ne-au oprit, de a doua echipa salvamont care urca am trecut pe o rapa de scurgere de apa ( stiam si ceva scurtaturi ) si cand ne-au vazut ca pe traseu eram in mars fortat ne-au intrebat de unde suntem in caz de probleme sa stie :)) am ajuns la 6 in busteni rupti de tot, de pe la bifurcatia cu urlatoarea era intuneric aproape complet. fara lanterne fara nimic la noi. singurul nostru avantaj era ca stiam bine traseul ( interesant ca de 10 ani n-am mai fost pe bucegi decat 1 data cu telecabina )

      ps. ce voiam sa spun este ca cei de la salvamont au fost de fiecare data extrem de cooperanti acolo si doritori sa ajute si de-asta ma mira partea cu furtul, etc

      00
    • nu. am zis că ei au vrut să își justifice acțiunea nelăsându-mă să merg pe picioarele mele, deși puteam (și puteam fi jos intr-o oră sau două, nu în 5 ore) și spunând că nu am fost echipați.

    • @sv Induci in eroare; pe jm, iarna, nu te salveaza decat decizia de a nu intra in traseu. Ai fost pe acolo? Ai vazut crucile?

      00
    • nu stiu daca in 2016. dar in 2014 a patit-o un prieten. coloana bulita in poiana. salvamontul a zis ca nu vine sa-l ia, ca „oficial” partiile nu erau deschise (desi mergeau instalatiile).

      00
  10. da’ te mai intorci? ;-)))

    00
  11. Vezi ca exista spork din metal (pazea buzunarul).
    In rest astep si listele celelalte.

    00
    • Am eu lanterna aia petzl pe care ai afisat-o. Cred ca am dat 30$ pe ea. Sincer o recomand ca SOS, o foloseam pe bicicleta seara ca semnal ca sunt in trecere, dar nu as recomanda-o ca backup la frontala. E folositoare ca e mica si functioneaza cu vreo 2 baterii CR 2032 parca. Are multe moduri, flash alb, rosu, etc, dar ca si distanta si intensitate e slabuta si nu prea te ajuta. Bine ca mi-ai amintit de ea ca nu stiu unde am pus-o.

      Una pe care as recomanda-o dar e super scumpa, e Petzl NAO 2 (am petzl Nao simplu), repet e scumpa dar na are si tehnologia reactive lighting. Altceva dar netestata ar fi Olight S1, e lanterna de buzunar foarte puternica.

      00
  12. Un sfat: daca mergeti in zone cu ursi nu tineti mancarea in cort. Legati-o intr-un copac accesibil voia, cat mai sus. Daca nu vreti intalniri de gradul 3. Daca nu simte miros de mancare nu are treaba cu voi.

    00
    • Si aromele merindelor cocotate in copac nu isi pot face loc in narile ursului or cum vine asta?

      Apoi, daca nu se suie ursul in copac si se gandeste el ca uite, printre corturi si/sau in corturi, are sanse mai mari sa gaseasca ceva nu vine peste tine?

      P.S. M-am intalnit cu El blanosul acum 3 saptamani…vecinii mei de tarla, au fost foarte surprinsi. Atat de surprinsi incat au ingaimat (la 3:32 dimineata): „Cum? A furat gunoiul?! Dar erau numai niste resturi!”
      De carne ce-i drept…

      00
  13. Mai trece pe lista si un kit de reparatii gen
    https://www.basecamp.ro/kit_reparatii_tear_aid_a

    00
  14. Welcome back!

    Observ ca au aparut sfatuitorii / comentatorii cu „nu d’aia ci d’ailalta” asa ca nu comentez decat rostul portofelului (scula de scris ai in aid kit, datele relevante le ai in ID (de pastrat in aid kit) si intr-un tag prins de mana (gen bratara; musai sa includa: numele de scena, date de contact proxy, grupa sanguina, alergii cunoscute).

    00
  15. Imi pare rau pentru accident si iti inteleg frica. Din fericire din 2007 pana acum si tehnologia in domeniul acesta alpin/drumetie a evluat, de genul sunt sosete care iti pastreaza piciorul uscat, chiar si cand treci prin parau. Si nu sunt din pungi, mai si respira.
    In banii aia pentru rucsac gasesti ceva mai ok la Decathlon. Si musai sa ai centura la brau, sa eliberezi greutatea de pe umeri. Musai de testat in magazin plini si cu greutate in ei si sa ii reglezi bine.
    Sacii impermeabili sunt buni mai ales pentru tinut hainele curate, alea care nu vrei sa le ude ploaia puternica starnita din senin.
    Cu pelerine de doar 20lei ajungi la fel de ud ca si cand si nu ai avea-o de la transpiratia ta, daca ai de urcat. Merge insa ca si haina de vant, dupa cum au testat 2 amici cu care am urcat pe Fuji.
    La bocanci e bine sa nu faci rabat de la calitate, aia trebuie sa nu ii simti in picioare si sa fie impermeabili E cea mai importanta piesa din lista, iar rucsacul ar fi a doua.

    @Iulian Schwarz am mers iarna pe creasta Craiului, fara urme si fara frontala aprinsa. Nu gaseam loc ok in care sa dau jos rucsascul sa umblu in capac dupa ea. Iar luna plina pe zapada neatinsa ma ajuta mult mai mult. Daca esti pentru prima data pe un traseu si te-a prins intunericul, o frontala care sa tina si sa aiba si luminozitate e importanta.
    Folia de supravetuire, poate face diferenta dintre viata si moarte. Daca te accidentezi noaptea si nu te poti deplasa, vremea e nasoala, e foarte posibil ca abia dimineata sa plece Salvamontul dupa tine. Si folia de supravetuire iti poate oferi adapost si conservi caldura.

    @Paul – bani e bine sa ai pentru un „rechin” care te scuteste de o ora de mers pe forestier. Iar pe munte nu mergi singur, cel de langa stie ar trebui sa stie un telefon ICE macar.

    00
  16. Florin Buca inca mai foloseste cort din ala vechi, model Cerna 2? Foarte tare :)

    00
  17. NOU
    #46

    te-ai orientat bine cu articolul.
    mersul pe munte a devenit o miscare de masa in Romania ultimilor ani.
    Acum 8 ani cand m-am apucat eu serios de mers pe munte (si probabil te lasai tu) nu prea vedeam oameni pe munte. Aia care mergeau erau considerati de „pantofari” ca fiind ciudati si in realitate chiar eram. Un cerc de sociopati, iubitor de munte.

    Apoi au inceput sa apara blogurile de munte, cu zecile si apoi lumea a inceput sa puna poze pe fb de la munte atragand si alte persoane.

    Iacata in ziua de azi, intr-un weekend in Bucegi ai sanse sa te intalnesti cu 100 de persoane pe un traseu oarecare, mai ales daca sunt si grupuri organizate de ghizi montani care pot duce si cate 60 de oameni deodata.

    In ultimii 2-3 ani, oriunde m-am dus prin muntii patriei, s-a cam ajuns la un nivel asemanator Alpilor, mai ales pe rutele cautate. In Alpi stai la coada efectiv sa urci pe varf sau sa treci o portiune din traseu mai delicata.
    Muntele a devenit o industrie veritabila din care unii scot bani buni. Producatori de echipament si ghizi deopotriva si-au dat mana sa popularizeze muntele.
    Pana la un punct e bine, dupa acel punct, homo sapiens isi reintra in drepturile sale de specie pradatoare si incepe sa distruga.
    Un traseu pe platoul Bucegiului e relevant in sensul asta.

    00
  18. Ac si ata, utile daca ti se rupe breteaua de la rucsac.

    00
  19. O doza de bere n-ai fi trecut pe lista aia. De fapt, nu cred ca mai ramane loc de oala, topor si fierastrau.

    00
  20. Mi-am luat prima data spork de la primus de plastic. M-a tinut un an (10 RON) dupa care mecanismul de blocare a cedat (o bucatica mica de plastic). Mi-a luat prietena din Sibiu fix ala pe care l-ai aratat tu cu 18 RON. Super multumit( lingura pe bune, furculita si cutit gen briceag plus desfacator). Mecanism metalic. Super multumit.

    00
  21. Omul a pus chestiile care-i sînt LUI necesare, fiecare om are altă listă.

    00
  22. Util acest articol. Sunt niste produse nu neaparat profi, dar care isi fac treaba pentru care au fost inventate. Asta e cel mai important: sa-si faca treaba ok si cat mai mult timp inainte sa crape.

    00
  23. era rucsac rosu cu cadru de aluminiu ianinte de atta, nu mai stiu daca erau si alte culori.

    00
    • Erau si unele cu „scaunel”, camuflaj, cadru din aluminiu dar un pic cam moale, se cam rupea la gaurile unde erau fixate niturile. Alea rosii, fara scaunel, erau mai tapene dar se taiau niturile si trebuia sa caut o juma’ de zi in camara lu’ tata dupa suruburi potrivite ☺. Agatai de ele inca de doo ori cat puteai baga inauntru. Frumoase vremuri…

      00
  24. Asa cum au spus cativa colegi mai sus, acorda importanta maxima bocancilor, nu-ti lua opinci (adidashi) de cocalari, mergi la un magazin de munte si probeaza pana gasesti ceva sa-ti vina manusa, de calitate, goretex, talpa ca lumea, si sa spui vanzatorului exact la ce-i folosesti, e important. Tot de acolo iti iei ciorapi.
    Rucsacul ales de tine e oribil, l-ai cautat mult? Vezi la Decathlon, ai destule modele superok.

    00
  25. Caut un rucsac de vreo 60L pentru camping/festuri etc.
    Știind că bricoman și această comunitate urmăesc numai lucruri premium, cer un sfat. Un site, un make, model, something.
    Mă pierd în mărci și modele, n-aș vrea să dau prea mult pe ceva prea slab. sau invers.
    Am un magazin local de outdoor care aduce chestii pretty high end dar așa aburește vânzătorul și bagă niște adaosuri…
    Stiam de solitaire și mammoth.
    Buget: 100€ more or less. Cel mai probabil less. :)
    Pretty please?

    00
    • Pentru bugetul tau de sub 100 de euro, recomand sa cauti Loap. Firma ceheasca, super ok pret calitate: https://www.sportisimo.ro/loap/meadow-65/42753/

      Alte firme demne de mentionat sunt Millo si Ferrino. Polonezi vs Italieni :-) Ferrino gasesti aici: iar MIllo… nu am sa-ti dau link ca nu gasesc nicaieri. O fi renuntat la piata romaneasca?! Pacat.

      00
    • Am un cort Loap Alta II și chiar nu e rău pentru 300 de lei. Câteva cusături mi se par cam firave dar nicio problemă încă.
      O să studiez ce rucsacuri oferă Loap. Thanks.

      00
  26. Nu vreau sa intru in detalii cu privire la subiect (discutiile ar putea dura luni de zile fara sa ajungem la nici o concluzie) dar doua lucruri din lista postata merita atentie:

    1. Rucsacul acela nu este cea mai buna alegere. Am 3 bucati din seria aia. Primul a fost luat acum 3 ani, folosit zilnic pana anul asta cand a cedat o cusatura. Nu intelege gresit, e rezistent, dar nu am avut grija/mila de el. Long story short: nu este suficient de incapator pt excursii mai mari de o zi; nu este comod daca il burdusesti (partea care iti vine pe spate devine convexa) – daca gasesti un carton gros, gen ala de se pune pe spatele mobilei sau o foaie de abs pe care sa o bagi in buzunarul ala de pe spate o sa ajute un pic; nu este comod daca e prea greu; fermoarele nu tin la apa (recomand o husa de rucsac de la 10thlon) si se desfac usor in timp ce mergi (poti sa pui cate o carabiniera din aia mica, de chei, prin bucle ca sa le asiguri).

    2. Bocanci. Tu trebuie sa stii unde mergi si ce vrei sa faci… si cat de des. Nu sunt un muntoman inrait, nu sunt adeptul echipamentelor high-end care te lasa cu buzunarul gol cat ai zice „munte” daaar cand vine vorba de ‘picioare’ asociate cu ‘teren accidentat’ si ‘posibil la mama dracu” iti spun ca merita sa te gandesti de doo ori inainte de a cumpara incaltarile. Si iti mai spun ca merita sa iti iei ceva un pic mai tehnic si care sa iti vina (manusa) chiar daca are un pret ceva mai mare decat sa te trezesti pe coclauri cu basici, dureri in talpa sau de glezne. Du-te la un magazin de profil, spune-i aluia cam ce ai avea nevoie, da-i buget un pic sub limita si baga-ti picioarele in cat mai multe modele de „mergatori”. E un proces de trial and error pana cand vei gasi ceva care sa te multumeasca dar merita efortul. Pur exemplificativ, adica nu iti recomand marca/ model, in cazul meu merge foarte bine Scarpa. Am cumparat intamplator o pereche de pantofi trekking, prin 2004, si mi-au venit ” turnati”, nici o basica, rosatura, discomfort, etc, nu le-a trebuit perioada de „dat dupa picior”, m-au tinut 3 ani de utilizare zilnica, vara-iarna pana s-a tocit talpa. Am continuat sa imi cumpar tot de la ei si nu am avut motive sa ma plang. Poate a fost bulan, nu zic nu, dar din 5 modele diferite, cumparate la intervale de timp relativ mari, nici unul nu a dezamagit. Si daca gasesti ceva sa-ti placa si pt acelasi model au variante cu si fara goretex, pt o diferenta de pret intre 50 si 100 lei merita sa iti iei cu goretex.
    Acum, legat de Adidas-ul ala, nu am avut, nu stiu cum e, dar din ce am putut gasi pe net nu pare a fi o solutie foarte buna. Eu unul nu i-as lua, cel putin nu pt mers pe munte. Dar depinde, cum spuneam, unde si pana unde vrei sa mergi, cat de des, in ce conditii meteo, cu ce greutate mergi in spate, ce conditie fizica ai, etc.

    3. Harta si busola rulz, dar incearca sa ai si un gps cu tine. Ai gps pe telefon? Make sure u have a power bank also.

    4. Creierul. Este cea mai buna, versatila, importanta si mai ales ieftina piesa de echipament in orice situatie.

    Iti doresc excursii placute si fara incidente.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile